AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile KDP’li Federe Bölge Hükümeti Başbakanı Mesrur Barzani’nin Ankara’daki görüşmesinde neler konuşulduğu tartışılırken, son haftalarda Türk istihbaratı MİT ile KDP’ye bağlı güçler Soran ve Kandil bölgeleri arasında oluşturdukları yeni karakol ve kalekollar ile büyük bir savaş hazırlığı içinde olduğu belirtildi.
TC HEYETİ HEWLÊR’DE
Aldığımız güvenilir kaynaklara göre Mesrur Barzani’nin Ankara’dan dönüşünün ardından MİT, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığından oluşan 12 kişilik bir heyet bir hafta boyunca Hewlêr’de Mesrur ve Mesut Barzani’nin misafir oldukları belirtildi. Aynı güvenilir kaynak, söz konusu heyet iki gün önce Türkiye’ye döndüklerini ve ardından dün (3 Temmuz) Mesut Barzani, istihbarat müsteşarlığından ve KDP’ye bağlı rütbeli askerlerin de katılımıyla merkezi komite toplantısı düzenlediklerini aktarıldı. Toplantıda, ilerde bölgede büyük bir savaşın olacağı ve KDP’nin kaderi bu savaşa bağlı olduğu konuşulduğu verilen bilgiler arasında.
RTE İLE NEÇİRVAN BARZANİ İKNA TURUNA ÇIKACAKLAR
Edinilen bilgilere göre, önümüzdeki günlerde Erdoğan Irak merkezi hükümetini söz konusu geniş çaplı operasyonun başlatılması ikna etmek hem de Türkiye ve Irak arasındaki petrol, ticaret, Maxmur Kampı ve Şengal konularının da tartışılacağı bir Bağdat’ta ziyareti yapılacağı belirtildi. Bağdat’tan çıkacak sonuca göre Hewlêr ziyareti yapılıp yapılmayacağı belirleneceği öğrenildi. Diğer yandan da Neçirvan Barzani’de başta Almanya, İngiltere, Fransa olmak üzere diğer NATO güçlerini ikna turuna çıkacağı iddia edildi.
KDP İLE BİRLİKTE XEBEXŞÊN İSLAMİ VE PIZUTNEWEY PARTİLERİ DE KATILACAK
Erdoğan ve Neçirvan Barzani’nin görüşmeleri söz konusu plan çerçevesinde olumlu yönde geçmesi halinde KDP ile birlikte Mihemed Heci Mahdud’un başkanı olduğu Xebexşên Îslami ve Pizutnewey Partisi (İslami İrfani-İrfan Abduleziz) de bu savaşta yer alacakları belirtildi.
IRAK’IN GÖREVİ NE OLACAK?
Irak merkezi ikna edilmesi halinde bu savaşta yer alacağının nişanesi olarak bin kişilikten oluşan Antiterör özel gücünün de yer alması talebinde bulunulacağı aktarıldı. Tam olarak doğrudan askeri anlamda çatışmalara girilmezse de Ş. Rustem Cudi Maxmur Kampı ve Şengal’e yönelik baskı ve kuşatma hamlelerine devam etmesi istenileceği belirtildi.
YNK’NİN POZİSYONU NE OLACAK?
Edindiğimiz bilgilere göre, YNK son zamanlarda hem Süleymaniy’de özellikle Çemçemal alanında KDP’nin MİT ile birlikte YNK askeri ve istihbarat elemanlarına yönelik suikast girişimleri, hem de Rojhilatê Kurdistan’daki YNK’nin Zanyari istihbaratına bağlı Şoreşgeran ile KDP’nin Parastın’a bağlı Zahmetkêşan grupları arasında aralıklarla çatışmaya varan gerginlikler ve baskılar nedeniyle pozisyonun tam olarak ne olacağı belirsizdir. Ancak yine de hem Erdoğan’ın hem de Neçirvan’ın yapacakları görüşme sonuçlarına göre hareket edecekleri, yani tam olarak doğrudan savaşa katılım sağlamazsa da gerilla birimlerine karşı istihbarati bilgiler ve Zînê Wertê de olduğu gibi gerilla birimlerin hareketliliğini engelleme şeklinde bir pozisyon alabileceği belirtildi.
İRAN SESSİZ Mİ KALACAK?
İran ise bu duruma karşı hem Astana görüşmelerinden kaynaklı hem de bölgedeki konumunu korumak adına sessiz kalacağı belirtildi. Söz konusu savaşın gidişatına göre yani ‘bekle gör’ politikasını izleyeceği tahmin ediliyor.
BEHDİNAN’A KARADAN KANDİL’E İSE HAVA SALDIRILARI
Daha öncesi ve son bir hafta içinde KDP’ye bağlı güçleri Soran Bölgesinden Diyana, Sidêka, Hewlêr ve Zaxo’ya kadar ki hareketliliğine bakıldığından savaşın merkezi yani hem havadan hem de karadan Behdinan bölgesindeki gerilla güçlerine, havadan ise Sidêka, Karox ve Kandil bölgelerine saldırıları yapılacağı gelen bilgiler arasında.
Parastın ve Hevalgirî istihbarat birim elemanları tarafından Behdinan bölgesinde, özellikle Akrê, Soran, Diyana, Duhok ve Zaxo bölgelerinde, gerilla güçlerine yardım veya sempati duyabilecek kişi ve ailelerinin çıkmaları için tehdit ve korku yaymaya çalıştıkları belirtildi.
Diğer yandan geçtiğimiz yıl KDP, Garê’den Qesra Seddam alanına giden yolu Deşta Kafya’ya kadar açmak istemişti ancak gerilla birimlerince karşılık vermeleri üzerine geri çekilmek zorunda kalmışlardı. Türk devleti KDP’den önce bu hattan birkaç stratejik noktanın işgal edilip daha sonra bu yolu açmalarını istediği belirtildi.
Yine Türk devletinin KDP’den işgal etmek istediği diğer bazı yerler şöyle; Garê’de yer alan Keşkava Filla köyü yakınında bulunan Deşta Niyê alanını, Ber Garê dağın eteğinde bulunan Yekmal köyü ve çevresi ve Herqa köyünün girişi. Bu üç alan Garê’ye denetim sağlamak için yüksek ve stratejik yerler olduğu belirtildi.
MESUT BARZANİ ŞÊX VE AŞİRET REİSLERİ İLE BİREBİR GÖRÜŞÜYOR
Alınan bilgilere göre, Mesut Barzani özellikle Akrê, Diyana, Duhok ve Soran bölgesindeki şêx ve aşiret reislerini bir bir yanlarına çağırarak görüşmeler yaptığını ve bu savaşta kendilerine destek vermeleri talebinde bulunduğu öğrenildi. Edinen bilgilere göre, birkaç gün önce Barzani, zamanı geldiğinde bu şêx ve aşiret reislerine ‘hediye’ vermek için 150’den fazla Jip land Croser marka araba satın alıp Dorê (Barzan) alanında bekletildiği aktarıldı.
Deniz AYDIN