KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Polİtİk Analİz
  • Araştırmalar
  • Makaleler
  • Tüm Bölümler
    • Dizi Yazı
    • Kadın
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Editörden
    • MİT Gerçekleri
    • Röportajlar
    • Dış Basından
    • Serbest Yazılar
KURDÎ
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster

Sihad Barzani Komutasında MİT Yeni Üsler Kuruyor!

HABER MERKEZİ- İşgalci Türk devleti Medya Savunma alanlarında MİT’in belirlediği bölgelere KDP ile girdiği işbirliği çerçevesinde Peşmerge 1. Destek Gücü Komutanı Sihad Barzani komutasında yeni üsler ve gözlem noktları kurmaya başladı.

5 May 2020
Kategori: Araştırmalar, Haberler
584 6
3.3k
GÖRÜNTÜLEME
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

Türk Devleti’nin “Pençe 1-2-3” adı altında Başurê Kürdistan’da başlattığı işgal operasyonları ile Bradost bölgesindeki Lelikan ve çevresini işgal etmesi ve sonrasında KDP eliyle üs ve karakol kurma planlarına yenilerini eklemeye başladı. Alınan bilgilere göre, MİT’in belirlediği alanlarda KDP’nin özel askeri birlikleri ile birlikte üsler kurarak buradan Gerillanın üslenmesi,hareket tarzı,silah ve cephane depoları,finans kaynakları,ilişki ağını deşifre etme,darbeleme,ele geçirme konularının Parastın’nın  çalışma başladıkları bilgisine ulaşıldı.

 

YENİ KURULAN ÜSLER

-Bradost hattı ve Sidekan çevresinde kurulan üslere bir yenisi eklendi.

-Hesen Beg tepesine gerillalar arasındaki telsiz konuşmaları dinleyebilmek için gözlem noktası kuruldu.

-Xuşkan köyü yolu üzerine düşen Helgurt Dağı ve Haci Umran  tarafına geçip orada da gözlem noktası ve karakol kurmak için çalışmalar başlatıldı.

-Hesaari Sekran dağı, Memixan yolu üzeri ve Dola Alana sınırı, Rayat ve Berde Zer’dê de yeni karakollar kuruldu.

-Gundejor, Gelejêr, Şoreye bölgelerine kontrol noktaları kurulduktan sonra, oradan da Belekatî bölgesine geçip, Dêlze ve Berdebokşan’dakî karakollara yenileri eklendi.

-Rewanduz ilçesi çevresinde Zinê Wertê’nin karşısındaki Helemond tepesi üzerine peşmerge elbiseli TC askerlerini yerleştirilerek Rewanduz çevresinde ağır silahları ile birlikte büyük bir güç Gerwani Xiwaru köyüne gönderildi. (Oradaki karakol PKK ve YNK’ye karşı yürütülen iç savaş döneminde Türkler tarafından PKK ve YNK’ye obüs ve havan atmak için de kullanılıyordu.)

– Ayrıca Qesre, Gocar, Xaneqa, Kolitar, Mamerut, Pişt Mergê ve Balayan yolu üzerindeki karakollarını yenileyip diğer karakollardaki Peşmerge sayısı arttırıldı.

 

KARAKOLLARIN MASRAFINI KİM KARŞILIYOR?

Yeni karakolların kurulması ve eskilerinin yenilenmesi için KDP ve TC devleti arasında bir komite kurulduğu bilgisine ulaşıldı. KDP bu karakolların yapımı için Kürdistan Bölgesi Hükümeti kasasından para alırken, TC Devleti de Güney Kürdistan’dan Türkiye’ye giden petrolün karşılığı olan ve TC Devleti tarafından Güney Kürdistan’a ödenmeyen borçlardan karşılıyor. Her iki güç de Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne karşı Kürdistan Bölgesi halklarının parası kullanılıyor.

BU KARAKOLLARDA KİM KALIYOR?

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre karakollara yerleştirilen güçler KDP’nin 80.Güçleri’ne bağlı peşmergeleridir.Özellikle Belekati ve Rewanduz bölgesini kontrol eden Biradost bölgesindeki karakollar MİT denetimindeki olduğu.Yine KDP Helgurt Komutanlığı genel sorumlusu Berhem Arif Yasin’nin MİT’te sürekli bilgi sağladığı öğrenildi.

Helgurt Komutanlığının yanında KDP istihbaratı Parastına bağlı Anti-Terör birimleri, Sipêlk Komutanlığı ve Sihad Barzani’nin komutasındaki Kolluk Kuvvetleri (Hêza Piştewanî) de bu plan içinde yer alan başat güçlerden biri olduğu bilgisine ulaşıldı.

Ayrıca bu güçlerin haricinde Peşmergelerin yanında MİT üyeleri ve Türk ordusuna bağlı özel kuvvetlerin de yer aldığı teyit edildi. Son dönemlerde özellikle Biradost, Kodo, Kolitar ve Zinê Wertê de MİT ve Türk askerlerinin peşmerge kıyafetlerini giydiği görülmekteydi.

GERİLLA ALANLARI KONTROL ATINA ALINMAK İSTENİYOR

TC devleti ve KDP’nin planı, oluşturdukları gözlem noktaları, karakollar ve keşif uçakları ile PKK gerillalarının hareketlerini ve telsiz konuşmalarını kontrol altına alarak, sahadaki ajanları aracılığı ile elde edilen bilgileri oluşturdukları karakol noktalarına aktarıp oradan da Parastin ve MİT’ten oluşan masaya (Behdinan bölgesindeki Parastin ve MİT merkezlerine) aktarmayı hedefliyor.

Aktarılan istihbarat bilgileriyle alanı kontrol altına almaya çalışan TC devleti şimdiye kadar KDP ajanlarının sahadan aktardığı bilgiler doğrultusunda yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirmişti. Son Zînê Wertê’de gerçekleştiren hava saldırısında şehit düşen 3 HPG gerillasının konum bilgilerinin de KDP peşmergelerinin bulunduğu noktadan gönderildiği ortaya çıkmıştı.

 

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Paylaş458Paylaş287
Önceki yazı

Kapitalizm Kendi Bunalım ve Kanında Boğulacaktır

Sonraki Haber

Virüsle İdam

Son HABERLER

Haberler

ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

Yayınlayan Lêkolîn
3 June 2026
0
1.6k

Suriye'de elektronik ödeme ve para...

Daha fazla okuDetails

Rojhilat İttifakı: Uluslararası Toplum, İran’ın İdam Suçlarına Karşı Tutum Almalıdır

2 June 2026
1.4k

HPG: Önderliğimizin Özgürlüğünü Sağlama Hedefinden Sapmayacağız

1 June 2026
1.4k

BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

31 May 2026
1.5k

Öne Çıkan Yazılar

  • ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

    556 Paylaşım
    Paylaş 222 Paylaş 139
  • Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

    539 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • Sanatçı Mem Ararat Ne Yapmak İstiyor?

    730 Paylaşım
    Paylaş 292 Paylaş 183
  • BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

    541 Paylaşım
    Paylaş 216 Paylaş 135
  • MİT ve Parastin’ın Kirli Planını Deşifre Ediyoruz!- ÖZEL HABER

    919 Paylaşım
    Paylaş 368 Paylaş 230

ShamCash Uygulaması — Telefonunuzda Gerçekte Ne Yapıyor?- ÖZEL HABER

Rojhilat İttifakı: Uluslararası Toplum, İran’ın İdam Suçlarına Karşı Tutum Almalıdır

HPG: Önderliğimizin Özgürlüğünü Sağlama Hedefinden Sapmayacağız

Devşirme Kişiliği ve Kimlik Yabancılaşması

BAE’nin Suriye Hamlesi Ve Türkiye’nin Rahatsızlığı- ÖZEL DOSYA

Rusya-Türkiye-Çin İş birliği: İran’a Drone ve Hizbullah’a Silah Desteği- HABER ANALİZ

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi | Lekolin

© 2025 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Yorum İlkesi

Takip Et

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç