• kurdî
  • العربية
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Bölümler Araştırmalar

İşgalci TC’nin Zaxo Katliamını Dış Basın Nasıl Gördü?

Yayınlayan Lekolin
21 Temmuz 2022
Kategori: Araştırmalar, Dış Basından, Haberler
274 14
A A
İşgalci TC’nin Zaxo Katliamını Dış Basın Nasıl Gördü?
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

HABER MERKEZİ – İşgalci Türk devletinin Başur Kürdistan’ın Zaxo ilçesine bağlı Perex köyünde piknik yapan turistleri bombalaması dünya basınında geniş yer aldı.

İşgalci Türk devletinin, Zaxo’ya bağlı Perex köyünde piknik yapan turistlere yönelik gerçekleştirdiği saldırıda 9 kişinin yaşamını yitirmesi ve 30’a yakın kişinin yaralanması dünya basınına da yansıdı.

THE WALL STREET JOURNAL: ÖLENLERİN HEPSİ GENÇ

Irak hükümeti yetkililerinin açıklamalarına yer veren The Wall Street Journal Duhok kasabası yakınlarındaki tatil bölgesine en az 4 top mermisinin düştüğünü belirtti. Yine saldırıda ölenlerin 4’ü kız 4’ü erkek olmak üzere hepsinin genç olduğunu ve 3’ü kritik 28 den fazla yaralının da olduğunu ifade etti.

REUTERS: BİR YAŞINDA BEBEK SALDIRIDA ÖLDÜRÜLDÜ

Dağ kenarında bir dinlenme tesisinin Türk devleti tarafından şiddetli bir şekilde bombalandığını duyuran Reuters, “Türkiye’nin Irak’ın Duhok ilindeki tatil beldesine düzenlediği saldırıda sekiz kişi öldü, 23 kişi yaralandı” manşetine yer verdi. Yine haberde saldırı sonucu sonucunda yaşamını yitirenler arasında bir yaşında bir bebeğin de bulunduğunu söyledi.

WASHINGTON POST: YÜZLERCE KİŞİ TR BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE SALDIRIYI PTOTESTO ETTİ

Washington Post, saldırı alanının ve saldırıya uğrayan sivillerin detaylarına yer verdiği haberde, olay sonrasında yüzlerce kişinin Bağdat’taki Türkiye Büyükelçiliği önüne giderek, protesto eylemi gerçekleştirdiğini vurguladı. Washington Post haberinde, Türkiye Savunma Bakanlığı’ndan bilgi almak için ulaşmaya çalıştıklarını ama yanıt alamadıklarını ifade etti.

THE JARUSELAM POST: TÜRKIYE’NIN DÜZENLEDIĞI HAVA SALDIRISINDA SİVİLLER ÖLDÜ

Olay yerinde çekilen videoları kaynak alan The Jaruselam Post, arka planda patlama sesleri duyulurken koşan ve çığlık atan insanların olduğuna dikkat çekti. Ek görüntüler, kamyonların arkasında yatan yaralıların yanı sıra yerel hastanelerin dışındaki büyük kalabalığı gösterdi.

ABC NEWS: EN AZ 4 KEZ BOMBALANDI

Zaxo’nun yarı otonom bir Kürt kenti olduğunun vurgulandığı ABC News, yaralı sayısı resmi rakamlara 22 kişi olarak yansısa da en az 26 kişinin hastaneye kaldırıldığını ve ölenlerin arasında çocukların da bulunduğunu bildirdi.

AL MONITOR: 20’DEN FAZLA ÖBÜS ATILDI

Saldırıdan sonra sağ kurtulanların konuşmalarına yer veren Al Monitor, bombardımanda sağ kurtulan Hassan Tahsin Ali’nin Türkiye topçularının alana 20’den fazla öbüs attığını belirtti. Saldırı sonrası gelişen protestolarda Irak’ın Kerbela kentinde onlarca insanın bir Türk vize merkezinin önünde Türk bayrağı yakarak saldırıyı protesto ettiğine dikkat çekti.

MİDDLE EAST EYE: ÖLENLERİN İKİSİ ÇOCUK

Türkiye’nin bombalaması sonucunda en az sekiz kişi öldüğünü belirten Middle Est Eye ölenlerin ikisinin çocuk olduğuna dikkat çekti. Kürt milletvekili Chiya Hamid Sharif Middle East Eye’a verdiği demeçte, “Her gün Irak’ın güneyinden binlerce turist ve Kürt bu bölgeye seyahat ediyor” dedi.

Ama her seferinde Türkiye hiçbir gerekçe göstermeden burayı bombalıyor. Türkiye insanları korkutmak için bu bölgeyi bombalıyor, bu yıllardır oluyor.”

Şerif, tatil beldesi vurulduktan sonra bile bombalamanın devam ettiğini ve insanların bölgeye gitmeye korktuğunu söyledi. Saldırıdan sonra Zakho hastanesini ziyaret eden sağlık görevlileri, sekiz kişinin öldüğünü ve 24 kişinin yaralandığını söyledi.

IRAK’TAN AÇIKLAMA: SALDIRIYI TÜRKİYE YAPTI

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin: Askeri uzmanlarca yapılan incelemeler neticesinde Zaxo’da gerçekleştirilen saldırının Tür devleti tarafından yapıldığının tespit edildiğini açıklamasında bulundu.

Yine Irak hükümetinden birçok yetkili ve kurum işgalci TC’nin saldırına yönelik açıklamalarda bulundu:

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi, saldırıyla ilgili Twitter hesabından “Türk kuvvetleri bir kez daha Irak’ın egemenliğini açıkça ihlal etti” açıklamasını yaptı. Topçu ateşiyle düzenlenen saldırıda “Irak vatandaşlarının can ve güvenliğinin zarar gördüğünü” belirten Kazımi “Irak’ın bu saldırganlıklara karşılık verme hakkı mahfuzdur ve halkımızı korumak için tüm gerekli önlemleri alacaktır” ifadelerini kullandı.

YNK Eş Genel Başkanı Bafil Talabani işgalci Türk devletinin Zaxo’da gerçekleştirdiği katliama ilişkin yaptığı açıklamada, saldırılar karşısında ulusal bir tutuma ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Zaxo’daki saldırıya ilişkin açıklama yapan Hristiyan Arabulucular Takımı (CPT) Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde Ağustos 2015’ten bu yana 138 sivilin ölümüne neden olduğunu belirterek, saldırılara son verme çağrısı yaptı.

Daha önce lekolin.org olarak yaptığımız araştırmalarda işgalci TC’nin 2015’ten 2020’e kadar Güney Kürdistan’a yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarında 975 sivil katledilirken, bin 200’den fazla sivil de yaralandı.

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Etiketler: BağdatDış BasınirakReutersTC Saldırısızaxo
Önceki yazı

Biden’in ‘Anı Yakala’ Mesajının Tarihsel Önemi- BÖLÜM 3 SON

Sonraki Haber

TC Zaxo Katliamıyla Zap’taki Giriş Ve Çıkış Halini Gösterdi

Benzer Haberler

Suriye’deki Son Saldırıların Perde Arkası- ÖZEL HABER
Haberler

Suriye’deki Son Saldırıların Perde Arkası- ÖZEL HABER

20 Mayıs 2025
KDP Ambargosu Altındaki Maxmur’a Irak Ablukası
Haberler

KDP Ambargosu Altındaki Maxmur’a Irak Ablukası

19 Mayıs 2025
MİT’ten HTŞ’ye Yeni Talimatlar – ÖZEL HABER
Haberler

MİT’ten HTŞ’ye Yeni Talimatlar – ÖZEL HABER

18 Mayıs 2025
Sonraki Haber
TC Zaxo Katliamıyla Zap’taki Giriş Ve Çıkış Halini Gösterdi

TC Zaxo Katliamıyla Zap’taki Giriş Ve Çıkış Halini Gösterdi

Öne Çıkan Yazılar

  • Suriye’deki Son Saldırıların Perde Arkası- ÖZEL HABER

    Suriye’deki Son Saldırıların Perde Arkası- ÖZEL HABER

    518 Paylaşım
    Paylaş 207 Paylaş 130
  • MİT ve Parastin’dan Askeri ‘Tek Vücut’ Hattı- HABER ANALİZ

    540 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • KDP Ambargosu Altındaki Maxmur’a Irak Ablukası

    510 Paylaşım
    Paylaş 204 Paylaş 128
  • MİT’ten HTŞ’ye Yeni Talimatlar – ÖZEL HABER

    520 Paylaşım
    Paylaş 208 Paylaş 130
  • İnkar Siyaseti Tasfiye Edildi, Sıra Demokratik Toplum İnşasında

    550 Paylaşım
    Paylaş 220 Paylaş 138

Önerilenler

Suriye’deki Son Saldırıların Perde Arkası- ÖZEL HABER

KDP Ambargosu Altındaki Maxmur’a Irak Ablukası

MİT’ten HTŞ’ye Yeni Talimatlar – ÖZEL HABER

MİT ve Parastin’dan Askeri ‘Tek Vücut’ Hattı- HABER ANALİZ

Her Günümüz 15’ Mayıs Duyarlılığıyla Geçmeli!

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç