09 Mayıs 2011 Pazartesi Saat 07:40
Partiya Azadiya Jinên Kurdistan (PAJK), 21-29 Nisan tarihleri arasında Medya Savunma Alanlarında 120 delegenin katılımıyla 8. Kongresini gerçekleştirdi.
Kongre divanı seçimi ardından açılış konuşmasıyla başladı. Açılışı yapan PAJK Koordinasyonu üyesi Zaxo Zağros, konuşmasına PKK lideri Abdullah Öcalan’ı, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren gerillaları ve serhildanlarda öncülük yapan anaları ve halkı selamlayarak başladı.
Konuşmasında PAJK Koordinasyon üyesi Zaxo Zağros, yoğun saldırıların olduğu bir süreçte PJAK’IN kongresini gerçekleştirmesinin oldukça anlamlı olduğuna vurgu yaptı.
Öcalan’ın savunmalarından derlenen perspektifleri Kürdistan Kadın Hareketinin Özgür Yaşam Manifestosu olarak kabul edildiği PAJK 8. Kongresinde siyasal ve örgütsel değerlendirmeler yapılırken, demokratik modernitenin inşası doğrultusunda yeni dönem planlamaları da geliştirildi.
KÜRT KADINLARININ İDDİALI BULUŞMASI
Medya Savunma Alanları Nisan ayı içerisinde Kürt kadınlarının tarihi bir buluşmasına ev sahipliği yaptı. Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi-PJAK’IN 21-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği 8. Kongresine, başta kadın YJA (Özgür Kadın Birlikleri), YJA-Star, Genç kadın olmak üzere özgürlük mücadelesi çalışmalarının tüm alanlarından, Kürdistan’ın dört parçasından ve yurtdışından 120 delege katıldı.
PAJK, Kongresinde Kürt sonunun çözümünün tek muhatabının Öcalan olarak gösterdi. Kongrede Kadın Kurtuluş İdeolojisini Öcalan savunmaları temelinde yeniden ele alıp derinleştirerek bu temelde de cins mücadelesini radikalleştirerek süreklileştirme kararlılığını da ortaya koydu. Kürt sorununun çözümü ve toplumsal cinsiyet ve gericilikle mücadele konularında çeşitli karar ve planlamalara giden PAJK Meclisi, yayınladığı bir bildirgeyle kamuoyuna açıkladı.
“Halkların Baharını PAJK Kimliği İle Karşılayalım, Önder Apo’nun Esaretine Son Verdirelim şiarıyla gerçekleşen PAJK 8. Olağan kongresi sonuç bildirisinde şöyle denildi: “Kongremizde tüm süreç ve örgütsel gündem değerlendirmelerinde temel eksen olarak Önderlik ve şehitler çizgisi esas alınmıştır. Önder APO’nun düşünce, yaşam ve mücadele çizgisinin takibi ve yaşamsallaştırılması özgürlük mücadelemizin başarısındaki tek yoldur. Kürdistan kadın özgürlük partisi PAJK, Önder Apo’nun esaret koşullarının kaldırılmasını, kördüğümleşen Kürt sorunu ve kadın özgürlük sorunsalının çözümünde ilk halka kabul etmektedir. Önder APO’nun esaret koşullarının kaldırılmasını kendi özgürlüğü kabul ederek bu ilkeyi esas alarak mücadele etmeyi, 4. Hamle döneminin başarısındaki temel mücadele kıstası olarak belirlemiştir. Bu temelde, PAJK 8. Kongremiz Önderliğin esaret koşullarının kaldırılmasını var oluş gerekçesi kabul etmiş, tüm örgüt ve kadro yapımız bu temelde kararlaşmıştır.
Kapitalist uygarlığın günümüzde kadın üzerinden geliştirdiği her türlü sömürü, ataerkil zihniyetin yol açtığı toplumsal çürümenin tehlike ve risklerine vurgu yapan PAJK 8. Kongresi sonuç bildirgesinde, “Kongremiz, yüzyılımızın ilk yılları ile hızlanan uygarlık kaosunu kapsamlı ele almış, ekonomik ve siyasal krizlerin lokal ve dönemsel olmadığı, uygarlığın temel paradigmasının yarattığı bünyesel bir kriz olduğu ve uygarlık dışı güçlerin her zamankinden daha fazla kendi modernitesini kurabileceği tespitlerini yapmıştır. Önder APO’nun halkların baharlaşması olarak değerlendirdiği ve 2011 yılı ile başlayan Ortadoğu’daki halk hareketliliği bu temelde kongremizce selamlanmıştır. Tek millete, tek devlete dayalı tekçi ulus devlet yapılanmalarının aşılmasının Ortadoğu rönesansının temel dayanağı olduğunu tespit etmiştir. Yaşanan çağ kaosunda kadınların, ötekileştirilenlerin, mülksüzlerin ve sistemin yutamadığı tüm ezilen kimliklerin sistem içileşmeye karşı mücadele ederek kendi modernitesini kurmasının temel çözüm yolu olduğu vurgulanmıştır. Önderliğimizin demokratik uygarlık ve demokratik modernite çözümlerinin Ortadoğu’da yaşanan çözümsüzlükte, özgürlüğe yol çizen tek alternatif olduğu süreç tarafından bir kez daha onaylanmıştır ifadeleri yer aldı.
