07 Eylül 2013 Cumartesi Saat 07:38
Gelê herêmê ji adilbûna hilbijartinan bi guman e – DÎHA
Gelê herêmê der barê hilbijartinên 21’ê Îlonê yên li Herêma Federal a Kurdistanê de xwedî wê nêrînê ye ku wê hikûmeteke koalîsyonê pêk were û xwest hikûmeta nû nêzî gel, zelal û berbiçav be. Gelê herêmê ku der barê demokratîkbûna hilbijartinan de xwedî guman e pirsa “Bikaranîna dengan a miriyan çi qasî demokratîk e? kir. Li Herêma Federal a Kurdistanê ji hilbijartinên 21’ê Îlonê re ku wextekî kêm ma, her diçe rewş germtir dibe.
Siyasetmedar li qadan ku giliyên hev dikin û sozan didin, hemwelatî jî wan dişopînin û li benda roja hilbijartinan e. Wê her tişt 21’ê Îlonê di sendoqan de diyar bibe, lê ji niha ve û her wiha piştî hilbijartinan jî ku wê bê axaftin pirsa, “Gelo hilbijartin bi awayekî demokratîk hatin kirin an na? me ji nûnerên partiyên siyasî û hemwelatiyên di halê xwe de kirin.
Dema Partîzaniyê xwe gihandibe hêzên ewlekariyê…
Namzeta Parlamentoyê ya PÇDK’ê Tara Husên Mihemed bi gotina, “Li gorî min hilbijartinên li Başûrê Kurdistanê qet bi awayekî demokratîk bi rê ve naçin ku dest bi axaftina xwe kir da diyarkirin ku bi taybet partiyên desthilatdariyê li gelek deveran helwestên ne li gor demokrasiyê pêş dixin, poster û alên partiya wan diqetînin, êrîşên fizîkî li hemberî kadroyên wan dikin û tehdît dikin. Tara Husên bi bîr xist ku ji bo ala PÇDK’ê hilgirtin mirov ji kar hatin avêtin û bûyera herî dawî ya têkildarî vê mijarê li Sîdeka pêk hatiye. Tara Husên, axaftina xwe wiha berdewam kir: “Bi awayekî qanûnî mafê her partiyekê heye ku ji bo hilbijartinan kon vede. Me jî li bajaroka Sîdeka kon vedabû. Lê hêzên asayîşê yên Sîdeka hatin êrîşî konê me kirin. Destpêkê ji bo em kon rakin xeber şandin. Hevalên me ji wan re gotin ku, vedana kon qanûnî ye û li ser vê yekê bi şev saet 09:00’an êrîşî kon kirin. Kon rakirin, al û posterên me şewitandin. Ciwan li wir nîn bûn. Tenê 2 hevalên me yên jin li wir hebûn. Heqaret li wan kiribûn. Gotinên ne xweş ji wan re gotibûn. Ev hemû didin nîşandan ku ya pêvajoya ku pêwîst e demokratîk be bi êrîşên li dijî PÇDK’ê tê xuyakirin ku li Başûrê Kurdistanê ev pêvajo bi awayekî demokratîk bi rê ve naçe.
Ligel siyasetmedaran gel jî ji adilbûna hilbijartinan bi guman e
Li ser pirsa, “Hûn bawer dikin ku hilbijartin bi awayekî demokratîk tên kirin? Pola Cemalleddîn Abdulhekîm bersiva, “Li gorî min heta cihekî demokratîk e. Lê mirov nikare bêje bi her awayî demokratîk e. Gumanên min di vê mijarê de hene da.
‘Bikaranîna dengan a miriyan çi qasî demokratîk e’
Rêbaz Hesen di axaftina xwe de diyar kir ku bi awayekî demokratîk lidarxistina hilbijartinan ji bo her civak, gel û cihî pir girîng e û bi awayekî bi guman li hilbijartinên ku li Herêma Federal a Kurdistanê tên lidarxistin dinêre. Hesen bi pirsên “Ma gelo bikaranîna dengan a miriyan demokratîk e? Di amadekirina lîsteyan de ma gelo demokratîk e ku kes ji Îsraîl û Amerîkayê tên kontrolê? şêwazê pêkanîna hilbijartinan lêkolîn dike. Hesen di dewama axaftina xwe de jî got ku li ser sandoqan bi dengên xwe gel dikare hesab ji wan neheqiyan bipirse. Û got, “Tu hêviyên min ji kesên li pey desthilatdariyê nîn in.
‘Divê hikûmeta nû qanûnan ne ji bo xwe ji bo gel pêk bîne’
Der barê pirsa, “Divê hikûmeta nû çawa be? wiha bersiv da, “Daxwaza min ji hikûmeta nû ev e ku îradeya gel hîn zêdetir pêş bixe. Her ku îradeya gel were pêşxistin wê xizmeta ji bo gel jî pir pêş bikeve. Hêviya min ji hikûmetê ev e ku hîn zêdetir xizmetê bike û nêzî gel be. Têkildarî heman pirsê Pola Cemaleddîn Abdulhekîm bersiva, “Ez hêvîdar im gendeliyê neke da wiha berdewam kir: “Ez dixwazim siyaset zelal be. Divê hikûmet ji gel ne qut be û zû dengê gel bibihîze. Em dixwazim ji bo parçeyên din ê Kurdistanê zêdetir bixebite. Kanik Şefîk Ebûbekir jî got, “Ev hikûmet 22 sal e desthilatdar e. Gelek tişt got, lê tiştek nekir. Li welêt çi qas dizî hat kirin ji xwe re bir. Pere ne milkê dewletê ye. Kirin milkê partiyan. Kîjan partî bibe desthilatdar bila bibe daxwaza min ji wan ev e ku bila hesabê , zarok, jin, pîr û kalan bike. Bila hikûmeteke serbixwe be. Bila qanûnan ne ji bo xwe ji bo gel pêk bîne.
Wê ji hilbijartinan hikûmeta koalîsyonê derkeve
Her çi qasî her partî propogandaya ku wê di hilbijartinan de bi hêz derkeve dike jî, nêrîna gel a hevpar ev e ku wê hikûmeteke koalîsyonê pêk bê. Resul Vandzî, têkildarî hilbijartinan got ku ya herî girîng ev e, bûyerên gumanan biafirînin divê pêk neyên û wiha berdewam kir: “Hikûmeta nû çêbibe, çi bi tena xwe çi jî bi partiyên din re koalîsyonekê çêbike, divê tevayî civakê bigire nav xwe. Ji parçeyên din ê Kurdistanê re di aliyê demokatîkbûnê de bibe mînakeke baş.
21’inci yüzyılda susuz ve yolsuz bir köy! – DİHA
Çermik ilçesine bağlı Kuşlukçayır köyünde ve Günova mezrasında yaşayan yurttaşlar, adeta Ortaçağı yaşıyor. İlçeye 60 km uzaklıkta bulunan köyün ne yolu ne suyu ne de okulu var. İçme sularını köye bir kilometre uzaklıkta bulunan su kuyusundan temin ettiklerini belirten yurttaşlardan Mehmet Kılıç, “Kaç tane çocuğumuz su için su kuyularına düşerek, boğuldu. Yaşadığımız toprakları bize zehir ettiler” dedi.
Her fırsatta yatırım politikaları ile övünen AKP hükümetinin yönettiği 21. yüzyıl Türkiye’sinde, Diyarbakır’ın Çermik ilçesine bağlı Kuşlukçayır köyü ile Günova mezrası hala susuz ve yolsuz. En yakın yerleşim yeri olan Çermik ilçesine 60 kilometre uzaklıkta bulunan köy adeta Ortaçağı yaşıyor. Şuana kadar hiç bir yatırımın yapılmadığı köy ve mezra kendi kaderine terk edilirken, en temel hayati ihtiyaç olan su için bile köylüler, bir kilometre yol yürüyerek ya sırtlarında ya da yük hayvanları ile evlerine su taşıyor. Bir damla su için kilometrelerce yol yürümek zorunda kalan yurttaşlar için yaşam adeta çileye dönüşürken, köylülerin ve mezra sakinlerinin yetkililere yapmış olduğu yüzlerce başvuru ise, hep sonuçsuz kaldı. Kuşlukçayır köyünden katır sırtında bidonlar ile su almaya gelen kadınlardan Remziye Şen, günde en az 10 kere ya eşeklerle ya da sırtlarında bidonlarla su almaya geldiklerini belirterek, bütün köy sakinleri olarak öncelikli olarak isteklerinin köylerine bir an önce su getirilmesi olduğunu ifade etti.
‘Kadınlar olarak çok mağduruz’
Katırıyla su almaya gelen Rahime Şen isimli genç kadın ise, yük hayvanlarının dahi büyük eziyet çektiğini dile getirerek, “Gün boyunca su çekiyoruz. Bazen kuyuda bile su kalmıyor. Kadınlar temizlik ihtiyaçları için gece gündüz buradan su çekiyor. Erkekler çok fazla su çekmiyor. Su sorunu yüzünden ailede en fazla mağdur olan biz kadınlarız. Köye su getirilmesi için o kadar çok dilekçe yazdık ki su sorunumuz halledilsin. Ne yaptıysak köye su getirtemedik” diyerek, yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Kuşlukçayır köyü sakinlerinden Mehmet Kılıç da, köyde eskiden beri suyun olmadığını aktararak, kaymakama defalarca dilekçe vermelerine rağmen bu sorunlarının çözülmediğini ifade etti.
‘Yaşadığımız toprakları bize zehir ettiler’
30 haneli Kuşlukçayır köyünde 40 yıldan bu yana ikamet ettiğini söyleyen Ali Kılıç, açık bir ayrımcılık ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. Son 5 yıl içinde sorunlarını resmi olarak dile getirdiklerini vurgulayan Kılıç, “Ama ne kaymakam ne de özel idare memuru tarafından su sorunumuz çözülüyor. Yine köyümüzün bir okulu bile yok. Merkeze 60 kilometre uzaklıktayız. Bunun için köyde yapılması için ne zorluklarla Çermik’ten demir getirdik. Ama köyde yapılacak okulun demirleri pas tutu. Kadınlarımız, sırtlarıyla çektikleri suyu bir de kaynatıp bize veriyor. Bu devletin askerliğini yapıyor, vergisini ödüyoruz. Kaç tane çocuğumuz bu ağzı açık kuyulara düştü. Yaşadığımız toprakları bize zehir ettiler. Musluk var ama su akmıyor” dedi.
‘Hani köyler susuz kalmayacaktı’
2010 yılında Diyarbakır Valiliği’ne dilekçe verdiğini belirten Halit Gül ise, bir ay önce de Çermik Kaymakamı Mimar Sinan Batmaz ile görüştüklerini Batmaz’ın kendilerine “Köye sondajla su çıkaracaktım. Oda olmasa Madrap suyundan size vereceğim” sözünü verdiğini, fakat sözünü yerine getirmediğini ifade etti. Seçimler için köylerini ziyaret eden politikacıları “yalancılık” ve “duyarsızlık” ile suçlayan Gül, “Biz Türkiyeli değiliz. Eğer biz Türkiyeli olsaydık bu halde olmazdık. Hani Başbakan diyor ya ‘köyler susuz kalmayacak’ diye ama bakın biz susuzuz. Başkalarının çocukları oyun oynayıp okula giderken, bizim çocuklarımız su çekiyor” diyerek, çocukları için dahi olsa su sıkıntısının giderilmesini istedi.
‘Olmayan su için kadınları bizi suçluyor!’
60 yıldır Günova mezrasında yaşayan yurttaşlardan Sefer Gül ise yine yıllardır çektikleri sıkıntıları şu sözlerle anlattı: “Dedemden babama bugüne kadar su sıkıntısından kurtulamadık. Şimdi de kadın, çoluk, çocuk ile birlikte yaşıyoruz. Bizler için gündüz saatleri işkence gibi geçiyor. Olmayan su nedeniyle kadınlar bizi suçluyor” şeklinde ifade ederek, su sıkıntısının hayatlarının her yerinde karşılarına çıktığını kaydetti. Yurttaşlardan 80 yaşındaki Ahmet Gül de hayvanların bile su sıkıntısı çektiğini dile getirerek, “Bir misafire bakmaktan utanıyoruz. Köye gelen misafirler suyumuzu içmekten çekiniyor. Biz köyümüzü seviyoruz. Köyümüzde okul, su, yol gibi ihtiyaçlarımızı çözüm bulsun” diye konuştu.
Kaymakam Batmaz: Bu devirde devlet duyarsız olamaz
Köyde yaşanan su, okul ve yol sorunu ile ilgili görüştüğümüz Çermik Kaymakamı Mimar Sinan Batmaz, konuyla ilgili olarak köyde sondaj çalışması yaptıklarını fakat bulunamadığını söyledi. Sondaj suyu olmaması halinde köylülere Madrap suyunu verileceğini taahhüt ettiklerini belirten Gül, yurttaşların tepki ve eleştirilerine “Bu devirde devlet duyarsız olamaz. Bu sene içinde su sorunu çözeceğiz. Eskinden devlet bölgede pozitif ayrımcılık yaptı. Burada yeni tesisler kurmak lazım. Köylülerin mağduriyetini anlıyoruz. 2 aya kadar su sorununu halledeceğiz. 2013 yılı içme suyu programı kapsamında 4 tane köyün su ihalesi yapıldığı ve 9 tane köyün su ihalesi hazır bekletiliyor. 33 tane köyde ise, sondaj ve eski su depolarını yenilemek içinde ödenek bekleniyor” diye belirtti.
Aldar Xelîl: Mustefa Cuma çetetiya xwe îspat kir – ANF
Endamê Desteya Bilind a Kurd Aldar Xelîl diyar kir ku Sekreterê Partiya Azadî Mustefa Cuma bi êrîşên dawî yên li ser taxên kurdan ên Helebê çetetiya xwe îspat kiriye.
Endamê Desteya Bilind a Kurd Aldar Xelîl têkildarî êrîşên ku duh li Helebê ji aliyê komên çete ve li dijî taxên kurdan hatine pêk anîn, agahîda û Aldar Xelîl, bibîr xist ku di nava komên êrîşkar de çeteyên girêdayî Partiya Azadî jî hene û got ku Sekreterê Partiya Azadî Mistefa Cuma bi van êrîşan çetetiya xwe îspat kiriye.
‘ÊDÎ PÊDIVÎ BI KARÊ KOMÎTEYÊ NEMAYE’
Xelîl, da zanîn ku Desteya Bilind a Kurd di civîna xwe ya di 4’ê ‘Îlonê de debarê pêkanînên Partiya Azadî de biryara avakirina Komîteya Lêkolînê daye, lê êdî pêdivî nemaye ku ev komîte dest bi kar bike û wiha dom kir: ‘‘Vaye li ber çavê her kesî komên çekdar ên girêdayî Mistefa Cuma cihê xwe di nava êrîşên li dijî taxên kurdan ên Helebê de digirin. Ev karê komîteyê hêsan dike û her tiştî radixe ber çavan.’’
‘YÊN KU VIYA JI NEDÎTÎ VE TÊN PIŞTGIRIYA AZADÎ DIKIN’
Xelîl, destnîşan kir ku heke hin alî tevlîbûna Partiya Azadî ji nedîtî ve werin, wê demê ew alî jî piştgiriya Partiya Azadî dikin û ev tişt anîn ziman: “Komên çekdar ên girêdayî Partiya Azadî li taxên Eşrefiyê û Şêxmeqsûd êrîşî kurdan kirin. Piştre li Efrînê jî di nava komên çekdar de êrîşî navçeya Şêrawa kirin û destê wan di qetilkirina kurdan de heye. Hevalbendên Azadî li xwe mukir hatin ku destê wan di teqînên li Efrînê de heye. Hewl dan ku Serokê Meclîsa Gel a Efrînê Etûf Ebdo qetil bikin. Ev hemû îspat in û niha jî di nava êrîşan de cihê xwe digirin.’’
Askeri müdahale ekonomik kriz getirebilir – ANF
Suriye’ye askeri müdahale senaryoları tartışılırken, olası bir saldırıda Türkiye ekonomisi için hayati önem arz eden yabancı sermayenin ülkeden çekilebileceği bunun da ciddi bir ekonomik krize neden olabileceğinden endişe ediliyor.
Gerek uluslararası ekonomi çevrelerinden gelen sinyaller gerekse de yakın gelecekte Türkiye’nin de dahil olacağı bir çatışma tehlikesi ülkede ciddi bir ekonomik krizin yaşanabileceğinin göstergesi.
İngiliz ekonomi dergisi The Economist’e göre ise yabancı sermaye girişi açısından en çok “ani duruş riski taşıyan ülke Türkiye. G20 ülkeleri arasında ekonomisi en hassas dengeler üzerinde duran ülke olan Türkiye’nin bütçesinin yüzde 6’sını bulan cari açığın ülkenin yumuşak karnı olduğuna dikkat çekiliyor.
Genel risk endeksinde lider olan Türkiye cari açığın milli gelire oranı sıralamasında üçüncü, kısa dönem dış borç ve dış borç ödemelerinde üçüncü, 2009-2012 yıllık özel sektör kredi büyümesinde birinci, yılbaşından bu yana dolar karşısında değer kaybında ise altıncı ülke oldu. Türkiye finansal olarak dışa açıklık kriterinde ise lider ülke olarak dikkat çekti.
Wall Street Journal gazetesinde Türkiye ekonomisi konusunda yayınlanan bir makalede doların son dönemde kırdığı rekora dikkat çekilirken reel sektörde sıkıntılar da yaşandığını yazdı.
Wall Street Journal’da Joe Parkinson ve Emre Peker’in kaleme aldığı “Bir zamanların altın ekonomisi Türkiye her cepheden darbe alıyor başlıklı makalede Türkiye ekonomisinde son aylarda yaşanan olumsuz gelişmeler ele alındı. Makaleye göre mayıs ortasında rekor seviyesine ulaşan Borsa İstanbul bugün yüzde 30’dan fazla gerilemiş durumda. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gezi Parkı protestoları sırasında yabancı sermayeye yönelik yorumları yatırımcıları korkuttu.
Suriye’ye müdahale yakınken ve yıllık enflasyon ağustosta yüzde 8.2’ye çıkmışken Merkez Bankası faiz koridoru yüzde 7.75 olan üst bandında oynama yapmayacağını ve faiz silahını kullanmayacağını açıkladı.
Türkiye ekonomisinin en ciddi handikapları şöyle sıralanıyor:
-Geçen yıla göre 6 milyar dolara yakın artışla altı aylık cari açık 35,9 milyar dolara ulaştı.
-2011 yılında kriz döneminde milli gelire oranı yüzde 10’lara dayanan cari açığın 2013 yılında yüzde 7-10 bandında olması Türkiye’nin önemli bir finansman sorunuyla karşılaşacağı beklentilerini kuvvetlendiriyor.
-Öte yandan Merkez Bankası’nın döviz rezervi 105.6 milyar dolar iken, kısa vadeli dış borç stoku 125.7 milyar dolara ulaşması bu finansman krizinin çok da uzak olmadığının altını çiziyor
40 çete hatin kuştin – Yeni Özgür Politika
Di encama operasyona şoreşgerî ya Yekîneyên Parastina Gel (YPG) de li herêmên Girkê Legê, Girê Sipî û Helebê 40 endamên komên çete hatin kuştin.
Li sê bajarên wekî Girkê Legê, Girê Spî û Helebê doh jî şer hebûn. Hat ragihandin ku li Girkê Legê 40 çete hatine kuştin. Li Girê Spî duh YPG/YPJ’ê rêzeçalakî li darxistin. Her wiha li Hesekê piştî çeteyan êrîşê taxê kir, şervanên Cebhet El Ekrad û YPG/YPJ’ê ketin berxwedanê.
Çalakiyên şervanên YPG’ê yên di çerçoveya ‘Operasyona Şoreşgerî ya Şehîd Çekjîn’ de didomin. Hat ragihandin şevê din saet di 01.00’an de hêzên YPG’ê li derdora gundê Seharîc û Mişêfre li dijî wargehên çeteyên El Nusra çalakiyek pêkaniye. Li gorî agahiyên ji herêmê hatine di çalakiyê de 30 çete hatin kuştin û gelek çete jî birîndar bûn. Her wiha hêzên YPG’ê di çalakiyê de wesayîtek doçka, gelek çek û cebilxane destserkirine. Hat gotin ku navendên komên çete yên li derdora gundê Seharîc û Mişêfre ku 5 km li bakurê bajaroka Til Koçer dikeve hatin ruxandin.
Li Girê Sipî rêze çalakî
‘Operasyona Şoreşgerî ya Şehîd Çekjîn’ tenê ne li Girkê Legê, her wiha li Girê Sipî jî hatiye destpêkirin. Şervanên YPG’ê li gundê Bîr Kino ya Girê Spî (Til Ebyed) li dijî çeteyên El Nusra rêze çalakiyek lidarxist. Li gor agahiyên heremî di encama çalakiyan de bi dehan çete hatin kuştin. Lê hejmara wan nehat hînbûn. Hat diyarkirin ku di çalakiyê de sê navendên çeteyan hedef hatine girtin û ji derveyî kuştiyan gelek çete jî birîndar bûne. Li gorî agahiyan çeteyan birîndarên xwe ji gundê Bîr Kino bi embûlansan derbasî bajêr kirine.
Li Helebê 10 çete hatin kuştin
Di şerê ku li Helebê îro bi êrîşên komên çete re di navbera wan û hêzên YPG, Cephet El-Ekrad de derketin de, heta niha 10 çete hatin kuştin, ji 10’an zêdetir birîndar bûn û 2 noqteyên komên çekdar hatin bidestxistin. Li gorî agahiyên ku nûçegihanê ANHA’yê bidest xistine koma girêdayî kesê bi navê Xalid Heyanî, komên bi navê Rebîi El-Erebî, Liwa Selahaddîn û hin komên girêdayî Partiya Azadî saet derdora 13.00’an de bi çekên giran êrîşî bendên parastinê yên taxên Şêxmeqsûd, Eşrefiye, Sekin Şebabî û Şiqêf ku piranî Kurd lê dijîn kirin. Hate ragihandin ku di encama bersivdayîna hêzên YPG’ê û Cephet û El-Ekrad de şer derket. Hate gotin ku di şerê heta niha de li hersê cihan 10 çete hatin kuştin, zêdetirî 10’an jî birîndar bûn.
Bîlançoya 52 rojan
Şervanên YPG/YPJ’ê di operasyonên 52 rojên dawî de, hema bêje bi dehan cih bi dest xistin û derbên mezin li çeteyan xistin. Hat ragihandin ku şervanên YPG/YPJ’ê xwe gihandine şînorê Til Koçer û herêm ji çeteyan paqij kirine
Li herêma Girkê Legê, Çilaxa û Koçerat ên rojavayê Kurdistanê, di şerên 52 rojan ku li ser êrîşên çeteyên El Nusra dest pê kir û hêj didomin, hêzên YPG’ê 20 gund rizgar kirin û 11 navendên komên çete bi dest xistin. Her wiha hêzên YPG/YPJ’ê ev hefteyeke ‘Operasyona Şoreşgerî’ daye destpêkirin nêzî bajaroka Til Koçer a li ser sînorê Iraqê bû.
Piştî çeteyên Dewleta Îslamî ya Iraq û Şamê (DAIŞ)/El Nusra di 16’ê tîrmehê de êrîşî herêmên rojavayê Kurdistanê kirin û hêzên YPG/YPJ’ê bersiv da êrîşên çeteyan, ev 52 roj in şer û pevçûn dom dikin. Yek ji herêmên ku şerên herî dijwar lê diqewimîn jî herêma başûrê Girkê Legê, Çilaxa û başûrê Koçeratan bû.
Herêmeke berfireh
Di şerên 52 rojên borî de hêzên YPG/YPJ’ê gundê Sukeriyat a ku 17 kîlometreyan dikeve rojhilatê Girkê Legê, gundên Rimêla Şêx, Rêmala Başa yê 10 kîlometre li başûrê Girkê Legê ye, gundên Sefa, Mizêrta yên ku 11 kîlomtreyan dikevin rojavayê Çilaxa, gundên Şemam, Memo, Baqila Mezin, Baqila Biçûk, Sefa yên ku nêzî 16 kîlometreyan dikevin başûrê Çilaxa, gundên Xerab Bajar, Til Elo ya Mezin, Til Elo Xemir ên 20 kîlometre dikevin başûrê Çilaxa rizgar kirin. Her wiha benda kontrolê ya Tehûnê ya li ser riya navnetewî hat rizgarkirin. Li herêma Koçeratan jî hêzên YPG’ê di vê demê gundê Siwêdiya Ereban, meheta 17 (Depoyên neftê) û Meheta 20’an ên li başûr-rojavayê Koçeratan rizgar kirin. Di encama van pevçûnan de hêzên YPG’ê gelek çekdar kuştin, her wiha gelek çek û cebilxane jî destser kirin.
Operasyona şoreşgerî
Hêzên YPG’ê piştî ku êrîşên komên çete şikandin, vê carê jî seferberî îlan kir û destnîşan kir ku ew derbasî asta parastina aktîf bûne. YPG’ê di vê çarçoveyê ‘Opersyona Şoreşgerî ya Şehîd Çekjîn’ de li herêmê operasyonên paqijkirina komên çete da destpêkirin. Bi destpêkirina van operasyonan re komên çete hemû ji herêmê hatin paqijkirin û YPG’ê aşkere kir ku dê operasyona şoreşgerî berdewam bike. Hêzên YPG’ê li herêma başûrê Koçerat 2 çalakiyên bi bandor lidarxistin û di encamê de gundên Mişêfre, Xedean û Xiwêtle ku wek 3 bargehên sereke yên çeteyên DAIŞ’ê dihat bi kar anîn rizgar kir.
Nêzî sînorê Til Koçer bû
Her wiha hêzên YPG’ê di van çalakiyan de bargeha Sûriyeyê ku wekî bargeha sereke ya DAIŞ’ê dihat bikaranîn û li ser sînorê Iraqê ye rizgar kir û gelek cebilxane û çek desteser kirin. Bi vê çalakiyê re navendek girîng a çeteyên El Nusra ku hemû êrîşên xwe li vir organîze dikirin û 5 kîlometre dikeve bakûrê Til Koçer hat bidestxistin. Bi van çalakiyan re hêzên YPG’ê nêzî bajaroka Til Koçer a li ser sînorê Iraqê bûn û komên çete dorpêç kirin. Li aliyê din jî hêzên YPG’ê bi çekên giran li dijî bargehên komên çete ên li derdora gundên Sefa, Girhok, Girê Fatê, Til Hecer û Yûsifiyê çalakî pêk anîn. Di encama van çalakiyan de jî gelek çete hatin kuştin.
‘Serhildanla sahiplenelim’ – Yeni Özgür Politika
Agît Suruç Şehitliği’ne saldırının bilinçli yapıldığını belirten KCK, Halkımız devrim şehitlerine sahip çıkarak serhildanlarını yükseltmelidir çağrısında bulundu.
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Agît Suruç Şehitliği’ne yönelik saldırıyı kınadı: “Bu saldırıyı Kürt halkının varlığına, değerlerine en büyük hakaret olarak görüyor, bu saldırıyı yapan ve yaptıranları şiddetle kınıyor, protesto ediyoruz.”
Eşbaşkanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kürdistan halkı, Türkiyeli barışsever ve Kürt sorununun çözümünden yana olan kesimlerin, 1 Eylül’de Kürt Özgürlük Hareketi’nin atığı adımlar karşısında bir kez daha AKP Hükümeti’ni demokratik çözüm yönünde adım atmaya davet ettikleri hatırlatıldı. AKP Hükümeti’ne ‘çözüm yönünde artık somut, gözle görülebilir anayasal, yasal düzenlemeler yap, Kürtlerin tüm haklarına anayasada yer ver’ çağrısında bulundukları anımsatılan açıklamada, “Kürt sorununun çözümü için adım atılması beklenirken Bagok dağında bulunan Agît Suruç Şehitliği’ne Türk sömürgeci güçleri saldırı düzenlemiştir. Saldırıda şehitlik tahrip edilmiş, bazı şehitlerin cesetleri mezarlıklarından çıkarılıp kaçırılmıştır. Bu saldırıyı Kürt halkının varlığına, değerlerine en büyük hakaret olarak görüyor, bu saldırıyı yapan ve yaptıranları şiddetle kınıyor, protesto ediyoruz” denildi.
