KURDÎ
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Politik Analiz
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Tüm Bölümler
    • Dizi Yazı
    • Serbest Yazılar
    • Kadın
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Editörden
    • MİT Gerçekleri
    • Röportajlar
    • Dış Basından
KURDÎ
No Result
View All Result
Home Bölümler Ekoloji

Türkiye Dünya’ya Zehirli Gıda Satıyor!

15 Mart 2020
in Ekoloji
1.4k
VIEWS
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

01 Temmuz 2012 Pazar Saat 15:31

Türkiye’den sebze ve meyve ithalatının durdurulması gündemde.

Rusya’nın Bitki Koruma ve Karantina servisi olarak bilinen Rosselhoznadzor Türkiye’den ithalat edilen yaş meyve ve sebzede sürekli olarak zararlı Batı Çiçek Güvesi ve kimyasal gübreler tespit ettiklerini açıkladı. Türkiye’den sebze ve meyve ithalatının durdurulması gündemde.

Rosselhoznadzor’dan yapılan açıklamada Ocak-Haziran aylarında Türkiye’den getirilen meyve ve sebzelerde gümrük kontrolü sırasında 33 defa zararlı maddeye rastladıklarını açıkladı. Açıklamada, “Konu Amerikan beyaz kelebek ve Batı çiçek güveleriyle ilgilidir. Ayrıca bu zararlı ürünlerin üzerlerinde ilgili sertifika belgeleri de bulunuyordu. Zira bu belgelerde ürünlerin uluslararası ve Rusya taleplerine göre uygun olduğunu garanti ediliyordu” denildi.

Rosselhoznadzor, Ocak-Haziran ayları içinde Türkiye’den getirilen 41 partide de yüksek dozlu hormon tespit ettiklerini belirtti. Kurum açıklamasında, “41 parti içinde 750 binden fazla meyve ve sebzede Rusya ilgili mevzuatlarının belirlediği düzeyi azami derecede aşan yüksek dozlu hormon, kimyasal gübreler tespit edildi” bilgisi verildi.

Bir süre önce açıklama yapan Rosselhoznadzor uzmanı Türkiye’den gelen yaş meyve ve sebzede 30 yıldır Rusya’da yasaklanan Pestisit, (zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak, ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan kimyasal karışımlara) rastlandığını açıklamıştı. Ayrıca İthal edilen Kavakta normalin iki üstünde Nitrata rastlandığı belirtildi. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Rosselhoznadzor’un başkanı Sergei Dankvert, eğer Türkiye etkili adımlar atmazsa olağanüstü tedbirlere gideceklerini vurgulamıştı. Türkiye’nin konu hakkında bilgi verdiği ancak bunun söz de kaldığı kaydedildi.

Bazı uzmanlar Türkiye’den ithalatın durması halinde bundan Rusya’daki sebze ve meyve fiyatlarının etkileneceğini öne sürerken bazıları da iç pazarda yılda 700.000 ton sebzenin tüketildiğini Türkiye’nin payının bunda % 5 olduğunu ifade edip bu oranın fiyatları etkilemeyeceğini düşünüyor.

Rusya’nın Avrasya Ekonomik Topluluğu tarım merkezi dış ekonomik faaliyetleri departmanından ladimir Tarasov Türkiye’den büyük miktarda gri ithalat yapıldığını ve gölge kanallarda satıldığını belirterek bu yüzden de konunun üzerinde çok önceden durulması gerektiğini belirtmişti. Tarasov ayrıca ithal edilen kalitesiz ürünlerin Krasnodar ve Stavrapol pazarlarının önünü de tıkadığına dikkat çekti. Rosselhoznadzor 2005 yılında benzer gerekçelerle Türk bitkisel ürünlerine yasak getirmişti. Rosselhoznadzor konu hakkında Türkiye’ye yazı gönderdiklerini bildirdi.

