16 Mayıs 2012 Çarşamba Saat 13:18
Wall Street Journal gazetesi, Roboski’de 34 kişinin ölümüne neden olan hava operasyonunun, ABD’nin verdiği istihbarat üzerine gerçekleştirildiğini bildirdi. Gazete katliam öncesinde bir ayrıntıya dikkat çekti: Türkler, ABD’li yetkililerin ek görüntü alma önerilerini reddetti.
Gazetenin ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, operasyonun ABD yapımı bir insansız hava aracının verdiği istihbarata bağlı olarak yapıldığı kaydedildi.
Gazeteye açıklamada bulunan ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili operasyon kararının Türkler tarafından verildiğini söyledi.
Gazetenin ayrıntılarına ulaştığı ABD Savunma Bakanlığı’nın olayla ilgili raporuna göre, 28 Aralık gecesi ABD’ye ait bir Predator insansız hava aracı, sınırın Irak tarafında Türkiye’ye doğru ilerleyen bir konvoyun varlığını tespit etti.
Ankara’daki Bütünleşme Hücresi’nde bulunan ABD askeri görevlileri, geçiş noktası olan bu bölgede tespit edilen konvoydakilerin gerilla mı yoksa sivil mi olduğunu belirleyemedi. Bunun üzerine, ABD tarafı Türkiye’ye durumu bildirdi.
Rapora göre bundan sonar yaşanan önemli bir gelişme şöyle aktarıldı:
“Ankara’daki Bütünleşme Hücresi’nde bulunan ABD’li görevliler, Türk tarafına konvoyu daha yakından görebilmeleri amacıyla insansız hava aracıyla ek görüntü almayı önerdi. Ancak Türk subayları insansız hava aracını kullanan Amerikalı subaylara hava aracını derhal uzak bir noktaya yönlendirmelerini istedi. ABD’li yetkililer, Türklerin bu isteğinin standart prosedürlere uygun olduğunu söyledi.
ABD’li subayların uyarısı üzerine Türk ordusu tarafından gerçekleştirilen katliamla ilgili gazeteye konuşan Pentagon’dan bir yetkili, “Kararı Türkler verdi. Bir Amerikan kararı değildi dedi.
Haberde, ABD’nin bu olayda oynadığı rolü, küresel çapta etkinliğinin artırılmasına dönük yeni stratejinin risklerini ortaya koyduğu kaydedilirken, bunun Beyaz Saray ile Kongre’de, “Ölümcül insansız hava aracı teknolojimizi emanet etmede müttefiklerimize ne kadar güveniyoruz? sorusunu gündeme getirdiği aktarıldı.
ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin insansız hava araçları, özel birlikler ve istihbarat kaynaklarını daha fazla kullanmayı öne çıkardığı, Pakistan, Somali ve Yemen’de yaptığı belirtilirken, Türkiye’de ise ABD’nin operasyonlara istihbarat desteği sunduğu ancak saldırılarda direkt rol oynamadığı ifade edildi.
Haberde, eski ve mevcut ABD’li yetkililerin Türkiye benzeri anlaşmaların olumsuz tarafının söz konusu ülkelerin ABD istihbarat bilgilerini Pentagon ve Merkezi İstihbarat Ajansı’nın (CİA) kontrol edemeyeceği şekilde kullanabileceklerine dikkat çektikleri aktarılarak, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Rogers’in konuyla ilgili kaygılarına yer verildi. Mike Rogers, WSJ’ye yaptığı açıklamada, “Ya bu istihbarat yabancı bir hükümete verilir ve onlar da bu istihbaratla yanlış bir şey yaparsa? Ya bu istihbarat onunla yanlış bir şey yapmak isteyen birilerinin eline geçerse? diyerek kaygılarını dile getirdi.
Haberin devamında, Pentagon basın sekreteri Goerge Little’nin Roboski katliamıyla ilgili soruya verdiği yanıt aktarıldı. Little, “İstihbarat konusunda yorum yapmadan, ABD Türkiye ile kalıcı askeri ilişkilerine büyük değer biçiyor dedi.
ABD’nin Türkiye’ye PKK ile mücadelede insansız hava aracı kullanımı desteğinin Kasım 2007 yılında başladığı aktarılan haberde söz konusu tarihte Ankara’da ortak istihbarat hücresi oluşturulduğuna dikkat çekildi. Ortak istihbarat hücresinde ABD ve Türk yetkililerinin birlikte Predatör’lerin aktardığı canlı video görüntülerini takip ettikleri belirtildi.
Haberde, Obama yönetiminin Bush döneminde başlayan işbirliğini genişleterek, istihbarat bilgi akışını arttırdığı, Türkiye’nin tamamen kendileri tarafından kontrol edilecek silahlı insansız hava aracı satın alımına destek verdiği hatırlatıldı.-ANF/Washington
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info