17 Şubat 2011 Perşembe Saat 17:10
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: “Büyükelçi Ricciardone’nin açıklamasının arkasında duruyoruz. Türkiye’de gazetecilere gözdağı verildiği konusunda geniş kaygılarımız var.”
Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda bazı kaygılar bulunduğunu söyledi. Sözcü gazetecilerin soruları üzerine Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone’nin bazın özgürlüğü konusundaki açıklamalarının arkasında durduklarını vurguladı.
Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye’de basın özgülüğü konusunda bazı kaygıları olduğunu söyledi: “Türkiye’de gazetecilere yapılan muamele konusunda kaygılarımız devam ediyor. Bu konuyu Türk hükümetiyle görüştük. Davayı yakından izlemeye devam edeceğiz.”
Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, Türkiye’de Balyoz soruşturması kapsamında Odatv.com internet sitesinde arama yapılması ve gazetecilerin tutuklanması konusunda, “Bir yanda özgür basın deniyor ama bir yanda gazeteciler gözaltına alınıyor, biz bunu anlamıyoruz, demiş olmasına Türk hükümeti sert tepki gösterdi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, “Büyükelçiler içişlerimize karışamazlar, iç politikamızı dizayn edemezler. Bu konuda kendilerine verilmiş bir sınır vardır, dedi.
Günlük basın toplantısında gelişmeleri yorumlaması istenen ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Büyükelçiyi destekleditlerini söyledi: Büyükelçi Ricciardone’nin açıklamasının arkasında duruyoruz. Türkiye’de gazetecilere gözdağı verildiği konusunda geniş kaygılarımız var. Bunları Türk hükümetinin dikkatine sunmaya devam edeceğiz. Amerikalı yetkililer Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda zaman zaman açıklamalarda bulunuyor ve Washington’da duyulan kaygı Dışişleri Bakanlığı raporlarına yansıtılıyordu. Crowley, basın toplantısında Türkiye’nin Amerika’nın müttefiki olduğunu ancak bazı noktaları dile getirmekten çekinmediklerini kaydetti: “Biliyorsunuz, Türkiye bir müttefik ülkedir ve Amerika’nın dostudur. Ancak ister dost olsun ister düşman, evrensel ilkelere saygı konusunda çizgi aşıldığı takdirde sesimizi yükseltmekten çekinmeyiz.
Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), önceki gün yayınladığı 2010 yılı değerlendirme raporunda da Türkiye’ye geniş yer vermişti. Raporda Türkiye’de ulusal kimlik, Kürtler ve hükümet karşıtı komplo iddialarıyla ilgili eleştirel haberlerin ve yorumların bastırılmaya çalışıldığı belirtiliyor. Ergenekon davasıyla ilgili tutuklamaları eleştiren ya da sorgulayan gazetecilere dava açılmasının ise AB tarafından eleştirildiğine de yer veriliyor.- VOA
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info