KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Polİtİk Analİz
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Tüm Bölümler
    • Dizi Yazı
    • Kadın
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Editörden
    • MİT Gerçekleri
    • Röportajlar
    • Dış Basından
    • Serbest Yazılar
KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster

Le Figaro: Davutoğlu Bile Erdoğan’ın Yerine Göz Dikti

15 March 2020
Kategori: Dış Basından
250 10
1.4k
GÖRÜNTÜLEME
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

14 Mart 2012 Çarşamba Saat 15:41

Erdoğan’ın söylentiler nedeniyle zayıfladığına dikkat çeken Le Figaro, yaşanan iktidar çatışmasını ele aldı.

Fransız Le Figaro gazetesi, içerde ve uluslararası sahnede giderek daha az yer alan Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlığı konusundaki belirsizliğin, hırsları uyandırdığı ve AKP’de çökme korkusu yarattığını yazdı.

Erdoğan’ın söylentiler nedeniyle zayıfladığına dikkat çeken Le Figaro, yaşanan iktidar çatışmasını ele aldı. “Çok daha az iç ve uluslararası sahnede yer aldan Türk Başbakanı’nın sağlık durumunun belirsizliği, farklı emelleri uyandırıyor ve AKP’de çökme korkusu yaratıyor dedi.

Erdoğan’ın Kasım dayındaki ameliyatı, Wikileaks tarafından yayınlanan Amerikan istihbarat ajansı Strafor yazışmalarında Erdoğan’a 2 yıl ömür biçilmesini hatırlatan gazete, Başbakanlık servileri Erdoğan’ın sağlık durumunun çok iyi olduğunu söylese de, “Siyasi sahnedeki uzun süreli yokluğu otoriter iktidarından kaynaklı sorunları ortaya çıkardı ve AKP’de liderlik için iç mücadeleyi ateşledi dedi.

BREJNEV SENDROMU

10 Şubat’taki ikinci bir ameliyattan sonra geçen hafta yeniden işine döndüğünü belirten gazete, medyatik alanı tekeline alan Erdoğan’ın artık “aşırı tutumlu şekilde kendisini ifade ettiğini ve Ankara’daki hareketliliğini sınırladığını yazdı.

“İstanbul’daki villasının hastaneye dönüştürüldüğü mırıldanılıyor diyen gazete, Aralık ayında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Erdoğan’ı evinde ziyaret etmek zorunda kaldığını hatırlattı. Davetlisi ile çekilen fotoğrafta Erdoğan’ın yorgun göründüğüne dikkat çeken Le Figaro, “Sadece nadir gazeteciler sessizlik yasasını kırmaya cesaret ederek, Sovyet yöneticisinin gizli hastalığı imasıyla ‘Brejnev sendromu’ tepkisinde bulunuyor ifadelerini kullandı.

Adı belirtilmeyen bir Avrupalı diplomat, “Sağlık durumunun belirsizliği atmosferi değiştiriyor. Seçimlerdeki üçüncü keskin zaferi ardından, herkes bir iktidar ‘putinleşmesi’ dönemine girildiğine inanıyordu. Bundan böyle, onda gelmekte olan bir diktatör görenler bile ‘yeter ki çok erken gitmesin’ diyor şeklinde konuştu.

SİYASİ BOŞLUK KORKUTUYOR

Gazete, “Siyasi boşluk korkutuyor diyerek bu sözleri yorumluyor. AKP’nin milliyetçiler, İslamcılar ve liberallerden oluşan bir koalisyon olduğunu kaydeden Le Figaro, şu değerlendirmede bulundu: “AKP, liderinin otoritesi olmazsa çökmekten kaçınabilir mi? Her halükarda, üç aydan beridir hükümet ve devlet bünyesinde çekişme hüküm sürüyor.

DAVUTOĞLU BİLE ERDOĞAN’IN YERİNE GÖZ DİKTİ

AKP’yi iyi tanıyan biri yakın çevrede “rekabetin inanılmaz olduğunu söylerken, “Ahmet Davutoğlu bile Erdoğan’ın yerine göz dikti ve güvenirliğini kaybetti. Parti içerisinde, Amerikalıların yanında kendisine yer aradığı söyleniyor diye belirtiyor.

En ciddi yarışın Abdullah Gül’ü isteyenler ile Erdoğan arasında yaşandığına işaret eden Le Figaro’ya konuşan gazeteci Mehmet Altan, “Her ikisi arasında artık rekabetten bile değil, nefretten bahsediliyor diyor.

GÜL KOLTUĞUNU VERMEK İSTEMİYOR

Le Figaro, Gül’ün koltuğunu Erdoğan’a vermek istemediğini belirtirken, cephe vekillerle bir parti kurma teşebbüsünde bile bulunduğu iddiasına yer veriyor.

Gazete gölge bir aktör olarak tanıttığı “ABD’de sürgün imam Fethullah Gülen tarikatının gücünün gerçek boyutlarının bu savaşı deşifre etmeyi zorlaştırdığını kaydediyor. Gülen tarikatının özellikle polis ve yargıda kökleştiği şüphesine yer veren gazete, MİT krizini hatırlatıyor.

HÜKÜMET KURUMLARI TAM KONTROL EDEMİYOR

“Türkleri düşkün olduğu bir komplo sözkonusu olabilir mi? diye soran gazete diplomatın şu yorumunu aktarıyor: “Bu olay, her halükarda hükümetin içerde düşmanlarının olduğunu ve kurumları tamamen kontrol edemediğini gösteriyor.

Gazete, Gülen Tarikatı’nın Erdoğan’ı “aşırı bağnaz bulduğunu herkesin bildiğini ve tarikatın Abdullah Gül’ü tercih ettiğini belirtiyor. Adı belirtilmeyen etkili bir cemaatçi “Kimi destekleyeceğimizi söylemek için henüz çok erken diyor.-ANF/Paris

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info   

Paylaş202Paylaş127
Önceki yazı

DEVLETİ KİM YARGILAR?

Sonraki Haber

Leman’dan Bakan Şahin’e Kapak!

Son HABERLER

Dış Basından

52 Yıllık Demografik Mühendislik: Arap Kemeri

Yayınlayan Lêkolîn
29 June 2026
0
1.5k

Suriye'de 1974 yılında uygulamaya konulan...

Daha fazla okuDetails

CPT: Federe Kürdistan 307 kez bombalandı, Sivil Kayıplar Artıyor

17 March 2026
1.5k

ABD ve İsrail’in İran’a Saldırıları 3.Gününde

2 March 2026
1.5k

ABD Kongresi’nde Öne Çıkanlar

11 February 2026
1.6k

Öne Çıkan Yazılar

  • MİT ve Parastin’ın Yeni Ajan Ağını Deşifre Ediyoruz!- ÖZEL HABER

    842 Paylaşım
    Paylaş 337 Paylaş 211
  • MİT’in İran İle İş birliği Ve Aşiretler Üzerindeki Planları- HABER ANALİZ

    560 Paylaşım
    Paylaş 224 Paylaş 140
  • Demirtaş: Önder Apo’nun İçinde Olmadığı Her Türlü Gelişmeyi Kuşkuyla Karşılarız

    506 Paylaşım
    Paylaş 202 Paylaş 127
  • Emperyalist Komploya İlişkin Bazı Notlar

    12758 Paylaşım
    Paylaş 5103 Paylaş 3190
  • TC Savaş Suçu İşlemeye Devam Ediyor!- ÖZEL DOSYA

    12695 Paylaşım
    Paylaş 5078 Paylaş 3174

19 Temmuz Devrimi: Bir Halkın Hafızası, Kazanımları ve Geleceğe Dair Dersler

Demirtaş: Önder Apo’nun İçinde Olmadığı Her Türlü Gelişmeyi Kuşkuyla Karşılarız

Kalkan: Barışın Kilit Noktası İmralı, Siyasetin Önü Açılmalı

MİT’in İran İle İş birliği Ve Aşiretler Üzerindeki Planları- HABER ANALİZ

Hazreti İbrahim’in Mirası, Kürtler, Yahudiler ve Ortadoğu’da Demokratik Barış Arayışı

Temmuz Sıcağında Özgürlük

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi | Lekolin

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Yorum İlkesi

Takip Et

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç