No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Politik Analiz
  • Makaleler
  • Haberler
  • Dizi Yazı
  • Araştırmalar
  • Kadın
  • Özgürlük Perspektifleri
  • Kim Kimdir?
5 Temmuz
No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Politik Analiz
  • Makaleler
  • Haberler
  • Dizi Yazı
  • Araştırmalar
  • Kadın
  • Özgürlük Perspektifleri
  • Kim Kimdir?

ZELAL CEGER: “DEMOKRATİK ULUS SİSTEMİ ANCAK ÖZGÜR KADINLA OLUR

15 Mart 2020
in Kadın
A A
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

07 Mart 2014 Cuma Saat 08:50

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne vesilesiyle Yekitiya Star Koordinasyon Üyesi Zelal Ceger Lekolin.org’a değerlendirmede bulundu. Ceger, Özgürlük Hareketinden bu yana Kürt halkının bu günü tanıdığını ve Önderlik sayesinde bütün Kürdistan’da kutlanmaya başlandığını söyledi. Ceger, mücadelelerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı özgürleştirinceye kadar devam edeceklerinin altını çizdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne vesilesiyle Yekitiya Star  Koordinasyon  Üyesi Zelal Ceger Lekolin.org’a değerlendirmede bulundu.  Ceger,   Özgürlük Hareketinden bu yana Kürt halkının bu günü tanıdığını ve  Önderlik sayesinde bütün Kürdistan’da kutlanmaya başlandığını  söyledi.  Ceger, mücadelelerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı özgürleştirinceye kadar devam edeceklerinin altını çizdi.

Ceger,  1987’den sonra ilk kez Kürt kadını tarafından bu günün kutlandığını belirtti.  8 Martın kutlama gününden ziyade bir direniş ve mücadele günü olarak ele aldıklarını kaydeden Ceger,  sadece 8 Mart’ın değil bütün günlerin kadınlar günü olarak ele alınması gerektiğinin önemini vurguladı.

8 Mart’ın anlamına ilişkin Ceger şu şekilde konuştu: “8 Mart’ın farklı bir anlamı var. Kadın emeğinin günüdür. Newyork’ta bir fabrikada  çalışma şartlarını protesto eden kadınların direnişi bugün bütün dünyaya yayıldı.  Egemen erkek zihniyeti kadının hem fikren hem de bedenen eksik olduğu bu yüzden de eksik ücretle de çalıştırılabileceği anlayışı hakimdi.  ‘zaten kadın muhtaçtır, ya eksik saatle çalışsın ya da çalışmasın’ anlayışı vardı. Tabi kadınlar buna başkaldırdı. Daha  sonra enternasyonel kadın konferansında  Rosa Lüksemburg bu günü dünya emekçi kadınlar günü olarak ilan edilmesini öneriyor. Tabi biz emekçi, emekli ayrımına gitmeden bütün kadınların günü olarak kabul ediyoruz.

Yekitiya Star Olarak Bu Günü Mücadele Günü Olarak Kabul Ediyoruz

Yekitiya Star olarak 8 Mart’ı mücadele günü olarak kabul ettiklerini belirten Ceger, bu günde   mitinglerin yapılması, etkinliklerin gerçekleştirilmesi kadının sesini  duyurmak için olduğunu dile getirdi.  8 Mart’ın ‘ben de varım deme günü’ olduğunu  kaydeden  Zelal Ceger, bu konudaki görüşlerini şu şekilde dile getirdi “ Bugün Rojava’da kadınları meydanlara çıkartmak istiyorsak kadının kendisini temsil etmesini sağlamak içindir.   Şu ana kadar kadına dört duvar arasından çıkmayan, evi, çocuğu ile ilgilenmek zorunda olan bir varlık gibi bakıldı. Evde yirmi dört saat çalışıp bir teşekkür bile edilmeyen,  emeğinin karşılığını bulamayan bir durumdaydı. Kadının görevi sadece çocuk büyütüp, ev işleri yapmak değildir. Böyle bir günde asıl olarak bunların  toplum zihniyetinden değiştirilmesi gerekir  bu yüzden de bu günde özellikle mücadelenin yükseltilmesi  gerekir.  

