• Türkçe
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • RUPELA GIŞTÎ
  • NÛÇE
  • ANALÎZÊN SIYASÎ
  • LÊKOLÎN
  • GOTAR
  • Hemû beş
    • Ji Edîtor
    • Jin
    • Perspektîfên Azadiyê
    • Rêze Nivîs
    • Rastiyên MIT
    • Hevpeyvîn
    • Ji Çapemeniya Derve
    • Nivîsên Azad
  • RUPELA GIŞTÎ
  • NÛÇE
  • ANALÎZÊN SIYASÎ
  • LÊKOLÎN
  • GOTAR
  • Hemû beş
    • Ji Edîtor
    • Jin
    • Perspektîfên Azadiyê
    • Rêze Nivîs
    • Rastiyên MIT
    • Hevpeyvîn
    • Ji Çapemeniya Derve
    • Nivîsên Azad
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Turkçe
Anasayfa Beşên Lêkolîn

Referandum, Halka Satılmaya Çalışılan Ölmüş Eşektir!

Yayınlayan Lekolin
15 March 2020
Kategori: Lêkolîn
256 2
A A
Referandum, Halka Satılmaya Çalışılan Ölmüş Eşektir!
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın
FacebookX

22 Ağustos 2010 Pazar Saat 13:30

Referandum adı altında büyük bir aldanma, büyük bir aldatma yaşanıyor!
Evetçilerde hayırcılarda yaratmakta oldukları sürülerden “nasıl bir Anayasa?

Referandum adı altında büyük bir aldanma, büyük bir aldatma yaşanıyor!

Evetçilerde hayırcılarda yaratmakta oldukları sürülerden “nasıl bir Anayasa? Sorusunu” gizleyerek aldatan bir süreci dayatmaktadırlar.

Bir başka noktada hukuksal değeri çarpıtılan, Gülenin, Erdoğan’ın ölüleri bile sunduğu, ölülere bile sundukları maddeler söz konusu…
Boykot kararından sonra ise Kürt hareketine ve onun önderine ciddi bir saldırı var. Liberal çevrelerin ”Öcalan Genelkurmayı değil AKP’yi eleştiriyor” kampanyasından tutalım anlık bilgi ağının gazetelere servis edilerek Kürt gerillasını karalayan kampanyalara kadar çeşitli entrikalarla gerçekler tersyüz edilmeye çalışılıyor.

DTK’nin son kararlaşmasıyla birlikte Kürtler aslında boykot kararının alternatif haklı gerekçesini sundular.

Dayatılanın tersine ”nasıl bir anayasa?” sorusunun karambole getirmeye çalışan bir yerde elbette ki referandumu boykot etmenin haklı anayasasını ortaya koymak gerekir.

-Biz referanduma katılmıyoruz çünkü bizim arzu ettiğimiz anayasanın 1.2.3. maddeleri şunlardır…

-Biz referanduma katılmıyoruz çünkü arzuladığımız anayasanın 42. ve 66 maddeleri şunlardır.

Kısacası tüm alternatiflerin olduğu bir anayasa özerklik şölenleri içerisinde coşkuyla sunulmalıdır. Dünya’nın her yerinde referandumlar mevcut olanın tanımı yeni olanın anlamı üzerinde kitlesel algılamalar oluştururken bu referandumda ”evet-hayır” ittifakları mevcut anayasayı adeta yüceltiyor. Boykot belki de bu gerçeğin alternatifidir. Yedeklerine düşmemesi için mutlaka bir anayasası olamalı!

Esas olan herkes için (Kürt hareketi ve boykot platformu hariç) mevcut haliyle anayasaya ”Evet” mantığıdır. Hatta hayırcıların kampanyaları ve estirilen hava evet sonucuna doğru evrilmektedir.

*Geçici 15. Maddenin Kal(n)dırılması!

15. madde 12 Eylülden sonra darbecilerin yaptıkları eylemleri yasal dokunmazlık getirilen bir zırh, bir nevi soruşturma affıdır. Bu yasaya göre devletin çıkarı için darbe yapıldığı için darbenin eylemleri suç değildir. İlgili yasada “2356 sayılı yasa ile kurulmuş olan milli güvenlik konseyi, işlemlerinden, eylemlerinden dolayı yargılanamaz.” ibaresi geçmektedir.

