No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Anketler
  • Hakkımızda
  • home page
  • İletişim
  • Test
  • Tüm Yazılar
  • Yorum İlkesi

Çelê’de Napalm-B Kullanıldı

Lekolin by Lekolin
15 Mart 2020
Reading Time: 3 mins read
A A
Home Bölümler Basından Seçmeler

03 Kasım 2011 Perşembe Saat 12:08

PKK’nin alıkoyduğu ve 1992’de bıraktığı eski Astsubay Yener Soylu, Çelê’de Napalm-B bombalarının kullanıldığını söyledi:

PKK’nin alıkoyduğu ve 1992’de bıraktığı eski Astsubay Yener Soylu, Çelê’de Napalm-B  bombalarının kullanıldığını söyledi: ‘Aynı bomba biz esirken Bestler’de de kullanıldı’

FOTOĞRAFLAR GÖSTERİYOR

Çelê’de yaşamını yitiren PKK’lilerin kimyasal silahlarla öldürüldüğü iddiası gündemdeki yerini korurken, çarpıcı bir iddia da eski Astsubay Yener Soylu’dan geldi. 1991’de Şirnex’te PKK’lilerce alıkonulan ve 1992’de serbest bırakılan Soylu, yanmış ve kömürleşmiş cenazelerden hareketle Napalm-B silahının kullanıldığını söyledi.

GÖTÜRMESELERDİ ÖLÜRDÜNÜZ!

Soylu, şimdiye kadar bilinmeyen bir olayı da anlattı: “PKK bizi serbest bıraktıktan sonra Amed’de 7. Kolordu’da bize bazı görüntüleri izlettirdiler. Bir askeri yetkili bize, ‘Siz şanslıymışsınız, PKK’lılar sizi oradan erken götürdü. Yoksa ölürdünüz. Bu gördüğünüz bomba Napalm-B bombasıdır, oradan hiç kimse kurtulamaz’ dedi.

‘Çelê’de Napalm-B kullanıldı’

Çelê’de 22-24 Ekim tarihleri arasında Geliyê Tiyarê bölgesinde yaşanan çatışma PKK’lilerin TSK’nin napalm bombası ve kimyasal silahlar kullanması nedeniyle yaşamını yitirdiği iddiası gündemdeki yerini korurken, çarpıcı bir iddia da eski Astsubay Yener Soylu’dan geldi.

1991’in son bahar aylarında Şirnex Gundikê Melê’de (Balveren) PKK’liler tarafından alıkonulan Soylu, 1992’nin bahar aylarında bırakılmıştı. Daha sonra kendisine yönelik baskılar nedeniyle Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan Soylu, önceki gün ROJ TV’ye özel açıklamalarda bulundu.

Çelê’deki çatışmada kimyasal silahların kullanıldığı yönündeki iddiayı değerlendiren Soylu, parçalanmış ve kömürleşmiş cenaze fotoğrafları ile çatışma bölgesinden yansıyan görüntülerden hareketle Napalm-B silahının kullanıldığını söyledi. Soylu, “Bu fotoğraflar ve görüntüler bunu net olarak ortaya koyuyor. Napalm-B silahı NATO entanterinde bulunuyor. Kullanımı yasak silahlardandır ve Napalm bombasının daha da geliştirilmiş biçimidir. Isı ve yakma oranı daha yüksektir şeklinde konuştu.

Bestler-Dereler’de napalm kullanıldı

Soylu, bu iddiasına destek olarak da şimdiye kadar bilinmeyen bir olayı anlattı. Soylu, PKK’nin kendisini ve beraberindeki diğer alıkonulan askerleri serbest bıraktıktan sonra Amed’e 7. Kolordu’ya götürüldüklerini belirterek, şöyle konuştu: “Bizi askeri üsse getirdikten sonra bazı görüntüleri izlettirdiler. 1992’deydi. Görüntülerde bazı bombaların kullanıldığı anlaşılıyordu. Orada bulunan bir askeri yetkili bize, şunu söyledi: ‘Siz şanslıymışsınız, o bölgeden kurtulmuşsunuz, PKK’lılar sizi oradan götürdüler. Yoksa siz de ölürdünüz. Bu gördüğünüz bomba Napalm-B bombasıdır, orada hiç kimse kurtulamaz. Ama sizin şansınız varmış, sizi oradan erkenden çıkarmışlar.’ Askeri yetkilinin bahsettiği bölge Bestler-Dereler bölgesiydi. Orada Napalm-B bombası kullanıldığını o zaman öğrendim, daha sonra bu bombanın ne tür bir şey olduğunu araştırdım. Bugün de Çukurca’daki görüntüleri görünce aynı bomba olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. Buna karşı bölgesel bir konferans yapılmalı. Yasak silahlara karşı bir konferans yapılmalı.

İki ‘savaş suçu’

Soylu’nun açıklamalarıyla bir “savaş suçu iddiası daha ortaya çıkmış oluyor. Hem alıkonulan askerlerin hayatı hiçe sayılarak ölümcül operasyonların düzenlenmesi hem de Napalm-B bombasının kullanılması, iki açıdan da “savaş suçu olarak değerlendiriliyor.-Özgür Gündem

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info   

Tags: araştırmakurdiKurdishkurdistanLekolinTurkishTürkiye
Share238Tweet149
Previous Post

Wall Street Journal: 2011 İfade Özgürlüğü İçin Kara Yıl Oldu

Next Post

15 – 31 Ocak 2013 Kronolojisi

Lekolin

Lekolin

Next Post

15 – 31 Ocak 2013 Kronolojisi

  • Anasayfa
  • Anketler
  • Hakkımızda
  • home page
  • İletişim
  • Test
  • Tüm Yazılar
  • Yorum İlkesi
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi