KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Polİtİk Analİz
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Tüm Bölümler
    • Dizi Yazı
    • Kadın
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Editörden
    • MİT Gerçekleri
    • Röportajlar
    • Dış Basından
    • Serbest Yazılar
KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster

Roj Peşmergeleri’ni SADAT Eğitti! (ÖZEL HABER 1)

19 November 2020
Kategori: Haberler, MİT Gerçekleri
410 4
2.3k
GÖRÜNTÜLEME
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

HABER MERKEZİ- Çete eğitip birçok ülkeye gönderen SADAT’nın 2018 yılında 20 kişiden oluşan ve güvenlik alanında uzman olan bir grup üyesi Güney Kürdistan’a gelip Duhok’a bağlı Xenz bölgesinde ENKS’ye bağlı Roj Peşmergelerini eğittiği bilgisine ulaşıldı.

İlk üssünü 2017 yılında Duhok’ta kuran Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş (SADAT), 2018 yılından bu yana Güney Kürdistan’da, ENKS’ye bağlı Roj Peşmergelerini ve Gulan Güçlerini PKK’ye karşı savaşmak için örgütlediği ve eğittiği ortaya çıktı.

26-10-2020’de Garê alanına Roj Peşmergeleri ile birlikte gönderilen KDP’ye bağlı Gulan Güçleri’ni de eğittiği iddia edilen SADAT’ın ilk faaliyeti, Beşar Esad’a karşı savaşan ÖSO çeteleri  ile Selahaddîn ve Farûq taburlarını örgütlemekti ve bu faaliyetini şu anda da devam ettirmektedir. Yine SADAT, Libya’ya kadar uzanabildi ve Türk devleti için çete grupları örgütlediği biliniyor. Azerbaycan-Ermenistan arasında geçtiğimiz günlerde sonuçlanan Karabağ savaşına da SADAT, bünyesi altında binlerce çeteyi Karabağ’a Ermenistan’a karşı savaşmaya gönderdi.

SADAT Güney Kürdistan’da Çete Örgütlüyor

SADAT doğrudan Türk Devleti Cumhurbaşkanlığına bağlı ve istihbarat teşkilatı MİT ile sıkı bir iletişim halindedir. Ortadoğu’da Türkiye adına dost kazanma ve çete gruplar örgütleme amacıyla 2012 yılında Türk general Adnan Tanrıverdi tarafından kurulan SADAT’ın temel görevi, Türkiye dışındaki yerleri işgal etmek için silahlı çeteler oluşturmak ve Türk Devleti’ne dost olan parti, örgüt ve yanlıları örgütlemektir. SADAT’ın MİT ile olan ilişkileri Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından ve Neçirvan Barzani’ye yakınlığı ile bilinen Gülnur Aybat üzerinden yürümekte.

2017 yılında Güney Kürdistan’ın Duhok kentinde ilk üssünü kuran SADAT, 2018 yılında Rojava ve Türkiye sınırına yerleştirilmesi için baskı yapılan Roj Peşmergelerini eğitmek için 20 kişilik özel bir ekip gönderdi. Türk Devleti’nin Efrîn işgalinde Türk Devleti ile birlikte Kürtlere karşı savaşan ve Türk Devleti’nin tüm Rojava sınırına yerleştirilmesini istediği Roj Peşmergeleri, KDP’ye bağlı ENKS’nin askeri kanadı olarak biliniyor.

SADAT, Çeteleri Kürt Halkına Karşı Savaşmak İçin Eğitiyor

Rojava’da Efrin, Serêkaniyê ve Girê Sipî saldırılarında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adı altında yetiştirilen çetelerinin Kürt halkına karşı savaştıran  SADAT , Güney Kürdistan’da da Roj Peşmergeleri’ni eğiterek özellikle Xakurkê, Zap ve Gare dağlarında PKK’ye karşı savaştırılmak için dağlık arazilerde askeri eğitim faaliyetleri yürüttüğü öğrenildi.

Heftanîn saldırılarında Türk Askerlerine yol açmak için mayın temizliği yapan çetelerin videoları sosyal medya’da da paylaşılmış, mayın temizliğ yapan kişilerin aynı zamanda KDP istihbarat örgütü Parastin ile sıkı ilişkiler içinde oldukları iddia edilmişti.

Özel Gulan Güçlerinin SADAT’LA İlişkisi

Güney Kürdistan’da ENKS’ye bağlı Roj Peşmergeleri’ni eğitip bünyesi altında PKK’ye karşı savaştıran SADAT, sadece Roj Peşmergelerini eğitmiyor. Geçenlerde Garê alanına gönderilip gerillalarca uyarılan ve KDP tarafından tüm kamuoyuna Peşmerge Bakanlığına bağlı güçler olarak gösterilmeye çalışılan ancak esasında KDP’nin özel güçleri olan Gulan güçlerini eğittiğide öğrenildi.

Gulan güçleri, kürt halkına karşı savaşmak için KDP tarafından oluşturulduğu ve Parastin destekli olduğu iddia ediliyor. 26-10-2020’de gerilla alanlarına zırhlı araçlarla gönderilen Gulan Güçleri gerillalarca uyarılmıştı.

SADAT’ın Kerkük Türkmenleri İle Bağı ve Provakasyon Girişimleri

Irak’ın mevcut kriz durumundan geleceği belirsiz kentlerden biri olan Kerkük’te de örgütlenmek isteyen SADAT, faaliyetlerini Türkmenler üzerinden yürütüyor. Kerkük’ün DAİŞ saldırısına uğraması sonrası Türkmenler içinde MİT eliyle örgütlenip SADAT tarafından eğitilen birtakım SADAT çeteleri özellikle Tuzhurmatu bölgesinde Kürtlere saldırarak bölgede Kürtler ve Türkmenler arası bir kriz ortaya çıkardı.

Daha sonra’da yine kendi çeteleri eliyle geçtiğimiz günlerde Türkmenleri korkutarak himayesi altına almak için olduğu ifade edilen Kerkük’deki mezarlığa PKK bayrağı asarak provakasyon yapmıştı.

SADAT İlk Üssünü Paravan Şirketler Yoluyla Kurdu

Türk Devleti içinde ve dışında birçok şirket ile bağı bulunan SADAT, Güney Kürdistan’da Türk Devletine ait şirketler üzerinden örgütlendi. Türk Devleti’ne bağlı şirketler Güney Kürdistan’a MİT elemanı taşıyan şirketlerdir. Birçok MİT elemanı, KDP’nin istihbarat örgütü Parastin’ın bilgisi dahilinde bu şirketler yolu ile Güney Kürdistan’a gönderildi.

SADAT’ın MİT ile olan ilişkilerinden faydalanıp Güney Kürdistan’a yerleşmesi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Hak Sanayi ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) gibi şirketler aracalığı ile de sürdürülmekte ve bu paravan şirketler yoluyla ağını genişletmekte.

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Paylaş322Paylaş201
Önceki yazı

Soykırım Cenderesinde Kürt Kadını-2- Makale

Sonraki Haber

BU MESELE TÜM KÜRTLERİN MESELESİDİR-Makale

Son HABERLER

Haberler

ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

Yayınlayan Lêkolîn
3 June 2026
0
1.6k

Suriye'de elektronik ödeme ve para...

Daha fazla okuDetails

Rojhilat İttifakı: Uluslararası Toplum, İran’ın İdam Suçlarına Karşı Tutum Almalıdır

2 June 2026
1.4k

HPG: Önderliğimizin Özgürlüğünü Sağlama Hedefinden Sapmayacağız

1 June 2026
1.4k

Rusya-Türkiye-Çin İş birliği: İran’a Drone ve Hizbullah’a Silah Desteği- HABER ANALİZ

29 May 2026
1.6k

Öne Çıkan Yazılar

  • ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

    555 Paylaşım
    Paylaş 222 Paylaş 139
  • Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

    539 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • Sanatçı Mem Ararat Ne Yapmak İstiyor?

    729 Paylaşım
    Paylaş 292 Paylaş 182
  • BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

    540 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • MİT ve Parastin’ın Kirli Planını Deşifre Ediyoruz!- ÖZEL HABER

    919 Paylaşım
    Paylaş 368 Paylaş 230

ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

Rojhilat İttifakı: Uluslararası Toplum, İran’ın İdam Suçlarına Karşı Tutum Almalıdır

HPG: Önderliğimizin Özgürlüğünü Sağlama Hedefinden Sapmayacağız

Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

Rusya-Türkiye-Çin İş birliği: İran’a Drone ve Hizbullah’a Silah Desteği- HABER ANALİZ

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi | Lekolin

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Yorum İlkesi

Takip Et

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç