29 Mayıs 2013 Çarşamba Saat 00:50
Welatiyên Vegeriyan Zozanê Feraşînê: Em li ser axa xwe azad in – DÎHA
Welatiyên 30 gundên herêma Feraşinê yê ku di salên 90’an de ji ber zilma dewletê koçî bajaran bûbûn, hêdî hêdî li gundên xwe vedigerin. Welatiyên gundên Feraşînê ku bi salan e hesreta zozan û gundê xwe mezin bûn, diyar kirin ku bi vegerê pir aram û kêfxweş in. Welatiyan anîn ziman ku di serî de zahmetiyan bijîn jî xwe li ser axa xwe azad hîs dikin.
Di salên 1990’an de ji ber li herêmê operasyonên leşkerî zêde bûn û leşkeran li ser welatiyan zexta “Bibin cerevan” zêde kirin. Welatiyên ku nebûn cerdevan, ji ber zextên leşkeran gundê xwe vala kirin û koçî bajarên derdorê kirin. Li navçeya Elkê ya Şirnexê jî welatiyên li gundên Zozanê Feraşînê debara xwe bi çandinî û sewalkariyê kirin ji ber zilma dewletê neçar man ku koçî Bedlis, Tetwan, Wan û derdorê bikin. Welatiyên ji ber zextên dewletê koçî bajar û navçeyên derdorê kirin, hemû mal û milkê xwe li pey xwe hiştin û koç kirin. Bi salan li bajaran di nava zor û zahmetiyên gelek mezin de jiyan. Welatiyên ku bi salan e bi hesreta li gundê xwe vegerin dijîn dixwazin demek berî demekê li gundê xwe vegerin. Welatiyê bi navê Tahîr Gur anî ziman ku her çend niha şert û mercên ku li gundê xwe vegerin tune be jî dîsa dixwazin li gundê xwe vegerin û xwe li gund û warên xwe xwe azad dibînin. Gur, anî ziman ku leşkeran digotin “Li gund Apocî hene û hûn Apocî ne” gundê wan tev şewitandin û hilweşandin.
‘Em di nava tunebûnê de jiyan’
Gur, anî ziman ku ji ber zextên dewletê koçî metrepolan kir û li metrepolan zahmetiyên gelek mezin jiyan. Gur, anî ziman ku piştî wan koçî bajar kir, li cih û warê ku koç kirin qet aram nebûn û her tim zahmetiyên çandî, aborî, ivakî û gelek qadên jiyanê jiyan. Gur, da zanîn ku leşkeran ew bi zorê ji axa wan derxistin û di destê wn de mal û milkê wan tev wêran bû. Gur, destnîşan kir ku ew 4 bira bûn û her birayek nêzî 200 pezê wan hebûn, lê ji ber zilma leşkeran hemû pezên xwe firotin û koçî Wanê kirin. Gur, da zanîn ku dema li gund bûn her tiştê wan ji malê bû, lê piştî koçber kirin û şûnde hemû mal û milkê xwe firotin û li bajar salên pir zor û zahmet jiyan.
‘Serweta me ya herî mezin xweşikahiya xwezayê ye’
Gur, destnîşan kir ku ji ber guhdê wan û xaniyên wan tev hatine hilweşandin, dema vedigerin gund di konan de dijîn û piştî demekê li gund dimînin dîsa li bajar vedigerin. Gur, bilêv kir ku ew dixwazin bi temamî li gundê xwe vegerin û li gund bi bicih bibin. Gur, anî ziman ku ji bo dîsa li gundê xwe vegerin şert û merc nayên amadekirin û xwest êdî ji bo welatî karibin li gundê xwe vegerin dervet bên dayîn û astengiyên li pêş vegerê bên rakirin û wiha got: “Dema em tên gundê xwe em pir aram dibin. Em xwe li ser axa xwe, xwe azad hîs dikin. Em li bajar difetisin. Li bajar hem debar zahmet e û hem jî nexweşî zêde ne. Lê li gund kes nexweş nakeve. Em dixwazin bi temamî li gundê xwe bi cih bibin. Av, ax, hewa her tişt paqij e. Xweşikahiya vir dewlemendiya herî mezin e. Bênh û rengê xwezaya vir mirov azad dike û ruh dide mirov. Serweha herî mezin ya vir xweşikahiya xwezaya vir e.”
Welatiyê bi navê Fethî Gur jî anî ziman ku di salên 1993-1994’an de dewletê her tim li ser wan zext meşandin û ji ber ku nebûn cerdevan ji neçarî gundê xwe vala kirin û koç kirin. Gur, wiha axivî: “Ji ber ku em nebûn cerdevan leşkeran gundê me tev şewitandin. Kurana li Mizgeftê jî şewitandin. Sewalên me kuştin û hemû mal û mulkên me avêtin nava agir. Piştî 15 sal şûnde em dîsa bi derfetên xwe li gundê xwe vegeriyan. Dewlet bi çavên mirovan li me nanere. Dewletê xaniyê me xera kiri û hilweşandin. Niha em bixwazin vegerin em nikarin xaniyan ji xwe re ava kirin. Em dixwazin dewlet hesabê vê yekê binde û zerara me ziyana me temîn bike. Beriya ku em ji gundê xwe koç bikin rewşa me gelek baş bû. Bax û bostan û sewalên me hebûn. Em li gundêx we aram bûn û em di nava hebûnê de dijiyan. Lê gundê me wêran kirin û em koçber kirin. Diveê dewlet mexdûriyeta me bibîne û tazmînatê bide me.
Niha em li gundêxwe di çadiran de bijîn jî em xwe aram û azad dibînin. Em tên li vir 4-5 mehan dimînin û dîsa vedigerin gundê xwe. “
Welatiya bi navê Caziye Gur jî anî ziman ku dewletê dibistan, mizgeft û hemû malên gund tev hilweşandin û ew ji gund derxistin. Gur, xwest dîsa gundê xwe ji nuve avabikin û dixazin ev êşa wan bi dawî bibe.
Hakkari’de kadınlar kontrol noktasını yıktı – DİHA
Hakkari merkeze bağlı Kırıkdağ (Dêzê) köyünün girişinde yapılmak istenen askeri kontrol noktası köylülerin tepkisine neden oldu. Kontrol noktasının temeli köylüler ve Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistleri tarafından yıkıldı.
Hakkari merkeze bağlı Kırıkdağ (Dêzê) köyü girişinde Zap Karakol Komutanlığı’nın yeni bir kontrol noktası kurmak istemesi köylülerin tepkisine neden oldu. Hakkari’nin Sümbül Mahallesi’nde bulunan Kadın Nöbet Çadırı’nda nöbet tutan kadınlar, BDP PM Üyesi M. Sıddık Akış, BDP Hakkari İl eş başkanları Esmer Tekin ve Rahmi Kurt, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Hakkari Barış Anneleri aktivistleri, STK temsilcileri ve çok sayıda yurttaş araçlarla Kırıkdağ (Dêzê) köyüne doğru yola çıktı. Burada köyün muhtarı Musa Adıyaman ile bir araya gelen BDP’liler daha sonra karakol komutanı ile görüştü.
‘Sabah akşam buradan geçen herkesten kimlik isteniyor’
Kendilerine destek amaçlı köye gelen BDP’lilere yapılmak istenen askeri kontrol noktasından çok rahatsız olduklarını belirten muhtar Musa Adıyaman, “Bizler bu noktanın yapılmasından rahatsızız. Karakol karşıdadır. Burası yüzyıllardır kimseye bir sıkıntı noktası olmadı. Bu barış sürecinde bu yapılanı anlayamıyoruz. Köydeki kadınlar karşıdaki Sağlık Ocağı’na ya da komşularına gitmek için sürekli bu yolu kullanıyor. Ve buraya gelen askerler kadınları rahatsız ediyor dedi. Adıyaman, şu bilgileri verdi: “Bu köyde 16 mahalle var. Ve bu mahallelerin hepsi bu köy, bağlı yayla ve meralardan besleniyor. Yarın bana ot biçmek için 20 insan yardıma gelecek. O zaman ben nasıl buradan geçeceğim. Sabah akşam geçen herkesten kimlik isteniyor. Bu kabul edilemez. Bizler de sonuna kadar karşı çıkmaya devam edeceğiz. Köy sakinlerinden Ahmet Akdoğan ise, sıkıyönetim ve OHAL döneminde bile bu yola kontrol noktasının kurulmadığını belirterek, “Hiçbir dönemde buraya bir nokta konulmadı. 29 yıllık savaştan sonra bu nokta neden konuldu. Bizler iki mahalle arasında misafirliğe giderken bile kimliğimizi göstermek zorunda bırakıldık. Böylesi bir süreçte bu uygulamaları anlamıyoruz. Biz barış gelecek diye beklerken arama noktasının gelmesini anlayamıyoruz. Bu nokta kaldırılmazsa demokratik tepkimizi daha da yükselterek sürdüreceğiz dedi.
Köy sakinlerinden Ayten Adıyaman, Sağlık Ocağına giderken askerlerin tacizlerine maruz kaldıklarını ifade ederek, “Bizler buradan sürekli geçiyoruz. Sağlık ocağı karşıdadır. Ocağa giderken ya da çöp dökerken burada duran askerler bizleri bakışları ile taciz ediyor. Köyün bütün kadınları bu durumdan rahatsız dedi. Köy sakinlerinden Neam Adıyaman da, “Bizler kimsenin toprağını istemiyoruz. Onlar da bizi rahat bıraksınlar. Onların karakolu karşıda gitsinler orada istedikleri kadar kule yapsınlar bizim köyün yolundan ne istiyorlar. Bizler burada bu noktayı istemiyoruz diye konuştu.
‘Köylülerin göstermiş olduğu tepki yerindedir’
Köylülerin sorunlarını dinleyen BDP PM Üyesi M. Sıddık Akış, yapılanın bir samimiyetsizlik olduğunu belirterek, “Bu pratikler barışa uymuyor. Sizin de gördüğünüz gibi 50 metre ilerde bir karakol var. Burada bulunan 16 mahallenin yoluna nokta konulması doğru bir yaklaşım değil. Aynı zamanda samimi de değildir. Berivanların bile kimliği sorulmaktadır. Biz bu yapılan zulmü doğru bulmuyoruz. Buradan BDP olarak Başbakan, Başbakan yardımcılarına ve Vali’ye sesleniyoruz. Eğer gerçekten bu konuda başlatılan barış sürecine katkı sunacaklarsa o zaman günlük hayatta da bunu gösterecek adımlar atsınlar. Aksi takdirde bunu samimi bulmayız ve verilen sözlere de inanmayız. Köylülerimizin göstermiş olduğu tepki yerindedir ve bizler de sonuna kadar onların yanında olacağız dedi.
‘Ben emir aldım ve uyguluyorum’
Ardından konu ile ilgili karakol komutanı ile yaptığı görüşmeyi kitle ile paylaşan BDP Hakkari İl Eş Başkanı Rahmi Kurt, “Askerliği yapan bilir ‘ben emir aldım ve uyguluyorum’ dediler. Buradaki başçavuş ‘bunu bana Vali yap dediği için yaptım’ diye belirtti. Oysa Vali de ‘benim haberim yok’ diyordu. Şimdi bu köylülerimizin ve muhtarımızın doğru temelde gösterdikleri tepkilerini anlıyor ve onlara destek amaçlı buradayız. Bizler böylesi bir süreçte bu yapılmak isteneni kabul etmeyeceğiz dedi. Kurt, “Demokratikleşmeden bahsedeceksek, bu sürece uygun adımlar atılması gerekiyor. Bu adımlar karakol ya da askeri kule yapımı değil, yol kontrol kuleleri yapmak ya da Kürdistan dağlarını rastgele bombalamak değildir. Yetkililerin derhal hatalarından vazgeçmeleri ve sürecin ruhuna uygun adımlar atmalarını bekliyoruz şeklinde konuştu.
Hakkari Barış Anneleri İnisiyatifi Aktivisti Sıdıka Kaya, “Buraları sahipsiz mi sandılar? Gerilla olan evlatlarımız gitti, ama biz buradayız. Sonuna kadar da mücadelemize devam ederek topraklarımızı ve haklarımıza sahip çıkacağız derken, Mome Turan ise, “Önderliğimiz özgür olmadan mücadelemizden vazgeçmeyiz. Bizler sonuna kadar buralarda olacağız ve halkımız ile el ele vererek mücadeleye devam edeceğiz dedi.
Yapılan konuşmaların ardından kadınlar yapılmak istenen askeri kontrol noktasının temelini yıktıktan sonra Hakkari’ye geri döndü. Öte yandan BDP’lilerin konu ile ilgili Hakkari Valisi ile görüşmesi bekleniyor.
“Gava di dorê de Destûra Bingehîn a Demokratîk e” – ANF
Hevseroka Giştî ya BDP’ê Gultan Kişanak di civîna koma partiya xwe de li ser girîngiya Konferansa Aştî û Demokrasiyê rawestiya. Kişanak diyar kir ku ev konferans ji bo aştiyek mayinde gelek girîng e û got: “Gava muzakereyan a yekem hat avêtin û didome. Niha dora gava muzakereyan a duyemîn e. Ji bo destûra bingehîn a demokratîk û azad pêş bikeve konferans dê erka xwe pêk bîne.”
Hevseroka Giştî ya BDP’ê Gultan Kişanak, di koma BDP’ê de mijaren girîng yên hefteyêde nirxand û diyar kir ku mijara herî giring Konferansa Aştî û Demokrasiyê bû. Kişanak, bal kişand ser girîngiya konferansê û wiha got: “Birêz Ocalan dixwaze ev pêvajoya muzakereyan wekî pêvajoya çareseriya demokratîk pêş bikeve. Birêz Ocalan di peyama Newrozê de jî got ‘Ger ku Aştiyek û demokratîk pêş bikeve dê li Tirkiyeyê pêş bikeve û li Rojhilata Navîn belav bibe’ Birêz Ocalan xwest hemû kesên li Mezopotamya, Kurdistanê û Tirkiyeyê dijîn tev li vê pêvajoyê bibin. Ev konferans li ser vê daxwazê pêş ket. Pir berfreh bû. Ji pirsgirêk û çareseriya mijara jinê heta ekolojiyê gelek mijar berfirehi hatin niqaşkirin.”
Kişanak, da zanîn ku ev konferans ji bo Tirkiye ji nûve li ser wekhevî, edalet, aştî, siyaseta demokratîk pêş bikeve konferansek girîng bû. Kişanak, da zanîn ku ev konferansek dîrokî bû û wiha axivî: “Bi vê konferansê dê hiqûq û pêvajoya di nava dewlet û civakê de ji nûve bê avakirin. Dê Tirkiye ji nûve bê avakirin. Ger ku em azad bibin em dê bi hevre azad bibin. Ger ku em aştiyê bêhn bikin em dê bi hevre bêhn bikin. Divê me hemû bi hevre milê xwe bidin vê pêvajoyê. Kurd, Tirk, Ermenî, Suyanî, Çerkez, elewî, misliman, jin, ciwan, hemû beşên civakê yên bîr û baweriyan û beşên civakê di vê konferansêde hatin cem hev.”
Kişanak, li ser biryarên ku di konferansê de hatin girtin jî rewastiya û wiha berdewam kir: “Ev Hevpara Konferansê hemû Tirkiyeyê hembêz dike û dê vê pêvajoyê bimeşîne. Divê ev muzakere berdewam bike û rê li pêş aştiyek mayinde avabike. Ev konferans ne li ser daxwazê, bi vîn û baweriya we dê vê pêvajoyê bimeşîne û zorê li hikûmetê û meclisê bike. Li dijî otorîteriya îxtîtarê dê şer bike û li gorî ruhê muzakereyê dê xebatê bimeşîne û aliyan têxe nava pêvajoyê. Ji bo muzaere û pêvajoya çaresekiyê bi lezgîn pêş bikeve tê meclisê têxe nava hewldanê. Konferans li ser hewldana Birêz Ocalan û pêvajoya muzakereyan jî rawestiya. Konferansê xwest ji bo muzakereya bi Ocalan re serkeftî pêş bikeve Azadî, tenduristî û ewlehiya Ocalan esas bê girtin. Ev konferans dê ji pêşerojê bibe rohanî. Ev konfrenas destpêka çareseriyê ye. Dê ji niha û pêve bibe kirdeya sereke ya çareseriyê. Pêvajoya muzakereyan ji 3 pêngavan pêk tê. Ya yekem vekişîna gerîlla bû. Li gel kêmasî û pirsgirêkan berdewam dike. Komîsyona Mirovên Aqil hat avakirin û Komîsyona Çareseriyê hat avakirin. Niha divê em pêngava duyemîn biaxivin. Divê makeqanûna sivîl û demokratîk bê avakirn. Divê demokrasî pêş bikeve û reform bên avakirin. Ev konferans ji bo makeqanûna azadîparêz pir girîng e. Vê konferansê ji bo makeqanûna nû pevir da ser milê xwe.
“TENÊ BI XWESTINA AŞTIYÊ, AŞTÎ NAYÊ”
Kişanak, Serokê Giştî yê CHP’ê Kemal Kiliçdaroglu jî rexne kir û wiha got: “Kemal Kiliçdaroglu dibêje ’em jî aştiyê dixwazin em ne li dijî aştiyê ne’ Em jî dibejin Birêz Kiliçdaroglu, kesên aştiyê bixwazin divê di ava pêvajoyê de cih bigirin û nebin asteng. Tene bi gotinê ‘Ez aştiyê dixwazim’ aştî nayê xwestin.” Kişanak, polîtîkayên CHP’ê rexne kir û xwest êdî xwe nû bike û tev li pêvajoyê bibe.
Kişanak, bal kişand ser komîsyona Çareseriyê ku li meclisê hatiye avakirin û wiha got: “Yekem car di bin baneyê Meclisê de Komîsyona Çareseriye hat avakirin. Ev komîsyon girîng e. Ev komîsyon li ser pirsgirêka kurd lêkolîn bike girîng e. Pirsgirêka kurd çima ji ku derket, Çawa derket, çi bi xwe re anî? Niha lêkolînê dike. Ev komîsyon bi daxwaza Tirkiyeyê hat avakirin. Wê demê divê komîsyon bibe bersîva daxwazên gel. Divê lêkolînên rast bike û li gorî rol û mîsyonên xwe tev bigere. Divê ev komîsyon li gorî berpirsiyarî û armanca xwe tev bigere. Nêzîkatiya me ya ji bo komîsyonê zêde ye. Em dixazin hikûmet jî wekî me nêzî komîsyonê bibe.”
“WELATIYÊN KOMKUJÎ ŞERMEZARKIRIN RASTÎ 37 SAL CEZA HATIN”
Kişanak, da zanîn ku lazim e berî her tiştî hin reform bên avakirin û wiha berdewam kir: “Niha ji Bajaroka Ortoklara Aydinê welati li vir hene. Dîsa xwendekarên zanîngehê li vir hene. Li Ortaklarê piştî komkujiya Roboskiyê çalakiya şermezarkirinê hat lidarxistin. Di 30’ê Kanûna 2011’an de welatiyên ku Roboskî şermezar kirin hatin binçavkirin. Dîsa di 15’ê Sibatê de welatiyên ku komploya navnetewî şermezar kirin hatin binçavkirin. 6 hevalên me 4 ji wan ji bo ku 15’ê Sibatê û komkujiya Roboskiyê şermezar kirin her yek jê rastî 37 salan cezayê girtîgehê hatin. Hûn çiqas bêjin sûc in jî ev welatî nabêjin şermezarkirina komkujiya Roboskiyê sûc e. Ev çawa edalet e? Ev çawa demokrasî û çawa hiqûq e? Hûn dê kê bi vê yekê bidin bawerkirin? Ger ku mirov ji ber Komkujî û komplo şermezar kiribin rastî ceza bên. Wê demê çawa dê aştî pêş bikeve? Ev hevalên me yên rastî ceza hatin hemû di navbera 19-20 salî dene. Hemû gundê wan hatine şewitandin û koçî Rojava bûne. Hûn dê nasnameya wan qedewe bikin. Hûn dê gundê wan bişewitin. Hûn dê wan sirgûn bikin. Kes naxwaze di nava vê rejîmê de bijî.”
Kişanak li ser cezayê ku li xwendekaran ji hat birîn rexne kir û wiha got: “Dîsa hevalên me yên xwendekar di nava em de hene. Ji ber ku daxuyanî dane, bi îdîaya “Li ser navê rêxistinê sûc kiriye” rastî 7-8 sal ceza hatine. Wê demê bila kes bi gotina “Pevçûn bi dawî bûye aştî jî pêk hatiye” me nexapîne. Divê her tişt rast bê dîtin. Hêj ji zarok heta kal û pirên me wekî teror tên dîtin. Ev meclisa Tirkiyeyê ji bo Tirkiyeyê ji vê şermê rizgar bike divê bi lezgîn têkeve nava tevgerê.”
Kişanak, bang li hemû gelê kurd kir ku li daristan, gund û xwezayê xwedi derkevin û wiha berdewam kir: “Bi pêvajoya vekişîna gerîlla re, em dibînin ku dîsa liv û tevgeralekerî didome. Em dibînin ku daristan tên şewitandin. Bi salan in daristanên me hatin şewitandin. Dewletê operasyo pêk anîn û daristan şewitandin. Em bang li hemû welatiyên xwe dikin û em dibêjin dîsa li gundê xwe û warê xwe vegerin. Disa dest bi çandiya dar û beran bikin. Disa li xweza û warê xwe xwedi derkevein û biparêzin. Em dê li daristan, xweza, av û hemû axa xwedî derkevin. Em dê di vê pêvajoya aştiyê de li ax, daristan, xweza û nirxên xwe xwedî derkevin û pêş bixin. “Konê Aştiyê yê Çareseriya Demokratîk” ku li Dêrsim, Colemêrg û Şirnexê hatine vedan gelek girîn in. Em silavên xwe ji hemû kesên ku di van konên çareseriyê de nobetê digirin dikin. Em ji bo vê hewldana wan spas dikin.”
“ŞERÊ LI SÛRIYÊ FIKARÊN ME ZÊDE DIKIN”
Kişanak, bal kişand ser şerê navxweyî yê Sûriyê û wiha got: “Her çend li Sûriyê şerê navxweyî hebe jî bi destê hêzên derve ev şerê navxweyî pêş dikeve. Bi zanebûn şerê mezhebî pêş dixin. Xwîna tê rijandin xwîna gelê Sûriyê ye. Li ser bingaha mezheban gelan bi gelê din didin şikandin. Divê her kes li hemberî vê yekê dengê xwe bilind bikin. ”
“XWEDÎ LI ZIMANÊ XWE DERKEVIN”
Kişanak, xwest ji bo aştî li Rojhilata Navîn pêş bikeve her kes li hemberî şer helwesta xwe nişan bide û wiha berdewam kir: “Em li her derê li hemberî şer li cem gelan cih digirin. Ji bo parastina nasname, ziman, çand em her tim li cem mafê gelan cih digirin. Hêzên serdest, hegomonya û şerxwaz li cihê xwe rûniştine û li Sûriyê xwînê didin rijandin. Divê her kes baş zanibe ku xwîna tê rijandin xwîna gelê Sûriyê ye û xwest gelê Sûriyê, xirîstiyan, ereb, kurd suryani li cem gel Sûriyeya Demokratîk cih bigirin. Divê kes li cem Rusya û DYA cih negirin.”
“LI SER NAVÊ SAKÎNE, LEYLA Û FÎDAN KONFERANSA JINAN
Kişanak, herî dawî li ser xebata meclisa jinê jî rawestiya û wiha dawî li axaftina xwe anî: “Meclisa BDP’ê 1’emîn Konferansa Jinê ya Rojhilata Navîn li Amedê pêk tîne. Em dê di vê konferansê de ceribînên jinan guhdar bikin. Em dê hemû ceribînan li hev kom bikin û niqaş bikin û bi axivin. Em dê di vê konferansê de hemû pirsgirêkên jinan birin dest û li çareseriyê bigerin. Ger ku dê li Rojhilata Navîn baharek pêş bikeve dê bi destê jinê pêş bikeve.”
Güney Rojava sınır kapısını açık tutmalı – ANF
Bileşenleri arasında DTK ve BDP’nin de bulunduğu Suriye Kürdistan’ı ile Dayanışma Platformu Güney Kürdistan hükümetine çağrıda bulunarak Rojava ile sınır kapısını açık tutmasını istedi. Platform aksi halde Kürt halkının birlik ve dayanışma duygusunun zedeleneceğini duyurdu.
Güney Kürdistan hükümetinin Rojava’yla sınır kapısını kapatmasına bir tepki de Suriye Kürdistan’ı ile Dayanışma Platformundan geldi. Demokratik Toplum Kongresi, Barış ve Demokrasi Partisi, KADEP, ÖSP, DDKD, Dicle-Fırat Diyalog Grubu ve Azadi İnisiyatifi tarafından oluşturulan platform Rojava Kürdistan’ı ile Güney Kürdistan arasındaki sınırın kapatılmamasını istedi.
CENEVRE SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ
Platform açıklamasında Rojava halkının ve onları temsil eden siyasi iradenin Suriye’deki iç savaşa taraf olmama siyasetinin yerinde olduğu belirtilerek “Suriye’deki soruna taraf olan uluslararası güçlerin uzlaşmaması nedeniyle iç savaş ve tahribat devam etmektedir. Suriye ve Rojava halkının kendi kendini yönetme isteği olarak belirgin hale gelen soruna diyalog yoluyla siyasi bir çözüm bulunması gerekir. Şiddet ve savaş seçeneği Suriye ve Kürdistan halkının yararına değildir denildi.
Platform olarak Cenevre’de yapılması düşünülen diyalog sürecini desteklediklerinin ifade edildiği açıklamada Rojava’da Kürdistan’ı temsilen Desteya Bilind’ın sürece mutlaka dahil edilmesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada devamla şöyle denildi: “Suriye Kürdistan’ı halkı ve siyasi temsilcileri, Rojava için siyasi statü içeren bir çözüm olmadan verilecek bir kararı asla kabul etmediklerini defalarca belirtmişlerdir. Kürdistan’ın Kuzeyindeki halk ve siyasi oluşumlar da Rojava halkının bu taleplerini desteklemektedir. Uluslararası güçler, Türkiye ve diğer bölge ülkeleri de Rojava halkının bu tabii ve meşru taleplerini nazara alarak Suriye için bir çözüm bulmalıdır. Rojava halkının rızası hilafına alınacak kararların halkımızı bağlamayacağı aşikârdır.
Bu nedenle Cenevre ve benzeri platformlarda Suriye muhalefetinin yanı sıra Rojava halkını temsilen “Desteya Bilind ın muhatap alınması bir gerekliliktir. Rojava halkının kendi kendini yönetme ve kendini temsil etme yönünde bir irade beyanı vardır ve iradenin uluslar arası camia tarafından da görülmesi hukukun gereğidir.
Suriye muhalefetinin mevcut parçalı haliyle Suriye Kürdistan’ı (Rojava) halkını ve Suriye Kürtlerini rızaları hilafına temsil etmesi mümkün değildir.
Keza, Rojava’daki (Suriye Kürdistan’ı) tüm siyasi grupları dayanışma ve daha yakın işbirliğine, halkımızın da tek meşru muhatap olarak kabul ettiği “Kürd Yüksek Konseyi ni (Desteya Bilind) daha da güçlendirmelerini, uluslar arası camiada tek siyasi muhatap olarak kabulü ile aralarındaki ihtilafları diyalog ve kardeşlik hukuku çerçevesinde çözüme kavuşturmalarını talep ediyoruz.
GÜNEY KÜRDİSTAN SINIR KAPISINI AÇIK TUTMALI
Güney Kürdistan hükümetine Rojava ile sınır kapısını açık tutması çağrısının yapıldığı açıklamada şunlar belirtildi: “Keza, Federe Kürdistan Hükümeti ile Kürdistan’ın Kuzeyindeki siyasi oluşumların da Rojava’daki sorunlara karşı yapıcı bir dil ve fiiliyatla yaklaşmasını,Rojava’ya yardımların devam edebilmesi için sınır kapılarının açık tutulmasını talep ediyoruz. Siyasi anlaşmazlıklar sebebiyle Rojava halkının cezalandırılmamasını, bunun halkımızın birlik ve dayanışma duygusunu zedeleyeceğini de belirtmek istiyoruz.
Türkiye devleti ve hükümetinden de talebimiz Suriye halkı nezdinde meşruiyeti olmayan grupların desteklenmemesi, meşru Suriye Muhalefeti ile Suriye Kürdistan’ı halkını temsilen “Kürt Yüksek Konseyi nin muhatap alınmasını, Suriye Kürdistan’ına daha fazla insani yardım yapılmasını, Suriye’nin değişik yerlerinden Rojava’ya sığınmış olan muhacirlere daha fazla yardım yapılmasını için çağrıda bulunuyoruz.
Türkiye’deki “Barış Süreci nin Suriye Kürdistan’ındaki soruna olumlu katkısının olacağını düşünüyor ve Suriye Kürtlerinin parçalı Suriye Muhalefetinin insafına terk edilmemesini, bizzat Türkiye tarafından tabi-insani ve siyasi haklarına kavuşmaları için siyasi ve diplomatik olarak desteklenmeleri gerektiğini düşünüyoruz.
Suriye Kürdistan’ı, Federe Kürdistan ve Türkiye Kürdistan’ının kaderi bir birinden bağımsız olarak düşünülemez. Federe Kürdistan ile iyi ilişkilere sahip bir Türkiye’nin, aynı duyarlılığı Türkiye Kürtleri ile Suriye Kürtlerine de göstermesi gerektiği hususu izaha muhtaç değildir. İddia edildiğinin aksine, böylesi bir duyarlılık bölge ülkeleri ve Suriye halkının aleyhine değil, lehine sonuç verecektir. Bugün göreceli olarak Suriye’deki en istikrarlı yer Rojava’dır. Haliyle buradaki istikrarın korunması, Suriye’deki sorunun çözümüne olumlu katkı yapacaktır.
Türkiye ve Kürdistan halkının menfaati, Suriye’deki savaşın Suriye içinde ve dışında yayılması değil, savaşın sona ermesindedir. Suriye, Kürdistan ve dünya kamuoyuna barış çağrımızı yineliyoruz.
Daxwazî aştiya herêmê ye – Yeni Özgür Politika
Serokê Konseya Rêveber a KCK’ê Mûrat Karayilan “Weke PKK armanca me ne ewe ku, em ji milekê derbas bibin bi milê din re şer îlan bikin. Em dixwazin li herêmê dema aştiyê bidin destpêkirin.
Di beşa 11’mîn “Rojên Vekişînê yên rojnamevan Hasan Cemal ên di T24’ê de tên weşandin, cih da gotinên Serokê Konseya Rêveber ya KCK’ê Mûrat Karayilan ên di derbarê Sûriye û Iraqê.
Li beramberî pirsa Hasan Cemal ya “Piştî bakûrê Iraqê, gelo niha Bakûrê Sûriyeyê jî çêbû? Karayilan got, “erê, çêbû û wiha got: “Hêjmara çekdarên PYD’ê 10 hezarî derbaz kir. Meclisên xwe ava dikin, hêzên parastinê ava dikin. Pêkhatinekî cûda û nû çêdibe. Pêkhateyekî ji binî ber bi serî… ji be wê çendê ji Iraqê (Herêma Federal ya Kurdistanê) cûda ye…
Karayilan wiha berdewam dike. “Li Sûriyeyê em aliyê sêyemin… Ne alîgirên muxalefetê, ne jî yên Esadin. Ne ji hêzên mudaxeleyê, ne jî alîgirê hêzên statuparêz yên li dijî mudaxeleyê ne. Em aliyê sêyemin. Kurdên li Sûriyeyê jî wisan, aliyê sêyem… li herêmê Sûriye jî di nav de em biratiya gelan, azadî û demokrasiyê diparêzin.
Ji bo Bexdayê îzahatên pêwist
Karayilan destnîşan kir ku, piştî Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan di Newroza 21’ê Adarê ya Amedê de bangek dîrokî kir û pêvajoyek nû da destpêkirin, di gelek kesîman de panîk çêbû û wiha axiv: “Ew hêzên ku we beriya niha hemû rêzkirin, em li gel hemûyan di nava têkiliyê de ne. Siyaseta nû ya Rêber Apo dayî destpêkirin di gelek kesiman de panîk çêkiriye… Niha herkes çavdêriyê dike, ka dê çi bibe… Dibêjin ku PKK dê aliyê Tirkiyeyê hilbijêre dibêjin Îran û Sûriye şewitî. Ev jî neraste. PKK dest ji biratiya gelan ya herêmê bernade. Weke PKK armanca me ne ewe ku, em li milekê derbaz bibin bi milê din re şer îlan bikin. Em dixwazin li herêmê dema aştiyê bidin destpêkirin. Di vê navberê de Kerkûk jî di nav de îzahata pêwîste em ji Bexda ji dewleta Iraqê re dikin.
Endamê Konseya Rêveber ya KCK’ê Cemîl Bayik jî vana li ser zêde dike: “Dema ku em hêzên xwe ji herêma şer dikişînin, nayê wê wateyê ku ji bo li hember hêzek din şer bike derbaz dibe. Gotinên wiha şaşin. Eger PKK bixwaze şer bike, ji qada şer ya bingehîn dernediket. Em ji bo aştiyê hêzên xwe dikişînin…
Çete saldırıları sürüyor – Yeni Özgür Politika
Efrîn’e bağlı Sêrewa’nın Basilê köyünde YPG savaşçılarıyla Hür Suriye Ordusu çeteleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.
Basilê köylülerinin ANHA’ya verdiği bilgilere göre çetelerin iki gün önce bazı köylüleri kaçırması ve saldırılara yönelmesine YPG müdahalesiyle başlayan çatışmalarda çok sayıda çete elemanı öldürüldü. Sahadaki YPG sorumlusu da ANHA’ya yaptığı açıklamada, bir birimlerinin müdahalesini doğrulayarak, bir askeri aracın içindekilerle birlikte imha edildiğini belirtti. Sorumlu, dün öğle saatleri itibariyle şunları söyledi: “Çatışmalar şu anda devam ediyor. Çünkü bazı çete üyeleri de köye konuşlanmış. Onları bölgeden çıkaran kadar çatışacağız.
Basilêlerin verdiği bilgiye göre kaçırılan köylüler şunları: Mihemed Şebabo, Genco Şebabo, Ebdilrehman Şêxo, Bavê Barîn, Mihemed Mûse, Hisên Neeso, Henan Sîdo ve Sîdo Sîdo.
Dêrmişmişê köylüleri de yaptıkları açıklamada, tarlalarında çalışan üç köylünün çetelerce kaçırıldığını duyurdu. Mihemed Hesen Qacî, Zîyad Şehade Hemede ve Hisên Hisên Hemede adlı köylülerin, Til Rifeet’teki El Tewhid Tugayı’na bağlı Ebu Bekir Taburu tarafından kaçırıldığı öğrenildi.
GECE GÜNDÜZ EYLEM – Özgür Gündem
PKK Lideri Öcalan’ın başlattığı demokratik kurtuluş sürecine halk eylem hamlesiyle katılıyor. Yurttaşlar mitinglere dönüşen toplantılar, çadır, nöbet eylemleri ve izleme komisyonlarıyla gerillanın ‘yeni yaşamı inşa yürüyüşü’ne umutla eşlik ediyor
ÇÖZÜM ÇADIRLARI BÜYÜYOR
Kürt kadınlarının öncülük ettiği demokratik çözüm çadırlarına ve izleme komisyonlarına binlerce yurttaş katılıyor. Özellikle annelerin öncülük ettiği eylemler gece gündüz sürüyor. Dersim’deki çözüm çadırını MKM sanatçıları ziyaret ederken, Şirnex ve Colemêrg’de çadırlara ziyaretçi akını var.
KOMİSYON GERİLLAYLA KARŞILAŞTI
Wan’da ise ‘İzleme Komisyonu’ geri çekilen HPG’lilerle karşılaştı. Gerillalar, asker ve korucu hareketliliği, İHA’ların yoğunluğu nedeniyle bir günde gidilecek yolu bir haftada gittiklerini vurgularken, Colemêrg’de yapılan 50’ye yakın karakol ve diğer karakollara halk tepki gösteriyor.
KÜRT HALKI BARIŞ İÇİN GECE GÜNDÜZ AYAKTA
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın başlattığı demokratik kurtuluş sürecine halk eylem hamlesiyle katılıyor. Toplantılar mitinglere
dönüşürken, çadırlar, nöbet eylemleri ve izleme komisyonları Bölge’de gerillaların yeni yaşamı inşa yürüyüşüne eşlik ediyor
Kürt kadınlarının öncülük ettiği demokratik çözüm çadırlarına ve izleme komisyonlarına binlerce yurttaş katılıyor. Özellikle annelerin öncülük ettiği eylemler gece gündüz büyük bir coşku ile sürüyor
Kürt kadınları öncülüğünde Şirnex, Dersim ve Colemêrg’de (Hakkari) kurulan “Demokratik kurtuluş ve çözüm çadırları ndaki barış nöbetleri devam ediyor. Bölge’nin diğer kentlerinden de Şirnex, Dersim ve Colemêrg’e gidip barış nöbeti tutan yurttaşlar çadırı bir an olsun boş bırakmıyor. Dersim’de Seyid Rıza Meydanı’nda kurulan çözüm çadırına ziyaretler devam ediyor. Önceki gün Amed’de bulunan kadın kurum temsilcileri ile MKM sanatçıları çözüm çadırını ziyaret etti. Kadınlar aynı zamanda Paris’de 9 Ocak’ta katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiden biri olan Sakine Cansız’ın mezarını da ziyaret etti. Öte yandan çözüm çadırında MKM sanatçılarının verdiği konsere binlerce yurttaş katıldı.
Özgürlük istiyoruz
Şirnex’in Gundikê Melê (Balveren) beldesinde kurulan çözüm çadırına da ziyaretçi akını devam ediyor. Çözüm çadırındaki nöbeti Hezex (İdil) Barış Anneleri devraldı. Hezex Barış Anneleri’nin ilk ziyaretçisi de Hezex Belediye Başkan Vekili Selahattin Acar oldu. Acar, annelerin bu kutsal mücadelesini selamladıklarını belirterek, “Bu çadırın barış çadırı olmasını ümit ediyorum. Akan kanın durmasını istiyoruz. Ve hiçbir annenin gözyaşının dökülmesini istemiyoruz. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu bu barış sürecinin hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Burada bu nöbeti tutmanızdan dolayı sonsuz minnettarız. Barış annelerinin mücadelesi önünde saygıyla eğiliyorum dedi.
Ayrıca Êlîhli (Batman) anneler de nöbeti devralmak üzere Şirnex’e gitti. Yola çıkmadan önce anneler adına açıklama yapan Barış Anneleri İnisiyatifi Üyesi Nisbet Öztekin, “Artık gerilla ve asker anneleri ağlamasın. Yeter artık barış ve özgürlük istiyoruz. Umarım bu süreç kanın durmasına vesile olur dedi.
Hareketlilik kaygılandırıyor
Colemêrg’deki çadırın ziyaretçileri ise Colemêrg Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ve KESK Şubeler Platformu üyeleri oldu. Emekçiler, çadır önünde kadınlarla sohbet ederken, SES Şube Başkanı Metin Demirer, “Bu süreçte tüm demokratik çevrelere sorumluluk düşüyor. Bu sürecin heba edilmemesi ve Türkiye’de kalıcı barışın eşit ve kalıcı olması için tarihi bir fırsat içindeyiz. Emekçiler olarak bizler üzerimize düşeni yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz dedi. Bedirhanoğlu ise, “Günlerdir kadınların kurduğu süreci izleme çadırımız hem ilimizde hem de ilimizin dışında sık sık ziyaret ediliyor. Bölgemiz bu süreçte en çok zararı görmüş ve en çok mağduriyeti yaşayan bir bölgedir. Yaklaşık 4 aydır başlayan barış sürecine rağmen bazı olayların gelişmesi bizleri endişelendiriyor. En son Oremar’da bir taburdan Kürdistan dağlarının yoğun bombalanması devam eden barış sürecinin yararına olmadığını düşünüyoruz. Yapılan bu bombalamanın bir ihtiyaç değil art niyet olduğunu düşünüyoruz diye konuştu.
Bagok’ta kurulacak ‘çözüm çadırı’ için çağrı
BDP Nisêbîn İlçe Örgütü, HPG’lilerin geri çekilme sürecini izlemek amacıyla BDP Mêrdîn İl Örgütü tarafından 1 Haziran’da Bagok Dağı’nda kurulacak “çözüm çadırına ilişkin basın toplantısı yaparak halkı yapacakları eyleme destek vermeye çağırdı. BDP ilçe binasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan BDP Nisêbîn İlçe Başkanı Abdulbari Eren, “Çözüm, demokrasi ve Kürt sorunu için bir gece Bagok Dağı’nda nöbet tutacağız diyerek “Bagok Dağı’nda AKP hükümetine bir daha çağrıda bulunacağız. Eğer AKP hükümeti samimi ise, barajların yapımına son versin. Siyasi tutsaklarımızı özgür bıraksın. Karakolların yapımına son versin. Bizler de buradan halkımıza Bagok Dağı’na 1 Haziran Cumartesi günü saat, 11.00’de Mitanni Kültür Merkezi önünden yapacağımız yürüyüşe destek vermelerini istiyoruz diye konuştu.
Kerkük Valisi: Öcalan özgür olsun
Federe Kürdistan Bölgesi’nde bir milyon imza toplama hedefiyle başlatılan Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’na Kerkük valisi ve eyalet meclisi üyeleri de katıldı. Kampanya insiyatifinden bir heyet, önceki gün Kerkük Valiliği’ni ziyaret etti. Ziyarette Vali Dr. Necmeddin Kerim ve eyalet meclisi üyeleri “Öcalan’a Özgürlük kampanyasına imza vererek katıldı. Heyeti kabulünde konuşan Vali Dr. Necmeddin Kerim, Öcalan’ın özgür kılınmasının Türkiye’deki demokrasi ve çözüm sürecine olumlu katkı sağlayacağını ifade etti. Kerim, devamla şöyle konuştu: “Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için düzenlenen imza kampanyasına herkesin katılması gerekir. Kerkük halkına da çağrım bu kampanyaya katılmasıdır. Rusya’nın Tambov kentinde yaşıyan Galina Fiyoderovna adlı Rus kadın, “Öcalan’a özgürlük Kampanyası çerçevesinde 11 bin imza topladı. Kürt Halk Önderi Öcalan’ı okuduğu kitaplarından tanıdığını belirten Fiyoderovna, böyle cesaretli ve akıllı bir halk liderinin zindanda olmaması gerektiğini vurguladı.
Barışa bir tülbent de sen aç
Riha’nın Wêranşar (Viranşehir) ilçesinde kültür ve sanat çalışmaları çerçevesinde “Barışa bir tülbent de sen aç eylemi başlatıldı. Çözüm sürecine destek amacıyla başlatılan eylem için Wêranşar Belediye Amfi Tiyatro Salonu önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya BDP yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamayı okuyan Belediye çalışanı Mehmet Alma, “Barış seferberliğinde biz genç yurtseverler olarak kendimizi yeni sürece göre örgütlüyoruz. Tüm imkanlarımızı bu anlamda seferber etmek için her türlü fedakarlıkta bulunuyoruz. Barış verilmez, kazanılır. Bu yanılgıyı ortadan kaldırmak için çalışıyoruz diye konuştu. Yapılan açıklamanın ardından beyaz tülbentlere barış sloganları yazan kültür ve sanat çalışanları erbaneler eşliğinde halaylar çekerek “Bijî aşiti sloganları attı.
Xwendekar ji bo Rojava konserê pêk tînin – Azadiya Welat
Ferderesona Komeleyên Xwendekarên Demokratîk (DODEF) û Komeleya Xwendekarên Azad a Zanîngeha Dîcleyê (DUO-DER), bi xebatekî hevkarî ji bo tevkariya rojavayê Kurdistanê û kampanya zimanê kurdî di 3 hezîranê de dê konserek pêk bînin
Ferderesona Komeleyên Xwendekarên Demokratîk (DODEF) û Komeleya Xwendekarên Azad a Zanîngeha Dîcleyê (DUO-DER), bi xebatekî hevkarî ji bo tevkariya rojavayê Kurdistanê û kampanya zimanê kurdî di 3 hezîranê de dê konserek pêk bînin. Dê bi tevlibûna parlamenterên BDP’ê û bi tevlibûna hunermend Seyda Perînçek, Koma Hîvron, Bulent Turan, Koma Gulên Xerzan, Hemê Hecî, Koma Grava Rojê ve Kadîr Çat konser bê lidarxistin.
Serhat Akin ku ji bo banga tevlibûna konserê stand vekiriye li ser armanca konserê axivî û bal kişand ser biryara lidarxistina konserê. Akin, anî ziman ku çend hefte berê konferansa DUO-DER’ê hatibû lidarxistin û wiha got: “Di konferansa Ferderesona Xwendekarên Demokratîk biryarek hat girtin. Ji bo ku li her heremê konseran li darbixe. Niha jî em li Amedê konserek li dar dixin. Berê jî li Stenbolê konserekî bi heman awayî hat lidarxistin. Li herêma Vanê jî konserek bi heman armancê hat lidarxistin. Em ê jî di 3’yê hezîranê de li Amedê ji bo tevkariya Rojava li dar bixin. Me ev biryar di konferansa 25’ê nîsanê de girt. Berê vê xebatê jî me wekî Xwedekarên Demokratîk ji bo kampanya zimanê kurdî piştgirî bidin qadên ziman me li derdora 2500 û 3000 daxwazname nivîsand û me ev daxwazname pêşkeşî Rektorê Zanîngeha Dîcleyê kir. Ev xebata ku em niha dimeşînen dê pereyê jê were ji bo gelê Rojava were şandin. Daxwaza me ji gelê Amedê ev e piştgiriyê bidin vê konserê û xwedî lê derkevin û beşdar bibin.
Der barê konserê de Şahîn Yaşar jî wiha got: “Ji bo konserê ev hefteyek e em xebatên xwe dimeşînin. Di bergeha vê xebatê de me standên xwe li DUO-DER’ê, li MEGAM-DER’ê, li Qehweya Uç Rengê, li Pirtûkxaneya Aramê, li Park Ormanê, li Sumer Parkê, li Parka Koşuyoluyê, li Roj Kafeyê, Parka Rihanê û li Kolana Hunerê vekir. Ev xebat ji aliyê xwendekaran ve ji bo tevkariya gelê me yê Rojava tê meşandin. Di demekî wisa de pêwîst e gelê Bakur bi ruhekî neteweyî tevkariyê bide gelên Rojava û piştgiriya xwe bide diyarkirin. Wekî civaka kurd pêwîst e em dengê xwe bigihînin Rojavayê Welat. 6 hunermend dê beşdarî konserê bibin. Konser roja duşemê di saet 17:00’de li Stada Atatuk’ê dê pêk bê.
Her wiha endama DUO-DER Ayşe Çetîn anî ziman ku pêwîst e di demekî kurt de plansaziya alikariya gelê Rojava bê amadekirin.
Pêwîstiyên gelên Rojava yên perwerde û tenduristiyê hene. Em jî wekî gelê Bakur pêwîst e pişgiriyê bidin gelê Rojava û tevkariyê bikin.
Yekîtiya Star: ji êrîşên tê xwestin Kurd ji çareseriyê dûr bibin – ANHA
Kordînasyona Yekîtiya Star derbarê buyerên dawî li herêmên Kurdan û êrîşên li ser gelê Kurd, daxuyaniyek derxist û diyar kir ku armaca van êrîşên pilankirî ew e ku gelê Kurd ji pêvajoya çareseriya di Sûriyê de dûr were xistin.
Kordînasyona Yekîtiya Star derbarê buyerên dawî li seranserî Rojavayê Kurdistanê û êrîşên li ser gelê Kurd bi daxuyaniyekê şermezar kir û diyar kir ku hewldanên rêjîmê û hin hêzên derve ji bo aramiya herêmên Kurdan têk bidin. Her wiha di daxuyaniyê de hate gotin ku êrîşên di heman demê de ji gelek aliyan ve li ser gelê Kurd tê wateya ku pilanek li ser gelê Kurd tê meşandin ji bo Kurdan ji civînên derbarê çareserkirina aloziya Sûriyê bidûr bixin. Her wiha bang li gelê Kurd hate kirin ku xwedî li şehîdên xwe derkevin û merasîmên li gorî şehadeta wan lidar bixin.
Di daxuyaniyê de hate dest nîşan kirin: “Ji ber rewşa hestiyar ku şoreşa Sûriyê tê re derbas dibe û piştî herêmên Kurdan aramiya xwe bi xwîna şehîdan parastiye, em dibînin ku rêjîm û hin aliyên derve hewldidin ku ewlehiya herêmên Kurdan têk bidin û dest bavêjin destkeftiyên gelê Kurd di riya têvedana hin aliyan ji bo hêz û komên çekdar şerî hev bikin.
Di daxuyaniyê de hate diyarkirin: “Pevçûnên li bajarên Helebê û Dêra Zorê û hin herêmên din di navbera komên çekdar de li ser bîrên petrolê derketine. van koman çekên xwe ber bi herêmên Kurdan kirine. Ji ber vê êrîş bi ser gelê Kurd li herêma Efrînê, Til Temir û Serêkaniyê û hewldanên wek van li herêma Kobanê jî ku hemû komên çekdar di heman demê de êrîş dikin, tê watiya ku ev pilaneke ji aliyên ku dixwazin Kurdan ji gotûbêjên derbarê çareserkirina aloziya Sûriyê bidûr bixin.
Di berdewama daxuyaniyê de hate dest nîşan kirin: “Em wek Yekîtiya Star hemû êrîşên komên çekdar li ser gelê Kurd şermezar dikin û em bang li hemû Êlên Ereban dikin, ji van pilanên ku rêjîm li pişt wê ye û jê armanc dike ku Opozîsiyonê têk bibe haydar bin. Her wiha pêwîst e Êlên Ereban dengê xwe ji bo biratiya gelan û jiyana hevbeş bilind bikin.
Di daxuyaniyê de hate vegotin: “Em şehîdên ku ji bo azadiyê û parastina nirxên şoreşê jiyana xwe dane bi bîr tînin.
Di dawiya daxuyaniyê de bang li gelê Kurd hate kirin ku xwedî li şehîdên xwe derbikevin bi girseyî tevlî merasîmên spartina şehîdan bibin û ji bo pilanên li dijî Kurd û Ereban û jiyana hevbeş dengê xwe bilind bikin.
‘Türkiye’deki eşitlik, adalet ve demokrasi mücadelesini birlikte sürdürelim’ – JINHA
Barış ve Demokrasi Konferans sonuç bildirgesinde, “Konferans katılımcıları olarak kendimizi barış ve müzakere sürecini izlemekle görevlendiriyoruz. Güvenlikçi politikalara asla geri dönülmemesi, sürecin kesintiye uğramaması ve geliştirilmesi gereğini özellikle vurguluyor ve bu bakımdan üzerimize düşen bütün çabaları gösterme kararlılığını ilan ediyoruz denildi.
Çözüm süreci ile gündeme gelen ve 4 yerde yapılacak olan “Demokrasi ve Barış Konferansı nın ilki 25-26 Mayıs’ta Ankara Sürmeli Oteli’nde yapıldı. 2 gün süren konferansın sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirgesinde, iki gün süren ve beş yüzü aşkın kişinin bir araya geldiği konferansta katılımcılar müzakere sürecini, Kürt sorununun çözümü, barış için yapılması gerekenleri değerlendirdi. “Konferansa Aleviler, Ermeniler, Süryaniler, Kürtler, Türkler, Sünniler, Araplar, Romanlar gibi ülkenin farklı halklarının yanı sıra, inanç grupları, inançsızlar, aydınlar, akademisyenler, gençler, kadınlar, LGBT’liler, emekçiler, siyasi parti ve gruplar olmak üzere çok sayıda kişi katıldı. Katılımcıların ortak talebi kalıcı bir barışı inşa etmek ve bütün kesimlerin hak ve özgürlüklerini kapsayacak eşit ve ortak bir demokratik gelecek kurmak, bunun içinde birlikte hareket etmek gerekir denildi.
‘Hükümet daraltan yaklaşımından vazgeçmeli’
Yayınlanan konferans sonuç bildirgesinde şu vurgular yapıldı:
“Bugün bazı yaklaşımların, barış ve demokratikleşme sürecinin karşılıklı güven içerisinde ilerleyebilmesi açısından kimi sorunlar yarattığını görüyoruz. AKP Hükümeti’nin, hegemonyacı ve otoriter bir siyaset anlayışı ile çözüm sürecinin sağlıklı gelişiminin önünde sorun alanı yaratmaması gerektiğini belirtiyoruz. Güven sağlayıcı adımların tek taraflılık karakteri göstermemesi, karşılıklı güvenin artırılması, çözüm ve barış sürecinin güçlendirilmesi için hükümeti sorun alanlarını daraltacak adımları gecikmeden atmaya davet ediyoruz.
Müzakerelerin sonuç alıcı bir biçimde sürmesi ve geliştirilmesi için, şu aşamada müzakereyi büyük kısıtlar altında yürüten Sayın Abdullah Öcalan’ın ‘sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının’ sağlanması ve toplumun çeşitli kesimlerinden oluşan heyetlerle iletişim imkanlarının yaratılması gerekliliğini belirtiyoruz.
Nefret dilinin değil, barış dilinin yaygınlaşmasının, karşılıklı anlayış ve saygının bu sürecin selameti açısından yaşamsal önemini vurguluyoruz.
Barış ortamının ve müzakerelerin toplumsallaşması için demokratik mücadeleye yönelik engellemelerin sona erdirilmesi bu kapsamda ifade, örgütlenme, toplantı ve gösteri özgürlüklerinin hiçbir şekilde kısıtlanmamasının önemini hatırlatıyoruz.
‘Kadın-erkek eşitliğini sağlayan adımlar atılmalı’
Demokrasi ve Barış Konferansı’nda alınan kararlar arasında cinsiyet eşitliği ve hasta tutsakların durumuna da dikkat çekilirken, sonuç bildirgesinin devamında şunlar yer aldı:
“Hasta ve çocuk tutsaklar başta olmak üzere, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin geciktirilmeden ele alınmasını talep ediyoruz.
Halkların dil, kültür, inanç ve kimlik haklarının evrensel olduğunu, bunların bir pazarlık konusu haline getirilemeyeceğini ve bu hakların eşit yurttaş olmanın gereği sayıldığını bir kez daha vurguluyoruz.
Çözüm ve demokratikleşme sürecinin her aşamasında, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimlerin eşitlik hukukunu, kadın-erkek eşitliğini sağlayıcı adımlarla kalıcı ve gerçek bir barış sağlanacağına olan inancımızı bir kez daha dile getiriyoruz.
Sürecin takipçisiyiz
Sonuç bildirgesinde, “Konferans katılımcıları olarak kendimizi barış ve müzakere sürecini izlemekle görevlendiriyoruz diyerek şu vurgular yapıldı:
“Gerçek bir barışın sağlanması için bugünden başlayarak geçmişe kadar uzanan tüm katliamlarla, faili meçhullerle, kayıplarla, soykırımlarla yüzleşmenin vazgeçilmezliğinde birleşiyoruz ve günümüzden geriye doğru, insanlığa karşı işlenmiş bütün suçları, zaman aşımı olmaksızın ortaya çıkarmak ve adaleti tesis etmek için üzerimize düşen her şeyi yapacağımızı belirtiyoruz.
Çözümün yalnızca tek taraflı fedakârlıklarla sağlanamayacağını değerlendirerek, Meclis’te bulunan siyasi partilere çağrı yapıyoruz. İktidar ve muhalefetiyle yasal reform adımlarının, demokratikleşmenin hızlandırılması, yeni anayasa çalışmalarının seçimlerden önce sonuçlandırılması, çözüm sürecinin ruhuna uygun bir çalışma temposunun, tarzının ve dilinin parlamentoda da geliştirilmesi gerektiğini belirtiyoruz.
Barışın sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu ve Suriye’de de gerçekleşmesi hedefinin Konferans katılımcılarının ortak mücadele konusu olduğuna işaret ederken, Reyhanlı’da yaşanan katliamın barış ihtiyacının ne kadar acil olduğunu gösterdiğini vurguluyoruz.
Konferans’ta buluşanlar olarak, Kürt sorununda çözüm, barış ve demokratikleşme için ortak taleplere ve yaklaşımlara sahip olduğumuzu beyan ediyoruz ve bunları gerçekleştirecek mücadelede ortaklaşacağımızı herkese duyuruyoruz.
Konferansa katılanlar olarak barış, demokrasi ve emeğin haklarından yana tüm kişi ve kurumlara, Türkiye’deki eşitlik, adalet ve demokrasi mücadelesini birlikte sürdürme, barış ve çözüm sürecine dahil olma çağrısını yapıyoruz.
Farklı seslere, görüşlere ve tarzlara açık olduğumuzu belirtirken, bunların güvence altına alınmasının yolunun, farklı olanların ve toplumdaki tüm mağdurların birlikte hareket etmesi olduğuna işaret ediyoruz.
Bu Konferans’ta toplumun çok farklı kesimlerini bir araya getiren bir çözüm, barış ve demokratikleşme iradesi oluşmuştur. Bundan sonraki çalışmalarımızı, ‘Hakikat, Yüzleşme ve Adalet Komisyonu’, ‘Hukuk, Yol Temizliği ve Yeni Anayasa Komisyonu’, ‘Toplumsal Müzakere ve Demokratik Siyaset Komisyonu’ ve bunların Koordinasyonu aracılığıyla sürdürme kararlılığındayız.
Buradan hareketle, Konferans katılımcıları olarak, barışın ve müzakerenin toplumsallaşması mücadelesini genişletme ve geliştirme eşitlik, özgürlük, emeğin hak arayışı ve ekolojik adalet mücadelesini demokrasiyle taçlandırma kararlılığını ortak ve güçlü bir irade olarak ilan ediyoruz.
‘Barış olsun kendi köyümüze dönelim’ – Etkin Haber Ajansı
PKK lideri Abdullah Öcalan ile süren müzakere süreci, memleketlerinden koparılan Kürtleri de umutlandırdı. Zorla göçe maruz kalarak Adana’da tarım işçiliği yapan Kürt kadınları, “Barış olsun kendi köyümüze dönelim” diyor.
Adana’nın Karagöçer Köyü’nde barakalarda yaşayan tarım işçileri, çözüm süreciyle umutlandı. 30 TL yevmiye ile çalışan işçiler, mesai saati sonunda sazdan yapılmış barakalarına gidiyor. Çadırlarda kalıcı olarak 400 civarında aile yaşıyor. Bu sayı yaz mevsiminde 2-3 katına çıkıyor.
Tamamı Kürt olan tarım işçilerinin kiminin evleri, hayvanları yakılmış, kimisi de devletin koruculuk dayatması nedeniyle göçe zorlanmış. Bazıları 20 yıldır, bazıları da 7-8 yıldır barakalarda yaşam mücadelesi veren işçiler, sağlıksız koşullarda yaşıyor.
BARAKALARDA YANGIN TEHLİKESİ
Naylondan yapılmış ve güneşten ve soğuktan korunmak için kamış ile örülmüş barakalarda sık sık yangın tehlikesi yaşanıyor. Çadırlara elektrik ve su toprak sahipleri tarafından sağlanıyor, fakat her ay tüketilen suyun ve elektrik faturası ailelerden alınıyor.
Çadırlarda kalan çocuklar taşımalı sistemle okula gidiyor. Tatil günlerinde ise tarlalarda çalışmak zorunda kalıyorlar. Çadırlara yakın yerden geçen Ceyhan Nehri etrafında önlem alınmamasından dolayı bazen çocuklar nehre düşerek yaşamını yitiriyor.
SAĞLIK HİZMETİ ALAMIYORLAR
Çadırların bulunduğu bölgede herhangi bir sağlık kurumu bulunmuyor. Hiç sağlık hizmeti sunulmayarak adeta kaderlerine terk edilen işçilere sağlık taraması yapmak isteyen tıp öğrencileri ve genç hekimler de jandarma tarafından bir ay önce engellenmiş. TTB üyesi tıp öğrencileri, ancak oturma eylemi yaparak taleplerini ısrarlı biçimde dile getirince sağlık kontrolü yapabilmiş.
JANDARMA VE AĞA BASKISI
Toprak sahibi ve jandarmanın işbirliğiyle tarım işçilerine her şey yasak. Barakalarda kendi paralarıyla aldıkları televizyonları izlemeleri bile dönem dönem jandarma tarafından çanak antenler toplanarak engelleniyor. Hayattan tamamen soyutlanmaya çalışılan tarım işçilerine konuk gelmesi de yasak. İşçiler, sürekli kovulma tehdidiyle diken üzerinde yaşıyor.
Şimdi çözüm süreciyle birlikte, tarım işçilerinin köye dönüş umudu da arttı. En çok umutlanan da savaşın en ağır yükünü taşıyan kadınlar. Soy isimlerini vermek istemeyen tarım işçisi kadınlar, yaşadıklarını ve beklentilerini şöyle anlattı:
Geve: Biz annelerin ciğerinin yanmasını istemiyoruz. Topraklarımıza geri dönmek istiyoruz. Çocuklarımız yabancı yerde büyümesin.
Beyaz: Yemek, çamaşır, hayvanlar bütün işlerle biz uğraşıyoruz. Ev işleriyle biz uğraşıyoruz, çamurla uğraşıyoruz. Yağmur, çamur ve şimşek seslerinde korkuyla yatıyoruz. Kanal taşacak diye korkuyoruz. Hepimizin içinde korku var. Jandarma buraya bizi görmeye gelenlerin bilgisini çiftlik sahibine yani patronumuza söylüyor. Patron da baskı kuruyor üzerimizde. İşimizi kaybetme ve buradan da kovulma korkusuyla yaşıyoruz.
Hatice: 20 yıldır buradayız. Biz memleketimize dönmek istiyoruz. İşimiz belli değil. Evlerimizi yaktılar, hayvanlarımızın içine bomba attılar, mecburen buraya geldik. Barış olsun kendi köyümüze dönelim.
Vesile: Biz önderliğimizin özgürlüğünü istiyoruz. Biz barış ve kardeşlik, kendi kimliğimiz istiyoruz. Yarın topraklarımıza dönmek istiyoruz. Bu çadırlarda insan gibi yaşayamıyorsun. 20 yıldır buradayız. Önce 3 aile buraya geldik, daha sonra arkamızdan gelenler çok oldu. Gece yarısı devletin baskılarından dolayı kurulu evlerini bırakıp geldi insanlar. Suyumuz elektriğimiz yok. Bu kanın durmasını istiyoruz. Öcalan’ın cezaevinden çıkmasını istiyoruz. Cezaevlerinin boşaltılmasını istiyoruz. Gelecek kuşakların kendi dilini özgürce konuşabilmesi için inatla, ısrarla, barış mücadelesini yürütmek gerekir.
‘ARTIK EZİLMEK İSTEMİYORUZ’
Hezni: Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını istiyoruz. 20 senedir buradayız. Devlet bizi memleketimizden, yerimizden kovduğu için buraya geldik. Evlerimizi, bahçelerimizi yaktılar. Biz artık istemiyoruz gerilla annesi, asker annesi ağlasın. Biz artık ezilmek istemiyoruz. Topraklarımıza geri dönmek istiyoruz. Geçen yıl çadırlarımız yandı, her şeyimiz yandı. Üzerimize giyecek kıyafetimiz bile kalmadı. Yine de her şeyimiz var, önderliğimiz yok. Biz önderliğimizin serbest bırakılmasını istiyoruz. Önderliğimiz özgür olursa biz de özgür oluruz. Çok az yevmiye alıyoruz. Çadırda yaşamak çok zor bizim için. Günlük 30 lira alıyoruz. Bazıları daha az veriyor.
KORUCULUK SİSTEMİ KALKMALI
Sözdar: Burada yaşamak çok zor, sabahın çok erken saatlerinde 05.30’da tarlada oluyoruz. Çok sıcak havalarda çalışırken çok zorlanıyoruz. Kışın da çok soğuk oluyor burası. Buz içerisinde ekin yapıyoruz. Ağırlık taşıyoruz. Akşamları çok geç saatlerde geliyoruz. Akşamları da çamaşır, bulaşık, yemek, sofra kurma kaldırma işlerinden dinlenmeye zaman kalmıyor. Yaşlılar, çocuklar, gençler herkes çalışıyor. Çok kötü muamele görüyoruz. Erkeklerin yaptığı ağır işlerin aynısını kadınlara da yaptırıyorlar. Ücretler çok düşük. Erkekler okutuluyor, kız çocukları genelde okutulmuyor. Burada kendi kendimize okuma yazma öğreniyoruz. Ben çalışıyorum örneğin 8 kişiye bakıyorum. Bizim siyasetle ilgilenmemize erkekler iyi bakmıyor. Bir şeyler yapmak istiyorum. Mitinge, yürüyüşe, Newroz’a gitmek istiyorum. Sabah 05.30-06.00’da işe başlayıp akşam 8’de işten geliyoruz. Durmadan emir veriyorlar işine gelirse çalışırsın diyorlar. Başka iş olmadığı için çalışmak zorundasın. Biz koruculuk sistemi nedeniyle buraya geldik. Barışın olması için koruculuk sisteminin kaldırılması gerekir. Bize ya korucu olacaksın ya da buradan gideceksin dediler, o nedenle buraya geldik. Barışın olması için koruculuk sistemi kalkmalı.
Besna: Ne asker ne gerilla artık yeter kan dökülmesin. Kimse ölmesin. Öcalan çıksın bütün cezaevleri boşaltılsın. Umarız bu yıl barış olur, özgürlük olur. Kimimiz ailelerimizden, memleketimizden uzak yaşıyoruz. Umarız bu yıl barış olur.
‘NE KATİL NE KURBAN OLALIM’
Aynur: Gündüzleri sıcağın altında çalışıp emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Gençliğimizi yaşayamıyoruz. Erken sorumluluk alıyoruz. Sorumluluklardan kurtulup rahatlamadan bu sefer erkenden evlendiriliyoruz. Ben 22 yaşındayım nişanlıyım. Diğer kadınlara göre ben yine geç nişanlandım daha erken evlendiriliyor kadınlar. Kadınlar birbirine destek olmalı, birbirinin elini tutmalıdır. Ne katil ne de kurban olalım. Bu mücadelede en fazla kadınların rolü var. Kendi evlatlarının geleceği için her zaman bir adım ilerde olmalı bence kadınlar. Hem bu süreçte hem de her zaman.
Şehristan: Barış olsun toprağımıza dönelim. 16 yıldır buradayız. Memleketimizi göremedik. Biz bu çadırlarda yaşamak istemiyoruz. Korkuyoruz bu çadırlarda çocuklarımıza bir şey olacak diye. Çamaşırlarımız ellerimizde yıkıyoruz çok zor oluyor. Türkiye nasıl Başbakan istiyor, biz de Abdullah Öcalan’ı istiyoruz. Biz malımızı mülkümüzü orada memlekette bıraktık. Devletin baskısından dolayı geldik. Biz memleketimize dönmek istiyoruz.
‘GERİLLALAR ANNELERİNE KAVUŞSUN’
Hatun: İlk başta Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını istiyoruz. Ne asker ne gerilla artık şehit düşmesin. Korucular silah bıraksın. Topraklarımıza geri dönmek istiyoruz. Dilimizi istiyoruz. Artık yeter anneler ağlamasın. Gerillalar ölmesin, annelerine kavuşsun. Barış istiyoruz. Barış olsun biz buradan topraklarımıza dönelim.
Fatma: Devlet köyümüzü yaktı. Önce Silopi’ye oradan da buraya geldik. Bu yaşta çalışıyorum. Cezaevlerinin kapıları açılsın, barış gelsin topraklarımıza dönelim.
BARIŞ İÇİN KADIN GİRİŞİMİ KADIN İŞÇİLERİ ZİYARET ETTİ
Bu arada, Barış İçin Kadın Girişimi, köylüleri ziyaret etti. Girişim adına konuşan Sevil Aracı, demokratik çözüm sürecinde kadınların etkin rol oynaması gerektiğini belirtti. Kadınların barışın tarafı olması gerektiğini söyleyen Aracı, bu uğurda bugüne kadar fazlasıyla kayıp verildiğinin altını çizdi.
Yüzlerce İstanbullu Gezi Parkı’nda Nöbette – Bianet
Taksim Gezi Parkı’na yıkım ekiplerinin girmesini protesto eden yüzlerce İstanbullu parkta nöbete başladı. Müzik ve film gösterileri eşliğinde nöbet devam ediyor. Sökülen ağaçların yerinde fidanlar dikiliyor.
Taksim Gezi Parkı’nda bir önceki gece başlayan yıkım işlemini protesto eden İstanbullular Gezi Parkı’nda hala nöbette. Gündüz polisin nöbetteki kentlilere biber gazıyla saldırısı üzerine yüzlerce kişi saat 19.00’da Taksim Gezi Parkı’na geldi.
Önder: Bize gaz sıkanların da nefes hakkını savunuyoruz
Çadırların kurulduğu, halay çekilip horon tepildiği parkta ağaçlar için nöbet devam ediyor. Nöbete gelen Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Taksim’i kapsayan İstanbul ikinci bölgeden seçildiğini hatırlatarak “Ben bu ağaçların da vekiliyim dedi.
“Biz bugün yıkım ekiplerini püskürttük ama onlar yarın yine gelirler. Bunlardaki neo-liberal sistemin iştahı bütün ormanları kesse yine doymaz. Aslolan bir farkındalık yaratmaktı ki bunu başardık.
“Büyük şehir belediyesi bu usulsüz işlemden ricat ettiğini resmi olarak açıklayana kadar biz burada nöbet tutacağız. Buradaki her bir ağacın nöbetini tutacağız, sabah olunca da ağaçlara tekmil vereceğiz. Civarda betonlaşmayan tek yer burası. Çay parası vermeden bir tek burada bir ağaç gölgesi altında oturabiliyoruz. Biz burada bize gazı atanların da nefes hakkını savunuyoruz. bütün ormanları kesse yine doymaz.”
Özgür: AKP’nin gece operasyonlarına alıştık
Gezi Parkı’nda nöbette bulunan ve gündüz gerçekleşen protestoda polis şiddetine maruz kalanlardan biri olan Deniz Özgür AKP ikidarının artık polis şiddeti olmaksızın meşru bir işlem yapamadığını ifade etti.
“Bugün burada görmüş olduğumuz şey AKP ktidarının bundan sonra yapacağı hiçbir işi polis şiddetine boyamadan meşru bir şekilde gösteremeyeceği anlamına geliyor. Bunu gerçekleştirebilmesi için gaz bombasına, polis copuna, biber gazına, TOMA’ya ve panzere ihtiyacı var.
“Dün akşamdan beri burada direnişteyiz. Muazzam bir direniş ve başarı sergilendi. Biz bugün yine sabahlayacağız. Çünkü biz AKP’nin gerek Meclis’te olsun, gerekse sokakta olsun gece operasyonlarına alışmış durumdayız. Dün yaşadığımız da böyle bir şeydi.
“AKP iktidarı gündüz vakti insanların gözüne baka baka yapamayacağı şeyi, gece vakti yapmayı denedi ama beceremedi. Çünkü bizim gözümüz her zaman AKP’nin, iktidarın yaptıkları üzerinde olacak.”
Sanatçılar fidan dikecek
Taksim Dayaşması’ndan Akif Akbaş iki yıldır Topçu Kışlası Projesi’ne karşı mücadele ettiklerini, davaları devam etmesine, bilirkişi raporlarının parkın lehine gelmesine rağmen hukuksuz işlemlerin yapıldığını ifade etti.
Karmate grubundan Oktay Üst Karadenizli sanatçılar olarak bugün (Salı) saat 18.00’de parkta söklen ağaçların yerine ağaç dikeceklerini söyledi.
İstanbullular sökülen ağaçların yerine yeni fidanlar dikti. Nöbet konser ve film gösterimiyle devam ediyor.
Kişanak rexne li partiyên opozisyonê girt – Xendan
Hevseroka Partiya Aştî û Demokrasiyê (BDP`ê) Gultan Kişanak derbarê aliyên diayetiya pêvajoya şareseriyê li Turkiyê dikin got: Em dibînin ku partiyên opozisyonê (MHP û CHP) di babeta pêvajoya çareseriya aştiyane li Turkiye de piştgiriyê nadin hewlên çareseriyê lewra em vê yekê rexne dikin.
Kişabnak diyar kir ku, ev reftarên partiyên opozisyonê ji Turkiyê re xizmetê nake di heman demê de ew alî xwe li derveyî sistemê jî dihêlin.
Kişabak got: Ey Kemal Kılıçdaroxlu, aşîtî bi serê xwe çenabe, ger hûn aşîtiyê dixwazine, divê hûn hevkariyê bidin.
Der Spiegel: Kürdler Suriye’deki iç savaşın içine çekiliyor – Rizgarî Online
İç savaşın giderek bir çıkmaza girdiği Suriye’ye giden Alman Der Spiegel muhabiri Kurt Pelda, Kürdlerin rolüne değinen bir yazı kaleme aldı. Pelda, rejim ile parçalı duruşlu ve kısmen El Kaide destekli isyancılar arasında ‘üçüncü yol’ olarak adlandırılan tarafsız çizgisiyle fark yaratan Kürdlerin askeri olarak da güçlü olduğuna dikkat çekiyor.Kürdlerin giderek Suriye’deki iç savaşa çekilmek istendiğine değinen Spiegel muhabiri, rejim ile rejim karşıtlarının barbarca tutumlarına rağmen, Kürdlerin Rojava’da kurduğu güvenlik ve idare sistemini de incelemiş.
Bir grup İslamcı militan ile Halep’ten Halk Savunma Birlikleri YPG’nin kontrolündeki Afrin’e giden Spiegel muhabirinin ‘Suriye’de iç savaş-Kürdler iç savaşın içine çekiliyor’ başlığıyla yayınlanan izlenimlerinin bazı bölümlerini ANF söyle aktardı:“Sünni isyancılar Halep’in kuzeyindeki düzlüklerden İdlib’e gittiklerinde Simon Dağları’ndan geçmek zorundalar. Halep’ten giden yol daha kısa ancak, kentin batısı rejim güçlerinin, doğusu ise isyancıların elinde. Buradaki bağlantı yolu Kürtlerin kontrolünde ve onlar da geçişlere izin veriyorlar.
KÜRTLER, ESAD VE SERT KAFALI İSLAMCILAR ARASINDA HEBA OLMAK İSTEMİYOR
Arabada 20 yaşlarında, babası Kürt, annesi Sünni-Arap olan ve İslamcı isyancılara katılan Fahdi de bulunuyor. Silah arkadaşları onunla Kürt kökeni üzerine şakalar yapıyorlar ve davaya (islami) bağlılığından şüpheleniyorlar. Çünkü Kürtler ustaca bir biçimde Esad Rejimi ve isyancılar arasında manevra yapıyorlar.
Bunun tersini ispat etmek isteyen Fahdi Kürt akrabaları için şunları söylüyor: “Onlara gerçek Müslümanların nasıl yaşamaları gerektiğini öğreteceğiz . İşte tam da bu tür söylemler nedeniyle de Kürtler, Esad rejimi ile İslamcı ‘sert kafalılar’ arasında heba olmak istemiyorlar.
KUŞATMA ALTINDAKİ ALEVİ KENTLERİ ZORDA
İsyancılar için düşman sadece Batı Halep’te değil. Alevi nüfusa sahip olan ve Simon Dağları’nda bulunan Nubol ve Zehra kasabaları da düşman. Bu iki ‘adacıkta‘ yaşayan 60 bin kadar sivil ve asker rejim karşıtı isyancılar tarafından kuşatılmış durumda ve hükümet medyasına göre çocuklar açlıktan ölmeye başladılar. İsyancılar (İslamcılar) roket ve diğer silahlarla bu ‘adacıklara‘ saldırıyorlar ve sivillerin de ölmesine yol açıyorlar. Ve böylece de kısa süre önce Alevilerin yoğunlukta olduğu Akdeniz kıyı şeridi bölgelerinde olduğu gibi Sünnilere karşı yapılan katliamların intikamını alıyorlar.
SURİYE İÇ SAVAŞI: BİR DİN-MEZHEP KAVGASI
Alevilerin yaşadığı ada halindeki bölgeler Sünni isyancılar için ‘düşman bölgesi‘ oluyor. Aynı şekilde Simon Dağları’nın doğu eteklerindeki Şii Aleviler de kentlerinin isyancılar tarafından ele geçirilmesinden korkuyorlar. İslamcı militan Ömer, buralardaki rejim askerlerini ‘kıyma makinesine koyacakları ve köpeklere yem edecekleri’ tehdidinde bulunuyor.
Suriye iç savaşı giderek bir din ve mezhep savaşına dönüşüyor ve acımasızlığa gelince isyancılar tam da karşıtlarına (rejim askerleri) benziyorlar. Geçtiğimiz günlerde internette görülen kafa kesme resimlerinin gerçek olduğunu öğreniyoruz. İktidar, öldürülen kişilerin sivil olduğunu söylüyor. İsyancılar ise olayı yapanların Çeçen olduğunu ve öldürülenlerin Nubol kentinden rejim yanlısı milisler olduğunu iddia ediyorlar. Bunu bilmek imkansız belki, ama her halükarda korkunç bir savaş suçuydu.
TÜRKİYE’DEKİ ANLAŞMA SURİYE SAVAŞINI ETKİLEYECEK
Çok geçmeden arabamız dağların doruklarındaki ilk Kürt köyüne ulaşıyor. Bazı yerlerde Irak Kürt Federal Bölgesi’ne ait kırmızı-beyaz-yeşil flamaları görmek mümkün. Ancak yoğunluklu olarak duvarlarda Demokratik Birlik Partisi (PYD)‘nin sarı-kırmızı-yeşil amblemleri dalgalanıyor. İslamcı Fadi’ye göre onlar (PYD) komünistler ve Allah’ı tanımıyorlar.
Kısa süre önce hapiste bulunan Kürt lider Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla bir ateşkes ilan edildi ve Türkiye Suriye’deki isyanın ‚ikmal alanı‘ olduğu için bu Kürt-Türk ateşkes anlaşmasının Suriye’deki çatışmalara da etkisi olacak.
Koyun sürülerini kayalık tepelere doğru süren çobanların yanından geçiyoruz. Az sonda da Kürt Halk Savunma Birlikleri (YPG)‘nin kontrol noktasına varıyoruz. Nöbet kulübesinde tozlanmış, sarı zemin üzerine kırmızı yıldızlı YPG bayrağı dalgalanıyor. YPG, Suriye Kürt bölgesinde bir çeşit hükümet görevi gören Kürt Yüksek Konseyi’nin (KYK) askeri milisi. YPG’nin bayrakları, KYK ve ÖSO flamaları ile yan yana duruyor. Birbirlerine sadakati simgeleyen renkli bir karışım. Sadece Esad Rejimi’nin sembolleri yok.
Babası Afrinli Kürt, annesi Arap olan Fahdi, Afrin’de yaşayan kız kardeşinden evleneceği kız hakkında tavsiye almak için geliyor. Hiç tanımadığı (kız) kişi ile buluşması öncesi de ‘tüy tüy olan Selefi sakalını‘ tıraş etmiş. „Suriyeli kadınların çoğu sakal sevmiyorlar“ diye kendini savunuyor Fahdi.
Tıraş olmuş haliyle Fahdi’yi en fazla bilemedin bıyık bırakan YPG savaşçılarından ayırt etmek mümkün değil. Kontrol noktasındaki YPG’liler bize sorunsuz bir biçimde Afrin’e gitmemize izin veriyorlar. Arap isyancıların aksine, Kürt milislerinde sıkı bir disiplin hakim.
Fahdi’nin kardeşine uğramadan önce kentteki hükümet binasına doğru çeviriyoruz direksiyonu. Afrin yoğunluktan patlayacak gibi. Çünkü başta Halep’ten olmak üzere bir çok insan buraya sığınıyor. Geçtiğimiz Temmuz’da YPG güçleri Esad’ın askerlerine Kürt bölgelerini terketmeleri için bir ültümatom vermişti. Bunun üzerine hükümet güçleri arkalarında bazı silahlarını da bırakarak Afrin ve bazı yerlerden çekildiler. Bu nedenle de ÖSO’lu isyancılar Kürtleri Esad ile çalışmakla suçladılar, ki
YPG bunu sert bir biçimde reddediyor.
Kimse YPG’nin tam olarak kaç askeri olduğunu bilmiyor. Kimi tahminler 10 bin kişi diyor. Ancak bu daha fazla olmalı, çünkü Suriye’de 2-3 milyon civarında Kürt yaşıyor. Kürtler yalnızca Afrin’de değil, Türkiye sınırı boyunca ve Suriye-Irak-Türkiye arasındaki uç bölgede de varlar.
Dışarıda genç erkek ve kızlar tahtadan yapılmış silahlarla eğitiliyorlar. Öncelikle ekzersiz yapmayı ve tahta Kalaşnikovları tanımayı öğreniyorlar. Yeşil-gri pantalonlarının üzerinde tek renk bir üniforma gömlek ve geniş bir kumaş kemer taşıyorlar. Kızlar da PYD’nin renklerinde fularları başlarına sarmışlar.
Uzun savaş tecrübeleri sayesinde Kürtler oldukça askerileşmiş ve tümüyle silahlanmış durumdalar. İslamcı isyancıların saldırılarını şimdiye kadar rahatlıkla geri püskürttüler. Kürtler, Esad’ın savaş uçaklarından da korkmuyorlar. İmad adlı YPG savaşçısı gülerek şöyle diyor: “Uçaklar gelirse onları vururuz. Ne de olsa uçaksavarlarımız var bizim .
Hükümet binasının oldukça düzenli bir biçimde düzenlenmiş bir bürosunda Sinem Muhammed ile buluşuyoruz. Kararlı duruşlu bu kadın, (kendi deyimiyle) Batı Kürdistan (Rojava) hükümeti olarak bilinen KYK’nin üyesi. “Biz kendimizi Esad karşıtı muhalefetin bir parçası olarak görüyoruz, ancak silahlı çatışmada tarafsız kalmaya çalışıyoruz. Devrimi ancak isyancılar gelecekteki Suriye anayasasında Kürtlerin haklarını garanti altına alırlarsa destekleyeceğiz. Ancak şimdiye kadar buna hazır değiller diyor Muhammed.
Elbette Kürtler de ÖSO liderleriyle görüşüyorlarmış, ancak onların tek bir kumanda merkezleri yok. “Ilımlı birliklerden aşırı dincilere ve El Kaide’ye kadar bir çok grup var diyor Sinem Muhammed. Bu çok parçalılık da Suriye’deki devrimin en büyük problemi imiş.
Ayrıca, Sinem Muhammed’e göre Esad akıllı bir hamle ile devrimi Sünniler ve Aleviler arasında bir din-mezhep savaşına dönüştürmeyi başardı. “İsyancılar (islamcılar) bir Aleviyi esir alırlarsa onu ‘bir hayvan gibi keseceklerini’ söylüyorlar. diye anlatıyor Sinem Muhammed.
Der Spiegel’deki izlenim yazısının son bölümünde genel bir yorum yapan Kurt Pelda, YPG’nin diğer bölgelerin aksine Halep’te tarafsızlığını terkettiğini ve Arap isyancılara Kürt mahallelerini Esad güçlerine karşı kullanmalarına izin verildiğini iddia ediyor. Pelda, Kürtlerin istememelerine rağmen, giderek Suriye’deki iç savaşın içine çekildiği tespitini de yapıyor.
“Kürtler en azından Halep’te ÖSO ile ortak bir duruş sergilediler. PYD, Nisan ayında Esad Rejimi’ni Kürt mahallesi Şeyh Maksut’da kimyasal silah kullanmakla suçladı. O zamanki bazı video filmleri ağızlarından köpük çıkan yaralıları gösteriyordu. PYD, bundan bir kaç gün sonra da Esad’ın hava kuvvetlerini Afrin kenti çevresindeki köyleri bombalamakla suçlamıştı.
Kürtler her iki tarafın da (rejim ve isyancılar) korkmasını gerektirecek nitelikte olan bir askeri güce sahipler. Ancak, (her ne kadar istemeseler de) bir iç savaşın içine doğru çekiliyorlar gibi görünüyor.
Murad Karayilan: Herêma Kurdistanê li Bakûrê Sûrîyê jî Ava Dibe – Peyamner
Di berdewamiya hevdîtinên rojnamevanê navdar yê Tirkiyê Hesen Cemal li gel rêveberiya KCK`ê li çiyayê Qendîlê derbarê pêşeroja PKK`ê de, li ser pirsekê piştî bakûrê Êraqê, gelo Bakûrê Sûriyê ava bûye.? Murad Karayilan weha bersiv daye: Belê ava bûye.
Hesen Cemal di nivîsa xwe ya ku di malpera T24 a Tirkî de belav kiriye de weha berdewam dike. Min ji Karayilan pirsî “Piştî Bakûrê Êraqê niha Bakûrê Sûriyê ava bûye gelo? bi bê sekinandin Karayilan got: “Belê ava bûye.
Li ser pirsa Hesen Cemal derbarê hêzên gerîla yên vekişyayî de ku dê çawa bêne beravkirin. Serokê Konseya Rêvebir a KCK`ê Murad Karayilan weha got: “Serûbinê hev 2000 gerîla vedikşin !. Bexdad dibêje PKK`ê dê hêza xwe bişîne Kerkûkê, hin dibêjin bo Sûriyê û hinek jî dibêjin bo Êranê (PJAK)`ê. Niyetekî me yê wisa tune ye.”
Derbarê pirsekê gelo PKK`ê li sûriyê li kijan aliyê disekine?. Karayilan weha dibêje: “Em li Sûriyê aliyê sêyemînin … Em ne bi opozisyonê û ne jî bi Esed re ne… Em ne li gel aliyê ku destêwerdanê dixwazine û ne jî yên li dijî destêwerdanê de ne… Em aliyê sêyemînin. Kurdên sûriyê weha ne aliyê sêyem in.”
Di berdewamiya pirsên xwe de hesen Cemal li ser PYD`ê dipirse. Murad Karayilan weha dibêje: “Hêza çekdarî ya PYD`ê 10 hezaran derbas dike. Encûmenên xwe ava dikin, hêza xwe ya parastinê ava kiriye, bi awayekî nû û cuda xwe ava dike. Ji bo wê jî avabûnek ji Bakûrê Êraqê cudatir heye.”
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info