13 Aralık 2013 Cuma Saat 14:20
Türkiye ile Güney Kürdistan arasında son zamanlarda imzalanan petrol antlaşmaları, dikkatleri yeniden Türkiye ile Güney Kürdistan arasındaki ticari ilişkilere çevirdi. Türkiye tarafından Güney Kürdistan’a yapılan ihracat hacmi 10 milyar doları buldu. İhracatın bu kadar geliştiği dönemde, AKP ve Gülen cemaati, ticaret yoluyla Güney Kürdistan’ı sömürgeleri yapma konusunda iddialı görünüyorlar.
Kurumsallaşmayla Hedeflenen Sömürgecilik!
AKP devleti ve Gülen Cemaati, KDP ile imzaladığı ticaret anlaşmaları ile Federal Kürdistan Bölgesini tamamen kendine bağımlı hale getirmiş durumda. Neredeyse bütün ihtiyaçlarını Türkiye’den ihraç eden Güney Kürdistan hükümeti, Gülen Cemaatinin Kürdistan’da kurumsallaşmasına olanaklar tanıyarak, Cemaatin Kürdistan’ı daha rahat bir şekilde sömürmesi için binalar tahsis edip, dernekler açmasında da hiçbir sakınca görmüyor.
Cemaate bağlı İşadamlarının kurumsallaşmaya gittiği Güney Kürdistan’da, birlik adı altında fiili bir şekilde Güney hükümetini kendine bağımlı kılarak, iş sahasını tamamıyla ele geçirmek.
Gülen Cemaati, Federal Kürdistan Bölgesinde TIİAB (Türkiye- Irak İşadamları Birliği) adı altında dernekleşmeye gitmiş durumda. İşadamlarının Türkiye ayağını oluşturanlar tamamıyla ‘Cemaate’ bağlı olan kişilerden oluşuyor. İşadamları grubunun kurumlaşmaya gitmelerindeki en büyük hedef Güney Kürdistan’da ki sermayeyi buradan kontrol etmek ve buradaki sermayeyi de ‘Yeşil Sermayeye’ bağlamak. Gülen Cemaatine bağlı bu işadamları grubunun sorumlularından biride Talip Büyük’ tür.
TIİAB’a bağlı ihale alan işadamlarının çoğu aynı zamanda Türkiye’de bulunan ve Gülen Cemaatine bağlı faaliyet gösteren MÜSİAD üyeleridir.
İhalelerin %90’ı Türk İşadamlarına
Uzun zamandan beridir Kürt işadamları Güney Kürdistan hükümetinden ihale alamadıklarından şikâyetçiydi. İhalelerin %90’ının Türk ve Gülen Cemaati’ne bağlı işadamlarına verildiği artık neredeyse herkes tarafından bilinen bir gerçek. Kürt işadamlarına verilen ihaleler, sadece taşeronluk düzeyinde kalan ihaleler oluyor.
Yusuf Goran
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info