• kurdî
  • العربية
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Bölümler Makaleler

Demokrasisiz Cumhuriyet Çürük Cevize Benzer

Toplumun iradesinin olmadığı cumhuriyetlerin hepsi faşizm ve zulüm kokuyor. Gerçek cumhuriyet Kurdistan'da devrimci halk savaşıyla gelişim gösteriyor.

Yayınlayan Lekolin
31 Ağustos 2023
Kategori: Makaleler
253 16
A A
Siyasal Milliyetçiliğin Topluma Yansıması
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

Toplumun ekonomi politik yaşamında ve yönetimde cumhuriyet özgürlüğü ve demokrasiyi ifade eder. Çünkü cum/hürriyet kavramı normalde özgürlük demektir. Demokrasinin olmadığı bir özgürlüğün olmayacağını bilmek gerekiyor. Son üç yüz yılda, en azından biçimsel olarak olsa da, Cumhuriyetler çağı olduğu biliniyor. Özellikle, her ülkede, yönetici kesimlere baktığımızda bütün yönetici kesimler demokrasiyi, özgürlüğü, adaleti ve insan haklarını haykırdıklarını görüyoruz. Ulus devletler çağında, her taraf bahsi geçen sloganlarla doludur ve bütün partilerin programları bu slogan ve değerlerle doludur. Bu çağın temel sloganı özgürlük ve demokrasi olduğu için, bunlarsız bir siyaset icra edilmiyor/edilemiyor. Ancak Fransız ihtilalinden günümüze kadar geçen uzun süreçte, demokrasi ve özgürlük değerlerinin, elit sınıf tarafından kullanılan ve aslında içi boşaltılan kavramlar olduğu görülecektir. Kapitalizmi meşrulaştırmak için, toplumsal değerler korkunç bir şekilde kullanıldı, hala kullanılıyor.

Ulus devlet sisteminin asli görevi, cumhuriyet maskesi altında kapitalizmin/sermayenin/iktidarın varlığını sürdürmektir. Ancak ulus devlet, yaptığı her icraatı, emperyalist savaşları bile ulusun çıkarları için yürütülen savaşlar olarak gösteriyor ve toplumu bu kirli siyasetine alet etmekten geri durmuyor. Aksi halde, son üç yüz yılda yaşanan sınıfsal çelişkileri ve mücadeleleri, sermaye sınıfı ile emekçiler arasındaki kavgaları nasıl açıklamak gerekiyor? Feodalizmin tasfiyesiyle cumhuriyetler kuruldu ama sözde cumhuriyet rejimlerine bakıldığında hepsi pul pul dökülüyor ve cumhuriyetlerin hepsi yara/bere ve kan/katran içindedir. Emperyalist savaşlarla kirletilmiş ve korkunç toplumsal sınıfların oluştuğu içi boşaltılan cumhuriyetler olduğu görülecektir. Bir gram bile toplumsal değer taşımayan cumhuriyetlerle, sömürüye dayalı bir rejimler gerçekliği yaşanılıyor. Sadece hanedanlığın yıkılması ve seçim sistemine dayalı olan yeni bir devlet ve yönetim aygıtına cumhuriyet demek yeterli değildir. Seçime dayalı yeni devlet-yönetim halkın öz yönetimiyle doldurulmadığı sürece cumhuriyet var diyemeyiz. Halkın öz yönetiminin olmadığı bir rejime cumhuriyet denemez.

Ve çoğu kez bu sahte cumhuriyetlerin faşizme dönüştüğü gerçekliği var. Yüz yıllık TC gerçekliği bunu ortaya koymaktadır. Her tarafı para ve sermaye kokan ve bununda insan ilişkilerini derinden etkilediği ve şekillendirdiği bir sahte cumhuriyetler sistemi yaşanılıyor. En kötüsü de, toplumların, ulus devletin ve sermayenin hizmetinde olan bu cumhuriyetlerin etkisini yaşıyor olmaları. Aksi söz konusu olsaydı kapitalizm yüzlerce yıl yaşama imkanı bulamazdı ve toplumun çoğunluğu kapitalizmi bir ulusal rejim olarak görmezlerdi. Kapitalistler, paranın egemenliğini ve varlığının korunduğu bir rejimi nasılda toplumlara cumhuriyet, adalet, özgürlük ve demokrasi olarak yutturuyor. Sınıfsal çelişkiler ve çatışmalar açığa çıktıkça, burjuvazinin/sermayenin sahte cumhuriyet maskesi nasılda teşhir oluyor. Türkiye’de Kürt sorununun varlığı, Kürtlerin ulus olarak kabul edilmemeleri cumhuriyetin nasıl bir karakterde olduğunu gösteriyor. Her yönüyle zulüm ve kan kokan bir rejimin cumhuriyet olarak yorumlanması mümkün değildir.

