KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Polİtİk Analİz
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Tüm Bölümler
    • Dizi Yazı
    • Kadın
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Editörden
    • MİT Gerçekleri
    • Röportajlar
    • Dış Basından
    • Serbest Yazılar
KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster

Kadın Bir Gerillanın Bakışı

11 October 2022
Kategori: Politik Analiz, Serbest Yazılar
305 19
1.8k
GÖRÜNTÜLEME
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

Fotoğraf bir sanat eseri olarak ele alınabilir mi? Zamanında çokça tartışmış bilginler. Kimi insanın yaratıcılığının yansıması çok az diye dudak bükmüş fotoğrafa. Kimi ise insana gerçeği yeniden yaratmanın olanağını sunuyor diye modern sanatın başlangıcı olarak görmüş.

Bu fotoğrafa bakın. Sadece bir insan mı görüyorsunuz? Yoksa duyguların, düşüncelerin harmonisini mi hissediyorsunuz? Gönül gözü körelmişlere sıradan bir şey gibi gelebilir fakat açıkçası karşımızda gerçek değil, hakikat var. Ve hakikatin sanatla kopmaz bir bağı var. Günün 24 saati üzerimize boca edilen görüntülerden değil bu. Kamera arkasından bakan gözün amacı bu muydu bilinmez. Belki sadece yoldaşının bir anını yakalamak istiyordu. Fakat ortaya çıkan ise hakikat.  

2000’lerin başında çekilmiş bir fotoğraf bu. 20’li yaşlarının başında kadın bir gerilla objektifi delen bakışlarla size bakıyor. Ne hissediyorsunuz? Nasıl tanımlarsınız bu bakışları?

Sizin cevabınız ne bilmiyorum ama bu bakışlarda kibirden azade gurur var. Kimseyi küçük görmeyen bir kendine güven var. Olmazı olur kılan irade var. Tüm dünyaya meydan okuma var. Yapmacık bir poz değil bu. Sahiciliği her halinden belli oluyor. Belli ki adını seslenmişler, dönmüş bir an toparlamış kendini ve bakışı öyle oluşmuş. Çalışılmış bir kare değil bu. Her şey doğalında gerçekleşmiş.

Bu bakış insanın doğrudan etkiliyor. İki saniye bakıp, aslını görmeden geçemezsiniz.  Düşünmeniz gerek. Duygularınızı gözden geçirmeniz gerek. Bu nasıl oluyor diye sormanız gerek. Genç bir kadın sarp dağların başında dünyaya nasıl böyle bakıyor diye sorgulamanız gerek.

Önder APO’nun özgürlük ideolojisinin tüm unsurları bu fotoğrafa sinmiş. Genç bir Kürt kadını önce kendi olmuş, örgütlenmiş ve özgür yaşam için mücadeleye koyulmuş. AK 47 değil resimdeki. Varlığını tehdit eden her şeye yönelmiş bilincidir omuzuna attığı. Kadın özgürlük ideolojisiyle kuşanmış. Yakından bakın, görebilirsiniz.

Merakta bırakmayalım sizi. Şehit Sarya fotoğraftaki. Ölümsüzleşti, Kürdistan’ın ulu tepelerinden birinde. Bu fotoğraf çekildikten birkaç yıl sonra. Ve o tepe onun adını taşıyor. Xakurkê’de yoldaşları o tepede düşmana dünyayı dar ediyor şimdi. Ellerinde Saryaların silahı. Klêşler evet. Ama ondan öte dünyanın en müthiş silahı; bilinçli insan iradesi. Önder APO’nun harmanladığı yürekleri onları yenilmez kılıyor, tıpkı Sarya’nın fotoğrafta bize anlattığı gibi.

Leyla EGİD

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Paylaş252Paylaş158
Önceki yazı

Devletlerarası Komplo Yenilmiştir

Sonraki Haber

İran Halkları Geleceğini Arıyor

Son HABERLER

Politik Analiz

19 Temmuz Devrimi: Bir Halkın Hafızası, Kazanımları ve Geleceğe Dair Dersler

Yayınlayan Lêkolîn
19 July 2026
0
1.4k

Kürt halkı, özellikle son yüzyılda...

Daha fazla okuDetails

Hazreti İbrahim’in Mirası, Kürtler, Yahudiler ve Ortadoğu’da Demokratik Barış Arayışı

15 July 2026
1.5k

Temmuz Sıcağında Özgürlük

14 July 2026
1.5k

İbrahimi Anlaşma, NATO ve Entegrasyon: Ortadoğu’da Yeni Dönemin Kırılma Hatları-EDİTÖRDEN

2 July 2026
1.6k

Öne Çıkan Yazılar

  • MİT ve Parastin’ın Yeni Ajan Ağını Deşifre Ediyoruz!- ÖZEL HABER

    842 Paylaşım
    Paylaş 337 Paylaş 211
  • MİT’in İran İle İş birliği Ve Aşiretler Üzerindeki Planları- HABER ANALİZ

    562 Paylaşım
    Paylaş 225 Paylaş 141
  • Demirtaş: Önder Apo’nun İçinde Olmadığı Her Türlü Gelişmeyi Kuşkuyla Karşılarız

    507 Paylaşım
    Paylaş 203 Paylaş 127
  • Hazreti İbrahim’in Mirası, Kürtler, Yahudiler ve Ortadoğu’da Demokratik Barış Arayışı

    540 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • Emperyalist Komploya İlişkin Bazı Notlar

    12779 Paylaşım
    Paylaş 5112 Paylaş 3195

KCK: Rojava Halkımız Kazanımlarını Rêber Apo Çizgisinde Koruyup Geliştirmesini Bilecektir!

19 Temmuz Devrimi: Bir Halkın Hafızası, Kazanımları ve Geleceğe Dair Dersler

Demirtaş: Önder Apo’nun İçinde Olmadığı Her Türlü Gelişmeyi Kuşkuyla Karşılarız

Kalkan: Barışın Kilit Noktası İmralı, Siyasetin Önü Açılmalı

MİT’in İran İle İş birliği Ve Aşiretler Üzerindeki Planları- HABER ANALİZ

Hazreti İbrahim’in Mirası, Kürtler, Yahudiler ve Ortadoğu’da Demokratik Barış Arayışı

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi | Lekolin

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Yorum İlkesi

Takip Et

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç