23 Şubat 2012 Perşembe Saat 16:11
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, “Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü-Kültürel Soykırım Kıskacında Kürtleri Savunmak“ adlı savunması çıktı.
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı’da „Demokratik Uygarlık Manifestosu“ ana başlığında kaleme aldığı beşinci savunması „Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü-Kültürel Soykırım Kıskacında Kürtleri Savunmak“ adıyla Mezopotamya Yayınevi tarafından basıldı. Yakında kamuoyuna ulaştırılması planlan kitap, toplam 537 sayfa. Kitap, Öcalan’ın hazırladığı “Demokratik Uygarlık Manifestosu adlı beş ciltlik savunma serisinin son cildi.
“Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü adlı savunma, yedi bölümden oluşuyor: Kavramsal ve kurumsal çerçeve, Kürt gerçeği, Kapitalizm çağında Kürt sorunu ve Kürt hareketi, PKK hareketi ve Devrimci Halk Savaşı, Bilimsel sosyalizmde bunalım, büyük komplo ve PKK dönüşümü, PKK-KCK ve Demokratik Ulus, Ortadoğu bunalımı ve demokratik modernite çözümü.
Kürtlerin tarihsel olarak gelişimi, bugüne kadar yaşanan sorunun ortaya çıkışı ve günümüze kadar nasıl ilerlediği, Özgürlük Hareketi’nin ortaya çıkışıyla bu sorunun geldiği aşama ve sorunun çözümüne ilişkin demokratik ulus çözümünü ele alan Öcalan, aynı zamanda Ortadoğu’da yaşanan bunalıma da demokratik modernite çözümünü öneriyor.
Savunma, Kürt sorununun tanımlanması ve çözümü konusunda önemli bilgiler veriyor ve çözüm önerileri sunuyor.
KÜRDİSTAN NASIL TALAN EDİLDİ?
Birinci bölümde kültür, dil, uygarlık, iktidar, yönetim, ahlak, politika, hukuk, demokrasi, ekonomi, soykırım, asimilasyon vb. birçok kavram ve bunların kurumsal çerçevesi ele alınıyor.
İkinci bölüm olan ‘Kürt gerçeği’nde, Kürt halkını tarihsel oluşumu, varlık sorunları günümüze dek detaylı bir araştırmayla veriliyor. Tarihte tarım ve hayvancılık ekonomisinin temellerini atan ve ilk pazar ekonomisini geliştirenlerin proto Kürtler olduğunu belirten Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, savunmasında, son iki yüzyılda Kürtlerin ekonomik olarak nasıl kırımdan geçirildiğini yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin talan edilmesinin yanı sıra yüzde 80’lere varan işsizliğin de ötesinde toplumun paramparça edildiğini kaleme alıyor. Kapitalizmin Kürdistan’ı nasıl talan ettiğine değiniyor. “Kapitalizmin gerçek yüzünün Londra ve New York’ta değil, Diyarbakır-Erbil, Mahabad-Qamişlo hattında tanıyabiliriz diyen Öcalan, Kürdistan’daki tahribat ve talana dikkat çekiyor. Karl Marks’ın “Kapital çalışmasıyla sistemi bilimselleştirerek, kapitalizmi kaçınılmaz bir tarihsel sistem olarak sunduğunu savunan Öcalan, daha sonraları Sovyetler Birliği ve Çin deneyimlerinin bu temelde liberalizme hizmet ettiğini ele alıyor.
Savunmanın sonraki bölümlerinde Kürt sorununun gelişimi, Kürt hareketinin ortaya çıkışı kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutuluyor.
DEMOKRATİK ULUS
Son bölümde ise, demokratik modernite çözümü ele alınıyor. „Demokratik ulus, iktidar ve devlete dayalı olmadan, halkın kendini bizzat uluslaştırması ve bunun için gerekli olan politikleşmesiyle gerçekleştirdiği uluslaşmadır“ belirlemesi yapan Öcalan, Demokratik Ulus çözümünün önemini şöyle ortaya koyuyor: „Kapitalist modernitenin son dört yüz yıllık ulus devletçilik savaşlarıyla kan deryasında boğduğu ve paramparça ettiği insan toplumlarının, etnik toplulukların ve çeşitli toplumsal kategorilerin en kansız, barışçıl, özgür ve adil ulusal sorun çözümüdür. Sadece politikleşme değil, hiç devletleşmeden ve iktidarlaşmadan da öz savunma, ekonomik, hukuki, sosyal, diplomatik ve kültürel özerklik kurumlarıyla uluslaşabileceğini, kendini demokratik ulus olarak inşa edebileceğini kanıtlamaya çalışmaktadır.“
“KÜRDİSTAN DEVRİMİ SAĞLAM BAŞLANGIÇ OLABİLİR’
Kürdistan’da Kürt sorununun demokratik ulus kapsamında çözümlenmesinin Ortadoğu’daki ulus devlet bunalımına ve yol açtığı çözümsüzlüklere karşı muazzam bir etkide bulunacağını belirten Öcalan, daha şimdiden Irak, İran, Suriye ve Türkiye’deki ulus devletlerin yol açtığı bunalım, çatışma ve çıkmazların aşılmasında Demokratik Ulus Çözümü dışında bir olasılığı pek gözükmediğini belirtiyor. Öcalan, „Ulus devletçilikte ısrar, daha fazla sorun ve çatışmadır“ diyerek, Kürtlerin uygarlığın şafak vaktinde oynadıkları rolün bir benzerini bu sefer demokratik uygarlık temelinde oynayabileceğini dile getiriyor. Savunmada şu belirlemeler dikkat çekiyor: „Demokratik modernitenin sadece demokratik ulus unsurunda değil, komün ekonomisi ve ekolojik endüstri unsurlarında da yaşanacak bir Kürdistan Devrimi, geçmiş devrimlerin mirası üzerinde yükselerek ve onları da aşarak, 21. yüzyıl devrimlerinin sağlam başlangıçlarından ve köşe taşlarından biri olabilir. Kürdistan Devrimi’nin potansiyeli ve Kürt Demokratik Ulus çözümü bunun için gerekli olan her türlü gücü (entelektüel ve fiziki güç) fazlasıyla sunmaktadır. Kürdistan Devrimi her zamankinden daha fazla bir Ortadoğu Devrimi’dir. Kürt demokratik uluslaşması da Ortadoğu Demokratik Uluslar Birliği’dir.“
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info