• Latest
  • All
  • Haberler
  • Editörden
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Politik Analiz
  • Dizi Yazı

Başûrê Kürdistan’daki Suikastlerin Arkasında Hizbul-Kontra da Var- ÖZEL HABER

7 Haziran 2023

Demokratik Toplum Sosyalizmi ve Öz Savunma

1 Temmuz 2025

Zilan’ın Fedailiği: Özgürlük Aşkının Manifestosu

30 Haziran 2025

Önder Apo’nun Manifestosu Ve Yaşanan Gelişmelere Etkisi

30 Haziran 2025

MİT ve HTŞ, Uyuşturucu Kaçakçılığında Baas Rejiminin İzinden Gidiyor!- HABER ANALİZ

28 Haziran 2025

Küresel ve Bölgesel Hegemonik Rekabetin Bir Yansıması

27 Haziran 2025

Emperyalist Savaşlar Ve Devrim İmkânları

26 Haziran 2025

Efrin’de El Emşat Çeteleri Yeniden Aktifleşiyor- ÖZEL HABER

25 Haziran 2025

‘Niyeti İyi Olan Bir Devlet, Kongre Sonrası İkinci Gün Komisyon Kurardı’

25 Haziran 2025

‘Doğu Kürdistan’da Alternatifi Olan Tek Güç PJAK’tır’

24 Haziran 2025

Şam’daki Kiliseye Yapılan Saldırı HTŞ Üyeleri Tarafından Yapıldı-ÖZEL HABER

23 Haziran 2025

Demokratik Ulusta Demokratik Komün Yaşamı

23 Haziran 2025

Yeni Ortadoğu’nun Kalıcı Kaos Düzeni ve Stratejinin Temel Ayakları

21 Haziran 2025
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
  • Yorum İlkesi
  • Anasayfa
No Result
View All Result
Home Bölümler Haberler

Başûrê Kürdistan’daki Suikastlerin Arkasında Hizbul-Kontra da Var- ÖZEL HABER

HABER MERKEZİ- Başûrê Kürdistan bölgesindeki özgürlük hareketine ve yurtsever Kürtlere yönelik suikast saldırılarında istihbarat ve silah desteği Parastin ve MİT’ten, tetikçiler ise çoğunlukla Hizbul-kontra üyelerinden seçiliyor.

Lekolin by Lekolin
7 Haziran 2023
in Haberler
Reading Time: 2 mins read
A A

MİT’in cirit attığı Başûr Kürdistan’da Kürt siyasetçilere ve yurtseverlere dönük suikastler sürüyor. Saldırılarda istihbarat ve silah desteği Parastin ve MİT’ten, tetikçilerin ise çoğunlukla AKP-MHP tarafından son milletvekilli seçimlerinde 4 sandalyenin verildiği HÜDA-PAR’ın askeri kanadı Hizbul-kontra üyelerinden seçildiği öğrenildi.

Son bir yıl içerisinde sadece Süleymaniye’de 5 kişi, silahlı saldırı sonucu katledildi. 4 Ekim 2022’de Süleymaniye’de Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel; 28 Ağustos’ta Azadî Hareketi Yürütme Konseyi üyesi Süheyl Xurid Eziz (Mamoste Şemal); 17 Mayıs’ta Zeki Çelebi; 17 Eylül 2021’de PKK Komitesi üyesi Yasin Bulut (Şukri Serhed), 18 Nisan 2023’te ise Duhok’ta Hüseyin Türeli adlı yurttaş, silahlı saldırı sonucu katledildi, 16 Eylül 2021’de ise Ferhad Barış Kondu adlı yurttaş Süleymaniye’de uğradığı saldırı sonucu ağır yaralandı. Suikastlardan MİT ve KDP’nin gizli istihbaratı Parastin sorumlu tutulurken tetikçiliğini Hizbul-kontra yapmaktadır.

Hizbul-kontranın siyasi bir figüre büründüğü her süreçte bazı Hizbul-kontraların serbest bırakılmıştı. 2012’de Hüda Par olarak siyasi bir maskeye bürünen Hizbullah 90’larda yüklendiği rol ve misyonu Bakur Kürdistan başta olmak üzere Başûr Kürdistan’da devam ettirmektedir.

Faşist AKP-MHP rejiminin son seçimde 4 adayı meclise soktuğu Hüda-Par kuruluşundan kısa bir süre sonra Başur Kürdistan’da temsilcilik açtı. KDP de bu bağlamda HÜDA-PAR’a ciddi destek vermektedir. Hem maddi destek vermekte hem de Güney’de bir alan açma imkanı sunmaktadır.

Başur Kürdistan’da Hizbullah olarak bilinen HÜDA-PAR’ın birçok elemanının bölgede aktif olarak çalıştığı ifade edildi. Bu suikastlarin MİT-Parastin-Hizbullah kirli iş birliğiyle yapıldığı ve genelde tetikçilerin çoğunlukla Hizbullah üyelerinden seçildiği belirtildi. İstihbarat, lojistik, silah ve benzeri destek de Parastin ve MİT tarafından sağlanmaktadır. Tetikçilerin çoğunluğunun Bakur’dan getirilen Hizbullah elemanları olduğu ve bu kişilerin, bölgeye getirilip cinayetlerin onlara işletildiği bildirildi. Ardından hiçbir kovuşturma, tutuklanma veya benzeri bir şeye tabii olmadan bölgeden ayrılabiliyor.

MİT’in bölgedeki tetikçiliğini yapan Hizbul-kontranın temsilcisi Hüda-Par’ın Başûr Kürdistan’daki bazı İslami radikal örgütler ile temasını yine KDP sağlamaktadır.

HÜDA-PAR’IN RADİKAL BİZÛTNEWEY ÎSLAMÎ ÖRGÜTÜYLE İLİŞKİLERİ

Başur Kürdistan’ın Halepçe şehrinde kurulan radikal Bizûtnewey İslamî örgütüyle uzun zamandır ilişki içerisinde olan HÜDA-PAR bölgedeki örgütlenmesini bu ve buna benzer radikal islam örgütleri üzerinden kurmaktadır. Bizûtnewey Îslamî örgütünün yöneticilerinin birçok kez Ankara’ya gidişleri öğrenildi.

HÜDA-PAR’ın bu örgüt ile güçlü olduğu bu ilişkilerin KDP eliyle geliştirildiği ifade edildi. Bu örgüte bağlı bazı kişilerin özellikle de Halepçe ve Qeladizê alanlarından DAİŞ’e katılanların olduğu haberlere yansımıştı. Aynı zamanda Hizbullah’ın Batman, Amed ve Bingöl’de DAİŞ’e katılımlar sağladığı QSD’nin hamlelerde tutukladığı bazı DAİŞ’lilerin itiraflarında mevcuttur. Hem KDP hem de AKP bu katılımları bilmesine rağmen hiçbir zaman bir müdahalede bulunmamış, aksine kendilerine kanal açmışlardır.

Tüm bunların ışığında Hizbul-kontraya yeni misyonların yüklendiği-yükleneceği ve bu misyonun sadece HÜDA-PAR siyasi figürü ile değil daha militarist bir oluşum ile Kürdistan’da 90’lı yılların konseptinden daha geniş kapsamlı kirli bir planla devreye konulduğu ortaya çıkıyor.

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tags: BAKURbasurBizûtnewey İslamiHizbu-kontraKDPMITParastin
Share232Tweet145
Previous Post

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Irak ve IKBY Şengal’in Yeniden İnşasını Engeliyor

Next Post

Türkiye’de Katı Muhafazakar Zihniyet ve Kürtler

Lekolin

Lekolin

Next Post

Türkiye'de Katı Muhafazakar Zihniyet ve Kürtler

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
  • Yorum İlkesi
  • Anasayfa
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi