25 Nisan 2013 Perşembe Saat 10:05
Daxuyaniya KCK’ê ji ber balafiran ne diyare kengî bê kirin – DÎHA
Daxuyaniya KCK’ê ku tê hêvikirin îro bê kirin ji ber tevgera balafirên şer ên tirk û balafirên keşîfê ne diyare dê daxuyanî kengî bê dayîn.
Ji bo daxuyaniya Koma Civakên Kurdistanê (KCK) ku tê payin îro bê kirin, bi sedan rojnamevanên derve, Tirkiyê û Herêma Kurdistanê berê xwe dane Herêma Qendîlê. Lê ji ber ku duh li ser herêmên Zap, Xinêre Xakûrkê firokeyên şer û keşîfê digerîn û îro jî li ser esmanên Qendîlê firokeyên keşîfê digerîn rojnamevan di ketina Qendîlê de hatine sekinandin. Lewra rojnamevan nikarin biçin cihê ku daxuyanî wê lê bê dayîn. Ji bo vê jî ne diyare ku wê daxuyaniya KCK’ê îro bê kirin yan ne. Ji bo vê jî wê piştre wê diyar bibe ka daxuyaniya çavê hemû çapemeniya cîhanê ketiye ser bê kirin yan ne.
1 Mayıs Tertip Komitesi: 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz -DİHA
1 Mayıs Tertip Komitesi, Taksim Meydanı’nda yaptıkları incelemelerin ardından 1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı’nı Taksim’de kutlayacakları duyurdu.
DİSK, KESK, TÜRK-İş ve TTB’nin aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi, yaklaşan 1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı hazırlıklarına ilişkin Taksim Gezi Parkı’nda basın açıklaması yaptı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkan yardımcıları, Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve çok sayıda sendika ve siyasi parti temsilcisinin katıldığı açıklamada, “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açıldı. “Biji 1 Gulan”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız” sloganlarının atıldığı açıklamada basın açıklaması yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, çağrıcı ve katılımcı örgütler olarak 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacaklarını duyurdu. Taksim 1 Mayıs Alanı’nın demokrasi mücadelesi açısından vazgeçilmez öneme sahip olduğunu vurgulayan Beko, “İşçi ve emekçi kitlelerinin ve emek dostlarının yıllarca süren mücadeleleri sonucunda Taksim 1 Mayıs Alanı yasaklardan kurtarılarak kazanılmış ve sınıfın kürsüsü yeniden kurulmuştur” dedi.
İstanbul Valiliği’nin, Taksim’de devam eden Yayalaştırma Projesi’ni gerekçe göstererek emekçilere kapattığı Taksim 1 Mayıs Alanı’nda yaptıkları incelemelere de değinen Beko, “Taksim’de fiziki engeller söz konusudur, ancak bu tamamen teknik bir sorundur. Yaptığımız incelemelerde alınacak önlemlerle bu sorunun aşılabileceği tespit edilmiştir” diye konuştu. 1 Mayıs’ta gerici, otoriter yönetim anlayışına karşı, eşitlik, özgürlük ve adalet için Taksim’de olacaklarını belirten Beko, “İşçileri, işsizleri, aydınları, gazetecileri, sanatçıları, öğrenciler, kadınlar, yaşlıları tüm halkımızı 1 Mayıs alanlarında birlikte olmaya çağırıyorum” dedi.
Çavên cîhanê li Qendîlê ne – ANF
Piştî ku hate ragihandin ku dê Serokatiya Konseya Rêveber a KCK’ê li Qendîlê daxuyaniyek derbarê vekişîna hêzên gerîlayan ji Bakûrê Kurdistan û Tirkiyeyê de daxuyanî bide çapemeniyê, çapemeniya Kurd, Tirkiye û cîhanê berê xwe da Qendîlê. Li aliyeke din jî balafirên keşfê li ser Qendîlê re difirin.
Du roj beriya daxuyaniya çapemeniyê ku tê payin îro ji aliyê Serokatiya Konseya Rêveber a KCK’ê ve bê dayin, çapemeniya Kurd, Tirkiye û navneteweyî berê xwe da Başûrê Kurdistanê. Gelek ajansên navneteweyî, rojname û televîyzonên biyanî, çapemeniya Bakûr û Başûrê Kurdistanê, Tirkiye, bi sedan rojnamevan ji bo beşdarî civîna çapemeniyê bibin, li Qendîlê ne.
Li aliyeke din jî, balafirên keşfê li ser herêma Qendîlê ku tê daxuyaniya çapemeniyê lê bê dayin digerin û balafir bala rojnamevanan kişandin ser xwe.
Açlık grevindeki tutuklular: Kritik aşamadayız – ANF
Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde 32 gündür açlık grevinde olan tutuklular, aileleri aracılığıyla açıklama yaptı: Kritik aşamadayız. Taleplerimiz kabul edilmezse eylemimiz sürer.
Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki ağır koşulların düzeltilmesi, tutuklulara dönük saldırı ve keyfi uygulamaların son bulması için 21 tutuklunun sürdürdüğü süresiz-dönüşümsüz açlık grevi en kritik sürece girdi. Eylem bugün 32. gününde.
Tutukluların sağlık durumlarının endişe verici boyutlara ulaştığı belirtildi. Grevdeki tutuklular dün açık görüş sırasında aileleri ile aracılığıyla kamuoyuna greve ilişkin son durumu anlattı. Sağlık açısında kritik sürece girdiklerini belirten tutuklular “Tüm arkadaşlarda aşırı kilo kaybı, kusma, baş dönmesi gibi sağlık sorunları başladı. Cezaevi yönetimi ve savcılık ile görüşmemiz oldu. Taleplerimizi sözlü olarak karşılayabileceklerini söylediler ama biz yazılı olarak güvence istedik. Yazılı olarak kabul etmediler. Cezaevinde bize dayatılan bu insanlık dışı uygulamaların son bulması için başlattığımız açlık grevinde kararlıyız. Taleplerimiz kabul edilene kadar devam edeceğiz. Bütün duyarlı insanları bu mücadelemizde destek olmaya çağırıyoruz” dedi.
Aileler ise, görüştükleri yakınlarının konuşurken zorlandıklarını, görüşme sırasında baş dönmesi ve halsizlik yaşadıklarını anlattı.
TUNCEL: HERGÜN İŞKENCE YAPIYORLAR
BDP İstanbul Milletvekilli Sebahat Tuncel de dün cezaevine gelerek savcılık, cezaevi yönetimi ve grevdeki tutuklularla görüştü. Tuncel ajansımıza yaptığı açıklama grevde bulunan tutuklularda sağlık sorunların baş gösterdiğine dikkat çekerek, dün yaptığı görüşmeye ilişkin şunları söyledi:
“Savcılık, cezaevi yönetimi ve tutsak arkadaşlarımızla görüştük. Aralarında yaptıkları görüşmede cezaevi yönetimi bazı şartları kendilerinden kaynaklı olmadığını ama taleplerini kabul edeceklerini sözlü olarak belirtmiş. Arkadaşlarımız da yazılı teminat istemiş, bir sonuca ulaşamamışlar. Bugün yine görüşeceklerini söylediler. Cezaevi yönetimi bazı şartların kendilerinden kaynaklanmadığını söylemiş ama cezaevinde hergün işkence uygulanıyor. Gardiyanlar işkence yapıyor. Çok ağır koşullar söz konusu. Arkadaşlarımız son sürece zarar verecek bir eylem içine girmek istemediklerini ama artık bu ağır koşullara dayanacak güçleri olmadığını söylediler. Zaten cezaevi yönetimi ilk kez tutsaklarla iletişime girmiş. Daha önce hiçbir şekilde yazılı ya da sözlü taleplerine cevap bile vermemişler. Orada insanlık onurunu ayaklar altına alan uygulamalar var. Arkadaşları moralli ama sağlık durumlarının kötüleştiğini gördük.”
Muxatab Kurd in – Yeni Özgür Politika
Endama Desteya Bilind a Kurd (DBK) Îlham Ehmed, têkildarî biryara Yekîtiya Ewropayê a li ser bazirganiya petrolê got: “Herêmên petrolê dibin kontrola Desteya Bilind a Kurd de ne. Lewre firotina petrolê ancax bi riya desteyê dikare pêk were.
Endama Desteya Bilind a Kurd Îlham Ehmet, li hemberî biryara wezîrên karên derve yên Yekîtiya Ewropayê (YE), ku destûrê dide Koalîsyona Niştimanî ya Hêzên Muxalefeta Sûriyê da ku petrolê bifiroşe û bi destûra muxalefetê şîrketên petrolê razemeniyê bikin, nerazîbûn nîşan da. Endama Desteya Bilind a Kurd Îlham Ehmed, der barê biryara YE’yê ku çend roj beriya niha hatibû girtin de, ji ANHA’yê re axivî. Ehmed destnîşan kir ger ku firotina petrolê feydeyekê bide gelên Sûriyê û hemû pêkhateyên wê, ev dê bibe tiştekî baş û wê ambargoyê rake. Ehmed, da zanîn ku, dema li biryara YE’yê dinêrin, tenê Koalîsyona Niştimanî ya Hêzên Muxalefeta Sûriyê muxatap hatiye girtin, lê nava koalîsyonê de hemû pêkhateyên Sûriyê nîn in û wiha dirêjî da axaftina xwe: “Beşek girîng li derve mane, Desteya Bilind a Kurd ji yek ji van e. Ji ber vê sedemê Koalîsyona Muxalefeta Sûriyê nikare nûnertiya hemû pêkhateyên Sûriyê bike.
‘Armanc bîrên petrolê ne’
Îlham Ehmed, li hemberî YE’yê jî nerazîbûn nîşan da û ev tişt gotin: “Têkiliyên Yekîtiya Ewropayê divê li ser esasê bazirganiyê nebe. Beriya her tiştî divê Yekîtiya Ewropayê ji bo yekîtiya muxalefetê û rawestandina xwînrijandinê kar bike.
Ehmed, anî ziman ku heke koalîsyona muxalefetê jî bixwaze nûnertiya hemû gelên Sûriyê bike, divê bi Desteya Bilind a Kurd re rûne û guftugoyan bike. Ehmed bal kişand ku piraniya herêmên Kurdî û bi taybetî herêmên petrolê dibin kontrola Desteya Bilind de, lewre ger ku firotina petrolê çêbibe, pêwîste ev riya Desteya Bilind çêbibe û wiha dom kiri: “Firotina petrolê jî divê ji bo başkirina rewşa aborî ya Sûriyê û Rojavayê Kurdistanê û vegera koçberan bê bikaranîn.
Liser hewldanên komên çekdar ku dixwazin bîrên petrolê bidest bixin jî Ehmed wiha got: “Armanca komên girêdayî Cephet El-Nasra û yên din desteserkirina bîrên petrolê ye. Lê herêma Rojavayê Kurdistanê niha di bin parastina gel de ye û tu kes nikare destkeftiyên gel ji wan bigire. Hemû berhemên petrolê jî divê xizmeta gelên Sûriyê de bin.
PKK’yi listeden çıkarın – Yeni Özgür Politika
AKPM’nin ‘PKK teröristleri’ tanımını çıkarmasının tavır değişikliği açısından önemli olduğunu söyleyen Ertuğrul Kürkçü, AB’nin ‘terör örgütleri listesi’ni yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirtti. Kürkçü, “Bu kararla beraber bütün Avrupa kurumları nezdinde harekete geçmek gerekiyor dedi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi(AKPM) “Türkiye Siyasi Denetim Raporu” önceki gün Strasbourg’daki Genel Kurul’da kabul edildi. Raporla, Türkiye’ye “ilerlemelere rağmen söz konusu düzenlemeleri yeterince gerçekleştirmediği” mesajı verilerek, en az iki yıl daha siyasi denetimde tutma kararı alındı. Birleşik Sol Avrupa Grubu (UEL) içinde yer alan BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün verdiği önergelerle tasarıda “PKK’ye ilişkin” önemli bir dil ve yaklaşım değişikliğine gidildi. Kürkçü, AKPM’nin büyük çoğuluğunun desteklediği raporu ve yaratacağı sonuçları gazetemize değerledirdi. Kürkçü, tartışılması sırasında raporda yer alan kimi ifadeleri, kimi hükümleri daha iyileriyle değiştirmek için adım attıklarını belirtti. Verdikleri değişiklik önergeleri sonucu ise AKPM’nin Türkiye raporundaki “PKK’nin terörist faaliyetleri 40 bin kurbana neden oldu ibaresi, oy çokluğuyla reddedilerek, “Türkiye ile PKK arasındaki çatışma 40 bin kurbana neden oldu şeklinde değiştirildi. Gözetim Komitesi, geri çekilme sürecine atıfta bulanarak ‘PKK teröristleri’ yerine “aktivistler” tanımını kullanmayı tercih etti. “Ülkenin gelecekteki demokratik sistem ve meclis şeklini Türk kurumları ve Türk halkı belirler” ifadesi ise “Türkiye vatandaşları ve kurumları” olarak değiştirildi. Ayrıca Alevi toplumuyla sonuç alıcı görüşmelere derhal başlanması hüküm olarak eklendi.
Çözüm zamanının dili
BDP Milletvekili Kürkçü, “Bir bütün olarak baktığımızda aslında, karar tasarısının sözünü zamanın ruhuna uydurduk. Çatışma zamanının diliyle değil, müzakere ve çözüm zamanının diliyle konuşulmasını sağlamaya çalıştık ve bu Konsey’den büyük destek gördü” dedi. 142 evet, 35 hayır, 6 çekimser oyla Genel Kurul’da kabul gören rapora ilişkin Kürkçü, şu tespiti paylaşarak, kararın önemine işaret etti: “Buradaki deneyimli gazeteciler bize, çok uzun zamandır ilk defa bir Genel Kurulda bir karar tasarısının özünün bir bütün olarak değişmesine yol açacak madde değişikliklerinin kabul gördüğü söyledi. Bu değişikliklerle raporun özü değişti. Çünkü daha önceki Türkiye’nin de etkisiyle çok güvenlikçi bir dille kaleme alınmışken şimdi barışçı ve özgürlükçü bir dil karar tasarısına hakim oldu. Biz her zamanki tutumumuzu sürdürdük ancak bu sefer bu tutum Konsey’de oylamaya katılan bütün ülke heyetlerinin ve bütün grupların büyük desteğini aldı. Bu çok önemli.”
‘BDP için diplomatik kazanım’
Bunun öneminin Türkiye delegasyonunun sözcüleri tarafından küçültülmeye çalışıldığını ifade eden Kürkçü, “Ama böyle değil. Her ülkeden ve her politikadan yeteri kadar parlamenter bizimle tutum birliği gösterdi. Bu hem bizim yer aldığımız Birleşik Sol Grup için, hem bizim BDP Blok Grubumuz için önemli bir diplomatik kazanımdır. Ancak tabii biz burada kendimizi bir milli maçta galibiyet almış gibi görmüyoruz. Aslında olması gereken yere işleri taşıdık” diye konuştu.
‘AKP için önemli referans’
Raporun aslında AKP Hükümeti içinde doğru okunursa önemli bir referans olacağının altını çizen Kürkçü, sözlerine şöyle devam etti: “Bundan sonra Türkiye aslında çözüm sürecinde referansta bulunacağı önemli uluslararası bir metne sahip olacaktır. Hükümetin üzerinde dikkatle düşünürse, devletçi, ittihatçi bir tepki göstermek yerine demokratik bir yaklaşım gösterirse bu karar tasarısından çokça istifade edeceğini düşünüyorum. Milliyetçi ve mukassedatçıların bundan hoşlanmamaları anlaşılabilir ama bu yoldan gidilerek barışın da sağlanamayacağını hepimiz biliyoruz.”
AKPM’nin değil AB’nin listesi
Kürkçü, raporla “PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarıldığı yönündeki değerlendirmeleri ise “abartılı” bulduğunu söyledi. Kürkçü şöyle konuştu: “Bunlar abartılı yorumlar, çünkü PKK’yi ‘terör örgütü’ olarak niteleyen kurum Avrupa Birliği’dir, Avrupa Konseyi değil. Dolayısıyla PKK, AB’nin ‘terör örgütleri listesi’nden bu karar dolayısıyla çıkmıyor. Ama bu yaklaşım şuna yol açıyor: AKPM, hem Türkiye’deki çatışmayı ele almak, değerlendirmek, hem Türkiye’deki çatışmanın taraflarını tanımlamak bakımından güvenlikçi ve anti-terörist dilden, politik ve çözümcü bir dile doğru atlamış oluyor. Bu açıdan son derece önemli. Fakat bu PKK hakkında değil Türkiye hakkında bir görüşme olduğu için asıl hükümler Türkiye’nin siyasi hükümleriyle ilgili. Bunlar ikincil konular. Fakat bu ikincil konular içinden geçtiğimiz çözüm sürecinde çok büyük bir önem kazandığı için buradaki tavır değişikliği bizim için önemlidir.”
‘Çözüm ve müzakereye onay’
AKPM’nin bu kararının Türkiye’de içinden geçilen yeni süreçle bağlantılı olduğuna vurgu yapan Kürkçü, “karar değişiklikleriyle şüphesiz bu sürece ilişkin mesaj veriliyor” diyerek, şunları belirtti: “Birincisi karar bir bütün olarak Türkiye’nin yeni girdiği çözüm ve müzakare yolunu onaylıyor. Bunun devam etmesini istiyor. Bunun için kolaylaştırıcı bir tutum takınıyor. İkincisi bunun gerçekleşmesi için Türkiye’nin yapması gereken reformalara işaret ediyor ki bu Sayın Öcalan’ın yol haritasında yol temizliği olarak belirtilen hususlardır. Yani partiler kanunu, seçim kanunu, eğitim yasasındaki değişikler, yerel yönetim yasalarındaki değişiklikler bir bütün olarak Türkiye’deki demokratik reformlar sürecinin tamamlanmadığını, Türkiye’nin bunu tamamlaması gerektiğini açık bir görev olarak önüne koyuyor ve 2 yıl daha Türkiye’nin gözetim sonrası denetimde kalması gerektiğine karar veriyor. Yani Türkiye’ye demokratik dönüşüm sürecin tamamlanmadı, bunu tamamla demiş oluyor.”
Avrupa Konseyi’nin Türkiye ile hukuku çerçevesinde gözetimlerine devam edeceğini anımsatan Kürkçü, “Avrupa Konseyi daimi bir göz. Türkiye’nin Avrupa’ya verdiği sözlerin takip edilmesi bakımından birinci gözdür ve bu gözlem devam edecektir” dedi.
AB gözlüğünü değiştir!
Kürkçü’ye göre AKPM raporuyla AB’ye ise şöyle bir mesaj veriliyor: “AB’yi, Türkiye’deki durumu Türkiye’nin güvenlikçi iktidarlarının gözlüğüyle değil, uluslararası camianının barış ve demokrasi gözlüğüyle görmeye davet ediyor. Dolayısıyla PKK’yle, Türkiye’deki çatışmayla ilgili terminoloji ve yaklaşımın değişmesi yönünde bir standart oluşturmuş oluyor. Bir bütün olarak da uluslararası kamuoyuna Türkiye’deki gelişmelerin memnuniyet verici olduğu işaretini ulaştırmış oluyor.”
‘PKK listeden çıkarılmalı’
AKPM raporu ardından PKK yasağının ve PKK’nin AB ‘terör örgütleri listesi’nin gözden geçirilmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Kürkçü, “Aslında herhangi bir yasal dayanağı olmadan konulmuş olan bu tanımlamanın, listenin gözden geçirilmesinin zorunluluk olduğu aşikardır” dedi. Avrupa Birliği tarafından hazırlanmış bir rapora dikkat çeken Kürkçü, “Bu rapora göre gerek Birleşmiş Milletler, gerek ABD, gerek AB tarafından ortaya konulan bütün ‘terörist örgüt’ tanımları, bu örgütlerin sözcüleri, üyeleri herhangi bir mahkeme tarafından dinlenilmeden, onların savunmaları alınmadan verilmiş tek yanlı kararlar oldukları için uluslararası hukuk bakımından meşru da kabul edilmiyor. Şimdi bu meşruiyet eksikliği dolayısıyla, bu kararla beraber bütün Avrupa kurumları nezdinde harekete geçmek ve onların da bu karar ışığında sürece yaklaşmalarını beklemek gerekir. Bu hem hakkımızdır hem de onları bir kere daha yeni ruhla hareket etmeye davet ediyoruz” diye konuştu.
Diplomasi çalışmaları artmalı
AKPM kararlarıyla bütün AK kurumlarının, hükümetler, dışişleri bakanlıkları, insan hakları kuruluşlarının “yeni standartı gözetmek zorunda kalacağına” vurgu yapan Kürkçü, “daha bu sürecin başındayız” tespitini yaparak, bu alanda Kürt Özgürlük Hareketi ve BDP’nin yürüteceği çalışmanın önemine vurgu yaptı: “Bu karar tabii ki Avrupa’daki Kürtler için değişiklikler getirecektir ancak bu çalışmadan olmaz. Bunun için Kürt Özgürlük Hareketi’nin, BDP’nin diplomasisinin çok çalışkan bir biçimde gayret göstermesi gerekiyor. Hiçkimse kendi kendine böyle bir karar var diye alışkanlıklarını değiştirmez. Değişiklik, bizim ve dostlarımızın çabalarına bağlı.”
AKPM üyesi Hunko: Sıra AB ve Almanya’da
AKPM üyesi Alman Parlamenter Andrej Hunko, PKK’ye yönelik ‘terörist’ suçlamasından vazgeçilmesinin sevindirici olduğunu belirterek, “Şimdi sırada Avrupa Birliği ve Almanya’da” dedi.
AKPM’nin Alman Sol Parti üyesi Andrej Hunko, Genel Kurul’da Kürt Halk Öderi Abdullah Öcalan ile AKP Hükümeti arasında başlayan çözüm sürecine destek verildiğine dikkat çekti. AKPM’nin İrlanda ve Güney Afrika gibi bir çözümden yana olduğunu ifade eden Hunko, PKK’ye ilişkin yeni belirleme için ise şunları söyledi: “PKK müzakerenin bir tarafı. Bu yüzden AKPM’nin PKK için ‘terörist’ tanımını kaldırması oldukça önemli. Avrupa Birliği’nin de bir an önce PKK’yi ‘terörist örgütler listesi’nden çıkarması, Almanya’nın da PKK yasağını kaldırması gerekiyor. Böyle bir adım hem Avrupa’da yaşayan Kürtlerin dışlanması ve kriminalize etme politikalarına son verecek, hem de Türkiye’deki çözümü hızlandıracaktır.”
BU DA SİZE DERS OLSUN! – Özgür Gündem
Dünya tarihinde en büyük gazeteci davalarından biri olarak tarihe geçen Özgür Basın duruşmasında Kürt gazeteciler savunmalarını yaptı. Savunmalar düşünceyi ifade ve basın özgürlüğü dersi gibiydi
TARİH BİZİ MAZLUMLARIN SÖZCÜSÜ YAZACAK
26’sı tutuklu 46 gazetecinin yargılandığı duruşmada tekçi cumhuriyet ve onun sürdürücüleri yerle bir edildi. Bütün tutsaklar adına gazeteci Ertuş Bozkurt’un 26 sayfalık Kürtçe savunmasının ardından, gazeteci arkadaşlarımız Nurettin Fırat, Turabi Kişin, Ramazan Pekgöz ve Hüseyin Deniz de savunma yaptı
İMRALI SÜRECİYLE DAVA TAMAMEN ÇÖKTÜ
Kürt sorunundaki son gelişmelerle birlikte davanın tamamen çöktüğünü dile getiren gazeteciler, “Siz kabul etseniz de etmeseniz de bizler gazeteciyiz. Deliller de gazeteciliğimizin kanıtıdır. Sizin suç dedikleriniz bizim şerefimizdir. Adına ne derseniz deyin yeni sürecin arkasındayız. dedi
Deliller gazeteciliğimizin kanıtıdır
26’sı tutuklu 46 gazeteci arkadaşımızın yargılandığı davanın 4’üncü duruşması dün görüldü. Silivri Cezaevi Yerleşkesi’ndeki İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, gazeteciler adına ortak savunmayı tutuklu gazeteci Ertuş Bozkurt okumaya devam etti.
Gazeteciler, dünkü duruşmada, Ermeni Soykırımı’nın 98. yıldönümünü siyah kıyafetler giyerek protesto etti ve “Bugün Ermeni Katliamı’nın yıldönümü. Bu acıyı paylaşmaktayız dedi.
Tutuklu arkadaşlarımız, yaptıkları savunmada, çözüm sürecine işaret ederek, daha önce yaptıkları bütün yayın ve haberlerde Kürt sorununun demokratik yöntemlerle ve müzakereyle çözülmesi gerektiğine vurgu yaptıklarını vurguladı. Çözüm sürecinde gelinen noktanın kendi haklılıklarının tescili anlamına geldiğini ifade eden arkadaşlarımız, davanın çöktüğüne işaret etti. Savunmada, şu hususlara dikkat çekildi: “Bizi tutukladığınızda Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, ‘İmralı’dakinin işi bitmiştir. Teröristle müzakere etmeyiz’ demeçleri verir ve buna uygun politikalar izlerken, şimdi ‘İmralı’da görüşmeler iyi gidiyor. Kürt sorunu diyalog ve müzakere yoluyla çözülmeli. Çözüm için baldıran zehiri de olsa içerim’ aşamasına geldiler. Sadece bunlar bile bizim hakkımızda açılan davaların çöktüğünü ilan eder niteliktedir.
Utanç verici bir dava
Bozkurt’un ardından savunmasına geçilen tutuklu gazeteciler, Ertuş Bozkurt’un okuduğu savunmanın arkasında olduklarını açıklayarak sözlerine başladı. Tutuklu gazetecilerden Nurettin Fırat, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde yaptığı savunmada, böylesi bir davanın ancak totaliter rejimlerde açılabileceğine dikkat çekti. Fırat, Osmanlı’dan günümüze basın üzerinde uygulanan sansür ve yasaklamalar hakkında tarihi örnekleri içeren bir sunum yaptı. İktidarların tarih boyunca gazetecilerin fikirlerinden korktuğunu söyleyen Fırat, “Bugüne kadar öldürülen gazetecilerin hiçbir suçu yoktu. Suçları ellerindeki kalemler ve yazılarıydı. Şiddetin en büyüğü fikir ve düşünceye karşı yürütüldü diye konuştu. 1990’lı yıllarda basının maruz kaldığı baskı ve sindirme politikalarına değinen Fırat, “Toplumun çeşitli kesimlerine baskı ve şiddet uygulandı. Musa Anter katledildi. Anter’in arkadaşı 70 gazeteci katledildi. Bugün Başbakan dile getiriyor, ‘Musa Anter fikir ve düşüncenin çınar ağacıdır’ diyor. Fakat bu dava da devam ediyor. Türk basın tarihi aynı zamanda Türk sansür tarihidir de dedi.
Bizler gazeteciyiz
Fırat, “Aradan yüzyıllar geçti, buna rağmen hala gazeteciler tutuklanıyor, gazeteler Dün İstiklal Mahkemeleri’nde gazeteciler ‘irticacı’ iddiasıyla yargılanıyordu, bugün de bizim için ‘terörist’ diyorlar. Belki tarih değişti, aktörler değişti, ama zihniyet hala aynı yerde duruyor dedi. Başbakan ve Adalet Bakanı’nın her platformda kendileri hakkında “terörist nitelemesi yaptığını hatırlatan Fırat, bu söylemin, bir suç olduğunu söyledi. Fırat, “Ama bu suç hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Her dönem bu suçlamalar kendi argümanlarını güçlendirmek için kullanılmıştır. 90’lı yıllarda Hasan Cemal, Süleyman Demirel’e ‘neden bu kadar gazeteci öldürüldü bunların suçu neydi?’ diye soruyor. O da yanıt olarak ‘Onlar gazeteci değil teröristti’ diyor. 28 Şubat’ta gazeteciler andıçlandı dosyamızda da buna benzer bir andıçlama söz konusudur dedi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün tutuklu gazetecilerle ilgili yayınlanan raporlarını da hatırlatan Fırat, “Hiçbir yerde olmadığı kadar gazeteci tutuklu. Siz kabul etseniz de etmeseniz de bizler gazeteciyiz. Önümüze koyduğunuz deliller de gazeteciliğimizin kanıtıdır diye konuştu.
Bir suçumuz varsa…
Tutuklu gazeteci Turabi Kişin de Kürtçe’nin Dimilkî lehçesinde yaptığı savunmasında, yargılandıkları mahkemenin tarihte utançla anılacağını vurguladı. Kürt basın kurumlarının tüm Türkiye halklarının, dinlerinin, kadınların, işçilerin, öğrencilerin ötekileştirilen, baskıya maruz kalan her kesimin sesi olduğunu dile getiren Kişin, hapsedilmeleriyle iktidar baskısına maruz kalan bu kesimlerin susturulmak istendiğine dikkat çekti. “Eğer bugün ülke güzel günlere gidiyorsa bunda özgür basının emeği vardır diyen Kişin, mahkemenin demokrasi önünde bir engel oluşturmaması gerektiğini söyledi. Mahkemenin kendilerine yönelttiği iddiaların suç olmadığını ifade eden Kişin, “Eğer bir suçumuz varsa bu hizmetleri yeterince yerine getirememekten kaynaklıdır. Eğer biz üzerimize düşeni yeterince yapsaydık belki de Türk ve Kürtlerin akan kanı dururdu. Ama biz bu hesabı da mazlumlara veririz diye konuştu.
Bu dava düşmüştür
Son olarak savunma yapan tutuklu gazetecilerden Ramazan Pekgöz ise, 17 aydır rehin tutulduklarını söyledi. Bu süre boyunca kendilerine destek sunan meslektaşlarına içeride ve dışarıdaki gazeteci örgütlerine ve davayı izleyen basın mensuplarına teşekkür eden Pekgöz, operasyonun siyasi bir operasyon olduğunu, bu iddianame karşısında hukuki tek bir savunma yapmayacaklarını belirtti. 115 yıldır Kürt basınının birçok şiddete maruz kaldığını ifade eden Pekgöz, “Bu süreçte Kürt gazetecilerin payına düşen, sürgün, katledilme ve tutuklamalardır. Bu zihniyeti kabul etmiyoruz. Devletin adı değişti, sınırları değişti, sistemi değişti, fakat değişmeyen tek şey devletin zihniyetidir. Bu zihniyet değişmeden Türkiye hiçbir soruna çözüm geliştiremez dedi. Konuşmasında Pekgöz, Kürt gazeteciler olarak yeni sürecin arkasında olduklarını bugüne kadar yaptıkları çalışmalarının temelinde de Kürt sorununun müzakere yoluyla çözülmesi çağrısının bulunduğunu ifade etti. Gelinen aşamada bu davanın düştüğünü sözlerine ekleyen Pekgöz, “Artık burada olmamamız gerekiyor. Dışarıda mesleğimizle uğraşmamız gerekiyor diye konuştu. Duruşmaya bugün devam edilecek.
YÜZDE 82 ÖCALAN – Özgür Gündem
SAMER’in Kürdistan’da yaptığı kapsamlı araştırmada çarpıcı verilere ulaşıldı. 16 kentte yapılan araştırmaya göre, Kürtlerin yüzde 81,9’u Öcalan’ın görüşme sürecinde Kürtleri temsil ettiğini düşünürken, yüzde 90,8’i ise Öcalan ile yapılan görüşmeleri destekliyor
HALK ÖCALAN’IN YOLUNA GÜVENİYOR
SAMER’in Bölge’de 16 ilde toplam 3 bin 433 hanede yaptığı araştırmaya göre Kürtlerin yüzde 81,9’u PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı temsilcisi olarak görüyor. Ankete katılanların yüzde 82,6’sı ise Öcalan’ın milyonların şahitliğindeki tarihi Newroz mesajını olumlu bulduğunu belirtti
KÜRTLER ANAYASAYI İŞARET EDİYOR
Amed, Dersim, Qers, Semsûr ve Îdir’ın da aralarında olduğu 16 kentte yapılan ankete göre halk yüzde 87,3’le Kürt sorununun anayasal düzenlemelerle çözüleceğine inanıyor. Yüzde 76,8’i ise Öcalan’la yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanacağını düşünüyor
Öcalan’a güven tam
Siyasal ve Sosyal Araştırma Merkezi’nin (SAMER) nisan ayında Bölge’nin 16 ilde gerçekleştirdiği “Kürt Sorununun Çözüm Sürecinde Algı ve Beklentiler başlıklı araştırmanın sonuçları basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. SAMER Genel Koordinatörü Velat Aydın, yaptığı sunumda 5 bölümden oluşan çalışmada özellikle başlatılan sürece ilişkin sorular sorulduğunu aktardı. 3 bin 433 hanede yapılan yüz yüze görüşmelerin Agirî (Ağrı), Çewlîg (Bingöl), Bedlîs (Bitlis), Colemêrg (Hakkari), Qers (Kars), Mêrdîn (Mardin), Semsûr (Adıyaman), Mûş, Sêrt (Siirt), Dersim, Riha (Urfa), Wan (Van), Êlîh (Batman), Şirnex (Şırnak) ve Îdir’da (Iğdır) gerçekleştirildiğini söyleyen Aydın, 18 yaş altı grubun anket dışı tutulduğunu belirtti. Aydın, raporda “Kimliğinizi nasıl tanımlarsınız? sorusuna 2 bin 823 kişinin yani yüzde 82,2’sinin “Kürt cevabı verdiğini aktardı. Ankette ailede konuştukları dil sorusuna yüzde 71,4 oranında Kürtçe’nin Kurmancî, yüzde 2,9’una Kürtçe’nin Dimilkî lehçesi cevabı aldıklarını belirtti.
Süreç ‘barış süreci’
Türkiye’nin en önemli sorununun ne olduğu konusunda sorulan sorularda verilen cevapların yüzde 64,2’sinin “Kürt sorunu olduğunu vurgulayan Aydın, “Son günlerde Kürt meselesinin çözümüne ilişkin olumlu gelişme yaşandı mı? sorusuna ise yüzde 74,4’ünün “evet yanıtı verdiğini söyledi. Aydın, sürecin nasıl tanımlandığı konusunda sorulan soruya katılımcıların yüzde 73,8’inin “barış/müzakere süreci seçeneğini seçtiğini belirtt.
Öcalan temsil ediyor
Başlatılan süreçte, “Öcalan’ın görüşme sürecinde Kürtleri temsil ettiğini düşünüyor musunuz? sorusuna yüzde 76 oranında “evet , yüzde 10 oranında ise “hayır dendiğini vurgulayan Aydın, “Yine sorduğumuz ‘Abdullah Öcalan ile başlatılan görüşmeleri destekliyor musunuz?’ sorusuna yüzde 90,8’i desteklediğini belirten yanıtlar vermekteyken, yüzde 5,3’ü desteklemediğini belirten yanıtlar vermiştir dedi. Ankete katılanların yüzde 82,6’sının Öcalan’ın Newroz mesajını olumlu bulduğunu aktaran Aydın, ankete katılanların yüzde 86,6’sının da PKK’nin ateşkes ilan etmesini olumlu bulduğunu belirtti. Aydın, “Yine PKK’nin sınır dışına çıkmasında hükümetin gerekli adımları atması konusunda güven verici olup olmadığı sorusuna katılımcıların yüzde 55,8’i olumlu cevap verirken, yüzde 20’si ise hükümet tarafından gerekli adımların atılmayacağı görüşüne sahiptir dedi.
‘Öcalan’a güveniyorum’
Siyasi aktörlere duyulan güven konusunda sorulan sorularda katılımcıların Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e 53,8, Başbakan Tayyip Erdoğan’a yüzde 53,1, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e yüzde 32,2, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yüzde 4,4 ve MHP lideri Devlet Bahçeli’ye yüzde 3 oranında güven duyduğuna dikkat çeken Aydın, “BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’a olan güven yüzde 71,2, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’a olan güven yüzde 72,6 ve nihayetinde Abdullah Öcalan’ın çözüme katkı sunacağına olan güven ise yüzde 81,9 olarak belirlenmiştir. O halde bu bulgulara dayanarak söylenebilir ki, çözüm sürecinde en fazla güven duyulan aktör Abdullah Öcalan’dır dedi.
Anayasayla çözülür
Yeni anayasa hazırlık çalışmalarında Kürt sorununun anayasal düzenlemelerle çözüleceğine olan inancın yüzde 87,3 olduğunu belirten Aydın, vatandaşlık tanımına ilişkin sorulara ise yüzde 49,3’ün yeni anayasadaki vatandaşlık tanımının tüm etnik ve inançsal kimliklere vurgu yapacak anayasal vatandaşlık tanımı olması gerektiğini, yüzde 32,7’nin bütün etnik ve inançsal kimliklerden arındırılmış bir vatandaşlık tanımı olması yönünde görüş bildirdiğini, yüzde 13,9’un ise mevcut haliyle devam edilmesi yönünde görüşlerini aktardığını söyledi. “Bugün bir referandum olsa başkanlık sistemini destekler misiniz? sorusuna katılımcıların yüzde 60,3’ünün “evet , yüzde 32,2’sinin “hayır dediğini aktaran Aydın, Suriye’de yaşanan olaylarda Türkiye’nin tavrını katılımcıların yüzde 51’inin olumsuz, yüzde 31,7’sinin olumlu bulduğunu söyledi.
Cîhan li benda daxuyaniya KCK’ê ye -ANHA
Piştî hate ragihandin ku dê Serokatiya Konseya Rêveber a KCK’ê li çiyayên Qendîlê derbarê vekişîna hêzên gerîla ya ji Bakûrê Kurdistan û Tirkiyeyê de daxuyanîyekê bide, çapemeniya Kurd, Tirk û cîhanê berê xwe dan Qendîlê. Di heman demê de jî balafirên keşfê li ser Qendîlê difirin.
Du roj beriya daxuyaniya çapemeniyê ku tê payin îro ji aliyê Serokatiya Konseya Rêveber a KCK’ê ve bê dayin, çapemeniya Kurd, Tirkiye û navneteweyî berê xwe dan Başûrê Kurdistanê. Gelek ajansên navneteweyî, rojname û televîyzonên biyanî, çapemeniya Bakûr û Başûrê Kurdistanê, Tirkiye, bi sedan rojnamevan ji bo beşdarî civîna çapemeniyê bibin, li Qendîlê ne.
Li aliyeke din jî, balafirên keşfê li ser herêma Qendîlê ku tê daxuyaniya çapemeniyê lê bê dayîn digerin û balafir bala rojnamevanan kişandin ser xwe.
Yarım kalmış vasiyet… Kefen, ölüm, yüzyıl… – JINHA
Bir insan neden kara kefenle gömülmek ister? Kara kefenle gömülen herhangi biri geliyor mu aklımıza? Ya da şöyle diyelim, Ölüler her zaman beyaz kefenle mi gömülür?
Bu topraklarda, kara kefen ile gömülen bir kadın yatıyor. Adı, Varter.
‘Kimliksiz, dilsiz, isimsiz giden kadınların hikâyesi’
Zaman, kimine göre doldurulması gereken bir defterdir. Kimine göre, bir kitap misali açıp okunmak içindir. Kimine göre ise anımsamak içindir zaman. 1915’in Nisan’ında, baharın tazeliği ile eriyen karın koyaklardan aşınması ile doluyor su yatakları. Oysa Hizol’ün yatağını, genç- yaşlı, çoluk-çocuk, kadın ve erkeklerin bedenleri dolduruyor. Zaman orada ölümle ifadesini buluyor en çok. Hizol için “haftalarca kan aktı denmesi de bu yüzdendir. 24 Nisan 1915, Ermeni Tehcirinin 98. Yıldönümü. Tam doksan sekiz yıl. Dile bile kolay değil söylemesi. Acı, kan, gözyaşı, çığlık ama en çokta öfke barındıran doksan sekiz yıl. Erkeğin yarattığı savaşlarda, savaş ganimeti olarak görülen kadınların ortak yaşamından kısa bir alıntı bu. Ölüme yaklaşırken, kara kefenle gömülmeyi isteyecek kadar büyük sancılara katlanan kadınların… Yaşamları boyunca kimliğini, dinini, dilini saklamak zorunda bırakılan kadınların… O kadınların sustuğu yerde, susan zamanın yeniden akması ise başka ağızlardan ancak. Tarihi, saati, yeri belli olsa bile, nedeni “belirsiz bir sürgün, bir yok oluşun hikâyesi…
Tarih kitaplarının hangi sayfasını çevirsek, ilk elden gözümüze bir “kahraman ordusu çıkıyor. Ermenilerin değimiyle “Ölüm mangaları … Ermeni tehciri üzerinden geçen zamanda da görülen o ki, tehcir edilen halklar değişse bile “ölüm mangaları değişmiyor, kadınların yüzüne nakşedilen acı, her geçen gün daha da derinleşiyor. 24 Nisan 1915’te, bütün mal varlıklarına el konulduktan sonra Müslüman erkeklerin el koyduğu güzel, becerikli ve zeki ermeni kadınlar… Varter, o kadınlardan sadece biri. Gülçiçek Günel Tekin’in yıllar evvel kaleme aldığı “Kara Kefen , Müslümanlaştırılan Ermeni kadınların ve haftalarca kan akan Hizol çayının hikâyesin anlatıyor bize. Kitaba ismini veren “Kara Kefen ise, Varter’e ait. Ölürken bile yasını tutan Varter’in kara kefenle gömülmesinin acı hikâyesi.
Varter, diğer Ermeni kadınlar gibi yaşadıklarını çocuklarından gizlemiş. Yaşadıkları konuştukça kanayan, sustukça büyüyen bir yara olmuş. Yıllar sonra Gülçiçek Günel, Varter’i kızı Şirin’den dinliyor, “onun yaşamı karaydı, kefeni de yaşamı gibi kara oldu diyor. Elazığ’ın Kulveng köyünde yaşayan bir Ermeni ailenden olan Varter, Ermeni tehciri sırasında henüz 15-16 yaşları arasındadır. O dönem hem hayatını kurtaracak, hem de hayattaki en büyük üzüntülerinden birini yaşatacak olan Cafer Gangotan(Tan) ile evlendirilir. Cafer, o dönem askerlik yapan ve ailesinin de önceden tanıdığı bir kişidir. Dersim’in Hozat ilçesinde dünyaya gelen Cafer, tehcir sırasında Varter’in ailesinin de içinde bulunduğu ve Hizol çayında katledilen, cesetleri Hizol çayına atılan grupla beraberdir. Kendisi o katliamda yer almasa bile, bizzat tanık olmuştur bu vahşete. Varter bu gerçeği Cafer’den öğrenir. Ölenler arasında ailesinin dışında akrabaları ve arkadaşları da vardır. Hayatının ikinci büyük yıkımını o an yaşamaktadır. Çevresinde ona dair hiçbir şey kalmamıştır artık. Giderek büyüyen bir sessizliğin başlangıcı olur yaşadıkları. O dönem Varter’in dayısı, devletin askere giden Ermeni gençlerini katlettiğini duyar ve bu duyumunu paylaşır fakat kimse ona inanmaz. “Ben bizi katleden devlete askerlik yapmam deyip Amerika’ya iltica eder. Belki de bu gerçeği önceden duyması onu hayatta bırakır.
“Her çeşmede, her suyolunda annemin, babamın, kardeşlerimin izi vardı…
Tehcir edilenlere af çıkınca, Varter ve Cafer topraklarına geri döner. Varter ailesinin harabeye dönen evine yerleşir. Dağılan şeyleri toparlayarak geçmişin acılarını biraz olsun unutmaya çalışır. Fakat Cafer’in ailesinin ısrarı üzerine Kayseri’ye kendi ailesinin yanına dönüyor. Varter’in yüzleştikçe az da olsa azalan acıları katmerleşiyor. Üzüntüsünü “Her tarlada, her ağacın altında, her çeşmede, her su yolunda, annemin, babamın, kardeşlerimin izi vardı” sözleri ile anlatır.
Yıllar sonra Amerika’da olan dayısından mektuplar gelmeye başlar. Varter’i, hayatta kalan tek yakınının varlığı teselli eder. Fakat aradan geçen zamanda, dayısı rahatsızlanır ve Varter’e ölmeden kendisini görmek istediğini söyler. Cafer’in izin vermemesi sonucu gidemez. İçindeki yara daha da büyür ve o acılarını da beraberinde götürür.
“Ağzın bir yaranın ağzı: yaramızın, dünyamızın,
Varter, 1982 yılında hayatını kaybeder. Vasiyetinde, “Ben gün görmedim günlerim hep kara oldu. Hep acılar yaşadım. Yaşamım kara oldu. Ölürsem kefenim kara olsun! Mezarımı da yaptırmayın, dümdüz olsun der. Öldükten bir yıl sonra mezar taşı yapılır, fakat vasiyeti tam olarak yerine getirilemez Varter’in. O vasiyet belki de doksan sekiz yıl sonra bugün, acıların kefenlediği bu topraklarda yeniden yüzleşme vakti olanağıyla yerine getirilecektir. Hizol’e, Varter’e ve daha nicelerine sorsak kim bilir daha neler anlatırlardı, açıklarlardı zamana, çocukların çığlıkları dolan ağızlarıyla.
‘Artık yeter! Barış olsun’ – Etkin Haber Ajansı
Eminönü’ndeyiz. Binlerce kişi İstanbul’un keşmekeşi içerisinde oraya buraya koşturuyor, otobüs ya da vapura yetişmeye çalışıyor. Sadece bir kaç dakikalarını ayırabilenlerle barış sürecini konuştuk. Kafalarda soru işaretleri var ama “Artık yeter barış olsun” diyenler çoğunlukta.
İstanbul, Türkiye’nin her ilinden insanların yaşadığı bir yer. Eminönü ise İstanbul’un dört yanından binlerce farklı insanın yana yana yürüdüğü, telaş içerisinde oraya buraya koşuşturduğu ilçelerden biri.
Bu koşuşturma içerisinde bize sadece bir iki dakikasını ayırabilenlerle barış sürecini konuştuk. Kimisi, “Kürt sorunu diye bir şey yok, bu siyasilerin oyunudur” diyor, kimisi ise ilk kez barışa bu kadar yaklaşıldığını belirterek, desteklenmesi gerektiğini söylüyor. Sadece sohbet ettiğimiz kişiler ise kafalarında sürece dair soru işaretleri olduğunu belirtiyor, ancak “Barış olsun” diyor.
Fatih Işık: Kürt sorun diye bir sorun yok bence. Yıllardır etnik ya da milliyetçi duygular olmadı, kimse baskı altına alınmadı. Siyasetçiler etnik milliyetçiliği ön plana çıkarıp insanları etnik, din, dil, ırk üzerinden ayırdı.
Kürt sorunu diye bir şey yok, olsaydı çok büyük kan dökülürdü. Sorunun nedeni siyasi, ABD’nin İsrail’in Türkiye üzerinde oynadığı oyunlardır bunlar.
Bugüne kadar yaşanan olaylar tamamen siyasi. Türklerin, Kürtlerle hiç bir zaman bir sorunu olmadı. Ortada bir kavga yok ki, barış olsun. Yaşanan tamamen siyasetçilerin ihtiras kavgaları, Amerika ve İsrail olduğu sürece de bu kavga devam edecek.
Osman Odabaşı: Barış sürecinin başarılı olmasını isterim. Herkesin mutlu, bir arada yaşamasını isterim. Yıllardır insanlar ölüyor, kan dökülüyor. Artık yeter, halklar kardeş olsun. Ben kendim Bulgar göçmeniyim..
Esra Gerçik: İnsanlar bugüne kadar boş yere öldü. Boş yere anneler ağladı. Elimizde yeni bir fırsat var. Bence her yerde herkes destek vermeli. Barışın ne kadar gerekli bir şey olduğunu anlamalı, birbirine anlatmalı.
Olumlu adımlar atılıyor. Her iki taraf da elinden geleni yapıyor gibi görünüyor. Hükümetin yanında olmayıp da, yardım için çalışan insanlara önemli görevler düşüyor, Akil insanlar gibi. Görevlerini de yapıyorlar doğrusu.
Yusuf Kazım Gerçik: Kürt sorunu deniliyor, bu aslında Türkiye’nin sorunu. O nedenle herkesin sorunla ilgili çözüm ve desteği olmalı. Destek vermeliyiz, köstek olmamalıyız. Genellikle bugüne kadar köstek olundu.
Esra Demirtaş: Her Türk vatandaşı gibi biz de bu ortamı destekliyoruz. Bugüne kadar hiç bu kadar barış sürecine yaklaşılmamıştı, bu nedenle umutluyum açıkçası. Kürt vatandaşlardan da böyle bir istek görüyoruz. Arkadaşlarım, dostlarım var. Hem de, Türkler olarak biz istiyoruz. Umarız çözülür.
Kürt arkadaşlarım hala geçmişte yaşadıkları acıları anlatıyor. Gerçekten çok acı yaşamışlar, hala da yaşıyorlar. Bunların sarılması da kolay değil doğrusu. Bu nedenle de aslında süreci çok yeterli görmüyorlar. Diğer partilerden yardım alınmadığı yönünde eleştirileri var. Ama bence bu bir başlangıç. Bir başlangıç yapılmadan sonuca ulaşamazsınız.
Bence biraz daha müsamahalı davranmalıyız. Bu fırsat kaçırılmamalı.
Necati Sarı: Ne güzel, niye analar ağlasın kardeşim. Ben Ağrılıyım, Kürdüm. Şimdiye kadar çok acı yaşadık, yeğenim şimdi de Şırnak’ta askerde. Niye analar ağlasın, yetmez mi? Asker, polis, gerilla insan değil mi, niye ölsün? Sebep ne?
İnşallah bitecek, barış da olacak, analar da ağlamayacak. Ben bir Kürt olarak bu süreci sonuna kadar destekliyorum. Yanlış anlamayın Erdoğan’a oy vermedim. Ama onun çözeceğine de inanıyorum. Çözerse başımın üzerinden yeri var. AKP’li değilim, yanlış anlamayın, oyumu da BDP’ye verdim.
Hanife Beyhan: Bir barış sürecidir konuşuluyor. Takip ediyorum, ama kafamda sorular var. Bunca acı yaşandı. Ayırmıyorum, her iki taraf için de söylüyorum. Bu acılar nasıl unutulacak, nasıl tamir edilecek?
Yine de toprağa verilen gencecik insanlar için “artık yeter” demeliyiz tabi. En çok da siyasilere güvenmiyorum. Bugüne kadar her gelen “Çözeceğiz” dedi, çıkarına uymadı bıraktı gitti. İnşallah bu da öyle olmaz.
Sonuçta, her şeye rağmen barış olsun, diyorum. Artık yeter!
KCK Mersin’de Tüm Tutuklular Tahliye Edildi – Bianet
KCK Mersin davası’nda tüm tutuklular tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında Dicle Haber Ajansı Mersin muhabiri Zeynep Kuriş ve İştar Kadın Merkezi çalışanları da var.
3 Kasım 2011’de Mersin, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır ve Antalya’da gerçekleştirilen KCK operasyonu kapsamında altısı tutuklu 34 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması dün Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Delil ikamesinin yapıldığı duruşmada mahkeme tüm tutukluları tahliye etti.
