• kurdî
  • العربية
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Bölümler Araştırmalar

3. DÜNYA SAVAŞI’NDA ORTADOĞU-BÖLÜM 4

Yayınlayan Militan Rêhat
11 Nisan 2021
Kategori: Araştırmalar, Dizi Yazı, Haberler
285 3
A A
3. DÜNYA SAVAŞI’NDA ORTADOĞU-BÖLÜM 4
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

HABER MERKEZİ-Bu bölgenin insan yaratımı maddi ve manevi değerlerin açığa çıkmasında ve hem toplumculuğu hem de toplum dışılığı üretmesinde oynamış olduğu rol kadar coğrafi durumunun yanı sıra doğal zenginlikleri açısından da stratejik bir yeri olduğu bilinmektedir. Bu coğrafya Kafkasya’dan Hint Okyanusuna, Akdeniz kıyılarından Avrupa ve Afrika’nın olduğu kadar Asya’nın da derinliklerine uzanan yol hattında bulunmaktadır. Süveyş kanalının 1869 yılında açılması ve iki denizi birbirine bağlaması (Kızıldeniz-Akdeniz) Orta Doğu ticaret hacmini canlandırmakla kalmamış, bölgenin hali hazırda var olan önemini daha da artırmıştır. Ayrıca bölgede bulunan petrol-doğalgaz gibi rezervler bölgeyi cazibe merkezi haline getirmiş ve bu rezervlerin önemi neticesinde dünya ülkelerinin politikaları bu bölgede yoğunlaşmıştır. Günümüzde ilerleyen teknoloji ile enerjiye bağımlılığın artması; petrol-doğalgaz gibi rezervleri zengin olan ülkelerin önemini artırmıştır. Enerjinin bu kadar önemli olduğu bir zamanda BP verilerine göre ispatlanmış petrol rezervlerinin %60’nın Orta Doğu’da olması bu bölgeyi vazgeçilmez bir alan haline getirmiştir. Yani dünyaya açılmak isteyen tüm güçlerin zorunlu uğrak merkezi olmaktadır. Zengin kaynakları ve Dünya’nın derinliklerine inen yol haritalarının merkezinde bulunan bu bölge, tarihte olduğu gibi bugünde emperyalist emellerin üzerinde oyunlar oynadığı alan olmuştur. Paylaşım savaşlarının en çok can yaktığı-can aldığı bu bölge sömürgeci Dünyevi güçlerden olduğu kadar, gerici bölgesel güçlerden de nasibini almıştır-almaktadır.

ABD’nin bölgeye olan ilgisinin yanı sıra Suriye İç Savaşı’nın startından bu güne bölgede konumunu güçlendiren Rusya ve Çin’in dayattığı stratejiler, bölgeyi dahada karmaşıklaştırmaktadır. İran, Mısır, İsrail, Suudi Arabistan ve Türk Devleti gibi gerici ülkelerinde üzerine birtakım hesaplar yaptığı bu bölge, beşiği olduğu insanlığa yine bir umut kapısı olmaktadır. Zira bölgede etkin olan bu güçlerin tümü 2 temel proje’nin alt kollarında birleşiyorken her iki proje de halkların daha fazla sömürülmesi, daha fazla talan ve daha fazla acıyı getirmeye gebedir. Ancak umut kapısı dediğimiz 3. Bir yol vardır. Güçlenmesi açısından zemini en uygun olan bölgedeki halktan desteğini alan bir güç tarafından bu yolun inşa ediliyor olması, umut olmaktadır. Önder Apo’nun öncüsü olduğu fedai gerilla hareketi PKK, Rusya-Çin-İran-ABD-İsrail’in bölgede etkin kılmak istediği projelere karşı en güçlü alternatif olan Demokratik Konfederalizm’i inşa ediyor.

Petrol ve Doğalgazda Ortadoğu’nun Yeri ve Önemi

Dünyada tüketilen birincil enerji kaynakları arasında petrol % 32,6 ile birinci sıradadır. Petrolü % 30 ile kömür ve % 23,7 ile doğalgaz takip etmektedir. Nükleer Enerji, Yenilenebilir Enerji ve Hidroelektrik oranları ise çok düşük seviyelerdedir.

Grafik 1: Tüketilen Birincil Enerji Kaynaklarının Dağılımı / %

(2015 Yılı Verileridir)

2013 yılında toplam birincil enerji tüketiminin % 42,3’ü elektrik üretiminde kullanılmıştır. Elektrik üretimi için tüm birincil enerji kaynakları kullanılmaktadır. Kömür ve doğalgaz tüketiminin büyük kısmı, elektrik üretiminde kullanılmaktadır. Petrolün tüketiminin ise % 52,8’i ulaştırma sektöründe aittir

Kömürün tüketiminin birincil enerji tüketimindeki oranının bu kadar yüksek olmasının sebebi Çin ve Asya Pasifik’in kullanımıdır. Dünyada tüketilen kömürün üçte ikisi Asya Pasifik grubuna aittir. Dünya kömür tüketimin yarısını ise tek başına Çin yapmaktadır (BP, 2015).

Kömürün kullanım alanları ve verimliliği açısından petrole rakip olması mümkün değildir. Doğalgaz da şimdilik petrole rakip olamamaktadır, çünkü doğalgazın % 95’i boru hatlarıyla taşınırken, sadece % 5’lik bir kısmı sıvılaştırılmış doğalgaz olarak tankerlerle taşınabilmektedir. Coğrafi koşullar ve boru hatlarının maliyeti doğalgazın kıtalararası yayılımını olumsuz etkilemektedir. Dünyada en fazla doğalgaz rezervine sahip ülke olan Rusya dahi doğalgaz ticaretinin büyük kısmını, coğrafi olarak kendisine yakın, eski Sovyet ülkeleri ve Avrupa coğrafyasına gerçekleştirmektedir (Altay ve Nugay, 2013 s. 15). Ama yine de petrolün gelecekte en önemli alternatifinin doğalgaz olduğunu da ifade etmek gerekir.

Tüketilen enerji kaynaklarının içinde en büyük paya sahip olan petrolün, dünyadaki ispatlanmış rezervinin % 51,8’i Ortadoğu’dadır. Ortadoğu’yu % 19,4 ile Güney&Orta Amerika, % 13,7 ile Kuzey Amerika, % 9,1 ile Avrupa&Avrasya, % 3,5 ile Afrika ve % 2,5 ile Asya Pasifik izlemektedir.

Bölgelere göre petrol tüketimine baktığımızda, en fazla petrol tüketen bölge % 33,9 ile Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore gibi dünyaya mal ve hizmet üreten ülkeleri barındıran Asya Pasifik’tir. Bu bölgeyi sırasıyla % 24,3 ile Kuzey Amerika, % 20,4 ile Avrupa & Avrasya takip etmektedir.

Grafik 2: Petrol Rezerv ve Tüketiminin Bölgelere Göre Dağılımı / %

Tablodan Petrol rezervinin olduğu bölgeler ile tüketiminin olduğu bölgelerin farklı olduğu rahatlıkla görülebilmektedir. Yani petrole ihtiyacı olanların petrolü yoktur. Bu da Ortadoğu’yu stratejik bir konuma getiriyor. Sonuçta bir denge kurulduğu görülmektedir. Buna göre Ortadoğu Asya Pasifik grubunun açığını kapatırken, Güney Amerika da Kuzey Amerika’nın açığını kapatmaktadır. Avrupa’nın açığını ise Avrasya ve Ortadoğu birlikte kapatmaktadır.

Bu noktada Ortadoğu, dünyanın en kaliteli petrolünü üretmesi açısından özel bir yere sahiptir. Ayrıca arama ve çıkarma maliyetleri açısından da Grafik 3’te görüleceği üzere en ucuza üretilen petrol Ortadoğu petrolüdür.

Petrolün yanı sıra Orta Doğu’da bulunan Doğal Gaz rezervlerinin de önemi büyük olmaktadır. Dünya’daki petrol rezervlerinin kalan ömrüne ilişkin yapılan araştırmalarda da Orta Doğu’daki rezervlerin diğer bölgelere oranlar daha uzun ömürlü oluşuda ayrıca dikkat çeken bir durumdur.

Buna göre; Petrol ve Doğal Gaz Rezervlerinin Bölgelere Göre Kalan Ömrü (Yıl)

1.Bölüm İçin Tıklayınız

2.Bölüm İçin Tıklayınız

3. Bölüm İçin Tıklayınız

Yarın: Orta Doğuda Etkin Güçler: Orta Doğu’da ABD

Militan RÊHAT-Firat ALİ

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Etiketler: gazOrta Doğupetrol
Önceki yazı

Şengal’e Operasyon Kararı Eş Zamanlı Yapılan KDP-MİT Toplantısında Verildi

Sonraki Haber

3. DÜNYA SAVAŞI: Orta Doğu’da ABD Bölüm-5

Benzer Haberler

İnkar Siyaseti Tasfiye Edildi, Sıra Demokratik Toplum İnşasında
Haberler

İnkar Siyaseti Tasfiye Edildi, Sıra Demokratik Toplum İnşasında

13 Mayıs 2025
‘Yeni Başlangıçlar Kongresi’
Haberler

‘Yeni Başlangıçlar Kongresi’

12 Mayıs 2025
PKK’den Tarihi Karar: Çalışmaları Sonlandırdık
Haberler

PKK’den Tarihi Karar: Çalışmaları Sonlandırdık

12 Mayıs 2025
Sonraki Haber
3. DÜNYA SAVAŞI: Orta Doğu’da ABD Bölüm-5

3. DÜNYA SAVAŞI: Orta Doğu’da ABD Bölüm-5

Öne Çıkan Yazılar

  • PKK’den Tarihi Karar: Çalışmaları Sonlandırdık

    PKK’den Tarihi Karar: Çalışmaları Sonlandırdık

    526 Paylaşım
    Paylaş 210 Paylaş 132
  • ‘Yeni Başlangıçlar Kongresi’

    525 Paylaşım
    Paylaş 210 Paylaş 131
  • PKK 12. Kongresi Başarıyla Gerçekleştirildi!

    547 Paylaşım
    Paylaş 219 Paylaş 137
  • Önder Apo’nun Yeni Yaşam Çizgisi Üzerine

    531 Paylaşım
    Paylaş 212 Paylaş 133
  • İnkar Siyaseti Tasfiye Edildi, Sıra Demokratik Toplum İnşasında

    502 Paylaşım
    Paylaş 201 Paylaş 126

Önerilenler

İnkar Siyaseti Tasfiye Edildi, Sıra Demokratik Toplum İnşasında

‘Yeni Başlangıçlar Kongresi’

PKK’den Tarihi Karar: Çalışmaları Sonlandırdık

Önder Apo’nun Yeni Yaşam Çizgisi Üzerine

PKK 12. Kongresi Başarıyla Gerçekleştirildi!

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç