• Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Bölümler Okuyucudan

KÜRT ALEVİLER VE GERÇEKLER

Yayınlayan Lekolin
15 Mart 2020
Kategori: Okuyucudan
238 18
KÜRT ALEVİLER VE GERÇEKLER
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

12 Nisan 2014 Cumartesi Saat 07:56

Güncelde en çok tartışılan konulardan biride Alevilerdir. Tartışmaların ekseni Alevilerin mağduriyetine ilişkindir. Ne yazık ki, tartışmaların çıkış noktası yanlıştır ve yanlış olduğu içinde bir sonuca varılamıyor. Sonuçta ortaya çıkan, sadece bir yakınma oluyor. Dönüp dolaşılıp aynı noktaya varılıyor. Sürekli kendisini tekrarlayan bir tartışma. Hiçbir inandırıcılığı, ciddiyeti kalmamıştır Alevilerin.

Güncelde en çok tartışılan konulardan biride Alevilerdir.  Tartışmaların ekseni Alevilerin mağduriyetine ilişkindir. Ne yazık ki, tartışmaların çıkış noktası yanlıştır ve yanlış olduğu içinde bir sonuca varılamıyor. Sonuçta ortaya çıkan, sadece bir yakınma oluyor. Dönüp dolaşılıp aynı noktaya varılıyor. Sürekli kendisini tekrarlayan bir tartışma. Hiçbir inandırıcılığı, ciddiyeti kalmamıştır Alevilerin.

Özellikle, Kürt Alevileri ciddi bir kimlik bunalımını yaşıyorlar. Kendilerini doğru tanımlayamıyorlar. Tarihleriyle buluşamıyorlar. Tarihten kopuk bir topluluk yozlaşmaya ve yok olmaya mahkumdur. Alevilerin bugün yaşadıkları tamda budur.

Aleviler başta etnik olarak Kürtlük ile Türklük arasında karar kılmış değiller. Ciddi bir kafa karışıklığını yaşıyorlar. Bir ayakları Kürtlükte diğer ayakları Türklüktedir. Türklük yönlerini daha yüksek bir sesle dile getirirlerken Kürtlüklerini daha utangaç bir şekilde ifade ediyorlar. Bunun iki nedeni ver. Birincisi korku, ikincisi Kürtlüğü küçümsemeleridir. Kendi gerçekliğiyle yüzleşmeme kozmo-polit bir psikoloji yaratmıştır. Bu durum Alevileri Türkiye’deki en muğlak topluluklardan biri haline getirmiştir.

İnançsal olarak bugünkü Aleviler kendilerini bir yere koyamıyorlar. Hem Müslüman ve hem de İslam karşıtlığı arasında gidip geliyorlar. Ne kopuşu ve nede bütünleşmeyi yaşıyorlar. İnançsal ve kültürel olarak yaşadıklarının ne kadarının İslam olduğunun farkında değiller. Bir taraftan Müslümanlığı küçümsüyor diğer yandan onu yaşıyorlar. Çelişkili, bir topluluk olduğunun farkında değiller.

Aleviler bir muhasebe, sorgulama, tartışma yapacaklarsa başta etnik ve inançsal noktalardan başlamalıdırlar.  Kendilerini doğru tanımlamalıdırlar. Yaşadıkları muğlaklığı, çelişkili ruh halini, aşağılanma psikolojisini aşmalıdırlar.  Bu ciddi bir güç gerektiriyor. Bunun cesaretini göstermelidirler.

Osmanlı ve TC’nin gerçekleştirdiği katliamları yaşanmamış gibi varsayıyorlar. Bu konulardaki tartışmaları formaliteyi aşmamaktadır. Ciddi değildir. Osmanlı ve TC’nin katliamlarının teşhirine yönelik ciddi hiçbir girişimleri yoktur. Koyucu Murat Paşanın koyuları, Dersimin soykırımı , bunlar bile tek başına binlerce Kerbela eder. Kendilerinin yaşadıkları katliamları, acıları bir tarafa bırakmış, 24 saat Kerbela’yı işliyorlar. Kerbela bir gerçekliktir. Ancak Alevilerin yaşadıkları onun bin katıdır.  Yaşadıkları trajediye ilişkin bir tek sanatsal, kültürel ve tarihi eser yaratmamışlardır. Kendi tarihlerini aydınlatacak hiçbir girişimleri yoktur. Bu da Alevilerin ciddiyetini gösteriyor.

Bütün edebiyatları, türküleri Kerbela üzerinedir. Başta TV 10 olmak üzere, Alevi yandaşlı bütün TV kanalları sabahtan akşama kadar deyişleri dinletiyorlar. Allah, Muhammed, Ali, Hasan, Hüseyin,Şah, Kerbela terminolojisi ekseninde ve içeriğiyle süslenmiş olan deyişlerle kendilerini ifade ettiklerini, baş kaldırdıklarını sanıyorlar.  Bir marifetmiş gibi, eline sazı alan başlıyor değiş söylemeye. Kürtçe söylemeye, Kürdistan da yaşanan devrimi işlemeye utanıyorlar. Alevilerin değişleri ile cemaatlerin ilahileri arasında hem görsel ve hem de içeriksel olarak hiçbir farkın olmadığını görmüyorlar. Sunileri gerici olarak değerlendirilirken, kendilerini ilerici olarak görüyorlar.  Bunların görülmediği ve bilinmediği sanılıyor.

Sait Rıza, Alişer, Zarife, Nuri Dersimi ve daha nice Kızılbaş yiğit var. Niye bunlara yönelik bir ağıt yakılmıyor. Neredeyse bunlar hiç gündeme konulmuyorlar.  24 saat Kerbela’yı işleyenlerin dürüstlükleri sorgulanır.  Kendi cenazesini yerde bırakıp, başkalarının ölüsüne ağlayanın misali değil mi?  Bu duruşlarıyla ciddiyetini kaybetmişlerdir. Hiç bir ciddiyetleri kalmamış.  Kimse ciddiye almıyor. Kendilerini rezil ediyorlar. Trajik-komik olan ise, bu gerçekleri görmemeleri, yada görmek istememeleridir.

Alevi kurumları, dernekleri, vakıfları TC’nin bayrakları, Atatürk’ün posterleri,  TC’ye ait simgelerle süslüdür. Yeri geldiğinde Alevilerin katledilişinden, Dersimden bahsedilir. Ama diğer taraftan katliam sahiplerinin poster ve bayrakları taşınıyor. “Bu ne yaman çelişki anne .
Bazı şeyler tabu haline getirildiği için çok fazla tartışılmaya cesaret edilemiyor. Devletin oluşturduğu ciddi bir alevi lobisi var. Alevilerin gündemi, tarihleri, kültürleri, tartışmaları vb. bu lobi tarafından belirleniyor. Aslında bu lobi biliniyor ve tanınıyor. Ama karşı koyuş yok.
  Bir suni bunları yazmaya cesaret edemez. Ama bir alevi olarak, Alevilerin yaşadıkları bu gerçekleri yazmayı önemsiyorum. Bazı tabuları kırmanın zamanı geldi ve geçti. Bir tartışma noktası olarak Alevilik kavramıyla başlanılmalıdır. Alevilik mi,  Kızılbaş’ lık mı? Alevilik bizi bugünkü noktaya, Kızılbaşlık ise farklı bir yere götürür. Gerçek şu, Kürt Alevileri aslında KIZILBAŞ’TIR.  R.T Erdoğan Kürt Alevileri için boşuna ve özellikle “Kızılbaş lar tanımını kullanmıyor.  Alevi aydın, yazar ve tarihçilerinden daha doğru bir tanımlama yapıyor. Aleviyiz diyenler oturup düşünmelidirler. Tartışma noktası burasıdır. Tarih bize en büyük yolu gösterecektir.
 
Fırat Bezar

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.lekolin.org – www.navendalekolin.com – www.lekolin.net – www.lekolin.info

Etiketler: ALEVILERaraştırmaGERCEKLERkurdiKurdishkurdistanKurtLekolinTurkishTürkiyeVE
Önceki yazı

KONGRA-GEL:Em Hêvî Dikin Ku Cejna Qurbanê Bibe Wesîla Aştiyê

Sonraki Haber

Roj TV’den ‘Korsan Sinyallere’ İlişkin Açıklama

Benzer Haberler

Batman Belediye işçilerinden AKP-Erdoğan rejimi ve kayyımına İslamiyet dersi
Okuyucudan

Batman Belediye işçilerinden AKP-Erdoğan rejimi ve kayyımına İslamiyet dersi

15 Mart 2020
Kapitalizm, fabrika ayarlarına mı dönüyor?
Okuyucudan

Kapitalizm, fabrika ayarlarına mı dönüyor?

15 Mart 2020
Herkes AKP’li olmak zorunda mı? Tabi ki “Hayır!
Okuyucudan

Herkes AKP’li olmak zorunda mı? Tabi ki “Hayır!

15 Mart 2020
Sonraki Haber
Roj TV’den ‘Korsan Sinyallere’ İlişkin Açıklama

Roj TV'den 'Korsan Sinyallere' İlişkin Açıklama

Öne Çıkan Yazılar

  • Kürtlerin En Doğal ve Demokratik Hakkı

    TARİHE YAKLAŞIM

    527 Paylaşım
    Paylaş 211 Paylaş 132
  • AĞIR HASTA KAPİTALİZMİN KANGREN UZVU TÜRKİYE

    508 Paylaşım
    Paylaş 203 Paylaş 127
  • SOYLU SAYI SAYMAYI ÖĞRENİYOR

    576 Paylaşım
    Paylaş 230 Paylaş 144
  • BAŞUR’DAKİ İKTİDAR BASINININ DURUMU: KOPYANIN KOPYASI

    582 Paylaşım
    Paylaş 233 Paylaş 146
  • KÜRDİSTAN’DA YER İSİMLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

    557 Paylaşım
    Paylaş 223 Paylaş 139

Önerilenler

AĞIR HASTA KAPİTALİZMİN KANGREN UZVU TÜRKİYE

TARİHE YAKLAŞIM

TRUMP’IN 6 OCAK HAMLESİ

KENDİNİ DEĞİL SİSTEMİ ÖLDÜR

UYGULANAN İNSANLIK DIŞI TECRİT VE ÇIPLAK ARAMA YÖNTEMİ (ARAŞTIRMA DOSYA)

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Araştırmalar
  • Basın Bültenleri
  • Basından Seçmeler
  • Belgeler
  • Dizi Yazı
  • Dış Basından
  • Duyurular
  • Ekoloji
  • Ekonomi
  • Gençlik
  • Haberler
  • Kadın
  • Kim Kimdir?
  • Kronoloji
  • Kürdistan Tarihi ve Dili
  • Makaleler
  • Okuyucudan
  • Özgürlük Perspektifleri
  • Politik Analiz
  • Röportajlar
  • Serbest Yazılar
  • Teknoloji

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Kayıt için formu doldurun

Tüm alanlar zorunludur Oturum aç

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç