Nisan 2023’te Başbakan Muhammed Şii el-Sudani, hükümete Şengal için bir yeniden inşa kampanyası başlatma talimatı verdi ve bunun için 50 milyar Irak Dinarı (IQD) (34,2 milyon ABD Doları) tahsis edildiğini duyurdu. Ancak Bağdat federal hükümeti ile Kürdistan Bölgesel Hükümeti (KBY) arasındaki siyasi anlaşmazlık, önceden tahsis edilen diğer fonların kullanılmasını engellerken, hasarlı altyapı ve zayıf temel hizmetler, 2014’ten bu yana bölgeden yerinden edilen 200.000’den fazla kişinin geri dönmesini engelledi. Irak’ın azınlık Ezidi nüfusunun yüzde 85’i dahil.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Irak araştırmacısı Sarah Sanbar, “Para tahsisi olumlu bir gelişme, ancak yalnızca bu fonların Şengal sakinlerinin sağlık hizmetlerine, elektriğe, suya ve konutlara erişimini iyileştirmek için hizmetlere ve altyapıya gerçekten yatırılması halinde” dedi. Sanbar, “Sincarlılar belirsizlik içinde kalırken, siyasi iç çekişmeler mevcut fonların kullanılmasını engelliyor” ifadesinde bulundu.
Birleşmiş Milletler göç ajansı Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre, ilçenin en büyük şehri olan Şengal Kasabası’ndaki kamu altyapısının yüzde 80’i ve evlerin yüzde 70’i, 2014-2017 yılları arasında IŞİD’e karşı yürütülen çatışmada yıkıldı. Sakinler, elektrik ve suyun sürekli olarak mevcut olmadığını ve birçok eğitim ve sağlık tesisinin, var olan yerlerde personel eksikliği ile birlikte hasar gördüğünü veya yıkıldığını söyledi.