14 Eylül 2011 Çarşamba Saat 15:05
Şemzînan’da asker ve polisin katlettiği siviller toprağa verildi. Başbakan katliamı savundu. Osman Erbaş’ın ağabeyi Reşit Erbaş, ‘Başbakan Erdoğan ‘sözün bittiği yerdeyiz’ diyordu. İşte bunun somut örneği Şemzînan’daki katliam oldu’ sözleriyle Erdoğan’a tepki gösterdi
HALK SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Şemzînan’da askerlerin kalkıştığı katliam girişiminde yaşamını yitiren Osman Erbaş, Necdet Güreli ve Tayyar Güreli binlerce kişi tarafından toprağa verildi. Gever ve Şemzînan’da kepenkler kapatıldı. Gever’de binlerce kişi cenazeyi kitlesel bir şekilde karşıladı. Polis buna da tahammül edemedi. Kitle oturma eylemiyle katliamı lanetledi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN DEDİĞİ BUYDU
Cenazeler daha sonra Şemzînan’da toprağa verildi. Osman Erbaş’ın ağabeyi Reşit Erbaş, Erdoğan ve hükümete sert tepki gösterdi: “Başbakan ‘sözün bittiği yerdeyiz’ diyordu. İşte bunun somut örneği Şemzînan’daki katliam oldu. Bizler Kürt olarak dünyaya geldik. Kürt olarak öleceğiz. Herkes bunu iyi bilmelidir. Mücadele sürecek.
Sözün bittiği yer Şemzînan’mış
Colemêrg’in (Hakkâri) Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde bir asker ve bir polisin yaşamını yitirdiği çatışmanın ardından askerlerin saldırısı sonucu 3 sivilin hayatını kaybetmesi ve birçok evin askerlerce taranmasını protesto eden esnaf Gever (Yüksekova) ve Şemzînan’da kepenkleri açmadı. İlçe merkezinden otopsi için Wan’a gönderilen 14 yaşındaki Osman Ertaş, Necdet Güreli ve kuzeni Tayyar Güreli’nin cenazesi otopsi işlemlerinin ardından ailesi tarafından alındı.
Gever ve Şemzînan’da binlerce kişi cenazeleri karşılamak için sabah saatlerinde yollara çıktı. 3 cenaze ilk olarak Gever girişinde bulunan Şakidan Köprüsü’nde kitlesel olarak karşılandı. Yapılan karşılamadan sonra cenazeler Gever ilçe merkezine getirildi. İlçe merkezinde cenazeleri, ellerinde yaşamını yitiren 3 kişinin fotoğraflarını taşıyan binlerce kişi karşıladı. Yapılan karşılamadan sonra binlerce kişi Gever çıkışında bulunan Şemzînan yoluna kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüşten sonra yolu kısa süreliğine trafiğe kapatan kitle oturma eylemine geçti.
‘Sonuna kadar götüreceğiz’
Oturma eylemi sırasında yaşamını yitirenlerden 17 yaşındaki Osman Erbaş’ın abisi Reşit Erbaş kısa bir açıklama yaptı. Sahiplenmeden dolayı halka teşekkür eden Erbaş, “Başbakan Erdoğan bayram öncesi ‘sözün bittiği yerdeyiz’ diyordu. İşte bunun somut örneği Şemdinli’deki katliam oldu. Bizler Kürt olarak dünyaya geldik. Ve Kürt olarak öleceğiz. Herkes iyi bilmelidir ki, bu mücadeleyi sonuna kadar götüreceğiz dedi. Erbaş, Geverlilere çağrıda bulunarak kepenklerin açılmasını istedi. Yapılan açıklamadan sonra cenazeler yüzlerce araçlık konvoy eşliğinde Şemzînan’a doğru yola çıkarılırken, binlerce Geverli ise ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kitleye polis müdahale etti. Polisin gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalesine gençler ise havai fişek, taş ve molotoflarla karşılık verdi.
Haberler asılsızdır
Cenazelerin mezarlığa girişiyle yaşamını yitirenlerin yakınları sinir krizleri geçirdi. 3 cenaze kılınan namazın ardından yan yana defnedildi. Törende konuşan BDP Colemêrg Milletvekili Esat Canan, 2005’de Şemzînan’da bir devlet terörü yaşandığını, 2011’de aynı yerde yeniden bir devlet terörü yaşandığını dile getirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kürt halkının uzattığı barış elini geri çevirdiğini vurgulayan Canan, “Bu kadar acıyı Şemdinli’ye ve Kürt halkına yaşatan Başbakan’a yazıklar olsun. Başbakan Kürt halkının barış elini geri çevirirken kendisi bir asker edasıyla silaha sarılmış savaşı dayatıyor. Son iki günde basının olayı çarpıttığını söyledi. Burada alternatif basının dışında çıkan haberlerinin tamamı asılsızdır diye konuştu.
Basının AKP’nin ve Başbakan’ın güdümünde bir basın olduğunu söyleyen Canan, “İki gündür yaptığımız incelemeleri çeşitli görüşmeleri zenginleştirmek ve kaymakamı dinlemek için ziyaret etmek istedik. Ancak Kaymakam, bir uzman çavuş bir polis edasıyla kabul etmemiştir. Şemdinli kaymakamı, kaymakam değil bir güvenlik şefidir. Halka kapısını kapatan, halkın milletvekilini kabul etmeyen, yok sayan bu kaymakam Şemdinli’yi terk etmelidir diye konuştu.
Şemzînan’ın detayları netleşiyor
Şemdînan’daki saldırının detayları belli olmaya başladı. Fırat Haber Ajansı’nın HPG kaynaklarına dayandırarak geçtiği habere göre Şemzînan ilçesinde bulunan komando taburuna, askerlik şubesine, alay, askeri tugay, askeri lojman, kaymakamlık binası, jandarma komutanlığına ait lojmanlar ve çevresinde bulunan mevziler, özel harekât timlerinin kullandığı lojmanlara ve ilçe emniyet müdürlüğüne yönelik olarak 11 Eylül günü saat 21.50 sularında HPG’liler tarafından saldırı düzenlendi. 6 koldan eşzamanlı gerçekleştirilen saldırıda 11 asker ve 3 polisin yaşamını yitirdiği, bir yerde yaşanan karşılıklı çatışmada ise 2 HPG’linin hayatını kaybettiği bildirildi. Ayrıca eylem sonrası askerlerin etrafa ateş açması sonucu 3 sivilin yaşamını yitirdiği ifade edildi. Saldırıda yaşamını yitiren HPG’lilerin kimlik bilgileri ise şöyle: “1986 Wan doğumlu Salman Gül ile 1990 Wan Qelqelîya (Özalp) doğumlu Fehmi Akdeniz. -Özgür Gündem
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info