En kutsal mekan
Şehitlerin bir halkın en kutsal değeri olduğunun altı çizilen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklamasında, hiçbir ahlakta, kültürde, inançta, dinde, felsefede, ideoloji ve siyasette mezarlara ve mezarlıklara saldırının olmadığı vurgulandı. Açıklamada, “Bir halkın en kutsal değerleri şehitleridir. En kutsal mekanlarıysa şehitlikleridir. Çünkü her halk ve ülke şehitleri ile kendisini var etmiştir” vurgusu yapıldı.
Kürt halkına saldırıdır
Kültürel soykırıma maruz bırakılan Kürdistan halkının, varlığını ve özgürlük mücadelesini bugünlere taşımada yaşamlarını feda edenlerin Kürdistan halkında kutsallık derecesinde değerleri olduğuna dikkat çekilen Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklamasında, “Çünkü onlar köle ve uşak olarak yaşamaktansa özgürlük ve onurlu bir yaşam için hayatlarını ortaya koydular onurlu ve özgür yaşamın yolunu gösterdiler. Dolayısıyla bu saldırı en başta da Kürt halkına yapılmış bir saldırıdır. Kürt halkının hiçbir değerine saygı gösterilmediğinin en somut ifadesidir” belirlemesi yapıldı.
Hükümet politikasının sonucu
Bu saldırıyı “sıradan, basit, yerel güçlerin bir kararı veya uygulaması olarak” görmediklerini kaydeden KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu saldırı ne kendini bilmez bir valinin emriyle ne de polis ve askerin kararıyla olmuştur. Hükümetin politikası ve uygulamaları bu saldırıları teşvik etmiş ve cesaretlendirmiştir. AKP Hükümeti’nin çözüm yönünde bugüne kadar hiçbir adım atmamasıyla yakından bağlıdır ve onun bir devamıdır. Mezarlıklara bu saldırı Türk devletinin ve AKP Hükümeti’nin Kürt sorununun demokratik çözümü doğrultusunda ve Kürtlerle adil bir barış yapmada bir zihniyet ve politika değişikliği olmadığının göstergesi olmaktadır. Bugüne kadar anayasa ve yasalarda Kürtlerin varlığının tanınmasına dönük herhangi bir adım atılmamış, çözüm yönünde ikna edici bir tavır ve tutum gösterilmemiştir. Kürt haklının varlığını ve özgür yaşamını kabul etmediklerinden, Kürt halkının en temel talepleri için yaşamını verenlere de hala düşmanca yaklaşmaktadırlar. Bu saldırı Kürtlerin ölüsüne de, dirisine de hala saygı gösterilmediğinin ve Kürt’e her türlü uygulamanın reva görüldüğünün kanıtıdır.”
Serhildan yükseltilmeli
Şehit yakınların şehitliklerde “evladım yalnız benim değil, tüm Kürt halkının şehididir” diyerek, Kürdistan halkına emanet ettiklerine dikkat çekilen açıklama, şöyle tamamlandı: “Sömürgeci Türk devletinin işgalci ordu birlikleri şehit ailelerinin tüm Kürdistan halkına emanet ettiği bu değerlere saldırmaktadırlar. Bu saldırı son derece bilinçli yapılmıştır. Bu nedenle halkımız şehitliklere saldırının ne anlama geldiğini görmeli, bu temelde devrim şehitlerine sahip çıkarak protestolarını ve bu yönlü serhildanlarını yükseltmelidir. Hükümet ve olayın olduğu alandaki askeri ve idari yetkilileri bu konuda özür dilemeli ve bu olayın sorumlularını bularak yargı önüne çıkarmalıdır. Ancak böyle yaklaşılırsa Kürt sorununun çözümünde adımlar atılabilir ve Kürtlerle adil ve demokratik bir barış geliştirilebilir.”
İnsanlığa davet
Gerilla cenazelerinin defnedildiği şehitliğe yönelik saldırıya tepkiler sürüyor.
MEYA-DER Şırnak Şubesi üyeleri, mezarlığın tahrip edilmesi ve HPG’li Ahmet Uğurlar’ın cenazesinin kaçırılmasını “vahşice” ve “çirkin” bir saldırı olarak değerlendirdi. MEYADER yöneticisi Ahmet Zırığ, “Sürece yönelik bir sabotajdır. Gerilla cenazelerine tahammül etmeyenler cenazelerimizden bile korkuyorlar. Böylesi bir saldırı dünyanın hiçbir yerinde yapılmamıştır. Başbakanı, İçişleri Bakanı ve Mardin Valisi’ni insan olmaya davet ediyorum” dedi.
Batman’da ise Barış Anneleri İnisiyatifi dernek binalarında basın toplantısı yaptı. Anneler adına açıklama yapan Menfiyet Çelik, “Devlet bu basit baskılarla kendini küçük düşürüyor. Yıllardır toprak altında olan kemiklerimize bile devletin tahammülü yoktur. Çok büyük bir ayıp, insanlık dışı bir uygulamadır. Hiç mi utanmıyorlar?” diye sordu. Çelik, mezarlığa yönelik saldırıyı gerçekleşteren ve sorumlu olanların da yargılanmasını isteyerek, “Onlar biz annelerin yüreğidir. Bizim kemiklerimizdir. Canlarımızın bir parçasıdır. Kemiklere tahammül etmeyen bir devletin sağ olan insanlara nasıl tahammül edeceğini açıkçası çok merak ediyoruz. Bütün Kürdistan halkının mezarlığa karşı yapılan saldırı nedeniyle serhıldana kalkması gerekiyor. Biz Barış Anneleri İnisiyatifi olarak yaşananlara dikkat çekmek amacıyla toplu şekilde mezarlıkta protesto eylemi gerçekleştirmeliyiz” diye konuştu.
Nusaybin Barış Anneleri İnisiyitafi de BDP binası önünde yaptıkları açıklamayla şehitliğe yönelik saldırıyı kınadı. Anneler adına Perihan Atuğ, “Biz şehitlerimizin arkasındayız. Biz çocuklarımızın kemiklerini bulduk, bugün rahat bir şekilde uyuyacağız derken devletin mezarlarımıza saldırıp çocuklarımıza saldırıp çocuklarımızın kemiklerini alınmasını kınıyoruz” dedi.
Şırnak’ın İdil İlçesi’nde ise yüzlerce kişinin katıldığı basın açıklamasında, “Yapılan bu çirkin saldırıyı kınıyor ve şehitlerimize, şehitliklerimize sonuna kadar sahip çıkmaya söz veriyoruz” denildi.
GERİ DÖNECEĞİZ! – Özgür Gündem
El Nusra’nın tecavüz tehdidi nedeniyle Mêrdîn’e göç eden Rojavalı 5 küçük kız, bir yandan sömürüye maruz kalırken, bir yandan da fuhuş çetesinden kaçıyor. Cihana, ‘Ailem Rojava ordusuna katıldı. Biz de geri döneceğiz’ diyor
GELDİĞİM İÇİN KENDİME KIZIYORUM
“Qoser’de geceler boyu parklarda yattık. Tecavüzden kaçtık ama meğerse Türkiye’de de fuhuş varmış diyen Cihana, “Rojava’da kalıp mücadele etmediğim için kendime kızıyorum. Büyüklerimiz Rojava’da kalıp mücadele etmeyi seçti. Biz de gideceğiz diyor.
BİZ DE ROJAVA’YA GERİ DÖNECEĞİZ
Annesini çok özlediğini belirten 13 yaşındaki Silav, “Kardeşlerim PYD’ye katıldı. Biz de bir süre sonra döneceğiz derken, Hiwa, “Paramparça olmuş Suriye tablosunun sanatçısı Beşar’dır. Biraz büyüdükten sonra ilk işim buradan gitmek olacak diyor.
Rojavalı kız kardeşler: Döneceğiz!
Rojava Devrimi’ne öncülük eden kadınları kendilerine tehdit olarak gören çeteciler sivil halkı katlederek, Kürtleri kendilerine “helal kılan fetvalar veriyor. Çetelerden kaçan kadınlar ise ‘sınırın’ diğer tarafında ya ucuz işgücü olarak çalıştırılıyor ya da fuhuşa zorlanıyor. El nusra’dan kaçarak Mêrdîn’e (Mardin) yerleşen ve burda mevsimlik işçi olarak çalışan 5 küçük kız kardeşden Cihana, yakın zamanda Rojava’ya geri döneceklerini belirterek, “Savaş insanları ve özellikle kadınları iki günde olgunlaştırabiliyormuş dedi. El Nusra çetecilerinin tehdidinden çekinen küçük kızlar yüzleri peçeli bir şekilde röportaj verdi.
Geri döneceğiz
Rojava’nın Amudê kentinden Mêrdin’e göç eden kızkardeşlerden 17 yaşındaki Cihana, “Son zamanlarda her gün kadınlara tecavüz eden çetelerin haberini alıyorduk. Artık eskisi gibi rahat uyuyamıyorduk. Bu yüzden tek çarenin kaçmak olduğunu düşündük dedi. Çetelerin demokratik yaşam için mücadele eden Kürtlere tahammül edemediğinden dolayı tecavüzle yıldırmaya çalıştığını belirten Cihana, “Rojava’da kalıp çetelere karşı mücadele etmediğim için kendime çok kızıyorum. Annemiz, babamız ve yaşları daha büyük kardeşlerimiz Rojava’da kalıp mücadele etmeyi seçti. Bizim yaşımız küçük olduğu için bizi gönderdiler. Şimdi ablam ve kuzenlerim Rojava devrim ordusuna katıldı. Burada bir süre kaldıktan sonra biz de onlara katılacağız şeklinde konuştu. Sınırını kaçak yollarla geçtiğini belirten Cihana, “Üç gün boyunca kardeşlerimle beraber tel örgülerin yanında aç susuz kaldık. Her sınırı geçtiğimizde Türkiye askerine yakalanıyor ve geri gönderiliyorduk. Sonunda çareyi sınır kaçakçılığı yapanlarda bulduk. 12 bin Türk Lirası karşılığında kaçakçılar bizi sınırdan geçirdi. Mêrdin’in Qoser (Kızıltepe) İlçesi’nde geceler boyu parklarda yattık. Tecavüzden kaçtık ama meğerse Türkiye’de de fuhuş varmış. Türkiye’ye göç eden Suriye ve Rojavalıların fuhuşa zorlandığını duyduk. Bu olayı duyduktan sonra büyük kentlere gitme fikrinden vazgeçtik. En sonunda çalışmaya karar verdik dedi.
‘Kardeşlerim PYD’ye katıldı’
Geride bıraktığı ailesini çok özlediğini söyleyen 13 yaşındaki Silav ise duygularını söyle anlattı: “Rojava’da telefonlar çekmediği için aileme ulaşamıyorum ve çok tedirginim. Rojava’da savaştan bu yana elektrikler kesik. Her gece annemle beraber, Mêrdin’in ışıklarına bakarak hayal kurardık. Mêrdîn bize ulaşılmaz ve güzel gelirdi. Annem devrim olduktan sonra bizi Mêrdîn’e gezmeye götüreceğini söylerdi. Şimdi Mêrdîn’deyiz fakat gezmeye değil çalışmaya geldik. Annemi çok özlüyorum. Ailemi televizyonda görebilirim diye işten geldikten sonra tek işim televizyonu açıp Rojava ile ilgili tüm haberleri izlemek oluyor. Annemin öldürülmesinden çok korkuyorum. Rojava’da kalan kardeşlerim PYD’ye katıldı. Annem ve babam mallarımıza sahip çıkmak için Amudê’de kaldı.
‘Sorumlusu Esad’
“Suriye’de olanlardan Beşar Esad sorumludur diyen kardeşlerden 15 yaşındaki Hiwa ise, “Suriye ayaklanmasını Esad’ın yönetimsizliği yarattı. Beşşar halkına hiçbir zaman güzel bir gün yaşatmadı. Ona karşı duran canavarlar aslında onun eseridir. Bize tecavüz ederek katleden El Nusrayı’da Esad yarattı. Küçücük yaşımıza rağmen tel örgülerin gölgesinde küçük bir böcek gibi kaçmamıza neden olan da, yıllardır kendi ülkemizde bizleri kimliksizleştiren Beşşar’dır. Burada sahipsiz çocuklar olarak olgun bir kadın gibi davranmaya bizleri zorlayan da yine odur. Paramparça olmuş Suriye tablosunun sanatçısı Esad’dır dedi. Hiva, “Biraz daha büyüdükten sonra ilk işim buradan gitmek olacak ifadesiyle sözlerine son verdi.
Savaş mağdurları ucuz işgücü
Parkların Rojava mevsimlik işçi kampına dönüştüğünün altını çizen Cihana, “Parklarda simsarlık sistemi oturmuş durumda. Rojavalı aileler günlerce parklarda kalıyor ve işçiye ihtiyaç olduğunda simsar denilen işçi çavuşları tarafından çalışma yerlerine gönderiliyorlar. Simsarlar, bu sayede her bir işçi başına kar elde ediyor. Günlerce parklarda umutsuz bir şekilde bekledik. Sonunda bir iş fırsatı bize de çıktı. Rojavalı aileler zaten Türkiye işçilerinden çok daha ucuz iş gücü karşılığında çalışıyor. İşten kovulmamak için yetişkinler gibi çalışmak zorunda kaldık. Sokakta kalırsak fuhuşa zorlana biliriz. Sokakta oyun oynarken kendimi tarlalarda çalışan sorumluluk sahibi olgun bir kadın olarak buldum. Savaş insanları ve özellikle kadınları iki günde olgunlaştırabiliyormuş bunu öğrendim şeklinde konuştu.
Bi serhildanê xwedî li şehîdan derkevin – Azadiya Welat
KCK’ê, êrîşa li dijî goristana şehîdan a li Bagokê bi tundî şermezar kir û got: “Divê hikûmet, rayedarên îdarî û leşkerî di vê mijarê de lêborînê bixwazin û berpirsyarên vê êrîşê bên darizandin û divê gel bi serhildanê xwedî li şehîdên şoreşê derkeve.
Hevserokatiya Konseya Rêveber a KCK’ê, bi daxuyaniyeke nivîskî xerakirina goristana gerîla ya li Çiyayê Bagokê, bi tundî şermezar kir. KCK’ê da xuyakirin ku ev yek ne bûyereke ji rêzê ye û got: “Ev bûyer bi awayekî zelal radixe ber çavan ku ji tu nirxên gelê kurd re hurmet nayê nîşandan.
KCK’ê di daxuyaniya xwe de diyar kir ku gelê Kurdistanê, aştîxwazên tirkiyeyî û alîgirên çareseriya pirsgirêka kurd di 1’ê Îlonê de careke din bang li hikûmeta AKP’ê kirin ku ji bo çareseriya demokratîk gavan biavêje û wiha hat gotin: “Di 1’ê Îlonê de banga ‘Êdî di riya çareseriyê de guhertinên qanûnî û destûra bingehîn ên berbiçav bike, di destûra bingehîn de cih bide tevahiya mafên kurdan li Hikûmeta AKP’ê kirin. Di demeke ku gavên çareseriyê ji hikûmetê dihat hêvîkirin de, li çiyayê Bagokê leşkerên hêzên mêtinger ên tirk êrîşî Goristana Şehîdan a Egîd Suruç kirin. Di encama êrîşê de gelek gorên şehîdan hatin xerakirin û cenazeyek ji gorê hatiye derxistin û revandin. Em vê êrîşê wekî heqareta herî mezin li nirx û hebûna gelê kurd dibînin û yên ev êrîş kirine û êrîş dane kirin bu tundî şermezar dikin.
Di daxuyaniya KCK’ê de hat gotin ku ev êrîş bi tu awayî mirovî nîn e û wiha hat gotin: “Êrîşa li dijî goristanan di tu exlaq, çand, bawerî, ol, felsefe, bîrdozî û siyasetê de cih nagire. Nirxên herî pîroz ê gel, şehîd in. Cihên herî pîroz jî goristan in. Ji ber ku her gel û welat, xwe bi şehîdên xwe ava kiriye. Di parastin û pêşvebirina hebûna gelê kurd a li dijî qirkirna çandê de, gelê Kurdistanê xwedî nirxên di asta pîrozmendiyê de ye. Ji ber ku wan li dijî koledarî û xulamiyê, ji bo jiyaneke bi rûmet canê xwe, jiyana xwe danîn holê riya jiyana bi rûmet û azad nîşan dan. Lewma ev êrîş, êrîşek di serî de li hemberî gelê kurd hatiye kirin e. Nîşan dide ku bi tu awayî ji nirxên gelê kurd re hurmet nayê nîşandan.
KCK’ê got ku ew vê êrîşê ji rêzê nabînin û wiha berdewam dike: “Em vê êrîşê wekî êrîşeke ji rêzê, êrîşeke bi biryara hêzên herêmî nabînin. Ev êrîş ne bi êrîşa walîtiya hay ji xwe nîn e, ne jî bi biryara polîs û leşkeran hatiye kirin. Polîtîka û pêkanînên hikûmetê ev teşwîq kiriye. Pêwendiya vê yekê bi helwesta hikûmeta AKP’ê ya di pêvajoya çareseriyê de bi neavêtina gavan nîşan dide heye, yekser dewama vê helwestê ye. Êrîşa li dijî goristanan nîşan dide ku dewleta tirk û hikûmeta AKP’ê, di çarçoveya çareseriya demokratîk a pirsgirêka kurd de di mejî û polîtîkayên xwe de tu guhertin nekiriye. Heta roja îro, ji bo hebûna kurdan di destûra bingehîn û qanûnan de bê naskirin tu gav nehatiye avêtin, di riya çareseriyê de helwest û nêzîkatiyeke ku mirovan qanih bike nehatiye nîşandan. Ji ber ku hebûn û jiyana azad a gelê kurd qebûl nekirine, bi dijminahî nêzî nirxên ji bo mafên bingehîn ên gelê kurd jiyana xwe ji dest dane, dibin. Ev êrîş nîşan dide ku ji miriyên kurdan re jî ji zindiyên kurdan re jî hurmet nayê nîşandan û her şêweyên pêkanînan ji kurdan re rewa tê dîtin.
Di dawiya daxuyaniya KCK’ê de wiha tê gotin: “Xizmên şehîdan li goristanên şehîdan bi gotina, “kurê min, keça min ne tenê şehîdê/a min e, şehîdê/a tevahiya gelê kurd emanetî gelê Kurdistanê dikin. Yekîneyên artêşa dagirker a dewleta tirk a mêtinger, êrîşê van nirxên malbatên şehîdan ên emanetî gelê Kurdistanê kirine, dikin. Ev êrîş bi zanebûn hatiye kirin. Divê gelê me bibîne ka ev êrîşên li dijî goristanên şehîdan tên çi wateyê, li ser vê bingehê bi şermezarî û serhildanê xwedî li şehîdên şoreşê derkeve. Pêwîst e hikûmet û rayedarên îdarî û leşkerî yên li cihê bûyerê di vê mijarê de lêborînê bixwazin û berpirsyar werin darizandin. Ger nêzîkatiyek bi vî rengî were nîşandan, hingê ji bo çareseriya pirsgirêka kurd dikarin gav bên avêtin û aştiyeke adil û demokratîk li gel kurdan bê avakirin.
YPG’ê li Til Koçer 7 bargehên DAIŞ’ê bidestxistin – LEZGÎN – ANHA
Yekîneyên Parastina Gel (YPG) ku zêdeyî hefteyekêye li dijî komên çete “Operasyona Şoreşgerî ya Çekjîn Amed daye destpêkirin, şevê din li derdora bajaroka Til Koçer çalakî lidar xistin. Di encama çalakiyê de gelek kuştiyên komên çete çêbûn û 7 cenaze ketin destê YPG’ê, her wiha hêzên YPG’ê 7 bargehên komên çete bidest xistin. Pevçûn bi awayekî demî dewam dikin.
Li gorî agahiyên ji çavkaniyên herêmê hatine girtin, di çarçoveya “Operasyona Şoreşgerî ya Çekjîn Amed de şevê din hêzên YPG’ê li derdora bajaroka Til Koçer ku li ser sînorê Îraq û Sûriyê dikeve li dijî navendên komên çeteyên Dewleta Îslamî ya Iraq û Şam (DAIŞ)/ Cebhet El-Nusra çalakiyek mezin lidar xist. Li gorî agahiyên hatin bidest xistin di çalakiyê de gelek çete hatin kuştin û gelek birîndar bûn, 7 cenaze jî ketin destê YPG’ê. Her wiha hêzên YPG’ê 7 bargehên komên çete bidest xistin. Pevçûn li derdora herêmê hîn dem demî didome.
52 günlük Girkê Legê bilançosu: 20 köy kurtarıldı – ROJACIWAN
YPG güçleri Batı Kürdistan’ın Girkê Legê bölgesinde son 52 günde yaşanan çatışmalarda 20 köy kurtardı ve silahlı gruplara ait 11 merkezi ele geçirdi. YPG güçleri ayrıca Irak’a sınırı olan Til Koçer ilçesi yakınında bir haftadan beridir “devrimci operasyon yürütüyor.
16 Temmuz’da El Kaide’nin Irak ve Suriye kolları olan Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Nusra Cephesi tarafından Serêkaniyê’ye yapılan saldırı ardından başlayan çatışmalar devam ederken, El Kaide bağlantılı gruplar tüm cephelerde YPG karşısında ağır yenilgiler alarak geriliyor. YPG’nin aldığı tedbirler nedeniyle son bir haftadır bu grupların saldırılarında ciddi bir azalma gözlendi. Buna karşın YPG güçleri Ağustos sonundan beri “Şehid Çekjin adıyla kapsamlı operasyonlara başladı.
Girkê Legê bölgesindeki çatışmalara ilişkin YPG kaynaklarından alınan bilgiler doğrultusunda oluşturulan bilançoya göre bu bölgede son 52 günde en az 20 köy kurtarıldı. Bunlardan bazıları şöyle: Girkê Legê’nin 17 km doğusunda bulunan Sukeriyat Köyü, 10 km güneydeki Rimela Şêx ve Rêmala Başa köyleri, 11 km Çilaxa’nın batısındaki Sefa ve Mizerta köyleri, Çilaxa’nın 16 km mesafedeki Şemam, Memo, Baqila Mezin ve Baqila Piçuk köyleri, Çilaxa’nın 20 km güneyindeki Xerab Bajar, Til Elo ya Mezin ve Til Elo Xemir köyleri. Ayrıca uluslararası yol üzerindeki Tehuna kontrol noktası da ele geçirildi.
YPG güçleri Koçeratan alanında bulunan Siwêdiya Ereban, yakıt deposu olarak bilinen Meheta 17 ile Mehata 20’yi kurtarırken, yaşanan çatışmalarda çok sayıda silahlı grup üyesi öldü, yüklü miktarda silah ve cephane ele geçirildi.
El Kaideli grupların saldırılarını geçen ay yoğunlaştırması ardından seferberlik ilan eden YPG, daha sonra da aktif savunmaya geçtiğiniduyurmuştu. Bu çerçevede bir hafta önce “Şehid Çekjin Devrimci Operasyonları başlatıldı. Bu operasyonlar ile bölgenin silahlı çetelerden arındırılması amaçlanıyor. 4 Eylül günü de Koçerat alanındaki Xadaan, Mişefer ve Xiwelte köylerinde El Kaide’li gruplara yapılan aynı operasyon çerçevesindeki eylemlerdeki 3 nokta ele geçirilmişti.
YPG güçleri bu bölgede ayrıca IŞİD’in Suriye’deki temel karargahlarından birini de ele geçirirken, çok sayıda silaha el koydu. IŞİD ve El Nusra’ya yönelik operasyonda Irak (Musul) ile sınırı olan Kürt ve Arapların yaşadığı Batı Kürdistan şehri Til Koçer’in 5 km kuzeyindeki önemli bir merkez de hedef alındı ve düşürüldü. Bu operasyonların sonucu olarak YPG güçleri Til Koçer yakınında silahlı grupları kuşatmaya aldı.
Öte yandan YPG güçleri Girkê Legê bölgesindeki Sefa, Girhok, Girê Fatê, Til Hecer ve Yûsifiyê köyleri çevresinde silahlı grupların üslenme alanlarına operasyonlar düzenleyerek bu gruplara ağır kayıplar verdirdi.
ÇİLAXA’DA 30 EL KAİDE MENSUBU ÖLDÜRÜLDÜ
YPG güçlerinin “Şehid Çekjin adıyla başlattığı operasyonlar kapsamında, 5-6 Eylül gecesi saat 01.00 sıralarında Çilaxa bölgesindeki Seharic ve Mişefer köyleri çevresinde El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Nusra Cephesi’ne yönelik eylem düzenledi.
Bu eylemde YPG’ye yakın kaynaklara göre 30 El Kaide mensubu öldürüldü, çok sayıda silahlı kişi de yaralandı. YPG güçlerinin ayrıca doçka silah taşıyan bir araç ile çok sayıda silah ve cephaneye el koyduğu öğrenildi. Silahlı grupların Til Koçer ilçesinin 5 km kuzeyindeki Sehariç ve Mişefer köyleri çevresindeki merkezlerinin imha edildiği bildirildi.
TİL EBYAD’DA “DEVRİMCİ OPERASYON
5 Eylül günü akşam saatlerinde aynı operasyon kapsamında Türkiye ile sınırı olan Til Ebyad (Kürtçesi Girê Spî) ilçesinin batısında bulunan BirKino köyünde de IŞİD ve El Nusra’ya yönelik eylem düzenlendi. El Kaide bağlantılı gruplara ait üç merkezin hedeflendiği eylemlerde onlarca silahlı grup üyesinin öldürüldüğü belirtilirken, çatışmaların sonuçlarına ilişkin net bilanço alınamadı.
Til Ebyad’daki bir kaynak, silahlı grupların çok sayıda yaralıyı Bir Kino köyünden ambulanslarla ilçeye taşıdığını söyledi.
YPG’nin “Şehid Çekjin operasyonu, 2 Eylül günü Serêkaniyê kentinde düzenlenen kapsamlı bir eylemle başladı. Kente 4 km mesafede, Türkiye ile sınırı olan Til Xelef’te (Tel Halaf) konumlanan El Kaide bağlantılı gruplara yönelik bu operasyonda en az 20 silahlı grup üyesi öldürülmüş, 5’inin cenazesi YPG’nin eline geçmişti. Bu çatışmalarda ayrıca 10 adet kaleşnikof, 4 adet BRNO tüfek, 3 adet BKC makineli tüfek, 14,5′lik uçaksavar (dokça), bir araç, çok sayıda uçaksavar mermisi, el bombaları, çok miktarda cephane ve askeri malzeme ele geçirilmişti.
Taksim’de ODTÜ yürüyüşüne saldırı – Etkin Haber Ajansı
Halk ODTÜ’ye destek için İstiklal Caddesi’nde yürüyüş düzenledi. Kitlenin önü Galatasaray Lisesi önünde kesilince oturma eylemine geçildi. Polis oturma eylemine saldırdı. Gelişmeler an an ETHA’da…
Mis Sokak’ta toplanan halk ODTÜ direnişine destek olmak için Galatasaray Lisesi önüne yürüyüşe geçti.
Kitle sık sık “Her yer ODTÜ, her yer direniş”, “Diren ODTÜ Taksim seninle” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atarak Galatasaray’a oradan da Odakule’ye yürüyen halk, geri dönerek Taksim Meydanı’na yürüyüşe geçti.
Kitlenin önü Galatasaray’da polis tarafından kesildi. Halk “Diren ODTÜ Taksim seninle” Galatasaray’da oturma eylemine geçti.
Polis Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapan grubun üzerine TOMA’yı sürdü. Cop, kalkan, plastik mermi ve biber gazıyla saldırının ardından kitle Odakule’ye ve ara sokaklara çekildi.
Halk, “Polis simit sat onurlu yaşa” sloganlarıyla polise karşılık verdi.
Pûtîn: Emê çekan bidin Sûriyê, obama:Emê lê bidin – Xendan
Li gor nûçeyek Ajansa Anba Moscow Piştî ku civîna G 20 li bajarê San Petersburg ya Rûsya Bi dawî bû serokê Rûsya Vilademîr Pûtîn di civîneke rojnamevaniyê de ragihand ku welatê wî dê berdewam be di pêdana çekan û alîkariya aborî bo rêjîma Sûriyê.
Ji Pûtîn hat pirskirin Rûsya dê alîkariya Sûriyê bike eger rû bi rûyê lêdanek leşkerî ji aliyê welatên derve ve bû, Pûtîn got: Emê wek dema niha alîkariya wan bikin ku emê çekan bidin wan û hevkariya wan ya aborî bikin.
Pûtîn aşkere kir ku, ew texmîn dikin alîkariya me ya mirovî jî bi awayekî hevkariya mirovî ji bo mirovên ku di rewşeke xirap de dijîn dê çê bibe.
Ji aliyekî din ve piştî ku civîna G 20 li bajarê San Petersburg ya Rûsya Bi dawî bû serokê Emrîka Barak Obama di civîneke rojnamevaniyê de ragihand ku ewê li rêjîma Sûriyê bidin û diyar kir ku ewê di nava heyvekê de destwerdana leşkerî li dijî rêjîma Beşar Esed encam bidin û got: Destwerdana leşkerî dê sînordar û bi pîvan be.
KCK: Mezarlığa saldırının sorumluları yargılanmalı – Rizgarî Online
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Bagok’da KCK savaşçılarının mezarlığına yapılan saldırını “şiddetle kınayarak, “Hükümet ve olayın olduğu alandaki askeri ve idari yetkilileri bu konuda özür dilemeli ve bu olayın sorumlularını bularak yargı önüne çıkarmalıdır dedi. ANF´nin geçtiği haberde şunlar kaydedildi: Yazılı bir açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Mardin’in (Mêrdîn) Nusaybin (Nisêbîn) ilçesine bağlı Bagok Dağı’ndaki gerilla mezarlığının tahrip edilmesinin şiddetle kınadı ve protesto etti. KCK, bunun sıradan bir olay olmadığının altını çizerek, “Kürt halkının hiçbir değerine saygı gösterilmediğinin en somut ifadesidir diye vurguladı.
KCK’nin açıklaması şöyle: “Kürdistan halkı, Türkiyeli barış sever ve Kürt sorununun çözümünden yana olan kesimler 1 Eylül’de Kürt Özgürlük Hareketi’nin atığı adımlar karşısında bir kez daha AKP hükümetini demokratik çözüm yönünde adım atmaya davet ettiler. AKP hükümetine “çözüm yönünde artık somut, gözle görülebilir anayasal, yasal düzenlemeler yap, Kürtlerin tüm haklarına anayasada yer ver çağrısında bulundular. Kürt sorununun çözümü için adım atılması beklenirken Bagok dağında bulunan Agit Suruç Şehitliğine Türk sömürgeci güçlerine bağlı askeri güçler saldırı düzenlemiştir. Saldırıda şehitlik tahrip edilmiş, bazı şehitlerin cesetleri mezarlıklarından çıkarılmış kaçırılmıştır. Bu saldırıyı Kürt halkının varlığına, değerlerine en büyük hakaret olarak görüyor, bu saldırıyı yapan ve yaptıranları şiddetle kınıyor, protesto ediyoruz.
Hiçbir ahlakta, kültürde, inançta, dinde, felsefede, ideoloji ve siyasette mezarlara ve mezarlıklara saldırı yoktur. Bir halkın en kutsal değerleri şehitleridir. En kutsal mekanlarıysa şehitlikleridir. Çünkü her halk ve ülke şehitleri ile kendisini var etmiştir. Kültürel soykırıma tabii tutulan Kürdistan halkının varlığını ve Özgürlük Mücadelesini bugünlere taşımada yaşamlarını feda edenlerin Kürdistan halkında kutsallık derecesinde değerleri vardır. Çünkü onlar köle ve uşak olarak yaşamaktansa özgürlük ve onurlu bir yaşam için hayatlarını ortaya koydular onurlu ve özgür yaşamın yolunu gösterdiler. Dolayısıyla bu saldırı en başta da Kürt halkına yapılmış bir saldırıdır. Kürt halkının hiçbir değerine saygı gösterilmediğinin en somut ifadesidir.
Bu saldırıyı sıradan, basit, yerel güçlerin bir kararı veya uygulaması olarak görmüyoruz. Bu saldırı ne kendini bilmez bir valinin emriyle ne de polis ve askerin kararıyla olmuştur. Hükümetin politikası ve uygulamaları bu saldırıları teşvik etmiş ve cesaretlendirmiştir. AKP hükümetinin çözüm yönünde bugüne kadar hiçbir adım atmamasıyla yakından bağlıdır ve onun bir devamıdır. Mezarlıklara bu saldırı Türk devletinin ve AKP hükümetinin Kürt sorununun demokratik çözümü doğrultusunda ve Kürtlerle adil bir barış yapmada bir zihniyet ve politika değişikliği olmadığının göstergesi olmaktadır. Bugüne kadar anayasa ve yasalarda Kürtlerin varlığının tanınmasına dönük herhangi bir adım atılmamış, çözüm yönünde ikna edici bir tavır ve tutum gösterilmemiştir. Kürt haklının varlığını ve özgür yaşamını kabul etmediklerinden, Kürt halkının en temel talepleri için yaşamını verenlere de hala düşmanca yaklaşmaktadırlar. Bu saldırı Kürtlerin ölüsüne de, dirisine de hala saygı gösterilmediğinin ve Kürt’e her türlü uygulamanın reva görüldüğünün kanıtıdır.
Şehit yakınları şehitliklerde ‘evladım yalnız benim değil, tüm Kürt halkının şehididir’ diyerek şehitleri Kürdistan halkına emanet etmektedirler. Sömürgeci Türk devletinin işgalci ordu birlikleri şehit ailelerinin tüm Kürdistan halkına emanet ettiği bu değerlere saldırmaktadırlar. Bu saldırı son derece bilinçli yapılmıştır. Bu nedenle halkımız şehitliklere saldırının ne anlama geldiğini görmeli, bu temelde devrim şehitlerine sahip çıkarak protestolarını ve bu yönlü serhıldanlarını yükseltmelidir. Hükümet ve olayın olduğu alandaki askeri ve idari yetkilileri bu konuda özür dilemeli ve bu olayın sorumlularını bularak yargı önüne çıkarmalıdır. Ancak böyle yaklaşılırsa Kürt sorununun çözümünde adımlar atılabilir ve Kürtlerle adil ve demokratik bir barış geliştirilebilir.
Federe Kurdistan sözcüsüne göre Rojava’da Kürd katliamı olmadı – Kurdistan Post.eu
Federe Kurdistan Başkanı Mesud Barzani’nin istemi üzere Kürdistan Ulusal Kongresi hazırlık komitesi, 450 sivilin öldürüldüğü Rojava’daki Kürd katliamını incelemek için bir heyet gönderdi. Heyet incelemeleri yapıp döndü ve raporunu sundu.
İncelemenin sonuçları ile ilgili Federal Kürdistan Hükümeti adına yapılan açıklamada “katliama rastlanmadı” deniliyor.
Ancak katliamın yapıldığı yer Rojava’nın dışıydı. Halep ve hala sınır hattı boyunca denetlenemeyen bazı yerlerdi. Buralara da heyet ulaştı mı veya bu alanlar da dahil edilerek mi bu tespitlerde bulunuldu, orası net değil.
Burası da çok ilginç Kurdistan Ulusal Kongresi hazırlık komitesinin yaptığı incelemelerin sonuçlarını neden Kürdistan Bölge Başkanlığı’nın sözcüsü açıklıyor?! Kurdistan Ulusal Kongresi hazırlık komitesi, Federe Kürdistan Başkanlığı denetiminde mi hareket ediyor? Neden inceleme sonuçları ile ilgili açıklamayı komite kendisi yapmıyor? Gerçekten de ilginç bir durum.
Konuyla ilgili basına düşen haberi olduğu gibi veriyoruz:
Kürdistan Bölge Başkanlığından yapılan açıklamada Rojava’da Kürt katliamına yönelik hiçbir belgenin bulunamadığı belirtildi.
Kürdistan Bölge Başkanlığından bugün yapılan açıklamada KNK tarafından Rojava’ya gönderilen heyetin araştırmaları sonucunda Rojava’da Kürt katliamına yönelik hiçbir belgenin bulunamadığı belirtilerek yaşanan olayın iki silahlı taraf arasındaki çatışmalar olduğu dile getirildi.
Kürdistan Bölge Başkanlığı Resmi Sözcüsü Dr. Umêd Sebah tarafından bugün yapılan açıklamada Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin isteği üzerine Rojava’da Kürtlere yönelik katliamın doğruluğunun araştırılması için oluşturulan ve Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi tarafından Batı Kürdistan’a gönderilen heyetin raporunu Kürdistan Bölge Başkanlığına sunduğu ifade edildi.
Rojava heyetinin 19 Ağustos tarihinde Batı Kürdistan’a giderek 5 gün boyunca 400 kişi ile görüşmeler gerçekleştirdiklerinin belirtildiği açıklamada “Heyet raporunda Amûdê’de PYD karşıtı düzenlenen gösterilerde göstericilere ateş açılarak öldürülmeleri olayını araştırmak istemiş ancak kente gitmelerine izin verilmediğini belirtmiştir. Raporda ayrıca halkla yapılan tüm görüşmeler sonucunda Rojava’da Kürtlere yönelik katliam gerçekleştirildiğine dair hiçbir belge bulunmadığı belirtilerek, yaşanan olayın iki silahlı taraf arasındaki çatışmalar olduğu belirlenmiştir denildi.
Açıklamada, araştırma heyetinin raporunda Batı Kürdistan’daki durumun çok gergin olduğu, huzur ve güvenliğin olmadığı, sağlık hizmetlerinin yetersizliği ve elektrik ve içme suyu yetersizliğinin Batı Kürdistan’daki yaşama olumsuz etkilediği kaydedildi. Raporda ayrıca bazı hastanelerin silahlı gruplar tarafından talan edilmesinden dolayı ilaç ve doktor sıkıntısı çekilmesinden dolayı halkın Güney Kürdistan’a göç etmesine neden olduğu dile getirildi. Yaşanan göç olayının tehlikelerin raporda da yer verildiği belirtilen açıklamada Suriye diğer kesimlerinden Batı Kürdistan’a gelen Arapların Batı Kürdistan’ın demografik yapısının değişmesine neden olacağına dikkat çekildi.
Kürdistan Bölge Başkanlığının açıklamasında araştırma heyetinin hazırladığı raporda sunulan önerilere de yer verildi. Raporda Batı Kürdistanlı partiler arasındaki Hewlêr anlaşmasının yerine getirilmesi, Kürt Yüksek Kurulu’nun aktifleştirilmesi, Batı Kürdistanlı tüm siyasi kesimlerin yönetim ve savunmasında yer alması ve yalnızca bir kesimin kontrolünden çıkarılarak Batı ve Güney sınırlarının ticaret için açılması önerilerinde bulunulduğu belirtildi. Raporda ayrıca Batı Kürdistanlıların Kuzey ve Güney Kürdistan’a göçlerinin durdurulması da öneriler arasında yer aldığı açıklamada ifade edildi.
Araştırma heyetinin raporunda son olarak Batı Kürdistan’a acil olarak tıbbi malzeme ve ilaç yardımının yapılması gerektiği Kürdistan Bölge Başkanlığının açıklamasında dile getirildi.
Kürdistan Bölge Başkanlığı Resmi Sözcüsü Dr. Umêd Sebah açıklamasında son olarak Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesinin Araştırma Heyetinin tüm öneri ve görüşlerine destek vereceklerini belirterek “Batı Kürdistan için tüm insani yardımların sağlanması gerekmektedir. Bu yardımlar içinde tüm kesimlerin olacağı ortak oluşturulacak bir kurul tarafından yönetilecek ve yardımların adil bir şekilde dağıtılması sağlanacaktır. Ayrıca Batı Kürdistanlı tüm siyasi kesimler Rojava’nın yönetim ve savunulmasına katılmalıdırlar dedi.
Kürdistan Bölge Başkanlığı sitesindeki açıklamanın tam metni…
Daxuyaniya Serokayetiya Herêma Kurdistanê ya di derbarê rapora şanda Komîteya Amadekarê Kongreya Neteweyî ya Kurd ya lêkolîna li rûdanên Rojava
Piştî wê yekê ku li 08/08/2013 birêz Serokê Herêma Kurdistanê bi nameyek daxwaz ji Komîteya Amadekarê Kongreya Neteweyî ya Kurd kir ku şandekî ji bo lêkolîna rûdanan bişînin Rojavayê Kurdistanê û di derbarê wan nûçeyên ku behsa hebûna komkûjiya Kurd li Rojava dikir lêkolînê bikin, Komîteya Amadekar şandekî ji nûnerên aliyê siyasiyên her çar perçeyên Kurdistanê pêkanî û roja 19/08/2013 şandê serdana Rojavayê Kurdistanê kir û şanda pêkhatî pênç roj li wir man û serdana çendîn herêman kirin û hevdîtinê li gel 400 kesên ji çînên cûda cûdayên Rojava encamdan û piştî vegeriyan jî raporek di derbarê wê serdanê û lêkolîna li rûdanên Rojava amade kiriye.
Şand li rapora xwe de ewe rûn kiriye ku rê nedane wan serdana bajarê Amudê bikin da ku sedem û çawayiya teqîna li ser xwepêşanderan û şehîdkirina hejmara wan rûn bibe. Her wiha li tevahiya wan hevpeyvînên li gel xelk û aliyan de encam dane tu belgeyek ji bo rûdana komkujiya dijî Kurd bi dest neketiye û ewê rû daye pêkdadana di navbera dû aliyên çekdar bûye.
Rapora şandê balê dikşîne li ser hebûna gelek kêşe û giriftên li Rojava, hinek ji wan jî nebûna asayîş, nearamî û nebûna derfeta kar û nebûna xizmetguzariyên tendirustî û nebûna elektrik û kareba ku bûye sedema karnekirina bîrên ava xwarinê, her wiha ji aliyên grûpên çekdaran ve talankirina çend nexweşxaneyek û nebûna derman û kadîrên pizîşkî, bi cûreyek jiyana welatiyan gelek zehmet kiriye û xelkê neçar kiriye ku bêne Herêma Kurdistanê û metirsiya wê yekê pîşan daye ku Erebên herêmên dinê Suriye biçin cihên welatiyên Kurd û eve jî bibê sedema guherîna demografya ya Rojavayê Kurdistanê.
Her wiha li gor rapora şanda lêkolînê, li çespandina asayîşê li birêvebirina herêmên Kurdan û ne dadperwerî li dabeşkirina hevkariyên miroviyan de kêşe û girift heye û eve jî li encama xwesepandina yek hêzî û piştguh xistina peymana berê yê di navbera aliyane ku bi taybetî jî peymana Hewlêr.
Rapor komek daxwaziyên xelk û aliyên Rojava xistiye rû û ji bo bi cîhkirina wan daxwaza hemahengiyê dike, weku pêwîstiya bi cîhkirina peymana Hewlêr û çalakkirina Desteya Bilinda Kurdî, her wiha hemû alî li birêvebirin û parastina Rojava de beşdar bin, her wiha ragirtina şerê li navçeyên Kurdan û rêxistina bazirganî li ser sînor bi cûreyek hemû alî têde beşdar bibin neku yek alî serpereştiya wê bike, her wiha ragirtina koçkirina Kurdên Rojava ya Herêma Kurdistanê û Tirkiye, ji bilî li rewşa gelek pêwîstiya mirovî.
Li dawiya raporê de şanda lêkolînê çend pêşniyarekî xistiye rû, weku dabînkirina derman, hatina hawarê(Emergency) bo Rojavayê Kurdistanê û rêxistina karubarê bazirganî li sînora navbera Herêma Kurdistan û Rojava de bi cûreyek ku li wî aliyê sînor ji aliyê yek alî dest li ser da neyê girtin.
Em weku Serokayetiya Herêma Kurdistanê piştgiriyê li wan daxwazan dikin û tekez dikin ku divê hemû cûre hevkariyeke mirovî bigihînin rûniştvanên herêmê û li wir jî ji aliyê lîjneyekî hevbeş ku nûnerê hemû aliyan têda hebe û bi awayeke dadperwerane bê dabeş kirin, careke din jî tekez li ser pêwîstiya hemahengî û hevkariya aliyan dikin û radigihînîn ku ji bo nehiştina kêşe û giriftan pêwîste hemû aliyê Kurdan li parastin û birêvebirina Rojava de beşdar bibin.
Bi pêwîstî jî dizanîn spasiya Komîteya Amadekarê Kongreya Neteweyî ya Kurd û şanda lêkolînê bikîn ku bi navê derxistina rastiyan de erkên xwe bi cîh anîn û serdana Rojava kirin.
Kerkûkê îro bi 10 teqînan roj derbas kir – Peyamner
Îro pêncşembe 10 bombên çandî li sînorê bajarokê Riyaz a li başûrê rojavayê parêzgeha Kerkûkê teqîyan û di encam de 3 kes bûne qurbanî ku yek ji wan hatiye kuştin û 2 jî birîndar bûne.
Jêdereke berpirs li polîsê parêzgeha Kerkûkê ji malpera fermîya partîya demokrata Kurdistanê, kdp.info, re ragihandiye, ku piştî ku şeva bihorî 3 bombên çandî di nava bajarê Kerkûkê de teqîyan û çendîn kuştî û birîndar hebûn, îro danê sibehî bi heman şêwaza berê ku pêşbînî dihê kirin, heman ew grûpên terorîstî bin ku ew kar encam dabin, 10 bombên amadekirî li sînorê bajarokê Riyaz a li başûrê rojavayê Kerkûkê teqîyan.
Li gor gotina heman jêderî, 4 ji ewan bomban li nêzîkî malên serbazên Iraqî bûne û amaje bi ewê jî kiriye ku di encama ewan teqînên îro de serbazeke artêşa Iraqê hatiye kuştin û polîsek û serbazeke din jî biurîndar bûne.
Riyaz nawçeyeke parêzgeha Kekrûkê ye ku di serdemên rejîma Beis û rejîmên berê yên Iraqê de demografîya wê hatiye guherandin û Ereb tê de hatine akincîkirin û niha piranîya akincîyê wê Erebin, her çend ku Kurd jî têde dijîn.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info