Dışı cumhuriyet içi faşizm olan bir rejimi özgürlük olarak göremeyiz. Sermayenin feodalizme karşı başarılı olmasının yolu ulus devlet ve cumhuriyet argümanıydı. Toplum üzerinde hegemonya kurmanın en kolay ve etkili yolu buydu. Bazı gelişmiş Avrupa ülkelerinde göreceli sosyal/refah devleti de, buna eklenince, kapitalizmin toplum üzerindeki etkisi biraz daha artmış oluyor. Geri bırakılmış ülkelerde ise, toplumlar, cumhuriyet maskesi altında faşizmle egemenlik altında tutuluyorlar. Kürdistan’da gelişen demokratik ulus paradigması Türkiye’de ve Ortadoğu’daki sahte cumhuriyetleri teşhir etmiş yeni ve gerçek bir cumhuriyet ruhu yaratmıştır. İşte demokratik ulus ve komünalizmin özü gerçek cumhuriyettir. Kapitalizmdeki cumhuriyetler esasen tabela cumhuriyetleridir. Özgürlüğün ve demokrasinin olmadığı bir cumhuriyet olmaz. Toplumun iradesinin olmadığı cumhuriyetlerin hepsi faşizm ve zulüm kokuyor. Gerçek cumhuriyet Kurdistan’da devrimci halk savaşıyla gelişim gösteriyor.

Kemal SÖBE

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Etiketler: CumhuriyetDemokrasiEmperyalistFransız İhtilalikurdistanSermaye
Önceki yazı

Barzaniler Kürt Halkından Ne İstiyor?

Sonraki Haber

İşgalci TC DAİŞ’i Rahatlamak İçin Minbic’e Saldırdı

Benzer Haberler

Artan DAIŞ Saldırıları ve Şam’ın Güvenlik Açmazı
Makaleler

Artan DAIŞ Saldırıları ve Şam’ın Güvenlik Açmazı

1 Haziran 2025
Kürt Halkı PKK’yle Büyük Ulusal Ve İnsani Değerler Kazandı
Makaleler

Kürt Halkı PKK’yle Büyük Ulusal Ve İnsani Değerler Kazandı

21 Mayıs 2025
Hafıza, Umut ve Yeniden Doğuş
Makaleler

Hafıza, Umut ve Yeniden Doğuş

15 Mayıs 2025
Sonraki Haber
İşgalci TC DAİŞ’i Rahatlamak İçin Minbic’e Saldırdı

İşgalci TC DAİŞ’i Rahatlamak İçin Minbic’e Saldırdı

Öne Çıkan Yazılar

  • İktidarsız Ve Parasız Sosyalistçe Yaşamak-1

    İktidarsız Ve Parasız Sosyalistçe Yaşamak-1

    514 Paylaşım
    Paylaş 206 Paylaş 129
  • MİT 66. Ve 86. Tümen İçerisinde Özel Güç Oluşturuyor- ÖZEL HABER

    554 Paylaşım
    Paylaş 222 Paylaş 139
  • PKK 12 Kongresi’nde Alınan Tarihi Kararlar

    512 Paylaşım
    Paylaş 205 Paylaş 128
  • İktidarsız Ve Parasız Sosyalistçe Yaşamak-2

    498 Paylaşım
    Paylaş 199 Paylaş 125
  • Ortadoğu Karmaşasında Yaşanan Ve Beklenen Önemli Gelişmeler-EDİTÖRDEN

    525 Paylaşım
    Paylaş 210 Paylaş 131

Önerilenler

İktidarsız Ve Parasız Sosyalistçe Yaşamak-2

İktidarsız Ve Parasız Sosyalistçe Yaşamak-1

PKK 12 Kongresi’nde Alınan Tarihi Kararlar

MİT 66. Ve 86. Tümen İçerisinde Özel Güç Oluşturuyor- ÖZEL HABER

Ortadoğu Karmaşasında Yaşanan Ve Beklenen Önemli Gelişmeler-EDİTÖRDEN

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç