16 Ocak 2011 Pazar Saat 14:53
Devlet ve iktidarlar 85 yıllık cumhuriyet tarihinde Kürtçenin bilinmeyen bir dil olduğuna kanat getirebildiler. Diyarbakır 6. Ağır Ceza mahkemesi de bir adım daha ileri giderek KCK tutuklularının yoklamalarından yola çıkarak bu dilin Kürtçe olduğunu tahmin edebildi. Öbür taraftan üniversitelerdeki Kürt gençleri Kürtçenin hayatın her alanında kullanılabilecek kadar yetkin olduğunu kanıtlarıyla ortaya koyuyor. Örnek: PênGAV: Atılım, hamle, adım…
İstanbul üniversitesinde okuyan bir grup öğrencinin çıkarmaya başladığı cep dergi pênGAV, bir bilimsel edebiyat ve sanat dergisi olarak kendini tanımlıyor. Amatör koşullarda son derece yaratıcı ve profesyonel bir dergi hazırlayan grup, Kürtçe konusundaki yetkinlikleriyle de dikkat çekiyor. Derginin içeriğinde ise 87 yıllık Türkiye Cumhuriyeti resmi ideoloji ve ideologlarının bütün tezlerini tarihin çöp tenekesine atacak cinsten. Zira dergide Kürtçe matematikten, bilgisayar tekniklerine, fizyoterapi konusundaki yazılardan edebi ve sanatsal yazılara kadar zengin bir içerik yer alıyor.
KCK DAVASI SAVCILARINA İTHAF OLUNUR
Öğrencilerinin bilimsel, edebi ve sanatsal dergisi olarak kendini tanımlayan pênGAV 4, bilemedin 5 Kürt gencinin bira araya gelerek cep harçlıklarını bir kolektife çevirmesiyle çıkıyor. Dergiyi tesadüfen görmüş olmamız nedeniyle derginin kadrosu ve emekçileriyle daha sonra kapsamlı bir söyleşi yapmayı planlıyoruz. Ancak bu kadar değişik, bu kadar amatör şartlarda bu kadar profesyonel çıkan, üstelik 3. Sayısına kavuşan dergiyi bir an önce haberleştirip KCK davası savcılarının beğenisine sunmak istedik. Onlar Kürtçe’nin bir dil olabileceği tahayyülünde bulunadursun, deyim yerindeyse, ‘bizim çocuklar’ Üsküdar’ı geçeli birkaç sabah oluyor…
pênGAV TAM BİR DERGİ
Kadrosunda Gernas, Peyrew Ronî, İsmetullah Özdağ, Kenanê Nado ve Ümit Eser’in bulunduğu derginin kağıt cinsi, bildiğimiz A4 ebadının ikiye katlanmasından oluşuyor. Kapak tasarımı, dizgi ve mizanpajı, resim seçimi, yazıların içeriğindeki doyuruculuk ve Kürtçenin doğru kullanımın yanı sıra, röportajlar, dosyalar, yorum ve analiz yazılarıyla, karikatür ve bulmacasıyla pênGAV tam bir dergi…
Tamamı Kürtçe olan derginin bu ayki dosya konusu Apê Musa. Profesyonel bir araştırma, Anter’in anıları ve bütün hayatından kesitlerin kaynakça ve dipnotlarıyla yer aldığı dergide, bir de “Koma Xebatên Psîkolojiyê ya pênGAV’ê , (pênGAV Psikoloji Çalışmaları Grubu) da bulunuyor. Grup her ay psikolojinin çeşitli alanlarına ilişkin araştırma, inceleme ve yorum yazıları hazırlıyor. Dergide ayrıca bir de fizyoterapi ve rehabilitasyon konusunda Şevger Cîlo imzasıyla bir yazı bulunuyor. Bilimsel terminoloji dikkate alınarak tamamı Kürtçe yazılan bu yazılar, Kürtçenin zengin ve yetkin bir dil olup olmadığı tartışmalarına da önemli bir cevap oluyor.
62 sayfadan oluşan ve dağıtım yeri de kendisini hazırlayan öğrencilerin sırt çantası olan pênGAV’ın en önemli çalışması ise kuşkusuz Kürtçe matematik ve bilgisayar tekniklerine ilişkin çalışma. İsmetullah Özdağ imzasıyla yayınlanan ‘Kompîtûr’ başlıklı yazı bilgisayar terimlerinin Kürtçe karşılıkları ve tuşlar ile donanımın ne işe yaradığı konuları tamamen bu dille yer alıyor.
Dergi kadrosundan Gernas’ın ‘Goşe’ (açılar) başlıklı yazısı da son derece dikkat çekici. Çok az sayıdaki yazım ve anlam hatalarıyla birlikte açı çeşitleri, açının içaçılar, dış açılar ölçüleri hangi açının hangi derecelerle hangi ismi aldığı ve hesaplamalarının nasıl yapıldığı detaylıca anlatılıyor. Dar açı, dik açı, geniş açı, tam açı… Welhasıl asimile edildiğimiz dilden aklımızda kalanlarla, üçgenlerin iç açılarının toplamı 180’dir, dış açılarının toplamı 360’tır. Kürtçenin bilinmeyen bir dil olduğunu düşünlerin demokrasi anlayışının iç açılarının toplamını okura bırakıyoruz…
Yine Gernas’ın aynı dosya kapsamında ele aldığı bir diğer matematik konusu ise ‘Sêgoşe’ yani üçgenler. Aynı yöntemle üçgenin ne olduğu, açılarının hesaplanması da okura Kürtçe olarak sorunsuz ve kuşkusuz şekilde okuyucuya sunuluyor.
pênGAV ekibinin yaptığı tam da ismi gibi bir pêngav. Bu sıcak ve dolu dolu cep derginin üzerinde bir fiyatı yok. Çünkü korsan çıkıyor. KDV’si de yok, adresi de, bir internet adresi de. pênGAV kolektifinden Baran’ın çantasında tesadüfen gözümüze çarpan dergiyi bulabilenler iki TL ücret, ama daha fazlasını verebilir. Dayanışma ve iletişim için de [email protected] web adresinden iletişime geçebilir. Mail adresini savcılara vermemek koşuluyla…-ANF
İsmail Yıldız
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info