06 Ocak 2013 Pazar Saat 10:06
Li Rihayê ku 253 siyasetmedarên wan girtî ne heyecana kongreyê – Dîha
Parlamenterê BDP’ê yê Rihayê Îbrahîm Bînîcî di 2’emîn Kongreya BDP’ê ya Rihayê de axivî û diyar kir ku li Rihayê 253 siyasetmedarên kurd ên Rihayê hêj girtî ne û li gel vê yekê kongreyê pêk tînin. Bînîcî, anî ziman ku bi girtin û kuştinê aştî pêş nakeve û wiha got: “Waliyên bajaran wekî Wezîre Karên Hundir û Serokwezîr tev digerin. Niha bi 10’an kes ji bo bibin rêveberên BDP’ê ketine dorê. Ev yek bersîva AKP’ê ye.”
Rêxistina BDP’ê ya Rihayê 2’emîn Kongreya xwe ya asayî li Salona Konferansê ya Mozaîk AVM pêk anî. Di kongreyê de li salonê pankartên “Bila tecrîd bi dawî bibe, muzakere dest pê bikin”, “Bila mafê zimanê zikmakî bê nasîn”, “Bi Jina Azad dibe ber bi Civaka Demokratîk ve” û “Ger ku em Roboskî ji bîr bikin bila ruhê me zuha bibe” vekirin. Di kongreyê de Parlamenterê BDP’ê yê Rihayê Îbrahîm Bînîcî, Endamê MYK’ê yê BDP’ê Huseyin Koçuk, Ferhat Tarhan endamê Meclîsa BDP’ê Serhat Bîngol, Saît Uçlu, Adnan Etlî û Bekir Benek, Birayê Rêberê PKK’ê Abdullah Ocalan Mehmet Ocalan, Birayê Serokê Konseya Rêveber a KCK’ê Murat Karayilan Bozan Karayilan, Serokê CHP’a Rihayê Ferhat Karataş, Serokê Baroya Rihayê Alî Fuat Bucak û nûnerên saziyên sivîl ên civakî amade bûn. Serokwekîlê Koma BDP’ê Îdrîs Baluken ji ber mija zêde nekarîbû tev li kongreyê bibe. Kongreya ku bi sedan kes tevlê bû peyama Parlamenterê BDP’ê yê girtî Îbrahîm Ayhan hate xwendin.
Kongreyê bi rêzgirtinê û hilbijartina dîwanê dest pê kir. Piştre Parlamenterê BDP’ê yê Rihayê Îbrahîm Bînîcî, diyar kir ku êdî hikûmeta AKP’ê têk diçe û li hemberî çareseriya pirsgirêkan aciz e. Bînîcî, anî ziman ku niha li Rihayê 253 siyasetmedarên kurd girtî ne, lê dîsa ew kongreya xwe pêk tinin. Bînîcî anî ziman ku bi vê rêbazê biratî û aşti pêş nakeve û wiha got: “Li herêmê Waliyên bajaran wekî Wezîrê Karên hundir û Serokwezîr tev digerin. Em çûn Serêkaniyê li wir polîsan em bi bombeyên gazê pêşwazî kirin. Me muxatabê xwe nedît. Dewleta ku bombeya gazê bavêje û ava şit bipijiqîne binçav bike û bigere çareseriyê pêk nîne.”
‘Em fermana gel pêk tînin’
Bînicî, bang li Waliyê Rihayê kir û wiha got: “Walî çavê xwe veke û binere. Em dibêjin dakevin qadê. Em di fermana gelê xwe dene. Em daxwazên gel pêk tinin. Heta ku hûn ji demokrasiye birevin gelê me dê di berxwe bidne. Em dê heta dawî di xizmeta gel de bin. Ji ber ku ruyê parlamenterê AKP’ê tune, nikarin bi rehetî di nava gelê Rihayê de bigerin. Ji ber ku sozê dane gel pek nînin. Serokwezîr Erdogan Şaredariya Wêranşarê rexne dike. Bila xizmetên şaredariyên xwe û yên me bidin ber hev. Ger ku xizmetê me ji yên wan neçêtir be ez dê îstîfa bikim. Em dibêjin Brêz Ocalan rêberê gelê kurd ê 4 perçeyan e. Dive muxatab bê girtin” Kongre piştî xwendina raporan çû hilbijartinê.
Kongreya ku bi yek lîsteya Serokê wê Halît Yildiztekîn e dê bi dengdayina 389 delegeyan bi dawî bibe.
Dayîkên Şemiyê daxwazên xwe yên sala 2013’an rêz kirin – Dîha
Dayîkên Şemiyê di çalakiya xwe ya heftena ya di sala 2013’an a yekemîn de bang li Serokwezîr Erdogan ên ku soza dê windayan û kiryaran peyda bike dayî û li ser soza xwe nerawestiya kirin: “Tu dibêjî êdî serokwezîr na qiral î. Em ji serokwezîratiya te tu xêr nedît nebe em di qiraltiya te de tiştekî bibînin. Qatilan peyda bike.” Wekîlê BDP’ê Nazmî Gur jî diyar kir ku dosyayên winda û kiryaran di odeyên kozmîk de tên girtin û wiha got: “Hewcehî bi dozger û dadgerên wêrek heye.”
Dayîkên Şemiyê çalakiya xwe ya hefteya 406 li Qada Galatasarayê li dar xistin. Di çalakiyê de wêneyên kesên hatin widankirin hatin hilgirtin. Parlementerên BDP’ê Nazmî Gur û Sebahat Tuncel û gelek hunermendan jî tevlî çalakiyêbûn. Di çalakiyê de ewil kurê Halîl Alpsoy ê ku dema bavê wî hate windakirin 40 rojî bû axivî û helbest ji bavê xwe re nivîsî xwende û wiha got: “Ez ji vê dewletê qetilên bavê xwe dixwazim. Heta me wan peyda nekirin em ji van qadan dernakevin.” Pişt re neviyê Abdulkerîm Yurtseven ê ku 73 salî li navçeya Geverê ya Colemêrgê piştî hate binçavkirin û hate windakirin Emrah Yurtseven axivî û gora bapîre xwe xwest. Birayê Nurettîn Yedîgol Muzaffer Yedîgol jî diyar kir ku tenê daxwaza wan ew e ku qatilan bizanin. Yedîgol, bertek nîşanî Serokwezîr Erdogan ê ku sala borî têkildarî windayan re bi wan re hevdîtin kir û wiha got: “Gelek zore odeyên kozmîk bên vekirin û qatilan peyda bikin. Tu dibêjî ‘ez serokwezîr na qiral im’ Em tu xêr ji serokwezîratiya te nedtî nebe em di qiraltiya de te tiştekî bibînin. Qatilan peyda bike.”
Gur: Hewcehî bi dozger û dadgerên wêrek heye
Parlementerê BDP’ê Nazmî Gur, diyar kir ku 18 sal bi ser lêgerîna windayan derbasbû. Gur, rewşa dayîkê Roboskiyê bi bîrxist û wiha got: “Qet nebe wan gorekî hembêz bikin heye. Dayîkên Şemiyê bi salane êşan dijîn.” Gur, anî ziman ku cînayetên kiryar nediyar ji aliyê kê ve hatin kirin di arşîvên dewletê bi awayekî vekirî cih digirin û wiha axivî: “Bi çend dozger û dadgerên wêrek ev yekê dê bê çareserkirin. Heta niha tenê mînakek jî tuneye.”
Pişt re daxuyaniya hefteyê xwîşka Hasan Ocak Masîde Ocak xwend. Ocak daxwazên sala 2013’an wiha rêz kirin: “Divê windahiyên bi zorê di TCK’ê dew weke sûcên li hemberî mirovahiyê bên dîtin. Divê rayedarên dewletê yên sûcê windahiyê kirin bên cezakirin. Dosyayên windayan carek din bên vekirin û lêpirsîn bên destpêkirin. Nasnameyên hestiyên di gorên komî de hatin dîtin bên tesbîtkirin. Saziya Tipa Edlî bikin saziyekî bi bawer. Divê rêbazên di gorên komî yên heta niha hatin kirin û delîl windakirin bên terkirin û li gorî Protokola Mînnesote ya YN’ê bên kirin. Divê Tirkiye Statuya Roja ya ji aliyê Dadgeha Ceza ya Navneteweyî ve hat avakirin îmzakirin. Divê peymanên din ên têkildarî vê yekê de bên îmzakirin.”
Ocak wiha bang li Serokwezîr kir: “Peywira we ye hûn daxwazên me pêk bînin. Berpirsiyarên xwe yên li hemberî me pêk bînin. Aşkerakirina aqubeta windayên me û cezakirina kiryaran peywira we ye.”
Erdoğan: Ev hapsi ve genel af söz konusu değil – Diha
PKK Lideri Abdullah Öcalan ile devlet mekanizması olarak görüştüklerini söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Biz bu adımları attık, atıyoruz ve atacağız. Şu an gündemimizde Oslo yok, ama ilerde Oslo olur, başka şehir olur, görüşmeler olabilir” dedi.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Afrika’daki ülkelere yapacağı ziyaret öncesi devlet bakanları ile birlikte basın açıklaması düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdi. Görüşmeler konusunda devlet mekanizması ile hükümet mekanizmasının birbirinden ayrı şeyler olduğunu belirten Erdoğan, görüşmeleri yürüten en önemli unsurun istihbarat teşkilatı olduğunu söyledi ve siyasetçiler olarak kendilerinin görüşmelerin içinde yer almadığını ifade etti. “Bu konuda daha önce adım attık, atıyoruz ve atacağız” diyen Erdoğan, “Şu an bir takım gelişmeler var. Terörle mücadele ederiz, siyasetçi ile müzakere ederiz. Bu görüşmeler yapılır, görüşmeler sürecinde müzakereler yapılır. Biliyorsunuz daha önce Oslo vardı. Şimdi gündemimizde Oslo yok. Ama önünü de kapamıyoruz, Oslo olmaz başka yer olur. Biliyorsunuz Avrupa örgütün siyasi ayağıdır” diye konuştu.
