HABER MERKEZİ- Şengal’in statüsünü bertaraf etmeye yönelik Irak hükümeti ve KDP arasında yapılan anlaşmaya tepkiler sürerken, KDP’nin bölgeye silah ve mühimmat aktardığı ve savaş hazırlıklarına başladığı iddia edildi.
Şengal halkının elde ettiği özerkliği tasfiye etmek, Şengal halkının kendisinden oluşan öz savunma güçleri olan YBŞ-YJŞ yi ortadan kaldırmak ve yeni bir katliamın önünü açmak için İşgalci Türk devletinin isteğiyle hareket eden KDP’nin son bir haftadır savaş hazırlığı yaptığı iddia edildi. KDP’nin çok sayıda Milano silahını satın aldığı ve halen satın almaya devam ettiği bu silah ve mühimmatları özel araçlarla bölgeye aktardığı, bununla savaş hazırlığı yaptığı iddialarını kendisiyle getirdi.
İsminin verilmesi istemeyen güvenli kaynaktan aldığımız bilgilere göre: KDP‘nin son bir haftadır Musul’a yakın Feydi Peşmerge Karakolunda ciddi miktarda silah depolandığı ve içinde Milano silahlarında olduğu silah ve mühimmatları özel araçlarla Şengal alanına gönderdiğini belirtti. Bu şekilde yeni bir savaş hazırlığı yaptığı belirtildi.
MİT 300 ROJ PEŞMERGESİNİ HAZIRLADI
2014’de DAİŞ saldırılarında Êzidî halkına karşı büyük bir ihanetin içine giren KDP’nin Şengal halkından oluşan öz savunma güçleri olan YBŞ-YJŞ yi karşı olası bir savaş hazırlığında olduğu bunun için Şengale gönderilecek 300 Roj Peşmerge gücü hazırladığı iddia edildi. MİT’in Duhok’a bağlı Xenz bölgesinde Roj Peşmergeleri eğitim verdiği ,yapılan bu anlaşma ile birlikte Şengale gönderileceği bilgisine ulaşıldı.Ayrıca 2 ay önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan’nın Irak hükümetinden bazı yetkililerle ve KDP’den bir heyetle görüşme yaptığı bu görüşmede Şengal, Maxmûr ve Kerkük’ü içene alan bazı planlamalara gidildiği bu planlama dahilinde Şengal’deki özerk yönetimin tasfiye edilmesi için Roj Peşmergelerinin Şengale gönderilmesi, Maxmur Kampına yönelik ambargonun sıkılaştırılması kararı alındığı bilgisine ulaşıldı.
ŞENGAL HALKI ANLAŞMAYA TEPKİLİ
Irak hükümeti ve KDP arasında işgalci Türk devletinin talimatları doğrultusunda 9 Ekim’de Şengal’in kontrol edilmesine ilişkin bir anlaşma imzaladı. Şengal halkının iradesine başvurulmadan yapılan bu anlaşmaya Êzidî toplumundan büyük tepkiler geldi. Êzidîler üzerinde büyük bir komplo yapılmak istendiğini dile getiren Şengal halkı bu anlaşmayı kesinlikle kabul etmediğini dile getirmişti. Yine bir çok aydın, yazar ve siyasetçi anlaşmanın bölgeye çözüm, güvenlik ve barış getirmeyeceğini, kaos ve karmaşa yaratacağını belirtmişti.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi