11 Şubat 2011 Cuma Saat 08:06
Tabiat anamız en doğal çözümleri kendi içinde barındırıyor. Doğru şekilde kullanıldığında birçok bitki şifa kaynağıdır. Ancak, bitkiler üzerine çalışma yapan bilim insanları her bitkinin farklı özelliğinden kaynaklı doğru kullanılmasına dikkat çekiyorlar. Bitkilerin faydaları yanında yan etkileri de olabiliyor. Bir bitki bilinçsizce uzun süreli alındığında mide, bağırsak, böbrek ve mesane tahrişlerine yol açabilir. Kronik hastalıkların tedavisinde uygulanan bitki çayı kürlerine zaman zaman 1-2 haftalık aralar vermek şarttır.
Sağlıklı bir insanın güçlü bağışıklık sistemi vardır. Zararlı ve zararsız maddelerin farkını kesinlikle saptayabilir. Bazı bitkilerin deriye değmesiyle de alerjik tepkiler oluşabilir. Şifalı bitki çaylarının kullanımında da çok ender olmakla birlikte, bağırsak mukozasında(sümükdoku) alerjik tepkiler oluşabilir. Bu kişilerdeki belirtiler, mide bulantısı, mide ağrısı ve ishal biçiminde ortaya çıkar. Çay içimine son verildiğinde rahatsızlıklar da sona erer.
Kişi kendi bedenini, metobolizmasını, bağışıklık sistemini tanıdıkça, ona kulak verdikçe hangi bitkinin kendisine zarar ya da yayar verebileceğini takip edebilir. Tekrarlıyalım “her insan aynı zamanda kendi doktorudur .
Şifalı bitkilerin toplanması ve kurutulmasına ilişkin bir kaç uyarı:
Yanlışlıkla zehirli bir bitki toplamamak için, toplanmadan önce, söz konusu bitkinin kesin olarak tanınması gerekir. Bitkiler yağmurlu, sisli ve nemli havalarda toplanmamalıdır. Toplama için en uygun saat ise 10-16 arasıdır. Bu saate kadar güneş yükselmiş ve sabah kırağısı ile nemlenmiş olan bitkileri kurutmuş olacaktır. Temiz ve lekesiz olan bitkiler toplanmalıdır. Kurutulmak üzere toplanan bitkiler yıkanmamalıdır. Kararır ve küflenirler. Bitki toplanan yerlerin, çevre kirliliği etkisine girmemiş olması gerekir.
Bitki yaprakları genç, ama tam gelişmiş olduklarında, çiçekler ise tam olarak açtıklarında, genç ve tazeyken toplanmalıdır. Toprağın üstündeki bitkinin tümü, çiçeklenme aşamasında, meyveler ise tam olarak olgunlaştıklarında toplanır. Kökler, ancak gelişmelerini tamamladıklarında, genellikle ilkbaharda veya sonbaharda sökülmelidir. Ağaç kabukları ise ilkbaharda, genç dallardan soyulmalıdır. Dallar bu mevsimde henüz kurumamış olduğu için, kabuklar daldan kolayca ayrılacaktır.
Şifalı bitkilerin kurutulması için en uygun ortam, havadar ve gölgeli bir yer olacaktır. Güneş altında kurutulmak istenen bitkiler, çiçek, yaprak ve meyvelerinde bulunan uçucu yağları yitirirler. En ideali, bitkileri büyücek bir elek üstüne yatırılarak veya demet halinde saplarından bağlanıp, yüksek bir yere asılarak kurutulmasıdır. Bitkilerin tam anlamıyla kurumasına çok dikkat edilmelidir. Kuruma aşaması sona erdiğinde, bitkiler hava almayan kaplarda, kullanıma hazır biçimde saklanmalıdır.
Şifalı bitkiler toplama sırasında özen gösterilmesi gereken konuların başında, doğayı koruma yer almalıdır. Rastladığınız bir bitki kümesinin tümünü toplamamalısınız ki, bir sonraki mevsimde orada aynı bitkileri yine bulabilesiniz. Çiçeklerini, yapraklarını veya meyvelerini topladığınız ağaçları veya çalı türü bitkileri hırpalamamalısınız, dallarını kırmamalısınız, çayırları, çimenlikleri, çiğneyip ezmeden, dikkatle girmelisiniz. İhtiyacınızdan fazla bitkiyi toplamamaya özen göstermelisiniz. Köklerinden yararlanılan bitkilerin soylarının kurutulmasına katkıda bulunabileceğinizi hiçbir zaman unutmamalısınız. Kesin olarak tanımadığınız bitkileri toplamamalısınız. Bitkinin kalite düzenini hiçbir zaman dışardan bilemezsiniz dolayısıyla zehirli olup olmadığını da bilemezsiniz.
Bitki çaylarının kullanımına ilişkin ise, unutulmaması gereken bir husus bitki çaylarına şeker atılmamasıdır. Çünkü şeker bitki özlerini ve vitaminlerini öldürüyor.
Şimdi de ağırlıkta Kürdistan’da ve gerillanın bulunduğu alanlarda kullanılan bazı bitkileri tanımaya çalışalım. Gerilla denince dağlar akla gelir. Dağlar ise güzelim kekik kokularıyla bilinir. Başta kekikle başlamak kekik kokusunu hatırlayarak okumak rahatlatıcı olacaktır.
Pelin Dicle
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info