‘CHP samimi değil’
Görüşmeler sürecinde, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve medyadan gerekli desteği görmediklerinden yakınan Erdoğan, “Biz el ele verirsek başarılı oluruz. Şu ana kadar olduğu gibi el ele değiliz. Ne basından ne STK’lerden destek alıyoruz. Herkesin üzerine düşeni yapması gerekir” dedi. Konuşmasında ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenen Erdoğan, “Ana muhalefet bize kredi verdiklerini söylüyor. Sen nereye kredi veriyorsun ya. Sen zaten krediye muhtaçsın. Çözüm yeri Meclis’tir, diyor. Meclis’te çok bilgiler verildi. Ama yenilen pehlivan güreşe doymazmış. Konu ile ilgili daha önce kendileri ile görüştük. MHP kabul etmiyor, diye kendileri de görüşmek istemediler. Görüşmeler için 3 kişi onlardan 3 kişi bizden görüşelim dedik. Gelin beraber yapalım bu işi dedik. Ama dürüst olmaları lazım. Dürüst değiller. Halen doğru olmayan konuşmalar yapıyorlar” dedi.
‘Ev hapsi mümkün değil’
Gazetecilerin yeni süreçte “provokasyon gibi durumları bekleyip beklemedikleri” yönündeki sorusuna yanıt veren Erdoğan, “Bu devam eden bir süreç zaten. Yeni bir süreç değildir” diye belirtti. Görüşmeler kapsamında “terör” suçlarından cezaevinde bulunanların serbest bırakılıp bırakılmayacağı yönündeki soruya cevap veren Erdoğan, “4. Yargı Paketi çalışmalarımız devam ediyor. En kısa zamanda Meclis gündemine getireceğiz. Ama teröre bulaşmış olanları bağışlayan, genel af gibi bir şey asla söz konusu değildir. İmralı için ev hapsi gibi bir durum asla mümkün değildir. AKP iktidarında böyle bir şey olamaz” diye konuştu. Müzakereler çerçevesinde somut talepler olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Erdoğan, “Her şeyi paylaşamam, paylaşacaklarım var, paylaşamayacaklarım var. Ama bunların çoğunu da uygulamada zaten görürsünüz” diye belirtti.
Kadın cins kırımı 2013’te de devam ediyor – Diha
Her gün ortalama 5 kadının öldürüldüğü Türkiye’de kadına karşı cinayet, taciz ve tecavüz 2012 yılında olduğu gibi 2013 yılının başlarında da devam etti. Geçtiğimiz yılı değerlendiren kadın kurumu temsilcileri, 2012 yılının kadına dönük şiddet ve tecavüz olaylarının arttığı bir yıl olduğunu belirterek, devletin “Ilımlı İslam” politikaları çerçevesinde aileyi merkeze alıp erkek katliamlarına ve şiddetine karşı önlem almamasından dolayı 2013’ün de geçmiş yıllardan farkı olmayacağı kaygısı taşıdıklarını dile getirdi.
Türkiye’de kadına dönük cinayet, şiddet ve tecavüz hız kesmeden her gün devam ediyor. Resmi kayıtlara göre 2012 yılının ilk 11 ayında toplam 147 kadın katledildi, 300 kadın tacize ve tecavüze uğradı, 208 kadın şiddete maruz kaldı. Erkeğin işlediği cinayetlerin yaygın medyada ”aldatma”, “boşanma”, ”aşk”, ”namus” veya “kıskançlık” adı altında işlenmesi bu katliamları meşrulaştırırken, yargının katillere alt seviyeden ceza vermesi ya da delil yetersizliğinden serbest bırakması önemli bir sorun olmaya devam etti. Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir soru önergesine verdiği yanıta göre Türkiye’de günde ortalama 5 kadından 2’si psikolojik ve fiziki şiddete maruz kalıyor. Henüz yeni girdiğimiz 2013 yılının ilk 6 gününde dahi en az 4 kadın erkek eliyle katledilirken, 2 kadının ise intihar ettiği iddia edildi. Türkiye’de, yaşanan cins kırımı hız kesmeden devam etmekteyken, intihar vakaları da kadının yaşadığı çaresizliği gün yüzüne çıkarıyor. Kadın katliamlarına karşı kalıcı çözüm üretilmediğini düşünen kadın kurumları hükümetin kadın politikalarını ve 2012 yılını değerlendirdi.
‘Şiddet sadece fiziki anlamda şiddet değildir’
Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı gönüllüsü Avukat Özlem Özkan, 2012 yılının ne önceki yıllara göre kadına dönük şiddetin azaldığı ne de kadın cinayetlerinin bittiği bir yıl olduğunu söyledi. Özkan, erkeğin işlediği katliamlara “kadın cinayeti” demelerinin özel bir nedeni olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kadına dönük yapılan tacizin, tecavüzün münferit, sıradan, yaşanabilir bir olay olmadığını ve kadınların sadece cinsiyetlerinden ötürü ayrımcı bir bakış açısıyla ele alındığını görüyoruz. Bu fiilleri işleyenlerin sıradan bir suçlu muamelesi değil, bilinçli işlenen suçlar statüsüyle ele alınması gerektiğini düşünüyorum.” Vakıflarına her gün ortalama 10 kadının yaşadığı şiddet ve tecavüzden dolayı başvurduğunu belirten Özkan, Türkiye’de kadının yaşadığı taciz, tecavüzün genel istatistiğini çıkarmadıklarını, ancak bu istatistiği devletin gerekli organlarının çıkarabileceğini söyleyerek, “Ortaya çıkacak vahim tablonun özeleştirisi, devlet, erkek terörünün önüne geçmek ve kadınların korunabileceği alanlar yaratacak çabalar sarf ederek verilmelidir” dedi. 2012 yılının son aylarında kadına dönük şiddetin alabildiğine arttığını kaydeden Özkan, şiddetin artmasının nedeninin devletin kadına dönük politikalarının yetersizliği olduğunu ifade etti. 2012 yılının başlarında devletin kadına dönük yasalar çıkardığını dile getiren Özkan, 6284 sayılı Kadına Şiddetin Önlemesi ve Ailenin Korunması Kanunu çıkarılmasını rağmen pratik anlamda işletilmediğini belirterek, kadına dönük şiddetin yasal anlamda eksik kaldığı boyutlarını şu şekilde sıraladı: “Mahkemelerin kadına dönük şiddetin kanıtlanması konusunda delil istemesi başlı başına bir sorun olarak karşımızda durmakta. Şiddetin delili her zaman bulunamayabilir. Kadın yaşadığı şiddetin hem tanığı hem de mağdurudur. Bir de şiddet sadece fiziki anlamda değildir. Cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddet de bu şiddetin birer parçasıdır.”
‘Katiller delil olmadığı gerekçesiyle beraat ediliyor’
Kadının erkek şiddetine maruz kaldıktan sonraki hukuki sürecin hızlı işlemediğine dikkat çeken Özkan, “Karakollarda, savcılıkta, aile mahkemesinde ve sonrasında sığınma evlerinde kadına ayrımcı bakış açısı nedeniyle kalıcı önlemler alınmıyor. Maalesef ki hala şiddet uygulayan erkek evden hemen uzaklaştırılmıyor ve kadın karakola gittiğinde 2 seçenek sunuluyor. Ya kadını eve gönderiyor ya da ‘geçici olarak sığınma evinde kalacaksın’ deniliyor” diye konuştu. Şiddetin bir diğer yüzünün de iktidar olduğunu kaydeden Özkan, erkeklerin iktidarını sağlamak için şiddet uyguladığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Bu ülkede kadınlar küpe taktıkları, tayt giydikleri, kısa etek giydikleri veya boşanmak istedikleri için eşleri, babaları, ağabeyleri, amcaları tarafından öldürülüyor. Yaşanan cinayetlere karşı mahkemeler haksız tahrik indirimi yaparak erkeği kollayıp yeni cinayetlere davetiye çıkartmaktadır.”
‘Kadının beyanı esas alınmalıdır’
Cinsel taciz ve istismar davalarında kadınların beyanlarının esas alınması gerektiği belirten Özkan, bir kadının böyle bir şeyi anlatmasının büyük bir travma sürecinden geçtikten sonra olacağının mahkemeler tarafından anlaşılması gerektiğine vurgu yaptı. Bir kadının böylesi bir şikayette bulunduktan sonra savcının ve mahkemelerin derhal onu ciddiye alması gerektiğini belirten Özkan, “Kadının beyanı her şeyden önce esas olarak alınıp davanın öyle açılması gerekmektedir. Ama maalesef ki ceza hukuku açısından da böyle bir uygulama sistemli bir şekilde devam etmiyor ve olayın tanığı olmadığı, delil olmadığı gerekçesiyle sanıklar beraat ettiriliyor” dedi.
‘Devletin kadına bakış açısı belli’
Cinsel istismar davalarda bazen delilin bulunmasının mümkün olmadığını dile getiren Özkan, bu tür olayların kimsenin olmadığı ve delili bulunmayacak yerlerde işlendiğine dikkat çekti. Kadınlar konusunda ne kadar yasa çıkarılırsa çıkarılsın bunların uygulamadığı müddetçe bir anlam ifade etmediğini dile getiren Özkan, “Hükümetin kadının korunmasına dönük çıkardığı yasalar, Başbakanın kürtaj ile ilgili düşünceleriyle özdeştir. Bir diğer devlet kurumunun başında olan Sağlık Bakanı’nın ‘tecavüzde olsa doğurun devlet bakar’ demesi devletin kadına bakış açısını ortaya koymuştur” dedi. Özkan, kadınların şiddete karşı ne kadar güçlü bir şekilde “dur” diyebilirse o kadar bu gidişatın önüne geçebileceğini sözlerine ekledi.
‘AKP’den kadına şiddeti durdurması için medet ummak anlamsız’
İMECE Kadın Sendikası Girişimi’nden Serpil Kemalbay ise, kadınlar açısında yılların bir birinin tekrarı olduğunu kaydetti. Giderek güçlenen bir kadın mücadelesi olduğu kadar bunun yanında her geçen gün daha da azgınlaşan erkek iktidarı ve katliamının geliştiğini söyleyen Kemalbay, günde 5 kadının erkekler tarafından katledildiğini anımsatarak, “2012 yılı da kadın katliamlarının yoğun yaşandığı bir yıl oldu. Hükümet kadın katliamlarının önüne geçmek yerine, yargı yoluyla tecavüzcülere verdiği cezalarla kadın katliamlarını meşrulaştırdı” dedi. Devletin kadın konusunda çok eril bir dil kullandığını belirten Kemalbay, “AKP hükümetine bakıldığında kadına dönük şiddetin köküne inebilecek bir yan göremiyorum. Sistemin bekasının nasıl koruyayım, kolluyayım diye düşünüyor. Kendine en temel görev olarak hükümet bunun önüne koymuş. Saldırgan bir dille ve militarist bir tarzla kadına yaklaşımlar her geçen gün daha fazla sürdürülüyor. Böyle bir ortamda AKP hükümetinden kadına dönük şiddet için medet ummak anlamsız olur” dedi.
‘Kadınlar sokağa çıktığında devlet şiddetiyle karşılaşıyor’
Devletin yaklaşımının aileyi her şeyin merkezine koymak olduğunu söyleyen Kemalbay, “Kadının bedenine dönük saldırılar, haklarına dönük saldırılar hız kesmeden devam ediyor. Hükümet bilinçli olarak kendi ideolojisini yani ılımlı İslam politikalarını uyguluyor ve aileyi kutsallaştırarak kadını kimliğinden, cinsinden uzaklaştırıyor” diye konuştu. Yargı alanında kadına dönük şiddet konusunda erkeklere büyük bir tolerans sağlandığını söyleyen Kemalbay, “Yargı şiddet uygulayan erkeğe, ya en alt düzeyde ceza veriyor ya da delil yetersizliğinden serbest bırakıyor” dedi. “Binlerce siyasi tutsak eften püften nedenlerle içerde” diyen Kemalbay, “İnsanlar 8 Mart’a katıldığı için tutuklanırken hiçbir somut delil olmamasına rağmen yıllarca cezaevinde tutuluyor ama diğer taraftan kadına yönelik şiddet uygulamış, taciz ve tecavüz etmiş erkekler tutuksuz yargılanmaktadır. Bu da Türkiye’de adaletin nasıl olduğunu bize gösteriyor” diye konuştu. Şiddet uygulayan erkeklerle ilgili kalıcı ve sindirici önlemler alınmadığı için bu tür olayların toplum nezdinde meşrulaştırıldığına dikkat çeken Kemalbay, erkek şiddetini kabul etmeyen kadınların sokağa çıktığında bu sefer de devlet şiddetiyle karşılaştığını ifade etti. – HÜLYA EMEÇ
Türkiye gazetecilerden istihbarat topluyor – ANF
AKP hükümeti Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yoğun saldırılar yöneltir ve gerçekleri kamuoyuna duyuran gazetecileri terörist suçlamasıyla cezaevlerine doldurur ve aleyhlerinde davalar açarken yurdışında görev yapan gazetecilerden de muhbirlik yapmalarını istiyor.
Aralık ayı içerisinde Türkiye’nin İsveç Büyükelçiliği aralarında Anadolu Ajansı, Cihan Haber Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı, Hürriyet, Cumhuriyet, NTV, Ulusal Kanal, Sabah, Zaman, ve Aydınlık gazeteleri muhabir ve temsilcilerinin de bulunduğu İsveç’te görev yapan Türk gazetecilere bir e posta yollayarak KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’ın “Bir Savaşın Anatomisi kitabının İsveç’te dağıtımının yapılıp yapılıp yapılmadığı ve İsveçceye çevrilip çevrilmediği kendilerine bildirmelerini istedi.
Türkiye Stockholm Büyükelçiliği Basın Müşaviri Arif Gülen imzasını taşıyan ve “Saygıdeğer Basın Mensubu hitabıyla başlayan mektupta “Bilyorsunuz, terör örgütü PKK liderlerinden Murat Karayılan, Almanya’da “Bir Savaşın Anatomisi: Kürdistan’da Askeri Çizgi adlı bir kitap yaynladı. Bu kitabın çeşitli dillere çevrilerek bir takım ülkelerde dağıtılma hazırlığı olduğu duyumunu aldık. Söz konusu kitabın burada da dağıtımının yapılıp yapılmadığını ve İsveçceye çevrilip çevrilmediğini takip ediyoruz. Bu yönde size ulaşan bir bilgi olursa bizimle paylaşırsanız memnun oluruz ifadelerine yer veriliyor.
T.C.’nin Türk gazetecilerinden hakkında istihbarat istediği “Bir Savaşın Anatomisi geçtiğimiz yıl Yunancaya çevrilmiş, 28 Kasım günü Atina’daki Savaş Müzesi’nde tanıtımı yapılmıştı. Türkiye kitabın tanıtımının engellenmesi için yoğun girişimlerde bulunmuştu. Türk Büyükelçiliği’nin kitabın İsveçceye çevrilip yayınlanma olasılığına karşı önlem almak amacıyla istihbarat çabalarını yoğunlaştırdığı tahmin ediliyor. – MURAT KUSEYRİ
Kamusal alanda dilsizlik – ANF
Sosyalist Feminist Kolektif üyesi İlke Gökdemir’in “Göçmen Kadınlarda Dil Problemi: Kamusal Alanda Dilsizlik” başlıklı tez çalışması, zorunlu göçle İstanbul’a gelen Kürt kadınlarının, Türkçe bilmedikleri için uzun yıllar yaşadığı zorlukları anlatıyor. Göçün sonuçlarına toplumsal cinsiyet kavramıyla bakan Gökdemir, kente geldikten sonra 15 yıl boyunca tek başına hiçbir yere gidemeyen Kürt kadınlarının olduğuna dikkat çekiyor. Tezde kadınların Türkçe’yi öğrenme süreçleri de inceleniyor ve kadınların bazılarının yaşadıkları şiddet ve travma nedeniyle Türkçe’yi öğrenmeye direnç gösterdiği tespit ediliyor.
Sosyalist Feminist Kolektif üyesi İlke Gökdemir’in İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’ndaki tez konusu “Göçmen Kadınlarda Dil Problemi: Kamusal Alanda Dilsizlik” oldu.
20 KADINLA GÖRÜŞTÜ
Gökdemir, tezin alan çalışması bölümünde ağırlıklı olarak zorunlu ya da ekonomik sebeplerle İstanbul’a göç eden çeşitli yaş gruplarından Şirinevler ve Bağcılar semtlerinde yaşayan Kürt kadınlarıyla mülakatlar yaptı. Diyarbakır’da göçle yerleşen kadınlarla da görüşen Gökdemir, toplamda 20 kadınla görüşme gerçekleştirdi.
‘HE Kİ SEN TÜRKSÜN GELME’
Tez çalışmasında kadınlar, Türkçe bilmedikleri için uzun yıllar yaşadıkları zorluklara anlattı. 7 çocuğuyla birlikte 24 yıl önce İstanbul’a gelen Reyhan, Kumkapı’ya geldikleri günü şöyle anlatıyor: “Tavuklarımız vardı kesip torbaya koyup getirdik. Geldik, su, ocak tüp hiçbir şey yoktu burada o zaman. Kocam aldı götürdü dedi ‘Ben pişirtecem’. Bir süre sonra kapı çaldı. Ben sadece Zazaca biliyorum. Çocuklarım yanımdaydı. Zaten hiçbir şeyimiz yoktu. İki yatak bir kilimle geldik. Sonra bir ses geldi, zil çaldı. Ben ne bileyim zil diye bir şey var. Oğlum 12 yaşındaydı. Dedik bir ses geliyor ama nereden geliyor.
Oğlum camdan baktı. Dedi ‘Ana camdan bak’. Baktım, biri gelmiş. Tüpçü, o zaman tüp böyle ocaktandı. Dedim kardaşım ‘he ki sen Türksün gelme, he ki Zazasın buyur gel’. Dedi ‘abla kapıyı aç ben Zazayım.’ Tamam. Gittim tüpü değiştirdim. E açız çocuklar kahvaltı yapmadı, dışarı çıkamıyorum.”
Reyhan, Türkçe bilmediği için yaşadığı en büyük korkuyu ise şu şekilde anlatıyor: “2 gece sonra çocuklarımla evdeyiz. Baktım gene zil çaldı. 3 erkek ama Türkçe konuşuyorlar. Ben anlamıyorum ama gösteriyor diyor bu bu bu. Büyük oğlanı, ondan ufağını, bir de kızı. İşe götürmek için istiyorlarmış. Ben çocuklarımın önünde duruyorum, Zazaca ‘Çocuklarımı size vermicem vermicem vermicem’ diyorum. Onlar Türkçe ‘Abla işe götürüyoruz’ diyorlar ama ben anlamıyorum. Oğlan okula gidiyor, bana diyor ki ‘Ana işe götürecek’. Ben diyorum ‘Yok baban gelmeden sizi kimseye vermem.’ Ne etti ben vermedim. Adam gitti. 3 kişi istiyor gösteriyor, ben vermedim.”
‘ÖMÜR BOYU İZ BIRAKCAK KORKU’
İlke Gökdemir, görüştüğü kadınların Reyhan gibi benzer deneyimlere sahip olduğunu belirterek, “Kadınların göç ettikleri yerlerdeki ilk deneyimleri son derece zorlu, ömür boyu iz bırakacak şekilde büyük şaşkınlık ve korkularla doludur. Bunun da sebebi Reyhan’ın durumundaki gibi Türkçe bilmedikleri için karşılarındakiyle iletişim kurma imkânına sahip olmamalarıdır. Kamusal alan bilgilerinin az olması da buna eklenen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır” yorumunu yapıyor.”
BEYZA 15 YIL TEK BAŞINA HİÇBİR YERE GİTMEDİ
21 yıl önce Bitlis’ten İstanbul’a gelen Beyza ise, kente geldikten sonra 15 yıl boyunca tek başına hiçbir yere gitmediğini anlatıyor. Beyza, ilk kez 5-6 yıl önce tek başına Bakırköy’de hastanede bir akrabasını ziyaret etmiş: “İlk defa ona tek başına gittim. Çocuklarla gezerken ya da beni götürüp getirirlerken öğrendim yolları ama kendi başıma çok çıkmıyorum. Kaybolurum diye korkuyorum. Çocuklar da başıma bir şey gelir, kaybolurum diye korkuyorlar. Onun için kendi başıma çıkmamı istemiyorlar. Gittiğim zaman yeri tanıyorum mesela Taksim’i ama kendi başıma gitmiyorum. Bakırköy’e tek başıma gidebiliyorum. Atışalanına da yürüyerek gidebiliyorum. Minibüse bindiğimde, başımdaki örtü Kürt kadınlarının genelde kullandığı bir örtü, o yüzden Kürt minibüsçüler tanıyorlar hemen Kürtçe konuşuyorlar. Türklere de ‘şuraya gidicem’ diyebiliyorum Türkçe. Soruyorum ‘Bağcılara gidiyor mu?’ diyorlar ‘yok yok’ ya da ‘hı hı’. Bağcılara gidişi de artık ezberlediğim için biliyorum.”
