HABER MERKEZİ– Merkez Bankası’ndaki görev değişikliğinin ardından TL’’nin dibe doğru hızla düşüşü Uluslararası bankaların da gündemine girdi.
Naci Ağbal’ın Merkez Bankası başkanlığından alınması sonrası TL’nin dibe doğru hızla düşüşü uluslararası bankaların da gündeminde. Kuzey Avrupa’nın en büyük finans grubu olan İskandinav Nordea “Erdoğan Yönettiği Sürece İyimser Olmayacağız” açıklaması yaparken, Deutsche Bank ‘TL’deki zayıflığın rezerv kullanımıyla kontrol altına alınmasına şüpheyle yaklaşıldığını’ belirtti.
Reuters muhabiri Divya Chowdhury’nin derlemesine göre, önde gelen uluslararası bankaların Türkiye’de yaşananlara ilişkin görüşleri şöyle:
NORDEA: ERDOĞAN YÖNETTİĞİ SÜRECE İYİMSER OLMAYACAĞIZ
Kuzey Avrupa’nın en büyük finans grubu olan İskandinav Nordea’nın küresel strateji bölümünün başkanı Andreas Steno Larsen, “Merkez Bankası’nı fiilen Erdoğan yönettiği sürece, Türk lirasına karşı HİÇBİR ZAMAN boğa pozisyonu (iyimser pozisyon) almayacağız. Bu arada Türkiye’deki yeni çalkantı, euro için dolardan daha büyük bir mesele” paylaşımını yaptı.
DEUTSCHE BANK: REZERVLER YENİDEN İNŞA EDİLEBİLMİŞ DEĞİL
Alman bankası Deutsche Bank şu açıklamayı yaptı: “Merkez Bankası’nın geçen yılki krizden bu yana rezervlerini henüz önemli ölçüde yeniden inşa etmediği göz önüne alındığında, piyasa, TL’deki zayıflığın rezerv kullanımıyla kontrol altına alınması politikasının bir tekrarının yaşanacağı konusunda şüphe duyacaktır. [Türkiye’ye dair] Faiz oranları, enflasyon ve büyüme konusundaki tahminlerimizin gözden geçirilmesi gerekecek.”
SAXO BANK: SERMAYE KONTROLÜ ENDİŞESİ VAR
Danimarka merkezli yatırım bankası Saxo Bank’in döviz stratejileri bölümünün başkanı John Hardy, “Eğer döviz rezerviniz yoksa riskli bir iş. Eğer faizleri yeniden aşağı çekerler ve lira yeniden hareket ederse, o zaman benim temel endişem, bir tür sermaye kontrolünün getirilmesi yönünde olur” dedi.
Saxo’nın baş yatırım yetkilisi Steen Jakobsen de, çok sayıda yerel ve yabancı yatırımcının sermayesini çekmesi halinde Türkiye’nin ‘ölmek üzereyken’ sermaye kontrolü getirebileceği yorumu yaptı. Jakobsen, “Ülkenin rezervleri zaten düşük ve eğer iç veya yabancı sermaye kaçışı derinleşen bir soruna dönüşürse, ölüm anında, sermaye kontrolleri getirmek zorunda kalabilir” dedi.
SOCIETE GENERALE: TL DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDECEK
Fransız bankası Société Générale, Ağbal’ın görevden alınmasının Türkiye’yi ‘dönüşü olmayan bir noktada bıraktığı’ yorumu yaparak, “Döviz rezervlerindeki eksiklik göz önünde bulundurulduğunda, daha fazla mali düzenleme müdahalesi görebiliriz. Türkiye yakında yeni bir kur krizine doğru yol alabilir” uyarısı yaptı. Bankanın analistlerinden Phoenix Kalen, müşterilere gönderdiği bilgilendirme notunda, Türk Lirası’ndaki sert değer kaybının devam edeceği ve yılın ikinci çeyreğinin sonuna dek dolar/TL’nin 9.70’e yükseleceği öngörüsünde bulundu.
Kalen notta, “Politika belirlemedeki derin değişiklikler ve yakında muhtemelen yaşanacak finansal çalkantı göz önünde bulundurulduğunda, Türk varlıklarındaki tüm uzun pozisyonları kapatma tavsiyesi veriyoruz” dedi.
BARCLAYS: MÜDAHALECİ POLİTİKALAR MUHTEMEL
İngiliz bankası Barclays’den, “Piyasa dostu Merkez Bankası başkanının görevden alınması muhtemelen politikalara duyulan güvene zarar verecektir. Son dört aydaki 10 milyar dolarlık portföy akışının ve/veya dolarizasyonun yeniden başlamasının tersine çevrildiği bir senaryoda, volatilitede büyük bir artış görebiliriz, bu da muhtemelen yeniden müdahaleci politikalarla sonuçlanacaktır” açıklaması geldi.
RABOBANK: TEMKİNLİ İYİMSERLİKTEN VAZGEÇTİK
Hollanda bankası Rabobank Türk lirasına dair temkinli iyimserliği bıraktığını belirterek, Türkiye’de para politikalarının yumuşatılması döngüsünün daha önceden beklenenden hem daha erken hem daha hızlı başlayacağının varsayılması gerektiği açıklaması yaptı.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi