22 Şubat 2013 Cuma Saat 09:42
‘Em li dijî serdestiya zilam dibin yek’ – Dîha
Tevgera Jina Azad û Demokratîk (DOKH), bi minasebeta 8’ê Adarê Roja Jinên Cîhanê daxuyaniyek nivîskî da. Jinan di daxuyaniyê de diyar kir ku polîtikayên AKP’ê yên li hemberî jinê feraseta zilam pêş xistiye û dê li dijî feraseta zilam û sertestiya li hemberî jinê di 10-11-12’e Gulanê de li Amedê “Konferansa Rojhilata Navîn a Jinan” pêk bînin.
Tevgera Jina Azad û Demokratîk (DOKH), bi minasebeta 8’ê Adarê Roja Jinên Cîhanê daxuyaniyek nivîskî weşand. Jinan di daxuyaniye de diyar kir ku îsal di 8’ê Adara 2013’an de bi êşek mezin peşwazî dikin û wiha cih dan daxuyainyê. Jin bi êş û hêrsek mezin 8’ê Adarê pêşwazî dikin. Soza pêşenga têkoşîna azadiya jinan Sakine Cansiz, Fidan Dogan û Leyla Şaylemez soza me ye. Em dê bi biryar soz û doza wan berdewam bikin. Em dê tekoşîna wan mezintir bikin. Em dê li dijî feraseta zilam a serdest bi baweriya azadiyê em dê têkoşîşa şerê azadiyê xurttir bikin.”
‘Şehidê Parîsê şehîdê berxwedana cihanê nin’
Jinan di berdewama daxuyaniya xwe de diyar kir ku komkujiya li Parîsê bi hevkariya Gladyoya Tirk û navneteweyî pêk ahitye û xwestiye têkoşina azadiya jina kurd bişkîne. Jinan, da zanîn ku komkujiya li Parîsê li dijî azadiya jinê pêk hatiye û ev yek nayê qebûl kirin û wiha bedewam kir: “Tifaqa parîsê tifaqa herî qirêj a navneteweyî ye. Ji bo kurdan bê nasname bike û mafê wî binpê bike dixwaze berî her tiştî jina kurd bê vîn bihêle û kole bike. Di sala 2012’an de li Bedlisê li dijî jinên kurd komkujî pêk hat û 15 jinên PKKî hatin qetilkirin. Di 2013’an jî li Parîsê 3 jinên têkoşerê azadiyê hatin qetilkirin. Hikûmeta AKP’ê bi hinceta gerilla hembêz kiriye li dijî nûnertiya Tevgera Jina Azad û Demokratîk a siyasî û Hevserka KCD’ê Birêz Aysel Tugluk û Hevseroka BDP’ê Gultan Kişanak erîşa siyasî pêk anîye. Ev êrîş li dijî misyona jinê ya siyasî ye. Hikûmeta AKP’ê li dijî tevgera azadî û aştiyê şerekî taybet dide meşandin.
‘Bi têkoşîna jinê û kurdan dewletê li Îmraliyê bi Rêberê PKK’ê Abdullah Ocalan re hevditin pêk anîye û reya alikariyêli gelê Rojava vekeriye. Daxwaza azadiya ji bo Birêz Ocalan ji ber baweriya aştiyê û heqiqêtê tê. Divê dewlet helwesta xwe ya li hemberî rêberê me aşkerebike. Divê daxazên gelê kurd ên zimanê zikmakî qebûl bike. Divê daxwaza vîna siyasî û statuya gelê kurd nas bike. Ger ku daxwazên azadiya Ocalan, ziman, nasname û statuyê bê qebûlkirin dê aştiyê pêş bikeve. “
‘Dewlet li hemberî jinê polîtîkaya taybet dimeşîne’
DOKH’ê di berdewama daxuyaniyede bal kişand ser daxaz û armanca têkoşîna gelê kurd û jina kurd û wiha berdewam kir: “Gelê kurd û jina kurd li Kurdistanê dixwaze bi ziman, nasname, statu û mafê xwe yê gerdûnî bijî. Guhertin û azatdiya Rojhilata Navîn bi azadiya Kurdistanê pêş dikeve. Dilê Rojhilata Navîn Kurdistan e. Qirîz ji ber bêstatuya gelê kurd e. Ji bo vê yekê divê berî her tiştî statuya gelê kurd bê nasîn û mîsogerkirin. Hikûmeta AKP’ê bi boneyatundiya li hemberî jinê asteng bike Zagona Navenda Şopandin û Astengiya Tundiyê (ŞÖNİM) amade kir. Bi vê zagonê stargeh û malên piştevanî û şêwirmendiya jinê tasfiye kir. Jin xist nava projeyên xwe yên dewletbûnê. Têkoşîna me a li hemberî van polîtîkayên AKP’ê dê berdewam bike.” DOKH’ê da zanîn ku di serdema ku tundiya li hemberî jinê hezar û 400 buye de tundî û êrîşên li dijî jinên ermenî jî zêde dibin û ev yek bi zanebûn û plan pêş dikeve. Dîsa polîtikayên kurtaj, 3 zarokan û hwd koltiya jinê armanc dike.
‘ŞONÎM, projeya zilam a koletiya jinê ye’
DOKH’ê da zanîn ku projeya ŞONİM’ê polîtîkaya koletiya jinê ye û dixwaze li gorî zagonan rê bide koltiya jinê û bêtir jinê bike koleyê xwe û ji hemû mafê wê dûr bixe û wiha dawî li daxuyaniyê anî: “Ev proje ji bo jinê gefa herî mezin e. Ji bo vê yekê divê jin bêtir xwe bi rêxistin bikin. Ger ku jin li hemberî vê pergala hişmendiya zilamê serdest xwe zane û bi rêxistin bike dê hêz û serkeftinek mezin bi dest bixe. Tevgera jinên Kurdistan û Tirkiyeyê di 8’ê Adara 2013’an dê bi vê zanebûn û hişmendiyê bê pîrozkirin. DOKH bi armanca xwe bêtir bi hêz û rêxistin bike dê di 10-11-12’e Gulanê de “Konferansa Jinên Rojhilata Navin” pêk bîne. Jin dê bi silogana “‘Li Rojhılata Navin Jin Jiyan Azadi’ bi tevlêbûna jinên 20 welatan konferansê pêk bîne.”
Kocaeli Üniversitesi’nde öğrencilere ceza yağdı – Diha
Kocaeli Üniversitesi’nde açlık grevi eylemleri döneminde açıklama yaptıkları için 158 öğrenci hakkında açılan soruşturma sonucunda 30’dan fazla öğrenciye bir yarıyıl uzaklaştırma cezası verildi. Bir üniversitenin denetleme ve disiplin kurulunun bu kadar ağır cezalar vermesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen üniversitenin akademisyenlerinden Doç. Dr. Yücel Demirer, “Bu karara el kaldıran kişiler öğrencilerin yaşamlarından birer yıl almışlardır” dedi.
Kocaeli Üniversitesi’nde (KOÜ) okuyan devrimci, demokrat ve yurtsever öğrencilerin, 12 Eylül 2012’de cezaevlerinde başlayan açlık grevlerine dikkat çekmek ve YÖK’ü protesto etmek amacıyla yaptıkları eylemler nedeniyle Rektörlük tarafından 158 öğrenci hakkında soruşturma açıldı. Soruşturmaların sonucunda 30’dan fazla öğrenciye, bir dönem uzaklaştırma cezası verilirken, geriye kalan öğrencilere de kınama cezası verildi. Rektörlük tarafından verilen cezaları değerlendiren KOÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yücel Demirer, araştırma ve bilim ortamları olan üniversitelerde öğrencilere verilen bu kadar ağır cezaların kabul edilemez olduğunu ifade etti. Bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alan KOÜ İletişim Fakültesi görsel iletişim bölümü 3. sınıf öğrencisi Erhan Şeker ise, “Bütün bunlar öğrencileri sindirmeye yönelik uygulamalardır. Bu soruşturtmalarda da çok açık bir şekilde görülüyor” dedi.
‘Öğrencinin bir akademik yıl kaybetmesi demektir’
Türkiye’deki yasama yargı ve yürütme uygulamalarının üniversitelere de yayılmaya başladığını, üniversite yönetimlerinin kendilerini yargı organı gibi görmeye başladığına dikkat çeken Demirer, “Üniversiteler araştırma ve bilim ortamlarıdır. Bir üniversite denetleme ve disiplin kurulunun bu kadar öğrenciye soruşturma açması ve bu kadar ağır cezalar vermesi kabul edilebilir bir durum değildir” dedi. Üniversitelerde, bilimsel ve özerk düşüncenin hakim olması gerekirken, öğrencilere 6 ay ceza verilmesinin çok ağır olduğunu vurgulayan Demirer, “Genç insanların eleştirel akla enerji verdiği ortamda soru sorma hakkına yönelik bu türden kısıtlamalar, insanların 6 aya varan cezalara çarpıtılmaları son derece ağır. Bir öğrencinin hayatından 6 ay çalınması demektir. Bu öğrencinin bir akademik yıl kaybetmesi demektir. Bu karara el kaldıran kişiler öğrencilerin yaşamlarından birer yıl almışlardır” değerlendirmesinde bulundu.
‘İfade özgürlüğüne yönelik bir sınırlandırma’
Bazı üniversite yönetimlerinin kendini rahatlatmak veya verilen direktiflere uygun davranmak için çok uzun ve ağır cezalar verdiğine işaret eden Demirer, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından verilen bu cezaların da ifade özgürlüğü önünde büyük sınırlandırma getirdiğini kaydetti. Demirer, “Burada teknik bir biçimde, ‘şiddet uygulayan öğrencileri cezalandırdım’ gibi bir örtü altında aslında ifade özgürlüğüne, söz söyleme özgürlüğüne yönelik çok ciddi bir sınırlandırma var. Üniversite kampuslarında böylesine ceza veren bir akıl sadece soru sorma hakkının kendinde olduğunu zannediyor ama üniversitelerde güvenlik güçlerinin tartışılması gerekiyor” diye konuştu.
Hem darp edildi hem uzaklaştırıldı
Bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alan öğrencilerden İletişim Fakültesi Görsel İletişim Bölümü 3. sınıf öğrencisi Erhan Şeker, üniversite yönetiminin, protesto etme haklarını her defasında polis ve özel güvenlik görevlileri ile birlikte zor kullanarak engellediğini belirtti. Açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen eyleme katıldığı için hem darp edildiğini hem de bir dönem uzaklaştırıldığını dile getiren Şeker, “Açlık grevi için yapılan eylemde darba maruz kaldım. Bunun üstüne bir de soruşturma açıldı ve soruşturmanın sonucunda 6 ay uzaklaştırma aldım. Bu kabul edilebilir değil” dedi. Verilen cezalara itiraz edeceklerini belirten Şeker, “Bütün bunlar öğrencileri sindirmeye yönelik uygulamalardır. Bu soruşturmalarda da çok açık bir şekilde görülüyor” ifadelerini kullandı.
Mala ku bingehê şoreşê lê hat danîn – ANF
Di warê dîtbarî de li Kobanî ji xaniyê din ne cuda ye. Wek xaniyên dora xwe ku welatiyên xizan tê de dijîn. Lê 32 sal berê hîmê şoreşê ku îro li Rojavayê Kurdistanê pêk tê hatin avêtin.
Girîngiya xaniyê jî piştî salan şûn de bi têkoşîna ku azadiyê û Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan daye hate fêmkirin. Xanî mala ku Ocala lê dima bû. Ocalan di tîrmeha 1979’an de dema derbasî qada Rojhilata Navîn bûn li Kobanî li vê xaniyê ma. Tu tişt jê neguhere. Dîwarên xanî yên derve wek xwe ne. Lê li hewşê odeyên nû hatine çêkirin. Lê odeya ku Ocalan lê diman ji taybetiyên xwe titşek wenda nekiriye.
LI VÊ XANIYÊ DÎROK HAT NIVÎSÎN
Yên wê demê zarok bûn niha mezin bûne û bûne xwedî zarok. Yên ciwan niha kal bûne û yên kal jî mirine. Lê xanî weke berê ye. Nevaz Aluş ya ku ji Helebê reviya û hat vî xaniyê şopên ku Ocalan li vî xaniyê hiştiye vegot.
Aluş got ku dema Ocalan hat vê xaniyê bavê wê miriye û li mal dayika wî Edlê û birayê wî Enver û Omer diman. Aluş wiha got: “Xizmê me Ethem Akcan serokatî anî mala me. Ne nedizanî kî ye, ji bo çi hatiye. Tenê Ethem dizanibû. Dibe ku ji her du birayên min re gotibe. Ji bilî wan kesî nedizanî. Weke mîvanê me dizanîn. Digotin ji zilma dewleta Tirk reviyaye hatiye vir.
Aluş got ku dayika wê Edlê bûye şahidê wan rojan û got: “Herî baş dayika min dikare wan rojan vebêje. Dayika min di 2006’an de jiyana xwe ji dest da. Şoreşa Rojava nedît. Dayika min digot ‘dema serokatî li vir bû qet dernediket derve. Her tim dixwend û dinivîsî. Zextên dewletê wê demê pir bû. Ji ber wê çend rojan carekê cihê xwe diguhert. Çend rojên dîn disa dihat mala me. Me nedibir malên xerîb. Tenê diçû mala apê te.’ Dayika min got piştre wan Serokatî birina mala me ya gund û 40 rojan li vir maye.
Aluş got ku bi pêşketina têkoşînê re Ocalan hatiye nasîn û got: “Serokatî li mala me û gund gelek tişt nivîsî. Gelek tiştên nivîsibû hiştibû û çûbû. Me xwendin û girîngiya wê dîtin. Me ew parastin. Lê piştre di carekê de deftera wî wenda bû.
ŞOREŞA ROJAVA LI VIR DEST PÊ KIR
Aluş diyar dike ku şoreşa îro ya Rojava ya di tîrmeha 2012’an de dest pê kir, digihêje bandora wan rojan û got: “Serokatî jî di meha Tîrmehê de hatibû vir. Şoreşê jî li vir dest pê kir. Ev şoreş di esasa xwe de bi vê pêngava dîrokî re dest pê kir. Yanî hîmê vê şoreşê 32 sal berê di meha tîrmehê de hatibû avêtin. Şoreş roja ku serokatî hat vir dest pê kir. Me hilberîn 32 sal şûnde girt. Yanî serokatî hat vir pêngav avêt û berdewam kir.
Aluş da zanîn ku kurdên Rojava berê jî têkoşîn dane û got: “Lê ev têkoşîn têra şoreşê nekirin. Ji ber ku şoreş ancax Rêber bikin. Têkoşînên berê dihatin meşandin têrî şoreşê nedikir. Bê guman ji bo şoreşê piştgirî bûye. Lê hêz têr nekiriye.
SEROKATÎ DÎROKA ME LI VIR NIVÎSÎ
Aluş got ku ligel ku dayika wan mir, birayên wî Enwer û Omer ji malê veqetiyan jî dest nedan wê malê û gotin ku carna vala bimîne jî li şûna firotin an jî hilweşandinê em avahiyeke nû jî çênakin. Aluş wiha pê de çû: “Piştî salan şûnde me fêm kir ku dîroka me ji aliyê serokatiya me ve li vê derê hatiye nivîsin. Me meznahiya serokatiyê fêm kir. Dema me meznahiya serokatiyê fêm kir me girîngiya xanî jî fêm kir. Ji ber wê şert û merc çi be bila bibe birayên min ev xanî parastin…
WÊ DEMÊ ZAROK BÛ…
Nevaz Aluş ji bo Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan dibêje : “Ligel me li mala apê min jî dima, ew xaniyan jî wisa sekiniye. Pêşniya xanî hinek nû kirine. Lê odeya ku Ocalan lê maye, wek xwe hiştine. “ Rodîn Mehemet Emîn diyar kir ku dema serokatî çûye mala wan hêj 3 salî bû û got: “Ez wê demê zarok bû. min tiştek fêm nedikir. Dema min hinek tişt fêm dikir, êdî her kesî serokatî nas dikir. Piştî vê bavê min dest neda odeya serokatiyê û kurapê min Ethem Akcan. Ode wisa hişt. Niha em odeyê diparêzin.
Rodîn Mehmet diyar dike ku dayika 5 zarokane û li heman malê bi zarokên xwe re dijî. Mehemet Emîn wiha got: “Wê demê em bi malbata xwe re di bin tirsa rejîma Baas de li vê xaniyî diman. Niha jî me wêneyên serokatî û kurê apê min Ethem li odeyê daliqandiye. Navê hemû zarokên me jî navê wan şoreşgerane. Ji vê xweştir tişt tune. Ev hest wisa ne hêsane mirov bînin ziman. Niha em bê tirs û fikar al û wêneyên xwe didaliqînin.
Emîn got ku ev hîmê li vî malê hatiye avêtin dê bi azadiya kurdên başûr, bakûr û Rojhilat encam bibe û got: “Agirê şoreşê bi derketina serokatiyê li bakur hat pêşxistin. Ev agir li Rojava bi şoreşê encam bû. Rojekê dê bi hemû azadiya kurdan encam bibe. Lê ya girîng divê em xwedî li şoreşa xwe derkevin.
Nevaz Aluş û Rodîn Mehemet Emîn bi hişmendiya zanebûna girîngiya dîrokî ya xanî bi zarokên xwe li wir dijîn. Aluş û Emîn diyar dikin ku divê ev xaniyên ku ji pêvajoyên dîrokî re şahidî kirine bibin muze. Her wiha cihên ku dîrokên gelan lê dest pê kirine her tim wek cihên pîroz hatine dîtin…
Aluş û Emîn diyar dikin ku dîroka kurdan, dîroka jin, şoreş û mirovahiyê dîsa li vir dest pê kiriye…
Sofi: Önder Apo’nun emrindeyiz – ANF
HPG Anakarargah Komutanı Nurettin Sofi, Kürt halkına, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ve gerillaya yönelik gelişecek saldırılara karşı en kapsamlı şekilde direneceklerini belirterek Türk devletinin soykırım politikalarının en kirli şekilde sürdüğünü ifade etti. Sofi “Biz askeri bir gücüz, Önder APO’nun emrindeyiz dedi.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen HPG Askeri Konseyi Toplantısının ardından ANF’ye konuşan Nurettin Sofi, toplantıda 2012 yılını ve 2013 yılında yaşanabilecek gelişmeleri ele aldıklarını ifade etti. Sofi Türk ordusunun şu anki durumunu, gerillanın 2013 yılı hazırlık düzeyini, yine yıl dönümünü yaşadığımız Zap operasyonu ardından günümüze kadar savaşta yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Geçtiğimiz hafta KCK Yürütme Konseyi Başkanı sayın Murat Karayılan örgüt olarak yıllık değerlendirmelerini ele aldıkları toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirtti. Siz de HPG olarak da benzeri bir toplantı gerçekleştirdiniz. Toplantınızdaki çıkan sonuçlar temelinde görüşlerinizi bizimle paylaşırmısınız?
HPG olarak geçtiğimiz ay içerisinde süreci bir toplantı ile değerlendirdik. Son olarak da HPG Askeri Konseyi olarak toplantımızı gerçekleştirdik. Sizin de ifade ettiğiniz gibi PKK ve KCK Yürütme Konseyi toplantılarının ortaya koyduğu tespitler temelinde biz de HPG olarak 2012 yılı pratiğimizi değerlendirdik. Bu temelde önemli bir toplantı gerçekleştirdik.
Toplantımızda önemli kararlar aldık. 2012 yılı başarılarıyla, eksik ve hatalarıyla değerlendirildi. Bizim için hem eğitim, hem karar alma, hem de değerlendirmeydi. 2012 yılı pratiğine HPG olarak devrimci halk savaşı hamlesi temelinde başladık. Zafer yılı olacağını ifade ettik. Yine hem Önder APO’nun hem de Kürt halkının özgürlüğünü gerçekleştirme diyerek sert bir savaş içerisine girildi. Zaten tüm dünya basını da 2012 yılında gerçekleşen savaşı takip etti. 2012 yılı bizim savaş tarihimizde, özellikle de meşru savunma açısından önemli bir yıl oldu. Dolu geçen bir yıl oldu. Yine şahadetler de yaşandı. Mehmet Guyi, Rojin Gevda gibi arkadaşlar yine bu sonlarda Numan Amed gibi komutan arkadaşlarımız, yine yıllardır mücadele içerisinde yer alan kahraman arkadaşlarımızı şehit verdik. Birçok büyük eylem gerçekleşti. Bu eylemlerde de Türk ordusu ağır darbeler yedi. Gerillanın Kürdistan coğrafyası üzerine hakimiyeti gelişti. Devrimci halk savaşı çerçevesinde bir, savaş hamle şeklinde yürütüldü iki, coğrafya üzerinde hâkimiyet sağlandı. İşgalci askeri gücün gelindeki alanlar alan hakimiyeti ile tutuldu. Bu durum en açık bir şekilde Şemzinan’da gözler önündeydi. Şemzinan direnişi 2012 yılına damgasını vurdu. Uzun bir süre hem basında hem de genel kamuoyunda gündem oluşturdu. Türk devleti hem askeri, siyasi ve tüm girişimlerine rağmen alanda hakimiyetini oluşturamadı. Çünkü alan genelde gerillanın eline geçti. Yine Çelê’de Şitazın hamlesi gerçekleşti, Botan’da Beytüşşebap hamlesiyle adım adım Kuzeye doğru gitti. Zagros’tan tutalım da Dersim Munzur’a kadar genel gerillanın hakim olduğu coğrafyada hem güçlü askeri eylemler gerçekleşti hem de coğrafya üzerine hakimiyet gelişti.
TÜRK DEVLETİ AÇISINDAN KAYBEDİLEN BİR YIL OLDU
2012 Türk devleti açısından kaybedilen bir yıl oldu. Devlet çok daraldı. Yazın ortasında gelişen durumları ele almak için özel bir toplantı gerçekleştirdiler. Çünkü hem kamuoyunda hem de basında gelişmelere ilişkin tartışmaların önü açılmıştı. Devlet hâkimiyetini kaybetti. Şemzinan’a ne bakan ne de başka bir hükümet görevlisi gidemedi. Sadece askeri komutanlar geldi, onlar da gece gizli bir şekilde helikopterlerle gelip, karakollarda biraz durduktan sonra aynı gece geri döndüler. Yani ağır darbe yediler.
Halkın büyük bir bağlılıkla gerillaya sahip çıkışı da öndeydi. Bir serhildan halinde Beytüşşebap’ta bu görüldü. Beytüşşebap halkı direniş sergileyerek gerillaya ve gerilla eylemlerine sahip çıktı. Coğrafyaya hakim olan gerilla bazı şehirlerde de hakimiyetini ele geçirdi.
İMRALI DİRENİŞİ YOLUMUZU AYDINLATTI
Bu yılında direnişi her şeyden önce önder APO’nun direnişiyle başladı. Önder APO’nun imralı’daki direnişi bizim yolumuzu aydınlattı, kararlılığımızı güçlendirdi, başarıdaki ısrarımızı arttırdı. Yıl sonuna doğru zindandaki arkadaşların direnişi, 67 gün açlık grevinde kalmaları, zindan tarihinde ilk defa böyle büyük bir sayı ve büyük bir kararlılıkla böyle bir eylem gerçekleşti. Bu eylemle birlikte geçtiğimiz yılı Kürt halkına kazandırdı.
KAYSERİ EYLEMİ 2012’NİN MESAJI OLDU
2012 yılı sert geçti. Gerilla eylemleri devrimci hareketler şeklinde sürdü. Türk ordusuna ağır darbeler vuruldu. Hem Türk başbakanı hem de genelkurmay başkanı gerillanın eylem yapamayacağı yönünde açıklamalarda bulundular. Fakat 2012 yılına baktığımızda gerilla birçok yönden yeni tarz ve taktikler geliştirdi. Sizin de ifade ettiğiniz gibi alan tuttu. Yine vur-kal taktiği izledi. Önceden vurup çekilen gerilla bu sefer vurup kalmayı esas aldı. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bundan sonra gerilla nasıl bir taktik ve tarz izleyecek? Yine Türk ordusunun durumu ortada. Hem yaşanan istifalar hem de kurulmak istenen özel ordunun durumu. Birçok asker istifa etti, çok sayıda general de tutuklandı. Türk ordusunun gerilla karşısındaki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
2011-2012 kışı bizim için biraz ağır geçti. Devrimci halk savaşı özünde 2011 yılında başlamıştı. Mesela Kani Orê eylemi, Hişate eylemi, yıl sonundaki Çelê eylemi vardı ve belli bir sonuç ortaya çıkarmıştı. Gerillanın büyük eylemler yapabileceğini göstermişti. Ondan sonra tarafımızda eksiklikle yaşandı. Düşmanın yeni tekniği karşısında, gerçekten de düşman en gelişmiş tekniği alıyor, bu tekniği almak için de Amerika’ya, İsrail’e ve diğer devletlere büyük tavizler de veriyor. Kış koşullarını fırsat bilen devlet arkadaşlarımıza yönelik operasyon gerçekleştirdi. Cudi’de şehit verdik, Bingöl’de şehit verdik, Garzan’da 15 arkadaşımızı Arjin arkadaşın komutasında şehit verdik. Onun için bu kayıplar bize ağır geldi. Bu kayıplarımız düşman açısında bir moral yarattı. Kendilerini güçlü gördüler ama özünde öyle değildi. Hepsi de bizim kendi eksikliğimizdi. Yaşanan bu kayıplar bizi de yoğunlaşmaya çekti. Bir, şehit arkadaşlarımız şahsında düşmana karşı büyük bir intikam duygusu gelişti. Gerillada fedai ruhunu öne çıkardı. Düşmana karşı büyük bir intikam gelişti ve arkadaşların intikamı için fedai düzeyde bir yaklaşım yapımızda gelişti. Zaten yılın ilk eylemi de Kayseri’de gerçekleşen eylem oldu. Şehit Eriş ve Şehit Andok fedai eylem gerçekleştirdiler. Düşmana karşı olan öfke, kin ve intikam duygusu Eriş ve Andok arkadaşların eylemiyle öne çıktı. Girdikleri polis karakolunda hem silahla çatıştılar hem de arabaya yükledikleri bomba ile şehit düşene kadar eylemlerini sürdürdüler. Bu eylem yılın nasıl geçeceğinin mesajı oldu. Gerillanın düşmana karşı ne kadar kin ile donandığını gösteriyordu.
GENELKURMAY KARAKOLU ZİYARET EDEMEDİ
Unutmayalım halka karşı da siyasi soykırım operasyonlar vardı. Roboski katliamı bütün dünyanın gözleri önünde gerçekleşti ve Roboski de 34 insanımızı şehit verdik. Yaşanan tüm bu durumlar gerillanın düşmana karşı olan öfkesi, kini ve intikam duyguları 2012 yılının bütün eylemlerine yansımasıdı. Hamlemiz Şitazın eylemi ile başladı. Şitazın eyleminde de gözle görünen şey neydi? Fedai ruhuydu. 15 arkadaş kendisine bayrak sararak düşmanın üzerine gitti. Biz bunları kendi içimizde değerlendirdik, eleştirilerimizi yaptık, şimdi de eleştirilerimizi yapıyoruz. Fedai ruh her zaman gerekiyor ama zamanlama, hassasiyet, planlı hareket, hızlı hareket ikinci planda kaldı. Çünkü fedaiceydi. Şehit 15 arkadaşın eylemi de 15 fedai eylemi gibiydi. Şehit Ezda, Şehit Beritan, Şehit Xoşmêr, Şehit Adil bu arkadaşlar kahramanca Şitazın eylemini gerçekleştirdiler. Sadece bu yönden de değil, taktik açıdan da büyük bir çıkış yakalandı. Şitazın’de sadece fedai eylemi öne çıkmadı, coğrafya üzerindeki hakimiyet de gerçekleşti. Karakola eylem oldu ama coğrafyaya hakimiyet gelişti, yollar kontrol altına alındı. Türk genelkurmayı geldi ama karakolu ziyaret edemedi. Sadece karakollu ziyaret değil, Gever Tugayında kaldığı gece de arkadaşlar oraya dönük eylem gerçekleştirdi. Anlaşıldı ki gerillanı eylemleri tek renk veya vur-geri çekil değil de çok zengin, çok fazla taktikle, çok fazla eylemle ve organizeli bir şekilde, koordineli yürüyor. Bu mesaj verildi. Bu durum Şemzinan’da daha güçlü bir şekilde öne çıktı.
YENİLGİYİ İTİRAF EDİYORLAR
Türk ordusunda tutuklanan generaller, İlker Başbuğ gibiler Kürdistan’da çok kirli işler yaptılar. Kürt halkı üzerinde katliamlar yaptılar, faili meçhuller gerçekleştiler. 1984’den geri Kürdistan’da yürüyen savaşın içinde bu adamların çok kirli işleri var. Bunların onlarca kez yargılanması gerekiyor. Ama özünde ne var? Yenilgi var. Yenilginin hesabı, faturası kesiliyor. Orduda bu gelişiyor ve itiraf da ediyorlar. Mesela savaş pilotlarının yüzde onu istifa etti. Başbakanın kendisi açıklama yaptı, artık gönderecek komutan kalmadı, dedi. Hepsi de zindandadır. Bu bir yenilgi durumudur. Şimdi bu hesaplar içinde yenilginin faturası kime kesilecek? Gerilla karşısında yenildiklerini itiraf etmeye gururları el vermiyor ve bu tür hesaplara giriyorlar. Gerçekten de ordunun durumu çok kötü. Kendileri de bunu itiraf ediyorlar.
BİZ ÖZELEŞTİRİ HAREKETİYİZ
Tüm bunlara karşı gerilla da sürekli olarak kendisini yeniliyor. Bizim de eksik ve hatalarımız olabiliyor. 2012 yılında önümüze koyduğumuz hedeflerin hepsini gerçekleştiremez miydik? Doğrudur, biz başardık, düşmana ağır darbeler de vurduk ama hedefimiz daha büyüktü. Hedefimiz de Önder APO’yu özgür kılmak vardı, Kürdistan’a bir statü kazandırmak istiyorduk, orduyu bir bütünen alt edecektik ama bunlar tam yerine getirilmedi. Düşmana ne kadar da büyük darbeler vurduysak da hedeflerimizi gerçekleştiremedik. Ama fedai eylemelerimiz başarılıydı. HPG gerillası ve savaşçılarında fedai ruhu öndeydi. Ama komuta taktik incelikte, planlamada, disiplin boyutunda parçalılık yaşandı. Biz özeleştiri hareketiyiz, eğer başarıyı gerçekleştiriyorsak özeleştiri üzerinden gerçekleştiriyoruz. Değerlendiriyor, özeleştiri veriyoruz. Biz geçen yıla göre değerlendirmiyoruz, hedeflerimize göre değerlendiriyoruz. HPG olarak tarihi görevlerimiz var ve bu görevlerimize göre yaklaşıyoruz. Onun için de eksiklerimizi görüyoruz. Bu toplantımızda da bütün askeri konsey üyelerimiz 2012 yılı pratiğini şehitler karşısında, Önderlik karşısında, Kürt halkı karşısında özeleştirisini verdi. Çünkü daha büyük hedeflerimizi gerçekleştiremedik, başarıyı gerçekleştiremediğimiz için özeleştirimizi verdik.
FEDAİ RUH ÖDE
Şahadetlerimiz de ağırdı. Daha az şehitle sonuç almalıydık. O da bir yönüyle de hem bizim hassasiyetimizden hem de duyarlılığımızla bağlantılı. Bir diğer boyutuyla fedailik var. Birçok arkadaş daha hassas, daha duyarlı olsaydı şehit düşmezdi. Ama o içindeki kin ve fedai ruh çok fazla öne çıktı. Karataş eyleminde de bu durum söz konusuydu. Tamam, karakol düşmeliydi ama Cesur arkadaşın öncülüğünde 15 arkadaşımız şehit düştü. Neden? Planlamaya göre uzaktaki gruplar yerini almalı, düşmanın tepesini vurup kuşatmalı ondan sonra karakol nizamiyesine girerek eylem başlamalıydı. Ama arkadaşlarımız çok sıcaklar. İfade ettiğim gibi o fedai ruh var ya, ben önde gideyim, hedefime hızlı gideyim, diyerek acelecilik yaşanıyor. Özellikle Cesur arkadaş, birçok arkadaş yerini almadan, savunma birlikleri daha yerini almadan O arkadaş sıcakkanlı bir şekilde bombalarla karakola giriyor. Arkadaşlar bu şekilde şehit düşüyorlar. Biz bunu da değerlendirdik. Eğer fedai ruh, daha planlı, taktiğe dayalı, dakik bir şekilde yaklaşılsa daha az şehitle büyük sonuç alınabilirdi. Bu açıdan Önderliğe, halka ve şehitlere karşı bu toplantımızda özeleştirimizi verdik. Bu temelde büyük bir kararlılıkla büyük bir iddia ortaya çıktı.
HPG OLARAK GÖREVLERİMİZİ YERİNE GETİRECEĞİZ
Toplantımızda 2013 yılı için birçok karar da alındı. 2013 yılını bizden istediği temelde en yüksek bir şekilde başarı yılı yapacağız. Sonuç alıcı bir yıl yapacağız. HPG olarak önderliğin ve Kürt halkının özgürlüğü için üzerimize düşen görevleri başarılı bir şekilde yerine getireceğiz. Bunun kararları alındı. Hem 2012 yılının çıkarılan tecrübeleri hem de 2013 yılına doğru giden süreç karşısındaki görevlerimiz temelinde bir karar paketi oluşturuldu.
Taktik olarak da, 2012 yılında coğrafya üzerine hakimiyet gelişti ama bunu daha da geliştirmeli, derinleştirmeli ve daha büyük sonuç almalı. Bu potansiyel biz de var. Bu güç de var ve tecrübe de aldık. İnancım odur ki, Önderliğin düşünceleri ve perspektifleri temelinde halkımızın isteklerini 2013 yılında HPG olarak başarılı bir şekilde yerine getireceğiz. Bu konuda halkımız rahat olsun. Şehitlerimize de verilecek en doğru cevap da bu olacak. Hem şehitlerimizin intikamını alacağız hem de bu yılı zafer yılı yapacağız. Bu toplantımız yolumuzu aydınlattı.
PKK yönetimi toplantısında tespit edilen güncel ve siyasi konular yine KCK Yürütme Konseyi toplantısının süreç karşısındaki gerçekleştirmiş olduğu genel değerlendirmeler de yolumuzu aydınlattı. Bu esaslar üzerinden HPG olarak bu toplantımızda en ileri düzeyde bir hazırlık aşamasına girdiğimizi ifade edebilirim. Bu yıl için hazırlığımız var ve bu konudaki umudumuz devam etmektedir.
ZAP OPERASYONUYLA BAŞLAYAN SÜREÇ STRATEJİKTİR
Türk ordusu Kürt özgürlük hareketine karşı birçok defa imha operasyonu gerçekleştirdi. Bunlardan birisi de bugünlerde yıl dönümünü yaşadığımız ve 2008 yılında gerçekleşen Zap Operasyonuydu. Ama burada Türk ordusu ağır darbeler yiyerek geri çekilmek zorunda kaldı. Zap operasyonu sonrası Türk ordusunun birçok generali ve komutanı farklı farklı davalar adı altında tutuklandı. Ve Türk ordusundan birçok değişiklik yaşandı. HPG olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? O günden bu güne kadar Türk ordusunda ne gibi gelişim ve değişimler yaşandı?
Zap direnişinin yıl dönümü vesilesiyle Zap şehitlerini saygı ile anıyorum. Onların kahramanlıkları ve fadailikleri yolumuzu aydınlattı. Kürt halkı için de büyük bir umut yarattı. Zap direnişinde güney halkımızın da büyük direnişi vardı. Özellikle Amediye, Bamerni ve birçok şehir Türk tanklarına karşı adeta siper oldu ve o tankların gerillanın üzerine gelmesine izin vermedi. Biz o direnişi de selamlıyor ve saygımızı sunuyoruz.
Zap operasyonundan bu güne ve 1 Haziran hamlesi ile başlayan süreç stratejiktir. Önemli bir noktadır. Neden? 2000 yılı sonrası HPG olarak Medya Savunma Alanlarında böyle kapsamlı bir operasyonla yüz yüze geldik. Birçok siyasi ve askeri hesap Zap operasyonu üzerine yapılmıştı. Onların amacı Medya Savunma Alanlarında HPG karargahını darbelemek ve sonuç almak ve Kürt halkı üzerindeki imha konseptini devam ettirmekti. Bunun için de uluslar arası destek ve onay alınmıştı. Büyük bir umutla geldiler. Ama gerçekle yüz yüze kaldılar. Zap’daki tek başarıyı Genelkurmay başkanı Büyükanıt da söyledi, “tek başarımız ordumuzu Zap’tan geri çektik dedi. Bırakalım ilerlemeyi, başarmayı geri çekilme bile onlar için mesele oldu. Öyle ki ne geri çekilebildiler ne de ilerleyebildiler. Aynen kültürcü arkadaşların şarkılarında söyledikleri gibi “suvar hatın, paya çun. Yani gerçek budur.
İLK DEFA ORDU SORGULANMAYA BAŞLANDI
Bütün hesapların boşa çıkması ile Türk ordusunun o reklam yaparak NATO’nun en büyük ikinci ordusu, yenilmez ordu söylemleri ile efsaneleşen yüzü çamura battı. Türkiye’de ilk defa ordu sorgulanmaya başlandı. Öncesinde de Kürdistan’da kaybetti. Ama o zamanlar basın ve medya fazla gelişmediği için gizlemişlerdi. Özellikle ARGK direnişi sürecinde öyleydi. ARGK de birçok ve başarılı eylemler gerçekleştirdi ama gizlediler. O zaman özgür basın fazla gelişmemişti, medya imkanları fazla yoktu ve onun için de o zaman yedikleri darbeleri gizlediler. Ama Zap bütün kamuoyunun gözleri önünde gerçekleşti. Özellikle Kürt medyası ve özgür medya o zaman büyük bir rol oynadı ve gerçekleri tüm kamuoyuyla paylaştı. Öyle olmasaydı kaybedişlerini yine farklı gösterebilirlerdi.
Bu durumu herkesten önce cumhurbaşkanı itiraf etti. Hükümet ve devlet orduyu bir soruşturmaya aldı. Öncesinde Türk ordusunun PKK’ye karşı savaşı için bütün bahaneler meşru idi. Gerillaya karşı savaşıyoruz diyerek hırsızlık yapılıyordu, gerillaya karşı savaşıyoruz diye komutanları mafyalaştı. Bu sınır hatlarında böyle onlarca olay var. Eğer araştırma yapılsa kaç tane komutanın uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı açığa çıkacaktır. Tüccarlarla ortaklardı. Hangi komutan Kürdistan’a gelmişse, özellikle sınır hatlarında, Doğu ve Güney sınırları gibi, komutanlıkları sayesinde buralarda lordlar gibi milyonlarca liralık paralar topladılar ve Kürdistan’da gittiler. Nasıl? Çetelerle, mafyayla ilişki kurdular iş yaptılar bu açıktı. Susurluk araştırmalarında bunun belgeleri var. Ama o zaman kimse soruşturmadı. Faili meçhuller yaptılar, katliamlar yaptılar ama soruşturmadılar. Zap ilk defa soruşturmanın yolunu açtı. Demek ki yenilmez diye bakılan ordunun darbe yediği görüldü ve bu durum da hükümete de cesaret verdi, diğer çevrelere de cesaret verdi ve ordunun faturası kesildi. Öncesinde bırakalım genelkurmayın cezaevine atılmasını hiç kimse o şahsiyetlere karşı söz bile söyleyemiyordu. Onlar için ordu her şeydi.
İMHA KONSEPTİ BOŞA ÇIKARILDI
Türk generallerinin gerilla karşısında yenildiği biliniyor. Ama bugün AKP hükümeti bunu farklı göstermeye çalışıyor. Sanki farklı davalarmış gibi göstererek gerilla karşısındaki yenilgilerini kabul etmediklerini gösteriyorlar. Bunu neye bağlıyorsunuz, bu gerçek nasıl belli olur?
Tabii devletin farklı hesapları var. Olabilir, cunta hesapları da yapmış olabilirler. Türklerin tarihinde bu meşhurdur. 28 Şubat’ı da hesaplarsak her on yılda bir darbe gerçekleşti. 1970’de, 12 Eylül 1980’de darbe oldu, birçok defa muhtıra verildi ve birçok darbe de bu şekilde yapıldı. Türk ordusu kendisini dinlemeyen tüm hükümetleri uyardı. Ya da balans ayarı verdiler. Bu bir gerçek. Hükümetin ordu üzerine gitmesinin cesareti Zap yenilgisi sonrası başladı. Bir bu. İkincisi, hükümet yenilginin sorumluluğunu almak istemedi. Niye 2012 yılı başarı yılı diyoruz? Biz de yaşıyoruz, Kürt halkı da yaşıyor, direniş halinde, gerilla büyük eylemler yapıyor, büyük karakollara yönelik eylemler yapıyor. Ama plan neydi? Plan Tamil gibi yapmaktı. Bütün köşe yazarları açık bir şekilde dile getirdiler, hatta kendileri bile kendi köşelerinde yazdılar, “artık PKK sonrası tartışalım, PKK 2011 yılında olmadı 2012 yılında Tamil gibi yok olacak dediler. Belki biz planlarımızı tam yerine getiremedik ama büyük imha konseptini boşa çıkardık. Bizim ele geçirdiğimiz büyük kazanımlarımız da var. Ama esasta imha planı vardı, bunun için uluslar arası destek alınmıştı, en ileri düzeyde teknik alınmıştı ve bu yönlü bir karar vardı. 2011 yılında bölgesel bir ittifak vardı. Suriye, İran, Irak ile bir ittifak söz konusuydu. Casusan Tepesinde Simko arkadaşların direnişi bu planı boşa çıkarttı. 2012 yılında da uluslar arası güçlerin desteği ile imha planını gerçekleştirmek istediler ama gerilla direnişi öyle bir gelişti ki bırakalım bu planın gerçekleşmesini her şeyi unuttular. Şimdi kimse Tamil’den de söz etmiyor ve kaybedişlerinden söz ediyorlar. Ellerinden çıkan şehirler, hakimiyetini kaybettikleri coğrafya, gerillanın hakim olduğu yollar söz konusu oldu.
ASKER KARADAN HAREKET EDEMİYOR
Devlet kendisini devlet olarak ifade ediyor ve ordusunun olduğundan söz ediyor ama istediği zaman her şehre müdahale edemiyorsa orda devlet yok demektir. Eğer bir devletin ordu komutanları, siyasetçileri bir ülkede rahat gezemiyorlarsa o devlet bitmiş demektir. Şemzinan, Beytüşşebap, Çelê, Dersim, Erzurum’da bunlar yaşandı. Şimdi bütün askeri sevkiyatların uçaklarla yapılması kararını aldılar. Bu ne demek? Artık karadan hareket edemiyorlar ve ellerinden gitmiş demektir. Sözde gelişmiş panzerler, tanklar var, yine bir şehirden başka bir şehre gerçekleşen sevkiyatlardan helikopterler, tanklar, Jemırlar kullanıyorlar ama Kani Orê eylemi yine Bingöl’de gerçekleşen eylemler ispatladı ki coğrafya gerillanın denetimindedir. Onun için mecburen sevkiyatlarını uçaklarla yapacaklar.
PARALI ORDUNUN SONU FİYASKODUR
2012 yılındaki çatışmalarda da görüldü ki Türk ordusu gerillaya karşı genelde teknik kullanıyor. Yine Erdoğan paralı ordu kurdu. Ama görülüyor ki o askerler tek tek istifa ediyorlar. Orduda bir paniğin yaşandığı görülüyor. Gerillaya karşı kullanılan teknik ne kadar başarılı oldu ve ne kadar başarı şansı var?
Özel ordu ya da paralı ordunun sonucu fiyaskodur. Birincisi, hedeflenen asker sayısına ulaşamadılar. Neden? Çünkü biliniyor, Türk devleti bu savaşta haksızdır. Kendine ait olamayan bir coğrafya ve ülkedeler. Haksız oldukları için de yeniliyorlar. Onun için gençler kendilerini bu orduya kaydetmediler. Yani hedefledikleri rakamı yarılamadılar bile. İki, gerillanın gerçekleştirdiği eylemlerde, Şitazın, Rındeke’de, Amed’de, Erzurum’da, Dersim’de yine özellikle Şemzinan’da ispatladı ki bu ordu kaybetti. Belki bu ordunun eğitim kabiliyeti var. Ama para için savaşan insanlar. Bir taraftan ideolojisine bağlı, haklı, iddialı, fedai insanlar var diğer taraftan da fazla para alarak bir memur gibi savaşan insanlar var. Bu başarı getirmez. Tarihte de böyle bir şey görülmemiştir. Eğer öyle olsaydı Ebu Sufyan’ın ordusu başarırdı. Bedevilerin İslam ordusu Ebu Sufyan’ın onda biri kadardı. Ama Ebu Sufyan kaybetti. Neden? Çünkü kararlılık var, ideoloji var, haklı bir dava var. Diğer taraftan sen ne kadar para verirsen ver, kaybeder ve fiyaskoyla sonuçlanır.
MİLYON DOLARLIK TEKNİĞİ ŞEMSİYEYLE BOŞA ÇIKARIYORUZ
Kullanılan tekniği biz de değerlendiriyoruz. Uluslararası güçlerin desteğiyle elde edilen bir tekniktir. Erdoğan’ın tüm diplomasisi, tüm dış gezilerinde savaş uçağı, bir keşif uçağı veya her hangi bir teknik almak için Türkiye’nin her şeyini satıyor. Türkiye halkı bunu bilmeli. Özel ordu adı altında Türkiye’yi satıyorlar. Ne için? Gerilla karşısında başarmak için. Bu durum orduyu biraz ayakta tutuyor. Önceden bizim bazı kayıplarımız oldu. Özellikle tekniğin ilk yoğunlaştığı yıllar 2007-2008-2009 yıllarında kayıplar verdik. Ama yıl yıl, gün be gün tedbir geliştirdik. Mesela birkaç dolarlık bir şemsiye ile milyon dolarlık keşif uçaklarını etkisizleştirip boşa çıkarabiliyoruz. Teknik savaşta önemli bir faktör. Ama en önemlisi insanın inancı, bağlılığı ve iradesidir. Türk ordusu haksız bir ordudur. İktidar çıkarı için bir savaş yürütüyor. Zulüm yapıyor, güç olmak içinde ne teknik gerekiyorsa hepsini kullanıyorlar. Bu şekilde sonuç almak, etkili olmak istiyorlar. Ama savaşın kaderini esasta insanın kendisi belirliyor.
Bu duruma karşı tedbirimiz ne olmalı diye değerlendirdik. Hem gerilla tarzında, hem gizlilikte, hem eylemde, hem vurmalarda tekniğe göre değişiklikler yaptık. Bu değişiklikler önemli ölçüde sonuç da aldı. Biz bu durumu daha da geliştirmek istiyoruz. Biz de HPG olarak bazı teknikleri kullanmak istiyoruz. Bu yönlü çabalarımız da var. Şimdiki gerilla ne karakter olarak çalışmaya katılımda ne de kullandığı teknik bakımında bir on sene öncesinin gerillası değil. İmkanlarımıza göre tekniği en ileri düzeyde kullanmaya çalışıyoruz. Bizim, Türk devleti gibi bize yardım eden, destek sunan, silah veren dost ülkeler yok. Ama kendi imkanlarımıza göre en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Özellikle de ağır silahlar da bunu geliştiriyoruz. 2012 yılında da bu silahların etkisi belli boyutta vardı. Bu konuda gerillanın da belli bir tecrübesi oldu. İnanıyoruz ki önümüzdeki süreçte de imkanlar dahilinde yeni teknikleri devreye koyacağız. Ve sonuç alacağız. Tabii biliyoruz ki önder APO’nun da dediği gibi en büyük teknik insanın kendisidir. İnsanın iradesi, inancıdır. Bu esas üzerinden özel ordu veya teknikle sonuç alamazlar. Zaten kendileri de anladı ki özel ordu ile sonuç alamazlar ki sonuç da alamadılar.
ORDUYA MORAL VERMEK İSTİYORLAR
Şimdi orduyu yenin dizayn etmeye çalışıyorlar. Mesela Erdoğan ameliyat olan generali ziyaret etti. Bu güne kadar Egenekonun savcılarısınız, çetesiniz, teröristsiniz diyorlardı ama ziyaretine gitti. Ondan bir hafta önce Tolon’un annesi ölmüş ve onun taziyesine gitmişti. Onlarca generalin annesi öldü, hastalandı ama ziyarete gitmişti. Nende? Çünkü onlara ihtiyacı var. Anladı ki ordunun morali düştü, ordu komutansız kaldı ve onun için başarısızlığını bu şekilde telafi etmek istiyor. İttifak geliştirmek istiyor. Bu ne kadar gelişir bilemiyoruz ama bunlar çok tutarsız insanlar. Hem öldürüyorlar hem de mezarlarına çiçek gönderiyorlar. O geneller yenilmiş, çok kirli işler yapmışlar ama bir asker olarak onur çok önemli. Hükümet hepsini terörist olarak tutukladı. Zaten yargı, yürütme her şey ellerinde ve o generalleri tutup cezaevine attılar ama sonuçta kendilerini mağdur gösteriyorlar. Bu siyasettir. Başarısızlıklarını telafi etmek için işte o generalleri memnun edeyim de orduya moral vereyim diyorlar. Bu sonuç almaz. Beyhude çabalardır. Ya da o generaller çok onursuz, haysiyetsiz ve asker olarak da bir rolleri yoktur. Bunların Kürdistan’da neler yaptığını tüm dünya biliyor, ne katliamlar, ne kirli işler yaptılar herkes biliyor. O kadar kirli işler yapmış birinin onuru olur mu? Şimdi bir araya gelerek çay içiyorlar.
HER TÜRLÜ GELİŞMEYE KARŞI HAZIRLIKLIYIZ
2013 yılında Kürt sorununun çözümünde demokratik siyasi çözüm gelişmezse HPG olarak nasıl bir duruş içinde olacaksınız?
HPG olarak halkımıza yönelik gelişecek her türlü saldırıyı boşa çıkaracağız. Kürt halkı üzerinde yapılan tüm kirli hesapları, Kürt halkının hakkı olan özgürlüğü yine Kürt halkının önderi bir tecrit içerisinde, dil yasak, eğitim yasak, bir halk olarak kabul edilmiyor, asimilasyon siyaseti bugün entegrasyon adı altında yürütülüyor. Yani halkımız üzerindeki soykırım politikaları en kirli şekilde devam ediyor. Halkımıza, önderliğimize, gerillamıza yönelik gelişecek saldırılara karşı en kapsamlı bir şekilde, devrimci halk savaşı temelinde direneceğiz. Kendimizi de ona göre hazırlıyoruz. Biz askeri bir gücüz, önder APO’nun emrindeyiz. Yine Kürt halkının iradesini temsil eden KCK yönetiminin emrindeyiz. Şu anda hem bölgede yaşananlar ile halkımıza yönelik gelişecek saldırıların işareti var. Operasyonlar her gün devam ediyor. Öyle görünüyor ki 2013 yılı sert bir yıl olacak. Onun için biz her türlü gelişmeye karşı hazırlıklıyız. Halkımıza yönelik gelişecek her türlü saldırıyı boşa çıkartmak için, önder APO’yu özgürleştirmek için, Kürdistan’a tüm dünyada bir statü kazandırmak için, Kürt halkının de diğer halklar gibi kendi toprağında kendi diliyle, özgürce yaşamasını gerçekleştirene kadar direnişimiz devam edecektir. Geçen yıllarda çıkardığımız sonuçlar var. Kahraman şehitlerimizden ilham alıyoruz. İsimlerini sayamayacağım ama yaklaşık 340 arkadaşımız kahramanca şehit düştü. Şehit arkadaşlarımızdan Şehit Mehmet, Şehit Numan, Şehit Rojin en sonda da şehit düşen Cesur arkadaşı saygı ile anıyorum.
ADI GİBİ CESUR BİR ARKADAŞTI
Şehit Cesur adı gibi cesur bir arkadaştı. Yurtsever bir ailenin bir çoğu olarak büyümüştü. Ailesi direnişçi bir ailedir. Babası bu davada şehit düşmüştü. Yine birçok kuzeni bu davadadır. Ailesine, partisine, ailesine yakışır bir şekilde saldırıda şehit düştü. Biz de bu şehitlerimize layık olmak için, halkımıza daha onurlu ve özgür bir yaşamı geliştirmek için kendimizi halkımıza, şehitlerimize ve önerliğimize karşı borçlu görüyoruz. Bu borcumuzu ödemek için de 2013 yılı bizim için fırsattır. Kazanılan büyük tecrübeler ışığında hem sayı olarak hem nitelik olarak gerilla çok gelişmiş durumdadır.
Kürt gençlerinin de köylerde, şehirlerde direnişleri var. En onurlusu Kürdistan gerillasıdır. Yapılan tartışmalara kanmamalılar ve Kürt gençleri en onurlu bir şekilde Kürdistan dağlarında yerini almalıdır. Direniş gücünün içinde yerlerini almalılar. Kürdistan dağlarını özgürlük yuvasına çevirmeliler. Şimdiye kadar da bunun teminatı olarak Kürt halkını savundu. Kürt gençleri için en onurlu şey Kürt halkını ve özgürlüğün savunmaktır. Gençlere çağrımız HPG’de yerlerini almalılar. Bu temelde 2013 yılı direnişine, özgürlük helmesinde, zafer hamlesinde yerlerini almalılar. Gençlere çağrımız budur.
Bir daha 2012 yılı şehitlerimizi saygı ile anıyoruz. Halkımızın direnişini, zindandaki arkadaşlarımızın direnişini selamlıyoruz. Bu direnişlerde ilham alıyoruz, güç alıyoruz. Rojava’da da büyük bir gelişme söz konusu. Orada bir devrim yaşanıyor. Önderliğin düşünceleri ışında bir toplum nasıl özgürleştirilirin örneği Kamışlo’da, Afrin’de, Kobani’de, Serikani’de bugün tüm dünya için bir örnektir. Biz Önder APO sayesinde bir güç olduk, yönetim gücü olduk. Paradigmamız var ve bu paradigmayı dünyanın neresinde uygularsan uygula oradaki insanlar özgürleşir, refaha kavuşur. Demokratik toplum, ahlaki-politik toplum en onurlu bir şekilde inşa edilir. Biz bunda da ilham alıyor ve Rojava’daki direnişi selamlıyoruz. Halkımıza, önderliğimize, şehitlerimize söz veriyoruz ki bize düşen tüm görevleri 2013 yılında layıkıyla yerine getireceğiz ve halkımızı savunacağız. Kürt halkı üzerinde gelişen tüm hesapları ve tüm saldırıları boşa çıkartacağız.
Alîkariya ji bo gelê Rojava didome – Yeni Özgür Politika
Alîkariya ji bo Rojavayê Kurdistanê berdewam dike. Ji Ranyayê 4 wesayîtên alîkariyê ketin rê. Li Nisêbînê jî doh 6 qemyonên bi amûrên alîkariyê barkirî derbasî Qamişloyê bûn.
4 wesayîtên alîkariyê yên li Ranya hatine komkirin ber bi rojavayê Kurdistanê ve hate şandin. Li Nîsêbînê jî alîkariyên hatin komkirin bi 6 wesayîtan ji Qamişloyê re hatin şandin.
4 wesayîtên alîkariyê yên li Ranya hatine komkirin ber bi Rojavayê Kurdistanê ve şandin. Kampanya alîkariya ji bo Rojava ya li navçeya Ranyayê ya Silêmaniyê ji aliyê Tora Alîkariya Rojava (THR) ve hatibû destpêkirin pêr bidawî bû. Alîkariyên li devera Ranya hatin komkirin bi du karwanan şandin Rojava. Karwana yekemîn ya ji 4 wesayîtan pêktê ber bi Rojava ve derket rê.
Endamên kampanya alîkariya Rojava ya navçeya Ranyayê diyar kir ku, karwanê alîkariyê wê îro bigihije sînorê Rojava. Endamê kampanyayê anî ziman ku, alîkariyên ji bo Rojava hatin komkirin dê radestî komîteya kampanyaya alîkariyê ya Desteya Bilind a Kurd bikin.
Alîkariya Mêrdînê gihişt Qamişloyê
Ji aliyê din we alîkariyên ji bo Rojava yên li Qoser û Nisêbînê hatin komkirin bi 6 wesayîtan ji Qamişloyê re hatin şandin. Ji roja ewil hate niha nêzî 210 ton zexîre, derman, mamaya zarokan ji Rojava re hatin şandin. Alîkarê Şaredarê Qoserê Burhan Kurhan berî alîkariyan bişîne li ber Navenda Çandê ya Mîtanniyê daxuyanî dan û diyar kir ku roj roja bi Rojava re ya alîkariyê ye û wiha got: “Em jî weke Şaredariya Qoserê û gelê Qoserê di çarçoveya kampanyayê de me 4 kamyonên alîkariyê anîn Nisêbînê. Em ji bo alîkariyan ji birayên xwe yên Rojava re bişînin li vir in. Di wesayîtan de zexîre heye. Alîkarî ji 18’ê Sibatê heta 4’ê Adarê wê berdewam bikin. Em bang li hemû kesî dikin ku bi gelê Rojava re di nava piştevaniyê de be.”
Alîkariyên hatin komkirin ji Deriyê Sînor ê Nisêbînê re ji Qamîşloyê re hatin şandin. Alîkariyên li baxçeyê Navenda Çandê ya Mîtanniyê hatin komkirin li kamyonan hatin barkirin û şandin Qamişloyê. Wesayît ji aliyê karmendên gumrukê ve hatin kontrolkirin. Di vergerê de jî polîsan wesayît kontrol kirin.
Öcalan’a güveniyoruz – Yeni Özgür politika
AKP’nin kendilerine ulaştırdığı bir çözüm projesinin olmadığını söyleyen Demirtaş, “Biz şu anda Öcalan’a güvendiğimiz için yürüyoruz dedi. Demirtaş, Öcalan’ın sunduğu Yol Haritası’nın AKP tarafından kabul edilmesi durumunda sürecin netleşeceğini vurguladı.
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, hükümette süreç konusunda çok ciddi ve kararlı bir çözüm iradesi ile değişen zihniyet görmediklerine işaret ederek, “Fakat bunu denemeden de anlayamayız. Hükümetin ne yapacağını görmek istiyoruz. İnşallah hükümet köklü bir çözüm önerisi ile ortaya çıkar ve biz de mahcup oluruz. Biz şu anda Öcalan’a güvendiğimiz için yürüyoruz. Hükümetin bize ulaştırdığı bir çözüm politikası yok. Öcalan’ın süreç kazanmak, seçim kazanmak gibi bir derdinin olmadığını biliyoruz. Ama hükümetin böyle bir derdi var” diye konuştu.
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Meclis’te BDP muhabirlerine gündemi değerlendirdi. Demirtaş, Başbakan Recep T. Erdoğan’ın başından beri “Eşbaşkanlar olmaz” şeklinde tartışma yürütmesini doğru bulmadıklarını sürekli ifade ettiklerini belirterek, “Zannediyorum kendileri de yürüttükleri tartışmanın çok doğru olmadığının farkına vardılar. Hatta bazı AKP’liler bize ilettiler ‘Keşke böyle bir tartışma yapmasaydık’ yönünde. Tartışmanın kendilerinden kaynaklandığını biliyorlardı. Biz defalarca ismin önemli olmadığını, kurumun muhatap alınmasının önemli olduğunu söyledik. Hükümette kendilerinin isim belirlemesinin doğru olmadığını gördü. Şu saatten sonra eşbaşkanlar veto edildi diye bir yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Çünkü süreç ilerledikçe aşamalara göre her halükarda eşbaşkanlar adaya gitmek durumundadır” diye konuştu.
Hükümet istedi
Demirtaş, BDP olarak İmralı’ya gitmek gibi bir başvurularının olmadığını, gidilmesini hükümetin istediğini vurgulayarak, “Oslo sürecinde mekanizmayı devlet kurmuştu. Bu defa bizden rica ettiler. Biz de başlangıç aşamasında katkı sunacağımızı söyledik. Şimdi bizi çağıran ve engelleyen kendileridir” dedi. Demirtaş, görüşme sonrası mesajların Kandil’e gitmesini sağlayacaklarını belirterek, “İmralı’dan çıkan heyet illa Kandil’e gidecek diye bir şey yok. Mesajlar için biz yardımcı olacağız” dedi.
BDP’yi temsilen gidiyorlar
İmralı Adası’na gidecek heyette bulunanların BDP milletvekilleri olduğunun altını çizen Demirtaş, “Arkadaşlar dün itibariyle BDP’yi temsil etme hakkını kazanmadı. Dolayısıyla geçmiş mücadele gelenekleri ne olursa olsun BDP’yi temsilen gidiyorlar. Bunun dışında bir tartışma doğru olmaz. İsimlerde bizim açımızdan düşük profilli felan değil. Eşbaşkanlar gitse ne tartışacaksa bu arkadaşlar da aynı şeyi tartışacak” diye konuştu.
Anayasa için uzlaşma
Demirtaş, Anayasa konusunda yaşanan tartışmalara ilişkin görüşlerini ise şöyle anlattı: “Biz BDP olarak despotik bir başkanlık sistemini içeren bir anayasaya asla evet demeyiz. Bize sunulmuş başkanlık önerisi de yoktur. AKP ile kapalı veya gizli görüşmemiz de yoktur. Biz ilkesel olarak başkanlık sisteminin tartışılabileceğini düşünüyoruz. İkincisi sadece Kürtlerin değil herkesin özgürlüğünü garanti altına alan bir anayasa için çalışma yürütüyoruz. Bu ülkeye barışı getireceksek bu sürecin içinde AKP ve BDP olmasın mı? Bundan niye rahatsızlık duyuluyor. MHP ve CHP mi bu ülkeye barış getirecek? Hükümetin veya Kürt muhalefetinin içinde olmadığı barış nasıl ilerleyecek. Sanki biz AKP ile ortak anayasa yapmaya karar vermişiz gibi bir algının olması da bunun yanlış yorumlanması da doğru değil. Biz parti olarak anayasada savunduğumuz ilkelerin arkasında duruyoruz. AKP ve Kürtler savaşsın ama mümkünse ikisi de kaybetsin biz kazanalım diyen bir kesim var. Bir başka kesim ise AKP ve Kürtler çatışsın ama Kürtler kaybetsin diyor. Bir de AKP ve Kürtler çatışsın ama AKP kaybetsin diyen bir kesim var. Bunların hepsi barış tartışmasından rahatsız. Bir de bizim ve Sayın Öcalan gibi, AKP ve Kürtler çatışmasın herkes kazansın diyen bir kesim var. Herkes kendine göre barış tabiri yapmak yerine barışın herkesi kapsayacak demokratikleşme ile olacağını görürse bu daha iyi olur.”
Yol Haritası bize de sunulacak
Demirtaş, diğer partilerde çözüm zihniyetini görmediklerini vurgulayarak, “Hükümette çok ciddi ve kararlı bir çözüm iradesi ile değişen zihniyet görmüyoruz. Fakat bunu denemeden de anlayamayız. Hükümetin ne yapacağını görmek istiyoruz. İnşallah hükümet köklü bir çözüm önerisi ile ortaya çıkar ve biz de mahcup oluruz. 2 aydır bir süreç ilerliyor hükümetin bununla ilgili söylediği kelime ‘Kürt sorunu yoktur’ yönünde. Geri kalan bütün cümleleri silah ve silahsızlanma ile ilgilidir. Buradan bir umut yakalamak mümkün değil. İkinci heyetin görüşme yapmasını önemsiyoruz. Oradan çıkacak Yol Haritası var. Hükümete sunulduğunu biliyoruz. Mutlaka bize de sunulacaktır. Bu Yol Haritası hükümet tarafından kabul görürse biz de yapacaklarımızı netleştiririz ve süreç ondan sonra daha sağlıklı yürür. Biz sürecin netleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Kürtlere statüden vazgeçilmez
Yol Haritası’nın içeriğinin belli olup olmadığının sorulması üzerine Demirtaş, şöyle yanıt verdi: “Kandil ve Sayın Öcalan arasında yapılacak mutabakat bizi bağlar. Kendi aralarında silahla ilgili alacakları her karar bizim destekleyeceğimiz ve arkasında duracağımız karardır. BDP parti programının gereğini yapar. Yol Haritası’nda da buna aykırı bir şey olmaz. Demokratik Özerklik deniliyor. Bu konudaki haberlerin tamamı spekülatiftir. Ne Öcalan ne de başkası Kürtlerle ilgili statü talebinden vazgeçmez. Bir model tartışmasının hayata geçilmesi tartışılabilir. Kürtlerin statü talebinden vazgeçmesi mümkün değil.”
Süreç açık yürütülsün
Demirtaş, İmralı Adası’ndan heyet geldiği zaman en şeffaf süreci ilerleteceklerini, yapacakları değerlendirmenin ardından kamuoyunu bilgilendireceklerini kaydetti. Demirtaş, “Sayın Öcalan’ın önerilerinin ne olduğunu paylaşacaklar. Biz açık yürütülmesi taraftarıyız” dedi.
Polis öldürülürse ne olurdu?
“Görüşmeler Ankara’da olabilir mi?” yönündeki bir soruya Demirtaş, “Biliyorsunuz devlet 12 yaşındaki bir çocuğu taş attığı için içeriye atıyor. Hangi KCK’li gelip burada görüşme yapacak. Nasıl güvenecek. MİT Müsteşarı’nı içeri atıyorlardı, Erdoğan kurtardı. Devlet böyle bir şey yapmak istiyorsa hukuki güvencesini sağlasın ben Kandil’e gidip ikna etmeye çalışırım Ankara ve Diyarbakır’da yapın diye. Bizim için uygundur bu. Ama devlet buna hazır mı? Çok uzak bir ihtimaldir” ifadesini kullandı. Demirtaş, Öcalan ve KCK’nin tamamen örgüte hakim olduğunu düşündüklerini vurgulayar, şunları ekledi: “Hükümet tarafından bu yönde haber pompalanıyor. Ama bu hükümet halen Roboskî konusunda adım atmamıştır. Şahin Öner’i panzer ezerek katletti. Merak ediyorum öyle bir günde Diyarbakır’da PKK bir polisi öldürseydi açıklamalar ne olurdu? Başbakan ne derdi? Herkes, ‘Ne yapıyor bu PKK’ derdi. 19 yaşındaki çocuk katledildi kimse Kürtlerin duygusunu anlamıyor. Herkes ‘Kürtler bu barışa hazır mı? Örgütte ayrışma var mı?’ gibi şeyler soruyor. Kürtler barış istediğini daha nasıl ortaya koysun. Barışı getirmek zorunda olan Kürtler mi? Kürtler mi zulmü yaptı? Barışı getirmek zorunda olan devlettir. Devlet bugün karar versin yarın hemen barış olur. Hükümet buna karar versin neler değişir.”
Doğru adım provoke edilemez
“Hükümet 2 ay önce Öcalan’ı asmıyor muydu” sorusunu yönelten Demirtaş, “Başbakan elinde iple gezmiyor muydu? O zaman biz Öcalan ile görüşeceksiniz dedik. Kıyamet koptu. Ama bir ay sonra Erdoğan bunu açıkladı. Dolayısıyla kamuoyu hazırlanınca oluyor. Kürtlerde barış tedirginliği yok. Kürtler buna hasrettir. Herkes ‘biz savaştan çok çektik’ diyor ama kimse bölgedeki illerde yaşayan Kürtler kadar çekmemiştir. O yüzden Kürtler barışa hasrettir. Doğru adım atılırsa kimse provoke edemez” diye konuştu.
Güvendiğimiz Öcalan’dır
Sürecin nasıl ilerdiği ve AKP Hükümeti’ne ne kadar güvendikleri konusunda Demirtaş, şunları söyledi: “Sürecin nasıl ilerleyeceği görüşme sonrasında netleşir. Takvim var mı bunu göreceğiz. Ama Öcalan kızınca süreç duruyor değerlendirmesi doğru değil. Hükümet adım atınca süreç ilerliyor adım atmayınca süreç duruyor. Bizim gördüğümüz bu. Yani yargı paketi hazırlanıyor ama hiçbir partiye sunulup görüşleri alınmıyor. Hükümet bizimle Oslo sürecinde şu veya bu şekilde görüşürdü. O zaman sürecin içinde değildik. Heyetlerimiz bir araya gelir görüşürdü. 2 aydır tek bir resmi görüşmemiz yok. Provokasyonlara kapalı olma da böyle olur. Biz şu anda Öcalan’a güvendiğimiz için yürüyoruz. Hükümetin bize ulaştırdığı bir çözüm politikası yok. Öcalan’ın süreç kazanmak, seçim kazanmak gibi bir derdiğinin olmadığını biliyoruz. Ama hükümetin böyle bir derdi var.”
Öcalan bu hafta istedi
Demirtaş, yeni isimlerin belirlenmesi sürecini ise şu şekilde anlattı: “Aileye kendisinin söylediği ‘Ahmet Türk, ben ve Pervin Buldan’ın gelmesi konusunda ısrarcıyım. BDP’nin kararını destekliyorum. Ama şöyle bir şey de var bunu BDP değerlendirsin. Süreç gecikiyor ben Yol Haritası’nı hükümete sundum. Dışarıya da sunmam gerekiyor. Bu konuda hükümet tıkayıcı ise BDP tıkayıcı olmasın’ yönündeydi. Biz de bunu doğru bulduk. Tartışmaları uzatmak istemedik. Önerileri kendisi aile aracılığı ile iletti biz de bunu değerlendirdik. Çünkü Öcalan, ‘Bu hafta heyet gelmezse ben önerimi sunmaktan vazgeçeceğim’ demişti. Süreci bitmiş kabul edecekti. Biz böyle bir sorumluluk kabul edemeyiz. O nedenle başvuruda heyetin gitmesini kolaylaştırmaya çalıştık. Hükümetin reddetme riskini düşündük.”
EZ TIRKÎ NIZANIM!
Murat ÇİFTÇİ / Riha – Diha
Güncellenme : 22.02.2013 05:30
Anadil Günü için her yerde eylem vardı. 3 yaşında iken annesi ile beraber gözaltına alınan ve kendisini Türkçe konuşmaya zorlayan polislere ‘Ez Tirkî nizanim’ diyerek gündeme gelen Agir, Türkçe konuşmaya zorlandığı için ilkokula gitmek istemiyor
6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA TÜRKÇE ZULMÜ
Babası, Pirsûs Belediye Başkanı Ethem Şahin, 24 Aralık 2009 tarihinde “KCK adı altında BDP’li belediye başkanlarına karşı düzenlenen operasyonlarda tutuklanıp Cezaevi’ne konulan Agir, anaokulunda Türkçe konuşmaya zorlandığını, ama “Kurmancî konuşmak istediğini söylüyor.
ASİMİLASYONA KARŞI ANADİL
21 Şubat Uluslararası Anadil Günü nedeniyle İzmir, İstanbul, Amed, Wan, Ebex, Erdîş, Elbak, Colemêrg, Gever, Şemzînan, Milazgîr, Tetwan, Adana, Ankara, Êlîh, Riha, Cizîr, Sîlopya gibi bir çok il ve ilçe merkezinde, anadil onurumuzdur diyerek çok çeşitli etkinlikler yapıldı.
EZ TIRKÎ NIZANIM! – Özgür Gündem
Anadilde eğitimin yasaklı olduğu Türkiye’de 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü’nü, Kürt çocukları bilmedikleri bir dili öğrenmenin zorluğu ile karşılıyor. Anadilde eğitimin yasaklı oluşunun acısını derinden yaşayan yüzbinlerce çocuktan sadece biri 6 yaşındaki Agir. 1 Ekim 2010 tarihinde 3 yaşında iken annesi Aynur Şahin ile beraber Riha “KCK dosyasından gözaltına alınan ve kendisini Türkçe konuşmaya zorlayan polislere “Ez Tirkî nizanim diyerek gündeme gelen Agir, Türkçe konuşmaya zorlandığı için okula gitmek istemiyor. Babası, Pirsûs (Suruç) Belediye Başkanı Ethem Şahin 24 Aralık 2009 tarihinde “KCK adı altında BDP’li belediye başkanlarına karşı düzenlenen operasyonlarda tutuklanıp Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne konulan Agir, anaokulunda Türkçe konuşmaya zorlandığını, şimdi gittiği ilköğretim 1. sınıfta da aynı baskının devam ettiğini ama kendisinin okulda “Kurmancî konuşmak istediğini ifade etti.
Babasının Kürtçe’yi sevdiğini, Erdoğan’ın babasına “Kürtçe konuşma dediğini ancak babasının Kürtçe konuştuğu için Erdoğan’ın babasını cezaevine attığını düşünen Agir, yaşadığı trajediyi “Hem ji tirkan, hem jî ji polisan diqeherim (Hem Türklere, hem de polislere kızıyorum) diyerek ifade ediyor. Agır isteğini ise “Ez dixwazim bavê min bê berdan û kurmancî biaxifim (Babamın bırakılmasını ve Kürtçe konuşmak istiyorum) cümlesi ile anlatıyor.
24 Aralık 2006 tarihinde Agir doğduğunda eşi ile birlikte çocuğun anadili olan Kürtçe’yi öğrenmesine karar verdiklerini ve çocukla sadece Kürtçe konuştuklarını söyleyen anne Aynur Şahin, Agir’ın okula başlayana kadar tek kelime Türkçe bilmediğini ifade etti. Geniş ailelerinde Kürtçe konuşulduğunu, bu yüzden Agir’ın da Kürtçe kendisini rahat ifade ettiğine vurgu yapan Şahin, “Agir anaokuluna başladığında Türkçe bilmiyordu. Öğretmeni de Kürtçe bilmiyordu. Çok zorlandığı için okula gitmek istemiyordu. Psikolojisi bozuluyor, ‘Anlamıyorum’ diyordu. Öğretmen 10’a kadar sayıları öğretmeye çalışıyor, Agır sayamıyordu. Oysa Agir Kürtçe 50’ye kadar sayabiliyordu şeklinde Agir’ın yabancı dilden kaynaklı yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Agir Kürtçe okul istiyor
Dilin çocuğun tüm gelişimini etkilediğini söyleyen Şahin, “Agir Türkçe ile beraber kendi dilinden uzaklaşmaya başladı. Çünkü dili eğitim dili değil. Kamusal alanda ve pazarda kullanılmıyor. Çocuk egemen dile teslim oluyor. Kürtçe okula gitmek istediğini söylüyor. 5 yaşındaki çocuğa yasak olduğunu anlatamıyorsunuz. Onun dünyasında böyle bir algı yok dedi. Agir’ın da diğer Kürt çocukları gibi erken politikleştiğini söyleyen Şahin, “Bazen Türkçeyi sevmediğini ve Kürtçe bir okula gitmek istediğini söylüyor. Öğrenemiyor, çok zorlanıyor diye konuştu.
Agir 3 yaşındayken babasının cezaevine girdiğini söyleyen Şahin, “9 ay sonra da ben cezaevine girdim. Benle gözaltında kaldı ve cezaevine geldi. Cezaevinden annesiz ve babasız babaannesinin yanına gitti. Henüz 3 yaşında idi ve psikiyatrdan yardım aldı. Anksiyete bozuklukları, uyku durum bozuklukları gösterdi. 1 yıl sonra ben tahliye edildim. Bu arada babası arka planda kaldı. Bu yüzden eşim ve oğlum bir birilerine yabancı düştüler diyerek Agir’ın annesiz ve babasız yaşadığı trajediyi anlattı.
BUGÜN DÜNYA ANADİL GÜNÜ ZIMANÊ ME RÛMETA ME YE – Özgür Gündem
Bugün Dünya Anadil Günü. Türkçe dışındaki dillerin yasaklı olduğu Türkiye’de yıllardır anadil hakkı için mücadele eden halklar, her yerde alanlarda olacak. Amed’de kamu emekçileri bugün iş bırakacak, 23 Şubat’ta Kürtler Amed’de ‘anadil’ mitinginde buluşacak
DİLLER YOK OLMA TEHDİDİ ALTINDA
UNESCO tarafından yayınlanan, “Tehlike Altındaki Diller Atlası na göre, dünyada 6 bin 700 dil bulunuyor ve bunlardan 2 bin 400’ü yok olma tehdidi altında. Türkiye’de ise konuşulan 18 dil yok olmanın eşiğinde iken, Kürtler, “Anadil Günü nde hâlâ yasaklı olan anadilleri için alanlarda olacak.
HERKES KENDİ DİLİNDE HAYKIRACAK
Bugün Türkiye’de Ermeniler Mayrenin mer arjana, Abhazlar Sxatüıbız füa slamısowp, Çeçenler San siy du nena mott, Lazlar Nananena çkini ti-motzondoba ren, Rumlar İmaste iperifani ya ti mitriki mas glosa, Kürtler Zimanê min rûmeta min e sözleriyle “Anadilim onurumdur diye haykıracak.
Zimanê me rûmeta me ye
Bugün Uluslararası Anadil Günü. Türkçe dışındaki dillerin yasaklı olduğu Türkiye’de yıllardır anadil hakkı için mücadele eden Kürtler, bugün de alanlarda olacak. Amed’de bugün kamu emekçileri iş bırakacak, 23 Şubat’ta ise İstasyon Meydanı’nda ‘anadil mitingi’ düzenlenecek
Sürgünde yaşamını yitiren Kürt yönetmen Yılmaz Güney “Bana kendi dilinden bir şarkı söyle. Kimin adına olursa olsun. Yeter ki çığlığın senin olsun. Bana bir şeyler söyle ama kendi dilinden olsun. Belki anlamam dediğini ama senin dilinden olsun sözleri ile belki de en anlamlı şekilde ifade ediyor anadilin insani yanını.
Anadil, insanlar arasındaki farklılığı kimlikten daha keskin, kendi tadında ve manasında gösteren önemli bir özgünlük iken, “21 Şubat Uluslararası Anadil Günü nü anadilleri yasaklananlar, mücadele günü olarak karşılayacak. UNESCO tarafından yayınlanan, “Tehlike Altındaki Diller Atlası na göre, dünyada 6 bin 700 dil bulunuyor ve bunlardan 2 bin 400’ü yok olma tehdidi altında. Dünyadaki 6 bin 700 dilden sadece 300’ü resmi dil statüsü ve devletlerin koruması altındayken, 1950’li yıllardan bu yana yok olan dillerin sayısı ise 230. Türkiye’de ise konuşulan 18 dil yok olmanın eşiğinde iken, Kürtler, “Anadil Günü nde hala yasaklı olan anadilleri için alanlarda olacak.
2008 yılını “Uluslararası Diller Yılı ilan eden UNESCO’nun yayınladığı “Tehlike Altındaki Diller Atlası na göre, dünyada 1950’li yıllardan bu yana yok olan dillerin sayısı 230. Dilbilimcilerin görüşü, 100 binin üstünde konuşanı olan bütün diller hesaba katıldığında güvende olan ancak 600 dil bulunabileceği doğrultusunda. 6 bin 700 dilden en az yarısı gelecek yüzyılda ortadan kalkmış olacak. Dünya son üç kuşakta, kısıtlı sayıda konuşulan dillerin son temsilcilerinin ölmesiyle 200 dilini yitirdi. Dilbilimcilere göre, önümüzdeki yüzyıl içinde 3 bin 500 dil unutulma tehlikesi ile karşı karşıya. Binden fazla dil, şu an kritik ya da yok olmak üzere olan diller listesinde yer alıyor. ABD Dilbilim Enstitüsü tarafından yayımlanan rapora göre, dünya üzerinde tek kişinin konuştuğu 51 dil var ve bunların 28’i Avustralya’da. Bunun dışında, 500 kadar dilin yüzün altında, bin 500 kadarının binin, 3 bin kadarının 10 binin ve 5 bin kadarının da 100 binin altında konuşanı var. Dünya dillerinin yüzde 96’sı nüfusun yalnızca yüzde 4’ü tarafından konuşulduğuna göre, birçok dil yok olmayla yüz yüze kalmış durumda. Bu nedenle 100 bin kişi tarafından konuşulan bir dilin dahi güvencede olmadığı görülüyor. UNESCO’ya ve dilbilimcilerin çalışmalarına göre, dünyada İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça ve Çince gibi baskın dillerin, azınlık dillerini ezdiğini ve Amerika ve Avustralya kıtalarındaki dillerin iz bırakmadan silindiğine dikkat çekiyor. Aborijin dilleri asimilasyon politikaları sonucu yok olurken, son yıllarda alınan tedbirlere rağmen hala büyük risk var.
Çok dilli ülkeler
Dünyada 194 ülkeden, 113 ülkenin birden çok resmi dili var. Çin Halk Cumhuriyeti’nde 51, Hindistan’da 36, Rusya’da 34, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 11, Irak’ta 4, İran’da 8, İtalya’da 11, İngiltere’de 10, ABD’de 8 ve Bolivya’da 37 resmi dil bulunuyor. İspanya’da, Franco diktatörlüğünün ardından hazırlanan 1978 anayasasında, Bask, Katalan, Galiçya ve Endülüs bölgelerindeki azınlıklara kendi dillerinde okullar kurma yetkisi verdi. Bu okullarda ülkenin resmi dili Kastilyan İspanyolca da zorunlu ders olarak görülüyor.
Türkiye’de anadillerin tablosu
Yapılan araştırmalara göre, tek resmi dil olarak Türkçenin kabul edildiği Türkiye’de toplam 28 farklı dil bulunuyor. UNESCO’nun yayınladığı dil atlasına göre, Türkiye’de konuşulan 18 dil yok olmanın eşiğinde, 3 dilin ise kaybolduğu belirtiliyor. Türkiye’de kaybolan diller: Kapadokya Yunancası olarak bilinen Ürgüpçe, Türkiye’nin doğusunda ve Suriye’nin kuzeydoğusunda konuşulmuş olan Mlahso ve Kafkas dili Ibıhça. Kaybolmaya yakın olan diller: Hertevin dili (Sêrt’in (Siirt) Berwarî (Pervari) ilçesi), Gagavuzca (Edirne), Ladino ya da diğer adıyla Yahudi İspanyolcası (İstanbul Balat, Hasköy), Turoyo (Mêrdîn Mîdyat). Güvensiz durumda olan diller, Adigece, Suret, Ermenice. Kesinlikle tehlikede olan diller ise, Abazaca, Homşetsi (Hemşince) Lazca, Pontus lehçesi (Rumca), Romanca (Sinti) ve Çerkezce.
Kürtler öncülük etti
Kürtler Türkiye’de anadil hakkı için yürütülen mücadeleye yıllardır öncülük ediyor. Kürtlerin bu mücadelesi diğer halklara da örnek teşkil etti ve Türkiye’de yaşayan diğer halklar da anadil ve kültürel haklarına dair taleplerini her zamankinden daha yüksek bir sesle talep etmeye başladı. Kürtler yürüttükleri mücadele sonucunda Kürtçe savunma hakkı başta olmak üzere birçok kazanım elde etti. Ancak Kürtçe hala eğitim dili olarak kullanılamıyor. Bunun için birçok eylem ve kampanya örgütleyen Kürtler, bugün de alanlara çıkarak anadilde eğitim hakkı taleplerini haykıracak. Bu kapsamda Amed’de KESK ve KURDÎ-DER öncülüğünde bugün “iş bırakma eylemi gerçekleştirecek ve 23 Şubat Cumartesi günü ise İstasyon Meydanı’nda Zimanê me rûmeta me ye (Dilimiz onurumuzdur) sloganıyla anadilde eğitim hakkı için ortak miting düzenlenecek. Kürt sanatçı Rojda da mitingde bir konser verecek. Ayrıca pek çok kentte yapılacak yürüyüş ve basın açıklamaları ile Kürtçe üzerindeki baskıların son bulması istenecek.
İşe gitmeyin dilinize sahip çıkın
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Anadil Günü çeşitli etkinlikler ile kutlanacak ve etkinliklerde Kürtçenin üzerindeki baskı ve asimilasyon politikalarına dikkat çekilecek. KURDÎ-DER Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, “Kürtler kendilerini öyle örgütledi ki asimilasyonu boşa çıkarttı dedi. Gültekin herkesi eylemlere katılmaya çağırdı. Eğitim Sen Amed Şubesi de Amed’de düzenlenecek mitinge katılım çağrısı yaptı: “Öğretmenler ve kamu emekçileri o gün işe gitmesin, iş üretmesin.
‘Anadil kimliğimizdir’ diyecekler
KURDİ-DER Semsûr (Adıyaman), Colemêrg (Hakkari), Gever (Yüksekova), Wan, Erdîş (Erciş), Ebex (Çaldıran) ve Tûx (Tatvan) şubeleri bugün yapılacak olan etkinliklere katılım çağrısı yaptı.
SEMSÛR: Bugün saat 16.30’da dernek KURDÎ-DER binası önünde toplanarak Demokrasi Parkı’na kadar yürüyüş düzenlenecek. 23 Şubat Cuma günü ise saat 19.00’da Can Salon’da bir gece düzenlenecek.
COLEMÊRG: Bugün saat 12.30’da KURDÎ-DER binası önünden belediye önüne kadar kitlesel bir yürüyüş düzenlenecek.
GEVER: Bugün saat 12.00’da Oslo Oteli önünden yürüyüş düzenlecek.
TÛX: Bugün saat 12.30’da AVM önünde basın açıklaması yapılacak.
WAN: Bugün saat 12.00’da Musa Anter Parkı’ndan Feqiyê Teyran Parkı’na kadar kitlesel yürüyüş ve basın açıklaması yapılacak.
EBEX: Bugün saat 10.00’da BDP İlçe binası önünde basın açıklaması yapılacak.
ERDÎŞ: Bugün saat 10.30’da Zeylan Caddesi’nde basın açıklaması yapılacak.
İSTANBUL: Bugün saat 19.00’da birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti Taksim Meydanı’nda bir araya gelerek Galatasaray Meydanı’na yürüyecek.
Rojava anadil gününe dil devrimi ile giriyor
Rojava Kürdistan’da halk devrimi ile birlikte, dil alanında da devrim niteliğinde gelişmeler yaşanıyor. Suriye ve Rojava’da başlayan devrim süreciyle birlikte, günlük yaşamdan okuma yazmaya kadar her alanda anadili hakim kılmaya yönelik adımlar atıldı. Latin alfabesinin esas alındığı çalışmaları ise Kürt Dil Kurumu (SZK) yürütüyor.
Baas rejiminin halen yoğun baskılarını sürdürdüğü 2010 yılında çalışmalarına başlayan SZK, baskılar nedeniyle, Kürdistan bölgesine nazaran koşulların daha fazla olduğu Suriye’nin Halep kentinde bir grup yurtsever öğretmen tarafından kuruldu.
Suriye’de halk devriminin başladığı Mart 2011’e kadar devam eden çalışmalar, daha sonra kurulacak olan dil okullarının temelini oluşturdu. Halep kentinin yanı sıra, Rojava’nın Efrîn, Qamişlo, Kobanê, Hesekê, Dêrik, Amudê, Dirbêsiyê, Serêkaniyê, Girkê Legê ve Tirbespiyê kentlerinde kurumsallaşmaya gidilirken, 100’ün üzerinde okul açılarak, 7’den 70’e toplumun her kesimine dil eğitimleri verilmeye başlandı. Ayrıca kısa bir süre içinde 500’ün üzerinde eğitmen yetiştirilerek, il, ilçe ve köylerde açılan okullarda konumlandırıldı. Çalışmalarını her geçen gün bir adım daha ilerleten SZK Mayıs 2012’de Amude kentinde 3. Konferansını gerçekleştirerek, kalıcı kurumsallaşma, öğretmenler birliğinin oluşturulması ve dergi çıkarma kararlarını aldı. Alınan kararlar kapsamında Aralık 2012’de Öğretmenler Birliği oluşturuldu.
Rejimin zihniyeti aynı
Dünya Anadil Günü nedeniyle etkinliker düzenlenirken, anadil çalışmalarını engelleyemeyen Baas rejimi inkarcı ve yasakçı zihniyetini devam ettirerek, Kürtçe derslerin verildiği resmi okulları kapatıyor.
SZK ise hem rejimin bu uygulamalarını protesto etmek, hem de anadil gününü kutlamak amacıyla, kursları başarıyla bitiren kursiyerlere bugün sertifika verecek.
Qamişlo Kürtçe için yürüdü
Rojava’nın Qamişlo kentinde binlerce Kürt ve Arap öğrenci, Kürtçe okulların rejim tarafından kapatılmasını protesto etmek için sokaklara çıktı. Düzenlenen iki yürüyüşte, Baas rejiminin Kürtçe derslerin görüldüğü okulları kapatması protesto edildi. Kent sakinlerinin de destek verdiği yürüyüşlerde binlerce kişi “Dilimiz varlığımızdır dedi. Kürt Dil Kurumu Üyesi Nesrin Doko, Baas rejiminin sürekli Kürt diline karşı şovenist yaklaşım geliştirdiğini belirterek, dil çalışmalarının parti ya da bir örgütle bağlantılandırılmasına tepki gösterdi.
Di bin fermana Ocalan de ne – Azadiya Welat
Fermandarê Biryargeha Navendî yê HPG’ê Nurettîn Sofî di der barê tecrîda girankirî de axivî û wiha got: “ Em wekî tevgera azadiyê dibêjin ku em heta dawiyê di bin fermana Rêber Apo de ne û dê tu hêz nikarin me û Rêbertiya me ji hev dûr bixe.
Fermandarê Biryargeha Navendî yê HPG’ê Nurettîn Sofî ji ANF’ê re axivî û anî ziman ku di civîna Konseya Leşkerî ya HPG’ê de pêvajoya sala 2012 û 2013’an hatiye nirxandin û wiha got: “Di demên borî de PKK’ê û KCK’ê piştî civînê hin tespîtên xwe dan diyar kirin, me jî di civînê de pratîka xwe ya 2012’an nirxand. Me di civînê de biryarên girîng girtin. Me dest pêka pratîka xwe ya 2012’an bi boneya hemleya şerê şoreşgerî dabû destpêkirin û me wekî sala serkeftinê nirxand.
Sofî balê kişand ser şehadetên gerîlayan û wiha pêde çû: “Di sala 2012’an de me şehadetê mezin dan. Di demê dawî de rêhevalên me Mehmet Goyî, Rojîn Gewda û Serfermandar Nûman Amed di riya têkoşînê de gihîştin şehadetê. Ji van çalakiyan artêşa tirk darbeyên mezin xwarin. Gerîla li ser erdnîgariya Kurdîstanê serwerî pêş xistin. Bi taybetî bi pengava şerê şoreşgerî me li herêma Şemzînanê, Çelê, Elkê, Dêrsimê, Zagrosê, Erziromê û bi Şitazînê artêşa tirk têk çû. Gel bi girêdanbûnek mezin xwedî li gerîlayên xwe derket.
BERXWEDANA ÎMRALIYÊ
Sofî diyar kir ku vê salê bi berxwedana herî mezin ya Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan destpê kir û wiha got: “ Berxwedana Rêber Apo ya li girtîgehê riya me ronî kir, biryarbûna me xurt kir, israrbûna me ya di serkeftinê de zêdetir kir. Di dîroka girtîgehan de ev cara yekemîn bû ku bi biryarekî mezin ew qas hevalên me ketin grevê û greve 67 rojan berdewam kir. Bi vê çalakiyê re sala derbasbûyî gelê kurd qezenc kir.
Sofî destnîşan kir ku qirkirinên li hember gelê kurd didome û wiha dirêjî da axaftina xwe: “Komkujiya Roboskê li ber çavê hemû cîhanê pêk anîn û di vê komkujiyê de 34 welatiyên me şehîd kirin. Li hemberî van hemû êrîşan kîn, nefret û hêrsa gerîla di sala 2012’an de çalakiyên mezin pêk hatin. Hemleya me bi çalakiya Şitazinê dest pê kir û li herderê bi ruhê fedayî belav bû. Divê çalakiya Şitazinê de 15 gerîlayên me bi fedaî çalakî pêk anîn. Bi vê çalakiyê û şûn de serweriya herêmê ket destê gerîlayan. Serfermandar dema hat Geverê newêre bê qereqola Şitazinê ziyaret bike. Piştî evqas berxwedana mezin êdî têkçûna xwe îtîraf kirin.
TÊKÇÛNA ARTÊŞÊ
Sofî anî ziman ku hemû kes dizane ku serfermandarên artêşa tirk li hemberî hêza gerîla winda dikin û wiha got: “Lê belê niha hikûmeta AKP’ê vê tiştê berovajî nîşan dide û berxwedana gerîla nabîne. Wêrekiya hikûmeta AKP’ê ku niha li ser artêşa xwe diçe tev ji ber berxwedana gerîla a Zapê diqewime, ji ber ku artêşa wî li Zapê têk çû.
Sofî destnîşan kir ku di esasa çareseriya AKP’ê de çareserî tuneye tenê plana îmha kirinê heye û wiha got: “Di sala 2011’an de li herêmê îttîfakek hebû. Bi Sûriye, Îran û Iraqê re îttîfakekî hebû. Lê belê ev polîtîkaya tunekirinê a ku dixwestin pêk bînin li Gira Casusan bi pêşengtiya rêheval Sîmko û hevalên wî vala hat derxistin. Niha tu kes qala Tamîlan nake tenê windakirinê wan tê qalkirin. Niha qala serweriya gerîlayên azadiyê tê kirin ku bi şerê şoreşgerî gelek bajar û herêm kiribûn bin kontrolê xwe tê kirin.
SERWERIYA GERÎLAYAN
Li ser pevgava şerê şoreşgerî a gel de Nurettîn Sofî ev tişt anî ziman: “Dewlet xwe wekî dewlet bi nav dike û artêşa xwe dike lê dema dewletekî bi artêşa xwe nikaribe êrîşî bajarek bike ev jî dide xuya kirin ku ev dewlet ne dewlet e. Heger serfermanderên artêşa dewletê, siyasetmedarên dewletê nikaribin li dewleta xwe bi dilekî rihet tevbigerin dide xuyakirin ku ew dewlet têk çûye. Li Şemzînan, Elkê, Dêrsim, Çelê û Erzirom ji bo van gotinên wek mînakin. Li hemberî hemû teknîk û amûrên wanên giran dîsa jî nikarin gerîlayên azadiyê têk bibin. Mirov dikare wekî mînak çalakiya Kanî Orê û Çewlikê bide nîşandan ka kî serweriya herêmê dike.
Der barê leşkerên bi pere ku AKP’ê dixwest bi vê yekê gerîlayên azadiyê têk bibe de Sofî wiha got: “Bi piranî artêşa tirk li hemberî gerîlayên me teknîkê dixebitand. Lê Erdogan artêşa bi pere ava kir û bi vê yekê xwest hêza gerîla bişkêne. Lê ji ber çalakiyên gerîlayan ev artêşa wan jî têk çû. Dewleta tirk di vê şerê de neheqe ji ber ku ev der ne erdnîgariya wî ye û dê her tim jî li vê erdnîgariyê têk biçe. Li hemberî taktîkên artêşa tirk em jî taktîkan pêş dixin û wekî mînak li hemberî balafirên keşfê em bi sîwanên çend dolarî xwe diparêzin û ew balafirên wan li hemberî sîwanekî têk diçin. Sofî diyar kir ku li hemberî van teknîkan dixwazin gotina Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan ji wan re bêjin: “Teknîka herî mezin mirov bixweye.
‘A girîng azadiya Rêber Apo ye’
Nurattîn Sofî der barê êrîşên hikûmeta AKP’ê ku li ser gelê kurd dide meşandin ev nirxandin kir: “Tu êrîşên li hemberî gelê me tê meşandin dê ji aliyê hêzê me ve neyê qebûl kirin û dê her tim ev êrîşê wan jî bê bersiv nemîne. Em ê wekî tevgera azadiya her tim êrîşên li dijî gelê xwe, gerîlayên xwe û Rêberê xwe bi şerê şoreşgerî dê em ê bersivê bidin û em xwe wiha amade dikin. Em hêzekî leşkerîne û di bin fermana Rêber Apo dene û di bin fermana rêveberiya KCK’ê de ne. Dê berxwedanê me yên ji bo sala 2013’an di bingeha xwe de azadiya Rêber Apo û statuya Kurdistanê esas bigire û dê li gorî wî tevbigere. Sofî da zanîn ku kîn û hêrsa gerîla ya li hemberî Komkujiya Roboskê û qirkirinên siyasî ku li hemberî gelê kurd pêk tên bi çalakiya fedayî ya Şehîd Andok û Şehîd Êrîş vala hat derxistin û wiha got: “Di heman demê de ev peymanekî hişyarbûna gerîlayan bû li dijî dewletê. Em bi vê yekê hemû şehîdên xwe yên azadiyê bi bîr tînin û em dibêjin ku dê em ê xwesteka wan bi cih bînin.
Zimanê me rûmeta me ye – Azadiya Welat
Bi hezaran welatî, partiyên siyasî, saziyên kedê û civakî duh bi boneya 21’ê Sibatê Roja Zimanê Zikmakî ya Navneteweyî, li qadan bûn. Di daxuyaniyên hatin dayîn de banga xwedîderketina ziman hat kirin
KURDÎ-DER û Egîtîm Sen’ê bi minasebeta 21’ê Sibatê Roja Zimanê Zikmakî ya Navneteweyî li Enqere, Edene, Wan, Ebex, Elbak, Erdîş, Colemêrg, Gever, Şemzînan, Amed, Farqîn, Erxenî, Bismil, Mêrdîn, Qoser, Dêrîk, Nisêbîn, Cizîr, Silopî, Riha, Êlih, Îzmîr, Mûş, Milazgir, Tetwan û gelek bajar û navçeyên din meş û daxuyanî pêk hatin.
Di daxuyaniyan de hat xwestin ku ji dibistana seretayî heta zanîngehê zimanê kurdî bibe zimanê perwerdeyê û di makeqanûnê de bê parastin. Bi deh hezaran kesî got “Zimanê me hebûna me û rûmeta me ye.
Di daxuyaniyên ku ji hêla HDK, ÎHD, KURDÎ-DER, MEYA-DER, GOÇ-DER, BDP, EMEP, KESK, DÎSK û gelek saziyên sivîl û rêxistinan ve hatin dayîn de, bi hezaran kes beşdar bûn. Di daxuyaniyê de pankartên “Bila astengiyên li pêşiya bikaranîna ziman bên rakirin û ji qedexeya ziman re na hat vekirin û dowîzên “Jiyan bi kurdî xweş e , “Ziman hebûna me ye hûn nikarin me tune bikin , “Em perwerdeya bi kurdî dixwazin û “Bê ziman jiyan nabe hatin hilgirtin û dirûşmên “Zimanê me rûmeta me ye û “Bê ziman jiyan nabe hatin berzkirin. Li gelek cihan daxuyanî bi kurdî, tirkî, erebî, lazî û zaravayê kirmanckî yê kurdî hatin xwendin. Di daxuyaniyan de hat diyarkirin ku li gorî Atlasa Zimanên Cîhanê ya ji aliyê UNESCO’yê ve hat weşandin ji 6 hezar zimanên li cîhanê tên bikaranîn ji wan nîvî li ber talûkeya windabûnê ne. Li 25 navendên ku peyamên aştî û wekheviyê hatin dayîn êrîşa faşîstan a li Derya Reş jî hat şermezarkirin. Di daxuyaniya li dijî êrîşa faşîstan de ev tişt hatin gotin: “Kesên li Derya Reş hewil dan wekîlên me lînc bikin li vî welatî kesên demokrasî û aştiyên naxwazin û her dem alîgirê şer in. Ev kes ji hêla dewletê ve tên sorkirin û êrîşê aştî û demokrasiyê dikin.