Kürt Hareketi’nin en çok suçlandığı bu yasanın kaldırılmasına ‘evet’ denmemesidir. Oysa dünyanın her yerinde hukuk uygulamaları apaçık ortadayken Kürt Hareketinden bu ölü eşeği satın alması beklenmektedir. Ondandır ki hukukçular ve uzmanlardan çok bu ölü eşeğin sırtına binen daha doğrusu binmek adına sırtlayan insanlar konuşmayı, açıklama yapmayı tercih etmektedir.

Yinede basında çok azda olsa tartışılan iki temel çelişki vardır birincisi zaman aşımı olan bir eylemin (12 Eylülün) tekrar yargıya taşırılmayacağıdır, ikincisi ise bu yasanın zaten çıkışı itibariyle 12 Eylülcülerin affı niteliğindedir.

Siyasal İslam’ında dün oy verdiği bu yasa diğer 12 Eylül yasaları olduğu gibi %93lük ”evet” oyu almıştır.

-Halka gitmesi açısından bu maddenin kaldırılmasıyla çıkarılması arasında bir fark olmamaktadır.

-Geçici maddeler yürürlükte oldukları süre içerisinde kanun hükmündedirler.

-Yeni çıkan bir kanun ya da bir kanundaki düzenleme eğer işlenen suçtan sonra çıkarılmışsa, lehindeyse suçlu için değerlendirilir eğer aleyhindeyse suçlu mükellef değildir.

Ne var ki darbecilerin yargılama ihtimalinin nerdeyse hiç olmadığı bir yerde bu yasanın yürürlükte olmasının ya da olmamasının her hangi bir anlamı kalmamıştır. Kaldı ki Kürtler için Kenan Evren’e en sert cezalar verilse bile çağdaş Evrenlerin olmadığı bir sürece karşılık gelmeyecek hiç bir sürecin anlamı da olmayacaktır.

Bay ‘evet çilerin’ ve bay ‘hayırcıların’ bu gün Kürtlere reva gördükleri Kenan Evren’in reva gördüklerinin 85 yıl gerisindeler. Evren bile daha iki yıl öncesinde bir gazeteye verdiği mülalakatta ”bırakın siyasal olarak, normal yaşamda dahi Ankara’dan çok merkeziyetçi bir sistemle yürütülüyoruz. Örneğin evimin karşısındaki trafoyu onarmak için Ankara’ya işlem yapmak zorunda kalıyorum. Türkiye’ye uygun model bir tür eyaletler sistemidir.” demişti.

Bizim için söyledikleri yaptıklarını temize çıkarmaz ama bir darbe komutanın bile böyle düşündüğü bir yerde her şeyden önce darbe ihtimali kalmamıştır. Gelinen aşamada AKP’nin kuruluşu küresel ve iç güçlerin Türkiye’ye yaptıkları son darbe olmuştur.

Muhtemelen AKP 12 Eylülden sonra bir kaç generale ”seçim şovu” davası açabilir. Ama bu aşamada Yargının da Kürtlere karşı operasyonel süreçlere dâhil edildiği anlaşılmıştır. Bu, bazen siyasal katliamlarla Kürtlerin üzerlerine gidilerek, bazen de suni krizler içerisine girerek Türkiye’de güçler çatışması olduğu süsünü vermektedir.

Söylemde, sözde terör örgütü olduğu dile getirilen bazı örgüt isimlerinin devletin resmi kurumlarınca hiç bir terör damgasını almamışlardır. Hatta bırakalım terör damgasını, aranan generallerin devletin zirvesinde cirit atmaları AKP’nin darbelerden, darbecilerden ne kadar ‘uzak’ olduğunun bir kanıtı.

AKP bültenlerinin (Taraf vb basının) ‘Heronları’ nedense YAŞ toplantılarına illegal giren generalleri görüntüleyememektedir. Yine Amanosları temizlenmesi için komutan Beşir Atalay’ın hedefe yönlendirdiği generallerin kimliği bize 12 Eylül’ün yıldönümünü yeterince aydınlatmaktadır.

