10 Mayıs 2013 Cuma Saat 16:53
Weliyatên Êlihê: Pêwîste tu provokasyon pêk neyên û bila dewlet gavan biavêj e – DÎHA
Êlihiyan piştî pêngav û pêvajoya ku ji aliyê Rêberê PKK’ê Abdullah Ocalan ve hate destpêkirin û piştî banga Koma Civakên Kurdîstan (KCK) hêzên HPG’î ji heremê û Tirkiyê dest bi vekişîne kir nerîn û fikarên xwe anîn ziman. Li ser mijarê welatî Huseyîn Yardim, diyar kir ku di dema vekîşîna HPG’yan de li hember bûyerek pêk dê berxwedana giştî destpê bikin û mezinên malbata Hamîdiyan Sebahatîn Hamîdî jî anî ziman ku ew vê pêvajoyê destek dikin û got di dema vekîşan HPG’yan de pêwîste tu provokasyonek biçûk jî pêk neyê.
Pêngav û pêvajoya ku ji aliyê Rêberê PKK’ê Abdullah Ocalan bi aşkerekirina peyama wî ya dîrokî ya Newroza Amedê ve li Tirkiyê û heremê rê li ber geşadanên siyasî û pêvajoyek nû vekir. Piştî ku ev hevdîtinên bi Ocalan re destpêkirin û piştî hevdîtinan Koma Civakên Kurdîstan (KCK) jî li ser banga Ocalan di 25 Nîsanê de daxuyanî da û bangek dîrokî kir ku dê hêzên HPG’i ji heremê û Tirkiyê biçin derveyî sînor. Piştî bangkirina KCK’ê di 8’ê Gulanê de komên ewil ên HPG’yan dest bi vekişînêkirin. Li ser vekîşan HPG’yan û geşadanên dawî yên li ser pêvajoyê welatiyên Êlihê ji ajansa me DÎHA’yê re axivîn û nerînê xwe dan parvekirin.
Welatiyê bi navê Huseyîn Yardim, bi van gotinana dest bi axaftina xwe kir: “Di 30 salên dawî de em hemû ji gundê xwe bûn û me zarok û ciwanê xwe di vê riyê de dan windakirin. Ger ku di qonaxa dîrokî û girîng de PKK gavet aviti be pêwîste dewlet du gavan biavêje. Yardim, diyar kir ku ji bo pêvajo li pêş bikeve beriya PKK’ê pêwîste dewlet gavên zêde û erenî biavêje û got ger ku dewlet gavan ne avêje dê hedabên mezin û xeletiyên mezin pêk werin. Yardim, bal kişand ser vekîşan PKK’ê ya sala 1999’an û wiha got: “Ger ku gav neyên avêtin dê pêvajo wek wê serdema 99’an xera bibe. Ger ku dewlet gavan bi avêje dê gerîla bê qeza û bela biçe. Daxwaziya me ji dewletê ew e ku gavan zû biavêje û demek beriya demekê gavan bi avêje. Ji ber wê bila bi lez be ku em govendiya azadî û demokrasiyê bigirin. Ger ku dîsa gavên erenî pêk neyên emê dîsa xemgîn bibin û mirin dê werin ber derên me. Gerîla û leşker birayê me ne. Êdî em carek din vî şer û van mirinan naxwazin. Bila zîhniyeta dewletê ya ergenekonî bê rakirin û paqijkirin.
‘Em ê bi zar û zêç bikevin nava berxwedana giştî’
Yardım, bi bîr xist ku ji dema PKK ava bûye û heta niha gelek caran ji bo aşîtî û çareseriyê gavan avêtiye û agirbestê kiriye û da zanîn lê dewlet li hemberî van gotinê wan bê deng ma. Yardım, anî ziman ku her şert, bang û daxuyaniyên PKK daye heta niha ji aliyên dweletê ve hatine xerakirin. Yardım, desnîşan kir ku vekîşan HPG’yan de dê li hember pêkanîna her provovakasyonek biçûk de ew wek gel di nava berxwedanek giştî de bin û wiha got: “Em ê nebêjin zar, zêç, jin û zilam, em ê li hember provovakasyonan derbikevin û bibin asteng. Bila di vê mijarê de dewlet hişê xwe bide serê xwe. Bila nekeve nava pêşbaziya provakasyon û êrîşên bê bext.
‘Em wek malbata Hamîdiyan pêvajoyê destek dikin’
Sebahatîn Hamîdî jî kesek ji malbata Hamîdiyan ku li Êlihê dijîn û tên naskirin e û ji rû sipiyê malbatê ye. Malbata Hamîdiyan ji sala 1984’an heta sala 1994’an şaredariya partiya ANAP’ê ya Êlihê kirin e û parlementeriya heman partiyê kirine. Ru sipiyê malbatê Sebahatîn Hamîdî, diyar kir ku kesên ji bo pêvajoyê û agirbestê bûn wesîle ew her du aliyan û wan kesan ji dil û can pîroz dike û da zanîn ku ew wek mirovek heremê ne mimkûne ku bi awayekî erênî li pêvajoyê bi nêre. Hamîdî, destnîşan kir ku her pêwîste her mirov vê pêvajoyê destek bike û wiha got: “Pêwîste di derbarê van geşedanan de fikr û raman bên parastin û vê yekê bi piyasê lanse bikin. 30 sale li vê heremê mirova gelek tengasiyê mezin dikişîne. Pêwîste nijad û zimanê her gelekî hebe. Ev ne tiştek di destê miravan de ye. Kurd bûna me ne li ser înîsiyatîfa me pêk hatiye û ev tiştek ne di destê mirovan de ye. Ji ber vê yekê hemû gel û baweriyên vê heremê bira ne. Hamîdî, da zanîn ku ji ji sedî 90 aliyên civakê di vê pêvajoyê de xwedî heman ferasetê ne û anî ziman ku ew jî wek malabata Hamîdiyan destek dikin û kesên ji bo vê yekê bûne sitûnên pêş wan teqdîr dikin.
‘Di dema vekîşînê de bila dewlet hesas tevbiger e’
Hamîdî, destnîşan kir ku ev tevger tevgerek erenî ye û wiha got: “Em ji mesela kurd û mafên kurdan behs dikin. Lê bê guman piştî vekîşînê çûyîna çekan dê pirsgirêka kurdan hêj a esil destpê bike û ez di vê baweriyê de me. Hamîdî, diyar kir ku pêvajo bi erênî destpêkir û da zanîn ku got ew di wê baweriyê de ye her du aliyan jî samîmî ne û wiha axivî: “Ger ku dewletê bi yekî re aşîtiyê pêk tîne û dixwaze bê aramiya navbera mirovan asteng bike û gavan di avêje bila şertên xwe bîne cih. Lazime di dema vekişînê de li dij provokasyonek herî biçûk tedbîrên mezin bên girtin. Bila bi Abdullah Ocalan, gerîla û BDP’ re îstîşarek çê bikin û pêşiya tevgerên êrîş û provokasyonan bigirin. Kesên ku aşîtiyê nazxwazin dikarin provoke bikin. Dewlet û aliyê din jî pêwîste hesas û tîtîz tevgiren. Bila ji bo azadiya mirovê kurd pîvaneke azamî ya însafî lazim e.
Cezaevinde yaşanan ibretlik öykü! – DİHA
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Örgüte yardım yataklık yapmak” iddiasıyla 2007 tarihinde tutuklanan Bedri Ürün isimli yurttaş, 2011 tarihinde cezaevi avlusunda iken, cezaevinin karşısında bulunan binanın üzerinden sıkılan 3 kurşunla baş, sırt ve sol ayak topuğundan ağır yaralandı. Vücudunun yüzde 96’sı felç olan Ürün için zorlu günler başlarken, aldığı ceza süresi tamamlanan Ürün tahliye oldu.
Sincan 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kanser hastası İrfan Eskibağ’ın cezaevinde yaşamını yitirmesinin ardından tekrar gündeme gelen hasta tutsakların yaşadığı trajediye karşı yetkililerin sessizliği devam ederken, vücudunun yüzde 96’sı felç bir halde tutuklu kalan Bedri Ürün isimli tutsağın yaşadığı dram ise, hasta tutsakların maruz bırakıldığı duruma sadece bir örnek. 30 Ekim 2006 tarihinde Şırnak’tan Uludere’deki evine döndüğü sırada Balveren (Gundike Mele) beldesi çıkışındaki Milli Jandarma Tabur Komutanlığı’na bağlı askerlerce arama noktasında gözaltına alınan Bedri Ürün isimli yurttaş hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Örgüte yardım yataklık yapmak” iddiasıyla dava açıldı. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Ürün, 1 Haziran 2007 tarihinde hazır bulunduğu duruşmada tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Yargılamanın sonucunda 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Ürün, 18 ay sonra ise Muş E Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi.
‘Cezaevi avlusunda 3 kurşunla vuruldu’
1 Nisan 2011 tarihinde Silopi Yarı Açık Cezaevi’ne nakledilen Ürün, 21 Mayıs günü saat 17.00 sıralarında cezaevi avlusunda koğuş arkadaşlarıyla top oynadığı sırada cezaevinin karşısında bulunan binanın üzerinden sıkılan 3 kurşunla vuruldu. Baş, sırt ve sol ayak topuğundan ağır yaralanan Ürün, bir süre avluda bekletildikten sonra Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Olayın ardından cezaevinin karşısında bulunan binanın çatısında yapılan incelemelerde 2 adet kalaşnikof tüfek bulundu. Kalaşnikofların üstünde keskin nişancı dürbünü olması Ürün’ün önceden planlanmış bir şekilde hedef seçildiği ihtimalini akıllara getirdi. Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Servisi’nde yapılan ameliyatla Ürün’ün kafasındaki kurşun çıkarıldıktan sonra tedavisine yoğun bakım servisinde devam edildi. Bu sırada olayı haber alan Ürün’ün eşi ve yakınları Diyarbakır’a geldi. Sırtındaki yaranın enfeksiyon kapması nedeniyle Elazığ Eğitim Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Ürün, 7 gün burada tedavi oldu. Ürün, Diyarbakır ve Elazığ’da tedavi gördüğü sırada kim olduklarını bilmediği, ancak JİTEM olduklarından şüphe duyduğu birkaç kişinin kendisini tedavi eden doktorlarla görüşüp sağlık durumu hakkında bilgi istediğini iddia etti. Ürün, aynı kişilerin yoğun bakım ünitesinde olduğu sırada kendisini sorgulamak istediğini, ancak doktorların izin vermediğini de belirtti.
Sapa sağlam girdiği cezaevinde vücudunun yüzde 96’sı felç oldu
Yapılan tedavinin ardından yatalak olan Ürün, ilk müdahaleyi gerçekleştiren Silopi Devlet Hastanesi’ne geri gönderildi. Ancak Hastane Ürün’ü kabul etmedi ve Şırnak Devlet Hastanesi’ne sevk etti. 7 gün Şırnak’ta tedavi gören ve saldırı sonucu felç olduğu için vücudunun yüzde 96’sını kullanamayan Ürün, ardından Gaziantep E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Hiçbir ihtiyacını gideremeyen Ürün, 15 gün boyunca diğer tutsaklardan yardım aldı. Daha sonra Maraş Fizik Tedavi Merkezi’ne gönderilen Ürün, tutuklu odası olmadığı gerekçesiyle tedavi edilmeyerek, Gaziantep Cezaevi’ne geri gönderildi. Sedye üstünde dolaştırılan Ürün, 7 gün sonra tedavi edilmesi için bu kez de Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Yaraları nedeniyle çektiği acıların yanı sıra birkaç günde bir başka bir kente götürülen Ürün, Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nde 5 gün tek kişilik hücrede tutuldu. Ürün, Erzurum’da 20 gün kaldıktan sonra bu kez de Ankara Sincan 1 Nolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Kampusü’ne sevk edildi. Burada da ilk haftasını hücrede geçiren Ürün, daha sonra hasta tutsaklara ailelerinin refakat ettiği bölüme yatırıldı. Ardından Kastamonu’daki Rehabilitasyon Merkezi’ne gönderilen Ürün, 45 gün boyunca tedavi gördükten sonra Kastamonu E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 2 ay hapis yattıktan sonra geriye kalan 20 günlük cezasının infazı için tekrar Sincan F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Cezasının son günlerini ağabeyinin refakat etmesiyle geçirebilen Ürün, nihayet 3 Şubat 2012 tarihinde cezasını bitirerek serbest bırakıldı.
‘Halı ve kilim dokuyarak çocukları ile eşine bakmaya çalıştı’
Olayın ardından hukuk mücadelesi başlatan Ürün, olayla ilgili soruşturmayı yapan savcılığın dosyaya gizlilik kararı koyduğunu ve halen gizlilik kararının kaldırılmadığını ifade etti. Avukatı aracılığıyla İçişleri ve Adalet Bakanlığı hakkında da dava açan Ürün, davaların Mardin İdare Mahkemesi’nde sürdüğünü söyledi. Eşinin sapasağlam cezaevine girdiğini ancak vücudunun yüzde 96’sı felçli bir şekilde serbest bırakıldığını söyleyen Şenay Ürün, eşi ve çocuklarına bakabilmek için yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Halk Eğitim Merkezi’nin düzenlediği halı ve kilim dokuma kurslarına başvuran Ürün, evine bir tezgâh kurarak, ev işlerinden arta kalan zamanlarında kilim dokuyup çocukları ile eşinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını belirtti.
Rûyê koçberiyê: Jin – ANF
Neteweyên Yekbûyî da xuyakirin, ku nîvê 214 mîlyon penaberên navnetewî, ji jinan pêk tê.
Dîrektorê Fona Şêniyan a Neteweyên Yekbûyî (UNFPA) Babatûnde Osotimehin, vê guherîna di koçberiyê de bi van gotinan formule dike „Penaberî xwedî rûyekî ye, ev rû jî rûyê jinê ye.“
Li gorî daneyên dawî yên di sala 2010’an de hatin weşandin, li gelemperiya cîhanê zêdeyî 214 mîlyon penaber hene û ji sedî 49’ê wan jin e.
Li welatên „pêşketî“ tên dîtin, ev hejmar mêran derbas dike û dibe ji sedî 51,5 ê nifûsa penaber a navnetewî. Li welatê „bi pêş dikeve“ jî ev hejmar dibe ji sedî 45,6.
HERROJ 100 JIN KOÇÎ DYE DIKIN
Li gorî nûçeya Fransî Le Monde Osotimehin da xuyakirin, ku li gorî daneyên Migration Policy İnstitute, her roj 100 penaberên jin diçîn Dewletên Yekbûyî yên Emerîka. Ev hejmar ji bo mêran, 96 e.
Hat ragihandin, ku welatên Efrîka û Ereb jî, herî kêm penaberên jin dibînin.
JI SEDÎ 70’YÎ NIFÛSA CÎHANÊ DÊ LI BAJARAN BE
Penaberî, bi tenê ji koçberkirina jinan pêk nayê, di heman demê de temenê mirovên koç dikin jî her diçe biçûk dibe.
Osotimehin diyar kir, ku ji sedî 12’ê penaberên navnetewî ji ciwanên di navbera 15 û 24 salî de pêk tê.
Osotimehin dide zanîn, ku hejmara penaberan di nava 20 salên dawî de ji sedî 40 zêde bû û bal kişand ser daxuyaniya wezîre berê yê Nîjeryayê ku digot, „Heta sala 2050, ji sedî 70’yî nifûsa cîhanê wê li bajaran bijîn.“
Li gorî Le Monde, gava jin koçî derveyî welat dike, bi mêrê xwe re derdikevin an jî ji bo biçin gel mêrê xwe dikevin ser rê.
Mudureya rêxistina civakî ya sivîl a bi nave Equality Now a li New York’ê Lauren Hersch da xuyakirin, ku her sal 800 hezar kes dibin mexdûrên bazirganiyê û ji sedî 80’yî van jin in.
bîranîn…: ‘Xwezî buhayê azadiyê bi qasî canê mirovan nebûya’ – Yeni Özgür Politika
Kemanger, ji wan mirovan e ku dema li çavên wî dinêrî, bi hemû wateya xwe jiyanê his dikî. Tuyê bêjî qet ji bo wî girîng nîn e ku bi salan e di girtîgehê da ye û di bin sêdareya îdamê de dijî. Ferzad, wekî çiyayên Kurdistanê azad e.
Kêm mirov hene ku qedrê jiyanê dizanin, mirovên ku jiyana wan tijî ye ji afirandinê, mirovên ku demjimêrên jiyana wan ji hev cuda ne û ji bo bextewariyê di şer de ne.
Diyar e mirovên wiha ava jiyanê ne, mirovên ku ji buhayên jiyanê fêm dikin û li gorî gotina hemû mamosteyan ‘ji bo civaka xwe, kesên bi kêr in.’
Dema ez demek pir kurt di girtîgeha Evînê de mam, bi yek ji wan mirovan re ku bi rêkewt ew jî mamoste ye, nasyariya min çêbû.
Ferzad Kemanger, ji wan mirovan e ku dema li çavên wî dinêrî, bi hemû wateya xwe jiyanê hîs dikî. Tu dibêjî qet ji bo wî girîng nîn e ku bi salan e di girtîgehê de ye û di bin sêdara îdamê de dijî. Ferzad, wekî çiyayên Kurdistanê azad e. Wekî zarokên ku di hewşa dibistana wî de dilîzin, dilxweş e.
Derfetek kêm lê tecrubeyek pir giranbuha bû, demek kurt ku ez bi Ferzad re hevbend bûm. Li cihekê ku mirovan ji bo biçûktirîn pêwîstiyên wan, kêm û pûç dike, hatiye çêkirin. Ferzad ji bo jiyanê şer dike.
Wekî ku ew çêbûye da jiyanê watedar bike, wekî ku ew çêbûye da kesên din hînî azadiyê bike, çêbûye ku girtîgehê bêwate bike. Hêviyên wî ji bo mirov û azadiyê ewqas mezin bûn ku bilindahiya dîwarê girtîgehê nedigihîşt bejna wî. Belkî her ew ruhiyeta azad e ku desthilatxwaz şêwandine!
Dema nikarin îmana Ferzad ji bo jiyanê dagir bikin, difikirin ku laşê wî bêruh bikin, berjewendiya parastina newekheviyên heyî wisa îqtîdarê ji sirûşta insanî dûr xistiye ku fedakirina canê mirovan bûye beşek ji rewşên wan. Ewqas ku mirinê li cihê jiyanê tercîh dikin, ewqas ku êdî îşkenceya mirovan ji bo wan bûye îbadet.
Bi wan hemû tiştan re jî, jiyana ku berdewam e û mirovên wekî Ferzad in ku dibin mamosteyên wê. Mirovên ku kesên din hînî berxwedan û şoreşgeriyê dikin. Mirovên ku ji bo afirandina cîhaneke bê zordestî û hovîtiyê têdikoşin. Mirovên ku çiraya hêviyê pêkirî dihêlin.
Di van rojan de, desthilatxwaz hovîtiyê pêş dixin û tovê bêhêvîtiyê direşînin. Bîranîna mirovên wekî Ferzad e ku hêviya ji bo jiyanê dubare didin jiyandin. Dema difikirim, mirovên wekî Ferzad, Ebdulla, Behmen, Şîwa, Mensûre, Omêd, Sumeye, Ruzbêh, Şîrîn, Mecîd, Beharê, Nadir û bi sedan girtiyên din çawa li ber xwe didin, hîn dibim ku lazim e em çiraya jiyanê pêkirî bihêlîn.
Her çend şerê di navbera tirs û hêviyê de bi dawî nabe, her çend zincîrên veşartî yên rojmirinê bêrawestan têdikoşin, ku me kêmtir bikin. Dîsa xeyalên wiha hene ku hê jî bihayê şerkirinê hebin. Carna dema bêhêvîtî û tirs zal dibe, ji xwe re difikirim, gelo buhayê ewqas êş û azaran heye? Gelo ramanên me buhayê tehemula ewqas nexweşiyan in? Nizanim, çi hêzeke ku bi bîra min tîne. Gelo bêazadî û bê xweziyên me wateyek ji bo jiyanê dimîne? Difikirim, ew hêz tiştek nîn e ji xeynî wan dersan ku ji însanên wekî Ferzad hîn bûme.
Asker de karakollara çekilsin – Yeni Özgür Politika
Geri çekilme sürecini değerlendiren Silopililer, bu süreçte yeni kayıpların yaşanmaması için askerlerin karakol ve mevzilerine çekilmesini istedi.
Barış Annesi Şemse Kara, “Gerillaların tek bir parmağı kanarsa biz anneler olarak dağlara çıkarız. Dünyayı başlarına yıkarız” dedi.
HPG’lilerin geri çekilme süreci başlarken, Türk ordusunun devam eden askeri hareketliliği nedeniyle Kürtler kaygılı. Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde geri çekilme sürecine yönelik konuşan yurttaşlar, geri çekilmenin sağlıklı olarak sonuçlanması ve can kayıplarının olmaması için operasyonların durdurulmasını istedi.
BDP Silopi İlçe Başkanı Muhsun Kunur, 30 yıldır devam eden savaşta büyük bedellerin ödendiğini belirterek, başta hükümet olmak üzere, halk ve bütün siyasi parti ile sivil toplum kuruluşlarının bu geri çekilme sürecinde üzerlerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Tüm halklar için bir şans olan barış sürecinin değerlendirilmesinin önemine işaret eden Kunur, geri çekilme ile paralel olarak yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “HPG’nin geri çekilme sırasında hiç bir hata olmadan sürecin ilerliye bilmesi için başta operasyonlar durdurulmalıdır. Tüm askerler kışlalarına çekilmeli. Bazı kesimler bu geri çekilme sürecinde ırkçı, şoven söylemlerinden vazgeçmeli. Bu söylemler sürecin ilerlemesinin önünde büyük bir engeldir. Bu ülkeye barış ve huzurun gelmesini istiyorsak, MHP ve CHP söylemlerine kulak asmamalı ve oyunlarına gelinmemelidir. Geri çekilme sırasından olası bir can kaybı yaşanırsa barış için sunulan bu fırsat kaçırılmış olur.”
Anneler kaygılı
Geri çekilme sürecinde devam eden askeri hareketlilik anneleri de kaygılandırıyor. Olası provokasyonlara dikkat çeken Barış Annesi Şemse Kara, öncelikle korucu ve askerlerin karakollara çekilmesi gerektiğini belirtti. Operasyonara karşı canlı kalkan olacaklarını kaydeden Kara, ”Bundan sonra kan akmasın. Gerillaların tek bir parmağı kanarsa biz anneler olarak dağlara çıkacağız. Dünyayı başlarına yıkarız. Bu çocuklar bizim çocuklarımızdır. Kimsenin ölmesini istemiyoruz” dedi. Kara, barış sürecinin kalıcılaşması için tüm kesimlere sorumluluk çağrısında bulundu.
Fatma Deniz isimli yurttaş, yapılan çağrının ardından HPG’lilerin geri çekilmeyi başlattığını belirterek, barış süreci için herkesin çaba sarfetmesini istedi. Türk ordusunun geri çekilmeye uygun hareket etmediğini vurgulayan Deniz, kaygılarını ”Çünkü askerler her gün dağlarda operasyon yapıyor. Onların da geri çekilmeleri gerekiyor. Bu süreçte hiç bir can kaybının olmasını istemiyoruz. Biz sonuna kadar gençlerimizin arkasındayız” şeklinde ifade etti.
‘Devlet duyarlı olmalı’
Emine Özek ise, kalıcı bir barışın olması için herkesin geri çekilme sırasında çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi. ”Geri çekilme sağlanması için başta askerler kendi karakollarına çekilmelidir” diyen Özerk, ”Eğer geri çekilme sırasında herhangi bir müdahale olursa tekrar eskisi gibi çatışmalı ortam olacak. Bu süreçte biz annelere büyük görevler düşüyor. Bizler de bu konuda çok duyarlı olmalıyız. Çünkü bu çatışmalarda en çok bizim yüreğimiz yandı. Hiç kimsenin ocağına ateş düşmesin. Devlet bu konuda duyarlı olmalıdır” şeklinde konuştu.
Herkesin gözü kulağı GERİLLADA – Özgür Gündem
Tüm dünya PKK gerillalarını konuşuyor. Kürtler de bir yandan barış sürecinin ilerlemesinin memnuniyetini yaşarken diğer yandan çekilme sırasında sorun yaşanmaması için hem hükümeti uyarıyor, hem de dağlarda barış nöbeti tutuyor
GECE GÜNDÜZ BARIŞ NÖBETİ
HPG’lilerin herhangi bir sabotajla karşılaşmaması amacıyla kurulan ‘İzleme Komisyonları’ faaliyetlerine başladı. Şemzînan’da dürbünlerle görevlerini yapan komisyon üyeleri ‘askeri hareketliliğe’ dikkat çekerken, Qoser’de de ilk barış nöbeti tutuldu
BARIŞ AVUÇLARIMIZIN İÇİNDE
Halkın yoğun ilgisi nedeniyle mitinge dönen Wan’daki basın toplantısında konuşan DTK Eşbaşkanı Türk ise barış sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Barış artık bizim avucumuzun içinde. Biz sadece doğal haklarımızı istiyoruz dedi
KÜRTLER AYAKTA, DAĞLARIN YOLUNU İZLİYOR!
Barış süreci kapsamında önceki gün sınır dışına çıkacağını duyuran HPG’lilerin, herhangi bir sabotajla karşılaşmaması ve çıkışları gözlemek amacıyla halk ve sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan “İzleme Komisyonları her yerde faaliyetlerine başladı. Sêrt’te (Siirt) 17 STK’nin bir araya gelmesiyle kurulan İzleme Komisyonu, Sêrt’in Berwarî (Pervari) ilçesinde bulunan HPG’lilerin geri çekilme sürecini izlemeye başladı. Komisyon yaptığı açıklamada, KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’ın silahlı güçlerinin 8 Mayıs’tan itibaren geri çekileceğini açıklamasının ardından, sürecin sabote ve provoke edilmemesi amacıyla Sêrt’te oluşturulan komisyonun Berwarî’ye gittiği kaydedildi. Berwarî’de HPG’lilerin geçiş güzergahlarında olası sıkıntı ve provokasyonların yaşanmaması için gözlemlerde bulundukları ifade edildi.
HPG’lilerin, herhangi bir sabotajla karşılaşmaması ve çıkışları gözlemek amacıyla kurulan ‘İzleme Komisyonları’ faaliyetlerine başladı. Şemzînan’da komisyon üyeleri ilk gözlemlerini aktardı: ‘Yoğun askeri hareketlilik var. Asker sayısı da 5 binden 10 bine çıkarılmış.’ Qoser’de de ilk nöbet tutuldu
Tedbir alınmalı
Bölge’de bir diğer komisyon da Colemêrg (Hakkari) ve ilçesi Şemzînan (Şemdinli) kuruldu. Colemêrg’de bir araya gelen STK’ler süreci izleme komisyonu kurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan İHD Şube Başkanı İsmail Akbulut, geri çekilmenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için barış nöbeti tutacaklarını belirterek, komisyon olarak taleplerini ve yapacaklarını şöyle açıkladı: “Çekilmenin tamamen sonlandığı ana kadar bölgede görev yapan tüm askeri ve idari yetkililer sorumlu davranmalı, olası her türlü provokasyonlardan uzak durulmalıdır. Geçici köy korucularının ve askeri personelin hareketliliği biz insan hakları savunucuları tarafından izlenecektir. Bu sürecin birkaç ay süreceği de göz önüne alındığında, barışçıl çözüm konusunda devletin ne kadar kararlı olduğu, yaşam hakkının korunmasındaki hassasiyetten anlaşılacaktır. Çekilme boyuncu sürece zarar verecek her türlü eylemsel hareketliliğin sorumlularıyla ilgili insan hakları savunucuları ve STK’ler eleştirilerini sunacak ve konunun takipçisi olacaktır. Sonuç olarak insan hakları savunucuları ve STK’ler olarak tarihsel misyonumuzun ve sorumluluğumuzun bilincinde olarak barıştan, hak, özgürlük ve adaletten yana olduğumuzu hatırlatır, tüm arkadaşlarımızla birlikte bölgede çekilme sürecinde ‘barış nöbetini’ yerinde tutacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.
İlk nöbet tutuldu
Mêrdîn’in (Mardin) Qoser (Kızıltepe) ilçesinde de ilk barış nöbeti tutuldu. Nöbete yüzlerce yurttaş katıldı. BDP İlçe Başkanı Fettah Tekin, PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan “demokratik çözüm süreci ile birlikte HPG’lilerin geri çekilme sürecini başlattığını hatırlattı. Geri çekilme sürecinde tek bir HPG’linin burnunun kanaması halinde “dünyayı yıkacaklarını ifade eden Tekin, AKP hükümetinin ve devlet yetkililerinin geri çekilme sürecinde provokasyonların olmaması için gerekli tüm önlemleri alması gerektiğini kaydetti. Tekin, geri çekilme sürecinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde olması için süreci adım adım takip edeceklerini belirtti. Nöbet sabah saatlerinde son buldu.
Askeri hareketlilik kaygılandırıyor
Şemzînan’daki İzleme Komisyonu üyeleri ilk gözlem ve izlenimlerini paylaştı. İzleme Komisyonu üyeleri ile gazetecilerin gittikleri bölgeden ilk izlenimler gelmeye başladı. Aralarında Reuters’un iki muhabirinin de bulunduğu gazetecilerin kaldığı eve gelen askerler, gazetecilerin köy dışına çıkmasını istedi ve aksi taktirde haklarında yasal işlem başlatılacağını bildirdi. Ayrıca “İzleme Komisyonu nda yer alan BDP Şemzînan ilçe başkanı ve beraberindekiler, Yeşilova Karakolu’nda durduruldu. Askeri yetkililer, üyeler ve gazetecilerin köy dışına çıkmamaları konusunda uyarı yaparak, çıkmaları halinde müdahale edecekleri tehdidinde bulundu. Bunun üzerine kısa bir açıklama yapan BDP İlçe Başkanı Cabbar Taş, “Olağanüstü askeri hareketlilik ve yoğun güvenlik önlemleri alınmış. Bölgede yoğunlaşan askeri hareketlilik geri çekilmeyi aksatacaktır dedi. Bölgede bulunan köy sakinlerinin sayısının 5 bin iken askerlerin 10 binin üzerinde olduğuna vurgu yapan Taş, “Bu sürecin zarar görmemesi ve çekilmenin sağlıklı olabilmesi için askerlerin daha esnek olmalarını istiyoruz dedi.
Her eve Öcalan fotoğrafı
BDP Erxenî (Ergani) İlçe Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu “Demokratik kurtuluş ve yeni yaşamı inşa etme hamlesi sloganıyla ilçede bulunan ev ve işyerlerine, Öcalan’ın fotoğraflarını asma kampanyası başlattı. Kampanyanın startı, Öcalan’ın fotoğraflarının BDP ilçe binasına asılmasıyla verildi.
Halk süreci sahipleniyor
Erzerom’un (Erzurum) Gogsî (Karayazı) ilçesinde halk toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya BDP Grup Başkan Vekilli Pervin Buldan, BDP Milletvekili Mülkiye Birtane katıldı. Binlerce yurttaşın katıldığı toplantıda konuşan Birtane, “Dilimizi, kimliğimizi ve onurumuzu kazanacağız. Sayın Öcalan’ın talimatı ile gerilla alanlardan çekilmeye başladı. Bu bir son değil, onurlu barışın ve özgürlüğün başlangıcıdır. Gerillamızın direnişi her alanda devam edecektir dedi.
5 Şubat 2009 tarihinde Xakurkê’ye yönelik yapılan hava saldırılarında yaşamını yitiren HPG’li Azad Ünal’ın annesi Zine Ünal, Mêrdîn’de düzenlenen toplantıda konuştu. Anne Ünal, “Barış olmasını istiyorum. Benim yüreğim yandı. Başka anaların yüreği yanmasın. Ne askerin ne gerilla anasının yüreği yansın artık. Bir an önce Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz dedi.
Buldan ise, HPG güçlerinin sınır dışına çekilmesine değinerek, “Gerilla Sayın Öcalan’ın talimatı ile alanlarda çekilmeye başladı. Bu Kürt halkının samimiyetinin göstergesidir. Sürecin barışa evrilmesi için en önemli adımdır. Biz de her seferinde barışı dile getirdik. Ama devlet buna karşılık olarak baskı, imha ve zulüm politikalarını devreye soktu. Bu sorunun tek muhatabı Sayın Öcalan’dır. Onun talimatı ile binler ölüm orucunu sonlandırmış, gerilla geri çekilmeye başlamıştır. Şimdi zulmü bu halka reva görenlere bu meydanlarda soruyorum. Bunun muhatabı kimdir? Sayın Öcalan’dır. Bizler direnerek kazandık, kazanmaya devam edeceğiz. Savaştan beslenenler bu süreci baltalamaya çalışacaktır. Ama anneler, gençler Sayın Öcalan’ın öncülüğünde başlatılan bu sürece sahip çıkacak ve onurlu barışı kazanacaktır diye konuştu.
Barış toplantıları miting gibi
Şirnex (Şırnak) ve Mêrdîn’de (Mardin) de yurttaşlar barış süreç tartışmaya devam ediyor. Şirnex’in Silopya ilçesine bağlı Yenişehir, Nuh ve Cudi mahalelerinde halk toplantıları düzenlendi. BDP İlçe Başkanı Muhsun Kunur, “Karanlıktan aydınlığa giden yolu kazanmak istiyorsak örgütlenip mücadelemizi büyütmeliyiz. Geri çekilme sürecinde herhangi bir operasyon gelişirse halkımız dağlara çıkacaktır. Operasyonun karşısında halkımızla beraber canlı kalkan oluruz dedi. Mêrdîn’in Derik ve Qoser ilelerinde de düzenlenen toplantılarda yapılan konuşmalarda, “Kürt Halk Önderi Öcalan’ın başlatmış olduğu çözüm ve müzakereyi destekliyoruz. Hükümetten bu konuda somut adımlar atmasını bekliyoruz. Kürt halkı yalnızca Sayın Öcalan’a güveniyor. AKP hükümetine güvenmiyor. Bu sürecin mimarı Sayın Öcalan’dır dedi
Geri çekilme dünya basınında
HPG gerillalarının 8 Mayıs’ta çekilme startını vermesi dünya medyasında da yoğunca işlendi. Uluslararası ajansların ana sayfadan duyurdukları geri çekilme, başta Fransa ve Almanya olmak üzere birçok ülkedeki yüzlerce gazete, televizyon ve radyoya konu oldu. Haberlerin tümünde Kürt sorununun barışçıl çözümüne ilişkin umutların arttığı vurgulandı. Yapılan bazı haberler şöyle:
Le Figaro: “PKK’li Kürtler Türkiye’den çekilmeye başlıyorlar başlıklı haberde, Kürtlerin geri çekilme sürecine ilişkin çekincelerine dikkat çekildi.
AFP: “PKK tarihi geri çekilmeyi başlatıyor başlığıyla duyurdu.
Le Monde: “Türkiye ve PKK-30 yıllık çatışma başlığıyla verilen haberde, PKK Lideri Öcalan’ın “Kürt isyanının vazgeçilmez lideri ve kahramanı olarak görüldüğünün altı çizildi.
İngiliz Reuters: “PKK militanları Türkiye’den çekilmeye başlıyor başlığı ile habere yer verdi.
Süddeutsche Zeitung Gazetesi: PKK’nin verdiği sözleri yerine getirdiğini belirttiği haberde, geri çekilmenin Öcalan’ın çağrısına cevap olduğuna dikkat çekildi.
Kurier: Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Kurier, “PKK’nin çekilmesi ile barış umudu filizleniyor başlığı ile duyurdu.
Gazeteciler asker gözetiminde!
HPG güçlerinin sınır dışına çıkmaya başlayacağının duyurulması üzerine çok sayıda ulusal ve uluslararası basın mensubu, Colemêrg’in (Hakkari) Şemzînan (Şemdinli) ilçesine bağlı Rûbarok (Derecik) beldesine akın ederken, gazetecilerin kaldığı ev askerler tarafından sürekli gözetim altında tutuluyor. Bunun üzerine bölgede bulunan yabancı gazetecilerden Reuters ve The Guardian muhabirleri bölgeyi terk etti. Bölgede askeri hareketliliğin dün itibariyle devam ettiği bildirildi.
Barış avucumuzun içinde
BDP ve DTK tarafından “demokratik kurtuluş süreci ni halka anlatmak amacıyla düzenlenen halk toplantıları tüm hızıyla devam ediyor. Bölge’nin birçok kentinde düzenlenen halk toplantılarında geri çekilme süreci dahil birçok konu halkla paylaşılıyor. Wan’da Cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan Feqiyê Teyran Parkı’nda aralarında DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ve BDP Milletvekilleri Özdal Üçer’le Adil Zozani’nin de bulunduğu ve mitinge dönüşen bir basın toplantısı düzenlendi.
Tüm halklar özgürleşecek
DTK Eşbaşkanı Türk, tarihe bakıldığında Şêx Saîd ve Seyîd Rızalarla bugünlere gelindiğinin altını çizerek, şunları söyledi: “12 Eylül zindanlarını unutmadık. Bu sürece gelene kadar büyük bedeller verdik. Biz Mazlum Doğan’ları, Hayri Durmuş’ları unutmadık. Kürtler hiçbir zaman savaş istemedi. Ama sistemin zulüm politikası Kürtlerin kendilerini ifade etmesine izin vermedi. Bugün yeni bir sürece girdik. Sayın Öcalan demokratik siyasetin önünü açacak yeni bir dönemin fırsatını yarattı. Kürt halkı olarak barışın sağlanması için her türlü fedakarlığı yapacağız. İşte askerlerin serbest bırakılması, gerillaların sınır dışına çekilmesi buna örnektir. Sıra devlette, devlet bizi kandırırsa topyekün direniş başlatacağız. Devlet ‘biz Kürtlerle pazarlık yapmayız’ diyor. Biz de kimse ile pazarlık yapmıyoruz. Biz sadece bize ait olan haklarımızı istiyoruz. Bizim istediğimiz haklar Kürtleri de Türkleri de özgürleştirecektir. Kürt halkı özgürleşince Türkler de özgürleşecek. Bu nedenle bu tarihi fırsat heba edilmemelidir.
MHP ve CHP’nin sürece yönelik tavrını eleştiren Türk, “MHP ve CHP bu süreci sabote etmeye çalışıyor. MHP bizi incitmez ama, CHP gibi Kürt bir lider olan Kılıçdaroğlu’nun böyle bir tutum sergilemesi bizi üzüyor diye belirtti. Barış sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Türk, “Çünkü barış artık bizim avucumuzun içindedir. Kürt sorunu Ortadoğu’nun en önemli sorunudur. Buradan devlette sesleniyorum, Kürtleri kucaklamazsanız bu sorunu çözemezsiniz. Bazıları diyor ki Kürtler haklarından vazgeçmiş. Asla öyle birşey yok. Kürtler statüye kavuşmadan ve Sayın Öcalan özgürleşmeden barış olmaz dedi. Açıklamanın ardından BDP heyeti, Şax (Çatak), Payîzava (Gürpınar), Elbak (Başkale) ilçelerinde düzenlenen halk toplantılarına katıldı.
AKP’nin bahanesi kalmadı
Êlbak (Başkale) ve Bostaniçi’nde mitinge dönüşen halk toplantılarında konuşan DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Öcalan’ın isteği doğrultusunda halka giderek süreci anlattıklarını ve halkın isteklerini raporlaştırarak Öcalan’a sunacaklarını söyledi. Tuğluk, “Biz Sayın Öcalan ile görüşürken Sayın Öcalan bize, ‘Halka gidin, süreci halk ile paylaşın. Halkımın ne dediği ne istediği çok önemlidir. Halkın isteklerini bana getirin. Biz bu süreci halkımızla birlikte şekillendirerek zaferle taçlandıracağız’ demişti diye aktardı. Tuğluk, KCK’nin önemli bir adım attığını ve silahlı güçlerini sınır dışına çekerek sürece destek verdiğini ifade ederek, “KCK bu sürecin daha hızlı ve sağlıklı yürümesi için güçlerini sınır dışına çekti. Artık devletin hiçbir bahanesi kalmadı. Devlet bu sorunu çözmek zorundadır dedi. Wan’ın İskele semtine bağlı Yalı mahallesi ve Hacıbekir mahallesinde de halk toplantıları düzenlendi.
DTK ve BDP bugün de alanlarda
BDP ve DTK’nin halk toplantıları bugün de Riha (Urfa), Şirnex ve Mûş’ta devam edecek. Toplantıya BDP Eşbaşkan Gültan Kışanak, BDP’li vekiller Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat, İbrahim Binici katılacak. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve BDP milletvekillerinin bir bölümü ise bugün Şirnex ve ilçelerini ziyaret edecek. Ziyaretlerin ilk durağı Hezex (İdil) olacak. BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken de Gimgim’da (Varto) mitinge katılacak. BDP Bazîd İlçe Örgütü üyeleri de, esnafları ziyaret etti.
İzlenimlerini aktardılar
Akil İnsanlar Heyeti’nin bölge başkanları ve başkan vekilleri Başbakan Erdoğan’la bir araya geldi. Toplantı öncesi Doğu Heyeti Başkanı Can Paker ve İç Anadolu Heyeti Başkanı Ahmet Taşgetiren toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sadece bölgedeki izlenimlerini Erdoğan’a anlatacaklarını ifade eden Paker, şöyle konuştu: “Başbakan’a sunmak için hazırlanmış bir raporumuz yok. Kendi izlenimlerimizi anlatacağız. Ahmet Taşgetiren ise “Şu anda bir rapor vermemiz beklenmiyor. Sadece bir aylık izlenimlerimizi Sayın başbakanla paylaşmış olacağız diye konuştu.
CHP’den barış karşıtı miting
Demokratik çözüm sürecine karşı çıkan CHP, çözümsüzlüğü anlatmak için 3 yerde miting yapacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “İlki 18 Mayıs’ta Aydın’da olmak üzere, İstanbul, Mersin ve Ordu’da miting yapacağız. Türkiye’nin bütün illerini gruplar halinde dolaşacağız. Çözüm süreci ve CHP’nin düşünceleri konusunda kamuoyunu bilgilendireceğiz dedi. Demokratik çözüm sürecine inanmadıklarını belirten Tekin, barışa karşı olmadıklarını öne sürdü. Tekin, “Barış istemeyen sadisttir. Biz barışa değil, bu sürece inanmıyoruz iddiasında bulundu.
Turk: Ma bazarî nêkenî ma heqên xo wazenê – Azadiya Welat
Ahmet Turkî ard vîr ke heta Ocalan azad nêbo aştî çîno. Ravêreyeyî de şar hakem o. Semedê qiseyên tikeyan zî ard ziwan ke kurdîy mafên xo wazenê, pazarey nêkenê, çimkî aştî nîno bazarkerdiş
Xo ontîşî de gerîlayan fînakê pîl mojnay. Çimkî gama ke pîl eştê. Ma kurdîy semedê aştî çi ma destan ra bêro se, ma kenê. Eger dewlet ma bi xapîno se ma top yekûn xoverdayîş kenê. Ma heqê kesê nêwazenê, tena ma heqê xo wazenê.
Rayîra Cumhurîyetî Parka Feqiyê Têyran esta. Hevserekên DTKî Ahmet Turk û Aysel Tugluk BDP ra zî Ozdal Uçar, Adil Zozanî Endamê PMa BDPî Îhsan Coşkun, Hevserekên BDP Wanî Musa Îtah û Fîgen Yaşar, şaredarê Wanî Bekîr Kaya û zaf endamên BDPyijan amey kombîyayîşî. Semedê ke zaf kesîy ameybîy kombîyayîşî ra, ca zaf teng bi.
Turk xeberdayîşê xo ser wesayîtî ra kerd. Çend rayan mîyanê polêsan û şaran de alozî vejîya. Şarî herdaîm dirûşma “Bijî serek Apo qîray. Dima ra Ahmet Turk zî hem kurdî û hem zî tirkî aşkera kerd û vat ke, şarê kurd semedê aştî û azadî zaf ked û zaf bedel dayê û ameyê tîya. Ema hetanê nika kurdan hetê dewletî ra ameyê qirkerdiş û asîmîlekerdiş.
XOVERDAYÎŞ KENÊ
Semedê nê heqîya kurdan û qirkerdiş ser Turkî vat ke: “Ma biewnê tarîxî Şêx Saîd zaf kesên bîn ameyê qirkerdiş. Ma darbeya 12 Îlonî xo vîra nêkerd. Ma ne Mazlum Dogan û nê zî Hayrî Durmuş xo vîra nêkerd.
Nika ma kewtê yew dema newe. Serekê Şarê Kurd yew berê newe akerd. Gere ma heme zî wayirteya ney demî bivejyê. Bi goreyê min, gerîla nika ma hemeyan paweno. Dewlete vana ke ma kurdan de bazartê nêkenê. Ma zî ey de bazartî nêkenê. Ma tena heqê xo wazenê. Ma semedê heqê xo zî kesan de bazartey zî nêkenê. Ma mafên xo wazenê. Bazarteya aştî nêbeno. Ma tena kurdan ra nê, tirkan ra zî azadî anê. Eger kurdîy azad bibê, tirkîy zî azad benêy.
MHP Û CHP SABOTE KENÊY
Turkî semedê vindertiş û ewnîyayişê MHP û CHPî ra zî vat ke sabote kenêy û domna: “MHP ma nêdejneno ema CHP semedê ke serekê ey kurd o ma dejneno.
KOMBÎYAYÎŞA WANÎ BI ZE QELEBALIXÎ MÎTÎNGÎ
Turk semedê gureyê şarî zî ard vîr ke, revereyeyî de gureyê şarî hakemey o û dewam kerd û qedîna: “Problema Kurd Rojhilato Mîyanin de ya herî gird o. Problema Fîlîstînî ra daha ra zî daha muhîm o. Tikey vanê ke kurdîy mafên xo ra fek û destê xo ontê. Qetî çîyeke hinî çîno. Heta ke Serekê Şarê KurdAbdullah Ocalan Azad nêbo, heta ke kurdîy statûya xo megê aştî nêbeno. Qelebalixî Wanî de zaf kes ameyê yewca.
Desteya Bilind dê tevlî kongireya Muxalefetê bibe – ANHA
Şandeya Desteya Bilind a Kurd ji bo ku tevlî kongireya Muxalefeta Suriyê bibin çû Paytexta Misrê Qahîra.
Çavkaniyên nêzî Desteya Bilind a Kurd diyar kir ku şandeyek ji Desteyê îro di saetên sibê de çû serdana Misrê da ku tevlî kongireya Aliyê Demokratîk a Muxalefeta Suriyê ku dê di 11-13’ê Gulanê were lidar xistin.
Heman çavkaniyan diyar kirin ku Desteya Bilind a Kurd ji aliyê kongireyê hatiye vexwendin. Kongere dê ji bo yekîtiya hêzên Muxalefeta Suriyê were lidar xistin, da ku karibe Suriyê ji rewşa tundiyê derbixe.
Heman çavkanî da zanîn ku heger ku Muxalefet mafê gelê kurd qebûl neke dê şandeya Desteya Bilind vegere Rojavayê Kurdistanê û wek nûnerê fermî ya gelê Rojavayê Kurdistanê karê xwe yê rêxistinkirina gel bidomîne.
‘Uzun soluklu ve büyük sabır isteyen bir süreç olacak’ – JINHA
Çözüme yönelik çalışmalar yürüten Kürt ve Türk kadınların birbirini iyi anlaması gerektiğine işaret eden Kadın İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği Üyesi Zelal Ayman, “Farklı dozlarda yaşanan aynı sorunların ortak zeminde bir araya gelmesi önemlidir dedi. DTK bünyesinde köye dönüşlerle ilgili oluşturulan, ‘Kadının komünal yaşam yolu’ isimli komisyon üyesi olan Elif Güven de, “Yakılan köylerin yeniden dönüştürülebilmesi üzerine rapor hazırladıklarını dile getirdi.
‘Nasıl yaşanmalı? ’ve ‘ Nasıl bir politika yürütülmeli?’ sorusu üzerine Kadın İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği üyesi Zelal Ayman ve DTK bünyesinde köye dönüşlerle ilgili oluşturulan , ‘Kadının komünal yaşam yolu’ isimli komisyon üyesi olan Elif Güven, JINHA’ya değerlendirmelerde bulundu.
‘Farklı kimliklerin bir araya gelmesi önemli’
Kadın İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği üyesi Zelal Ayman doksanlı yıllardan bu yana kadın hareketlerinde farklı görevler aldığını belirtti. Kadınların uzun yıllardan bu yana özgürlük için mücadele ettiğine işarete eden Zelal, kadın yapılanmalarının geçmişin devamı olduğunu ve farklı kimliklerle bir araya gelmenin önemli bir hassasiyet taşıdığını söyledi. Zelal ayrıca 90’lı yıllardan bu yana feministler arasında bile Kürt ve Türk konusunda çatışmanın gerçekleştiğinin altını çizerek gelinen noktayı başarı olarak değerlendirdiğini vurguladı.
Çözüme dönük strateji
Çözüm için, Türk kadınlarının Kürt kadınlarını özellikle ve büyük sabırla uzun soluklu bir şekilde dinlemesi gerektiğine işaret eden Zelal, Kürt kimliğinin içinde çok kalmadan farklı kimliklerdeki kadınlarla bir araya gelerek çözüme yönelik stratejilerin geliştirmeleri gerektiğini belirtti. Kadın sorunun ortaklık taşıdığını ifade eden Zelal, “cinsel şiddet karşısında kadınlar, farklı dozlarda ve farklı yerlerde olağan üstü sıklıkla aynı şekilde mağdur oluyor. Bu konu bile kadınları, aynı noktada mücadele etmek gerektiğine itiyor dedi.
‘Süreç, erkekler için bir sınavdır’
Kadınlar olarak sadece savaşta yaşanan mağduriyet üzerinden politikalar yapılmaması gerektiğine işaret eden Zelal, “Kadınlar için, barış sürecini örgütlememiz ve kadınlar için neyin kazanılması gerektiği için mücadele etmeliyiz. Fakat sürecin dışında kalan ve sadece kadın konularını tartışan marjinalize bir grup haline gelmemeliyiz şeklinde konuştu. BDP, HKD, ve DTK’li kadınların ciddi rolü olduğuna işarete eden Zelal, “Kadınların eşit olduğuna ilişkin, hak ve pay konularıyla ilgili kadınlar, Kürt -Türk siyasetçi erkeklere çağrıda bulunmaları gerek diyerek, bu sürecin erkekler için bir sınav olduğunu, kadınların da ekonomik ve siyasal haklarıyla ilgili taleplerde bulunacağını, fakat erkeklerin bu tutum karşısında nasıl davranacağını merak ettiğini dile getirdi.
‘Göç, İnsan Hakları ihlalidir’
DTK bünyesinde köye dönüşlerle ilgili oluşturulan , ‘Kadının komünal yaşam yolu’ isimli komisyon üyesi olan Elif Güven, Diyarbakır Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi olarak katkıda bulunduğunu belirtti. Elif, köy yaşamı üzerine çalışmalar yürüttüklerine işaret ederek, projede alternatif politikalar oluşturduklarını dile getirdi. 90’lı yıllardan bu yana İnsan Hakları ihlali olan göçlerin yaşandığının altını çizen Elif, “Bizim amacımız, yine aynı ihlali oluşturarak göç ettirilen halkı tekrar köylerine götürmek değil, yaşanan hak ihlallerinin hatırlanması ve bunun tekrar yaşanmamasını sağlamaktır şeklinde konuştu. Elif, Yakılan ve boşaltılan köylerin yeniden dönüştürülebilmesi üzerine rapor hazırladıklarını ve bu raporu sürece ilişkin örgütlenen Türkiyeli kadınlar olarak tartışmaya sunduklarını dile getirdi.
‘Hasta tutsakların ölümünden Adalet Bakanlığı sorumludur’ – ROJACIWAN
Acilen tahliye olması gereken 230 tutsak başta olmak üzere toplam 413 hasta tutsağın adli tıbbın etiğinden yoksun, siyasi ve yanlı yaklaşımından kaynaklı dört duvar arasında ölümü beklediğine dikkat çeken Adana TUHADER Başkanı Saniye Seçkin, “Bağımsız kurumların verdiği raporları yeterli görmeyen Adalet Bakanlığı zindanda yaşamını yitiren hasta tutsakların tümünden sorumludur dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi ve Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Derneği (TUHADER), Sincan 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde dün yaşamını yitiren kanser hastası İrfan Eskibağ’a ilişkin İnönü Parkı’nda basın açıklaması düzenledi. “Hasta tutsaklar şartsız koşulsuz serbest bırakılsın. İrfan yoldaş ölümsüzdür pankartı ve “Tecrit ve baskılara son ve “Hasta tutsaklar şartsız, koşulsuz serbest bırakılsın dövizlerinin taşındığı açıklamaya, İHD Adana Şube Başkanı Şahin Kılıç ve İHD yöneticileri, Adana TUHADER Başkanı Saniye Seçkin ve dernek yöneticileri, BDP PM üyesi Diyadin Fırat, BDP il ve ilçe yöneticileri, KÜRDİ-DER Adana Şube Başkanı İsmet Bulut ve yöneticilerinin yanı sıra tutsak yakınları katıldı. Grup sık sık, “Şehid namirin , “Siyasi tutsaklar onurumuzdur , “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın sloganı attı. Grup adına basın açıklama yapan Adana TUHADER Başkanı Saniye Seçkin okudu. Bir canın daha toprağa düştüğünü ifade eden Seçkin, zindanlardaki hasta tutsakların sesinin artık duyulmasını istedi. Tutsakların sesinin duyulması için daha kaç tabutun cezaevlerinde çıkmasını gerektiğini soran Seçkin, “Bu beyaz zulüm, katliam artık son bulsun dedi.
’413 hasta tutsak var’
Üçüncü yargı paketiyle katillerin ve tecavüzcülerin serbest bırakıldığını, ancak arkadaşlarının “sicili belli adli tıbbın insafına terk edildiğini vurgulayan Seçkin, en son İrfan Eskibağ’ın bu köhne ve zalim anlayışın sonucunda yaşamını yitirdiğinin altını çizdi. Seçkin, “Acilen tahliye olması gereken 230 tutsak başta olmak üzere toplam 413 hasta tutsak adli tıbbın etiğinden yoksun, siyasi ve yanlı yaklaşımından kaynaklı dört duvar arasında ölümü bekliyor. Bağımsız kurumların verdiği raporları yeterli görmeyen Adalet Bakanlığı zindanda yaşamını yitiren hasta tutsakların tümünden sorumludur. Buradan bir kez daha Adalet Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkililere sesleniyoruz, hasta tutsaklar şartsız, koşulsuz serbest bırakılmalıdır dedi.
Açıklamanın ardından grup üyeleri bir süre oturma eylemi yaptı. Oturma eylemi sırasında bir kişi açıklama yapan grup tepki gösterdi. Tepki gösteren kişiyi polis, alanda uzaklaştırdı. Ardından grup, “Şehid namirin sloganı atarak, dağıldı.
‘Uğur Tekdal ve tüm hasta tutsaklara özgürlük’ – Etkin Haber Ajansı
DÖDEF, hasta tutuklu öğrenci Uğur Tekdal ve tüm hasta tutukluların serbest bırakılması için tüm vicdan sahibi insanları duyarlı olmaya çağırdı.
Demokratik Öğrenci Dernekleri Federasyonu (DÖDEF) hasta tutuklu öğrencilerin serbest bırakılması talebiyle İstanbul Üniversitesi Beyazıt Merkez Kampüsü önünde basın açıklaması yaptı.
Edebiyat Fakültesi önünden “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” ve “Cezaevlerinde ağıtlar yükselsin istemiyoruz” pankartlarını açarak merkez bina ana kapısı önüne yürüyen öğrenciler, yürüyüş boyunca sık sık “Devrimci tutsaklar onurumuzdur”, “Şoreşgeren gırti rumetemene”, “Biji berxwedanan zindanan”, “Hasta tutsaklar onurumuzdur”, “İçeride dışarıda hücreleri parçala” sloganlarını attı.
Ana kapı önünde hasta tutuklu öğrenci Uğur Tekdal için hazırlanan skeç oynandıktan sonra Uğur Tekdal’ın Babası Ahmet Tekdal bir açıklama yaptı. Baba Tekdal, “Dün Uğur’un görüşüne gittim, hastalığından dolayı halsiz düştüğü için locaya çıkamadı. Arkadaşları koluna girerek getirdi” dedi. Baba Tekdal, oğlunun 70 kilodan 40 kiloya düştüğünü belirterek, “Uğur’un tedavi edilmesi gerekiyor ama tedavi etmiyorlar. Kocaeli Devlet Hastanesi’ne kelepçeli götürüp kelepçeli getiriyorlar. İlaçlarının birini yasak olduğu için vermiyorlar. Ağrılarıları arttığı zaman cağrı kesici vererek geçiştiriyorlar” diye konuştu.
Ahmet Tekdal’ın konuşmasının ardından DÖDEF adına Aynur Kara açıklama yaptı. Kara, üniversitedeki devrimci, demokrat, yurtsever öğrencilere yönelik faşist saldırıların her geçen gün arttığına vurgu yaparak, “İktidarın bu faşizan zihniyetine karşı duran, ses çıkaran, muhalif olan herkes bu faşizan zihniyetten nasibini alıyor” dedi.
Bunun bir örneğinin de İstanbul Üniversitesi öğrencisi Uğur Tekdal olduğunu belirten Kara, “Uğur arkadaşımızın tutuklanmasının tek sebebi tutuklu yüzlerce öğrenci gibi Kürt kimliğine sahip olmasıdır” şeklinde konuştu. Kara, durumun en vahim olan kısmının ise Uğur’un ülseratif kolit hastası olması ve doktorların cezaevi koşullarında tedavisinin mümkün olmayacağını belirtmesine rağmen tahliye edilmemesi olduğunu ifade etti.
Cezaevlerinde 122’si ağır 400’ü aşkın hasta tutuklu olduğunu kaydeden Kara, şöyle devam etti: “Biz devrimci demokrat yurtsever öğrenciler olarak bütün hasta tutsakların bir an önce tahliye edilmelerini istiyoruz. Cezaevleri ölüm evleri olmasın diyen tüm vicdan sahibi insanları daha duyarlı olmaya çağırıyoruz. Uğur Tekdal’a ve tüm hasta tutsaklara özgürlük istiyoruz.”
Eylem atılan sloganların ardından sona erdi.
Ayşe Nur Zarakolu Ödülü Mahpus Yazar ve Gazetecilere – Bianet
İHD’nin “Ayşe Nur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü Ödülleri KCK basın davasında yargılanan gazeteciler ile KCK tutuklusu yazar ve çevirmen Ayşe Berktay’a verildi.
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) her yıl verdiği “Ayşe Nur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü Ödüllerinin 11’incisi İHD İstanbul Şubesi’nde yapılan törenle verildi.
Bu sene ödüle KCK basın davasında yargılanan gazeteciler ile KCK davasında yargılanan ve hapiste bulunan Ayşe Berktay’a verildi. Gazeteciler adına ödülü aynı davada yargılanan ve geçtiğimiz ay tahliye olan Dicle Haber Ajansı muhabiri Çağdaş Kaplan, Berktay adına ise Berktay’ın eşi Recai Hacımirzaoğlu aldı.
Sosyolog İsmail Beşikçi, avukat Ercan Kanar, tarihçi Erdoğan Aydın, İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, gazeteci Bayram Balcı’dan oluşan jürinin belirlediği ödülü Hacımirzaoğlu’na takdim eden Kanar şunları söyledi:
“Her iki Ayşe de dillerin ve halkların, hak eşitliği mücadelesinde özgür düşünce perspektifinde, devletin kirli ve sicili bozuk tarihine karşı, değerli katkılar sundular. Ayşe Berktay, dilbilgisi zenginliğini popüler kültür için değil, ezilenlerin mücadelesine bir araç olacak nitelikte, bir kültür aracı olarak kullandı. O yönde emek verdi.
“Bugün de bir siyasi rehin olarak, KCK yargılamasında düşmanla savaş hukuku uygulandığı özel yetkili mahkemede, onurlu bir duruş sergilemekte. İnanıyoruz ki her koşulda Ayşe Berktay, dil zenginliğini, dilbilgisini yine ezilenlerin mücadelesi açısından katkı olarak üretmeye devam edecektir. Buna inancımızı tamdır.”
Aydın’ın takdim ettiği hapis gazeteciler adına alan Kaplan ise KCK basın davasında yargılanan gazetecilere yöneltilen suçlamaların anlamının kalmadığını belirterek “Arkadaşlarımızın, barış sürecini gazeteci olarak dışarıda izlemesi istiyorum dedi.
Ayşe Nur Zarakolu kimdir?
İnsan hakları savunucusu, Belge Yayınlarının sahibi Ayşe Nur Zarakolu, 28 Ocak 2002’de kanser hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi. Ayşe Nur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü ödülleri, düşünce ve ifade özgürlüğü uğruna kendi mesleki alanında da ölümüne kadar mücadele veren, Türkiye’de düşünce özgürlüğü alanının genişlemesine katkıda bulunan İHD kurucularından ve yöneticilerinden Zarakolu anısına 2002’de verilmeye başlandı.
KCK û T.Gorran pirsa aştiyê li Turkiye gotûbêj kirin – Xendan
Li gor nûçeyek malpera KNNC Net, Newşîrwan Mistefa digel şandeke Koma Civakên Kurdistan (KCK), proseya aştî li Turkiye gotûbêj kir û têkestî li ser piştewaiya Tevgera Goran bo çareserkirna aştiyane ya pirsa Kurd li Bakûrê Kurdistanê kir
Îro beriya danê nîvro, şandeke Koma Civakên Kurdistanê (KCK) serdana baregeha serekî ya Tevgera Goran li bajarê Silêmaniyê kir û ji aliyê Newşîrwan Mistefa Rêkxerê Giştiyê Tevgera Goran û hejmarek ji rêxerên jûrên Tevgerê, hatin pêşwazî kirin.
Di civînê de, şanda KCK’ê qonaxa proseya aştî û encamên dawiyê yê vê proseyê, bo aliyê Tevgera Goran bas kirin, li hemberî wê rêxerê Giştiyê Tevgera Goran piştewaniya xwe û Tevgera Goran bo serkeftina proseya aştî û bidesxistina mafên gelê Kurd û çareseriya aştiyane ya pirsa Kurd li Bakûrê Kurdîstanê derbirî.
Şandeya Koma Civakên Kurdistan (KCK) pê khatibûn ji her yek ji Endamên serkirdayetiya KCK ku di nava wan de Sozdar Avêsta, Zekî Şengalî hebûn.
147 Kürd imam, Ermenileri korumak için fetva yayınlamış! – Rizgarî Online
Gülçiçek Günel Tekin tarafından kaleme alınan, dönemin tanığı Kürdlerden 126 kişi ile yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan ve Ermeni Soykırımı’nı tanıkların ağzından anlatan sözlü tarih çalışması “Beni Yıkamadan Gömün” isimli kitap, Belge Yayınları’ndan çıktı. hurbakis.net´de yer verilen haberde şunlar kaydedildi: Gülçiçek Günel Tekin tarafından kaleme alınan, dönemin tanığı Kürtlerden 126 kişi ile yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan ve Ermeni Soykırımı’nı tanıkların ağzından anlatan sözlü tarih çalışması “Beni Yıkamadan Gömün” isimli kitap, Belge Yayınları’ndan çıktı. Yayıncı Ragıp Zarakolu, kitabın son yıllarda yaratılmaya çalışılan “Ermenileri Kürtler katletti” söylemine karşı önemli bir çalışma olduğunu söyledi.
Yazar Gülçiçek Günel Tekin tarafından kaleme alınan ve 6 yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Beni Yıkamadan Gömün” isimli kitap, Belge Yayınları’ndan çıktı. 1915 Ermeni Soykırımı döneminde bölgede dönemin tanıkları ve tanıkların yakınlarından 126’sı ile yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan sözlü tarih çalışması ile ilk defa Kürtler’in Ermeni Soykırımı’na dair tanıklıkları kitaplaştırılmış oldu. Yayıncı Ragıp Zarakolu, çalışmanın Kürtler’in, Ermeni Soykırımı’na dair tanıklıkları noktasında büyük önem taşıdığını ve Ermeni jenosidi gerçeğine ilişkin son yıllarda sıkça dillendirilen “Ermenileri Kürtler katletti” söylemine karşı gerçeği açığa çıkartan önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Yazar Tekin ise kitabın hazırlık çalışmaları kapsamında dönemin tanığı birçok kişi ile yaptığı görüşmelerin tarihi gerçeklerin anlaşılması açısından büyük önemde olduğunu vurguladı.
Zarakolu: Yaratılmak istenilen yanlış algıya karşı önemli bir çalışma
Yazar Gülçiçek Tekin’in önemli bir sözlü tarih çalışması gerçekleştirdiğini belirten Zarakolu, 1912’de İttihat Terakki Partisi tarafından hayata geçirilen Anadolu’yu Ermenisizleştirme projesi ile birlikte binlerce yıl bir arada yaşayan Ermeni, Kürt, Êzîdî ve Süryani halklarına yönelik bir tasfiye süreci başlatıldığını ifade etti. Zarakolu, devletin, “Katliamı Kürt aşiretleri yaptı” diyerek sorumluluktan kaçmaya çalıştığını belirterek, “Devletin kurduğu yok etme mekanizması sürekli işledi. O zamanlar bir deyim vardı,’Zo’ları hallettik, şimdi sıra lo’larda.’ Ama gerçekten Kürt halkının direnişi aynı zamanda tarihle yüzleşme bakımından büyük bir fırsat yarattı. Ve Kürtlerin bu tanıklığı, Türk milliyetçilerini de çaresiz duruma soktu. Yani Kürtlerin tanıklığı çok önemli” diye konuştu.
‘Ermenilerle ilgili karşılaştığım öyküler beni bu çalışmaya itti’
Yatılı İlköğretim Bölge Okulları’ndan (YİBO) mezun olan ve 6 yaşına kadar Kürtçe konuşmayan Yazar Tekin, okula başladıktan sonra Türkçe öğrendiğini söyleyerek maruz kaldığı asimilasyon politikalarının kendisinde psikolojik travmalara yol açtığını ve bunun da etkisiyle ilerleyen yıllarda anadil üzerine çalışmalara başladığını ifade etti. Tekin, dil ile ilgi araştırmaları sırasında Anadolu’nun Türkleştirilme politikalarının karşısına çıktığını belirterek, “Yani Kürt kimliğim hem reddedildi, hem de Türkçe konuştuğum zaman da hep hatırlatıldı. Dil ile ilgili araştırmalara başladığımda karşıma Anadolu’yu Türkileştirme politikaları çıktı. Ve ondan sonra sorgulamaya başladım” dedi. Türkiye’deki faili meçhul cinayetler, soykırım ve dil kırımları üzerine araştırmalar yaparken sürekli olarak Ermenilerle ilgili öykülerle de karşılaştığını kaydeden Tekin, bu öykülerin ise kendisini Ermeni soykırımı ile ilgili araştırma yapma zorunluluğuna ittiğini söyledi. Tekin, kitabının hazırlık çalışmalarına Diyarbakır’dan başladığını ve Van, Elazığ, Muş, Bitlis, Hakkari, Dersim, Kars, Ağrı da dahil olmak üzere bütün bölge illeri ve Ermenistan coğrafyasında araştırmalar yaptığını söyledi. Bu söyleşilerin ardından bir kez daha çok ciddi bir yok etme ve katliam politikası uygulandığı gerçeği ile karşılaştığını dile getiren Tekin, kitabında anlatımlarına yer verdiği Kürt aşiret beyleri ve çocuklarının bu noktada anlattıklarının katliam gerçeğinin açığa çıkması bakımından önemli olduğunu söyledi.
‘Kürtler soykırımın yanında yer almadı’
Kitabında yer alan 1915 Ermeni soykırımının canlı tanığı Siirt’in Eruh ilçesinde yaşayan 128 yaşındaki Mihemedê Erse’nin o dönemde Hamidiye Alayları’nda görev yaptığını ve yaşanan her şeyi hatırladığını söyleyen Tekin, Erse’nin anlatımlarından da Kürtler ve Ermeniler arası bir çatışmanın olmadığının, İttihat ve Terakki’nin planlı bir projesi sonucu soykırımın devreye sokulduğunun görülebileceğini söyledi. Dönemin hükümet yetkililerinin Kürt aşiretlerinin ileri gelenleri ile toplantılar yaptıklarını, bu aşiret liderlerinden küçük bir azınlığın katliama katılma noktasında ikna olduklarını belirten Tekin, Kürt aşiret ileri gelenlerinin büyük bir çoğunluğunun ise Ermenileri gizlice koruma altına alarak Iğdır ve Doğubayazıt yolu üzerinden Ermenistan, İran, Suriye ve Irak’a doğru kaçırdıklarının tanıkların söylemlerinde ortaya çıktığını söyledi. Muş’ta görüştüğü dönemin tanığı Melle Ali Yıldız’ın o dönem Kürt bölgelerine gönderilen imamlar tarafından, “7 Ermeni öldüren için 7 cehennem kapısı kapanacak 8’incide ise cennet kapısı açılacak” şeklinde fetvalar yayınlandığını söylediğini aktaran Tekin, buna karşılık ise 147 Kürt medrese eğitimli melenin de karşı fetva yayınlayarak, “Hayır bu bir katliamdır” diye açıklama yaptığını belirttiğini söyledi.
Kitabı Belge Yayınları’ndan yayınlanan yazar Tekin’in diğer kitapları ise şöyle: “Dilimiz Varlığımız Dilimiz Kimliğimizdir, ‘Kara Kefen’, ‘Beyaz Soykırım’, ‘Teşkilat-ı Mahsusa’dan Ergenekon’a Kayıplar Yargısız İnfazlar ve Faili Meçhuller’, ‘İttihat Terakki’den Günümüze Yek Tarz-ı Siyaset’.”
Hêza Asyaişa Jinan li Rojavayê Kurdistanê Hate Damezrandin – Peyamner
Rojavayê Kurdistanê-(PNA)- Di berdewamîya avakirina dezgehên hikûmetî de li bajarê Kobanê ya Rojavayê Kurdistanê yekem navenda asayişa jinan ku hemû endamên hêza wê ji jinan pêk dihê, bi fermî hate damezrandin.
Li gor nûçeyeka ajansa nûçeya Firat a nêzîkî Partîya Karkerên Kurdistanê(PKK), berpirseka navenda asayişa jinan Melîhe Ebdullah ragiahndiye, ku navenda wan dikare jinan ji çewsandinê û tundûtîjîyê biparêze û her bo evê mabestê jî hatiye pêkanîn.
Melîhe Ebdullah endama desteya birêveberîya navenda asayişa Kobanê di evê bareyê de ji Firatê re ragihandiye, ku niha navenda asayişa jinan a Kobanê ji 30 endamên jin pêk dihêt û bi hevbeşîya asayişa giştîya Kobanê erkên parastina xwe encam didin.
Melîhe Ebdullah herwis aragiahndiye, ku navenda wan dê bibe pêngavek bo rêkxistin û sîstema taybet bi jinan. Evê baepirsê asayişa Kobanê tekez kiriye, ku mafê jinane ku serbixwe karên xwe encam bidin û çareserîya arîşeyên xwe bikin.
Salekî pitire ku kontrola piranîya nawçeyên Rojavayê Kurdistanê kevtiye dest hêzên Kurdistanî û bi taybetî jî hêzên Partîya Yekîtîya Demokratîk (PYD) de. Her di evê bareyê jî de Salih Muslim hevserokê PYD di bêjedanekê de bo kanala BBC aşkira kiriye, ku di niha de PYD 15 hezar çekarên amad eû rahênanpêkirî heye ku asayişa Rojavayê Kurdistanê diparêzin. Muslim herwisa ragihandiye, ku %60 bîrên petrola Sûrîyê jî di bin kontrola hêzên PYD de ye.
Talabanî wefat kiriye lê kesek nabêje – AVESTA KURD
Serokê Îraqê û sekreterê giştî yê YNK (Yekîtiya Niştimanî ya Kurdistanê) Celal Talabanî ku ji 20.12.2012 de li Almanya bajarê Berlinê li nexweşxaneya Charité, dihate dermankirin, jiyana xwe ji dest da.
Di derbarê vê yekê de berpirsiyarên YNK, her yek ji wan bi şêweyekî daxuyaniyekê dide û diyar dike ku rewşa Talabanî baş e, lê belê kesek ji wan bi dokument û bel, yan jî bi vîdyo û wêne nikare bi xelkê bide qebûlkirin ku bi rastî Talabanî dijî.
Rojnamevan Rêbwar Kerîm Welî ku li Hewlêrê dimîne û yek ji rojnamevanên ku ji nêzîk ve tendurustiya Talabanî dişopîne û xebera wî ji navendên qerarê li Hewlêrê heye, di Twittera xwe de nivîsand ku Talabanî jiyana xwe ji dest daye.
Ji ber ku ne YNK ne jî jêderên nêzîkî malbata Talabanî, naxwazin wefata wî eşkere bikin û ji bo ku pirsgirêkên navxweyê yên di nava YNK de, dernekevin û mezin nebin, ji ber hesasiyeta bûyerê, heta niha saat û roja wefatê nayê zanîn.
Serdana Tehranê ji bo çi bû?
Berî çend rojan hevsera Celal Talabanî Hêro Îbrahîm Ehmed çû Tehranê û ligel serokê Iranê Mehmûd Ehmedî Nejad civiya.
Rêbwar Kerîm Welî dibêje, sedema wê serdanê ew bû ku Hêro Îbrahîm Ehmed Serokê Îranê ku dostekî gelekî nêzîk yê Talabanî ye, ji rewşa Talabanî xeberdar bike û ji Ehmedî Nejad alîkariya wê yekî bixwaze ku piştî Talabanî tiştek neyê serê partiya YNK.
Bi çûna Talabanî re, YNK tevlîhev dibe. Hebûna Talabanî sedema wê yekê bû ku YNK yekgirtî bimîne, wî dikaribû balansekê di navbera hemû berpirsiyarên partiya xwe de çêbike, ji ber ku di nava YNK de, gelek xetên dijber û ji hev cuda hene, û yek ji wan yê din qebûl nake.
Talabanî jiyana xwe ji dest daye lê gelek cesaret nake eşkere bike
Dostorê Talabanî û waliyê Kerkûkê Dr. Nejmedin Kerîm diyar kir ku rewşa Talabanî baş e, lê belê tenê bi çend gotina behsa rewşa wî kir, tu îsbat û belge nîşan nedan. Vê yekê rastiya ku Talabanî jiyana xwe ji dest daye, bêhtir anî rojevê.
Doktor çi gotibû?
Di 23.12.2012 de, Dr. Elî Nofel, ku yek ji endamên ekîba doktoran bû ku serokê Iraqê Celal Talabanî li Almanya derman dikirin, got Celal Talabanî ji aliyê bijîşkî ve miriye, ew bi makîneyan dijî.
Nofel di Kanûna 2012 de, di hevpeyvîneke xwe de ligel rojnamya Almanî Landes Zeitung got ku rewşa Talabanî gelekî xerab e, ew niha ne li ser hişê xwe ye û ew bi makîneyan dijî.
Elî Nofel bi eslê xwe filistînî ye û hemwelatiyê Almanya ye, wê demê gotibû herî zêde Talabanî dikare meheke din bijî.
Nofel got her çiqas rewşa wî car caran baştir dibe jî, lê belê ewê nikaribe zêde dirêj bike.
Nofel berdewam kiribû û gotibû mezinbûna temenê Talabanî (80) dihêle ku ew nikaribe bersiva birina dermanan bide.
Piştî vê daxuyaniya Dr. Nofel, Dr. Nejmedîn Kerîm daxuyaniyek da û got di nava Ekîba doktoran de kesek bi navê Elî Nofel tune ye.
Piştre jêdereke ku naxwest nav were eşkere kirin ku got ku piştî wê daxuyaniya Nofel ji bo rojnameya almanî Landes Zeitung, ji kar hate derxistin, ji ber ku nehêniyeke ku nedibû eşkere bike, eşkere kiribû.
Celal Talabanî, xwediyê dîrokeke dûr û dirêj e di tevgera netewa Kurd de, her wiha serokekî karîzmatîk û xwedanê hunereke taybet de di têkiliyên dîplomatîk û siyasî de.
Pirs ev e: Piştî Talabanî wê kî cihê wî dagire?
Celal Talabanî kî bû?
Talebanî di sala 1933’an de li Başûrê Kurdistanê li gundekî girêdayî Dokanê ji dayîk bûye. Xwendina xwe ya destpêkê û navîn li Koysinceq û ya lîseyê li Hewlêr û Kerkûkê qedand.
Di ciwaniya xwe de Talebanî beşdarî xebata siyasî bû ye, ew di sala 1951’ê de weke endamê Komîteya Navendî ya PDK’ê hate hilbijartin. Di 1953’an de wî li zanîngeha Bexdayê dest bi xwendina hiqûqê kir û ligel hinek hevalên xwe yên xwendekar bi awayekî dizî Yekîtiya xwendekarên Kurdistanê damezirand. Di sala 1956’an de ji ber xebata xwe ya siyasî dest ji xwendinê berda.
Sala 1961’ê ligel Mele Mistefa Barzanî dest bi şerê çekdarî kir. Piştre ji ber cudabûna bîr û baweriyên siyasî di navbera wî û Mele Mistefa Barzanî de di 1964’an de ji PDK cuda bû û Partiya Şoreşgerî ya Kurdistanê damezirand.
Di sala 1970’î de piştî peymana 11’ê Adarê careke din li Mele Mistefa Barzanî vegeriya. Piştî têkçûna peymana 11’ê Adarê di navbera kurdan û hikûmeta Îraqê de di sala 1975’an de, Talebanî sala 1975’an Yekîtiya Niştimanî ya Kurdistanê ava kir.
Celal Talebanî bi keça nivîskarê navdar Îbrahîm Ehmed a Hêro Xanim re zewicî ye.
Talebanî bi hunera xwe ya dîplomasiyê nasdar e.
Di 6’ê avrêla 2005’an de Talebanî bi hilbijartinê bû serokkomarê Îraqê. (wikipedia)
‘Serbazên tirk nahêlin kurdên bakûr xizmên xwe yên li başûr bibînin’ – Rûdaw
Welatiyên gundê devera Şemzînanê ya Colemêrgê ku li nêzîkî sînorê Herêma Federal a Kurdistanê dijîn, diyar kirin ku serbazên artêşa tirk destûr nadin ku bi xizmên xwe yê milê din ê sînor re hevdîtin bikin. Malbatan diyar kirin ku pira teleferîk a ku ji bo têkiliya di navbera hevde ava bikin ji aliyê leşkeran ve hat hilweşanin û bendavên li herêmê bi lez û bez tên avakirin.
Li Navçeya Şemzînanê ya Colemêrgê welatiyên li gundê ser sinorê Herêma Federal a Kurdistanê dijin, ji ber zextên leşkeriyê nikarin xizmên xwe yên milê din ê sînor ziyaret bikin û bibînin. Gundên li ser sînor ê ku 65 kilometre dûrî Navçeya Şemzînanê ye û li ser sînorê Herêma Federal a Kurdistanê dene, di bin dorpêça leşkeriyê de dijîn. Welatiyên gundên İsya, Museka, Nêhavê, Serêkanî û gundên di salên 1990’an de hatin valakirin gundê Brox, Mamreşan, Duyî û Sirmalê yên herêma Navberojan diyar kirin ku ji ber zextên leşkeriyê nikarin ji gundê xwe derkevin û nikarin biçin xizmên xwe yê milê din e sînor ziyaret bikin. Li herêma Navberojan 5 gund hene û 5 hezar welatî li vê herêmê dijîn. Lê li gel vê yekê li herêmê 10-15 hezar leşker hatiye peyvirdarkirin û 3 qatê welatiyan leşker hatine bicih kirin û welatiyên herêmê dorpêç kirine. Welatiyên li herêmê dijîn û sînor li nava gundê wan hatiye xistin ji ber zextên leşkeriyê nikarin xizmên hev ziyaret bikin. Welatiyên gundên navçeya Şemzînanê ji ber sînor û zêdebûna leşkeran nikarin xizmên xwe yên gundê Beşûn, Kekle, Xirezuk, Xalone, Çamê, Bermizê, Şîrvan, Diyana, Memola, Babikê, Birsiya, Bili, Goretivi, Şaneşan yên Herêma Federal a Kurdistanê ziyaret bikin. Welatiyên li herêma Navberojan bi cih bûn û sînor li nava gundê wan ketiye, di demên dawî de ji ber zext û zêdebûna leşkeran kirani hev ziyaret bikin. Welatiyên ku nikarin biçin dîtina hev û hev ziyaret blikin bi xetên Korek GSM’e hev ziyaret dikin.
Pira navbera welatiyan a teleferikê hat qutkirin
Piştî biryara KCK’ê ya ku HPG hêza xwe vekişîne li herêma zevkiyata leşkerî zêde bû û welatiyên herêmê ji aliyê leşkeran ve hatine dorpêçkirin. Welatiyên ku berê bi riya teleferikan têkiliya gundên binxet û serxet bi hevre datanîn, ji ber ku leşkeriyê pira teleferîkê hilweşandin têkiliya welatiyan hat qutkirin. Li herêma Navberojan, qereqolên nû tên avakirin. Li girê Eşektepe, Buzutki Girê Mamreşan, Dizgeh Birukiyê bendav tên avakirin.
Welatiyan diyar kirin ku li herêma Bêdev, Bigozan, Alanê bendavên hatine avakirin ava wan zêde kirin û gelek rêgeh hatin girtin. Li herêma Bêgirtê, Mavanê êdî ji liv û tevgera leşkerî gav nayên avêtin.
Serokê BDP’a Şemzînanê Cabbar Taş, diyar kir ku ji bo çûn û hatina endamên HPG’ê asteng bike û têkiliyên walatiyan ji herê qut bike li aliyeki bendav tên avakirin û li aliyê din hêjmara leşkeran tê zêdekirin. Taş, da zanîn ku ji bo rê li pêş PKK’ê bigire li her derê qereqol ava kirine û dixwazin tenê bikin qada leşkerî û herêmê bê mirov bihêlin.
Welatiyê bi navê Kadir Uzmen, jî fikarên xwe anîn ziman u diyar kir ku di vekişîna HPG’ê de fikara wan ewe ku herêmê mirov bihêlin û wiha got: Heta ku li herêmê şer hebû her sibe bi dengê top û tanqê leşkeriyê hişyar dibûn. Lê piştî ku HPG’ê biryara vekişînê da û agirbest ilan kir, êdî aramiyek heye. Em dixwazin textên li ser welatiyan bi tawî bibin.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info