18 Ocak 2013 Cuma Saat 15:39
İran ve bölge devletlerinden gelebilecek füze saldırılarına karşı İsrail’i korumak amacıyla 2007 yılında AKP devleti ile yapılan gizli bir anlaşma uyarınca Malatya Kürecik’e NATO radar üssü ve ardındanAdana, Antep ve Maraş’a Patriot füze rampaları yerleştirilecekti. Bunun karşılığında ise“PKK’ye karşı kullanma şartını getirilerek AKP devletinincasus uydu yapımınaonay verilmişti.
ABD’nin onayı olmadan adım atamaz hale gelen, ABD dış politikasının emir eri haline getirilen AKP devleti, sahte İsrail karşıtlığıyla kamuoyunu kandırırken, İsrail ile Göktürk-2 uydusu projesi başta olmak üzere askeri ve ticari konularda gizli anlaşmalar yaparak birlikte çalışma yürütüyordu.
Bu çerçevede GÖKTÜRK-2 projesi, ABD’nin desteği ve onayıyla NSA’ın (Ulusal Güvenlik Ajansı) belirlediği sınırlı özellikler çerçevesinde Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı ve İsrail Uzay Ajansı arasında Nisan 2007 tarihinde imzalanana gizli bir sözleşme ileTÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ ve İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi ortaklığı tarafından yapılmıştır. Göktürk -2 uydusu için “yerli üretim yalanı uydurulurken uydunun ana yüklenicisi firmasının İtalyan Telespazio firması olduğu açığa çıktı. Uydu İtalya’da yapıldıktan sonra fırlatılmak üzere Çin’e götürüldü.
İsrail Uydu Ajansı AKP devleti ile yaptığı başka bir gizli anlaşmada, Göktürk -2 uydusunun İsrail toprakları üzerine geldiğinde 1 metreden aşağısını net olarak görüntüleyemez şartını koyduğu belirtiliyor.
Göktürk-2 uydusu 20 milyon dolar karşılığında Çin’deki Gansu Eyaleti’ndeki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden 18 Aralık 20112 tarihinde fırlatılarak dünyadan 686 kilometre yükseklikte, ABD tarafından belirlenen yörüngeye konumlandırıldı.
Göktürk-2 uydusu, günde 15 defa dünya etrafında dönüyor. Fakatyerleştirildiği yörünge nedeniyle dünya üzerindeki her turunda aynı güzergah üzerinden geçemiyor.2 ya da 3 geçişi Türkiye üzerinden oluyor.
Türk uydusu,TÜBİTAK’ınUZAY İstasyonu,Hava Kuvvetleri’nin Ahlatlıbel’deki Uydu Yer İstasyonu ve Norveç’in Svalbard adasındaki Tromsö Yer İstasyonu olmak üzere üç merkezden kontrol ediliyor.
Norveç’teki yer istasyonları, kuzey kutbuna çok yakın olmaları ve uyduyla günde 14 defa uzun süreli iletişim kurabilmesi amacıyla kullanılıyor.
Görüntü gönderme ve test çalışmaları tamamlandıktan sonra Göktürk-2 uydusunun kontrolü Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na devredilecek. TÜBİTAK UZAY ise olası sorunlara karşı yedek veri istasyonu olarak kalacak.
Yaklaşık 400 kilogram ağırlığındaki GÖKTÜRK-2’nin tasarım ömrü 5 yıl. Uydu, bu süre içinde yeryüzünde istenen noktaları tek kare ya da şerit olarak HD kalitesinde görüntüleyebileceği belirtiliyor.
Göktürk-2 uydusu askeri amaçlı olarak PKK’ye karşı kullanılacağı söylense de İran, Suriye ve Irak’a yönelik istihbarat amaçlı kullanılacağı söyleniyor.
Uydu, kızılötesi kamera, gece çalışma özelliğine sahip. Gece şartlarında 5 metre çözünürlükte görüntü verebiliyor. Gündüz kamerasından da 2,5 metre çözünürlükte görüntü alabiliyor.
Göktürk-2′nin Özellikleri
Yörünge Güneş Eş zamanlı Yörünge
Yörünge Yüksekliği 686 km
Dünya Çevresindeki Tur Süresi 98 dakika
Günlük Yer İstasyonu Temas Süresi 40 dakika (gündüz-gece)
Uydu Kütlesi 409 kg
Görüntü Depolama Kapasitesi 15 Gbit
Çözünürlük (gündüz) 2,5 m
Çözünürlük (gece) 5 m
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info