08 Mayıs 2013 Çarşamba Saat 16:46
Hêviyek Îrfan Eskîbag hebû… – DÎHA
Birayê Îrfan Eskîbag ê ku li Girtîeha Tîpa F2 a Sîncanê jiyana xwe ji dest da Mehmet Riza Eskîbag, diyar kir ku berpirsiyarê mirina birayê wî Saziya Tipa Edliye. Eskibag, anî ziman ku hêviya birayê wî di rojên dawî de derve û li cem xizmên xwe bide hebû û wiha got: “Hêviyekî û xeyalekî wî hebû. Lê êdî tu rojên dawî de hêviya wî neba.”
Rewşa girtiyên nexweş ên li girtîgehan ên serbest nayên berdan û dermankirina wan nayên kirin didome. Herî dawî girtiyê bi navê Îrfan Eskîbag ê ku dema li Girtîgeha Tîpa F a Boluyê dime teşhîsa nexweşiya sarayê lê hate kirin û ji bo dermankirinê di çileya sala 2011’an de sewqî Enqere hate kirin û duh li 2’yemîn Girtîgeha Tîpa F a Sîncanê jyiana xwe ji dest da. Birayê Eskîbag ê 41 salî û 10 salbûn di girtîgehê de Mehmet Riza Eskîbag rewşa birayê xwe vegot. Eskîbag, diyar kir ku birayê wî gelek caran ji bo dermankirinê diçû nexweşxaneyê û wiha got: “Di hezîrana sala 2011’an de dema j bo dermankirinê birin Nexweşxaneya Numune ya Enqere vê carê teşhîsa nexweşiya pençşerêa pankreasê hate dayîn. Birayê min emeliyat bû û dermankirina kemoterapî û işinê dît. Di 3 rojên dawî de jî li nexweşxaneyê dihate girtin.”
‘Berpirsiyara Saziya Tipa Edlî ye’
Eskîbag, anî ziman ku berpirsiyê mirina birayê wî Saziya Tipa Edlî ye û wiha axivî: “Qet neba dikarî rojên xwe yên dawî li malê derbas kiriban. Lê Tipa Edlî bi alîgirî tevgeriyê û li benda vê rojê sekînî. Ji mirina birayê min re bênde man û temaşe kirin.” Eskîbag, da zanîn ku ji meha çileyê heta niha rapor li Saziya Tipa Edlî ne û wiha pê de çû: “Di meha nîsanê de careke din rapor xwestin. Ji ber ku nexweşî li pişîkên wî jî belav bibû. Encamên muayeneyê kirin rapor. Di vir de bi awayekî vekirî hate îzahkirin. Ligel vê yekê jî disa hêviya jiyanê winda nekir. Em li bendê man. Lê em tu encaman bi dest nexistin.” Eskîbag, bilêv kir ku divê hikûmet van rewşan bizanibe û wiha got: “Berê jî girtiyekî nexweş wisa jiyana xwe ji dest da. Dibe ku disa wisa windahî çêbibin. Li girtîgehan girtiyên rewşa wan nebaş û li ber sînorê mirinê hene. Tu wateya wan a dibin Saziya Tipê û didin sekinandin. Ez tu wateyê nadim vê yekê.”
‘Birayê min di girtîgehê de bi nexweşiya pençeşêrê ket’
Eskîbag, bertek nîşanî dema birayê wî dibirin nexweşxaneyê û destên wî dihatin kelepçekirin da û wiha axivî: “Wesaîtên rîngê ji girtiyên nexweş re guncav nîn e. Ji bo kesekî saxlem jî weke îşkenceyê ye.” Eskîbag, da zanîn ku koguşa birayê wî lêdima ji girtiyên nexweş re guncav nebû û wiha pê de çû: “Koguşekî girtiyên nexweşên pençeşêrê lê bimînin nebû. Koguşekî bêhewa û di qada zemînê de bû. Birayê min li girtîgehê bi nexweşiya pençeşêrê ket.”
‘Em li hemberî mirinê bêdeng namînin demildest çareseriyê pêk bînin’
Eskîbag, bal kişand ser rewşa birayê xwe Îrfan a berî mirinê û wiha got: “Hefteyek berî mirinê min pê re hevdîtin kir. Ji min re got hêviyekî wî heye. Raste hêviyekî wî hebû. Yanî xeyal dikir. Lê pişt re hêviyên xwe birîn. Sedema vê yekê jî Saziya Tipa Edlî bû. Êdî bila li girtîgehan Îrfan nemirin. Hêj di girtîgehan de sedan girtiyên nexweş hene. Qet nebe ji bo wan bi lezgînî tedbîran bigirin.” Eskîbag, xwest ku pêşiya mirinê pêk bên, bêngirtin. Eskîbag bang li Serokomar, Serokwezîr û Wezîrê Dadê kir û wiha got: “Em li hemberî mirinan bêdeng namînin. Demildest çareseriyê pêk bînin.”
Li aliyê din li bendêne ku Saziya Tipa Edlî encama raporên Îrfan Eskîbag aşkera bikin.
‘Sayın başkan artık Şırnak’a bir sorumlu bulun!’ – DİHA
“KCK” ana davasında Mehmet Tanrıkulu’nun delil ikamesi yapıldı. 2008’de başlatılan “Sayın Öcalan” kampanyasının suç delili olarak gösterilmesini kabul etmeyen Tanrıkulu, “Sayın Abdullah Öcalan bir halkın, Kürt halkının önderidir. Bu halkın önderine sayın demek suç değildir” dedi. Tanrıkulu’nun avukatı Aziz Tokay ise, iddianamedeki gizli tanıkların çelişkili ifadelerine dikkat çekerek, “Sayın başkan artık Şırnak’a bir sorumlu bulun” diye belirtti.
Aralarında BDP milletvekilleri, belediye başkanları, insan hakları savunucuları ve gazetecilerin de bulunduğu 98’i tutuklu 175 kişi hakkında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve “KCK” ana davası olarak bilinen davanın 59’uncu duruşmasına devam edildi. Duruşmaya, 19’u tutuklu ve 2’si tutuksuz 21 sanığın yanı sıra müdafi avukatları ve sanık yakınları katıldı. Duruşmanın ikinci oturumda tutuklu sanıklardan kapatılan DTP Şırnak eski İl Genel Meclis üyesi Mehmet Tanrıkulu’nun delil ikamesi yapıldı. Tanrıkulu hakkında yapılan delil ikamesi sırasında, Tanrıkulu’na 2008 ve 2009 yıllarında Federal Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı giriş ve çıkışlar soruldu. Tanrıkulu, Kürtçe tercüman aracılığıyla hakkındaki suçlamalara yanıt verdi. Kuzey Irak’a yaptığı seyahatlerin iş amaçlı olduğunu, o dönemlerde ticaret ile uğraştığını belirterek, “Yurt dışına gerçekleştirdiğim ziyaretler iddianamede örgütle ilişkim varmış gibi yansıtılarak illegalize edilmiştir. O dönemlerde iş amaçlı gittiğim yerlerde giriş çıkış belgelerim ve hatta kaldığım otelde dahi kayıtlar mevcuttur. Belirttiğim gibi, iddianamede yansıtılan ‘Örgütle zaman zaman yurt dışında ilişkiye geçti’ ifadelerini kabul etmiyorum, asılsızdır” diye konuştu.
Cenaze için yardım etmek suç!
Yapılan delil ikamesinin devamında, Tanrıkulu’nun 2008 yılı Newroz kutlamalarında Asrın Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Newroz mesajı olduğu iddia edilen bir dokümanı okuduğu iddia edildi. Tanrıkulu’nun gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinin tamamının okunduğu delil ikamesinde, TSK ile HPG’liler arasında çıkan bir çatışma sonucu oğlunu kaybeden bir babanın Tanrıkulu’nu arayarak, cenaze işlemlerine ilişkin yardım talep etmesi suç olarak gösterildi. 2008’de başlatılan “Sayın Öcalan” kampanyasının suç delili olarak gösterilmesini kabul etmeyen Tanrıkulu, “Sayın Abdullah Öcalan bir halkın, Kürt halkının önderidir. Bu halkın önderine sayın demek suç değildir” dedi.
DTP’li Deniz ve Albay’ın cenaze törenine katılmak suç
Tanrıkulu hakkında yapılan delil ikamesinin devamında, 22 Temmuz 2008 genel seçimlerinde DTP’nin adaylarını belirlediği komisyon ve Özgür Yurttaş Hareketi’nde görev alan ve 2008 yılında geçirdikleri trafik kazası sonucu yaşamlarını yitiren Cihan Deniz ve Hüsnü Albay için, “PKK ve KCK terör örgütü üyesi” denilerek, Deniz ve Albay’ın cenaze törenine katılmak suç olarak görüldü. Tanrıkulu’nun Albay ve Deniz ile yaptığı telefon görüşmeleri de iddianamede suç unsuru olarak yerini aldı. Cenaze törenine hem insani bir görev hem de partinin görevi olarak katıldığını belirten Tanrıkulu, Deniz ve Albay’ın “örgüt üyesi değil, parti çalışanı” olduğunu ifade etti. Tanrıkulu, cenaze törenine katılmanın iddianamede suç unsuru olarak yer almasını anlamsız bulduğunu belirtti. Tanrıkulu’nun avukatı Aziz Tokay, Deniz ve Albay’ın yaşamlarını yitirmiş olmalarına rağmen, müvekkili Tanrıkulu’nun Deniz ve Albay ile yaptığı telefon görüşmelerinin soruşturma konusu olmasının hukuki olmadığını dile getirdi.
‘Şırnak’a bir sorumlu bulun!’
Tokay, müvekkili hakkında 2008 yılında sahtecilikten kaynaklı bir dava açıldığını ve bu dosyanın da iddianameye konulduğunu belirterek, “Bu trajikomik bir durum çünkü, müvekkilim o dosyada müştekidir. Satın aldığı bir arabanın plakası sahte çıktığı için şikayetçi olmuş ve açtığı davayı da kazanmıştır. Ama ne olduğuna bakılmaksızın dosyaları kabartmak adına müvekkilimin müşteki olduğu bu dosya da iddianameye eklenmiştir. Sayın mahkeme heyeti, iddianamede geçen beyanlara gerçek anlamda yarım saat ayırmış olsaydınız müvekkillerin 5 yıl boyunca boşu boşuna cezaevinde yattığını bilirdiniz” dedi. Dosyada çok sayıda “gizli tanık” olduğunu ve iki gizli tanığın müvekkili hakkında iki ayrı beyanda bulunduğunu kaydeden Tokay, “Müvekkilim hakkında bir gizli tanıklardan biri müvekkilimin Şırnak sorumlusu olduğunu belirtmiş, aynı dosyada bir başka gizli tanık başka bir müvekkilin Şırnak sorumlusu olduğunu söylüyor. Sayın başkan artık Şırnak’a bir sorumlu bulun” dedi.
Tutuklu kalmanın bir acı çekme biçimi olduğunu kaydeden Tokay, “Türkiye barışına katkı sunmak istiyorsanız, 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Türkiye barışına katkı sunarak müvekkilim ve tüm dosya sanıklarının tahliyesini talep ediyorum” dedi. Tokay’ın savunmasının ardından mahkeme heyeti duruşmayı 9 Mayıs’a erteledi.
‘Birayê min şandin mirinê’ – ANF
Kekê girtiyê Kurd ê ji doza PKK’ê Îrfan Eskîbagê bi nexweşiya penceşêra pankreasê ketibû, Riza Eskîbag jidiyar kir u birayê wî ber çavê her kesî şandine mirinê. Eskîbag ku ji ANF’ê re axivî, da zanîn ku her çendî Nexweşxaneya Numune ya Enqereyê rapora “Nikare di girtîgehê de bê dermankirin dane û wana jî ji bo vê yekê du caran serlêdana kirine, lê tu bersivek ji Saziya Tiba Edlî nehatiye. Eskîbag ku got: “Hesreta birayê min a herî mezin ew bû ku nefesê xwe yê dawiyê di nava malbatê de bide wiha domand: “Lê vê yekê jî gelek dîtin. Eskîbag da zanîn ku wî birayê xwe herî dawî di hucreyeke a girtiyên nexweş de ku cihê hewastandinê jî tune bû de dîtiye. Eskîbag got: “Ne li ser hişê xwe bû. Her tim digot ‘Kekê çima kelepçe li destê min dixin’.
Îrfan Eskîbag ku sala 1972’yê li gundê Sîvrîce yê Xarpêtê hatiye dinê, di temeneke biçûk de tevî malbata xwe koçberê Stenbolê bûn. Eskîbag ku li taxa Kartal Atalarê mezin bû, li wir siyasetê nas dike. Eskîbag tehemûla polîtîkayên înkar û îmhayêyên dewleta Tirk nake û sala 1993’yê tevlî nava refên gerîlayan dibe. Sala 2003 li Mêrdînê dikeve kemînê û li wir dîl tê girtin.
PÊVAJOYA BI EZIYETA DI RÎNGÊ DE DEST PÊ KIR
Riza Eskîbag da zanîn ku di pêvajoay deh salan de birayê wî ji vê girtîgehê, şandine girtîgeha din û wiha axivî: “ Li Girtîgeha Tîpa E ya Meletiyê hukûm xwar. Ji wir şandin Tîpa F ya Xarpêtê. Nexweşiya wê li surgunê dest pê kir. Ji Xarpêtê jî şandin Semsûrê. Êşên Îrfan di girtîgeha Semsûrê de ji ber şert û mercên dijwar zêde bûn. Pirr germ bû, pir qelebalix bû. Nedikarî êdî nefes jî bistîne. Piştre şandin Girtîgeh Tîpa F ya Bolûyê. Lê rewşa wî her ku xirabtir bû. Piştre rakirin Nexweşxaneya Bolû ya Dewletê, pijîşkan gotin ku divê a niha bê emeliyatkirin. Lê bi hinceta hucreya girtiyên nexweş tune ye, ji wir şandin Girtîgeha Sîncanê.
TIBA EDLÎ DÎSA RAPOR NEDA
Kekê girtiyê ji doza PKK’ê Îrfan Eskîbagê bi nexweşiya penceşêra pankreasê ketibû, Riza Eskîbag jidiyar kir u birayê wî ber çavê her kesî şandine mirinê. Eskîbag ku ji ANF’ê re axivî, da zanîn ku her çendî Nexweşxaneya Numune ya Enqereyê rapora “Nikare di girtîgehê de bê dermankirin dane û wana jî ji bo vê yekê du caran serlêdana kirine, lê tu bersivek ji Saziya Tiba Edlî nehatiye.
‘KEKÊ ÇIMA DESTÊ MIN KELEPÇE DIKIN’
Eskîbag diyar kir ku birayê wî ciwaneke pir bi tevger, xwîngerm û jêhatî bû û ev agahî da: “Hesreta birayê min a herî mezin ew bû ku nefesê xwe yê dawiyê di nava malbatê de bide wiha domand: “Lê vê yekê jî gelek dîtin. Eskîbag da zanîn ku wî birayê xwe herî dawî di hucreyeke a girtiyên nexweş de ku cihê hewastandinê jî tune bû de dîtiye. Eskîbag got: “Ne li ser hişê xwe bû. Her tim digot ‘Kekê çima kelepçe li destê min dixin’.
Eskîbag da zanîn ku ji bilî TUAD, ÎHD û parlementerên BDP’ê tu kesî alîkariyeke şênber nedane û got: “Ji Mazlum-Dera Stenbolê parêzerek telefon kir, got ku ew ê alîkarî bidin, lê piştre deng jê derneket. Parlementerê BDP’ê Îdrîs Baluken hewl a, lê hewlên wî bê encam man. Saziya Tiba Edlîs dîsa bi ya xwe kir. Riza Eskîbag diyar kir ku ger pêwîst bike ew ê serî li DMME’yê bidin û got: “Bi taybet di vê pêvajoya aşitiye de ku her du alî pêngavan diavêjn, em li bendê bûn ku girtiyên nexweş serbest bên berdan.
HPG: Geri çekilme 8 Mayıs’ta başlayacak – ANF
HPG Anakarargah Komutanlığı, engelleyici doğa koşullarına rağmen geri çekilmenin öngörüldüğü gibi 8 Mayıs’ta başlayacağını açıkladı. HPG, ilk grupların bir hafta içinde Güney Kürdistan’daki üstlenme alanlarına ulaşacağını bildirdi.
KCK’nin 25 Nisan’da günü tarihi bir basın toplantısı ile duyurduğu 8 Mayıs’taki geri çekilmeye ilişkin HPG Anakarargah Komutanlığı’ndan bir açıklama geldi. Geri çekilmenin 8 Mayıs’ta başlayacağını belirten HPG, ateşkes kararı ardından baraj ve karakol inşaatlarının hızlandırılmasını provokatif bir girişim olarak değerlendirdi. HPG insansı hava araçlarını uçuşları ve askeri hareketliliğin de geri çekilme sürecini geciktirdiği ve provokasyonlara zemin hazırladığı tepkisinde bulundu.
HPG Anakarargah Komutanlığı’nın açıklaması şöyle: ” Önderliğimizin başlattığı Türkiye’yi demokratikleştirme, Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşamı İnşa süreci önemli bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Önderliğimizin tarihi Newroz çağrısı ardından alınan ve 23 Mart’tan itibaren yürürlüğe giren ateşkes kararı hareketimiz tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştır. Yine Türkiye’nin demokratikleştirilmesi ve Kürt sorununun demokratik çözümü hedefiyle Önderliğimizin Kuzey Kürdistan’da mevzilenen gerilla güçlerimizin sınır dışına çekilmesi talebi hareket yönetimimiz tarafından değerlendirilmiş ve geri çekilme kararı alınmıştır. Bu karar KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı tarafından 25 Nisan günü düzenlenen geniş basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanmıştır.
Süreci yakından takip eden gerilla güçlerimiz Önderliğimizin çağrısı temelinde hareketimizin aldığı ateşkes kararını başarıyla pratikleştirmiştir. Bunun yanında HPG olarak yoğun bir tartışma ve hazırlık süreci yürüterek, gerilla güçlerimizin sınır dışına çıkma hazırlıkları önemli bir aşamaya gelmiştir. Geri çekilme sürecinin başarıyla tamamlanması ve hiçbir provokasyona yol açılmaması için gerekli tartışmalar yürütülmüş, kapsamlı bir planlama ve örgütleme temelinde gerekli düzenleme ve pozisyona geçilmiştir.
Önderliğimizin çağrısı ve KCK Yürütme Konseyi’nin kararı temelinde Kuzey Kürdistan’da bulunan gerilla güçlerimiz birçok alanda doğa koşullarının engelleyici etkisine rağmen 8 Mayıs 2013 tarihinden itibaren geri çekilme sürecini başlatmak için harekete geçecektir. Çekilen güçlerimiz Güney Kürdistan’da bulunan Medya Savunma Alanları’nda üslenmesini gerçekleştirecektir. Çekilecek güçlerimizin ilk gruplarının bir hafta içinde Medya Savunma Alanları’na (Irak Kürdistan’ına) ulaşması hedeflenmektedir. Peşi sıra bu süreç planlı ve örgütlü bir şekilde sürecektir. Bu anlamda HPG olarak geri çekilme sürecini başarıyla gerçekleşmesi için Önderliğimizin yaptığı uyarılara ve KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı’nın 25 Nisan günü yaptığı basın açıklamasında belirttiği 6 maddeye uyacağımızı belirtmek istiyoruz.
BARAJLAR, İHA’LAR VE ASKERİ HAREKETLİLİK
Ancak tek taraflı çabalar bu sürecin başarıyla yürüyebilmesi için yetmemektedir. Özellikle ateşkes sürecinin başlamasıyla birlikte Kuzey Kürdistan’da hız verilen karakol ve baraj inşaatları provokatif bir nitelik taşıyıp engelleyici bir rol oynamaktadır. İnsansız hava araçlarının sürekli keşif faaliyetinde bulunması geri çekilme sürecini geciktirmekte, Kürdistan’da yoğunlaşan askeri sevkiyat ve hareketlilik ise geri çekilme sürecini olumsuz etkilemekle kalmayıp provokasyon ve çatışmalara zemin sunmaktadır. Gerilla güçlerimizin Önderliğimizin verdiği perspektif ve hareketimizin aldığı karar temelinde hızlı bir tempoyla geri çekilebilmesi için dile getirilen bu tür faaliyetlerin durdurulması hayati önem taşımaktadır.
Sonuç olarak 8 Mayıs 2013 günü itibarıyla başlatacağımız geri çekilme sürecini başarıyla tamamlayıp HPG olarak bu tarihi süreçte Önderliğimizin çözüm çabalarının başarıya ulaşması için üzerimize düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getireceğiz. Bu sürecin başarıyla tamamlanması için üzerine büyük bir sorumluluk düşen halkımız, demokratik kamuoyu ve Sivil Toplum Örgütlerinin de süreci yakından takip etmeleri, denetim gücü ve mekanizmaları oluşturarak rol oynamaları büyük önem taşımaktadır.
Halkımıza ve demokratik kamuoyuna çağrımızı bu temelde yaparken halkımızın kutsal davasına her zaman olduğu gibi bağlı kalacağımızı belirtiyoruz.”
Di hefteyekê de 15 hezar îmze – Yeni Özgür Politika
Li bajarê Hewlêr di çarçoveya komkirina îmzayan a ji bo azadiya Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan û girtiyên siyasî yên li Tirkiyeyê di 29’ê Nîsanê de kampanya hatibû destpêkirin.
Kampanyaya ku ji aliyê rêxistinên civakî yên weke Rêkxistina Jinên Azadixwazên Kurdistanê (RJAK), Hemwelatiyên Azad, Gencanî Welatparêz, Partiya Çareseriya Demokratîka Kurdistan (PÇDK), Partiya Ayendeya Kurdistan û gelek rêxistin û partiyên din ve hatibû destpêkrin rojbiroj eleqeya gel zêde dibe. Kampanya ku di çarçoveya kampanya li Ewrûpa û welatên Rojhilata Navîn û Qafqasan ji bo azadiya Ocalan û girtiyên siyasî hatiye destpêkirin û zêdetirî 5 milyon îmza hatine komkirin, li seranserê Iraq û Herêma Kurdistanê jî di vê çarçoveyê de ji bo komkirina yek milyon îmza li hemû deveran kampanya hatine destpêkirin. Li Hewlêr pêwîste di nava sê mehan de 300 hezar îmza werin komkirin. Kampanyaya ku li rastî eleqeya gel tê heta, di nava heftiyekê de 15 hezar îmza hatine komkirin. Têkildarê kampanyayê ji komiteya amedekar û beşdarvanên kampanyayê ji ajansa me re axivîn.
Armanc 300 hezar e
Endamê Komîteya Amedekar û endamê Tevgera Hemwelatiyên Şerzad Hesen diyar kir ku bi hevkariya gelek rêkxistinên civakî û partiyên siyasî kampanya hatiye destpêkirin û pêwîste li Hewlêr tenê 300 hezar îmza werin komkirin: “Armanca vê kampanyayê azadiya Ocalan û girtiyên siyasî yên li zindanên Tirkiyêne. Li gorî heftiye ku me li Hewlêr destpêkiriye eleqeya gel pir başe û heta niha 15 hezar îmza hatine komkirin. ji bo vê jî em bang li gelê xwe dikîn beşdariya xwe ji kampanyayê re bidin çêkirin.
Endamê Komîteya Amedekar a kampanyayê û Endamê Meclîsa Partiya Ayendeya Kurdistan Aware Mamoso Dizeyî jî nêrînên xwe wiha anîn ziman: “Mebesta me ya vê kampanyayê ewe ku zextê li dewletên navnetewî bikîn ku birêz Abdullah Ocalan û girtiyên siyasî ji zindanê azad bibin. Ji bo vê jî weke piştgirî dayina kampanyayên li Ewrûpa û gelek cihên din hatiye destpêkirin, me li seranserê Iraq û Herêma Kurdistanê jî kampanya destpêkiriye. Lewma em bang li gelê xwe dikîn ku, Rêber Ocalan ne tenê rêberê Bakurê Kurdistanê ye ew rêberê her çar parçeyên Kurdistanê ye. Lewra azadiya birêz Ocalan di heman demê de çareseriya pirgirêka Kurd bixwe re tîne ji bo vê jî pêwîste gelê me bi hişmendî nêz bibe û îmza bavêjin.”
Ölüm eşiğindeler, bırakın! – Yeni Özgür Politika
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, 230’u ağır olmak üzere 411 hasta tutsağın serbest bırakılmamasının gayri insani olduğunu belirterek, “60 kişi ölüm eşiğindedir. Bunların tek tek cezaevinde ölmesini seyredemeyiz dedi.
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, hasta tutsakların derhal bırakılmasını istedi.
Partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuşan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, konuşmasına acı bir haberle başlamak zorunda kaldıklarını ifade ederek, gece saatlerinde Sincan F Tipi’nde tutuklu bulunan ve kaldırıldığı Ankara Numune Hastanesi’nde hayatını kaybeden hasta tutsak İrfan Eskibağ’ın ailesine ve yakınlarına başsağlığı diledi. Kışanak, “Bu ülkede yargılama ve adalet konularında ciddi problemler var. Bir de insani bir problem var ki, bunu hiçbir şey açıklayamaz. Cezaevinde ağır hasta olan tutsaklar var. Kalan ömürlerinin son birkaç gününü ailelerinin yanında geçirmek isteyen, son nefeslerini yataklarında vermek isteyen hasta tutsaklar var. Ancak bunu dahi çok gören bir hükümet ile karşı karşıyayız. Dün akşam Ankara Numune Hastanesi’nde kanser tedavisi gören, 10 yıldır cezaevinde olan ve pankreas hastalığına yakalanan 41 yaşındaki İrfan Eskibağ’ı kaybettik. İrfan’ın tedavisinin çok zor ve imkansız olduğu biliniyor. Ama ısrarla cezaevinde tutulması hangi akla sığar doğrusu bilmiyoruz. İrfan Eskibağ’ın dosyası da, doktor raporları da, herşey Adalet Bakanlığı’nın önüne konuldu. Son nefesini ailesinin yanında vermek istedi. Bu kadar insani bir talep bile geri çevrildi” dedi.
Bürokratik bahaneler
İnsan hakları kurumlarının hazırladığı belgeler olduğuna dikkat çeken Kışanak, “230’u ağır olmak üzere toplam 411 hasta tutsak var. Kamuoyunda yürütülen kampanyalar var, ancak kör ve sağır vicdanlar da var. Yasa da çıktı. Ama değişen bir şey yok. Yasa çıktı, sadece tek bir siyasi tutsak, görme engelli ve kanser tedavisi gören Hediye Aksoy tahliye edildi. Onun dışında önlerine defalarca belgeler konulduğu halde bu duyarsızlık, bu ciddiyetsizlik devam ediyor” diye konuştu. Hasta tutsakların durumuna bu kadar duyarsız olunmasını hiçbir şekilde anlamadıklarını ifade eden Kışanak, şöyle devam etti: “Bu kadar kolay çözülebilecek bir sorun bile çözülmeyecekse ne olacak. Bakanlık Adli Tıp’a Adli Tıp da savcılığa topu atıyor, ama insanlar yaşamlarını yitiriyor. Saydığımız bu 411 acil hastaların içinden 60 kişi, bugün yarın bu dünyaya gözlerini kapatacak. Elbette insanın bu dünyaya ne zaman veda edeceği bilinmez. Ancak 60 kişi ölüm eşiğindedir. Ve bunların tek tek cezaevinde ölmesini seyredemeyiz. Bu insanlık dışıdır, vicdansızlıktır. Bu hasta tutsaklardan biri de Abdulsamet Çelik’tir. Her an yaşamını yitireceği kaygısıyla Sincan Cezaevi’nde bekliyor. Onların serbest bırakılmasını istiyoruz. Artık bürokratik bahanelerle kimse bize gelmesin. Kabul etmiyoruz.”
Şüpheli asker ölümleri
Grup toplantısında konuklar arasında yer alan ve şüpheli bir şekilde çocuklarını askerde kaybeden aileleri selamlayan Kışanak, şunları söyledi: “Son bir yıl içerisinde, ailelerinin iddialarıyla birlikte 64 şüpheli asker davası açıldı. Son dokuz yılda bin 500 askerin şüpheli bir şekilde yaşamlarını kaybettikleri belgelidir. Hem soruşturmanın yapılmaması hem de ailelere yönelik baskılar nedeniyle açığa çıkmamış çok sayıda şüpheli asker ölümü var. Gayri resmi rakamlara göre 3 bin aile var. Bu konuda sonuç alınmış tek bir dava yoktur. Delillerin toplanması, yargıya delillerin teslim edilmesi konusunda çalışma yapılmıyor. Ailelerin feryadına figanına kimse cevap vermiyor. Şüpheli bir şekilde ölenlerin çoğu Kürt. Bunu söylemekte zorlanıyoruz. Kürtlerin intihara meyilli olduğunu kimse söyleyemez. Artık bu konudaki yargılamaların askeri mahkemelerden alınması ve sivil mahkemelerde yapılması gerekiyor. Bugün bu konuda bir araştırma komisyonu kurulmasını talep edeceğiz. Çocuklarını askerde şüpheli bir şekilde kaybeden ailelere metanet ve sabır diliyorum. Adalet arayışlarında onların yanında olacağız.”
CHP’ye sert eleştiri
CHP’ye sert eleştirilerde bulunan Kışanak, CHP’nin söz söylemekte sıkıntısının olmadığını ancak iş icraata geldiğinde bu söylediklerinin tamamını unuttuğunu ifade etti. Adana ve Mersin’de halkla yaptıkları görüşmelerde bizzat CHP’ye oy verenlerin CHP’ye karşı büyük bir huzursuzluk duyduğunu belirten Kışanak, “Kılıçdaroğlu’nun yaptığı bir konuşmayı şaşkınlıkla izlediklerini, acaba MHP mi konuşuyor diye kuşkulandıklarını söylediler. Bunu bizzat CHP’liler söyledi. Belki Kılıçdaroğlu Alperen Ocakları’na gitmiş olmanın heyecanıyla bir konuşma yaptı. Ama bu Türkiye demokrasisine zarar verdi. Yıllarca AKP de bunu yaptı ve biz hep uyardık. Aslı varken kimse kıyısından tutanın yanına gitmez” dedi.
74 komite kuruldu
Yerellerde kurulan sivil izleme komitelerinin önemli ve anlamlı olduğunu halkın da yerelden doğrudan sorumluluk duygusuyla izlemesi ve herhangi bir olumsuzluğa izin vermeyecek bir duyarlılık içinde olması gerektiğini vurgulayan BDP Eşbaşkanı Kışanak, DTK ile birlikte 74 komite kurduklarını söyledi. Parti olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yapacak imkanlara sahip olduklarını belirten Kışanak, şöyle devam etti: “Reformları, demokratikleşme adımlarını hızlı atmak önemli. Meclis’te bir komisyonun kurulmuş olmasını önemli buluyoruz. CHP ve MHP’nin komisyona katılması için çağrıda bulunuyoruz. “
Katliam mağduru hatırlatması
Kürt sorununun diyalogla çözülebilecek bir sorun olduğunu vurgulayan Kışanak, şunları anlattı: “Bunu bir kez daha Kılıçdaroğlu’na hatırlatma gereği duyuyoruz. Üç gün önce 4 Mayıs Dersim’e harekat yapılma kararının alındığı gün. Kendisi kabul etmiyor, fazla da dillendirmiyorum. Kendisi de Dersim’de büyük acılar yaşamış ailelerden birinin ferdidir. Bu acıları doğrudan yaşamış biridir. Ama bugün Kürt sorununun çözümü konusunda bu kadar uç, bu kadar ketum bir politika izliyor. Evet, çok sayıda katliam var, travma var. Ama Dersim Katliamı’nı bunlardan ayıran bazı özellikler var. Bu bir soykırımdır. Zehirli gazlar kullandılar. Karnındaki bebeği deştiler. Bu konuda artık belgeler ortaya çıksın söylemi bile yetersizdir. Daha canlı tanıkları yaşıyor. Anlatılanlarla büyüyenler var. Belgeye sıra gelinceye kadar tanıklarla bunu bulursunuz. Daha bir kaç gün önce Laç deresinde insan kemikleri bulundu. Dersim Katliamı’nı biraz özel kılan nedenlerden biri de beyaz bir katliam olarak devam etmesidir. Bir kimlik asimile edilmeye çalışılmıştır. Dersim’in kayıp kızları tarihte ender rastlanan vakalardan biridir. Kim oldukları bilinmeden büyütülmüşlerdir. Dersim Katliamı çözüm için bir gerekçe olmalıdır. Kınamak yetmiyor. Bu katliamların acısını onurlu bir barış ile Dersim adının iade edilmesi, Seyid Rıza’nın mezarlarının bulunması ile olacaktır. Bir daha katliamlar yaşanmasın diyorsak bu sorunun çözülmesi için herkes tarihsel bir sorumlulukla hareket etmelidir. CHP iktidarında yaşanmıştır. Fakat hala CHP içinde Dersim’de analar ağlasın, Seyid Rıza’nın itibarı iade edilmesin diyen, yani itibarsız olduğunu iddia edenler var. Bunu söyleyenler sadece itibarsız değil, kendileri de insanlıktan yoksundurlar. Bunların hepsiyle yüzleşmesi lazım. Bunlarla yüzleşmeden kimsenin Türkiye’yi geleceğe taşıması mümkün değildir.”
Ajanlık dayatması
Hükümetin bu dönemde samimi olup olmadığının çok sorgulandığına işaret edenn Kışanak, bu samimiyet sorusunun sorulmasına vesile olan uygulamalar olduğunu söyledi. Kışanak yakın bir örnekle devam etti: “Bu konuda en yakın örnek Genel Merkez çalışanımızı Apê İhsan diye çağırdığımız İhsan Gül arkadaşımıza Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nda olduklarını iddia eden kişiler tarafından ajanlık dayatmasıdır. Yaşlı, emektar bir insandır. Gündüz partide kalır, gece partide yatar. Son iki aydır kendisi ajanlığa zorlanıyor. Genel Merkez’de gece yalnız kalırken illa görüşmek istiyoruz, diyorlar. Apê İhsan bunlara cevap vermiyor. Tehdit etmeye devam ediyorlar. Eğer kabul etmezsen bak bir yerde olay yaparız senin üzerine yıkarız diyorlar. Apê İhsan, Kerem isminde biri tarafından 0539 839 94 21 telefondan defalarca aranmış ve ajanlık teklif edilmiştir. Yine 34 TL 18 98 onu almak isteyen arabanın plakasıdır. Suç duyurusunda bulunduk. Bize bir açıklama yapsınlar. Bu nasıl bir anlayıştır? Partimizde çalışanları ajanlaştırmaya çalışmak çözüm mantığı mıdır? Partimize yönelik bu tür yaklaşımlar, artık Apê İhsan’a yaptıkları sabrımızı taşırmıştır. Ne konuşulduğunu merak ediyorsanız yasadışı dinlemeler ortada zaten. Yasadışı bu kadar dinleme yapıyorsunuz. Bu ne cüret? Bunun izahını AKP Hükümeti yapacak. Bunları bulacak ve açıklayacak.”
Değişim için seferberlik
Kürt sorununun çözümü ve demokratikleşme istediklerini, bu temelde planlamalarını yaptıklarını dile getiren Kışanak, 17 Mayıs’a kadar halkla buluşma çalışmalarını sürdüreceklerini aktardı. Kışanak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Halkı katmadan, onu dahil etmeden bu süreci ilerletmek mümkün olmayacaktır. Biz bu sorumlulukla müzakereleri toplumsallaştırmaya çalışıyoruz. Herkesi bu müzakere sürecine dahil etmek gerekiyor. Barışa ve çözüme dair büyük bir arzu ve istek var. Kafasında soru işaretleri olanlar yok mu? Var, ama herkes bu sürecin devam etmesini arzuluyor. Bu akan kanın, gözyaşının dinmesini arzuluyor. Kaygıların büyük çoğunluğu da geleceğimize dairdir. Herkesin, bunu özellikle hükümetin iyi anlaması gerekiyor. Buna göre doğru bir tutum alması gerekiyor. Açıkcası bu ülkede şimdiye kadar Kürt sorunu hep silah ve çatışma boyutuyla tartışıldı. Sayın Öcalan’ın, KCK yönetiminin yaptığı açıklamalar bu konudaki soruları tamamen bitirmiştir. Şu an gerçekten demokrasi gelecek mi sorusu soruluyor? Gerçekten herkes dilini kullanacak mı? Bu anlamda sivil toplum örgütlerinin bu alanda yoğunlaşmaları ve bir demokratikleşme programını konuşmaları gerekiyor. Demokratikleşmeyi başaramazsak yeniden savaş çıkacak sorusu insanların kafasında. Asimilasyoncu bir devlet zihniyeti var. Şimdi bunu değiştirmek için seferber olmanın zamanıdır. Demokratik bir cumhuriyet nasıl inşa edilir bunu tartışmalıyız.”
Hükümet sorumludur
Geri çekilme süreci ile ilgili kaygılarını dile getiren Kışanak, özellikle 1999 sürecine dair hafızalarda iyi şeylerin olmadığının altını çizdi. Kışanak, “Bu geri çekilme süreci sorunsuz bir tek kişinin burnu dahi kanamadan sürece katkı verecek şekilde ilerlesin. Hükümetin yaptığı açıklamalar doğrudan sorumluluk aldıklarını gösteriyor. Bizzat Başbakan ve kurmayları, ‘Genelkurmay siyasi otoritenin emrindedir. Bir operasyon yapılacaksa buna valilik izin verecektir. Bu nedenle ayrı bir yasal düzenleme ihtiyacı yoktur’ şeklinde açıklamalar yapmışlardır. Biz bu açıklamaları bir teminat olarak alıyoruz. Bu konuda herhangi bir yaklaşımdan doğrudan hükümeti sorumlu tutuyoruz. Yasalar yönetmelikler bu konuda operasyon verme iznini demokratik idarelere vermişlerdir, dediler. Bundan sonra yaşanacak herhangi bir olumsuzluğun sorumluluğu hükümete ait olacaktır” dedi.
1 Mayıs ve devlet
Taksim Meydanı’nın Türkiye işçi sınıfı ve emekçiler açısından çok önemli tarihsel bir mekan olduğunu hatırlatan Kışanak, buna engel çıkarmanın yanlış olduğunu söyledi. 1 Mayıs’ta sınırsız polis şiddetinin yaşandığına dikkat çeken Kışanak, “1 Mayıs günü yaşananların tamamı vahimdir, kabul edilmezdir. Bu yaşananlardan sonra yapılan açıklamalar daha da vahimdir. Devlet terörünü haklı göstermek için yaptıkları her açıklama suç mahiyetindedir. 17 yaşındaki bir genç kızı itham etme hakkını sana kim verdi? Elinde molotof var diyorsun sirke şişesi çıkıyor. Elinde molotof dahi olsa gaz sıkamazsın. Bu zihniyeti açıkca kınıyoruz. Dilan Alp bir emekçinin kızı. Babası işten çıkarılan bir emekçi. O gün Taksim meydanına çıkmak herşeyden çok Dilan’ın hakkıdır. Babasının işten çıkarılmasına karşı duracak tabii. Kimse bunu engelleyemez. Sirke şişesini molotof olarak gösteren İstanbul Valisi derhal görevinden alınmalıdır. Artık Sirkeci’ye kaymakam mı olur ne olur onu bilemeyiz” diye konuştu.
Taksim Meydanı’nın bir haftadır gaz altında olduğunu belirten Kışanak, “Kim sokağa çıkıyorsa bir talebini haykırmak istiyorsa o gün bugündür Taksim’de bir polis şiddeti var. Böyle bir anlayışla Taksim’i terörize etmeye çalışıyorlar. Bu mitingler bir kamuoyu oluşturmak için yapılıyor. Gösterinin mantığu budur. Demokratik hakların en vazgeçilmezlerinden biridir bu. İnsanlar bunu en görünür yerde yaparlar. Gösteri hakkı protesto hakkı insanları bilinç oluşturma anlamında kullandıkları en temel haklardan birisidir. Bunu anlamsızlaştırmak yapılacak bir şey midir? O meydanda başörtülü kadınlar da MAZLUMDER de eylem yaptı. Sesini duyurmak isteyen herkes Taksim’e çıkmak ve kamuoyu oluşturmak istiyor. Bu tutum yanlıştır. Bu tutumdan derhal vazgeçilsin. Zaten İstanbul’un her yerinde kendilerine tahsis ettikleri alanlar var. Bıraksınlar Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri’ne, Taksim Meydanı işçilere emekçilere kalsın” dedi.
GERİLLANIN DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜ – Özgür Gündem
Tarihi Amed Newrozu’nda PKK Lideri Öcalan’ın çağrısıyla başlayan ‘Demokratik Kurtuluş Özgür Yaşam Yürüyüşü’ne gerilla da geri çekilerek yanıt verdi
KCK’nin geri çekilme kararının ardından, HPG de dün yaptığı açıklamada, ‘Engelleyici doğa koşullarına rağmen geri çekilmenin bugün başlayacağını’ bildirdi
HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM ÇEKİLİYORUZ
HPG açıklamasında, “Önderliğimizin başlattığı Türkiye’yi demokratikleştirme, Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşamı İnşa Süreci önemli bir aşamaya geldi. Geri çekilmenin başarıyla tamamlanması için yaptığımız kapsamlı hazırlık tamamlandı denildi
ÖNDERLİĞİMİZİN UYARILARINA GÖRE…
“Yoğunlaşan askeri hareketlilik geri çekilme sürecini olumsuz etkilemekle kalmayıp çatışmalara zemin sunmaktadır diyerek provokasyonlara da dikkat çeken HPG, sürecin başarıyla gerçekleşmesi için “Önderliğimizin yaptığı uyarılara uyacağız dedi
TARİHİ DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜ
Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) geçtiği habere göre, KCK’nin 25 Nisan’da tarihi bir basın toplantısı ile duyurduğu 8 Mayıs’taki geri çekilmeye ilişkin açıklama yapan HPG, geri çekilmenin 8 Mayıs’ta başlayacağını açıklayarak, ateşkes kararı ardından baraj ve karakol inşaatlarının hızlandırılmasını provokatif bir girişim olarak değerlendirdi.
HPG’nin açıklaması şöyle: “Önderliğimizin başlattığı Türkiye’yi demokratikleştirme, Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşamı İnşa süreci önemli bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Önderliğimizin tarihi Newroz çağrısı ardından alınan ve 23 Mart’tan itibaren yürürlüğe giren ateşkes kararı hareketimiz tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştır. Yine Türkiye’nin demokratikleştirilmesi ve Kürt sorununun demokratik çözümü hedefiyle Önderliğimizin Kuzey Kürdistan’da mevzilenen gerilla güçlerimizin sınır dışına çekilmesi talebi hareket yönetimimiz tarafından değerlendirilmiş ve geri çekilme kararı alınmıştır. Bu karar KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı tarafından 25 Nisan günü düzenlenen geniş basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanmıştır. Süreci yakından takip eden gerilla güçlerimiz Önderliğimizin çağrısı temelinde hareketimizin aldığı ateşkes kararını başarıyla pratikleştirmiştir. Bunun yanında HPG olarak yoğun bir tartışma ve hazırlık süreci yürüterek, gerilla güçlerimizin sınır dışına çıkma hazırlıkları önemli bir aşamaya gelmiştir. Geri çekilme sürecinin başarıyla tamamlanması ve hiçbir provokasyona yol açılmaması için gerekli tartışmalar yürütülmüş, kapsamlı bir planlama ve örgütleme temelinde gerekli düzenleme ve pozisyona geçilmiştir.
Geri çekilme başlayacak
Önderliğimizin çağrısı ve KCK Yürütme Konseyi’nin kararı temelinde Kuzey Kürdistan’da bulunan gerilla güçlerimiz birçok alanda doğa koşullarının engelleyici etkisine rağmen 8 Mayıs 2013 tarihinden itibaren geri çekilme sürecini başlatmak için harekete geçecektir. Çekilen güçlerimiz Güney Kürdistan’da bulunan Medya Savunma Alanları’nda üslenmesini gerçekleştirecektir. Çekilecek güçlerimizin ilk gruplarının bir hafta içinde Medya Savunma Alanları’na (Irak Kürdistan’ına) ulaşması hedeflenmektedir. Peşi sıra bu süreç planlı ve örgütlü bir şekilde sürecektir. Bu anlamda HPG olarak geri çekilme sürecinin başarıyla gerçekleşmesi için Önderliğimizin yaptığı uyarılara ve KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı’nın 25 Nisan günü yaptığı basın açıklamasında belirttiği 6 maddeye uyacağımızı belirtmek istiyoruz.
Barajlar, İHA’lar ve hareketlilik
Ancak tek taraflı çabalar bu sürecin başarıyla yürüyebilmesi için yetmemektedir. Özellikle ateşkes sürecinin başlamasıyla birlikte Kuzey Kürdistan’da hız verilen karakol ve baraj inşaatları provokatif bir nitelik taşıyıp engelleyici bir rol oynamaktadır. İnsansız hava araçlarının sürekli keşif faaliyetinde bulunması geri çekilme sürecini geciktirmekte, Kürdistan’da yoğunlaşan askeri sevkiyat ve hareketlilik ise geri çekilme sürecini olumsuz etkilemekle kalmayıp provokasyon ve çatışmalara zemin sunmaktadır. Gerilla güçlerimizin Önderliğimizin verdiği perspektif ve hareketimizin aldığı karar temelinde hızlı bir tempoyla geri çekilebilmesi için dile getirilen bu tür faaliyetlerin durdurulması hayati önem taşımaktadır. Ayrıca HPG, tarihi süreçte üzerine düşen sorumluğu yerine getireceğini vurgulayarak, kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulundu.
Girtiyên nexweş bi mirinê ne – Azadiya Welat
Hevseroka BDP’ê Gultan Kişanak, diyar kir ku li girtîgehan 60 girtiyên nexweş li ber sînorê mirinê ne û wiha got: “Ligel dosyayên wan hene bi israr serbest nayên berdan. Kişanak bal kişand ser salvegera darvekirina Denîz Gezmîş û hevalên wî û wan bi bîr anî
Hevseroka BDP’ê Gultan Kişanak di civîna koma partiya xwe de axivî û bal kişand ser geşedanên nava hefteyê. Kişanak di destpêka axaftina xwe de bal kişand ser mirina girtiyê bi navê Îrfan Eskîbag ê li Girtîgeha Tîpa F a Hejmar 2 a Sîncanê girtî bû û wiha got: “Mijarek gelek girîng heye. Li vî welatî pirsgirêkên dadê û edaletê hene. Yek jî pirsgirêka însanî ya girtiyên nexweş heye. Gelek girtiyên nexweş hene. Saziyên mafên mirovan, partiya me û xizmên girtiyan û gelek derdorên din têkildarî rewşa girtiyên nexweş dest bi hewildanan kirin. Lê heta niha tu bersivekî erênî ji me re nehatiye dayîn. Girtiyê nexweşê penceşêrê Îrfan Eskîbag di 7’ê gulanê de jiyana xwe ji dest da. Ligel nexweşiya wî ya giran bi israr serbest nehat berdan. Ji bo girtiyên nexweş serbest neyên berdan israr dikin. Gelek caran partiya me dosyayên girtiyên nexweş ên ku di nav de dosyaya Îrfan Eskîbag jî hebû ji Wezareta Dadê re şandin. Daxwaza me tenê ji bo ku rojên dawî li cem malbatên xwe derbas bikin bû. Lê tu bersiv nedan me. Di nav girtiyên nexweş de girtiyên siyasî û edlî hene. Dosya heta ba Serokomar çûn, agahiya hikûmetê heye, kampanya hatin meşandin lê li hemberî vê yekê hişmendiya kor û lal heye. Hişmendiya ku qîmetê nade mirovan heye. Em vê şermezar dikin. Li girtîgehan niha 60 girtiyên nexweş ên li ber sînorê mirinê hene. Temaşekirina li mirina wan bêwijdaniyekî mezin e. Dosyayên wan hene. Ji girtiyên nexweş yek jî Abdulsamet Çelîk e. Gumana ku jiyana xwe ji dest bide heye. Hêvî dikim ku ev xemsarî dê bi dawî bibe.
Kişanak, diyar kir ku du malbatên zarokên xwe li leşkeriyê winda kirine mêvanên wan in û wiha axivî: “Heta niha 64 leşkeran bi guman jiyana xwe ji dest dan. Têkildarî vê mijarê dozên ku hatin vekirin jî bêencam man. Tu ceza nehatin dayîn berpirsyar û kiryar nehatin dîtin. Têkildarî mijarê delîl nayên komkirin û raporên otopsiyê baş nayên girtin. Di bûyerên wisa de ji sedî 90 leşker kurd in. Wateyekî vê yekê heye. Êdî bila darizandina vê yekê ji dadgehên leşkeriyê bêngirtin û li dadgehên sivîl darizandin pêk bên. Divê meclis di vê mijarê de dest bi xebatan bikin û komîsyonên lêkolînê ava bike.
QEDEXEYA TAKSÎMÊ
Kişanak, bal kişand ser 1’ê Gulanê û bûyerên di 1’ê Gulanê de pêk hatin û wiha got: “1’ê Gulanê rojekî gerdûnî ye. Têkoşîna karkeran û kedkaran têkoşîna mirovahiyê ya herî girîng e. Têkoşîna karkeran a li hemberî neheqiyê û mêtingeriya kedê berdewam dike. Hişmendiya qedexekar ji bo ku ev roj dernekeve holê di nav hewildanan de ye. Qedexeya 1’ê Gulanê şaşîtiyekî mezin bû. Karker li ku derê dixwazin divê li wir çalakiyên 1’ê Gulanê pêk bînin. Qada Takîsmî ji bo karkeran û sosyalîstan gelek girîng e. Li qada Taksîmê dîrok hatiye nivîsandin û di 1997’an de komkujiyekî mezin hat kirin. Tu kes nikare Qada Taksîmê ji karekeran bigire. Kesên xwestin vê rojê pîroz bikin rastî ‘terora dewletê’ hatin. Tu tişt şîdetê rewa nake. Li welatên demokratîk şîdet nayê kirin. Ev yek sûc e. Waliyê Stenbolê bi daxuyaniyekê zarokekî 17 salî weke ‘terorîst’ îlan kir. Kî wî mafî dide te. Tu kî yî. Kesên wê şîdetê bi hincet û mafdar dikin em şermezar dikin. Dîlan Alp 17 salî ye. Bavê wê ji kar hatiye avêtin. Ji hemû kesî bêtir mafê wê heye derbikeve qadan. Tu kes nikare wî mafî ji wê bigire. Lê bombeya gazê ya polîsan li serê wê dan. Heke bombeyekî gazê li serê kesekî bikeve tê wateya hedefgirtinê. Gelek mînakên wisa hene û heta niha der barê wan de tu lêpirsîn û doz nehatine vekirin. Xwendekarê zanîngehê Îbrahîm Akal jî bi bombeya gazê çavê xwe winda kir. Dê hesabê vê yekê bidin. Divê demildest Waliyê Stenbolê ji peywirê bê girtin.
HIKÛMET JI GEL DITIRSE
Kişanak, da zanîn ku hikûmet ji dengê gel ditirse. Kişanak, bi lêv kir ku ji çalakiyên rastî mudaxeleya polîsan hatin yek jî çalakiya ji bo bîranîna Denîz Gezmîş û hevalên wî yên hatin darvekirin bû û wiha axaftina xwe berdewam kir: “Denîz Gezmîş û hevalên wî di nav dilê hemû kesên bi wijdan de cih girtin. Dibe ku hatibin darvekirin lê di dilê gel de her tim dijîn. Îro hemû kes darvekirina Denîzan şermezar dike. Bi polîsan dengê wijdana asteng nekin. Di şexsê Denîzan de xwestin hêviya jiyaneke azad ji holê rakin. Xwestin daxwazên gel ji holê rakin. Lê bi ser neketin û dê bi ser nekevin jî. Dema hatin darvkekirin azadî û biratî qêriyan. Denîz li ber siya darê got ‘Bijî biratiya gelê kurd û tirk’ Divê hemû kesên xwedîwijdan hêj bêtir xwedî li vê gotinê derbikevin. Ez bejna xwe li ber bîranîna wan ditewînim.
Kişanak, diyar kir ku BDP ji bo gel agahdar bike û tevli pêvajoyê bike li herêman geran li dar dixe û wiha got: “Hefteya borî me li gelek cihan civîn li dar xist. Em ê xebatên xwe berdewam bikin. Heke pêvajoyekî demokratîk pêk bê divê gel di nav vê yekê de cih bigire. Em bi vê armancê xebatên xwe dikin.
KOMÎSYONÊN SIVÎL
Kişanak, anî ziman ku li Kurdistanê komîsyonên sivîl tên avakirin ev yek gelek girîng e. Kişanak, da zanîn ku BDP û KCD’ê jî 74 komîte ava kirine û wiha got: “Bêdengiya çekan girîng e. Lê ev yek bi tena serê xwe çareserî nîn e. Ji ber vê yekê divê reform û qanûn bên çêkirin û guhertin. Li Meclisê komîsyonek hat avakirin em girîng dibînin. Ligel rexneyên me em girîng dibînin.
Li Şêxmeqsûd hewldanên avakirina meclîsa hevbeş – ANHA
Li Taxa Şêxmeqsûd a Helebê bi armanca avakirina meclîsa hevbeş ji hemû pêkhateyên taxê civîn hate lidarxistin.
Li Mala Gel a Şêxmeqsûd Komîteya Têkiliyên Dîplomasî ya Desteya Bilind a Kurd û nûnerên pêkhateyên din ên taxa Şêxmeqsûd, bi armanca avakirina meclîsa hevbeş, civîn lidar xistin. Axafina vekirina civînê ji aliyê Endamê Komîteya Dîplomasî ya Desteya Bilind a Kurd Xerîb Hiso hate kirin. Hiso, diyar kir ku pêwîstiya taxê bi avakirina meclîsa hevbeş a ji hemû pêkhateyên Şêxmeqsûd Xerbî û Şerqî heye ku, pêk were.
Di civînê de nîqaş li ser karê meclîsê hate kirin û biryar hate standin ku komîteyek 10 kesî ji 5 kurd û 5 ereb were avakirin, ev komîte saznumeya hundirîn a meclîsê di nava endaman de nîqaş bike. Di civînê de biryara avakirina komîteyên civakî, xizmetan û ewlekarî hate girtin. Her wiha dem ji komîteya amadekar re hate diyar kirin ku karê xwe temam bike.
Yek ji rûspiyên Şêxmeqsûd Umer Tît diyar kir ku avakirina meclîsa hevbeş rêya herî raste ji bo nîşteciyên taxê vegerin malên xwe. Tît, da zanîn ku avakirina meclîsa heveş biratiya di nava hemû pêkhateyan de bi hêz dike.
Ehmed Mihemed, ku di civînê de nûnertiya kurdên Şêxmeqsûd dikir, destnîşan kir ku avakirina komîteyan bi lez û bi awayekî erênî dê aramiya herêmê bike û rê li pêşiya vegera koçberan veke.
BİKG: Gözlem grubu oluşturarak süreci izleyeceğiz – JINHA
Barış İçin Kadın Girişimi’nin 4 Mayıs’ta bir araya geldiği konferansın sonuç bildirgesini paylaşan kadınlar, “Biz kadınlar, ‘Vardık, varız, var olacağız’ vurgusunu daha yüksek sesle söylememizin şimdi tam sırası diyerek, “Biz birimizin özgürlüğünün, diğerinin özgürlüğünün ön koşulu olduğuna inanıyoruz dedi.
‘Müzakere sürecine müdahiliz’ diyerek çeşitli illerden ve çeşitli mesleklerden 200 kadının bir araya geldiği, Barış İçin Kadın Konferansı’ndan çıkan sonuç bildirgesi, Cezayir Restoran’da basınla paylaşıldı. Siyasetçilerin, sivil toplum örgütlerinin, gazetecilerin ve akademisyenlerin katıldığı basın açıklamasında, Barış İçin Kadın Girişimi aktivistlerinden Zehra İpek, Melek Tayman, Esra Mungan, Banu Vardar ve Filiz Karkuş sonuç bildirgesini basına aktardı.
‘Vardık, varız, var olacağız’
Sonuç bildirgesinde kadınlar, konferas kararıyla birlikte temas grubu ve gözlemci grubu oluşturacaklarını belirterek, “Barış, müzakere süreçleri hem büyük olanakları hem de kadınlar açısından çeşitli riskleri barındıran süreçlerdir. Biz kadınlar, ‘Vardık, varız, var olacağız’ vurgusunu daha yüksek sesle söylememizin şimdi tam sırası. Biz birimizin özgürlüğünün, diğerinin özgürlüğünün ön koşulu olduğuna inanıyoruz ifadelerine yer verdi.
Kadınların talepleri…
Yarın başlayacak olan PKK güçlerinin geri çekilişine işaret eden Barış İçin Kadın Girişimi, iki tarafın da çatışma yaratacak ortamlardan kaçınması, tek bir kişinin bile zarar görmesinin engellenmesi ve askeri operasyonlara son verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Müzakere sürecinin adil, eşit ve özgür koşullarda yürütülmesi gerektiğini ifade eden kadınlar, “Bir kez daha altını çiziyoruz ki, barışı topluma mal edebilmek, sürdürülebilir kılmak ancak toplumun yarısını oluşturan kadınların, taleplerinin hayat bulmasıyla mümkün dedi.
‘Kadınlar ve demokratik güçler bu süreci başlatacak’
Açıklamadan sonra konuşma yapan yazar Oya Baydar, “Bir gün ya da birkaç ayda bitmeyecek uzun bir yol var önümüzde diyerek sürecin atlatılmasına karşın, gerçek anlamda zor ve altından kalkılması güç olan bir dönemin başlayacağına vurgu yaptı. Oya ayrıca, “Türkiye’deki demokratik güçler ve kadınlar, işte bu süreçte devreye girecek ve asıl gerçek süreç böylelikle başlamış olacak dedi. Hakları gasp edilmiş Kürt halkı ve Türkiye’deki demokratik çevrelerin gerçek anlamda barışın sağlanması için yapacak işleri olacağına işaret eden Oya, “Bu süreçte birbirimizi anlamak için gerekirse el ele tutuşarak ikili ilişkiler kurmak gerekir sözleriyle konuşmasını bitirdi.
‘Barış sürecinin taşlarını, kadınlar döşeyecek’
Oya Baydar’ın ardından konuşan, eski CHP Milletvekili Gülseren Onanç, “Barış sürecinin en temel taşları, kadınlar tarafından döşenecek. Ankara’daki dili kadınlar değiştirecek dedi. Bu sürece aktif katılmak isteyen kadın örgütlerinin çalışmalarına önem verdiğini dile getiren Gülseren, “Bu anlamda kadınlar, daha hızlı bir araya geliyor. Ankara’da oluşturulan, Barış İçin Kadın Girişimi çalışmalarına aktif olarak katılacağım açıklamasında bulundu.
Dilan’ı taburcu eden MedicalPark’ın internet sitesi hacklendi – ROJACIWAN
Taksim’de polisin gaz bombası ile yaralanan Dilan Alp’i “Boş yerimiz yok iddiasıyla taburca eden Medicalpark Hastanesi’nin resmi internet sitesi RedHack tarafından hacklendi.
Taksim’de 1 Mayıs günü polisin gaz bombasıyla yaralanan Dilan Alp’i “Boş yerimiz yok iddiasıyla taburcu eden Medicalpark Hastanesi’nin resmi internet sitesi RedHack grubu tarafından hacklendi. Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan RedHack üyeleri, “Dilan Alp’i hastaneden atan http://www.medicalpark.com.tr/ sitesi çökertildi. Bu ufak uyarıdan anlarlar umarız açıklamasında bulundu.
RedHack grubu dünde İstanbul Valiliği’nin resmi internet sitesini hacklemişti.
Kışanak: Vali Sirkeci’ye kaymakam olsun – Etkin Haber Ajansı
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, 1 Mayıs’ta emekçilere yönelik şiddet ve sonrası açıklamalar nedeniyle İstanbul Valisi’ne sert tepki gösterdi, “17 yaşındaki bir kızı terörist ilan etmek için bu hakkı sana kim verdi? Dilan’ı terörist gösteren vali derhal görevinden alınmalıdır. Artık hükümet onu görevden mi alır, Sirkeci’ye kaymakam mı yapar, bilmiyoruz” dedi.
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, partisinin grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.
Kışanak, konuşmasına hasta tutuklu İrfan Eskibağ’ın yaşamını yitirmesini hatırlatarak başladı. “Cezaevlerinde insan haklarından mahrum olan arkadaşlar için yasa çıkmasını bekliyoruz deniliyordu, yasa çıktı ama hala her hangi bir değişiklik yok” diyen Kışanak, Sincan Cezaevi’nde Abdülsamet Çelik’in can vermeyi beklediğini söyledi.
Grup toplantısına misafir olarak gelen iki aileden de bahseden Kışanak, şöyle konuştu: “Bunlar askerde çocuklarının şüpheli şekilde öldüğünden tedirginler. Bu şekilde şüpheli ölümden muzdarip neredeyse 3 binden fazla aile var, ama buna kulak asılmıyor. Şüpheli şekilde yaşamını yitiren askerlerin neredeyse tamamına yakını Kürt askerler. Kürlerin daha milletlerden farklı olarak intihara meyilli olduğunu bize kimse söyleyemez. Yargılamalar artık askeri mahkemelerden alınıp sivil mahkemelerde görülmeye başlanmalı. Meclisin bu konuda kayıtsız kalmasını anlamış değiliz. Bir çok soru önergesi verildi ama ne yazık ki bir hareket yok, ama biz bu adalet arayışının peşini bırakmayacağız.”
‘TAKSİM’DE EMEK MÜCADELESİNİN TARİHİ YAZILDI’
1 Mayıs’ta Taksim’de yaşanan devlet terörüne değinen Kışanak, İstanbul Valisi Mutlu’yu sert dille eleştirdi. Kışanak, 1 Mayıs’ın yasaklanmasının kabul edilemeyeceğini söyledi, “Emekçiler o gün istedikleri meydanda günlerini kutlama hakkına sahiptirler. Taksim Meydanı emekçiler, Türkiye işçi sınıfı açısından tarihsel bir mekândır. Bugün bile mesela köy yakmalarını konuştuğumuzda insanların içini acıtan konu şudur ki, ‘ana ve babamın mezarı orada ama ben oraya gidemiyorum’ diye üzülür. Geçmiş bağı kopartılamaz. Bunun gibi Taksim Meydanı’nda direnişin ve emek mücadelesinin tarihi yazılmıştır. Taksim Meydanı emekçiler için sembolik önemi olan bir meydandır ve o meydanı kapatmaya kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi.
‘DİLAN BABASININ HAKKINI SAVUNUCAKTI’
1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için meydana çıkanlara uygulanan polis şiddetinin de kabul edilemeyeceğini ifade eden Kışanak, şöyle devam etti: “İnsanların üzerine gaz bombası atamazsın. Üstelik bu olayların ardından yapılan açıklamalar daha da vahimdir. Açıklamalar suç mahiyetindedir. 17 yaşındaki bir kızı terörist ilan etmek için bu hakkı sana kim verdi? Yargıç mısın, hakim misin? ‘Elinde molotofkokteyli var’ diyorsun, sirke şişesi çıkıyor. Elinde molotofkokteyli olsa bile kafasına gaz bombası atamazsın. Dilan Alp babası işten çıkarılmış emekçinin kızı. O günü kutlamak herkesten fazla Dilan’ın hakkı. Çıkıp babasının emek hakkını savunacaktı ama kafasına açıkça hedef gözetilerek başına gaz bombası atılmıştır. Bunun için bir delil veya kanıta gerek yoktur. 17 yaşındaki bir kızın kafasına gaz bombası isabet ediyorsa bunun tek yolu vardır hedef olarak seçilmiştir.”
‘VALİ DERHAL GÖREVDEN ALINMALIDIR’
“Dilan’ı terörist gösteren vali derhal görevinden alınmalıdır” diyen BDP Eş Genel Başkanı Kışanak, ekledi: “Artık hükümet onu görevden mi alır, Sirkeci’ye kaymakam mı yapar, bilmiyoruz.”
İstanbul’un dört tarafının rant alanı yapıldığını söyleyen Kışanak, “Bırakın Taksim alanı halkın alanı olsun” dedi.
Gösterilerin demokratik rejimlerde ses duyurmak için, en merkezi yerlerde yapıldığını söyleyen Kışanak, “kentin en ücra köşesine git orada ne yapacaksan yap” demenin, demokratik hakkın ellerinden alınması olduğunu ifade etti. Kışanak, AKP Hükümeti’ne “Taksim’i halkı bırakın halk sesini duyursun, halkın sesinden protestosundan korkmayın” diye seslendi.
‘DENİZLER ŞAHSINDA SOSYALİZM İDEALİ ORTADAN KALDIRILMAK İSTENDİ’
Deniz Gezmişleri anma eylemlerine saldırıya da tepki gösteren Kışanak, şöyle konuştu: “Yeri geldiğinde iktidarda Deniz Gezmiş ve arkadaşlarından bahsedenler bugün Taksim’de kutlamalarda baskı uygulanmakta. Denizlerin şahsında sosyalizm ideali ortadan kaldırılmak istendi. Haksızlıklara karşı itiraz etme hakkı ellerinden alınmak istendi ama bunu başaramadılar, başaramayacaklar. Kürt sorununu çözmek için yeni bir süreci yürüttüğümüz bugünlerde, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anmak biraz daha anlamlı hale gelmektedir. Bu devrimci liderler idam sehpasına giderken özgürlük, eşitlik ideallerini haykırdılar. Deniz Gezmiş idam sehpasına giderken yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği dedi.”
BDP Eş Genel Başkanı Kınaşak, halkı çözüm sürecine katmak için geziler düzenlediklerini hatırlatarak, bu çalışmaların 17 Mayıs’a kadar devam edeceğini kaydetti. Kışanak, “Eğer biz ülkenin demokrasi sorununu çözmek istiyorsak bunun mimarı halk olmalıdır. Müzakere, toplumsal uzlaşı sağlamak için izlediğimiz bir yoldur. Gittiğimiz her yerde şunu gördük, herkes bu acının, gözyaşının bitmesini istiyor. Kaygılar ise demokratik bir gelecek kurup kuramayacağımız yönündedir. Devlet bu kaygıyı iyi dinlemelidir. Bu ülkede Kürt sorunu hep silah ve çatışma olarak sorgulandı. Sayın Öcalan’ın ve KCK heyetinin yaptığı açıklamalar yaşanan sorunları bitirme noktasına gelmiştir. Gerçekten eşitlik ve özgürlük gelecek mi? Gerçekten herkes dilini özgürce kullanabilecek mi? Bizim ve STK’ların çalışmalarını bu yöne kaydırmamız gerekiyor. Demokratikleşmeyi başaramazsak yeniden çatışma çıkabilir mi diye kuşku var. Evet bu kuşku haklı bir kaygıdır. Her kişi aklındakileri ortaya koymalı ve bunu tartışmalıyız” diye konuştu.
‘GERİ ÇEKİLMEDE MÜDAHALE OLURSA SORUMLU HÜKÜMETTİR’
Kışanak, geri çekilme sürecinde 1999’da yaşananların olmamasını diledi, açıklamalardan hükümetin bu konuda doğrudan sorumluluk aldığının görüldüğünü söyledi. Kışanak, “Silahlı güçler hükümetin emrindedir ve ‘müdahale olacaksa bunu hükümet, valilik emreder’ diyorlar. Biz de bunu teminat olarak kabul ediyoruz. O zaman olası bir müdahale karşısında doğrudan hükümeti sorumlu tutarız” dedi.
TBMM’de kurulan komisyona ilişkin CHP’nin tutumunun anlaşılır olmadığını söyleyen Kışanak, “Yeri geldiğinde kendileri de benzer öneriler sunuyorlar. Ama iş icraata geldiğinde bunları unutuyorlar. CHP’nin tutumu CHP’ye oy verenler tarafından sorulmalıdır” dedi.
Dr. Berhem û şandeke PKK`ê Proseya Aştiyê rave dikin – Xendan
Dr.Berhem Salih û şandeke bilind ya Partiya Karkerên Kurdistan`ê (PKK) Proseya Aştiyê ya li Bakurê Kurdistanê gengeşe kirin û têkestî liser nirxandinên hewlên bo biserxistina wê proseyê kirin.
Îro (05.05.2013.Yekşem) piştî nîvro Cîgirê Sekerterê Yekîtî Nîştimanî Kurdistanê (YNK) Dr. Berhem Salih li bajarê Silêmaniyê pêşwazî kir li şandeke bilind ya Partiya Karkerên Kurdistan`ê (PKK) kir ku ji Sebrî Ok Endamê Konseya Rêveber ya Koma Civakên Kurdistan`ê (KCK) û Berpirsên Peywendiyên Derve yê Koma Civakên Kurdistan`ê (KCK) Ehmed Deniz pêk tê.
Di civîneke dostane de Endamê Mekteba Siyasî yê Yekîtî Nîştimanî Kurdistanê (YNK) ku di civînê de Hakim Qadir Heme Can û Çto Hewêzî û Mehmûd Hacî Salih ji Yekîtî Nîştimanî Kurdistanê (YNK) û Mihemed Emîn Pênciwênî Endamê Kongreya Netewî ya Kurdistan`ê (KNK) amade bûn, Dr.Berhem Salih û şandeya PKK gotûbêj li ser rewşa siyasî ya Kurdistan û herêmê bi taybet derbarê Proseya Aştiyê li Bakurê Kurdistan`ê û hewlên biserxistina wê proseyê kirin.
Di civînê de têkestî liser wê yekê kirin ku, Tevgera Rizgarîxwaz ya Kurd her dem alîgirê aştiyê bûye û bê navbera hewl daye ku bi rêya aştî û diyalogê mafê gelê xwe bidest bixe û di wê derbarê de amaje bi wê yekê kirin ku, gelê Kurd bi rêya demokrasiyê bo bidestxistina mafê xwe xebatê dike.
Di beşek din ya civînê de têkestî li ser yekrêziya Kurd li hemberî bûyer û pêşhatên siyasî yên herêmê hat kirin.
Di dema borî de û piştî encamdana çend hevpeyvînên şandeke Partiya Aştî û Demokrasiyê (BDP) digel serokê Partiya Karkerên Kurdistan`ê Ebdula Ocalan li Girtîgeha Îmralî`iyê bi amadebûna Dezgeha Sîxûriya Turkiye (MIT) proseya aştiyê li Bakurê Kurdistan`ê dest pê kir û piştî alugurkirina çend nameyan di navbera Ocalan û partiya wî de, proseya aştiyê dest pê kir ku cara dawiyê di Ahenga Newroza îsal de serokê PKK`ê Ebdula Ocalan daxwaza ragirtina çelakiyan ji partiya xwe li Turkiye kir.
Heya niha jî wê proseyê çend qonax derbas kiriye yên wek azadkirina dîlên Turkiye ji aliyê PKK`ê ve û biryara vekişîna gerîllayên PKK`ê ji nava axa Turkiye.
Demirtaş: Hükümet çekilme için idari tedbirler almış durumda – Rizgarî Online
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK’lilerin çekilme sürecinin yarın resmen başlayacağını hatırlatarak, “Bölgede geri çekilme konusunda büyük bir hassasiyet var. Aynı dikkat ve özenin askeri birliklerde de olacağını tahmin ediyorum. Gözlemlerimiz gösteriyor ki hükümet de bu konuda bazı idari tedbirler almış durumda” dedi. DHA´nın haberi: Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK’lıların sınır dışına çekilmesi ile ilgili sürecin yarın resmen başlayacağını hatırlatarak, “Bölgede halkta bir duyarlılık var, geri çekilme konusunda, büyük bir hassasiyet var. Provokasyonların olmaması konusunda halkın büyük bir hazırlığı var. Aynı dikkat ve özenin askeri birliklerde de olacağını tahmin ediyorum. Gözlemlerimiz gösteriyor ki hükümet de bu konuda bazı idari tedbirler almış durumda” dedi.
Demirtaş, 4 partinin bu saatten sonra uzlaşma ile yeni anayasayı yapacağını düşünmediğini de ifade ederek, yeni bir anayasa yapılmaması durumunda yeni bir anayasa reformuna ihtiyaç olduğunu da söyledi.
‘ÇEKİLME YARIN RESMEN BAŞLAYACAK’
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da merkez Yenişehir ilçesinin Cadde ve sokakların yenilenme çalışmalarına start verilen programa katıldı. Program öncesi basın mensuplarının gündem ile ilgili sorularını yanıtlayan Demirtaş, Hakkari ve ilçelerine yaptığı 3 günlük gezi ile ilgili izlenimlerini de anlattı. Demirtaş, PKK’lıların yarın resmen Türkiye sınırlarının dışına çıkmaya başlayacağını ifade ederek, “Tabi bunun ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Sonuçta kamuoyunun gözü önünde gerçekleşmiyor bu geri çekilme meselesi. Ama, tahminlerimiz, coğrafyanın büyüklüğü ve koşullar düşünüldüğünde ve geldikleri yolu kullanarak geri döneceklerinden bunun 3-4 ay sürebileceği her halde ön görülmelidir. Geri çekilme sırasında en kritik mesele, olası çatışma riskinin ortaya çıkmasıdır. Bu durum hiç birimizin arzu etmeyeceği süreci derinden yaralayacak bir gelişme olur. Başından beri odaklandığımız bu sürecin selametle yürümesi için odaklandığımız mesele budur” dedi.
‘HÜKÜMET DE İDARİ TEDBİRLER ALMIŞ DURUMDA’
Gere çekilme konusunda herkesin dikkatli ve duyarlı davranacağını umut ettiğini söyleyen BDP lideri Demirtaş, “Bizim Hakkari’de 3 günlük gezi çerçevesinde şunu gördük. Yani bölgede hem halkta bir duyarlılık var, geri çekilme konusunda büyük bir hassasiyet var. Provakasyonların olmaması konusunda halkın büyük bir hazırlığı var. Köylerden mezraya kadar herkes geri çekilmenin sağlıklı ve çatışmaya mahal vermeyecek şekilde olması için dikkatli davranıyor. Aynı dikkat ve özenin askeri birliklerde de olacağını tahmin ediyorum. Tabi ki orada resmi yetkililerle temasımız olmadı. Ama, gözlemlerimiz gösteriyor ki hükümet de bu konuda bazı idari tedbirler almış durumda. Elbette ki hükümetin resmi olarak sahiplendiği bir süreç var. Dolayısıyla geri çekilme sırasında çatışmaların olmaması operasyonların olmaması doğrudan hükümetin sorumluluğundadır. Hükümetin bu konuda azami dikkat ve özen göstereceğini düşünüyoruz. Yarından itibaren başlayacak süreç, elbette ki bütün yük hükümetin omuzlarına yüklenemez ama, muhalefet olarak bizlerde halk ve toplum olarak hep birlikte sürecin sağlıklı yürümesi için çaba sarf etmeliyiz”diye konuştu.
‘GEÇEN YIL ÇATIŞMALAR VARDI, BU YIL RAHATLAMA GÖRDÜK’
Hakkari’deki izlenimlerini de anlatan BDP lideri Demirtaş, “Hakkari’de geçen yıl özellikle çok yoğun çatışmalar yaşanıyordu. Bu yıl gittiğimizde hem kırsal, hem şehirlerde ciddi rahatlama gördük. Barış sürecinin tartışmaları bile bölgede ciddi bir heyecan yaratmış durumda. Yol kontrollerinin sıklaştığı konusunda tespitlerimiz oldu. Yol kontrolleri artırılmış durumda anlam veremedik. Derhal düzeltilmesini istedik. Olağanüstü hal görüntülerini andıran görüntülerin kaldırılması gerekir. Gerek askerlerin gerek polislerin gözlerinde biz geçen yıla nazaran daha bir rahatlama daha bir umut gördük. Onlarda süreçten etkilenmişler barız şekilde görülüyor. Savaşı yaşayanlar savaşın acısını çekenler barışı kıymetini daha iyi anlıyorlar. Gittiğimiz her yerde bunu daha iyi gördük” dedi.
Demirtaş, hem Hükümet hem de PKK’nın şimdiye kadar çözüm süreci konusunda güçlü bir irade ortaya koyduklarını , bu saatten sonra bir provakosyon olursa bunun içeriden değil, dışarıdan olabileceğini söyledi. PKK’nın geri çekilme konusunda sürecin ruhuna uygun hareket ettiğini söyleyen Demirtaş, bir sorun çıkmamasını umduğunu söyledi.
‘4 PARTİNİN UZLAŞACAĞI YENİ BİR ANAYASA DÜŞÜNMÜYORUM’
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni anayasa tartışmaları konusunda ise, “Bu saatten sonra 4 Partinin uzlaşacağı yeni bir anayasa yapacağını düşünmüyorum. Keşke uzlaşma olsaydı. Ama bütün partiler tekliflerini sunmalarına rağmen uzlaşma sağlanamadı. Komisyon henüz dağılmadı bu nedenle yeni arayışlarına girmek doğru olmaz. Ama, uzlaşma ile yeni bir anayasa yapılmaz ise meclis ve meclis dışındaki siyasi partilerle yeni bir anayasa reformuna ihtiyaç vardır” dedi.
Askerliğin kısaltılması ile ilgili bir soru üzerine ise Demirtaş, askerliğin kısaltılması yerine vicdani reddin kabul edilmesi, askerliğin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi. Demirtaş, bölgede PKK ve asker tarafından döşenen mayınların yeni can kayıplarına neden olmaması için en azından yerleri bilinenlerin yerlerinin söylenmesi gerektiği de ifade etti.
Demirtaş, son olarak 30 yıldır yaşanan şiddet ortamı nedeniyle bölgenin insanlarının rehabilite edilmesi ile ilgili soru üzerine ise, “Bölge insanları hasta tespitine katılmıyorum. Travma geçiren Ankara’daki siyasetçilerdir. Onların rehabilitasyonlara ihtiyaçları vardır. Çözümsüzlüğü ve savaşı dayatanların tedaviye ihtiyaçları var. Ama normal yaşama geçilmesi ile ilgili çeşitli projeler gerçekleştirilmelidir” diye konuştu.”
Sabri Ok: Savaş Yeniden Başlarsa… – Kurdisatan Post
İngiltere’deki önde gelen gazetelerden Independent’ta yer alan haberde, Türkiye’nin Kürt sorununda barışçıl çözüme yönelmesinin “kesinlik” kazanmadığının altı çiziliyor.
Analizler de içeren haber, gazetenin kıdemli Orta Doğu muhabiri ve yazar Patrick Cockburn’ün, Irak’taki Kandil dağlık bölgesinde PKK yöneticilerinden Sabri Ok’la yaptığı görüşmeye dayanıyor.
Kürtlerin tarihini ve Türk hükümetinin İmralı adasında hapis yatan örgüt lideriyle yürüttüğü ateşkes ve çekilme sürecini özetleyen Cockburn, Abdullah Öcalan’ın rolüne şöyle vurgu yapıyor:
“Türk güvenlik güçleri Öcalan’ın 1999’da yakalanmasının, PKK’nın çöküşüne yol açacağına inanıyordu. Bu akla uygundu o hareketin acımasız ve otoriter lideri olarak tanınıyordu. Fakat Öcalan, hapishane hücresinde etkisiz kalacağına, artık ayrılık yerine özerklik arayan PKK’nın kontrolünü elinde tutmayı sürdürdü. Kürtlerin pek çoğunun gözünde hapsedilmesi ona, Kürtlerin çektiği acıların ve direnişinin sembolü olan bir şehidin cazibesini kazandırdı. PKK liderinin şablon ve resimleri, Kandil’deki kayalıkların ve uçurumların cephesinde beliriyor ve Türkiye’deki her Kürt gösterisinde taşınıyor.
‘Savaş yeniden başlarsa kızışabilir’
Örgütün ayakta kalabilmesini, Türkiye’de eşit siyasal ve sosyal haklara sahip olmayan Kürtlerin topluca cezalandırılmasına ve seçilmiş Kürt yetkililerin, gazetecilerin, insan hakları savunucularının tutuklanmasına bağlayan Cockburn, Sabri Ok’un, “30 yıllık mücadelelerinde en güçlü dönemlerinde oldukları yönündeki sözlerini aktarıyor.
Öcalan’ın 21 Mart’ta yaptığı, “silahlar yerine fikirlerin konuşması çağrısına gönderme yapan kıdemli Orta Doğu muhabirinin Türkiye’deki Kürt sorununun geleceğiyle ilgili öngörüleri ise şöyle: “Bu gerçekleşebilir ama kesinlikle değil. Kendi çıkarlarının Türk devletini hem Türkiye’deki Kürtlerle, hem de Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle ve Kuzey Suriye’deki Kürtlerle uzlaşmaya sevk etmesi gerekiyor fakat Türklerin söylemi hâlâ Kürtlerin hapisten salıverilmesi, tüm toplumu kapsayan terörle mücadele yasalarının kaldırılması ve anayasal değişiklikler gibi adımlarla uyuşmalı.
Kuzey Irak’taki bazı Kürt politikacıların, PKK’nın ilk elden çekilmeye başlayarak Türkiye karşısındaki kozlarını bırakmasını hata olarak gördüğünü aktaran yazar, sözlerini şöyle tamamlıyor: “(Sabri) Ok, Türkiye’nin PKK çekilmesine rağmen baskıyı sürdürmesinin ‘onlar için ve hiç kimse için iyi olmayacağını’ söylüyor. Gerilla savaşı yeniden başlarsa kızışabilir çünkü PKK bölgede Türkiye’nin sayıları artan, İran ve Suriye gibi düşmanlarından destek arayabilir. Türkiye, Kürt azınlıkla bezdirici ve kazanılamaz çatışmasını sona erdirebilir ve erdirmeli ama bu, öyle yapacağı anlamına gelmiyor.
Demîrtaş: CHP û MHP Bingeha Şerê Nijadî Ava Dikin – Peyamner
Hevserokê BDP’ê Selahedîn Demîrtaş, ji ber piştgirî nadin pêvajoya aştî û çasereseriyê rexneyên tund li CHP û MHP’ê kir û got: “CHP û MHP bi zimanê xwe, helwestên xwe û gotinên xwe bingeha şerê nijadî ava dikin. Demîrtaş basa hewlên bo amadekirina makeqanûneke nû li Tirkiyeyê jî kir û ragihand, ku zehmete bi ewî awayê niha makeqanûnek bi beşdarîya her 4 partîyan bihê amadekirin.
Hevserokê BDP’ê Selahedîn Demîrtaş, îro li Amedê derbarê pêvajoya aştî û çareseriya di navbera PKK û hikûmeta Tirkiyeyê de nirxand. Demîrtaş, got di demên dawiyê de li bajarên kurdan li ser riyên çûn û hatinê setereyên lêgerînê yên leşkeran zêde bûne û xwest ev setere bêne rakirin. Demîrtaş, derbarê cerdevanan de jî bi bîr xist 60 hezar cerdevan hene û xwest mafên teqewîtiyê û mafên qanûnî yên ji bo jiyaneke bi aram ji cerdevanan re bê naskirin. Selahedîn Demîrtaş, wiha axivî: “Em dixwazin pergala cerdevaniyê bi temamî ji holê rabe. Lê ji bo ku cerdevan mexdûr nebin pêwîst e mafên wan ên qanûnî bên dayîn. Ew bikaribin pêşerojek ji zarokên xwe re ava bikin.
Demîrtaş, li ser vekişîna çekdarên PKK’ê jî nêrîna xwe vegot û da zanîn, ku kurd di vê pêvajoyê de bi hestyarin û divê artêş jî li hemberî vekişînê bi hestyar be. Demîrtaş li ser makeqanûna nû ku tê nîqaşkirin jî nêrîna xwe anî zimên û got: “Ez bawer nakim bi hevkariya 4 partiyan makeqanûneke nû bihê çêkirin, Lewre her yek pêşniyareke ji hev dûr dibêjin û ti pêşniyar hev nagrin. Hemû partî ji hev cuda difikirin û di navbera wan de cudatiyeke mezin heye. Ji ber vê yekê bawer nakim makeqanûna nû bi hevkariya van partiyan çê bibe. Lê pêdivî bi reformên makeqanûneke nû heye.
Hevserokê BDP’ê Demîrtaş, di dawiya axaftina xwe de ji ber piştgirî nadin pêvajoya aştiyê rexneyên tund li CHP û MHP’ê kir û da zanîn herdu partî bi ziman, helwest û gotinên xwe bingeha şerê nijadî ava dikin.
HPG îro li ser vekişînê daxuyanî nade – Rûdaw
Biryar bû îro HPG li ser vekişîna gerîllayan a ji nava xaka bakûrê Kurdistan û Tirkiyê civîneke çapemeniyê lidarbixe. Li gor zanyariyên ketine destê Rûdawê, îro daxuyanî nayê dayîn.
Biryar bû îro Hêzên Parastina Gel (HPG) li gundê Sergele yê nêzî qezaya Amêdî ya girêdayî Dihokê daxuyaniyeke çapemeniyê li ser vekişîna gerîllayan bidin.
Li gor zanyariyên ku ketine destê Rûdawê, HPGê civîna çapemeniyê ji bo demekî ne diyar paşve xistiye. Li gor vê yekê wê di nava çend rojên pêş de HPG li ser vekişînê daxuyaniyekê bidin.
Duh Fermandariya Biryargeha Hêzên Parastina Gel (HPG) di derbarê vekişîna gerîlayan a derveyî sînor de daxuyaniyek da. HPG’ê da zanîn ku piştî banga Ocalan a di Newroza Amedê de biryara agirbestê ya ji 23’ê Adarê şûnde kete meryetê ji aliyê tevgera wan ve bi raya giştî re hat parvekirin. HPGê wiha got: “Hêzên me yên gerîla li ser banga Rêber Apo û Konseya Rêveber a KCK’ê ji gelek qadan ligel şert û mercên dijwar yên xwezayê ji 8’ê Gulanê û şûnde dê ji bo pêvajoya vekişînê bikevin nava tevgerê.
HPGê di daxuyaniya xwe de diyar kir ku wê gerîllayên wan vekişin başûrê Kurdistanê.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info