• kurdî
  • العربية
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Bölümler Haberler

MİT’in Yeni Kumpas Planları Devrede- HABER ANALİZ

HALEP- Baas Rejiminin düşüşüyle beraber harekete geçen işgalci Türk devleti bir yandan Halep’te etki alanını güçlendirmeye çalışırken diğer yandan MİT eliyle Kürt bölgelerine yönelik yeni kumpas planlarını devreye koydu.

Yayınlayan Militan Rêhat
11 Şubat 2025
Kategori: Haberler, Politik Analiz
282 6
A A
MİT’in Yeni Kumpas Planları Devrede- HABER ANALİZ
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

Suriye’nin ikinci büyük şehri Halep’in 27 Kasım günü HTŞ tarafından ele geçirilmesiyle eş zamanlı olarak önce askeri olarak ardından siyasi, ekonomik ve diplomatik olarak harekete geçen işgalci Türk devleti Suriye’de kurulan geçici hükümet içerisindeki konumunu güçlendirmeye devam ediyor. Bununla eş zamanlı olarak MİT eliyle Halep’e bağlı Şexmeqsud ve Eşrefiye mahallerine yönelik yeni kumpas planlarını devreye koydu.

MİT’in Suriye’deki tüm kurumları ve stratejik noktaları hem teknik hem askeri hem de altyapısal olarak kontrol altına alma planlamasını başladığı net bir biçimde görülüyor. Halep’in HTŞ çeteleri tarafından alınmasın bir hafta sonra MİT’e bağlı, özellikle izleme, dinleme ve takip yapan, istihbarat birimi mensuplarından oluşan bir grup Halep’e girerek Syriatel, MTN ve telefon şirketlerinde konumlandırıldı. MİT’e bağlı bu grubun Halep’te genel telefon takibi yapmak amacıyla konumladıkları öğrenildi.

SALDIRI ZEMİNİ HAZIRLANIYOR!

Şimdiye kadar HTŞ güçlerinin Kürtlerin yaşadığı Halep’in Şex Meqsud ve Eşrefiye mahallerine yönelik geniş kapsamlı bir saldırısı ya da Kürtleri bu bölgelerden çıkarmaya dair bir girişimleri olmazken işgalci Türk devletine bağlı El Emşat ve Süleyman Şah çete grupları birçok kez sızma ve saldırı girişiminde bulundu. Tüm saldırılar Şex Meqsud ve Eşrefiye öz savunma güçleri tarafından geri püskürtüldü.

Bu saldırılarıyla amacına ulaşmayan işgalci Türk devleti bir kez daha MİT’i devreye koyarak sonuç almaya çalışıyor. Güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre MİT Halep şehrinde HTŞ içerisine konumlandırdığı Ebu Malik adlı çetebaşı ve denetimindeki çeteleri Halep içerisinde sivillerin çoğunlukta olduğu bölgelerde büyük patlamalar yapmaları için görevlendirdi.

Yapılması planlanan patlamalarla eş zamanlı olarak MİT’in özel savaş organları ve çetelere ait kanallar üzerinden patlayıcıların, Şex Meqsud ve Eşrefiye mahallelerinden geldiği ve saldırının bu mahallelerdeki Kürt güçleri tarafından yapıldığı algısı yaratılarak bölgedeki Öz savunma güçlerini suçlamayı amaçlamaktadır. Böylece HTŞ içerisine entegre edilen çete gruplarının eliyle Kürtlerin yaşadığı Şex Meqsud ve Eşrefiye mahallelerine yönelik saldırıların zemini hazırlanmış olacak.

Daha önce de aynı kişiye, Suriye kıyısındaki Tartus şehrinde siviller arasında bir aracı patlatma görevi verilmişti. Bu saldırı, eski rejim kalıntılarını suçlamak ve Heyet Tahrir el-Şam’ın bu bölgeye girişini meşrulaştırmak amacıyla gerçekleştirilmişti.

Yine MİT tarafından görevlendirilmiş uzman suikastçi çetelerin Elirmon kavşağı, Şex Meqsud ve Eşrefiye civarındaki sivilleri hedef almaları talimatı verildiği öğrenildi. Bu şekilde Öz Savunma Güçlerinin karşılık vermesi ile çatışma zemini de oluşturulmuş olacak.

MİT ANKARA’DAKİ AMERİKAN ELÇİLİĞİNDE KUMPAS RAPORUNU SUNDU

5 Şubat günü Amerika’nın Ankara Büyükelçiliğinde MİT yetkililerinin ABD’li heyet ile gizli bir görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi. Yapılan görüşmede MİT yetkililerinin ABD’li heyete Halep’teki Kürt bölgelerine ilişkin bir rapor sunduğu bildirildi. Sunulan raporda “Kürt güçlerinin daha önce Halep ve kırsalında konuşlanmış olan İran unsurlarıyla iş birliği yaparak diğer mahallelere saldırı düzenlemeye ve hakimiyet kurmaya hazırlandığı iddia edildi. Heyete, Halep ve köylerinde istikrarsızlığın önlenmesi amacıyla Kürt güçlerinin bu mahallelerden çekilmesi gerektiği ve kamu güvenliği için bu mahallelere yeni Suriye hükümetinin giriş yapmasının zaruri olduğu” belirtildi.

ŞİMDİYE KADARKİ GİRİŞİMLER BOŞA ÇIKTI

İşgalci Türk devletinin Şam ile Rojava Demokratik Özerk Yönetimi arasında gelişen veya gelişebilecek görüşmelere müdahale ederken diğer yandan Rojava Özerk Yönetimini ve QSD güçlerini karalamak için birçok girişimde bulundu.

Bilindiği üzere 10 Ocak 2025 tarihinde Suriye Arap Haber Ajansı (SANA), Halep’te bir bombalı aracın ele geçirildiğini ve bunun QSD denetimindeki kuzey ve doğu Suriye bölgelerinden geldiğini iddia etmişti. Elle konulmuş gibi tespit edilen araca dair herhangi bir inceleme yapılmadan direkt QSD güçlerinin suçlanması MİT’in kendisine bağlı çete gruplarının eliyle hazırlanmış bir senaryo olduğu tez zamanda ortaya çıktı.

Olaya ilişkin QSD Basın Merkezinin: “Bu suçlamaların yanlış, erken ve olgusal kanıtlardan veya şeffaf soruşturmalardan yoksun olduğunu teyit ediyoruz. Kontrolümüz altındaki bölgeler ile Halep’i ayıran bölgelerin Türkiye ile bağlantılı paralı asker gruplarıyla (çete grupları) dolu olduğu iyi bilinmektedir. Bu grupların güvenliği ve istikrarı bozmak ve güçlerimiz ile Şam’daki Askeri Harekât İdaresi arasındaki devam eden diyaloğun beslediği olumlu atmosferi sabote etmeye çalışmaktadır.” şeklindeki açıklaması MİT eliyle hazırlanan kumpası boşa çıkardı.

Militan RÊHAT

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Etiketler: ABDEşrefiyeHalephtşKumpasKurtlerMITQSDROJAVAŞex Meqsud
Önceki yazı

Minbic Patlamalarının Faillerini Açıklıyoruz- ÖZEL HABER

Sonraki Haber

PKK’den 15 Şubat Komplosuna İlişkin Açıklama

Benzer Haberler

Önder APO: Çözüm İçin Kürt-Türk İlişkileri Tarihsel Olarak Anlaşılmalı
Özgürlük Perspektifleri

Önder APO: Çözüm İçin Kürt-Türk İlişkileri Tarihsel Olarak Anlaşılmalı

7 Mayıs 2025
Tüm Egemen Güçlerin Politikalarını Şekillendiren Enerji Rekabet Alanı: Doğu Akdeniz!
Politik Analiz

Tüm Egemen Güçlerin Politikalarını Şekillendiren Enerji Rekabet Alanı: Doğu Akdeniz!

6 Mayıs 2025
MİT Korucuları Başur Kürdistan’a Geçiriyor- ÖZEL HABER
Haberler

MİT Korucuları Başur Kürdistan’a Geçiriyor- ÖZEL HABER

5 Mayıs 2025
Sonraki Haber
PKK’den 15 Şubat Komplosuna İlişkin Açıklama

PKK’den 15 Şubat Komplosuna İlişkin Açıklama

Öne Çıkan Yazılar

  • Önder APO: Çözüm İçin Kürt-Türk İlişkileri Tarihsel Olarak Anlaşılmalı

    Önder APO: Çözüm İçin Kürt-Türk İlişkileri Tarihsel Olarak Anlaşılmalı

    522 Paylaşım
    Paylaş 209 Paylaş 131
  • Tüm Egemen Güçlerin Politikalarını Şekillendiren Enerji Rekabet Alanı: Doğu Akdeniz!

    522 Paylaşım
    Paylaş 209 Paylaş 131
  • Ortadoğu’da Stratejik Değişimler ve Statüko Çabaları- 1

    548 Paylaşım
    Paylaş 219 Paylaş 137
  • MİT Korucuları Başur Kürdistan’a Geçiriyor- ÖZEL HABER

    523 Paylaşım
    Paylaş 209 Paylaş 131
  • Ortadoğu’da Stratejik Değişimler ve Statüko Çabaları- 3

    523 Paylaşım
    Paylaş 209 Paylaş 131

Önerilenler

Önder APO: Çözüm İçin Kürt-Türk İlişkileri Tarihsel Olarak Anlaşılmalı

Tüm Egemen Güçlerin Politikalarını Şekillendiren Enerji Rekabet Alanı: Doğu Akdeniz!

MİT Korucuları Başur Kürdistan’a Geçiriyor- ÖZEL HABER

Ortadoğu’da Stratejik Değişimler ve Statüko Çabaları- 3

Ortadoğu’da Stratejik Değişimler ve Statüko Çabaları- 2

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç