• kurdî
  • العربية
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Haber
  • Makale
  • Araştırma
  • Politik Analiz
  • MİT Gerçekleri
  • Tüm Bölümler
    • Anketler
    • Duyurular
    • Röportaj
    • Editörden
    • Ekoloji
    • Ekonomi
    • Kadın
    • Gençlik
    • Dış Basından
    • Kürdistan Tarihi ve Dili
    • Kim Kimdir?
    • Basın Bültenleri
    • Basından Seçmeler
    • Kronoloji
    • Belge
    • Dizi Yazı
    • Okuyucudan
    • Özgürlük Perspektifleri
    • Serbest Yazılar
    • Teknoloji
    • MİT Gerçekleri
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa Bölümler Basından Seçmeler

Mart Ayı Gündemine Öcalan Damga Vurdu

Yayınlayan Lekolin
15 Mart 2020
Kategori: Basından Seçmeler
247 19
A A
Mart Ayı Gündemine Öcalan Damga Vurdu
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın

03 Nisan 2013 Çarşamba Saat 08:54

MTM’nin yaptığı araştırma sonucunda, 12 bini aşkın haber ve yazıda geçen Newroz kutlamalarına, Abdullah Öcalan’ın mektubu damga vurdu.

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) hazırladığı rapora göre, Mart ayı içerisinde medyada en fazla yer alan konular arasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mesajının okunduğu Diyarbakır Newroz’u, İmralı görüşme notlarının basında yer alması ve İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi oldu.

Mart ayı siyaset gündemine damga vuran kişi, olay ve konular belli oldu. Medya Takip Merkezi’nin (MTM) hazırladığı rapora göre, Mart ayında medyada en fazla yer alan konular,  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tarihi mesajının okunduğu ve yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığı 21 Mart Diyarbakır Newroz’u, İmralı görüşme notlarının sızdırılması ve İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi oldu. Diyarbakır’da 21 Mart’ta düzenlenen Newroz Kutlaması, ayın siyaset gündeminde ses getiren olaylarından biri oldu. MTM’nin gazeteler, dergiler, TV’ler ve internet medyası üzerinden yaptığı araştırma sonucunda, 12 bini aşkın haber ve yazıda geçen Newroz kutlamalarına, Abdullah Öcalan’ın mektubu damga vurdu.

Öcalan’ın İmralı’da BDP’lilerle yaptığı görüşmeye ait notların basında yer alması da ay boyunca medyaya en fazla konu olan olaylardan biri oldu. İsrail’in 2010 yılında Mavi Marmara Gemisi’ne yaptığı saldırı üzerine özür dilemesi, Mart ayı gündeminde öne çıkan bir diğer konu oldu.

AKP MEDYADA EN FAZLA YER ALAN PARTİ

Medya Takip Merkezi’nin her ay düzenli olarak hazırladığı ayın siyaset gündemi raporuna göre, Mart boyunca medyaya en fazla konu olan siyasi parti, AKP oldu. Bir önceki aya oranla medya yansımalarında yüzde 11’lik artış yaşanan AKP’nin haberleri arasında, AKP Genel Merkezi’ne yapılan silahlı saldırı öne çıktı.  Kürt Halk Önderi Öcalan ile yapılan görüşmelerle ilgili muhalefet partisinin eleştirilerini alan AKP, toplamda 153 bin 606 haber ve yazıda yer aldı.

CHP İKİNCİ OLDU

Ayın medyada öne çıkan ikinci siyasi partisi CHP oldu. 1 Mart Tezkeresi tutanaklarının yayınlanması için Meclis’e başvuran CHP, Öcalan görüşmeleri ile ilgili iktidarın kendilerine hiçbir bilgi vermediğini belirtti. Çözüm süreci ve yeni anayasa çalışmaları başta olmak üzere gündemdeki konuların ele alındığı olağanüstü bir toplantı ile bir araya gelen CHP Parti Meclisi, toplantının ardından yayımladığı 4 maddelik bildiride Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı süreçle ilgili açıklama yapmaya davet etti. CHP ay boyunca 95 bin 320 haber ve yazıya konu oldu.

BDP AYIN ÖNE ÇIKAN DİĞER PARTİSİ OLDU

Mart ayında medyada en çok yer alan bir diğer siyasi parti BDP oldu. İmralı süreci, İmralı’ya giden partili heyette kimlerin yer aldığı, görüşme notlarının medyada yayınlanması gibi konularla haberlerde adından söz ettiren Barış ve Demokrasi Partisi, medyaya bir önceki aya göre yüzde 9 oranında daha fazla yansıyarak, 64 bin 264 haber ve yazıda yer aldı.

MTM’nin aynı araştırmasına göre, ayın medyada en çok konuşulan siyasi ismi, Şubat ayında olduğu gibi Recep Tayyip Erdoğan oldu. Mart ayında medyada en çok yer alan ikinci siyasi isim ise Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

MTM ‘NİN DERLEMESİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ ŞÖYLE:

* 28 Şubat Postmodern Darbesi, 16. yılında yurt genelinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

* Almanya’nın Stuttgart şehri yakınlığındaki Backnang kasabasında bir apartmanda çıkan yangın sonucu aynı aileden 8 Türkiye vatandaşının yaşamını yitirdiği bildirildi.

* Diyarbakır’da aralarında baro, esnaf odaları, İHD ve MAZLUMDER’in de bulunduğu 159 sivil toplum kuruluşu (STK), Kürt sorununun çözüm sürecine destek verdiklerini açıkladı.

* Kandil’e İmralı mektubunu götüren heyette yer alan DTK Eş Başkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ile Altan Tan, Federal Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

* Küba’daki kanser tedavisinin ardından 18 Şubat’ta ülkesine dönen Venezula Devlet Başkanı Hugo Chavez hayatını kaybetti.

*Türk Silahlı Kuvvetleri, HPG’nin silah bırakması için yürütülen çözüm sürecine yönelik geniş kapsamlı bir çalıştay düzenledi.

* Ahmet Davutoğlu, yakın zamanda Yeni Zelanda ile vizelerin kaldırılacağını bildirdi.

* Diyarbakır’ın Hani ilçesi Topçular Jandarma Karakolu’na, HPG tarafından roketli ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi.

* HPG’nin 19 ay elinde tuttuğu asker, polis ve kaymakamdan oluşan 8 kişi, BDP’li milletvekillerinin yanı sıra İHD ve MAZLUMDER yetkililerinin yer aldığı heyete teslim edildi.

* Papa 16. Benediktus’un 28 Şubat’ta görevinden ayrılmasıyla boşalan makama Papa Francis geldi.

* Adalet Bakanlığı ve AKP Genel Merkezi’ne eş zamanlı silahlı saldırı düzenlendi. DHKP-C’nin düzenlediği saldırıda herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

* BDP Milletvekili Sebahat Tuncel 2011 yılında Silopi’deki Newroz kutlamalarında tokat attığı emniyet görevlisi Murat Çetiner’e 25 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi. – Diha

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info

Etiketler: araştırmakurdiKurdishkurdistanLekolinTurkishTürkiye
Önceki yazı

Guardian: Erdoğan, diktatörlüğe doğru yol alıyor

Sonraki Haber

08-15 Kasım 2016 haftalık haber kronolojisi

Benzer Haberler

Cizre belediyesi AKP’liler tarafından talan ediliyor
Basından Seçmeler

Cizre belediyesi AKP’liler tarafından talan ediliyor

5 Mayıs 2020
NCT: PKK İsveç’in güvenliği için tehdit oluşturmuyor
Basından Seçmeler

NCT: PKK İsveç’in güvenliği için tehdit oluşturmuyor

5 Mayıs 2020
Başkanlık Rejimi ve Ekonomi
Basından Seçmeler

Başkanlık Rejimi ve Ekonomi

5 Mayıs 2020
Sonraki Haber
08-15 Kasım 2016 haftalık haber kronolojisi

08-15 Kasım 2016 haftalık haber kronolojisi

Öne Çıkan Yazılar

  • MİT ve Parastin’dan Askeri ‘Tek Vücut’ Hattı- HABER ANALİZ

    MİT ve Parastin’dan Askeri ‘Tek Vücut’ Hattı- HABER ANALİZ

    533 Paylaşım
    Paylaş 213 Paylaş 133
  • MİT’ten HTŞ’ye Yeni Talimatlar – ÖZEL HABER

    505 Paylaşım
    Paylaş 202 Paylaş 126
  • İnkar Siyaseti Tasfiye Edildi, Sıra Demokratik Toplum İnşasında

    547 Paylaşım
    Paylaş 219 Paylaş 137
  • ‘Yeni Başlangıçlar Kongresi’

    542 Paylaşım
    Paylaş 217 Paylaş 136
  • Hafıza, Umut ve Yeniden Doğuş

    518 Paylaşım
    Paylaş 207 Paylaş 130

Önerilenler

MİT’ten HTŞ’ye Yeni Talimatlar – ÖZEL HABER

MİT ve Parastin’dan Askeri ‘Tek Vücut’ Hattı- HABER ANALİZ

Her Günümüz 15’ Mayıs Duyarlılığıyla Geçmeli!

Hafıza, Umut ve Yeniden Doğuş

HRW: Türkiye Destekli Çetelerin İhlalleri Devam Ediyor

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç