Hayat Tahrir El Şam (HTŞ) çetelerinin 27 Kasım’da Halep’e başlattığı saldırı ile birlikte 12 gün sonra Şam’a girmesiyle 61 yıllık Baas rejimi yıkılmasıyla yeni Suriye’nin nasıl olacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Bu temelde Şam’da geçici bir hükümet kuruldu, diplomatik toplantılar ve Suriyeli grupların pozisyonları arttı. Bugüne kadar HTŞ’nin uluslararası terör listesinde yer alması nedeniyle birçok ülke istihbarat teşkilatlarıyla ya da bölgedeki bazı güçlerin aracılığıyla görüşmeler yapıldı. Bunlardan biri Amerika Birleşik Devletleri (ABD) idi. Ancak özel bir kaynağın paylaştığı bilgiye göre, dün bir ABD heyeti Şam’da HTŞ Başkanı Muhammed El Colani, Şam Geçici Hükümeti Başbakanı Muhammed El Beşir ve yardımcılarıyla bir toplantı gerçekleştirdi.
Edinilen bilgiye göre, görüşmede HTŞ’nin Rusya, işgalci Türk devleti ve IŞİD ile ilişkileri de dahil olmak üzere Suriye’nin genel durumu üzerinde tartışmaların yürütüldüğü belirtildi. Toplantının gündeminde, başta Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olmak üzere tüm bileşenlerin yeni Suriye yönetimine dahil edilmesi ve yerleştirilmesi önerisinin de yer aldığı belirtildi.
ABD heyetinin görüşmede, DAİŞ çeteleriyle yapılan her türlü ilişkiler üzerine de durduğu ve bu konuda hasas olduklarını vurgu yaptıkları öğrenildi. Suriye’nin bir bütün olarak barış ve huzur ortamının sağlanması için DAİŞ çeteleriyle mücadelenin güçlü bir şekilde yürütülmesi ve herkesin bunu görev olarak görmesi gerektiğinin altı çizildiği kaydedildi.
TAVIR NİTELİĞİNDE 6 ANA KONU
Güvenilir kaynağa göre, ABD heyeti olarak hazırladıkları özellikle 6 Ana başlıktan oluşan konuların Washington’un yeni Suriye yönetimine yönelik net tavrı olduğu şeklinde okunması gerektiği altı çizildi.
Söz konusu ABD’nin belirlediği 6 ana madde şöyle;
* HTŞ gibi Geçici Hükümet ve ileride kurulacak yönetim de El Kaide ve diğer radikal gruplarla bağlarını kesmeleri, ve içlerindeki tüm yabancı uyruklu kişilerin çıkartılması
* QSD güçleri DAIŞ çetelerine karşı Koalisyon güçler ile ittifak olduğu nedeniyle hiç bir şekilde QSD’ye karşı herhangi saldırı ve karşıtlık olmayacak ve MSD olarak da yeni kurulucak yeni Suriye yönetimin bir parçası olarak kabul edilecek.
* Suriye’de bulunan tüm inanç ve halkların temsili olacağı hükümetin kurulması
* Yeni Suriye hiçbir şekilde İsrail’e tehdit oluşturmayacağını garanti etmelidir.
* Hamas’la her türlü temasın kesilmesi ve var olan veya olabilecek tüm ilişkilerin kesilmesi ve tasfiye edilmesi.
* Yeni Suriye’nin yönetim şekli şeriata dayalı değil laik esasına dayanmalıdır. Çünkü Suriye toplum ve inanç açısından kozmopolit, yani bir çok farklı din ve mezhep yapısına sahip bir ülke.
HTŞ’nin ABD heyetinin tavır olarak belirlenen bu önerileri kabul edip etmediği öğrenilemedi.