İlke Gökdemir, tezinde “Kadınlar bazen, kendilerini ifade edemedikleri için dışarıdan anlaşılması çok mümkün olmayan davranışlar da sergileyebilmektedirler. Türkçe bilmemenin yarattığı güvensizlik yine önemli bir rol oynamaktadır burada” yorumunu yaptıktan sonra 2004 yılında Silvan’dan İstanbul’a gelen Xezal’ın yaşadığı deneyime yer veriyor: “Hastaneden gelirken bir gün Bağcılar meydanında indim. Yolu şaşırınca, tekrar meydana döndüm. Sonra yolu bilemediğim için çok uzun süre bekledim orada. Uzun süredir beklediğimi fark edenler bana yardım etmeye çalıştılar. ‘Seni götürelim evine’ dediler, güvenmediğim için gitmedim. Sonra ‘seni polise götürelim’ dediler ama yok dedim. Adamlar bana ‘ne biçim kadın bu’ diye sinirlendiler. Sonra onlardan kurtulmak için kocam gelecek, kızım gelecek dedim.”
1960-70 döneminde Diyarbakır’a göç eden kadınların da İstanbul’daki Kürt kadınların deneyimine benzer deneyimler yaşadığını anlatan Gökdemir, “Evden çıkamama gerekçelerinin başında, Türkçe bilmemekten ziyade, kocalarının izin vermemesi ve o dönemde kadınların çok nadir olarak tek başlarına şehir merkezine gitmesi gelmektedir” diyor.
TÜRKÇEYİ ÖĞRENMEK YILLARI BULMUŞ
Tezinde kadınların Türkçe öğrenme süreçlerini de inceleyen Gökdemir, “Kadınların anlatımlarından, kamusal alandaki egemen dil Türkçeyi bilmediklerinde, tek başlarına dışarı çıkabilmeleri, kendi alışverişlerini yapabilmeleri, kaybolma korkusu olmadan yaşadıkları mahallenin ya da semtin dışına hastaneye, doktora, akraba ziyaretine, arkadaş ziyaretine vs. gidebilecek duruma gelmeleri yıllarını almaktadır. Dolayısıyla tüm bu tabloda Türkçe bilmemek kadınları eve hapsetmekte ve sürekli birilerine bağımlı kılmaktadır” diye belirtiyor.
Kadınların bazılarının yaşanılan şiddet ve travmalar nedeniyle Türkçe öğrenmeye direnç gösterdiklerini, dili öğrenmek istemediklerini anlatan Gökdemir. ” Öğrenmek isteyen kadınların da böyle bir fırsatlarının olmadığı, dolayısıyla dil öğrenmelerinin yıllar sürdüğü tespit edilmiştir” diye belirtiyor.
Kadınlar ve erkeklerin göçü farklı yaşadıklarının altını çizen Gökdemir, bu farkı anlayabilmek için göçe toplumsal cinsiyet kavramıyla bakılması gerektiğini belirtiyor.
Gökdemir, “Göç süreçlerinde kadınlar ağırlıklı olarak karar mekanizmasında yer alamamakta, onların yerine babaları, eşleri ya da ailenin diğer erkek üyeleri göçün ve nereye gidileceğinin kararını verebilmektedir. Dolayısıyla ekonomik sebeplerle gerçekleştirilen göçler de kadınlar için bir çeşit zorla göçe dönüşebilmektedir.” – RUKEN ADALI
Li Mexmûrê konferansa tendûristiyê – Yeni Özgür Politika
Li Wargeha Penaberan a Şehîd Rustem (Mexmûrê) ji bo pirsgirêkên tendûristiyê were çareserkirin û xizmetên tendûristiyê bi awayekî rêk û pêk werin dayîn konferansek hate lidarxistin.
1’emîn Konferansa Tenduristiyê ya Wargeha Penaberan a Şehîd Rustem di navbera 2 û 3′ yê Çile de bi beşdariya 154 delege, rêveber û endamên sazî û dezgehên wargehê pêk hat. Pêşî dîwana konferansê hat hilbijartin.
Paşê Endama Rêveberiya Wargehê Rozerîn Yildiz, axaftina vekirinê ya konferansê kir. Yildiz di civakê de girîngiya xebatên tendûristiyê destnîşan kir û bal kişand ser van xalan: “Yek ji lingên esasî yê modernîteya demokratîk jî tenduristiya civak û mirovan e. Em vê qadê weke qada alternatîf a li dijî pergala modernîteya kapîtalîst dibînin, li gorî vê xwe birêxistin dikin. Li Wargeha Penaberan a Şehîd Rustem em cara yekemîn gaveke bi vî rengî diavêjin û xwe di warê tenduristiyê de xwe birêxistin dikin. Lewma ev gaveke pir girîng û pêwîst e.” Rozerîn Yildiz, di berdewama axaftinên xwe de diyarkir ku divê di qada tenduristiyê de ne li ser berjewendiyên şexsî, berovajî vê divê li gorî pîvanên pergala modernîteya kapîtalîst nêzî mirovan bibin û li ser esasê zîhniyeta civaka exlaqî û polîtîk, li gorî pîvanên modernîteya demokratîk nêzîkatiya xwe ya ji mirovan re nîşan bidin. Yildiz bi gotina: “Ne bi nêzîkatiyeke maddiyatê, pêwîst e, bi hêza manewî em xwe ji nû ve birêxistin bikin” dawî li axaftinên xwe anîn.
Di konferansê de pirsgirêkên tendûristiyê yên li wargehê û xebatên divê di demên pêş de werin kirin bi berfirehî hatin guftugokirin. Delegeyan bal kişandin şer û mercên wargehê û ji bo xebatên û xizmetên tendûristiyê jî pêşniyarên xwe anîn ziman. Konferans bi siloganên “Bijî Rêber Apo” û “Şehîd Namirin” bidawî bû.
Karakola eylem 12 asker öldü – Yeni Özgür Politika
HPG, Şırnak’ın Gabar Dağı sınırları içerisindeki Gire Cotyar Karakolu’na yönelik eylemde 12 askerin öldüğünü açıkladı.
HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), Gire Cotyar Karakolu’na 3 Ocak günü iki koldan eylem gerçekleştirildiğini açıkladı. HPG BİM, “Karakol güvenliğini alan A4 mevziisini içindeki askerlerle birlikte hedef alan gerillalarımız burada 3 düşman askerini öldürmüş, 3 düşman askerini de yaralamıştır. Ayrıca burada A4 silahı da gerillalarımız tarafından imha edilmiştir dedi.
Eşzamanlı olarak karakol binasının da gerillalarca hedef alındığını belirten HPG-BİM, burada da 9 Türk askerinin öldüğünü, 3 askerin de yaralandığını açıkladı. Türk ordusunun eylem ardından yakın çevreyi rastgele bombaladığı kaydedilen açıklamada savaş uçaklarının Qarnê ve Êrê köyüne bombardıman yaptığı bildirildi.
ÇÖZÜMÜN ZEMİNİ PROTOKOLLERDE – Özgür Gündem
Kamuoyu yeniden İmralı’da süren diyalog ve istişarelere kilitlenirken, Kürt sorununun demokratik çözümü PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2011 yılında hükümete sunduğu protokollerde mevcut
ADİL BİR BARIŞIN EYLEM PLANI
Öcalan, hükümete üç ayrı çözüm protokolü sundu. Birinci protokol: “Türkiye’de Kürt sorununda demokratik çözümün ilkeleri , yani demokratik yeni anayasa konusu, ikinci protokol ise devlet ve toplum ilişkilerinde adil bir barışa ilişkin ilkeleri ve barış için eylem planını konu alıyor.
KOŞULLARI DÜZELTİLMELİ
Protokoller, demokratik ulus çerçevesinde yeni anayasayı, tüm kimliklerin tanınması temelinde toplumsal bir barış projesini, karşılıklı af temelinde şiddetin tümüyle devre dışı kalmasıyla ilgili koşulları ve böyle bir sürecin işleyebilmesi için Öcalan’ın koşullarının düzeltilmesini içeriyor.
İmralı’da diyaloğun zemini protokoller
Yaklaşık 550 gündür süren İmralı direnişi ve hükümetin müzakereleri keserek Kürt sorununda savaşı derinleştirmesinin ardından PKK Lideri Öcalan’ın 2011 yılında devlete sunduğu protokoller zemininde yeni bir diyalog sürecinin başladığı BDP’li Milletvekilleri Ahmet Türk ve Ayla Akat’ın Öcalan’ı ziyaretiyle tescillendi. İmralı’nın kilidi kırıldı. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan ise bu sürece, “şu anda istişare ve diyalog süreci adını verdi. Görüşmelerin zemini olarak da Öcalan’ın 2011 yılındaki görüşmeler sırasında devlette sunduğu protokolleri ve yol haritasını işaret etti.
PKK Lideri Öcalan, 2011’in mayıs-haziran aylarında avukatlarıyla yaptığı görüşmede, devlete Kürt sorununun çözümüne giden yol için bir yol haritasını içeren protokoller verildiğini, kendisiyle İmralı adasına gelerek görüşen devlet yetkilileriyle bu protokoller üzerine uzlaştıklarını, artık kararın Başbakan Erdoğan’da olduğunu söylemişti. Bu demecinin hemen ertesinde konuşan Erdoğan ise, protokolleri reddetmekle kalmamış “artık İmralı’dakinin işi bitti diyerek adeta savaş ilan etmişti. Bunun üzerine İmralı’da büyük bir direniş içine giren PKK Lideri Öcalan “devletin önünde protokoller bulunduğunu, şayet bu protokoller konusunda hükümetten pozitif bir yanıt gelmiyorsa kendisinin aradan çekildiğini herkese ilan etti. Öcalan bununla birlikte, “bundan böyle kendisinin özgürlük, güvenlik ve sağlık koşullarının çözüm sürecinde yer alacak biçimde düzenlenmeden her hangi bir adım atmayacağını da bildirmişti. O gün bugündür, müzakere ve protokoller konusunda hiçbir ses çıkmadığı gibi Öcalan da söylediği gibi Kürt sorunundaki gelişmelerle ilgili ilan ettiği tutumunu (aradan çekilme) sürdürdü. Kürt halkı ise bu süreçte çok çeşitli eylem ve etkinliklerle milyonlar halinde her yerde tecrite son müzakerelere yeniden başlansın ve Öcalan’a özgürlük taleplerini hiç gündemden düşürmedi. Cezaevlerinde tutsaklar 68 gün süren açlık grevi direnişinin ilk talebi olarak Öcalan’ın koşullarını gündeme getirdi. Öcalan’a tecrit uygulayan hükümet savaş politikalarını derinleştirdikçe kamuoyundan Öcalan’la müzakereler yeniden başlasın talepleri yükseldi. Ve nihayet müzakere olmasa da “diyalog ve istişare sürecinin başladığı DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ve BDP Milletvekili Ayla Akat’ın Öcalan’ı ziyaret etmesiyle ortaya çıktı.
Karayılan zemini söyledi
Bazı medya kuruluşlarının ve köşe yazarlarının diyalog sürecinin “Kürt sorununun haklar verilerek, müzakere yoluyla çözülmesi değil de basitçe “PKK’ye silah bıraktırma süreci olarak adlandırmasına yanıt bizzat görüşmelerden haberdar olduğunu söyleyen KCK Yürütme Konseyi Başkanı Karayılan’dan geldi. Karayılan’ın, “Kendilerine devletin silah bırakma talebinde bulunmadığını, silahlı güçlerinin sınır dışına çekilmesini istediğini. Kendilerinin önerilerinin ise Öcalan’ın devlete daha önce verdiği yol haritası ve protokoller olduğunu açıklamasıyla tartışmanın üzerinde sis perdesi dağıldı ve tartışmaya başlanacak zemin de böylelikle ortaya çıktı. İmralı’daki diyaloğun zemini protokoller…
Protokoller üç ana başlık
Pekala bu protokoller neydi? sorusuna ise yine Oslo görüşmelerinin de başında bulunan Murat Karayılan’dan yanıt geldi. Karayılan gazeteci Hasan Cemal’e verdiği mülakatta protokolleri şöyle özetlemişti: “Önder Apo devlete bir ay önce üç ayrı kısa, öz protokol sundu. Bunlar, çözüm protokolleri. Birinci protokol, ‘Türkiye’de Kürt sorununda demokratik çözümün ilkeleri’ başlığını taşıyor. Yani demokratik yeni anayasa konusu…
İkinci protokol, Türkiye’de devlet ve toplum ilişkilerinde adil bir barışa ilişkin ilkeleri konu alıyor.
Üçüncü protokol, demokratik ve adil barış için acil eylem planı…
Toplumsal barış
Bu protokoller, demokratik ulus çerçevesinde yeni anayasayı içine alan, Türkiye’deki tüm kimliklerinin tanınması temelinde toplumsal bir barış projesi öngörüyor. Tarafların karşılıklı olarak birbirlerini af temelinde, şiddetin tümüyle devre dışı kalması ve silahsızlandırmayla ilgili koşullar da yer alıyor protokollerde…
Anayasa Komisyonu
Bir anayasa komisyonu kurulması isteniyor. TBMM’de grubu olan partilerden eşit sayıda üyenin katılımıyla… Sivil toplumun da, devlet bürokrasisinin de temsil edileceği bir komisyon…
Demokratik ulus
Tekçi değil çok kimlikli bir ulus… Her kimliğin anadil hakkı olacak. Ademimerkeziyetçi sistem temelinde özyönetim hakkını da, doğru bir vatandaşlık tarifini de içeriyor, demokratik ulusun anayasal çerçevesi… Böyle bir sistem Türkiye’nin gönüllü birliğini pekiştirir, güçlendirir. Ve böyle bir temel üstünde kendi kendiyle barışık bir Türkiye’nin önü açılır.
Barış ve Hakikat Komisyonu
Protokollerde yer alan diğer önerileri ise bir ‘barış konseyinin’ kurulması… Devletten, KCK’den, tarafsız insanlardan, aydınlardan, akil adamlardan oluşan bir barış konseyi… Böyle bir konsey, hem eylemsizlik sürecini denetler, hem silahsızlandırmaya gidecek bir sürecin de sorumluluğunu üstlenir. Bu konseyin kendisi ya da paralelinde kurulacak Adalet Hakikat Komisyonu bu rolu oynar.
Öcalan’ın koşulları
Üçüncü öneriye gelince… Böyle bir sürecin düzgün işleyebilmesi için Önder Apo’ya herkesle görüşme imkanı verilmesidir protokollerdeki üçüncü öneri…
Polis sendeledikçe KÜRTLER ÖLÜYOR! – Özgür Gündem
22 Aralık’ta Özgür Arda’yı öldüren polis salıverildi.Polis kendisini bildik yalanlarla savundu. ‘Dizlerimin üzerine düştüm silahım patladı.’ Baran Tursun’u öldüren polis de ‘sendeledim silahım ateş aldı’ demişti
Amed’de 22 Aralık 2012’de Özgür Arda (30) isimli yurttaşı öldüren polis, iki hafta sonra serbest bırakıldı. Her yıl onlarca kişiyi “dur ihtarı na uymadıkları gerekçesiyle katleden ve her defasında da serbest bırakılan polislerin savunmalarının ortaklığı dikkat çekiyor. Arda’yı vuran polis de tıpkı İzmir’de Tursun’u vuran polis gibi “Kovalama esnasında dizlerimin üzerine düştüm, silah patlamış olabilir şeklinde savunma yaptı.
Polislerin ayağı kaydıkça Kürtler ölüyor!
Amed’in Sur ilçesine bağlı Alipaşa mahallesinde 22 Aralık 2012 tarihinde “Dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle Özgür Arda (30) isimli yurttaş, polisler tarafından vurulmuş ve yaşamını yitirmişti. Arda ailesi, İHD aracılığı ile suç duyurusunda bulundu. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, zanlı polis memurunun savcılık tarafından sorgulandığı ve tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildiği öğrenildi. Savcılık tarafından, şüpheli polis ve tanık polisler ile olay yerinde bulunan tanıklardan alınan ifadeler doğrultusunda, polis memuru M.F.K, tutuklanma talebiyle Diyarbakır 5. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Hakim karşısına çıkarılan polis memuru, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
M.F.K ifadesinde, Özgür Arda’nın kimlik sorulması üzerine kendisini Ejder Arda olarak tanıttıktan sonra yanlarından kaçmaya başladığını, kovalama esnasında uyarı amaçlı bir el ateş ettiğini, kovalamaya esnasında dizlerinin üzerine düştüğünü, o sırada bir el silah sesi duyduğunu, sesin kendi silahından mı yoksa başka bir silahtan mı çıktığını anlayamadığını, ama kendi silahından çıkmış olabileceğini, sokağın köşesini döndükten sonra Arda’nın yerde yatıyor olduğunu gördüklerini, ancak Arda’yı hedef alarak ateş etmediğini söylediği öğrenildi. Polisin bu ifadesi üzerine mahkeme, “Kasten adam öldürme suçu yönünden suç vasfının değişme ihtimalinin kuvvetle muhtemel olması, mevcut delil durumu, delillerin büyük oranda toplanmış olması, şüphelinin kamu görevlisi olması ve sabit ikametgah sahibi olması nazara alındığında, kaçma ve delileri karartma şüphesinin bulunmadığı değerlendirilerek, tutuklanma talebinin reddine şeklinde karar vererek, zanlı polisi serbest bıraktı. Polis memurlarının Özgür Arda’nın elinde silah olduğu yönündeki iddialarına rağmen DİHA tarafından yayınlanan görüntülerde Arda’nın elinde silah olmadığı net olarak görülüyor.
Divê bi serhildanê bên pêşwazîkirin – Azadiya Welat
Selahattîn Demîrtaş anî ziman ku hevdîtin pêk hatibe jî di hikûmeta AKP’ê û Komara Tirkiyeyê de tu guhertin tune ye. Demîrtaş, anî ziman ku hêj cenazeyên gerîlayên HPG’ê li Meletiyê ne û divê cenaze bi serhildanê bên pêşwazîkirin
Hevserokê BDP’ê Selehattîn Demîrtaş, têkildarî hevdîtina Hevserokê KCD’ê Ahmet Turk û Parlamantera BDP’ê ya Êlihê Ayla Akat Ata bi riya telefonê tevli bernameya Rojnameger Cahît Merwan a Stêrk TV bû.
Demîrtaş, diyar kir ku ji niha de zû ye ku der barê naveroka hevdîtinê de tiştekî bêjin û wiha got: “Em hêj li serê pêvajoyê ne. Birêz Ocalan bi heyetê re hevdîtin dike. Hevalên me çûn çavdêriyên xwe kirin. Heta ku ev pêvajo bi dawî nebe, em daxuyaniyê bidin dibe ku bandorek neyînî li pêvajoyê bike. Hêj hevdîtina Ocalan a bi heyetê re bi dawî nebûbe em daxuyaniyê bidin ne rast e. Bi taybetî hevdîtinek wekî ya bi Ocalan ku Rêberê Gelê Kurd e pir girîng e. Niha em aşkerakirina naveroka daxuyaniyê rast nabînin. Demîrtaş, xwest muzakere û diyalogên ku bi Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan re tên kirin ji her kesê re vekirî bên aşkerakirin.
Demîrtaş, diyar kir ku hevdîtina li Îmraliyê bi Ocalan re pêk hatiye girîng e û wiha got: “Em jî wekî partiyê hewl didin bişopînin û fam bikin û piştgiriyê bidin vê pêvajoyê. Em dibêjin çawa tevli vê pêvajoyê bibin. Em niha hewldana vê yekê pêş bixin. Em heta niha li ser esasan neaxivîne. Ji ber ku heta niha tu hevdîtin û parvekirina me ya bi hikûmetê re tune. Tu parvekirina me ya bi hikûmetê re tune. Heta ku hemû hevdîtin vekirî pêk neyên. Heta ku muzakere aşkere û bi gel re neyên parvekirin pirsgirêk çareser nebe. Komara Tirkiyeyê berê çi be niha jî ew e. Serokwezîr Erdogan û AKP berê çi bin niha jî ew in. Ger ku gav hatibe avêtin jî bi têkoşîna gel pêk hatiye. Divê mirov li hêviya ku di nava 2-3 rojan de bê guhertin raneweste. Feraset û pradîgmaya me jî nehatiye guhertin. Em dîsa dixwazin ku pirsgirêk bê xwîn, bi siyaseta demokratîk çareser bibe. Hêj 10 hezar hevalên me girtî ne. Hêj 10 zarokên kurdan li Meletiyê ne. Armanca me ew e ku em rê li pêş vê muzakereyê vekin. Ji bo vê yekê divê em bi bawerî, wêrekî û hişyar nêzî pêvajoyê bibin.
Demîrtaş, hikûmet û dewletê ji ber operyona li Licê rexne kir û wiha got: “Çima Serokwezîr li Licê li hemberî gerîla operasyonê pêk tîne? Çima dewlet 10 gerîlayên ku li cihê xwe radiwestin îmha dike. Kurd vê yekê qebûl nakin. Cenazeyên li morga Meletiyê zarokên vi gelî ne. Em vê yekê qebûl nakin. Li hemberî vê yekê bêdeng jî namînin. Cenazeyên ku biçin welatên wan dê bi girseya herî mezin bên pêşwazî- kirin. 4 cenaze dê biçin Amedê. Divê bi serhildanê cenaze bên pêşwazîkirin.
BANGA BO CENAZEYAN
Demîrtaş, helwesta AKP’ê ya çareseriyê jî rexne kir û wiha dawî li axaftinê anî: “Divê gelê me di vê pêvajoyê de herî zêde li cenazeyên xwe xwedî derkeve. Divê bi serhil- danê û lêxwedîderketina cenazeyan li pêvajoyê xwedî rekeve. Divê gelê me di vê pêvajoya muzakereyan de bêtir tevli pêvajoyê bibe û li cenazeyan xwedî derkeve. Em hemû ji bo gelê kurd bigihîje azadiya xwe û aramiya xwe rol dilîzin. Divê gelê me jî tu carî xwe nedin paş. Divê her kes li kolan, tax û navçeyan li vê pêvajoyê xwedi derkeve. Em ji gerîla re rehma Xwedê û ji malatên wan re jî sersaxiyê dixwazin. Kesên ku bi kêf li ser van cenazeyan daxuyanî didin, dê her tim bên lanetkirin.
‘Zarokên xwe nekin qurbana YÎBO û malên cemaetê’ – Azadiya Welat
Girtiyên jin ên Girtîgeha Tîpa E ya Sêrtê bang li malbatên xwendekaran kirin û xwestin li hemberî polîtîkayên dewletê yên sîxuriyê hişyar bin. Girtiyan, xwest malbat zarokên xwe jî YÎBO û cemaetan dûr bixin û li zarokên xwe xwedî derkevin
Girtiyên jin ên siyasî yên Girtîgeha Tîpa E ya Sêrtê li hemberî polîtîkayên sîxurî û bişaftinê nameyek ji malbatên xwe re şandin û bang li hemû malbatan kirin ku bi hişyarî tevbigerin.
Jinan di nameya xwe de polîtîkayên dewletê şirove kirin û wiha gotin: “Dewlet li ser kurdan bi rê û rêbazên cuda polîtikayên înkarê dimeşîne. Politîkayên înkar û îmhayê yên li ser gelê kurd her ku diçe zêde dibin. Ji bo neteweyekî winda bikin hemû polîtîkayên qirêj û êrîşên dijwar dimeşînin. Ji bo vê jî li ser zarokên kurd polîtîkayên xwe yên qirêj dixin meriyetê. Bi dehan sal in dixwazin zarokên kurd asîmîle bikin û wan bikin sîxur. Dixwazin wan bikin diz, tiryakêş û tevli fûhûşê bikin. Di sala 1991’ê de Têkoşîn Bulcan a ji Nisêbîna Mêrdînê ji ber pirsgireka abarî malbatê ew di 7 saliya wê de şand YÎBO yê. Di 9 saliya xwe de li baxçeyê YÎBO’yê rastî tecawizê hat. Piştre ew xistin nava fihûşê. Ev hemû bi destê dewletê pêk hatin. Piştre bi perwerdeya taybet ew kirn sîxur. Bulcan, di 11 saliya wêde tevli karê tiryakê kirin û şantaj lê kirin. Bi vê yekê ew bi xwe ve girê dan û kirin sîxwir.
KIRIN SÎXÛR Û…
Jinan bal kijand ser sîxurkirina Bûlcan û wiha pe de çûn: “Dewletê piştî wê tam kir ew şandi nav Baskê Ciwanên ê BDP’a Nisêbînê. Piştî tevli ciwanên BDP’ê bû dest bi belavkariya Rojnameya Azadiya Welat kir û bi belavkariyê re agahî kom kirin. Piştre Tevli çalakî û meşan bû û di maşande provokasyon pêk anîn. Nêzî salekê di baskê ciwan ê BDP’e de xebat meşand. Bulcan û 3 kesên wekî wê di bin navê ‘Avakirina KCK’ê’ ya Nisêbînê de di gulana 2011’an de hatin girtin û ew şandin Girtîgeha Tîpa M a Mêrdînê.
TEVLI ÎŞKENCÊ KIRIN
Jinên girtî di berdewama nameya xwe de wiha gotin: “Dewletê ji bo ku jiyana girtîgehê tevlihev bike Bulcan şandin girtîgehê û xwestin agahî û geşedanên li girtîgehê bi dewletê re parve bike. Bulcan piştî 6-7 mehan ev peywîr pêk anî, li xwe mikur hat. Bulcan, anî ziman ku ew bûye şahidê nepen ê dosya xwe û li gel wê 3 hevalên wê jî di heman rewşê de ne. Dixwazin piştre ciwanên kurd ên bûne sîxur bişînin çiyê û zerarê bidin têkoşînê. Dîsa ev kesên bi vî rengî di bin çavan de tevli îşkenceyê bûne.
‘EM JÊ RE BÛN ALÎKAR’
Jinan anîn ziman ku Bulcan li YÎBO’yê pişti rastî tecawizê hatiye û şûnde xera bûye û wiha berdewam kirin: “Bi 10’an ciwanên me di heman rewşê de ne. Piştî zarokên kurd diçin YÎBO’yê wan dikin sîxur, tevli karê dizî, tiryak û fûhûşê dikin. Pişt re jî dixên nava civakê. Di her qadê de wekî nexweşiyê belav dibin. Bulcan, di 21’ê hezîrana 2012’an de ji Girtîgeha Merdînê li gel 20 jinan sirgunî Sêrtê tê kirin. Bulcan, piştî li Mêrdînê karê sîxuriyê kir, li Sêrtê jî karê xwe berdewam kir. Piştî şandin Sêrtê bi hinceta nexweşî û dadgehê çû bi rayedardên dewletê re hevditin kir. Dema hevdîtin pêk dianî tiryak didan wê. Piştî rewşa wê derket holê, me xwest em pê re bibin alîkar. Wekî Bulcan bi 100’an ciwanên kurd niha ji nirxên xwe dûr ketine û li hemberî gelê kurd tên bikaranîn. Nêzî 2 salan em pê re eleqeder bûn. Lê me nikaribû wê ji dewletê qût bikîn. Ji ber ku her tim zirar da me, em jî neçar man ku wê ji nava xwe derbêxîn.
BANG LI MALBATAN KIRIN
Girtiyan di nameya xwe de bang li hemû malbatan kirin û xwestin li hemberî van polîtîkayên dewletê baldar bin û zarokên xwe neşînin YÎBO û nava cemaetan. Girtiyan, da zanîn ku dewlet ji bo civaka kurd parçe bike, êrîşî nirxên gelê kurd bike û kurdan têk bibe hemû rêbazên bişaftin û perçekirinê bikar tîne.
Girtiyan, xwest êdî ciwanên kurd û zarokên kurd bes bibin qurbana van polîtîkayên qirêj û her kes li zarokên xwe xwedî derkeve.
Kempîna Alîkarîyê bo Kurdên Sûriyê – Xendan
Nûnerên partîyên sîyasî û sazîyên sivil bi navê Platforma Piştgirîya Kurdistana Surî li bajarê Amed a Bakurê Kurdistanê kampeyna alîkariyê bo piştgirîkirina Kurdên Rojavayê Kurdistanê dane dest pê kirin.
Li ser navê platformê Lutfî Baksî aşkere kirk u, bi girtina derîyên sînor li ser Kurdên Sûriyê tecrîd û ambargo hatîye dest pê kirin.
Birêz Baksî da zanîn kir ku herî dawî derîyê sînorê Herêma Kurdistanê li ser Kurdên Sûriyê hatiye girtin û bi vê yekê peywendîya Kurdan ji cihanê qut bûye, lewra Kurd bi xetereyên birçîbûn û nexweşîyan re rûbirû mane.
Paltforma Piştgirîya Kurdîstana Sûrî bang li Serokê Herêma Kurdistanê Mesud Barzanî kir û got: Divê birêz Barzanî derîyê Kurdan ji Kurdan re veke û ambargoya li ser Rojavayê Kurdistanê bidawî bike daku rê li felaketên mezin bigire.
Çelik: Gündemde genel af yok – Rizgarî Online
AK Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, TC MİT´i ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmeler neticesinde mutabakata varıldığı iddialarını yalanladı.Dün konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Hüseyin Çelik, “Bu konu hakkında medyada gerek köşe yazısı gerek haber olarak çok sayıda yazı var. Bunları Sayın Başbakan’a biz de sorduk. Kendisi bu yazılanlara hayret etti. Yazılanların büyük kısmı gerçekle bağdaşmıyor. Ortada bir mutabakat yok. açıklamasını yaptı. Çelik, müzakereler çerçevesinde 4. yargı paketi ile bazı KCK’lilerin salıverileceği, genel affın gündeme geleceği iddialarının da kesinlikle doğru olmadığını söyledi.
Türk medyasında yer verilen habere göre, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ise MYK toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenledi. Çelik, “Bugün medyada gerek köşe yazısı gerek haber olarak çok sayıda yazı var. Yazılanların büyük kısmı gerçekle bağdaşmıyor. Ortada bir mutabakat yok. Daha dün gitti, kiminle neyin mutabakatını yapacaklar? şeklinde konuştu. Müzakereler sürerken, terörle mücadele konusunda en ufak bir gevşeme söz konusu olamayacağını söyledi. Çelik, “Abdullah Öcalan ile görüşülür, Ahmet ile Mehmet ile görüşülür, terör örgütüne silah bıraktırılmaya çalışılır. Gayret budur. Biz, Türkiye’nin birliğini, bütünlüğünü, 75 milyonun bir ve bütün olmasını hiç kimse ile müzakere konusu yapmayız. Teröristle ve terörle mücadele konusunda en ufak bir gevşeme söz konusu değildir. Tek amaç, terör örgütüne silah bıraktırmaktır. Bu görüşmeden çok şey ummak, yarın çok büyük şeyler olacakmış gibi büyük beklentilere girmek doğru değil. Büyük problemler ‘hokus-pokus’ yöntemiyle, sihirli değnek değmiş gibi sabahtan akşama çözülmez ya da boyacı küpüne batırıp çıkarmakla çözülmez. dedi.
İmralı ile yürütülen müzakereler çerçevesinde 4. yargı paketi ile bazı KCK’lıların salıverileceği, genel affın gündeme geleceği şeklindeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Çelik, “Pakette, 5 yıla kadar olan suçlarla ilgili iyileştirici şeyler getiriliyor. Ancak bu terör örgütünü ve terör suçlarını, Ergenekon’u, Balyoz’u kapsamıyor. Çünkü onlar daha mahkum olmadılar, yargılamaya devam ediyor. diye konuştu.
Çözüm için PKK’lılara da Ergenekon sanıklarına da ‘af’ gerekeceği iddialarıyla ilgili de şunları söyledi: “Bu ülkede ne zaman af çıkacağına Meclis karar verir. Eski bürokratlar karar veremez. Bizim gündemimizde böyle bir mesele yok. Siz kimi, kimin adına affediyorsunuz? Balyoz’un gerçekleşmesi halinde kimlere ne olacağını herkes biliyor herhalde. İyi insanlara mükafat, yanlış yapanlara ceza vermezseniz adalet duygusunu zedelersiniz. Bize göre Balyoz ve Ergenekon millete karşı işlendiği iddia edilen suçlardır.
Kurtulmuş: Dünya, müzakereyle çözüyor
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da, terör sorununun bütün dünyada müzakere yoluyla çözüldüğünü, istihbarat birimlerinin bu görüşmelerde aktif rol aldığını söyledi. AK Parti Elazığ İl Başkanlığı ziyaretinde konuşan Kurtulmuş, bir gazetecinin, “MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın İmralı’da iki gün teröristbaşıyla kalmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bunun partiye yansıması nasıl?’’ sorusu üzerine değerlendirmelerde bulundu. Kurtulmuş, dünya genelinde bu tür durumların birçok örneğinin olduğunu anlattı. Şöyle konuştu: “Burada bir taraftan Meclis içerisinde siyasi görüşmeler yapılırken, diğer taraftan da istihbarat birimleri bu konuyla ilgili çalışmalar gerçekleştirmiş. Geçtiğimiz sene bildirilen Filipinler’deki Moro Müslümanları ile Filipinler hükümetinin anlaşması. Burada da aynı yöntemler uygulanmıştır. İspanya’da aynı yöntemler kullanılmıştır. Dolayısıyla zaten çok kitlesel olarak varlığından söz ettiğimiz terör örgütü yok. Ama toplumsal birtakım destekleri olmuş. Şimdi bunu ortadan kaldırmak tabii ki birtakım istihbarat birimlerinin vazifesidir. Demokratik ülkelerde de bu görüşmelerin yapılması son derece doğaldır, normaldir. Sorunun çözümü ne dağlarda, ne meydanlarda ne de Genelkurmay Karargâhı’ndadır. Sorunun çözüm yeri TBMM’dir.
Siyasi partiler İmralı görüşmesini değerlendirdi – Etkin Haber Ajansı
Siyasi parti temsilcileri ve aydınlar, Öcalan ile yapılan görüşmeleri değerlendirdi. AKP’nin sıkıştığını belirten temsilciler, sürecin barışla sonuçlanması için herkesin etkin rol oynaması gerektiğini belirtti.
Siyasi partilerin yöneticileri ve aydınlar, İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeleri değerlendirdi. Görüşmeler konusunda temkinli yaklaşan ve AKP’ye güvenmeyen temsilciler, her şeye rağmen “buradan bir şey çıkmaz” dememek gerektiğini ve herkesin bu süreçte etkin rol alması gerektiğini belirtti.
GERGER: BU FİLMİ BİRKAÇ DEFA GÖRDÜK
Haluk Gerger (Araştırmacı-yazar): Görüşmeye dair fazla bilgi ve veri yok elimizde. Dolayısıyla spekülasyon yapmak istemem. Ama hem hükümetin söyleminden, hem hükümete yakın kaynaklardan, hem de genel olarak yazılı ve görsel medyadan edindiğim izlenim aslında Kürtleri oyalamaya ve süreci sürüklemeye yönelik bir girişim.
Bununla birlikte elimin tersiyle de itmek istemiyorum. Umarım ki, insanların, halkların iyi niyetleriyle yeni bir oyun oynanmıyor. Çünkü bu filmi birkaç defa gördük. Bütün mesele şu çözümden tasfiyeyi anlıyorsanız bu işin sonucu yoktur ve geri teper. Edindiğim izlenim de bu. Barışçıl, adil bir çözümden ziyade sanki bir orduyu yenmişler ve o ordunun nasıl kayıtsız koşulsuz teslim alınacağına ilişkin prosedürler oluşturmaya çalışıyorlarmış gibi. Eğer böyleyse, yürümez. Umarım böyle değildir. Mutlaka böyledir deyip bir karamsarlık, yılgınlık yaratmak istemem. Çünkü karşı tarafta bastırılamayan bir direniş olduğu ortada. Umarım ki gerçeği görmüşlerdir ve adil bir barış arayışına hazırlardır.
KÜRKÇÜ: İMHA KONSEPTİ KARAYA OTURDU
Ertuğrul Kürkçü (HDK Yürütme Kurulu Üyesi): Açık ki durumda bir değişiklik var. Hükümetin Öcalan’ı susturmak, PKK’yi öldürmek, BDP’yi engellemek, KCK’yi hapse atmaktan ibaret olan stratejisinin, Öcalan’ı susturmak bölümünün artık geçerli olmadığını anlıyoruz. Hükümet bunu, bu çatışma sürecini önde kapattığına dayanarak açıklamaya çalışıyor. Ben bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Birincisi BDP etkisizleştirilemedi, tersine toplumsal etkisi arttı. İkincisi, askeri çatışmada hükümetin sağladığı bir üstünlük yok. Üçüncüsü, KCK’nin bu tutuklamalardan ötürü başına bir şey gelmiş değil, esasen tutuklama saldırısına BDP maruz kaldı ve bunu aştı. O zaman tabloya baktığımızda 1,5 yıldır sürdürülen imha konseptinin aslında karaya oturduğunu görüyoruz.
HÜKÜMET SEÇİMLERE ÇATIŞMASIZLIK İKLİMİNDE GİRMEK İSTİYOR
Dolayısıyla, hükümet, zamana karşı yarışta dezavantajlı bir biçimde 2014’e girdi. Bu dezavantajı kapatmak, çatışmasızlık alanını seçimler için hazırlanmak bakımından bir inisiyatif aldı. Ben bu girişimin amacının en önemli gerekçesinin 2014 yerel seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine çatışmasızlık ikliminde girmek olduğunu düşünüyorum.
Tabi ki bu sürece dışarıdan bakan, şu aşamada müzakere sürecinin merkezinde bulunmayan sosyalistler, devrimciler ve BDP’nin içinde ittifak olarak yer alanlar bu süreci kollarını kavuşturarak izlememeli. Açılmış olan görüşme aralığının “hakiki barışa” dönüşebilmesi için inisiyatif almalı. Yani, “bu aldatmadan ibaret, buradan bir şey çıkmaz” diyemeyiz. Madem ki çelişkili bir ayrım noktası ortaya çıktı, o zaman üzerinde çalışılacak bir imkan var, buradan çalışalım.
‘HAKİKİ BARIŞA’ DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN…
Süreci Öcalan açısından yorumlayacak olursak hatırlarsanız Öcalan da artık görüşmeyeceğini söylemişti, bu görüşmelerden çekilirken. Dolayısıyla Öcalan’ın da müzakereye yeniden dahil olması için taraflardan kendisinin çözücülüğü konusunda uzlaşma, koşullarının iyileştirilmesi, yani sağlık, güvenlik, özgürlük diye üçlediği koşulların temin edilmesini bekliyordu. Yani bunu dinlememiz lazım. Öcalan bu koşulların sağlandığını düşünüyor mu, burada bir anlaşma olduğuna dair kendisine bir açıklama geldi mi, buna dayanarak inisiyatif alabilir mi? Çünkü Öcalan’ın tek taraflı çalışacağı, hükümetten kendisine telkin edilen görüşleri BDP’ye aktaracağı düşünülemez bile. Bu nedenle hükümetin, öyle görülüyor ki bu süreçte BDP’yi de dışlama, KCK ve PKK ile temas etmeme, bir tek Öcalan ile görüşerek süreci götürme eğilimi var. Böyle olursa, eksik bir yürüyüş olur. Ama yine de İmralı kapısının politik şahsiyetlere açılmış olmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Daha doğrusu kapının anahtarı çevrildi. Şimdi bu kapıyı açmak, içerideki hakikatle temas etmek ve “hakiki barış” imkanına dönüştürmek için elden geleni esirgememek gerekir.
‘BARIŞ BAŞKA BİR ŞEY’
Bizler, “Hükümet başarısız oldu, oh ne güzel” diye de düşünemeyiz. Barış hükümetin başarısız olması ile eşit değil, barış başka bir şey. Her şeyden önce insanların hayatlarının savunulması, ortak yaşam demek. Nefret söyleminin son bulması, önümüzdeki büyük mücadeleler için halkın birleştirilmesi demek. O nedenle biz sürecin her anı ile ilgilenmeli ve müzakerenin bir unsuru olduğumuzu kabul ederek devam etmeliyiz. Çünkü, Halkların Demokratik Kongresi sürecin bütün unsurlarını kapsıyor. Bir bakıma Öcalan bizim adımıza da görüşüyor. O nedenle buraya tarihten bakanların gözüyle bu sürece bakamayız.
KARAKAYA: AKP SIKIŞMIŞ DURUMDA
Ramazan Karakaya (ESP Diyarbakır İl Başkanı): Öcalan ile yapılan görüşme önemli. Bu sürecin öncesi var, Oslo görüşmeleri. Öcalan ile yeniden görüşmelerin başlamasının cezaevlerinde yakın zamanda yapılan açlık grevlerinin büyük etkisi var. Öcalan’ın rolü o süreçte çok net bir şekilde ortaya çıktı. Sokakların boş kalmaması, direnişler de bu sürecin yeniden başlamasını sağladı.
Görüşmelerin direkt Öcalan ile yapılması çok isabetli bir karar. Çünkü Öcalan, sorunun muhatabı.
Görüşmelere ilişkin henüz açıklama yapılmadı, dolayısıyla ayrıntılarına dair bilgimiz yok. Görüşme gerçekten müzakereye yönelik mi, yoksa sadece bir görüşme mi henüz bilmiyoruz. Şu da bir gerçek, AKP Hükümeti sıkışmış durumda. Önümüzde yerel seçimler ve yeni anayasa süreci, Başbakan’ın başkanlık durumu ve Ortadoğu’da gelişen bir savaş süreci var. Hükümetin bu durum karşısında Kürtlerle çatışmanın yararlı olmadığına dair hesapları var. Sonuç olarak açıklamaları beklemekte yarar var.
GÜRKAN: KÜRT HALKININ TEMEL TALEPLERİ DİKKATE ALINACAK MI?
Selma Gürkan (EMEP Genel Başkanı): Görüşmelerin başlaması olumlu, ancak bu olumluluğun devam edebilmesi için görüşmelerin neye dayandığını bilmemiz gerekiyor. Çünkü henüz hükümet cephesinden sorunun çözümüne dair hangi adımların atılacağına ilişkin açıklama yapılmadı.
Bu görüşmeler sonucunda umarız ki Kürt halkının talepleri karşılanır. Çünkü esas olarak bu durumda çözüme katkı sunulur. Örneğin BDP milletvekillerinin verdiği anayasa önergesi, kamuda ve savunmada anadilin kullanılması, Kürt halkının kimliğe dayalı kamuda ve savunmada anadilin kullanılması, Kürt halkının statüsü, bir kimlik olarak tanınması, özerklik, KCK operasyonlarının sona ermesi, koşulsuz genel af ve Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması… Bu konularda hükümetin tavrı nasıl olacak, bilinmesi gerekiyor. Bu taleplerin dikkate alınması üzerinde yapılacak görüşme olumlu olacaktır.
ERSOY: AKP’NİN BAŞKA BİR NİYETİ VAR
Oya Ersoy (Halkevleri Genel Başkanı): İçeri hakkında bir bilgiye sahip değiliz. Biliyorsunuz AKP açılım politikaları, demokrasi vaatleriyle iktidara gelen ancak 10 yıl boyunca Türkiye halklarına zulüm ve talan politikaları dışında iyiliği dokunmayan siyasi bir iktidar. Özellikle son iki yıldır ırkçılık ve mezhepçilik konusunda ciddi bir strateji yürütüyor. Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, AKP iktidarı adına yapılan her konuşmada barışın değil savaşın dili kullanılıyor.
Diğer yanı ise bir taraftan açılım politikaları denilirken diğer yandan KCK operasyonları adı altında Kürt halkının seçilmiş siyasetçileri, belediye başkanları tutuklandı. O nedenle şu anki görüşmelerden şunları çıkarabiliriz. Birincisi, hükümetin Kürt sorununu çözmek dışında başka niyetlerinin olduğunu gösteriyor. İkincisi, sonuç itibariyle bu ülke topraklarında 30 yıldır bir savaş yaşanıyor ve bu savaşın Türkiye topraklarında yaşayan halklara en küçük bir yararı yok. Tersine ölüm, kan, kin ve nefreti büyütmüş, evleri ölümlerle doldurmuştur. O nedenle Kürt halkının demokratik ve siyasi taleplerinin karşılanması önemlidir.
Dê Sibe Naveroka Kombûna Navbera Ocelan û Turkiye Bihê Aşkirakirin – Peyamner
Partîya Aşitî û Demokrasî (BDP) ragihand, ku dê sibe naveroka kombûna berpirsên BDP û Ebdullah Ocelan aşkira bikin.
Li angora reporteka rojnameya Tudey Zeman a Turkiyeyî, roja pêncşembiya derbasbûyî berpirsên BDP Ayla Akat Ata û Ehmed Turk li Îmralî, serdana Ebdullah Ocelan Kirin.
Roja şembiya derbasbûyî jî berpirsên BDP ragihandin, ku dê roja dûşembiya bihê naveroka evê kombûna han li bajêrê Ankara aşkira bikin.
‘Silahlar sustu ve kilit açıldı’ – Dengê Azad
Önümüzde bir IRA örneği var. Bugün bile barış sürecine karşı olanlar var ama ortaya konan irade şiddeti bitirdi.
Ezgi Başaran’ın, Radikal ’de Kasım 2010’da yayınlanan ‘Onlar nasıl çözdü’ başlıklı yazı dizisinde, dünyadaki çatışmalı durumların çözüm süreci mercek altına alınmıştı. radikal.com.tr’de tamamına ulaşabileceğiniz bu yazı dizisinde, Başaran, barış görüşmelerinde dönemin İngiltere Başbakanı Blair’in karşısında oturan Kuzey İrlandalı siyasetçi ve Sinn Fein partisi lideri Gerry Adams’la da bir röportaj yapmıştı. “Silahlar susunca krizin kilidi açıldı diyen Adams’ın aktardıkları oldukça çarpıcıydı: “Askeri bir kördüğüm vardı, yani ne IRA İngiliz ordusunu ne de İngiliz ordusu IRA’yı yenebiliyordu.. Savaş sonsuza kadar sürebilirdi. Savaşın en büyük tehlikelerinden biri savaşanların anlık eylemlere takılması, bir adım geri çekilmeyip büyük resmi görememesidir. Bunu başardığımızda IRA’yı silah bırakmak konusunda ikna edebildik. Silah bırakmadan sonra politik krizin kilidi açıldı. Bugün bile İngiliz istihbarat servisinde ve ordusunda barış sürecine karşı güçler mevcut. Blair onlardan farklı düşünebildiği ve şiddeti bitirebileceğine inandığı için başardı.
Şiddeti hiç seçmediler
İspanya hem Bask hem de Katalan sorunu yaşıyor. Bask’ın bağımsızlığı için mücadele eden ETA silahlı mücadeleyi yakın zamanda bıraktı. Katalan milliyetçiler arasında ise Basklardan farklı olarak, sorunun şiddetle çözümünü savunan olmadı. Türkiye ’nin eski Madrid Büyükelçiliği Müsteşarı Akın Özçer’in deyimiyle burada altının çizilmesi gereken husus şu: Siyasi ve kültürel hakların tanınmasıyla bir devletin bütünlüğünün bozulması, milletin ayrışması ve parçalanması mümkün değil.
Ateşkes sözü artık yetmiyor
İnsan hakları avukatı Brian Currin Güney Afrikalı ve ülkesinin apartheid rejiminden demokrasiye geçişine tanıklık etti. “Taraflar halklarına yüzlerce kez usanmadan şu mesajı vermeli: İki taraf da barış istiyor ve barış ilan edilmesi için canla başla çalışıyor. O yüzden ateşkes önemlidir, o yüzden şiddeten uzak durmalıyız diyor ve ekliyor: “Türkiye hükümeti, hatta Meclis’teki partiler, Kürtleri temsil eden partiyi desteklemeli. Halkı ikna etmeden masaya oturmanın ne anlamı var.
Hükümet Yetkilileri: Çözüm İçin Kararlıyız – Bianet
İmralı görüşmeleriyle ilgili konuşan Bozdağ, Arınç, Bağış ve Çelik çözüm için kararlı olduklarını, süreç olumsuz sonuçlanırsa bedelini iktidarın ödeyeceğini ve tüm partilerin yapıcı tavır takınması gerektiğini belirtti.
Hükümet yetkilileri, bugün İmralı görüşmeleri hakkında yaptıkları açıklamalarda çözüm için kararlı olduklarını, süreç olumsuz sonuçlanırsa bedelini iktidarın ödeyeceğini ve tüm partilerin yapıcı tavır takınması gerektiğini belirtti.
Bozdağ: Olumsuz sonuçlanırsa bedeli iktidar öder
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AKP’nin Yozgat’ta düzenlediği Danışma Meclisi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada eğer bir risk varsa bunu hükümetin üstlendiğini söyledi ve “Bu süreçte sonuç alınmazsa gövdesini taşın altına koyan bedel öder. Bedel varsa ödeyecek iktidardır. Yapıcı bir durum olursa bundan herkes faydalanır” dedi.
Son zamanlarda herkesin İmralı görüşmeleriyle ilgili yorumlar yaptığını söyleyen Bozdağ, “Yapması da lazımdır çünkü bu sürecin Türkiye’nin hayrına sonuçlanması, silah bıraktırma hedefini temin ederek sonuçlanması hepimizin menfaatinedir” diye konuştu. Siyasi partilerin yapıcı bir tavır takınması gerektiğini belirtti.
Arınç: Yapmak zorunda olduklarımızdan biri
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MÜSİAD Bursa Şubesi’nin 17. Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşmada çözüm için her şeyi yapacak durumda olduklarını söylerken “Bugünlerde yapılanlar da yapmak zorunda olduklarımızdan biri” diye konuştu. Bunun olumlu sonuçlanacağını ve ülkede kardeşliğin hakim olacağını söyledi.
“Terörle mücadele” adına çok fazla masraf yapıldığını ifade eden Arınç, konuşmasına şöyle devam etti:
“Buna ihtiyaç duymasak biz bunlarla neler yapabiliriz hiç düşündünüz mü? O yüzden istikrar huzurdur. İstikrar barıştır. Benim ülkem ne güzel bir ülke, hiç ayrımcılık yok. Kıyafetimden, inancımdan dolayı kimse bana hor bakmıyor. Benim önüm açık, kimse benim önümü kapatmıyor. ‘Bu ülkede farklılık varsa bu bir zenginliktir’ demek, ne kadar güzel bir şey bilebiliyor musunuz siz?”
Çelik: Çözümden yanayız
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bir televizyon programında “İmralı’daki adam mutlu olsunun peşinde değiliz, çözümün peşindeyiz. Şartımız gayet açık. Silahlar bırakılmalı” dedi.
“Bir ateş var mı? Var. Bu ateşi söndürmemiz gerekiyor. Ateşi söndürmek için ateşe yaklaşmak gerekiyor. Yangının sönmesini bütün millet istiyor mu? En çok da bölge halkı istiyor. Hükümetlerin amacı bu yangını söndürmektir. Bu meselede yeni bir süreç başladı.
“Tabii ki biz hayalperestlik ya da macera peşinde değiliz. Çözümden yanayız. Çözüm şahsa endeksli falan da değil. Biz 75 milyonun mutluluğundan yanayız.”
Bağış: Muhalefet destek vermeli
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ‘nun “hükümete yeni kredi açtık” sözlerini değerlendiren Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, CHP’nin çözüm için somut bir öneride bulunmadığını söylerken, “Hükümetimiz bu konuda kararlıdır. Bütün muhalefet partilerimizin bu sürece destek vermesi gerekir. Türkiye’de kanayan yaranın bir an evvel durması gerekir” cdci.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş “Bu sorunun çözülebilmesi için elimizden gelen her türlü gayretle, güçle çalışıyoruz. Herkesin aynı şekilde elini taşın altına sokması lazım. Herkesin dilini ve elini bu kanlı oyundan çekmesi lazım” dedi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise İzmir’de yaptığı açıklamada, ülkenin birliği ve bütünlüğü için çalıştıklarını söyledi.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info