AVRUPAYA İHRAÇ EDİLENLER DE TEHLİKELİ

Türkiye’nin gıda güvenliği özellikle de yaş sebze ve meyvedeki zararlı kimyasal gübrelere ilişkin uyarılar sadece Rusya’dan gelmiyor. Bu yılın Mart ayında Avrupa’da satılan 76 sebze-meyveyi test eden çevre örgütü Greenpeace Türkiye’de yetişen tarım ürünlerinin en tehlikeli ürünler listesinde ilk 3 sırada yer aldığını açıklamıştı.

Greenpeace’in Avrupa’daki marketlerde satılan sebze ve meyveleri inceleyen araştırmasından Türkiye’de üretilen sebze meyvelerin tüketilmemesi için uyarılarda bulunmuştu. Çevre örgütü, en fazla kimyasal maddenin kullanıldığı ürünler listesinin başına ortalama 24 kimyasal maddenin tespit edildiği Türkiye’de üretilmiş biberi koymuştu. İkinci sırada 10 kimyasal madde ile yine Türkiye’de yetiştirilen armut, üçüncüsünde yine 9 kimyasal maddeyle Türk üzümü yer almıştı. Türkiye’de yetiştirilen kabak ve greyfurt da ‘sakıncalı’ ürünler listesinde gösterilmişti.

Türkiye’nin gıda tehlikeli gıda ithalatından şikâyetçi olan ülkeler arasında Ukrayna da yer alıyor. Greenpeace’in açıklamalarından sonra tepki gösteren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker “Bütünüyle gerçekdışı itham ve iddialar oluşturuyor. Mesela bir örnek vereceğim size üzümle ilgili. 24 tane kimyasal madde diyor. Bağcılıkta kullanılabilen toplam kimyasal madde sayısı en fazla dörttür diyerek kendilerini savunmuştu.

Ancak Rusya’nın suçlamalarından sonra henüz bir açıklama gelmedi. Rusya ve özellikle de Avrupa’ya ihraç edilen gıda yönelik sıkı kontroller uygulandığı halde bu kadar zararlı maddeye rastlanıyorsa Türkiye’deki pazarda tüketilen ürünlerin nasıl olduğu düşündürücü.-ANF/Moskova

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info   

Tags: araştırmakurdiKurdishkurdistanLekolinTurkishTürkiye
Share201Tweet126
Previous Post

Avrupa Modernitesinin Çözüm Yeteneği

Next Post

Mollalar PJAK Karşısındaki Yenilgiden Rahatsız

Son HABERLER

Ekoloji

Doğa ve Kadın’ Arasındaki Güçlü Bağa Saldırı

by Lekolin
13 Ağustos 2021
0
1.8k

Orta Doğu’da özellikle de Kürdistan’da...

Read moreDetails

Düşmanlık Kurdistan’ın İnsanına, Dağına, Taşına, Toprağına

17 Haziran 2021
1.6k

DOĞASINA SAHİP ÇIKMAYAN NE KÜRT NE DE YURTSEVER OLABİLİR

29 Haziran 2020
1.7k

İnsanlık Değerleri AKP-MHP Faşizmini Gömecek

5 Mayıs 2020
1.7k

YAZARLAR

Ari Tufan
  • “Aşiret Ordusu” Adı Altında Uyuyan Hücreler Harekete Geçiriliyor- HABER ANALİZ
Atakan Engin
  • DAİŞ’ten Sonra Yeni Tetikçi Güç Sunni Türkmenler mi?
Cemal Şerik
  • SAFLAR NETLEŞMİŞTİR
Fırat Ali
  • TC ve HTŞ Dünyanın Gözü Önünde Alevileri Katletmeye Devam Ediyor-HABER ANALİZ
Kendal Bagok
  • ABD’nin PKK Stratejisi
Leyla Egid
  • Zilan’ın Fedailiği: Özgürlük Aşkının Manifestosu
Mehmet Gören
  • Bu Tür Türklükten Her Türlü Pislik Ve Suç Çıkar
Militan Rêhat
  • Suriye’de MİT Eliyle Hortlatılan Cihadist Çete Grupları- ÖZEL DOSYA
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi | Lekolin

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Yorum İlkesi

Takip Et