KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Polİtİk Analİz
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Tüm Bölümler
    • Dizi Yazı
    • Kadın
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Editörden
    • MİT Gerçekleri
    • Röportajlar
    • Dış Basından
    • Serbest Yazılar
KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster

KDP, Roj Çetelerinden İşgal Saldırına Katılmak İstemeyenleri Tutukladı!- HABER ANALİZ

HABER MERKEZİ- İşgalci Türk devletinin eğitip donattığı Roj Çeteleri’ni yeniden sahaya sürerek sonuç almaya çalışan KDP, Roj çetelerinden korkup işgal saldırılarına katılmak istemeyenleri tutukladı.

16 April 2024
Kategori: Haberler, Politik Analiz
273 21
1.6k
GÖRÜNTÜLEME
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

Türk devletinin işgal saldırılarına her türlü desteği veren KDP’nin bu sefer Roj çetelerini gerilla güçlerine karşı savaşmak için medya savunma alanlarına gönderdiği ortaya çıktı. Gerilla direnişi karşısında korkan ve Medya Savunma Alanlarına gitmek istemeyen Roj çetelerinin ise tutukladığı bilgisine ulaşıldı.

Güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre daha önceleri Qamışlo’da Cirnik mahallesinde oturan Boza ailesinden Gundar Ehmê ve Derikli olan Ehmed Şexê isimli Roj çetelerinin Gare alanına gitmek istemediği için tutuklanarak direkt Barzani ailesine ve istihbarat örgütü Parastin’a bağlı olan Akre Cezaevine gönderildiği öğrenildi.

KORKUP GİTMEK İSTEMEYENLER TUTUKLANDI

Peşmerge Bakanlığına veya Irak’ta savunma kuvvetlerine bağlı olmayan Roj çeteleri Başur Kürdistan’da kanun dışı olarak bulunuyor. İşgalci Türk devletine her türlü desteği veren KDP bu çeteleri şimdilerde Gare alanlarına göndererek özgürlük gerillalarına karşı kullanıyor. Gerilla direnişi karşısında savaşamayacağını anlayan ve Gare alanına gitmek istemeyen Gundar Ehmê ve Derikli olan Ehmed Şexê isimli Roj çetelerinin ise önce maaşlarının kesildiği daha sonra Roj çeteleri arasında istihbarat faaliyetlerinde yer alan Şêrwan(Şero) aynı zamanda Parastin-MİT ile ortaklaşa çalışmalar yürüten kişinin talimatı ile tutuklandığı bilgisine ulaşıldı.

Lawîn Weysî ve Hecî Ezîz Gabarî MİT-Parastın üyelerin ise Dihok’ta bulunan Domîz kampından birçok kişiyi Roj çetelerine katmak için faaliyet yürüttüğü bu kirli planlara dahil olmak istemeyenleri ise tehdit ettiği ortaya çıktı. İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılarda devrimci operasyonlarla darbe yemesinin ardından KDP askeri hareketliliğini arttırmış durumda. KDP’nin Avaşin, Şêladizê ve Bakırman’daki noktalara 4 tabur Roj çetesi takviye edildiği öğrenildi. Aynı zamanda bu noktalara Parastin üylerinin de gidiş-gelişlerinin olduğu belitildi.

XELİFAN’DA DEVREYE KONULMAK İSTENEN KİRLİ PLAN TEKRAR DEVREDE

Geçtiğimiz yıllarda KDP’nin 28-29 Ağustos 2021’de Xelifan’da attığı pusuda 7 kişilik bir gerilla grubundan 5 gerilla şehit olmuştu. Gerilla güçlerine yönelik saldırının talimatı, Zêrevanî Özel Kuvvetler Komutanı Ezîz Weysî ve peşmerge sorumlularından Dilovan Rubarî tarafından verildiği ortaya çıkmıştı.

KDP’li Ezîz Weysî’nin gerillaların öldürülmesi kararını verdiğini ve Roj çetelerinin KDP adına bu kararı uyguladığı ifşa olmuştu. Roj çetelerinin varlığı her zaman Kürt halkında ve medyasında tartışılan bir gündem maddesi oldu. Kiralık olan ve Kürdistan Bölgesi yurttaşlarından oluşmayan Roj çetelerinin varlığını kanun dışı olarak sürdürüyor ve her türlü kirli plan için kullanılıyor.  KDP, peşmerge adı altında bu güçleri gerilla alanlarına göndererek saldırılar düzenliyor ve gerillaları şehit düşürüyor. Daha önce Xelifan’da denenen bu kirli planın bu günlerde tekrardan devreye konulduğu ve bu temelde Gare alanına Roj çetelerinin takviye edildiği öğrenildi.

PARAMİLİTER BİR GÜÇ

KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’nin Güney Kürdistan Başbakanı olduğu sırada verdiği emir doğrultusunda kurulan Roj çeteleri Suriye iç savaşından kaçarak Başur Kürdistan’a kaçan Suriyelilerden oluşuyor. Mültecileri kendi çıkarlarını gerçekleştirmek için silahlandıran KDP, Roj çetelerinin birçok kirli plan için kullanıldığı biliniyor. Çete eğitip birçok ülkeye gönderen SADAT’ın Duhok’a bağlı Xenz bölgesinde Roj çetelerine eğittiği ortaya çıkmıştı. Merkezi İstanbul’da bulunan Suriye Ulusal Koalisyonu üyesi ENKS, kurulan bu silahlı güçleri desteklediğini açıkladı. Roj çeteleri yabancı birçok çetelerden oluşuyor ve KDP’nin parti çıkarları doğrultusunda hareket ediyor. Başur Kürdistan’da yasal bir tanımlamaları bulunmuyor. Peşmerge Bakanlığına ya da Kürdistan Bölgesi Asayişine bağlı yasal bir güç değil. Bu güç sadece bölgenin işgali için işgalci Türk devletinin strateji doğrultusunda KDP’ye kabul ettirilmiş bir güç. Böylesi bir gücün oluşturulması ve kullanılması Irak’ın egemenliğini çiğniyor, bu gücü kullananlar ise suç işliyor.

Leyla EGİD

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Paylaş228Paylaş143
Önceki yazı

Türk İslam Sentezi İflas Etmiştir, Demokrasi Mücadelesi Kazanmıştır

Sonraki Haber

Kalkan: Özel Savaşa Karşı Devrimci Savaşla Durulur

Son HABERLER

Haberler

Önder Apo: Hukuki Ve Yasal Sürecin Başlaması İçin Herkes Elinden Geleni Yapmalıdır

Yayınlayan Lêkolîn
21 July 2026
0
1.4k

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi...

Daha fazla okuDetails

‘Önderliğinden Savaşçısına Kadar Demokratik Siyasete Katılımı Sağlayacak Bir Yasa Çıkarılmalı’

20 July 2026
1.5k

KCK: Rojava Halkımız Kazanımlarını Rêber Apo Çizgisinde Koruyup Geliştirmesini Bilecektir!

19 July 2026
1.4k

19 Temmuz Devrimi: Bir Halkın Hafızası, Kazanımları ve Geleceğe Dair Dersler

19 July 2026
1.4k

Öne Çıkan Yazılar

  • MİT ve Parastin’ın Yeni Ajan Ağını Deşifre Ediyoruz!- ÖZEL HABER

    848 Paylaşım
    Paylaş 339 Paylaş 212
  • ‘Önderliğinden Savaşçısına Kadar Demokratik Siyasete Katılımı Sağlayacak Bir Yasa Çıkarılmalı’

    510 Paylaşım
    Paylaş 204 Paylaş 128
  • MİT’in İran İle İş birliği Ve Aşiretler Üzerindeki Planları- HABER ANALİZ

    572 Paylaşım
    Paylaş 229 Paylaş 143
  • Bir Devrimin Sessiz Gücü

    505 Paylaşım
    Paylaş 202 Paylaş 126
  • Emperyalist Komploya İlişkin Bazı Notlar

    12899 Paylaşım
    Paylaş 5160 Paylaş 3225

Önder Apo: Hukuki Ve Yasal Sürecin Başlaması İçin Herkes Elinden Geleni Yapmalıdır

Suriye Sahilinde MİT Faaliyetleri: Radar, İletişim ve Askeri Altyapı – ÖZEL DOSYA

Bir Devrimin Sessiz Gücü

‘Önderliğinden Savaşçısına Kadar Demokratik Siyasete Katılımı Sağlayacak Bir Yasa Çıkarılmalı’

KCK: Rojava Halkımız Kazanımlarını Rêber Apo Çizgisinde Koruyup Geliştirmesini Bilecektir!

19 Temmuz Devrimi: Bir Halkın Hafızası, Kazanımları ve Geleceğe Dair Dersler

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi | Lekolin

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Yorum İlkesi

Takip Et

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç