• Türkçe
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • RUPELA GIŞTÎ
  • NÛÇE
  • ANALÎZÊN SIYASÎ
  • LÊKOLÎN
  • GOTAR
  • Hemû beş
    • Ji Edîtor
    • Jin
    • Perspektîfên Azadiyê
    • Rêze Nivîs
    • Rastiyên MIT
    • Hevpeyvîn
    • Ji Çapemeniya Derve
    • Nivîsên Azad
  • RUPELA GIŞTÎ
  • NÛÇE
  • ANALÎZÊN SIYASÎ
  • LÊKOLÎN
  • GOTAR
  • Hemû beş
    • Ji Edîtor
    • Jin
    • Perspektîfên Azadiyê
    • Rêze Nivîs
    • Rastiyên MIT
    • Hevpeyvîn
    • Ji Çapemeniya Derve
    • Nivîsên Azad
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Turkçe
Anasayfa Beşên Jin

İran’da Kadının Durumu

Yayınlayan Lekolin
15 March 2020
Kategori: Jin
252 16
A A
İran’da Kadının Durumu
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın
FacebookX

16 Şubat 2012 Perşembe Saat 12:40

İran Birleşmiş Milletler Kadın Hakları sözleşmesine imza atmayan ülkeler arasına giriyor.

İran Birleşmiş Milletler Kadın Hakları sözleşmesine imza atmayan ülkeler arasına giriyor. İran devlet televizyonunun aktardığına göre İslam devrimini korumakla sorumlu üst düzey konsey Uluslararası Kadın Hakları anlaşmasını gözden geçirdikten sonra İslami değerlere aykırı olduğu gerekçesiyle ret etme kararı aldı.

İran’da 2002’den önce geçerli olan yasaya göre evlilik için asgari yaş kızlarda 9 erkeklerdeyse 14 olarak belirlenmişti. 2002 yılında İran parlamentosundaki kadın üyelerin yoğun baskısı sonucu evlilik yaşı kız çocuklarda 13 erkek çocuklarda da ancak 15 olarak yeniden düzenlenebilmiştir.

İran’da kadınlar İslami kurallara göre giyinmek zorundadır. Yani kıyafetler bedenin şeklini belli etmeyecek şekilde bol olmalı, saçlarını örtüp bacaklarını, kollarını ve ayaklarını açıkta bırakmayacak şekilde giyinmelidir. Renkli başörtüler, dar giysiler ya da erkeklerde batı stili saç kesimleri de sert cezalandırılıyor.

İran’da bir erkek ne zaman isterse karısını boşayabilir, hatta mevcut eşinin yanında birkaç evlilik daha da yapabilir. Ama kadın hiçbir zaman kendi rızasıyla boşanamaz, erkek ne zaman isterse o zaman boşayabilir. İran’da bir düğünde kadınlardan başka kimse gelini göremez. Düğünde kadın ve erkeklerin ayrı ayrı olması zorunludur. Sıraladığımız bu birkaç örnek İran’daki mevcut gerçeğin tümü ile kıyaslandığında denizde damla misali olmaktadır.

İran’da her türlü şiddet ve ayrımcılık rejim tarafından özel olarak görevlendirilmiş Mollaların eliyle yürütülmektedir. Mollalar sürekli olarak kadının şeytanın cinsi olduğu propagandasını yaparak kadın üzerindeki şiddeti tahrik eden bir rol oynamaktadır. Bunu da zaman zaman abartılı dini-mitolojik hikâyelere dayandırmaktadır.

İran İslam Cumhuriyetinin kadınlar üzerindeki politikası düşmanca bir politikadır. İran 30 yıldır kadınlara karşı şiddet ve ayrımcılıkta sınır tanınmıyor. Kadın günün 24 saati ve sistematik olarak taciz, şiddet ve ayrımcılığa maruz kalıyor. Kadın özgür değilse toplumun özgür olmadığı diyalektiğinden hareket edildiğinde İran’da sadece kadının değil toplumun genelinin özgür olmadığı ve ciddi bir özgürlük sorunu olduğu söylenebilir.

İran’da kadın üzerinde uygulanan bu şiddet ve yaşamın her alanında maruz kaldığı bu cinsiyetçi ayrımcılık kaynağını sistemin kendisinden almaktadır. Kadınlarında dünyanın her yerinde olduğu gibi bu sisteme de teslim olmayacakları ve mücadele edecekleri kesindir. Bu anlamda kadınların bu sistemin değişip demokratikleşmesi için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarına da inanıyoruz.

Adar Serhat

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info   

Etiketler: araştırmakurdiKurdishkurdistanLekolinTurkishTürkiye
Önceki yazı

Demokratik Özerklikle Kürt Sorunu Çözülüp Türkiye Demokratikleşecektir-1

Sonraki Haber

Selma Irmak: Bila Dîrok Bibe Şahidê Serpêhatiya Me

Benzer Haberler

Hêza Bêdeng a Şoreşê
GOTAR

Hêza Bêdeng a Şoreşê

20 July 2026
PAJK: Em ê bi Zîlanbûnê Bigihêjin Serkeftinê
Jin

PAJK: Em ê bi Zîlanbûnê Bigihêjin Serkeftinê

30 June 2026
Keziya Jina Kurd, Kilîta Serkeftina Rojavayê Kurdistanê ye!
GOTAR

Keziya Jina Kurd, Kilîta Serkeftina Rojavayê Kurdistanê ye!

25 January 2026
Sonraki Haber
Selma Irmak: Bila Dîrok Bibe Şahidê Serpêhatiya Me

Selma Irmak: Bila Dîrok Bibe Şahidê Serpêhatiya Me

Nivîsên Ku Derdikevin Pêş

  • KÜRDİSTAN’DA COĞRAFYA VE KÜLTÜR

    KÜRDİSTAN’DA COĞRAFYA VE KÜLTÜR

    571 Paylaşım
    Paylaş 228 Paylaş 143
  • Hevkariya MÎT’ê Bi Îranê Re û Planên wê yên Derbarê Eşîran de – NÛÇE ANALÎZ

    502 Paylaşım
    Paylaş 201 Paylaş 126
  • Öcalan: Kürtler Arasında Kan Dökülmesin

    671 Paylaşım
    Paylaş 268 Paylaş 168
  • Em Toreke din a Sîxûrên MÎT û Parastinê Aşkere Dikin- NÛÇE TAYBET

    588 Paylaşım
    Paylaş 235 Paylaş 147
  • Devlet Bahçeli Kimdir?

    627 Paylaşım
    Paylaş 251 Paylaş 157

Hêza Bêdeng a Şoreşê

‘Qanûneke Ku Ji Rêbertî Heta Bi Şervanan Her Kesî Tevlî Siyaseta Demokratîk Dike, Divê Bê Derxistin’

KCK: Gelê me yê Rojava wê destketiyên xwe li ser xeta Rêber Apo biparêze û bi pêş ve bibe!

Şoreşa 19’ê Tîrmehê: Hafizeya Gel, Destkeftî û Dersên Ji Bo Pêşerojê

Kalkan: Mifteya Aştiyê Îmraliyê Ye, Divê Rêya Siyasetê Were Vekirin

Hevkariya MÎT’ê Bi Îranê Re û Planên wê yên Derbarê Eşîran de – NÛÇE ANALÎZ

  • DERBAR DE
  • PEYWENDÎ
  • HEMÛ NIVÎS
LÊKOLÎN

© NAVENDA LÊKOLÎNÊN STRATEJÎK A KURDISTANÊ 2025

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç

Add New Playlist