4. HAMLE DÖNEMİ
Demokrasi ve ahlaki toplumun gelişmesinde kadının toplumsal öncü gücüne vurgu yapan PAJK 8. Kongresi, “PAJK 8. Kongremiz tüm bu gelişmeler ortamında sürecin özgürlüksel bir akışa kavuşmasında temel belirleyici dinamik gücün kadın olduğu ve demokratik ulus inşasında kadının, yeni demokratik kuruluşun tümünden sorumlu olduğu gerçeğinden hareketle, Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi militanları olarak kendimizi, kadın devrimini gerçekleştirme temelinde örgütlenme kararlığına ulaşmıştır. Kongremiz devrimci halk savaşı ile mücadelemizin başlattığı 4. Hamle döneminin başarısını, Kürt halkı şahsında başta kadınlar olmak üzere ezilen tüm kimliklerin ve Ortadoğu halklarının özgürlük gerçekleşmesi olduğunu vurgulamıştır. Bu temelde PAJK 8. Kongremiz her alanda kendini örgütleyerek devrimci halk savaşına katılmayı Kürdistan kadın özgürlük partisi PAJK’ın temel görevi kabul etmiştir şeklinde değerlendirdi.
“SONSUZ BOŞANMA PERSPEKTİFİ
Kongre sonuç bildirisinin devamında şu ifadeler yer aldı: “Kongremiz iki yıllık süreçteki toplumsal inşa görevlerini değerlendirmiş, yerine getirilmeyen görevler karşısında eleştiri ve özeleştiri süreci geliştirilmiş, bu temelde önemli bir kararlaşma düzeyi yaratılmıştır. Bu temelde erkek egemenlikli sistem karşısında Önderliğimizin sonsuz boşanma perspektifiyle cins mücadelesini radikalleştirmeyi, özgürlük hedefine ulaşmanın esası olarak belirlemiştir. Kadın kurtuluş ilkeleriyle Önder Apo’nun savunmaları ekseninde zihinsel devrim gerçekleştirmek, hakikat devriminin temel argümanı olan partileşme ve kadrolaşmada devrimsel bir çıkış gerçekleştirerek kararlaşmalarımızın temeli olmuştur.
“ŞİRİN ELEMHOLİ VE ÖZGÜR KADIN DİRENİŞ ÇİZGİSİ’’
Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi kongrede yaptığı değerlendirmede özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadın gerillalara bağlılık sözü verdi.
Kongrede, “4. hamle sürecinde şehit düşen kadın yoldaşlar şahsında tüm şehitlerimize cevap olma temelinde kararlaşma ve yenilenme kongresi olmuştur. 4. hamle dönemine girdiğimiz 1 Haziran 2010 tarihinden bu yana şehit düşen Hebun, Slav, Havin, Ronahi, Melsa, Rojbin, Ruken ve Avaşin arkadaşlara ‘Özgür kadın çizgisinde militanlaşan kadın’ unvanları verilirken, kongre ilanını gerçekleştirdiğimiz 9 Mayısta idam edilişinin 2. yılında andığımız Şirin Elemholi yoldaşa direnişi ve özgürlük çizgisinden taviz vermeyen duruşu nedeni ile ‘özgür kadın çizgisinde direniş sembolü’ unvanı verildiği belirtilmiştir.
Kürdistan Özgür Kadın Partisi PAJK’ın 8. Kongresi yoğun gündemleriyle 29 Nisan PAJK Meclis Üyesi Sakine Karakocan’ın kapanış konuşmasıyla sonuçlandırdı. Konuşmasında Karakoçan, 15 Şubattan günümüze kadar tüm serhildanlara öncülük yapan anaları, direnen kadınları ve genç kadınları selamlayarak, ”Devrimci halk savaşının her alanında beraber yürüteceğimiz mücadelenin başarısı, özgürlüğün garantisi olacaktır diyoruz. Bu temelde özgürlük ışığı olan Önder Apo’yu selamlıyor, geleceğimiz, geçmişimiz ve bu günümüz olan şehitlerimizi saygı ile anıyoruz dedi.-pajk-online
Çarçel Engizek
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info