Tahliye edilenlerin isimleri şöyle: Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yöneticisi Abdullah Okur, DİHA Mersin Muhabiri Zeynep Kuriş, BDP yöneticisi İhsan Zengin, Mezapotamya Kültür Merkezi sanatçısı Abdulkadir Çat, Göç-Der ve İştar Kadın Merkezi yöneticisi Menice Ürün, Belediye Çalışanı Nazan Dündar.
Yargılanan 34 kişinin delil ikamesi yapıldıktan sonra avukat Vedat Özkan savunma yaptı. Savunmanın ardından mahkeme tutukluların tahliyesine karar verdi ve haklarında adli kontrol hükmü verildi. Davaya 3 Temmuz’da devam edilecek.
Li Til Temir hêrişa grûpên çekdar – Xendan
Li gor nûçeyek Ajansa Hawar ya nûçeyan, îro demjimêr 19.30’an li bajarê Tiltemir ê Rojavayê Kurdistanê komek kesên çekdar ku ji Erebên herêmê pêk tên, li nava bazarê sivikatî li gel kirin û gule reşandin, li ser vê yekê hêzên Yekîneyên Parastina Gel (YPG’ê ) mudaxele kirin û di encam de şer û pevçûn derket di navbera herdu aliyan de derket ku di encama şer de şervanekî YPG’ê û zarokekê jiyana xwe ji dest dan.
Li gorî agahiyên ku ji çavkaniyên YPG’ê hatine girtin, di pevçûnên ku nêzî nîv demjimêrê dom kir de, şervanê YPG’ê yê bi navê Mehemed Yunis ê bi nasnav Cudî Tiltemir ku di sala 1993’yan de li Tiltemir ji dayîk bûye, jiyana xwe ji dest da. Her weha zarokekî temenê wî 10 salî ji jiyana xwe ji dest daye.
Piştî mudaxelekirina Yekîneyên Parastina Gel (YPG’ê ) hêrîşkaran xwe paşve kişandin, lê li bajêr alozî didome.
BDP: Türkiye Ermenilerden özür dilemeli – Rizgarî Online
BDP, 1915 Büyük Ermeni Soykırımı´nın 98.yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada ‘Türkiye Ermenilerden özür dilemeli’ dedi. BDP Genel Merkezi tarafından “Meds Yeghern’de Yaşamını Yitirenleri Saygıyla Anıyoruz” başlığı ile yayınlanan açıklamada şöyle denildi:”Bugün, 20. yüzyılın en büyük trajedilerinden biri olan 1915 Ermeni soykırımının anıldığı gün. 98 yıl önce 24 Nisan 1915’te, insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından biri, Ermeni halkının sürgün edilmesiyle başladı. Ermeni halkı dönemin ittihatçı zihniyetinin karanlık politikaları nedeniyle büyük acılar yaşadı, Anadolu ve Mezopotamya halklarından, yurdundan koparıldı. Bu soykırımın acısı, bir asırdan bu yana gerek kardeş halkların gerekse de uluslararası toplumun vicdanlarında derin yaralar oluşturarak günümüzde de sürmektedir.’
ÖZÜR DİLENSİN
Soykırımın travma ve acıları, toplumsal hafızalardaki yerini korumaktadır, çünkü Türkiye toplumsal vicdanların temizlenmesi için 20. yüzyılın bu en büyük soykırımlarından biriyle yüzleşmemiş, kendi tarihiyle hesaplaşmamış, soykırım gerçeğini kabul ederek Ermeni halkından özür dilememiştir.
Unutulmamalıdır ki tarihle yüzleşme ve hesaplaşma, aynı zamanda acıların bir daha yaşanmamasının da teminatı olacaktır. Türkiye’yi tarihle yüzleşmeye, kendi geçmişiyle hesaplaşmaya ve büyük acılar yaşayan Ermeni halkından özür dilemeye çağırıyor, yeni acılar yaşanmaması umuduyla Ermeni soykırımı kurbanlarını saygıyla anıyoruz.”
KCD: Bila Tirkiye Daxwaza Lêborînê Ji Ermeniyan Bike – Peyamner
Kongireya Civaka Demokratîk tevkujiya Ermeniyan ku 98 sal berê ji aliyê tirkan ve pêk hatiye şermezar kir û xwest dewleta Tirkiyeyê daxwaza lêborînê ji Ermeniyan bike.
KCD’ê li ser 24’ê Nîsanê Roja Tevkujiya Ermeniyan ku di sala 1915’an de li Tirkiyeyê pêk hatibû, daxuyaniyeke nivîskî belav kir. KCD’ê bal kişand piştî tevkujiya Ermeniyan li hemberî kurdan û baweriyên din jî tevkujî pêk hatine. KCD’ê got heke hesaba tevkujiya ermeniyan bihata pirsîn dê tevkujiyên li hemberî kurdan û elewiyan Amed, Agirî, Dêrsim, Meraş û Çorum jî pêk nehata. Hate gotin heke ev tevkujî nehatana kirin Roboskî jî dê çênebûya û gelên li vê herêmê dê evqas êş û azar nekişandiba.
KCD’ê xwest dewleta Tirkiyeyê ji ber tevkujiya ku kiriye ji ermeniyan lêborînê bixwaze û bingeha pêkvejiyaneke wekhev ava bike. Di dawiya daxuyaniyê de bang li hemû ol, bawerî û nijadên cuda hate kirin ku bên li ser axa xwe ya Rojhilata Navîn bijîn û vê erdnîgariyê bikin baxçeyê biratiya gelan.
Baas Rejim Ordusuna Ait Uçaklar Afrin’i Bombalıyor – Kurdistan Post
Batı Kürdistan’ın Efrin (Afrin) kentinin Şerawa ilçesine bağlı Ziyaret Köyü, Baas rejimi uçakları tarafından bombalandı. Savaş uçakları ve topçu saldırılarında en az 3 köylü hayatını kaybetti.
Alınan bilgilere göre bugün yerel saatle 10.30’da Ziyaret Köyü’ne hava saldırısı düzenlendi. Savaş uçaklarının saldırısında beş işyeri ve bir ev yerlebir oldu. Bu saldırı ardından aynı köy, havan, top ve tanklarla bombalandı. Halen devam eden bombalamada Abdo Köse (62), Muhammed Şaban Oso (22) ve Enver Yusuf (33) hayatını kaybetti.
Rejim güçleri 22 Nisan günü de Ziyaret ve Mezin köylerini top atışına tutmuş, 9 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetmiş, 9 kişi de yaralanmıştı.
Ziyaret ve Mezin köyleri, rejim güçlerinin konumlandığı Nible ve Zehra köylerinin yakınında bulunuyor. Bu Kürt köyleri aynı zamanda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından kuşatmaya alınan Azaz’daki havaalanının yolu üzerinde yer alıyor. Yerel kaynaklar rejim güçlerinin Kürt köyleri üzerinden havaalanına yol açmak istediği belirtiyor.
BDP: Soykırım iddiaları için komisyon kurulsun – Milliyet
1915 Ermeni soykırımı iddiaları ve faili meçhullerin araştırılması için komisyon kurulmasını isteyen BDP, Türkiye’nin yaşananları araştıracak adımları atmaktan uzun süre sakındığını belirtti.
BDP, “1915 Ermeni soykırımı iddiaları ve faili meçhul cinayetlerin araştırılması için komisyon kurulması önerisinde bulundu. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve BDP’li milletvekilleri imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan önergenin gerekçesinde, Türkiye’nin bu yaşananları araştıracak gerekli adımları atmaktan uzun süre sakındığı belirtildi.
Önerge gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Osmanlı İmparatorluğu bakiyesinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti bu yaşananları araştıracak gerekli adımları atmaktan uzun süre sakınmıştır. Bu sakınma sonucu söz konusu yaşanmışlıkla ilgili tartışmalar da sürekli gündemde kalarak bir mutabakat sağlanamamış ve tüm taraflar gerçeklikleri açığa çıkarmak yerine acıları kendi politikalarına ve politik söylemlerine malzeme olarak kullanmışlardır. Tarihsel bir yüzleşme ve hakikatleri araştırma konusunda gerekli adımlar atılmadığı müddetçe bu acılar bu tarz kullanım alanı olarak kalmaya devam edecektir. Devletin bu konuda siyasi olarak yaşadığı açmazın, yüzleşme ve gereklerini yerine getirmekle aşılacağı da aşikardır. Tüm bunlardan hareketle 1915 yılında yaşananların açığa çıkarılması kapsamlı bir Meclis araştırmasını gerektirmektedir.
Faili meçhuller de…
BDP, 1920’den bu yana yaşanan faili meçhul cinayetlerin araştırılması için de araştırma önergesi verdi. Meclis Başkanlığı’na BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan imzası ile verilen önergenin gerekçesinde, Kürt sorunu ile bağlantılı 18 bini aşkın faili meçhul cinayet işlendiği, bu cinayetlerin büyük bölümünün 1990’dan sonra gerçekleştiği belirtildi. Önerge gerekçesinde şu bilgilere yer verildi: “1920 yılında Türkiye Komünist Partisi Liderlerinden Mustafa Suphi ve yoldaşlarının Karadeniz’de boğdurularak infaz edilmeleriyle başlayan, şair ve yazar Sabahattin Ali’nin Bulgaristan sınırında infaz edilmesiyle devam eden ve zamanla hayatlarımızın bir parçası haline gelen politik cinayetler, son yıllara kadar devam etmiştir. Kürt sorunun demokratik çözümü yerine askeri ve paramiliter çözümünü esas alan yaklaşım sonucunda faili meçhul cinayetler ülkemizde 1990’lı yıllarda yoğun olarak yaşanmaya başlanmıştır.
‘Güveni oluşturur’
Resmi olmayan kayıtlara göre hayatını faili meçhul cinayetler sonucu kaybeden kişi sayısı 18.000 olarak belirtilmektedir. 1970’li yıllardan itibaren özellikle sokağa taşan silahlı çatışmaların ortasında infaz edilen yüzlerce aydın, yazar, öğrenci ve sendikacının katilleri ve azmettiricilerinin ortaya çıkarılması 1980’lerde ve faili meçhullerin en yoğun yaşandığı yıllar olan 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerin faillerinin ve o dönemde işlenen bu cinayetlerin altında yatan nedenlerin aydınlatılması, özellikle barış ve müzakere sürecinde tarafların yıpranmış olan karşılıklı güveninin yeniden oluşması için elzemdir.
Bir ülkenin yakın geçmişinde sayıları binleri aşan faili meçhul cinayetlerin varlığı ve bu cinayetlerin hala aydınlatılmamış olması hukuk devleti açısından da büyük bir utançtır. Hakikatlerin ortaya çıkarılması ve gerçek anlamda bir toplumsal uzlaşmanın hayata geçirilmesi için söz konusu cinayetler aydınlatılmalıdır.
Hakikatleri araştırma komisyonu kurulacak – Milliyet
İmralı’da çözüm süreciyle ilgili MİT’le görüşmelerini sürdüren Abdullah Öcalan’ın ısrarla kurulmasını istediği Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nu BDP, sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla kendi bünyesinde oluşturacak.BDP, komisyondan sözcü seçeceği ismi ise TBMM’de kurulacak, “Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu na üye olarak bildirecek.
‘Tartışma aşamasında’
CHP ve MHP’nin üye vermeyeceğini açıkladığı TBMM Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu’na bir vekili üye olarak bildirmeye hazırlanan BDP’nin, bu konuda ayrı bir çalışma yürüttüğü ortaya çıktı. Buna göre BDP, Öcalan’ın parlamento bünyesinde kurulmasını istediği Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nu kendi bünyesinde oluşturacak. BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Meclis’te oluşturulmaya çalışılan komisyona yönelik partide bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.
AK Parti’den yüzde 7 baraj için yeşil ışık – Radikal
AK Parti nin seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop BDP ile bir anlaşmanın olmadığını söyledi.
12 Eylül darbesinin ürünü yüzde 10 seçim barajına veda sinyalleri geliyor. AK Parti yıllardır eleştiri konusu yapılan barajın düşürülmesine yeşil ışık yaktı. Yeni anayasa çalışmaları ve çözüm süreciyle bağlantılı görülen yüzde 10 barajı için iki seçenek var. Anayasa değişikliğiyle AK Parti’nin istekli olduğu ‘başkanlık sistemi’ hayata geçerse baraj otomatik olarak kalkacak. Mevcut durumda ise Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu değişikliği gündeme gelecek. AK Parti’nin eğilimi yüzde 10’luk barajı 7 veya 8’e indirmek. Daraltılmış bölge ve ‘Türkiye milletvekilliği’ iktidarın ajandasına girecek konular arasında.
Başkanlıkta baraj olmaz
Ankara’da seçim barajının düşürüleceğine yönelik beklenti yaygınlaştı. Bu konuda AK Parti ile BDP arasında ‘uzlaşma’ sağlandığı iddiası ortaya atıldı. AK Parti’nin seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, BDP ile böyle bir anlaşma, uzlaşma olduğu iddialarını yalanlarken seçim barajının düşürülmesine sıcak baktıkları mesajını verdi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi de olan Şentop, ‘başkanlık sistemi’ önerilerini hatırlatırken, “Başkanlık sistemine geçiş olursa zaten baraj diye bir sorun kalmaz. Baraj istikrar için getirildi. Başkanlık sisteminde istikrar sorunu kalmıyor dedi. Şentop, seçim barajı konusunun yeni anayasa süreciyle ilişkili olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin yoluna parlamenter sistem ile devam etmesi durumunda seçim barajı, Türkiye milletvekilliği gibi başlıkları ilgilendiren seçim ve siyasi partiler kanunu değişikliğinin gündeme geleceğini ifade eden Şentop, “Anayasadan sonra temel kanunlar elden geçirilecektir. Yüzde 10’luk baraj yüksek görülüyor. Yüzde 5 ise çok düşük. Bunun makulü yüzde 7-8’dir. Türkiye milletvekilliği sayısı da 50 olabilir diye konuştu. Şentop, seçim barajı konusunun çözüm süreciyle doğrudan ilişkisi olmadığını, konunun demokratikleşme çerçevesinde görülmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye milletvekilliği
Seçim barajı, daraltılmış bölge konularında AK Parti’nin fikir jimnastiği yaptığı biliniyor. AK Parti’nin Ar-Ge’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Taraf gazetesinde yayımlanan söyleşisinde, “12 Eylül’ün siyasi partiler ve seçim kanunları değişmeden Türkiye’de siyaset normalleşemez. Yüzde 10 barajı, bu ülkenin demokrasi açığıdır. AK Parti, bu demokrasi açığı sorununu çözecek. İki aydır, ‘Seçim sistemi ne olmalı, daraltılmış bölge olursa ne olur, Türkiye milletvekilliğinin avantajları nedir, baraj yüzde 5 olsa ne olur?’ diye çalışıyoruz demişti. CHP de geçen günlerde TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde barajın yüzde 3’e indirilmesini önermişti.
Daraltılmış bölge, 2 turlu seçim gibi konular ise ilk olarak Turgut Özal döneminde gündeme gelmişti. 1980’li yıllardan bugüne yüzde 10 baraj sabit kalırken ‘çevre barajı’ ve “tercihli sistem uygulamaları oldu. “Türkiye Milletvekilliği ise 1995 yılında Anayasa Mahkemesi’nden dönmüştü. TBMM Başkanlığı döneminde Bülent Arınç tarafından yeniden gündeme getirilen “Türkiye Milletvekilliği ne Anayasa Uyum Komisyonu’nda yeşil ışık yakılmıştı.
Çözüm komisyonu için BDP’den 5+1 formulü – Sabah
Silahsız siyaset için yürütülen çözüm süreci kararlılıkla devam ediyor. Meclis’te faaliyet gösterecek Çözüm Komisyonu için birden fazla üye vermek isteyen BDP, içtüzük engeline takılınca 5+1 formülünü devreye soktu. BDP, Çözüm Komisyon’undaki tek üyenin temsil edeceği 5 vekilden oluşan alternatif bir komisyon oluşturacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, üye vermeyi reddeden CHP ve MHP’ye mektup göndererek bir kez daha üye verip vermeyeceklerini soracak. BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise “Bu işi çok ciddiye alıyoruz. 4-5 kişilik bir komisyon olacak. Meclis’teki tek üyemiz de bu komisyonu temsil edecek” dedi. Meclis iç tüzüğüne göre, komisyonda AK Parti’den 10, BDP’den 1 üye görev yapabilecek. 6 kişilik kontenjan boş kalacak.
‘MEKTUP FASLI BİTİYOR’
İmralı ile görüşmelerin bundan sonra mektup şeklinde olmayacağını anlatan Önder, “Görüşmeler BDP üzerinden devam eder. Mektup faslı bitti. Geri çekilme kesinleşti. Artık yasal faaliyetler başlar” dedi.
Savaş tazminatı tartışma yarattı – Milliyet
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda PKK ile 30 yıldır yürütülen mücadeleyi savaş olarak nitelendirip “Savaş Zararlarının Tespiti ve Tazmini düzenlemesi isteyen BDP ile MHP arasında kavga çıktı.
MHP ve CHP, PKK ile yürütülen mücadelenin “savaş olarak tanımlanmasına karşı çıktı. CHP’li Komisyon üyesi Rıza Türmen, “savaş sözcüğünün iki ülke arasındaki bir savaş halinde kullanılacağına dikkat çekerek, “Kiminle kim arasında savaş oldu? Türkiye kiminle savaştı? Savaşın tarafları kim? sorularını yöneltti. MHP’li üyeler Faruk Bal ve Oktay Öztürk’ün konuşmaları ise komisyonda tansiyonu yükseltti. Bal, “Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne mi anayasa yapıyoruz, yoksa savaş kaybetmiş bir devlete mi anayasa yapıyoruz? dedi.
MGK’da gündem çözüm süreci – Hürriyet
ZAMANLAMA açısından son yılların en ilginç Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı bugün Çankaya Köşkü’nde yapılacak. Resmi gündem kağıdına alınmamasına rağmen bugün Kandil’de Murat Karayılan’ın çekilmeyle ilgili yapacağı açıklamalar, MGK’da asker ve sivil kanat tarafından kapsamlı şekilde değerlendirilecek.
PKK militanlarının ülkeyi terkederken, Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer güvenlik güçlerinin nasıl bir tutum takınacağının MGK’da konuşulup netleştirilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında yapılacak olan toplantıda istihbarat birimlerinin açılım süreci başladıktan sonra PKK unsurlarının ülke içi ve dışındaki hareketliliklerine ilişkin raporlar doğrultusunda, olası geçiş yerleriyle ilgili bazı tespitlerin de kurul üyelerine aktarılması öngörülüyor. MGK’nın dış gündeminde ise Suriye birinci yerini korurken, Kıbrıs ve Irak konuları da ayrıntılı şekilde ele alınacak.
Bakan Güler: Türkiye’de 46 bin korucu var – Akşam
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiye genelinde 46 bin 113 köy korucusunun görev yaptığını açıkladı. Barış ve Demokrasi Partisi Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken’in korucu alımları ve sayılarına ilişkin TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesine cevap veren İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiye genelinde 22 ilde 46 bin 113 geçici köy korucusunun güvenlik kuvvetlerine yardımcı olduğunu, Bingöl’de ise 231’i gönüllü, 2 bin 246’sı geçici olmak üzere toplam 2 bin 477 köy korucusunun görev yaptığını bildirdi.
893 GKK KADROSU
Bakan Güler, Bingöl’e tekrardan 893 GKK kadrosunun tahsis edildiğini, alımların Geçici Köy Korucuları Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereği kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan komisyonlar marifetiyle yapılan fiziki yeterlilik, sözlü mülakat ve değerlendirme neticesinde gerçekleştirildiğini kaydetti.
BASKI VE ZORLAMA YOK
Korucu alımlarında herhangi bir baskı veya zorlamanın söz konusu olmadığını ifade eden Bakan Güler, “Bingöl merkezde 580, Genç ilçesinde 742, Solhan ilçesinde 762 ve diğer ilçelerde 52 olmak üzere toplam 2 bin 136 müracaat bunun açık göstergesidir ifadelerini kullandı.
ODTÜ’de öğrenci grupları arasında çatışma – Radikal
ODTÜ’de sol görüşlü iki öğrenci grubu arasında çıkan olaylarda 15 kişi yaralandı. Son dönemde öğrenci gruplarıyla polis arasında çatışmalarla gündeme gelen ODTÜ ’de bu kez iki öğrenci grubu arasında çatışmalar yaşandı. Çatışma, İşçi Partisi’ne yakınlığıyla bilinen ‘Bilim ve Ütopya Dergisi’nin ‘Dr. Serhat Özyar Bilim Ödülleri’ için ODTÜ’de düzenlediği törende Türkiye Gençlik Birliği’ne (TGB) üye gençlerle Kürt siyasi hareketi ekseninde örgütlü öğrenci grubu arasında yaşandı. Merkez Mühendislik binası önünde başlayıp uzun süre devam eden ve karşılıklı taş, sopa ve şişelerin kullanıldığı çatışmalar üzerine olaya emniyet güçleri müdahale etti. Olaylar bu kez bazı öğrenci gruplarıyla Çevik Kuvvet polisleri arasında devam etti. Çevik Kuvvet ekipleri öğrenci gruplarına tazyikli ve gaz bombası ile müdahale etti. Olaylar yaklaşık 4 saat sürdü. Öğrencilerin kavgasında 15 kişinin yaralandığı, yaralıların hastanelerde tedavi altına alındığı öğrenildi.
Cizre’de olaylı gece: 5 kişi yaralandı – Sabah
Şırnak’ın Cizre ilçesinde önceki gece izinsiz gösteri yapmak isteyen yüzleri maskeli göstericiler araçları durdurup kimlik kontrolü yaptı, polis araçlarına saldırdı. Patlatılmak istenen bir bomba son anda farkedilerek etkisiz hale getirildi. İçinde sivil iki polisin bulunduğu sivil bir aracı durduran göstericiler kimlik kontrolü yapmak istedi. Bu sırada sivil araçtan çevreye rastgele ateş açıldı. Açılan ateş sonucu Abdullah O. (40), eşi Meryem O. (45), Sinan S. (17), Özgür T. (12) ve Nahide Ü. (32) yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, Valilikten yapılan açıklamada 2 polisin gözaltına alındığı bildirildi.
Dersimli Ermeniler’den ‘Dersimli Aleviler’e 98 yıl sonra teşekkür – Radikal
1915’te bölgeden sürülen ya da ölen Ermenilerin hayatta kalan torunları ve yakınları tarafından kurulan ve merkezi İstanbul’da olan “Dersim Ermenileri Derneği”, 98 yıl sonra ilk kez Tunceli’de basın açıklaması yaptı.
TUNCELİ – Dersim Ermenileri Derneği üyesi yaklaşık 15 kişi Tunceli Cumhuriyet Meydanı’nda toplananlara karanfil dağıttı. Dernek yöneticisi Serkan Sarıateş, 98 yıl önce Ermenilerin yazgısına dünyadaki herkesin üzüldüğünü belirterek, Tunceli’de Ermenilere karşı işlenen suçu lanetlemek ve kurbanlarını anmak için toplandıklarını söyledi. Sarıateş, “Biz Dersim’in iki kadim halkı, Ermeni ve Kızılbaş Alevi halkı soykırım hikayeleri ile büyüdük. Bu kadar çok kötülüğü, katliamları, sürgünleri, asimilasyonları, devlet terörünü yaşamış insanların hatıralarını, belleğini, türkülerdeki ağlatıyı kazırsanız, altında soykırım gerçeğini görürsünüz” dedi.
On yıllardır sustuklarını ifade eden Sarıateş, yaşadıkları trajediye ağlayamamanın ezikliğini yaşadıklarını söyleyerek, “Tam 98 yıldır sustuk. Hakikatı söyleyememenin kendimizin yaşadığı trajediye ağlayamamanın, cemaatini yitirmiş manastırları, ziyaretsiz kalmış mezarlıkları görüp de yutkunmanın bizdeki acısını duyumsamayan köreltilmiş yürekler ne bugünümüze ne de acılarımıza ortak olamazlar” diye konuştu.
“İLK KEZ KENDİMİZ OLARAK KONUŞUYORUZ”
1915 olayları sırasında Dersim’e sığındıklarını söyleyen Sarıateş, “Dersim’in Kızılbaş Alevileri’ne, Dersim Ermenileri adına teşekkür etmek istiyorum. Dersim’in Kızılbaş Alevileri, insanlıklarının komşuluklarının gereğini yaptılar, bu komşularımız olmasaydı, belki bugün burada bu soykırımın kurbanlarını anacak insan olmayacaktı. Dersim’e sığındık ve ölmedik ama tam 98 yıldır susuyoruz. Susmak, yutkunarak yaşamak zorunda olmak, belleğindekini ve hikayeni konuşamamak zamana terk edilmiş manastırlarda mum yakamamak, insanın içindeki ağlatıyı mırıldanamaması, bazen ölümden daha ağır bir duygudur. 98 yıl sonra ilk kez kendimiz olarak konuşuyoruz, adımızla konuşuyoruz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından, 1915’de Türkiye ‘den göç ederek Yunanistan ‘a yerleşen Ermenilerin torunu olan Takovi Minassian’ın Ermenice okuduğu ilahilerle basın açıklaması sona erdi. İngilizce konuşan Takovi Minassian, “Ben buraya Ermeni soykırımını anlamak için geldim. Benim yakınlarım da dahil Türkiye’de yaşayan Ermeniler’in soykırıma uğraması hala içimizde çok büyük bir acı. Adalet yeryüzünde herkese gerekli ancak Türkiye’de bizlere karşı adaletli davranmadılar ve Türkiye’de yaşayan Ermeniler, 1915 yılından itibaren büyük acılar yaşadı, büyük katliamlara uğradı ve bizler hala o üzüntüyü yaşıyoruz. Şu an konuşurken ağlamamak için çok çabalıyorum, gözlerim doluyor. Çünkü atalarımız bu topraklarda büyük acılar çektiler” dedi.
CHP ‘Lİ AYGÜN’ÜN BÜROSUNA SİYAH FLAMALAR ASILDI
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün, milletvekili seçilmeden önce kullandığı avukatlık bürosuna, meslektaşları tarafından Ermeni olaylarının yıldönümü nedeniyle siyah flamalar asıldı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan bir işhanının 3’ncü katındaki, 3 avukatın halen görev yaptığı büroda Hüseyin Aygün’ün isminin de yazıldığı tabelası halen duruyor. Büroda görev yapan avukatlardan İnan Yılmaz, siyah flamaları Ermeni olayları yıldönümü nedeniyle astıklarını belirterek, “Bugün 24 Nisan Ermeni soykırımının yıldönümü. Biz avukat arkadaşlar da bu konudaki duyarlılığımızı göstermek için siyah flamaları penceremize astık. Büro sayın Hüseyin Aygün’ün milletvekili seçilmeden önce kullandığı büro ve hala Hüseyin Aygün tabelası da orada durur. Bu yüzden flamaları biz avukatlar astık. Siyah flamaların asılması kararı biz üç avukat arkadaşa ait. Hüseyin Aygün’ün bu konuda bir bilgisi yok. Biz tamamen kendi duyarlılığımızı göstermek amacıyla astık” dedi.
CHP’li Aygün de, Facebook’taki kişisel sayfasında “Ermeni olaylarının yıldönümü” nedeniyle yayınladığı mesajda, “Bugün 24 Nisan. Ermeni halkının başına gelen büyük felaketin 98’nci yıldönümü. Onlar öldürüldü, sürüldü, yok oldu. Bu ülke onlarsız daha kurak ve renksiz hale geldi. 1915’te gidenleri (Ermeni veya Türk, Hıristiyan veya Müslüman) saygıyla anıyoruz. Bu tür felaketlerin bir daha olmaması için mücadele ediyoruz” yazıldığı görüldü.
Irak ordusu Sünni göstericilerle çatışıyor – Milliyet
Şii Başbakan Maliki’ye karşı Sünnilerin düzenlediği gösterilere ordunun müdahalesi üzerine çıkan olaylar büyüyor. Son iki gündür yaşanan çatışmalarda 118 kişi öldü, 240 kişi yaralandı.
Sünni protestocular ile ordu arasında salı günü yaşanan çatışmaların ardından Irak daha da karıştı. Kerkük ilinde yer alan Havice ilçesinde hükümet karşıtı eylem yapan Sünnilere ordunun müdahale etmesiyle çatışmalar çıkmış, en az 56 kişi hayatını kaybederken yaklaşık yüz kişi yaralanmıştı. Şii Başbakan Nuri el-Maliki hükümetine karşı düzenlenen protesto gösterileri aylardır devam etmekteydi. Salı günü yaşanan çatışmalar ise ülkedeki Sünni-Şii gerginliğinde bardağı taşıran son damla oldu.
İntikam amacıyla polise saldırdığı söylenen Sünnilere güvenlik güçleri müdahale ederken Anadolu Ajansı, Irak ordusuna bağlı helikopterlerin Selahaddin ilindeki Süleymanbeg kasabasını bombaladığını öne sürdü. Son iki gün boyunca yaşanan çatışmalarda 118 kişi öldü, 240 kişi yaralandı.
Askerlere saldırı
Fransız haber ajansı AFP’nin verilerine göre çarşamba günü güvenlik güçleri ve Sünniler arasında çıkan çatışmalarda 15 kişi hayatını kaybetti. 12 güvenlik personeli ve üç silahlı kişinin öldüğü belirtildi. Bağdat’ın kuzeyinde yer alan Süleymanbeg kasabasında silahlı kişilerin beş güvenlik görevlisini öldürüp beşini yaraladığı söylendi. Bağdat’ın yakınındaki bir güvenlik noktasına ve Musul şehrindeki askerlere de saldırı düzenlendi. Musul’daki saldırıda üç kişinin öldürüldüğü kaydedildi. Bağdat’ın kuzeyindeki Tarmiyah kentinde polislere yönelik düzenlenen bombalı araç saldırısında iki polis öldü, bir vatandaş yaralandı. Felluce kentindeki bir siyasetçinin evine de havan saldırısı düzenlendi.
‘Helikopterle bombaladı’
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, güvenlik güçleri Süleymanbeg sakinlerine evlerini terk etmeleri gerektiğine dair bir anons yaptıktan sonra kasabayı helikopterle bombaladı. Maliki’ye bağlı özel güvenlik güçlerinin Tuzhurmatu’dan Süleymanbeg’e hareket ederek halk ile çatışmaya başladığı belirtildi. Irak parlamentosundaki Sünni El Irakiye bloğu yaptığı açıklamada Maliki’den akan kanı durdurmasını talep etti.
Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak ise yaşanan şiddet olaylarını protesto etmek için istifa ettiğini açıkladı. Sünni Eğitim Bakanı Muhammed Ali Tamim ise olayların ardından istifa etmişti. Salı günü yaşanan olaylar Sünnilerin Maliki hükümeti için düzenlediği protestoların en kanlısı olarak kaydedildi.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info