14 Şubat 2011 Pazartesi Saat 15:47
Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Türkiye ile İngiltere’nin askeri bir anlaşmayı müzakere etmekte olduklarını yazdı.
Meseleyi yakından takip eden bir yetkiliye dayandırılan habere göre iki ülke, ortak askeri tatbikatı, askeri deneyim paylaşımını öngören bir anlaşmaya imza atabilir.
Alistair MacDonald imzalı habere göre bu durum, Avrupa’nın en faal ordularından birine sahip olan İngiltere’nin, askeri harcamalarda kesinti kararına rağmen, müttefik ordularla yakından çalışmaya ne kadar istekli olduğunun bir göstergesi.
Haberde şu ifadelere yer verildi:
“İngiltere hükümeti, geçen Ekim ayında önümüzdeki dört yıl içinde askeri bütçesinde yüzde 7,5 oranında kesintiye gideceğini ilan etmişti. Kesinti, orduda 40 binden fazla asker ve sivilin işine son vermek, donanma araçları, tank ve uçakları devredışı bırakmak demekti.”
Ancak bu kararın devamı niteliğinde bir güvenlik ve savunma stratejisi değerlendirmesinde, askeri “kabiliyetin geliştirilmesi çabaları kapsamında” müttefiklere ve ortaklıkların önemine vurgu yapılıyor.
Wall Street Journal’a konuşan bir yetkili, İngiltere’nin Türkiye ile ortak niyeti gösteren bir belgeyi Temmuz ayına dek imzalamayı umduğunu anlattı.
Ancak gazete, konuyla ilgili olarak Türkiye Savunma Bakanlığı’ndan henüz herhangi bir yetkiliye ulaşılamadığını belirtti.
Nasıl bir anlaşma?
Wall Street Journal’a göre anlaşmada temel olarak ortak askeri tatbikatlar üzerinde duruluyor.
Örneğin İngiltere, helikopter pilotlarını, Afganistan’a benzer sıcak ve dağlık arazisi bulunan Türkiye’de eğitime gönderebilir. İleriki bir dönemde ise iki ülke de askeri malzeme programlarında işbirliğini göz önünde bulunduruyor.
Buna göre bir olasılık, Türkiye’nin İngiltere’nin 2020’de hizmete girecek Tip 26 tipi fırkateynlerinin yapımına katkıda bulunması.
İngiltere ise Kraliyet Savunma Çalışmaları Koleji’nde eğitim görecek Türk subaylarına daha fazla kontenjan ayırmayı istiyor. Türkiye de İngiliz personeli askeri eğitimlerine davet edecek.
Ancak Wall Street Journal, İngiltere’nin daha önce de benzer anlaşmalar imza koyduğuna dikkat çekiyor.
İngiltere daha önce de Fransa ile benzer, ancak çok daha kapsamlı bir anlaşmaya gitmiş, iki ülke ortak yurtdışı sefer kuvveti oluşturma ve yeni askeri teknolojilerde işbirliği anlaşması imzalamıştı.
İngiltere ve Fransa’nın ortak askeri harcamaları, Avrupa Birliği genelindeki harcamaların yarısına denk düşüyor. İngiltere ayrıca Norveç ve diğer Baltık ülkeleri ile de askeri ilişkileri güçlendirme arayışı içinde.
Konuyla ilgili bilgi veren yetkiliye göre, bu tür anlaşmalar, İngiltere’nin Avrupa Birliği gibi uluslar üstü bir organa bağlı kalmadan diğer Avrupa ordularıyla işbirliği yapabildiğinin de bir göstergesi.
Bununla beraber bu anlaşma, İngiltere’nin Türkiye’yle yakınlaşma isteğini de ortaya koyuyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile Savunma Bakanı Liam Fox’un uzun süredir Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini şiddetle savundukları biliniyor.
Liam Fox, Avrupa Birliği’nin, Avrupa’nın Orta Doğu siyasetinde kilit müttefik olan laik ve Müslüman bir ülkeyi dışlama riski bulunduğuna inandığını söylemişti.- Wall Street Journal
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info