19 Şubat 2011 Cumartesi Saat 10:59
KURDİDER Genel Merkezi, internet üzerinden ‘www. Kurdider.com’ adresi ile Kürtçe dersler verecek. 21 Şubat Dünya Dil Bayramı Günü’nde başlayacak olan derslere ilişkin bilgi veren TZPKurdi Sözcüsü Xece Yaman, toplumda Kürtçe’nin yaygınlaşması ve yaşamda Kürtçe’nin temel dil olması için böyle bir sayfa açtıkların belirterek, “Amacımız, Kürtçenin eğitim ve öğretim dili olmasını sağlamaktır” dedi.
KURDİDER Genel Merkezi, internet üzerinden Kürtçe dersler vermek amacıyla internet sayfası açtı. Bu çalışma ile Kürtçe öğrenmek isteyen herkes, bulunduğu yer de Kürtçe öğrenebilecek. İnternet üzerinde yapılan dersler, sınıflarda öğretmenlerin ders verme metodu esas alınarak yapılıyor. Öğrenci konuşmak istediği zaman bir düğme ile söz hakkı isteyecek ve öğretmenden söz hakkı alınca konuşabilecek. Derslerde öğrenciler ile öğretmenler, görüntülü konuşma da yapabilecek. İlgiye göre, 30 ile 50 kişilik sınıflar oluşturulacak. Öğretmen, sesli ders sistemi ile site üzerinden derslerini verecek. Öğretmenin izni ile sınıftaki öğrencilerin, sınıfa sunum yapabilme olanağı bulunuyor. Yine tüm dersler kayıt altına alınıyor ve derse katılamayan öğrenci bir sonraki gün, kendi lingi ile tekrar arşive girip, takip edemediği dersin telafi edebiliyor. Aynı zamanda isteyen öğrenci geçmiş derslerin de site üzerinden tekrarına bakabiliyor. Yine öğretmen izniyle öğrenciler kendi aralarında ders üzerinde tartışmalar yürütebilme olanağına sahip.
‘Kürtçe öğrenmek isteyen herkes bu yol ile anadilini öğrenebilecek’
KURDİDER’in projesine ilişkin bilgi veren TZPKurdi’nin sözcüsü Xece Yaman, Kürtçe öğrenmek isteyene ulaşmak ve Kürtçeyi toplumun her kesimine ve her tarafa yaymak istediklerini söyledi. Yaman, “Çalışan ve derslere gelemeyenler, artık internet üzerinde Kürtçe öğrenebilecektir” dedi. “İnternet sayfasının amacı Kürtçeyi öğretmek ve okutmaktır” diyen Yaman, internet sayfasının süresiz olacağını söyledi. Daha internet sayfalarının tam olarak yayına başlamadığını belirten Yaman, ancak küçük bir duyuru ile şuana kadar 300 civarında başvurunun kendilerine yapıldığını söyledi. Toplumda Kürtçe’nin yaygınlaşması ve yaşamda Kürtçe’nin temel dil olması için böyle bir sayfa açtıkların belirten Yaman, şunları söyledi: “Amacımız o dur ki, Kürtçe’nin eğitim ve öğretim dili olmasını sağlamaktır. Bununla birlikte bütün kamu kuruluşlarında kullanılmasıdır. Yapılan incelemelere göre dünya da 6 miyar 809 milyon dil bulunmaktadır. Ancak bu dillerden 417’sinin kaybolmak üzere olduğu ortaya çıkmıştır. Bu dillerin ölümle yüz yüze kalmasının nedeni, eğitim ve öğretim dili olmamasından kaynaklıdır. Ölmek üzere olan bir dili tekrardan yeşertebilir insan. İbranice bunun en iyi örneğidir.”
Yaman, “Kürtçe öğrenmek isteyen herkes bu yol ile kendi ana dilini daha iyi kullanabilir. İsteyen iş yerinde, isteyen ev de, isteyen okul da bu yol ile Kürtçeyi öğrenebilir. Sınıfta öğretmen hangi yol ve yöntemi kullanıyorsa internet üzerinde de aynı yol ve yöntemleri kullanacaktır. Sınıftaki sistem internet sayfasında da geçerli olacaktır” diye konuştu.
Kürtçe öğretmen konusunda bir ilk
“İlk defa internet üzerinden Kürtçe bu yol ile öğretiliyor” diyen Yaman, “Kürt çocukları kendi ana dilleriyle eğitim görmezlerse kendilerine, dillerine ve kimliklerine yabancılaşır” dedi. Yaman, şu değerlendirmede bulundu: “İncelemelere göre, 7-8 yaşında bir çocuk 8-10 milyon cümleyi ezbere bilir ve kafasında tutabilir. Ancak yabancı bir okul yada yabancı bir dil ile eğitim görmeye başladığında bunların hepsini unutuyor. Kendine yabancılaşıyor.” Ana dilin eğitim ve öğretimdeki önemine dikkat çeken Yaman, herkesin Kürtçeye sahip çıkmasını istedi.
Yaman, 21 Şubat Dünya Ana Dil Bayramı’nda internet üzerinde Kürtçe dersler vermeye başlayacaklarını belirtti.-DİHA
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info