YJA’nın Başlattığı Hamleye Büyük Destek Veriyoruz

YJA’nın başlattığı ‘Özgür kadınla demokratik ulusa’ hamlesine  büyük destek verdiklerini belirten Ceger,    bu kapsamdaki 8 Mart çalışmalarının 1 marttan itibaren başlatıldığını, 8 Mart’ta ise büyük mitinglerle bugünü karşıladıklarını ekledi.  Hamlenin iki aya aşkın  bir süredir başlatıldığını belirten Ceger,  önümüzdeki birkaç ay boyunca da hamlenin devam edeceğini yapacakları çalışmaların da bu hamleye destek  olduğunu,  8 Mart vesilesiyle de hamleyi yükseltmek amacında olduklarını  belirtti.   Ceger ayrıca Kuzey Kürdistan’da da hamle kapsamında çalışmaların yapıldığını ekledi.

Demokratik  ulus sisteminin ancak özgür kadınla oluşturulabileceğini vurgulayan Ceger, devlet zihniyetiyle ancak  özgürlüğün elde edilemeyeceğini belirtti.

Rojava Devriminde kadının öncülük misyonunun olduğunun altını çizen Ceger,   savaş mağduru olan kadınların bu kapsamda büyük sıkıntılar da yaşadığını  dile getirdi. Ceger şöyle devam etti: “ Rojava’da kadınlar olarak bu devrimle büyük kazanımlarımız oldu.  Kadınlar birçok kurumda öncülük rolünü oynadılar. Şu anda baktığımızda birçok kurumda kadınlar yer alıyor.  Askeri, siyasi, toplumsal, kültürel, ekonomik  birçok alanda kadınlar devrimin öncüleri olduklarını kanıtladılar.  Örneğin  YPJ  güçlerinin çetelere karşı olan başkaldırışı birçok uluslararası gazetede geniş  yer buldu. Yine birçok gazedeci ABD’den Avrupa’dan gelip kadınların  mücadelelerini yazdı.

 Savaşta çocuğunu, eşini kaybeden kadınların ya da tecavüze uğrayan kadınların da savaşın mağduru olduklarını belirten Ceger bu kadınlara sahip çıkmanın da  bir görev olduğunu Yekitiya Star olarak bu kadınlara sahip çıkılması gerektiği üzerinde durulduğunu belirtti.   

 8 Martı Kadının Özgürlüğü Gününe Çevireceğiz

Rojava Devrimiyle beraber kadının evden çıktığını artık sadece yaşamının evi ve çocuğu ile sınırlı olmadığını belirten Ceger, devrimle beraber  erkeğin de kadına bakış açısının yavaş yavaş değiştiğine vurgu yaptı.   Kadınların  meclislerde öncülük görevleri yürüttüğünü dikkat çeken Ceger, ayrıca bütün dünyanın Rojava Kadınlarının mücadelesinin örnek aldığını söyledi.  Ceger “Artık erkeğin kadına bakış açısı değişti. Kadının sadece evine çocuğuna bakmak zorunda olan bir varlık olmaktan çıkıyor. Bu tür kazanımlar çok değerlidir. Biz 8 Mart’ı kadın özgürlüğü gününe çevireceğiz. 

Devrimle beraber kadının  kazanımlarına dikkat çeken Ceger Yekitiya Stara bağlı bütün kantonlar da Kadın akademilerinin oluşturulduğunu, kadınların eğitime çok ilgili olduklarını belirtti. Kadının eğitimlerde kendisini, tarihini, nasıl çalışması gerektiğini  öğrendiklerini dile getirdi. 

Yekitiya Star olarak sadece Kürtler değil, Arap, Suryan, Ermeni gibi diğer halkların da yönetimlerde temsiliyetlerini bulduklarını belirten Ceger, örnek olarak Cizre kantonunda eş başkanlıkta bir Suryan kadının olduğunu söyledi.   Genel olarak da Maliye Bakanlığı, Kadın bakanlığı gibi bakanlıkların kadınların elinde olduğunun önemine dikkat çeken Ceger, oluşturulan Suriye Kadın İnisiyatifinin birçok farklı kimlikten olan kadınlar tarafından oluşturulduğuna vurgu yaptı.  Diğer partilerdeki kadın sayısının oldukça az olduğunu ve kadının rolünün neredeyse hiç olmadığını ekleyen Ceger, bu tür partilerin Yekitiya Starı örnek aldığını belirtti. Kadın örgütleri bizimle iletişime geçmek istediklerini bizi çok merak ettiklerini belirttiler.  Yine Avrupa’da, Lübnan’da Yekitiya Star adıyla çalışmalar yürütülüyor.  Bütün Arap ülkelerinde diplomasi çalışmaları geliştirmek istiyoruz.  Yani biz özgür kadın öncülüğünde geliştirilen demokratik ulus sisteminin tanınmasını istiyoruz.

Zelal Ceger ayrıca 8 Mart için sadece Kürt kadınları olarak değil Cizire’de bulunan  bütün kadınlarla örgütlü bir çalışma çerçevesinde herkesin kendi rengi, bayrağı, hitabı ile alanlarda göstermek istediklerini  belirtti. 

Hedefimiz Demokratik Bir Aile Oluşturmaktır

Oluşturulan kadın kurumlarının yeni kurulduğu için tam amacına ulaşıldığının söylenemeyeceğini dile getiren Ceger, kurumların  kadın özgürlüğü temelinde amacına ulaşana kadar kurumların mücadelesinin ve çalışmasının süreceğini dile getirdi.  Yekitiya Star bünyesinde kurulan Kadın eğitim ve bilim merkezinin şiddet gören, küçük yaşta evlendirilen kadınların sorunlarını çözmek için çalışma yürüttüğünü  şu ana kadar oraya giden kadınların büyük ölçüde özgüven kazanıp sorununun halledildiğine vurgu yaparak kurumun sorunları toplumun ahlaki değerlerine göre çözdüğünü söyledi.   Bu kurumlar sayesinde artık erkeğin eskisi gibi kadına baskı yapamadığını dile getiren Ceger, hedeflerinin demokratik bir aile yaratmak olduğunu dile getirdi.
 

8 Mart İçin Güçlü Sahiplenme Çağrısı

Zelal Ceger son olarak 8 Mart’ın  özellikle Kürdistan ve Ortadoğu’da güçlü sahiplenilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ceger şu şekilde konuşmasını sonlandırdı: “ Birçok kadın hareketi var ama maalesef bunlar çok zayıf.  Hatta çoğu erkekler tarafından yönetiliyor. Bu kadın iradesini yok saymadır. Erkek egemen zihniyete göre yürütülen bu kurumlar kadını parçalıyor.  Oysa biz kadını bir bütün olarak ele alıyoruz bütün kadınların renginin bir olduğunu belirtiyoruz.   Mesela 8 Mart ilk olarak ABD, Avrupa ülkelerinde kutlandı ama  8 Martın manasına uygun bir şekilde karşılanmıyor. Biz ise kadının iradesini ortaya çıkartmaya dönük bir mücadele yürütüyoruz. Bütün kadın örgütleri doğru bir şekilde 8 Marta sahip çıkmalı ve alanlarda mücadelelerini yükseltmelidir.

Berivan Botan

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.lekolin.org – www.navendalekolin.com – www.lekolin.net – www.lekolin.info

Tags: ANCAKaraştırmaCEGERDemokratikKADINLAkurdiKurdishkurdistanLekolinOLUROZGURsistemiTurkishTürkiyeUlusZELAL
Share206Tweet129
Previous Post

KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE EŞ BAŞKANLIK

Next Post

Doğu Kürdistan Gençliğinden Öcalan’ın Özgürlüğü İçin Kampanya

Lekolin

Lekolin

RelatedPosts

Kadın

Zilan’ın Fedailiği: Özgürlük Aşkının Manifestosu

by Leyla Egid
30 Haziran 2025
0
1.5k

30 Haziran 1996, Kürt Özgürlük Hareketi için unutulmaz bir tarih...

Read more

Sosyalizm Odağında Jin Jiyan Azadî Felsefesi

31 Mayıs 2025
1.5k

Eril Zihniyetin Yozlaştırdığı Toplum

23 Ekim 2024
1.5k
fountain pen writing on paper

Toplumsal Sorunların Aşılmasında Çıkış Özgürlük Hareketidir

23 Kasım 2021
1.6k

Doğa ve Kadın’ Arasındaki Güçlü Bağa Saldırı

13 Ağustos 2021
1.8k
Next Post

Doğu Kürdistan Gençliğinden Öcalan’ın Özgürlüğü İçin Kampanya

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Yorum İlkesi
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi