• kurdî
  • العربية
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Bölümler Serbest Yazılar

Lozan ve Köylere Geri Dönüş

Yayınlayan Lekolin
15 Mart 2020
Kategori: Serbest Yazılar
242 18
A A
Lozan ve  Köylere Geri Dönüş
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

07 Temmuz 2013 Pazar Saat 06:13

Dünyada yaşanan birçok savaştan dolayı halklar hem kültürel hem de ekonomik olarak etkilenmiştir. Bu nedenle bazı uluslar ya yok olmuş ya da yok olmayla karşı karşıya gelmiştir.

Kürt halk önderi Abdullah Öcalan 21 Mart’tabaşlattığı demokratik çözüm hamlesiçerçevesinde, devletin köyedönüşleriengellememesi, Kürt halkının kendi köylerine dönmelerinin gerektiğini ifade etmişti. Devletin köye dönüşlerizorlaştırmaları halinde sürecinsekteye uğraya bilebileceğini dile getirmişti. Peki, Kürt halk Önderi niçin köye dönüşleri bu kadar önemli görmekte? Ya da TC devleti niçin köy boşaltma ve yakmalarını ihtiyaç görmüştü.

Dünyada yaşanan birçok savaştan dolayı halklar hem kültürel hem de ekonomik olarak etkilenmiştir. Bu nedenle bazı uluslar ya yok olmuş ya da yok olmayla karşı karşıya gelmiştir. Kürdistanise stratejik ve jeopolitik konumundan dolayı en çok savaşın yaşandığı yerlerden biri olmuştur.  Sömürgeciler Kürdistan’ı istila etmekiçin her ne kadar çaba göstermişlerse de Kürt ulusu Kürdistan’ın coğrafyasından dolayı kendilerini hem askeri hem de kültürel olarak savunabilmişlerdir. İşgalci devletler, işgal politikalarında başarısız olunca Kürdistan’ı kendi aralarında parçala –böl politikasını yasalaştırmışlardır. Kürdistan 1639 Kasr-ı şirin antlaşmasıyla ( Osmanlı-İran arasında)ikiye bölünmüştü. 23Temmuz 1923 yılında ise Lozan antlaşmasıyla Kürdistan artık dört parçaya bölünmüştür.  Kürtlerin yok sayıldığıLozan (23 Temmuz)ve Şark Islahat Planı(1925) yeni Osmanlı olan Türkiye’nin gelecekte Kürtlere yapacağı katliamların kapılarını aralamıştır.

Kürdistan’ın Lozan’la Türkiye sayılmasıyla beraber sıra Şark ıslahat planıyla Kürt ulusunu ortadan kaldırmaya gelmişti. Bu nedenle Türk ordusu 1925 yılından itibaren açık olarak Koşgiri, Dersim veZilan katliamlarınıgerçekleştirir.  Yaşanan bu katliamlara rağmen hızını alamayan Türk devleti Seyit Rıza gibi önde gelen Kürt siyasetçilerini çoğunu idam eder bazılarını ise sürgün eder. Kürdistan’ıTürkleştirme politikalarından hız kesmeyen Türk devleti 1970 ve 1990 lirden itibarenKürt Özgürlük Hareketi PKK’yi bahane ederek Kürdistan’ıboşaltmaya hız vererek sürgünlere, tutuklanmalara, köy boşaltmalarını hızlandırır. Ancak1990’lı yıllar Kürdistan için birer dönüm noktası idi. Türk ordusu Kürdistan’ın şehir ve köylerini yakma ve boşaltma faaliyetlerini hızlandırmış Kürt Özgürlük Hareketi ve Kurt Ulusu ise devletin terörüne rağmen kendi topraklarında vazgeçmiyordu. Çünkü Kürt Özgürlük Hareketi Lozan’ı boşa çıkartmayla Kürt Ulusu ise kendi topraklarında kalarak kendi Özvatanlarını ancak bu şekilde anlamlandıracaklarını bilmekteydi.

 Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan konuyla bağlantılı olarak şu şekilde değerlendirme yapmaktadır.

‘’Vatan toplumsal yaşamın sadece maddi üretimi ve kültürünün gerçekleştiği coğrafya değil, onun tarihi ve ruhunun oluştuğu beşiktir, evdir. Ondan yoksun kalmak (kavram ve ruh olarak) evsiz ve ruhsuz kalmaktan beterdir. Toplumu evsiz ve ruhsuz bırakan, maddi ve manevi kültürsüz de bırakabilir. Nitekim bu yönlü gelişmeler Şark Islahat Planı adı altında çok barbarca bir biçimde uygulamaya sokulmuştur. Komplo gereğince provokasyon zemininde gelişen isyanlar bahane edilerek taş üstünde taş bırakılmamış, Kürt ve Kürdistan gerçekliğine ilişkin tek bir sözcüğün bile kullanılmamasına çalışılmıştır. Cumhuriyetin asli kurucu öğesi, tarihin belki de ilk defa kendi adıyla vatan sahibi olmuş halkı, kendini öz vatanlı halk olmaktan çıkmakla karşı karşıya bulmuştur.

Anavatanından koparılan Kürt gerçekliği yaralı, can çekişen bir gerçekliktir. Anavatanını sahiplenememek, tarihinden ve kültüründen vazgeçmek demektir. Sonuçta toplum halinde yaşamaktan ve ulus olmaktan vazgeçmek demektir. Kürt toplum gerçekliği vatansız olarak tanımlanamaz, varlığını sürdüremez, ardı sıra dağılmaktan ve tasfiye olmaktan kurtulamaz. 

Sömürgecilik ve soykırımın yaşandığı bir vatan gerçekliği olsa da Kürdistan’ın varlığı inkâr edilemez. Üzerinde tarihine ve toplum gerçekliğine bağlı ve layık şekilde özgür yaşamak isteyenlerin son ferdi durdukça varlığı devam edecektir.’’(Kürt Sorunu veDemokratik  Ulus Çözümü syf 123)

Köy yakma ve boşaltmanın halen Lozan ve Şark Islahat planın bir parçası olduğunu unutmayarak köye dönüşlerin ise Kürdistan’ın varlığını korumaya dönük olduğunu ve tarihsel bir adım olacağını belirtmektede fayda vardır.  

Munzur Botan

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info

Etiketler: araştırmakurdiKurdishkurdistanLekolinTurkishTürkiye
Önceki yazı

Tekleyen Erdoğandan, Tekrarlayan Erdoğana

Sonraki Haber

Yabancı Basın: Erdoğan’ın Dış Yardımları Reddetmesi Zalimlik

Benzer Haberler

Hafıza, Umut ve Yeniden Doğuş
Makaleler

Hafıza, Umut ve Yeniden Doğuş

15 Mayıs 2025
Gittiği Yerde Güzellikler Bırakan Fedai…
Serbest Yazılar

Gittiği Yerde Güzellikler Bırakan Fedai…

4 Temmuz 2024
Yürüyorlar…
Politik Analiz

Yürüyorlar…

20 Haziran 2024
Sonraki Haber
Yabancı Basın: Erdoğan’ın Dış Yardımları Reddetmesi Zalimlik

Yabancı Basın: Erdoğan'ın Dış Yardımları Reddetmesi Zalimlik

Öne Çıkan Yazılar

  • Şam’daki Kiliseye Yapılan Saldırı HTŞ Üyeleri Tarafından Yapıldı-ÖZEL HABER

    Şam’daki Kiliseye Yapılan Saldırı HTŞ Üyeleri Tarafından Yapıldı-ÖZEL HABER

    525 Paylaşım
    Paylaş 210 Paylaş 131
  • Kürt Gerçekliğine Bir Kavramsal Müdahale: Judenrat Gerçeği Ve Sömürgeciliğin Ötesi – 1

    696 Paylaşım
    Paylaş 278 Paylaş 174
  • Yeni Ortadoğu’nun Kalıcı Kaos Düzeni ve Stratejinin Temel Ayakları

    532 Paylaşım
    Paylaş 213 Paylaş 133
  • Demokratik Ulusta Demokratik Komün Yaşamı

    508 Paylaşım
    Paylaş 203 Paylaş 127
  • ‘Doğu Kürdistan’da Alternatifi Olan Tek Güç PJAK’tır’

    498 Paylaşım
    Paylaş 199 Paylaş 125

Önerilenler

‘Doğu Kürdistan’da Alternatifi Olan Tek Güç PJAK’tır’

Şam’daki Kiliseye Yapılan Saldırı HTŞ Üyeleri Tarafından Yapıldı-ÖZEL HABER

Demokratik Ulusta Demokratik Komün Yaşamı

Yeni Ortadoğu’nun Kalıcı Kaos Düzeni ve Stratejinin Temel Ayakları

‘Sıra Türkiye’de, Tek Kurtuluş Yolu Önder Apo’nun Çözümünde’

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç