03 Ocak 2012 Salı Saat 07:42
Van’da meydana gelen iki depremin ardından kaldırılan ve içinde tıbbi atıkların da bulunduğu enkazın toplu yaşam alanlarına yakın yerlere rasgele bırakılması ve kalitesiz kömürün dağıtılması kenti çevre felaketiyle karşı karşıya bırakıyor. Kenti ikinci bir felaketin beklediğini belirten Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, “Önlem alınmaması durumunda büyük bir felaket bizi bekliyor” dedi.
Van’da hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından başlayan hasarlı binaların yıkım işlemleri sürerken, enkazlar çevre felaketini de beraberinde getiriyor. Aralarında hastanelerin tıbbı atıklarının da bulunduğu enkazlar, gelişi güzel yerlere bırakılarak çevreyi ve toplum sağlığını tehdit ediyor. Kaldırılan enkazın yüklenici firma tarafından belediyenin belirlediği ve kente uzak yerlere atılması gerekirken, bu konuda kurallara uygun işlemler yapılmadığı belirtiliyor. Erciş yolu üzeri, Sıhke Gölü kenarı, Edremit yolu üzeri, Şemsibey Mahallesi ve Van Gölü kıyısı olmak üzere birçok noktaya bırakılan tonlarca enkaz yığını dikkat çekiyor. Enkaz içinde bulunan tıbbi atıklar, çevrede yaşayan yurttaşların ve göl kenarındaki kuşların yaşamını tehdit ederken, gölün de kirlenmesine neden oluyor.
Kenti duman altı yapan kömür tehdidi!
Yine depremin ardından dağıtılan kömür de insan sağlığı ve çevreyi tehdit ediyor. Çadırlarda yaşayan yurttaşlara ve çadır kentlerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömürlerden çıkan dumanlar, akşam saatlerinde kentin üzerine çöküyor. Binlerce çadırın bir arada olduğu çadır kentlerde duman nedeniyle yurttaşlar nefes almakta zorlanıyor.
Çevre felaketi uyarısı!
Van’da depremin ardından ikinci bir felaket yaşanacağını bunun da çevre felaketi olacağını belirten Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı ve İl Genel Meclisi Üyesi Ali Kalçık, hafriyatın izinsiz bir şekilde dökülemeyeceğini belirterek, gölün kenarına dökülen enkazın da kanuna aykırı olduğunu dile getirdi. Valilik, Belediye ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün bu duruma sessiz kaldığını ifade eden Kalçık, hafriyatın yaşam alanlarına uzak bir yerde, insan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde dökülmesi gerektiğini vurguladı. Tıbbı atıkların da tıbbi atık toplama alanlarına döküleceğini ya da dönüştürülmesi gerektiğini aktaran Kalçık, “Yüklenici firma mutlaka Belediyeden izin almalıdır. Belediyenin gösterdiği yerler dışında hiçbir yere dökemez. Bunlara ceza kesilmesi gerekiyor” dedi. Kalçık, “Büyük bir felaket bizi bekliyor” diye konuştu.
‘Kömürler, bir an önce analiz edilsin’
Binaların yıkımlarının da usulüne uygun yapılmadığını belirten Kalçık, yıkım esnasında sulama yapılması gerektiğini ancak hiçbir yerde bunun uygulanmadığını söyledi. Kentte kullanılan kömürün de sağlıksız olduğunu, akşam saatlerinde kentin büyük bölümünde özellikle çadır kentlerin çevresinin siyaha büründüğünü belirten Kalçık, bu kömürlerin de bir an önce analiz edilmesi gerektiğini kaydetti.-DİHA
Güler Can/VAN
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info