28 Ocak 2014 Salı Saat 08:33
Telefon görüşmeleri, internet yazışmaları ve kısa mesajlardan (SMS) sonra akıllı telefonlardaki oyun ve uygulamaların da Amerikan ve İngiliz gizli servislerince takip altında olduğu ortaya çıktı. NSA Angry Birds-Kızgın Kuşlar uygulamasını kullanarak dahi bilgi topladı.
New York Times ve Guardian gazeteleri ile ProPublica adlı platform tarafından yayınlanan bilgilere göre, Amerikan ve İngiliz gizli servisleri akıllı cep telefonlarında (Smartphone) oynanan oyunlar ve uygulamalar (Applications-Apps) üzerinden de bilgi sızdırıyorlar. Her iki gazete ve ProPublica adlı platform iddiayı eski NSA çalışanı Edward Snowden’in yayinladığı belgelere dayandırıyorlar.
ANGRY BIRDS OYUNUNU OYNAYANLAR TAKİP ALTINDA
Belgelere göre, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve İngiliz ortakları GCHQ geliştirdikleri teknolojik aletler sayesinde akıllı cep telefonlarındaki bir çok uygulamada kaydedilen kişisel bilgileri sızdırıyorlardı. Gizli servislerin bu çalışmasına örnek olarak gösterilen ‘Angry Birds’ adlı oldukça popüler olan smartphone oyun uygulamasının kişisel bilgileri internet üzerinden aktardığı da bildiriliyor. Aktarılan bilgiler arasında kullanılan smartphone’nun modeli, ekran büyüklüğü ile kullanan kişinin yaşı, cinsiyeti, ikamet adresi, cinsel tercihleri gibi özel beyanatlar da bulunuyor.
“GOOGLE MAPS KULLANAN HERKES GCHQ’YE ÇALIŞIYOR
Skandalların servisi NSA ve GCHQ’nin dünya genelinde yaptığı bu takipler oyunlar ve diğer uygulamalarla da sınırlı değil. Sosyal medya ve internet üzerinden girilen Google Maps gibi hizmetler de bu gizli servislerin faydalandığı diğer alanlar imiş. Akıllı cep telefonlarının ID numarasından kullanan kişinin nerede olduğu da tespit ediliyor. Yayınlanan belgelerin birinde geçen “Bu son tahlilde cep telefonunda Google Maps kullanan herkes GCHQ için çalışıyor demektir cümlesi de dikkat çekiyor.
New York Times, gizli servislerin cep telefonlarındaki uygulamalar üzerinden kaydettikleri bilgilerin çapının belirsiz olduğunu kaydederken, ‘Social Apps’ ve ‘Geo-Apps’ gibi uygulama çeşitleri ile takip edilen kişilerin ne zaman nerede olduğu ve ya nereye gittiği gibi sorulara cevap bulunduğunun altını çizdi.
KULLANICILAR TAKİBE BİZZAT ONAY VERİYOR
Son yıllarda artık neredeyse tüm topluma yayılan Smartphone olarak bilinen akıllı cep telefonları üzerinden kullanılan oyun ve diğer uygulamaların yarattığı güvenlik zaafiyeti uzun zamandır tartışma konusuydu. Cep telefonu uygulamaları bir çok kişisel bilginin yanı sıra kullanılan aletin ID numarasını da bizzat kullanıcının onayıyla kaydediyor. Zira bu tür cep telefonu uygulamalarını indiren bireyler, kullanım hakkına sahip olmak için kişisel bilgilerini verirken, içeriği oldukça uzun olan ve genelde de okumaya üşendiği şartnameleri kabul ediyorlar.
Ve tabii gizli servisler de bu bilgileri geliştirdikleri yeni teknolojiler sayesinde istedikleri anda görebiliyorlar. Bu durum da bir yandan ‘özel hayatın gizliliği’ kavramını yok ederken, diğer yandan da bu bilgilerin amacı dışında kullanılmasının önünü açıyor.
Alman Der Spiegel dergisi de geçtiğimiz aylarda yayınladığı haberlerinde, cep telefonları sistemlerin NSA tarafından geliştirilen softwareler ile takip altına alındığını duyurmuştu. Der Spiegel, bu takiplere örnek olarak da Apples iOS’e yönelik geliştirlen takip cihazlarını göstermişti. – ANF
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info