Sandığa gidenler güya 30 yıllık bir oyunu boşa çıkaracaklarına dair heveslendirilmektedirler oysa Kürtler sandığa gitmeyerek bu oyunun 85 yıllık olduğunu ispatlayacaklardır. Dolayısıyla 85 yıllık bir kazığın evet ya da hayır sonucu da esasında Kürtleri ilgilendirmemelidir. Bırakalım yakın dönemle hesaplaşmayı AKP’nin Kürdistan’da 17 bin faili meçhul cinayetlerine her gün yenilerini eklediği ve giderek bunun özel ordusunu kurmaya çalıştığı bu günlerde bir hesaplaşmaktan bahsetmek ahmaklıktır.

Ozan Erdem

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info

Etiketler: araştırmakurdiKurdishkurdistanLekolinTurkishTürkiye
Önceki yazı

Bu Cemaat Kimin Cemaati?

Sonraki Haber

Hewlên YNK’ê Yên Ji Bo Başkirina Têkilîyan Bi Tirkiyê Re Vala Derketin

Benzer Haberler

Pêngava Îmaratê Li Sûriyê û Aciziya Tirkiyê – DOSYA TAYBET
Lêkolîn

Pêngava Îmaratê Li Sûriyê û Aciziya Tirkiyê – DOSYA TAYBET

31 May 2026
Hevkariya Rusya-Tirkîye-Çîn: Piştgiriya Drone û Çekan bo Îranê û Hîzbullahê – NÛÇE ANALÎZ
Lêkolîn

Hevkariya Rusya-Tirkîye-Çîn: Piştgiriya Drone û Çekan bo Îranê û Hîzbullahê – NÛÇE ANALÎZ

29 May 2026
HTŞ Cîhazên IMSI ku Ji MÎT’ê Girtiye Li Heremên Rojava Bi Cih Dike-NÛÇE TAYBET
Lêkolîn

HTŞ Cîhazên IMSI ku Ji MÎT’ê Girtiye Li Heremên Rojava Bi Cih Dike-NÛÇE TAYBET

14 May 2026
Sonraki Haber
Hewlên YNK’ê Yên Ji Bo Başkirina Têkilîyan Bi Tirkiyê Re Vala Derketin

Hewlên YNK’ê Yên Ji Bo Başkirina Têkilîyan Bi Tirkiyê Re Vala Derketin

Nivîsên Ku Derdikevin Pêş

  • Bikaranîna ShamCash — Bi Rastî Li Ser Telefona We Çi Dike? – NÛÇE TAYBET

    Bikaranîna ShamCash — Bi Rastî Li Ser Telefona We Çi Dike? – NÛÇE TAYBET

    523 Paylaşım
    Paylaş 209 Paylaş 131
  • Hevkariya Rusya-Tirkîye-Çîn: Piştgiriya Drone û Çekan bo Îranê û Hîzbullahê – NÛÇE ANALÎZ

    508 Paylaşım
    Paylaş 203 Paylaş 127
  • Kesayetiya Dewşirme û Biyanîbûna Ji Nasnameya Xwe

    506 Paylaşım
    Paylaş 202 Paylaş 127
  • Pêngava Îmaratê Li Sûriyê û Aciziya Tirkiyê – DOSYA TAYBET

    502 Paylaşım
    Paylaş 201 Paylaş 126
  • Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünden Skandal Fişlemeler

    747 Paylaşım
    Paylaş 299 Paylaş 187

Bikaranîna ShamCash — Bi Rastî Li Ser Telefona We Çi Dike? – NÛÇE TAYBET

Hevpeymaniya Rojhilat: Divê Civaka Navnetewî Li Dijî Darvekirinan Îranê Xwedî Helwest Be

HPG: Em ê Dest Ji Armanca Xwe Ya Azadiya Rêberê Xwe Bernedin

Kesayetiya Dewşirme û Biyanîbûna Ji Nasnameya Xwe

Pêngava Îmaratê Li Sûriyê û Aciziya Tirkiyê – DOSYA TAYBET

Hevkariya Rusya-Tirkîye-Çîn: Piştgiriya Drone û Çekan bo Îranê û Hîzbullahê – NÛÇE ANALÎZ

  • DERBAR DE
  • PEYWENDÎ
  • HEMÛ NIVÎS
LÊKOLÎN

© NAVENDA LÊKOLÎNÊN STRATEJÎK A KURDISTANÊ 2025

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç

Add New Playlist