KDP, Başûrê Kurdistan Bölge Parlamento seçimlerine hile karıştırmak için uzun süredir yoğun bir çaba sarf ediyor. 9 Ekim 2024’te Hewlêr’in Selahaddin ilçesinde MİT bölge sorumluları ve Parastin yöneticilerinin katılımıyla gizli bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, 20 Ekim’de yapılacak parlamento seçimlerinde sistematik bir şekilde hile yapılması ve sonuçların manipüle edilmesi amacıyla özel bir ekip oluşturuldu. Edinilen bilgilere göre, toplantıda KDP’nin seçimleri nasıl kazanabileceği üzerine tartışmalar yapıldı ve seçime dair hazırlıkların detayları ele alındı. Seçimlerin nasıl manipüle edileceği ve hile yapılacağı üzerine çeşitli planlar konuşuldu ve bu iş için özel kişiler görevlendirildi.
HİLE VE MANİPÜLASYON EKİBİ
Önceki seçimlerde usulsüzlüklerinin açığa çıkması nedeniyle endişe yaşayan KDP, Mensûr Barzani’nin talimatıyla, Sidad Barzanî öncülüğünde özel bir ekip kurulmasına karar verdi. MİT-KDP işbirliğiyle yapılan toplantıda, seçim hilelerinin deşifre olmaması için Süleymaniye ve Halepçe’de kirli bir planın devreye sokulması kararlaştırıldı. Süleymaniye’de, Bilind Mîralî’nin öncülüğündeki bir ekip, KDP parti çalışmaları adı altında Parastin için faaliyet gösterecek. Toplantı sonrası harekete geçen Parastin üyeleri, seçimlerde kullanılacak oy pusulası ve kartlarla hile yapmak için kart kontrol cihazlarından sorumlu Elî Reşîd ile görüştü.
Söz konusu seçimler, Irak il meclisi ve parlamento seçimlerine benzer şekilde elektronik doğrulama cihazları kullanılarak gerçekleştirilecek. Bu süreçte seçmenlerin biyometrik kart kayıtlarının okunması, parmak izlerinin karşılaştırılması ve oy kartlarının “QR kodunun” okunması sağlanacak.
KDP’NİN HAYALİ SEÇMENLERİ
En son 2018 genel seçimlerinde KDP, kamuoyunun gözleri önünde büyük usulsüzlüklere imza attı. KDP’nin seçim hilesindeki en büyük iddialardan biri, olmayan seçmenler veya naylon nüfus üzerinden oy kullanılmasıydı. Rojava, Bakur ve Rojhilat’tan gelen birçok kişinin de oy kullanması bu iddialara eklendi. Seçimlerin gerçekleştirilmesi için görevlendirilen Irak Yüksek Seçim Komisyonu’nun ilk araştırmalarında yaklaşık 400 bin sahte seçmen tespit edildi. Ayrıca, KDP’nin azınlık kotası adı altında elde ettiği 11 kürsünün daha seçimler yapılmadan geri alınması, partinin en büyük endişelerinden biri haline geldi. Yasalara göre 30 bin oy 1 kürsüye karşılık gelirken, 400 bin sahte seçmen yaklaşık 13 kürsüye denk geliyor. Sahte seçmen listelerinin, sahte kimlikler ve ölü seçmenlerden oluştuğu iddia ediliyor.