Di dirêjiya daxuyaniyan de hat destnîşankirin ku feraseta sedsala 19’emîn a netewperest û yekperest di cîhanê de bû sedema gelek aloziyên civakî û ev tişt hat gotin: “Bingeha vê ferasetê, ji aliye desthilatdar û mêtingeran ve di bin navê yekneteweyî, yekzimanî û yekçandî de înkarkirin, tunehesibandin û jiholêrakirina nasnameyan cih digire. Gelê kurd jî ji bo pêşiya vê qirkirina çandî bigire, têkoşîneke bêhempa da meşandin û îro jî ev têkoşîn berdewam dike.
Di daxuyaniya ji hêla BDP’a Wanê ve hat dayîn de jî hat diyarkirin ku zimanê netewe yekê nasnameya wê ye. Parlamenterê BDP’ê yê Wanê Nazmî Gur jî bal kişand ser hevdîtinên bi Rêberê Gelê Kurd Abdullah Ocalan re û diyar kir ku birêz Ocalan di her mijarê de temsîliyeta gelê kurd dike, çi biryar bê girtin dê gelê kurd xwedî li biryara birêz Ocalan derkeve. Piştî daxuyaniyan peyamên aştiyê hatin dayîn û banga xwedî li zimanê xwe derkevin hat kirin.
‘Zimanê me hebûn û rûmeta me ye’
Li wargeha Penaberan a Şehîd Rustem li Dibistana Navîn a Şehîd Jiyan bi boneya 21’ê Sibatê Roja Zimanê Dayikê ya Navneteweyî daxuyaniyek hat dayîn.
Bi boneya Roja Zimanê Zikmakî li Wargeha Penaberan a Şehîd Rustem li Dibistana Navîn a Şehîd Jiyan bi tevlibûna xwendekar û mamosteyan daxuyaniyek hat dayîn. Daxuyanî ji aliyê Mamoste Dîcle Dag ve hat xwendin. Dag destnîşan kir ku gelê kurd jî weke hemû gelên cîhanê xwedî ziman, çand û xak e û wiha got “Di Rojhilata Navîn de yek ji gelên ku herî zêde ziman û çanda wan rastî dagirkerî û bişaftinê hatiye kurd in. Lewma em gelê kurd dixwazin wekî gelên li cîhanê bi ziman û çanda xwe li ser xaka xwe bi awayekî azad bijîn.Hêzên hevkar û dagirkerên welatê me zimanê kurdî li gorî berjewendiyên xwe qedexe kirin. Eger em rastiya zimanê kurdî ya pêre rû bi rû dimîne didin ber çavan, em dibînin ku hêzên serwer tenê ji bo perçiqandin û lawazkirinê dixebitin. Çawa her gel xwedî maf e divê ji bo civaka kurd jî heman maf bên naskirin.
‘Biz canlı bomba değiliz’ – Etkin Haber Ajansı
Ecevit Şanlı tarafından Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırının ardından hedef gösterilen Sevtap Türkmen ve Evin Timtik, “Başımıza gelecek tüm olumsuzluklardan AKP Hükümeti ve yalan haber yapan medya sorumlu olacaktır” dedi.
ABD Büyükelçiliği’ne yönelik bombalı saldırının ardından polisin bazı basın kuruluşlarına servis ettiği “canlı bomba listesi”nde adı geçen Sevtap Türkmen ve Evin Timtik, basın toplantısı düzenledi.
Viyana’nın yedinci bölgesinde bulunan 7stern Lokalinde düzenlenen basın toplantısında Sevtap Türkmen bir açıklama yaptı. 2009 yılında Viyana’ya iltica etmek zorunda kaldığını söyleyen Türkmen, “Türkiye’de katıldığım demokratik eylemlerden kaynaklı onlarca yıla varan hapis cezaları aldım. Dışarıda özgür yaşama koşullarım kalmadığı için Avusturya’ya gelip iltica talebinde bulundum ve iltica talebim kabul edildi. 2009 yılından beri Avusturya’da yaşamaktayım. AKP Hükümeti bizim katledilmemizi istiyor, bunun için de kendi yandaş basınına böyle kontra haberler yaptırarak bizleri hedef gösteriyor. Başımıza gelecek her türlü olumsuzluktan AKP Hükümeti’ni sorumlu tutuyoruz” dedi.
“Aylardır ikimizin adının olduğu 15 kişilik canlı bomba listesi yayınlandı. Bu haberle, 15 kişinin her an sokak ortasında infaz edilmesinin, gözaltına alınmasının, linç edilmesinin zemini yaratılıyor” diyen Türkmen, bir FBI yetkilisinin “15 insanın fotoğrafları afişe edilsin ve ödül konulsun” şeklindeki açıklamasını hatırlattı.
Başbakan’ın ise haftalardır Avrupa’ya çağrı yaparak “Üzerinize düşeni yapın” dediğini belirten Türkmen, şöyle devam etti: “Burada infaz edilmemiz için ya da tutuklanmamız için çağrı yapıyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında Hasan Selim Günen İstanbul Gaziosmanpaşa’da polis tarafından infaz edildi. Yine aynı yandaş medya aynı oyunu oynamıştı. Yandaş basın, Hasan Selim Günen’in canlı bomba diye günlerce fotoğraflarını yayımlayarak katledilmesinin zeminini yarattı. Bizimle ilgili yalan ve kontra haber yapan başta Sabah Gazetesi olmak üzere tüm basın tekzip etmelidir. Başımıza gelecek tüm olumsuzluklardan AKP Hükümeti ve yalan haber yapan medya sorumlu olacaktır.”
Polistir Vurur, Savcı 2 Yıl İster – Bianet
Dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle Cem Aygün’ün ölümüne neden olan polislerin yargılandığı davada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir polise takipsizlik verirken diğer polis hakkında iki yıl hapis istedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cem Aygün’ü öldürmekle suçlanan polislerden Olcay H. Hakkında takipsizlik kararı verirken Fatih Yılmaz hakkında iki yıl hapis cezası istedi.
İddianamede, polisin yasal yetkisini kullandığı vurgulanırken şu ifadelere yer verildi: “Şüphelinin, TCK’nın 24/1. maddesinde düzenlenen ‘kanun hükmünü yerine getirme’ye ilişkin hukuka uygunluk nedeni sınırlarını taksirle aşmak suretiyle, ‘ceza sorumluluğunu kaldıran nedenlerle sınırın kast olmaksızın aşılması suretiyle adam öldürme’ suçu işlendiği anlaşılmıştır.”
Söz konusu ifadeleri bianet’e değerlendiren Aygün Ailesi’nin avukatı Ertuğrul Cem Cihan, Cem Aygün’e iki kurşun isabet ettiğini, ikinci kurşunun öldürücü olduğunu söyledi.
Bir insanın birden fazla kurşunla öldürülmesinin “kasten insan öldürme”ye girdiğini belirten Avukat Cihan, bu nedenle olayı “kaza” kapsamına sokmak için esas öldürücü kurşun olan ikinci kurşunun taksirle, ayak kayması sonucu silahın ateş almasıyla gerçekleştiğinin ileri sürüldüğünü ifade etti.
“Savcının iddianame dediği polis ifadeleri”
Savcının Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nda (PVSK) polise tanınan silah kullanma yetkisinin kullanıldığını belirttiğine dikkat çeken Cihan bu nedenle de her türlü indirimin polis lehine kullanılmasının talep edildiğine dikkat çekiyor.
“İddianamede savcının kendi görüşü olarak ortaya koyduğu hususlar polisin ilk ifadesinin aynısı. Polis ‘Dur dedim kaçtı, havaya ateş ettim kaçmaya devam etti. Sonra yaraladım ama kaçmaya devam etti. Arkasından koşarken ayağım kaydı ve yanlışlıkla silah ateş aldı’ diyordu.
“Savcı da olayın aynen böyle olduğunu yazmış iddianameye. Şüpheli polis ‘ben öldürdüm’ demese herhalde savcı beraat isteyecekti.
“Sanığın ifadesi iddianame olarak karşımıza çıktı. Amaç iki yılın altında bir ceza verilerek TCK 231. madde uyarınca cezanın ertelenmesini sağlamak.
“Benzer davalardaki cezasızlık uygulaması devam ediyor. Bu gibi olaylarda tamamen polislerin ifadelerine göre yargı karar veriyor. Tüm iddianameler bu şekilde hazırlanıyor. Savcılar artık iddianame hazırlamıyorlar, polise tabi olarak çalışıyorlar.”
Danıştay Başkanı: Polis savcı olmuş
Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, ”Geliştirilmiş Bilirkişilik Sistemi AB Eşleştirme Projesi”nin açılış toplantısında dün yaptığı konuşmada, avukat Cihan’ın şikayetçi olduğu noktalara değinerek, “Şu memlekete baktığım zaman, affınıza sığınıyorum, işte polis, emniyet teşkilatımız savcı olmuş, bilirkişi de hakim olmuş, mübaşir de yazı işleri müdürü olmuş, ondan sonra ‘adalet’ diye bağırıyoruz. Yok ya. Böyle bir şey olmaz. Mümkünatı yok” demişti.
Ocalan kesên ez revandim,3 jinên Kurd jî kuştine – Xendan
Ebdula Ocalan, Emerîka bi dariştina plana terorkirina 3 jinên çalakvan li Parîsê tometbar dike û dibêje: Ew kesên plana revandina min daiştibûn, heman kes in ku ew komkûjî encam dane.
Mihemed Ocalan li ser zarê biryê xwe serokê PKK Ebdula Ocalan aşkere kir ku, bûyera terorkirina Parîs’ê komkûjî bû û hikûmeta Fransa tenê yek kes bi tometa kuştina wan her sê siyasetmedar desteser kiriye, lê pêwîste em tev bizanin ku ew kesên plana revandina min dariştibûn plana kuştina wan her sê jinan jî danane.
Ocalan got: Tê gotin ku ew kes bi kuştina 3 jinan tometbare di heyama salekê de 10 caran serdana Turkiyê kiriye, pêwîste hikûmeta Turkiye vê yekê ron bike ku wî kesî di serdana xwe de hevdîtin digel kê encam daye, û daxwaz ji hikûmeta Turkiye kir bi leztirîn dem daxuyaniyeke pêwîst li ser kuştina her sê jinan belav bike.
Ocaln têkest kir ku, Fransa,Ewrûpa,Emerîka û Nato dizanin û agahdarin ji terorkirina wan her sê jinan in, lê amade nîne ku behsa wê yekê bikin.
YPG daha da güçlendi – Rizgarî Online
Kürdistan’ın Serêkaniyê kentinden gedik açarak bölgeyi Türk devletine sunmak isteyen çetelere geçit vermeyen YPG, Baas güçlerine karşı da farklı bir savunma stratejisi izledi.Yeni Özgür Politika gazetesinin haberinde şunlar kaydedildi: .YPG Komutanlarından Cimşîd Osman, “Ahlaki ve politik toplum prensiplerine göre bir geniş vizyon çiziyoruz ve bunu pratiğe yansıtmaya çalışıyoruz. Meşru savunma da bunun bir parçasıdır. Bu doğal, insani ve ahlaki bir tarzdır saldırganlıktan uzaktır dedi.YPG Serêkaniyê Komutanı Cimşîd Osman, çetelerin saldırıları, neden ateşkes talebine karşılık verdiklerini, askeri ve siyasi duruşları ile hedefleri konusundaki sorularımızı yanıtladı.
Çetelerin Serêkaniyê’ye girme teşebbüslerinin amacı neydi ve niye sizin güçlerinizi hedef aldılar?
Bu soruya gerçekçi bir cevap verebilmek için bugün Ortadoğu ve onun bir parçası olan Suriye’de yürütülen politikayı doğru anlamamız gerekiyor. Suriye’de hem Kürt hem de Arap bölgelerinde farklı siyasetler yürütüldü. Arap bölgelerinin önüne silahlı kalkışma konuldu şiddet bütün boyutlarıyla sergilendi, yerleşim birimleri yakılıp yıkıldı, rejim bütün vahşetini kustu. Kürt bögelerinde benzer bir planlama doğrultusunda yeniden işgal ve bastırma tasarlandı. Ancak Kürt Özgürlük Hareketi, hem tarihsel deneyimlerden yararlandı hem de aktüel güçler ile planlamalarını iyi okuyarak hazırlıklarını hızlandırıp bu stratejiyi boşa çıkardı. 19 Temmuz’dan itibaren hem Efrîn, Kobanê, Dêrikê, Dirbêsiyê û Amûdê gibi kentlere YPG marifetiyle müdahale edildi. Bu, Kürtlerin artık kendilerini yönetmelerinin objektif haliydi. Yeni bir durumdu. Bu durum, Kürtlerin ciddi bir aktör ve irade olmasından korkanları da panikletti. Stratejilerinin çöküşünü seyretmek istemedikleri için bu kez açıktan örgütledikleri çeteleri saldılar. Serêkaniyê bu anlamda stratejik bir kapıydı burada başarılı olmaları önemliydi. Böylece bütün Kürt bölgesini bir savaş alanına çevirerek Kürtleri yurtlarından sürüp gelecekte de bir satütü sahibi olmalarını engelleyebileceklerdi. Bunun için de elbetteki Kürtlerin en dinamik ve zinde gücünü aşmalarını gerekiyordu. Dolayısıyla YPG güçlerine saldırmaları zorunluydu.
Defelarca toprlanıp saldırdılar, ancak bahsettiğiniz çerçevede muvafak olamadılar. Sizce savaş dengeleri kimin lehine ve askeri açıdan mevcut durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Aslında Kürtleri ve örgütlü silahlı güçlerini çok küçümsediklerini ve kısa süreli bir şiddet dalgasıyla püskürteceklerini hesaplıyorlardı. Küçümseyen ve aşağılayan üslupları, hem çetelerin hem de iplerini elinde tutanların açıklamalarına yansıyordu. İlk saldırıda silah ve cephane üstünlüklerine rağmen karşılaştıkları direniş onları şaşırttı, panikletti. 8 saatlik çatışma YPG güçlerinin büyük direnişi ve üstünlüğüyle tamamlandı. Her denemelerinde yanıldılar. Şimdi ise zaten askeri güç ve donanıp olarak daha iyi konumdayız, üstelik manevi olarak da haklı olmanın inancı ve meşru savunmanın moral değerleriyle donanımlıyız. Onlarla kıyası kabul etmeyiz. Bu öbjektif gerçekliği, son savaş üzerimize salınanlar ile arkalarındaki güçlere kabul ettirdi. Çok net olarak şunu söyleyebilirim şimdi askeri olarak çok daha güçlü olan YPG, önümüzdeki dönem için daha da hazırdır.
Her saldırı sizin üstünlüğünüzle sonuçlanıyor ama buna rağmen ateşkes talebine olumlu yanıt veriyorsunuz. Neden?
Bunun nedeni bizim siyasetimizin dayandığı savaş ve barış felsefesindedir. Biz, saldırgan ve savaşa tapan bir güç değiliz. Adımız Halk Savunma Birlikleri’dir(YPG). Önceliğimiz halklarımızın meşru savunmasıdır. Barışçıl bir ortamda toplumsal düzenimizi kurmak, kendimizi özgücümüzle yönetmek istiyoruz. Yendiğimiz bir gücün ateşkes çağrısını reddetmek, bizim ahlaki ve etik normlarımıza ve toplumsal anlayışımıza aykırıdır. Biz kan akıtmak meraklıları değiliz, kadim geleneğimizde bu yok. Her ateşkes çağrılarına yanıt verdik ama onlar toparlanıp yeniden saldırdı, bu da onların insani ve moral değerleriyle ilgilidir. Şu temel motivasyonları var savaş, eğer ölürsen cennete gidersin, sağ kalırsan kadın dahil yağmadaki/talandaki payını alırsın. Türkiye de itekleyince yeniden saldırıyorlardı.
Siz sadece Suriye ve Batı Kürdistan’daki Kürt halkını savunan bir askeri güç müsünüz?
Bir önceki sorunuzda Halk Savunma Birlikleri olduğumuzu söylemiştim. Bunun anlamı şudur halkı savunuruz. Dediğiniz kapsamda olsaydı sadece Kürt halkını savunma birlikleri derdik. Bunu demiyoruz, çünkü bizim bölgemizde sadece Kürtler yaşamıyor. Diğer halklar ve inançlar da yaşıyor ve hepsi Baas zulmü altında yarım asırdan fazladır inliyor hepsinin özgürlüğe ihtiyacı var. Dolayısıyla birlikte veya yanyana yaşayaşağımız toplumlarla düşmanlık edemeyiz, zaten bu bizim siyaset felsefemize ve mücadele anlayışımıza da uymaz. YPG içinde herkesimin olmasını istiyoruz. Diğer halkların da bunu böyle anlaması için uğraşıyoruz.
İdeolojik ve siyasi çizginizin karekterini biraz daha açabilir misiniz?
Tekrar edelim, çünkü bunun anlaşıldığını sanıyorum. Ahlaki ve politik toplum prensiplerine göre bir geniş vizyon çiziyoruz ve bunu pratiğe yansıtmaya çalışıyoruz. Meşru savunma da bunun bir parçasıdır. Bu doğal, insani ve ahlaki bir tarzdır saldırganlıktan uzaktır. Siyasi olarak soruyorsanız YPG olarak siyasi değil, askeri bir gücüz. Fakat savunduğumuz ve rehber aldığımız siyaset, size çizdiğim vizyonun vazettiği demokratik ulus mentalitesiyle bütün halkları kapsıyor.
Tecrübelerinize dayanarak şunun yanıtını verebilir misiniz: Karşınızdaki güçlerin, bu kadar anlayışlı halkın kutsal mekan ve değerlerine, varlıklarına saygıları var mıdır?
Bu çok önemli, yerinde ve cevap verilmesi gereken bir soru. Savaşta ne olursa olsun kutsal mekanlara saldırılmamalı ve korunmalı. Aslında bütün dinler ve insani değerler bunu emreder. Fakat karşımızdaki çeteler, İslam dinini istismar edip hiçbir değer tanımadı. Camileri ve diğer kutsal mekanları ne hale getirdiklerini gördük. İslam, ahlakı merkeze alan bir dindir. Bunların bu dinle de alakası yok. Cami, cephane veya sorgu ve infaz merkezi yapılır mı? Ahlaksızlık dizboyu. Yetişmeseydik bir kiliseyi harap ediyorlardı. İlkel dürtülerle hareket ettikleri için ilke ve ahlak tanımıyorlar. Egemenlerin yönlendirdiği çapulculardan öteye değildiler.
Serêkaniyê’deki diğer topluluklar ve Hıristiyanlar, semtlerini çetelere karşı savunduğunuz ve koruyup kurtardığınız kesimler, sonra sizi nasıl karşıladı?
Evlerine dönebildiler, YPG’nin neler yaptığını gördüler. Onların YPG’yi kutlayıp kutsamaları bizim için çok değerlidir. Sadece Hıristiyanlar değil, diğer kesimler için de bu geçerlidir.
Askeri gücünüzü rakamsal olarak ifade edebilir misiniz, bu anlamdaki hedefiniz nedir?
Size ancak şöyle bir yanıt verebilirim: Biz azız, kimsenin bizi göremeyeceği kadar çokuz, heryerde olabilecek kadar.
Baas güçleriye aranızda Serêkaniyê’deki çatışmaların hemen ardından Eşrefiye’de çatışmalar yaşandı. Sizce amaçları neydi?
Bu korelasyon bizi de meşgul etti. Hemen ardından başlaması manidardı. Şöyle bir izahat getirebilirim provokatif bir çaba vardı. Bize güçleri yetmeyenler bizi reçim güçleriyle terbiye etmeye çalıştı, bunun tezgahını kurdu. Burda da Suriye, Türkiye ve çeteler koalisyonu sözkonusu. Dikkat ettiyseniz rejime karşı Gir Zîro’da çatışırken aynı hevesle Serêkaniyê’ye saldırdılar. Planlı bir tezgahtı ama iki yerde de başaramadılar.
Son olarak bölge halkları için bir mesajınız var mı?
YPG adına söylüyorum bölgedeki halkların içi rahat olsun. Sonuna kadar bölgenin değerlerini, halklar mozaiğini koruyacağız ve bunu temel ilke olarak benimseyeceğiz. Hiç bir gücün bu zenginlik ve değerler bütünüyle oynamasına izin vermeyeceğiz. Bölgedeki tüm gençleri YPG saflarına katılmaya ve bölgemizi savunmaya davet ediyoruz.“
Berfo Ana, Cemil’ine kavuştu… – Dengê Azad
Berfo Ana, kayıp oğlu Cemil Karabayır’ın mezarını göremeden vefat etti
12 Eylül 1980 darbesinden gözaltına alındıktan bir gün sonra kaybedilen oğlu Cemil Kırbayır’ı “bulmadan ölmeyeceğini” söyleyen, kayıp yakını ailelerin sembol ismi Berfo Ana 105 yaşında yaşamını yitirdi.
105 yaşındaki Berfo Kırbayır, saat 05.00’te İçerenköy’deki evinde hayatını kaybetti.
Kayıp ailelerin sembol ismi haline gelen Berfo Ana, kayıp oğlu Cemil Karabayır’ın mezarını göremeden vefat etti.
Oğlu Cemil Karabayır, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında askerler tarafından götürülmüş ancak bir daha haber alınamamıştı. Berfo Ana, ilerleyen yaşına rağmen, kayıp annelerin verdiği bütün mücadelelere katılmıştı.
Kayıp yakınları ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Berfo Ana “tek dileğim ölmeden oğlumun mezarını görebilmek” demişti.
‘Oğlumun kemiklerini alana kadar ölmeyeceğim’
“Berfo Ana” olarak bilinen Berfo Kırbayır’ın oğlu Cemil Kırbayır, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında gözaltına alınmış ancak bir daha haber alınamamıştı. Berfo Ana, ilerleyen yaşına rağmen, kayıp annelerin verdiği bütün mücadelelere katılmıştı. 105 yaşındaki Berfo Kırbayır, kayıp yakınları ile birlikte Başbakan Erdoğan ’la da görüşmüş ve “tek dileğim ölmeden oğlumun mezarını görebilmek” demişti.
32 yıldır, oğlu Cemil gelir dışarıda kalır diye kapısını kapatmayan, tanımaz diye evini boyamayan Berfo Ana, “oğlumun mezarı bulunmadan, kemikleri verilmeden beni mezara koymayın diye vasiyet etmişti.
Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın rahatsızlıkları nedeniyle gelmediği mahkemeye 105 yaşındaki Berfo Ana ambulansla gelerek müdahil olmuş ve sürekli Evren’e beddua okumuştu.
Annesinin ölümüyle ilgili konuşan oğlu Mikail Kırbayır, “Annemin hastalığı 32 yıldan beri yanan bir yürek. Gencecik yaşta kaybettiği 26 yaşındaki evladı Cemil’in acısı yıllarca yüreğini pişirmiştir. Bir asırı geride bırakmasına rağmen 3 ay öncesine kadar diriydi. Mide kanseri sonucu hayatını kaybetti. Annem öleceğini hissettiği anda, ’Beni çocuğumun kemiği bulunmadan defnetmeyin, mezara gömmeyin’ dedi. O bağlamda diyorum ki omzumuzda ağır bir yük var. Bu vasiyeti nasıl gerçekleştireceğiz. Yetkililer ne yapacaklar bekleyiş içerisindeyiz” diye konuştu.
Mikail Kırbayır, konuşmasının ardından annesinin karakalemden yapılmış resmini öptü.
Berfo Kırbayır’ın cenazesi, yarın toprağa verilmek üzere Ardahan’ın Göle ilçesine gönderilecek.
Yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları bulunan Berfo Kırkbayır, bir süredir mide kanseri tedavisi görüyordu.
Lice’de Halk Operasyonu Durdurdu – Kurdistan -Post
Türk ordusunun Lice kırsalında başlattığı geniş çaplı operasyonun ardından halkın gerillalar için canlı kalkan olarak tepeleri tutmasının ardından operasyon durduruldu. Türk askerinin geri çekilmesi üzerine halk bölgeden ayrıldı.
Türk ordusunun, Amed’in Lice ilçesine bağlı Pişê Kevir bölgesinin Yalaza (Kelwas), Çağbaş (Cıdezuz) ve Dibek köylerinin kırsal alanında hava destekli operasyon başlatmasının ardından yüzlerce kişi operasyon bölgesine gitti.
Türk ordusunun, Lice’de Pişê Kevir bölgesinin Yalaza (Kelwas), Çağbaş (Cıdezuz) ve Dibek köyleri kırsalında operasyon başlatması üzerine yüzlerce kişi bölgeye akın ederek, gerillalar için canlı kalkan oldu. Lice’de yolların Türk askerleri tarafından kapatılması üzerine Derxus ve Sisi köylerinden traktör kasalarında Cenazur’a kadar gelen 7’den 70’e yüzlerce kişi, buradan kilometrelerce yolu yürüyerek operasyonun yapıldığı alana gelerek, tepeleri tuttu.
Helikopterin bölgeye iniş yapmaya çalıştığı sırada, bölge halkının “Bijî Serok Apo” ve “PKK halktır halk burada” sloganları ile tepki göstererek tüm tepeleri tutması üzerine helikopterler asker indirmeden uzaklaştı. Gerillalara canlı kalkan olan halkın kararlı duruşu karşısında operasyon durduruldu. Türk askerlerinin geri çekilmesinin ardından halk sloganlar eşliğinde dağılarak köylere döndüler.
“Ocalan çareseriya bêstatû qebûl nake“ – AvestaKurd
Hevserokê BDPê Selahattîn Demîrtaş, li meclîsê bi rojnamevanan re hate ba hev û mijarên di rojevê de nirxandin. Demîrtaş dibêje, “ne Ocalan ne jî kesên din, dev ji statûya bona Kurdan bernadin.”
“Ocalan çareseriya bêstatû qebûl nake“
Hevserokê BDPê Selahattîn Demîrtaş, bi rojnamevanan re li meclîsê hate cem hev û rojeva germ nirxand.
Di derbarê rojevê de daxuyaniyên Demîrtaş wiha ne:
– Niqaşên ku li ser navên biçine Îmraliyê hatin kirin, em texmîn dikin, di dawiyê de hikumetê bi xwe jî ew niqaşana rast nedîtine. Heta hin kesan bi me re gotin, “xwezîka me niqaşeke bi vî rengî nekira.”
– Ji bo çûyîna Îmraliyê ti serîlêdanên me çênebûn. Hikumetê ji me xwest ku em şandeyekê bişînine Îmraliyê. Niha yên ku gazî me kirin û niha jî me asteng dikin hikumet bi xwe ye.
– Şandeya ku wê biçe Îmraliyê, ne ferz e ku wana biçine Qendîlê jî. Em ê alîkariyê bikin ku peyamên Ocalan bigihêjine Qendîlê. Herkes dixwaze bi birêz Ocalan re hevdîtinê bike. Berpirsyariya kesên ku çûne Îmraliyê jî û yên ku neçûn jî gran e.
– Hevalên me yên ku diçin Îmraliyê, BDPê temsîl dikin. Bilî vê niqaşên di vê mijarê de em rast nabînin. Ku hevserokan dike bi Ocalan re çi mijar niqaş bikirana, ev hevalên me jî wê heman mijaran bi Ocalan re niqaş bikin.
– Em wek BDP, ti caran bi serokatiyeke despotîk re nabêjin erê. Ti pêşniyarên ku ji me re hatiye pêşkêşkirin a di mijara serokatiyê de tine ye. Vekirî an dizî, bi AKPê re ti hevdîtinên me çênebû ne.
– Em di hikumetê de îradeyeke cidî û biyardar nabînin. Feraseta hikumetê jî nehatiye guherîn. Lê dîsa jî em dixwazin vî şansî biceribînin û encamê bibînin. Înşellah hikumete bi pêşniyareke bingehîn a çareseriyê derkeve holê û bila em jî mehçûp bibin. 2 meh in ku pêvajo dewam dike. Heta niha tenê hikumetê gotiye, “pirsgirêka Kurd tine ye.” Gotinên wan hemû li ser çek berdanê ne. Ji van gotinan hêvîdarbûn ne pêkan e. Em dizanin ku projeya çareseriyê Ocalan pêşkêşî hikumetê kiriye. Em dipên ku projeya çareseriyê pêşkêşî me jî bê kirin.
– Lihevhatina di navbera Ocalan û Qendîlê me jî girê dide. Ku çi biryar were girtin, em ê li paş wê biryarê bisekinin. Nûçeyên di derbarê Xweseriya Demokratîk de hemû spekulatîf in. Ne Ocalan ne jî kesên din, ji statûya bona Kurdan jênagerin. Ne pêkan e ku Kurd dev ji statûyê berdin.
– Em dixwazin ku pêvajo bi awakî zelal û eşkere bê meşandin. Şandeya me ku li Îmraliyê vegere, em ê naveroka hevdîtinê di nav xwe de binirxînin û bi rayagiştî re parve bikin. Şande, wê pêşniyarên birêz Ocalan bi me re parve bike.
– Şahîn Oner bi panzêrê hate qetil kirin. Ez meraq dikim, di rojeke wiha de, ku PKKê polîsek bi vî awayî bikuşta, wê çi daxuyanî bihatana dayîn? Her kesekî wê bigota, “ev PKK dixwaze çi bike?” Xortê 19 salî hate qetil kirin, lê ti kes hestên Kurdan seh nake. Herkes dibêje, “gelo Kurd bi vê aşîtiyê re amade ne?” Kurd wê hîn çawa aştîxweziya xwe nîşan bidin.
– Piştî hevdîtinê wê zelal bibe ku pêvajo wê çawa dewam bike. Tê gotin, ku Ocalan diqehere pêvajo radiweste. Na, ev ne rast e. A ku em dibînin, ku hikumet gavan diavêje pêvajo dimeşe, ku gavan navêje pêvajo radiweste. 2 meh in ku hikumetê bi me re ti hevdîtin nekirine. Ji ber ku baweriya me bi Ocalan heye em pêvajoyê dimeşînin. Ti projeya hikumetê a çareseriyê me nedîtiye.
– Di hevdîtina yekem a li Îmraliyê de, hat gotin ku hevserok wê cara duyem biçine hevdîtinê. Him Ocalan eva got him jî rayedarên hikumetê teyît kirin. Li ser vê me navên hevserokan dan. We dûra dît ku çi bû û çi nebû.
– Pişt qetlîama Parîsê gellek caran çûne Îmraliyê. Niha Egemen Bagiş li Parîsê di derheqê qetlîama Parîsê de hevdîtinên taybet dike. Ocalan çi gotibû, “ronîkirina qetlîama Parîsê, ji bo pêşveçûna pêvajoya ku li Tirkiyê destpêkiriye gellekî grîng e.” Em seh dikin ku hikumetê ev ferq kiriye. Fikra me ev e ku xetimandin ji vir dihat. Piştî qetlîama li Parîsê, di nav her du aliyan de nebawerinek derkete holê.
– Ocalan bi malbata xwe re gotibû ku, “ez israr dikim ku bila Ahmet Turk, ez (S.Demîrtaş) û Pervîn Buldan werine hevdîtinê. Ez biryara BDPê destek dikim. Lê dîsa jî ez ji BDPê re berdidim ku bila bi xwe binirxînin. Pêvajo bi derengiyê dikeve. Min projeya çareseriya da hikumetê. Dixwazim pêşkêşî derve jî bikim. Dibe ku hikumet dixetimîne lê bila BDP nebe sedema xetimandinê.” Me jî ev nêrînên Ocalan rast dîtin û nexwast niqaşan drêj bikin. Çimkî Ocalan gotibû ku, ger şande vê heftê neyên, ez ê pêşniyarên xwe êdî pêşkêş nekim. Wê qebûl bikira ku pêvajo bi dawî bûye. Me nexwast em berpirsyariyeke wiha bigrin û ji bo vê jî me navên ku hikumet wê qebûl bike pêşkêşî wan kirin.
Kandil’e mesajlar bizden gidecek – Milliyet
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinden İmralı’ya Abdullah Öcalan ile görüşecek yeni heyetin oluşmasında sürecin tıkanmamasını esas aldıklarını belirterek, “Sayın Öcalan ‘Bu hafta heyet gelmezse ben önerimi sunmaktan vazgeçeceğim’ demişti. Süreci bitmiş kabul edecekti dedi
Meclis’te bir grup gazeteciye gündemi değerlendiren Demirtaş, İmralı’ya gidecek heyet konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘eş başkanlar olmaz’ yönünde tartışma yürütmesini doğru bulmadığını söyledi. Demirtaş, “Zannediyorum farkına vardılar. Bazı AKP’liler bize, ‘Keşke böyle bir tartışma yapmasaydık’ dediler. ‘Eş başkanlar veto edildi’ yaklaşımı doğru değil. Süreç ilerledikçe her halükarda eş başkanlar adaya gitmek durumundadır dedi.
‘Bizde burukluk yok’
Öcalan’ın hükümete bir yol haritası verdiğini ve bunu kamuoyuna da sunmak istediğini kaydeden Demirtaş, “Biz süreci tıkamak gibi bir sorumluluğu kabul edemeyiz. Adaya gidilmesini bizden hükümet istemişti. Oslo sürecinde kendileri Oslo ve Kandil’le görüşüyorlardı. Bu defa mesajları onlara iletmemizi bizden rica ettiler. Bizi çağıran ve engelleyen kendileri. Görüşme sonrası mesajların Kandil’e gitmesini sağlayacağız. İlla Kandil’e gitmek gerekmiyor. Mesajlar için yardımcı olacağız dedi. Demirtaş, “Tabii ki herkes Sayın Öcalan ile görüşmek ve tartışmak ister ama bu burukluk yok. Kandil ve Öcalan arasındaki silahla ilgili alacakları her karar bizim destekleyeceğimiz ve arkasında duracağımız karardır diye konuştu.
Yol haritası hükümette – Radikal
Öcalan’ın yol haritasını hükümete sunduğunu belirten Demirtaş, “İmralı’ya gidecek isimler için önemli değil. Önemli olan muhatap alınmamız” dedi.
Adalet Bakanlığı’nın da izin vermesiyle BDP milletvekilleri Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan’dan oluşan ikinci heyet yarın saat 08.30’da İmralı’ya gidecek. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan’ın BDP’lilerle gerçekleştirileceği görüşmede, yeni yol haritasını paylaşacağını söyledi. TBMM’de bir grup gazeteci ile sohbet eden Demirtaş şu mesajları verdi:
Eşbaşkanlar da gİdecek Başından beri Başbakan’ın ısrarla ‘eşbaşkanlar olmaz’ tartışmasını yürütmesini biz yürüyen süreç açısından da doğru bulmadığımızı belirttik. Bazı AKP ’liler bize ‘keşke bu tartışmayı açmamış olsaydık’ diyerek, bu tartışmanın doğru olmadığını iletti. Defalarca söyledim bizim için isim önemli değil, kurumumuzun muhatap alınması önemlidir. ‘Eş başkanlar veto edildi’ şeklinde bir yaklaşımı kabul etmiyoruz. Çünkü süreç ilerledikçe her halükârda eş başkanlar adaya gidecek.
Hükümet İstedi
Adaya gidilmesini isteyen hükümetti. Biz BDP olarak ‘ille de İmralı’ya gitmek istiyoruz’ demedik. Hükümet Oslo-İmralı sürecinde şöyle bir yol izledi: devlet adına görüşme yapan heyet İmralı’ya gidiyordu, oradan aldıklarını Oslo’ya ve Kandil’e kendileri götürüyordu. Yani mekanizmayı devletin kendisi kurmuştu. Bu defa bizden rica ettiler. Biz de başlangıç aşaması itibariyle katkı veririz dedik. Hem bizden yardım isteyen, hem de önümüzü tıkayan kendileri.
Yol harİtası sunuldu
İkinci heyetin İmralı’da görüşme yapmasını önemsiyoruz. Oradan çıkacak, mutlaka yol haritası vardır. Hükümete sunulduğunu biliyoruz. Hükümetin elindedir. Birkaç gündür hükümet bunu değerlendiriyor. Biz henüz görmedik. Muhtemelen bizim heyetimize de bu sunulacak değerlendirilecek.
Kandİl’e mesaj BDP’den
Mesajın gitmesini sağlayacağız ama biz gideceğiz diye bir şey yok. İmralı’ya gidecek heyet Kandil’e de gidecek diye bir şey yok. Ama oradan çıkan mesajlar bir şekilde ulaştırılacaktır. Bu konuda biz de yardımcı olacağız.
Tıkanma suİkasttan
Tıkanma bizimle ilgili değil. Paris olayı sonrası defalarca heyet gitti. Biliyorsunuz Egemen Bağış Paris’te özel görüşmeler yapıyor. Hükümet de demek ki farkında, Paris aydınlatılmadan süreç ilerleyemiyor.
Anayasa İhtimali düşük
Ben yeni bir anayasa ihtimalinin çok zayıfladığını düşünüyorum. Bir defa uzlaşma komisyonunda ortaya çıktı ki 4 parti maddelerin yüzde 25’inde bile anlaşamadı. 2 partinin bile anlaşabildiği madde sayısı yüzde 20-30’u geçmedi bırakın 4 partiyi.
Sinop olaylarından dolayı herkes sorumlu
Demirtaş Sinop’ta BDP ve HDK’lılara yönelik provokatif tepkiyi de şöyle değerlendirdi: “ CHP ’nin kurumsal olarak bu işin içinde olduğunu düşünmüyorum. Demek ki linç psikolojisi partilerle ilgili değil. Her parti kendisini gözden geçirmek zorunda. Yaptığımız açıklamalarla toplumda linç potansiyeli yaratıyoruz. Liderlerin açıklamasından o üç partinin tabanı da o mesajı alıyor. Bütün partiler bu atmosferin oluşturulmasında sorumludur. Öte yandan BDP’li Adil Kurt, dün kutlanan Dünya Anadil Günü’nde alfabeye ‘ê, î, q, w, x’ harflerinin eklenmesi talebiyle Meclis’e bir kanun teklifi verdi.
BDP görüşmesinde 2 MİT görevlisi – Hürriyet
ABDULLAH Öcalan, “PKK’nın silah bırakması nihai hedefi ile sürdürülen görüşmelerde gelinen noktayı değerlendirmek amacıyla İmralı’da kendisini yarın ziyaret edecek BDP heyetini, MİT aracılığıyla hükümete ulaştırdığı ‘Çözüm Projesi’ çalışması hakkında bilgilendirecek.
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’dan oluşan heyetin Öcalan’la görüşmesi sırasında masada MİT görevlileri de yer alacak. MİT’in görüşmede 2 isimle temsil edilmesi bekleniyor. Görüşmenin tümünde yer alması beklenmeyen MİT görevlileri, gerekli görülmesi halinde heyete süreçle ilgili teknik bilgilendirme yapacak.
ÖCALAN NE DİYECEK
Öcalan’ın BDP heyetine yapacağı değerlendirmenin ana gündemini ‘Kürt sorununun çözümüne yönelik projesi’nin oluşturması bekleniyor. Öcalan’ın projesinde, PKK’nın ‘Eylemsizlik’ ilan etmesine yönelik değerlendirmeleri, en önemli adımlardan biri olarak yer alıyor. Projede, PKK’nın eylemsizliğine parelel olarak, güvenlik güçlerinin müdahalelerinin durdurulması da öngörülüyor.
ANAYASA DEĞERLENDİRMESİ
Kimi çevrelerce ‘Merdiven Stratejisi’ olarak nitelendirilen süreçte atılacak adımların, istenen sonuçları doğurmasına bağlı olarak PKK’nın güvenli bir şekilde ülke dışına çıkması da Öcalan’ın BDP’lilerle tartışacağı konulardan biri olacak. Devlet adına Ak Parti hükümetine de “Kalıcı bir barış için atılması gereken adımlar başlığıyla özetlenebilecek önerilerde bulunduğu öğrenilen Öcalan, BDP heyetinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri Önder ve Tan’la da ‘Yeni Anayasa’ değerlendirmesi yapması bekleniyor.
BDP’LİLERİN TAHMİNİ
BDP kurmayları da, “Öcalan’ın yeni anayasa yapım sürecine verdiği önem biliniyor. Türk, Kürt ve diğer tüm etnik kimlikleri güvence altına alan ve vatandaşlık durumlarını tanımlayan yeni bir anayasanın gerekliliğine yaptığı vurgu ortada. Özellikle KCK tutuklularının tahliyelerine imkan tanıyacak hukuksal düzenlemelerin gerekliliğini de sıkça hatırlatıyor. Dolayısıyla görüşmenin gündemleri arasında bu şıklarda yer alacaktır tahmini yapıyor.
BDP’NİN TERCİHİ ATAKÖY
BDP heyetinin İmralı’ya gitmek için seçtiği yer ise İstanbul Ataköy Marina oldu. Adalet Bakanlığı “Tercih sizin ya Gemlik ya Ataköy önerisine, “Tercihimiz Ataköy yanıtını veren BDP heyeti yarın sabah saat 08.30’da İmralı’ya hareket edecek.
Kandil’e mesajı biz götüreceğiz
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan ile görüşmek üzere yarın İmralı’ya gidecek heyetin belirlenmesine ilişkin, “Öcalan kardeşine ‘Hafta içinde heyet gelmezse yol haritası sunmaktan vazgeçeceğim. Süreci tıkanmış ve bitmiş kabul edeceğim. Hükümetin de sorumluluğunu kabul etmiş olacağım’ dedi. Biz de heyetin gitmesini kolaylaştırmaya çalıştık dedi. Demirtaş, şöyle konuştu: “Oslo-İmralı sürecinde, devlet adına görüşme yapan heyet İmralı’ya gidiyor, ordan aldıklarını Oslo’ya ve Kandil’e kendileri götürüyordu. Mekanizmayı devletin kendisi kurmuştu. Bu defa bizden rica ettiler. Mesajın gitmesini biz sağlayacağız.
Provokasyona karşı endişeliyiz
BAŞBAKAN Yardımcısı Beşir Atalay, Diyarbakır’da önceki gece kanaat önderleri, dün de 36 sivil toplum örgütü temsilcisiyle görüşüp, Kürt sorununun çözümü için görüş alışverişinde bulundu. Bu kesimlerin sürece destek verdiğini, büyük beklentilerinin olduğunu kaydeden Atalay, “Sürecin hassasiyetlerini biliyoruz, provokatif gelişmelere karşı endişeliyiz. Son olaylar normal Karadenizli’nin tepkisi değil. Elimizde iyi araştırma var dedi.
Gidene değil sonuca bakın
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İmralı’ya gidecek heyetle ilgili, “Sürecin kendisine bakın, kimin gideceğinden ziyade sonuca bakmak lazım dedi. Çiçek, Atatürk Kültür Merkezi’ndeki ‘Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’ne gelişinde şunları söyledi: “Türkiye’nin kanayan bir yarasıdır. En öndeki ve öncelikli meselesidir. İnşallah sonu hayırlı olsun. Hava raporu açıklar gibi, her saat başı, ne oluyor, ne gidiyor, ne giydi, giymedi gündeme getirilmemesi gerekir. Kafa karıştıracak beyanlardan, kaçınmak gerekir. Meseleyi biraz dikkatli götürelim.
Adaya 3 farklı isim – Milliyet
Abdullah Öcalan tarafından isimleri belirlenen, hükümetin İmralı’ya gitmelerine yeşil ışık yaktığı heyetteki üç isim farklı profilleri ile dikkati çekiyor. İşte, geçmişte İslami ve sol örgütlenmeler içinde yer alan Altan Tan, yönetmen Sırrı Süreyya Önder ile eşi öldürüldükten sonra siyasete atılan Pervin Buldan’ın dikkati çeken yaşam öyküleri
HüKümetin ılımlı ismi
6 Kasım 1967’de Hakkâri’de doğdu. Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yakay-Der) Başkanlığı görevinde bulunDU. 2005’te Nobel Barış Ödülüne aday gösterildi. İyi düzeyde Kürtçe bilİYOR. 2 çocuk annesi. yaşamı da 1996’da eşi Savaş Buldan’ın Susurluk çetesi tarafından kaçırılıp öldürülmesiyle değişti. Teyzesinin oğlu olan Savaş Buldan’ı henüz 33 yaşında kaybettiğinde 27 yaşındaydu. Eşinin ölüm haberini aldığında ikinci çocuğuna hamile olan ve erken doğum yapan Buldan, bir yıl sonra Cumartesi Anneleri’ne katıldı Taksim’deki Galatasaray eylemlerine katıldı. Mağdur Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin kuruluşunda yer aldı.
HADEP’te görev aldı iki dönem Parti Meclisi üyesi oldu. “Çetelere Karşı Halk İnisiyatifi içinde de yer aldı. 1999’da HADEP’ten milletvekili adayı oldu. Partisi barajı aşamadığı için milletvekili olamadı. Son seçimde ikinci dönem Iğdır’dan milletvekili seçildi. BDP’de Grup Başkanvekilliği görevini yürütüyor ve hükümet çevresinde “ılımlı bulunuyor.
REFAH PARTİSİ’NİN VEKİL ADAYIYDI
Babası Kürt, annesi Türk. Babası, 1953’te Musa Anter, Necat Cemiloğlu ve Canip Yıldırım’ın birlikte Diyarbakır’daki Şark gazetesini çıkardı. Gençliğinde Risale-i Nur ve Büyük Doğu ekolüne daha yakın duran bir çizgide olan baba Bedii Tan, 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi’nde işkence sonucu öldü.
Altan Tan gençlik yıllarında Mücadele Birliği örgütünde Ahmet Taşgetiren, Hüseyin Gülerce, Cemil Çiçek, Taha Akyol, Melih Gökçek, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Aykut Edibali, eski İstanbul Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile birlikte çalıştı. Ankara’da Melih Gökçek’in belediye başkanlığı yaptığı Keçiören Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı oldu. Belediye Başkan Yardımcısı’yken, “şeriatçılık ve bölücülük gibi suçlamalarla görevine son verildi. 1987’de RP’ye girdi 1991’de RP’den Diyarbakır’da birinci sıra milletvekili adayı seçildi ama RP’nin MHP ile ittifak kurması üzerine, istifa etti. Aydın Menderes’in kurduğu partiye geçti ama sonra ayrıldı. 2000-2002 yılında HADEP’e geçerek Parti Meclis Üyeliği yaptı. 2004’te DEHAP’tan belediye başkan adayı oldu kazanamadı. Tan, üç kitap çıkardı yazılarından dolayı yargılandı ve ceza aldı 4,5 yıl firar gezdi. Diyarbakır’dan BDP milletvekili oldu. Evli 4’ü kız 2’si erkek 6 çocuk sahibi. Kürtçe, Arapça ve Türkçe biliyor.
MECLİS’İN RENKLİ YÜZÜ
1962’de Adıyaman’da doğdu. Türkmen bir aileden geliyor. 1978’de Adıyaman Lisesi’nde öğrenciyken tutuklandı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okurken inşaatlarda çalıştı. 1980 askeri darbesinde yeniden tutuklandı ve 7 yıl hayis yattı. Tahliye olduktan sonra kamyon şoförlüğünden esnaflığa kadar birçok işte çalıştı. sinema yönetmenliği yaptı. “Beynelmilel filmini çekti. Birgün ve Radikal gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 2011 genel seçimlerinde BDP’nin desteklediği bağımsız adaylar arasından İstanbul 2. bölgeden milletvekili seçildi. Espri ve sivri kişiliği ile tanınan Önder, Meclis’teki sert tartışmalar sırasında tüm partilerce konuşması için teşvik ediliyor. Özellikle eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’le ilgili kaleme alıp kürsüden okuduğu şiir ve Şahin’e yönelik eleştirileriyle hafızalara kazındı. PKK’nın son açlık grevlerine de eyleme katılarak destek veren Önder’in, Mamak Cezaevi’nde işkence gördüğünü, TBMM Komisyon üyesi olarak cezaevinin eski sorumlusu Albay Raci Tetik’in yüzüne söylemesi ve girdiği polemik de siyasi tarihe geçti.
Arınç: BDP Sinop olaylarından ders çıkarmalı – Radikal
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BDP’li vekillerin Karadeniz turunda yaşadıklarının üzücü olduğunu belirtirken, BDP’nin bu olaylardan ders çıkararak etnik siyaseti bırakması gerektiğini söyledi.
SARAYBOSNA – Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BDP ’li heyetin İmralı ziyareti ve Karadeniz’de yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
AK Parti hükümetinin büyük bir cesaretle ve dirayetle sürecin başlamasına ve devam etmesine imkan tanıdığını belirten Arınç, şöyle dedi:
“Üç milletvekilinin hafta sonu ziyarete gidecek olması ve görüşme yapıyor olması sürecin devam ettiğini gösteriyor. Biz sonucundan ümitliyiz, büyük bir cesaretle ve her türlü riski alarak terörün bitirilebileceği noktaya kadar bu çalışmamızı özgüvenle yürütüyoruz. Bugüne kadar çok spekülasyonlar yapıldı, ‘gidilecek mi gidilmeyecek mi, kim gidecek’. Sonunda pek çok kimsenin tahmin etmediği bir üçlü ortaya çıktı. Bu üçlüyü BDP teklif etti, Adalet Bakanlığı da uygun gördü. Çünkü görüşme konusunda yetki Adalet Bakanlığı’ndadır. Süreç hukuk, yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde yürüyor. Sabırla, sükunetle sürecin devam etmesini takip etmeliyiz. Zor bir işe girdiğimizin farkındayız ama sonucundan ümitli olmak bizim hakkımız.
BDP’LİLERİN KARADENİZ GEZİSİ
Arınç, BDP heyetinin Samsun ve Sinop ziyaretinde çıkan olayların hatırlatılması üzerine, Sinop’ta yaşanan olayların üzücü olduğunu ifade ederek, herkesin Türkiye ‘nin her yerinde fikirlerini açıklama hakları olduğunu söyledi.
Bu hakkın, yasaları çiğnememek şartıyla vazgeçilmez olduğuna işaret eden Arınç, “Sadece Karadeniz bölgesi değil Türkiye’nin neresini amaçlarsa amaçlasınlar her yerde toplantı yapmak, her yerde düşüncelerini açıklama hakları vardır. Buna hiç kimse ilişemez. Bunun önüne hiç kimse set çekemez, gösteri yapamaz veya bunu kısıtlayacak davranışlar içerisinde bulunamaz. Bu temel haktır. Dedi.
Olaylarla ilgili yetkilileri de eleştiren Arınç “Bu illerin valileri, emniyet müdürleri güvenliği sağlamakla görevli olan insanlar umarım ki bir ihmalin içerisinde olmamıştır. Dolayısıyla çok daha güçlü tedbirler alınmalı ve bu hakları kısıtlamak isteyenlere hiçbir şekilde izin verilmemeli. dedi.
“BDP DERS ÇIKARMALI
Arınç, BDP’li siyasetçilere de uyarıları olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Gördünüz ki kötü bir olayla karşılaştınız. Bu olaydan dolayı da üzüldünüz, mağdur oldunuz. Bu şikayetlerinizi dile getiriyorsunuz. Buna hakkınız var ama bu olay size şunu göstermiş olmalı bugüne kadar yaptığınız etnik kimliğe dayalı siyaset faydalı olmamıştır. Bugüne kadar yaptığınız sadece Türkiye’nin belli bir bölgesinde, bu bölgenin insanlarına yönelik siyasetiniz doğru olmamıştır. Bugüne kadar yaptığınız tahrik edici siyaset, çevrenizdeki insanları şiddete yönelten, silaha yönelten siyasetiniz doğru olmamıştır. İşte buna tepki olarak sadece Karadeniz bölgesinde değil başka yerlerde de aynı tepkiyi görebilirsiniz. Dolayısıyla bu yaşadığınız olaydan çıkaracağınız en büyük ders, bundan sonra etnik kimlik ekseninde siyaset olmamalı. Türkiye’nin bir partisi olarak Türkiye’nin tamamına söyleyecek sözleriniz olmalı. Bunu sadece Diyarbakır Şırnak, Hakkari ve Van’da değil batının en batısında, doğunun en doğusunda Akdeniz’in, Karadeniz’in en uç noktalarında rahatlıkla konuşabilecek düşüncenizi anlatabilecek ortamı meydana getirmelisiniz. Ben bu kötü olayların çok hayırlı bir işe de yol açabileceğini ümit ediyorum. En azından biz bu dersleri de çıkarabilirsek bundan sonraki çözüm sürecinde de sizin için bizim için çok faydalı olur.
BDP’den bu kez batıya ziyaret – Milliyet
Karadeniz turunu yarıda kesen BDP heyeti 1-2-3 Mart tarihleri arasında Ayvalık, Altınoluk, Burhaniye’ye gidecek
ANKA’nın sorularını yanıtlayan İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Karadeniz turuna tekrar çıkacaklarını, ancak daha önce Ayvalık, Altınoluk, Burhaniye’ye gideceklerini belirterek, “23-24 Mart’ta Antalya’dayız. 1-2-3 Mart’ta Ayvalık, Altınoluk, Burhaniye’deyiz, 9-10 Nisan’da da Kars, Ardahan’dayız dedi.
Karadeniz turuna çıkan heyette yer alan isimlerin değişebileceğini ifade eden Tüzel, “Mutlaka değişebilir, ben olacağım hepsinde, başka arkadaşlar da olabilir dedi. Tüzel, yarım kalan Karadeniz gezisi için de, “Gidip geleceğiz oralara, kendi topraklarımız dedi.
Son seçim anketine çok kızdı – Vatan
Kırıkkale’de yüzde 11’lik oy erdoğan’ı kızdırdı. “Bu oran fecaat” diyerek belediye başkanı ve il teşkilatını azarladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kahvaltıda biraraya geldiği partisinin İçanadolu bölgesi milletvekillerine çözüm sürecini kararlılıkla sürdürdüklerini belirtirken, “CHP ve MHP milliyetçiliği körükleyerek süreci istismar ediyor. BDP de onlara bakarak bu işi istismar ediyor” dedi.
Erdoğan bölgelere göre milletvekilleriyle görüşmeye devam ediyor. Güneydoğu, Doğuanadolu ve Karedeniz bölgesi milletvekillerinin ardından Erdoğan dün de partisinin genel merkezinde İçanadolu bölgesinden 10 ilin milletvekilleriyle kahvaltıda buluştu. Aksaray, Ankara, Çankırı, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat illerinin milletvekilleri, belediye başkanları, il başkanları kadın ve gençlik kolları başkanları ile il koordinatör milletvekilleri ve parti yöneticilerinin katıldığı toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.
HALK DESTEĞİ YÜZDE 65’İN ÜZERİNDE
Edinilen bilgiye göre Erdoğan toplantıda, 10 ilin son yerel seçimlerde aldıkları oy oranı ile genel ve yerel seçimlere yönelik son yaptırılan anketlerde görülen oy oranlarını tek tek okudu. Partinin genel oylarının anketlere göre yükselişte olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bu bölge bizim için önemli bir bölge. Bu bölge en fazla şehit verdiğimiz bölgelerden biri. Anadolunun kahrını çekiyor. Buna rağmen en fazla oyumuzu bularada attırdık. Bu, çözüm sürecine desteğin göstergesidir. Sadece bu bölgede değil Türkiye genelinde halk çözümü destekliyor. Biz de umutluyuz, inşallah çözümü sağlayacağız. Halk desteği şu anda yüzde 65’in üzerinde” dedi.
Erdoğan konuşmasında CHP ve MHP’nin çözüm sürecine yönelik tutumunu eleştirirken, “CHP ve MHP milliyetçiliği körüklüyorlar. Biz ırkçılık yapmayacağız” görüşünü dile getirdi. Erdoğan, bir milletvekilinin “milliyetçilikle” ilgili söylemlerinin muhalefet tarafından eleştirildiğini anımsatarak “Bunu halka anlatmanız lazım” demesi üzerine ise “Bunları siz anlatacaksınız” karşılığını verdi. Erdoğan şöyle devam etti: “Biz ırkçılığın her türlüsüne karşıyız. Kürt ırkçılığına da, Türk ırkçılığına da karşıyız. Bunlar (CHP ve MHP) ise bu işi istismar ediyorlar. BDP de onlara bakarak bu işi istismar ediyor. Ama biz bunlara bakmayacağız, kararlılıkla samimiyetle çözüm için çalışacağız. Çünkü bizim için önemli olan milletimizin refahıdır, huzurudur.”
“Bizim ümmet anlayışımız da farklı” diyen Erdoğan, “CHP ‘Vatandaş sen benim sana verdiğim kadarla yaşarsın’ diyor. Biz ise peygamber ümmeti diyoruz, talepleri dikkate alıyoruz. Çünkü bizde insan ayrımı yok” görüşünü dile getirdi.
Erdoğan’ın sunuş konuşmasının ardından katılımcılara söz verildi. 14 kişinin söz aldığı toplantıda hükümetin başta açılım süreci olmak üzere genel politikalarına ilişkin herhangi bir eleştirinin dillendirilmediği öğrenilirken, milletvekilleri sanılanın aksine şehit ve gazi yakınlarının sürece yoğun bir tepkisinin olmadığını ifade ettiler. Milletvekilleri, “Analar eskiden ‘şehitler ölmesin’ derdi. Şimdi ‘Kimse ölmesin’ diyorlar. Bu da en hassas bu kesimin dahi çözüm istediğini gösteriyor” değerlendirmesini yaptılar.
KIRIKKALE HEYETİNE FIRÇA
Erdoğan 10 ile ilişkin anket sonuçları ve bunların son seçimlerle kıyaslamasını da yaptı. Yerel seçimlere daha 1 yıl olduğunu, bu 1 yılın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, “Tüm şehirlerde anketler yaptırıyoruz. Durum nedir? diye, kendinize çeki düzen verin diye” şeklinde konuştu. Erdoğan “Ardından da şu anda durum bu” diyerek anket sonuçlarını her il için tek tek açıkladı. Buna göre parti ve belediye başkanları açısından oy oranı sıralamasında 1. sırada Kayseri çıkarken, en düşük oy oranı ise Kırıkkale aldı.
Erdoğan anket sonuçlarına göre Kayseride genel oy oranlarının yüzde 65 olduğunu, kararsızlar da dahil edildiğinde bu rakamın yüzde 68’e çıktığını, yerel seçimlerde ise belediye başkanına oy vereceğini söyleyenlerin oranının yüzde 72 olduğunu söyledi. Yerel seçime yönelik anket sonuçlarına göre başarı sıralamasında Kayseri’yi Nevşehir izlerken, yaptırılan ankete göre Ankara’da Büyükşehir Belediye seçimlerinde Melih Gökçek’e oy vermem diyenlerin oranının yüzde 48, oy vereceğini söyleyenlerin oranının ise yüzde 46 olduğu ifade edildi.
Kırıkkale’de AK Parti’nin oy oranının yüzde 60 civarında çıktığını ancak yerel seçim anketi sonuçlarında bu oranın yüzde 11’e düştüğünü belirten Erdoğan “Bu oran fecaat” diyerek Kırıkkale Belediye Başkanı’na fırça attı.
Toplantıda Alevi seçmenlerin bulunduğu illerin milletvekilleri ve teşkilat yöneticileri Erdoğan’a, Alevi açılımının akıbetini sordu. Bakan Faruk Çelik’in aylarca Alevi dernek, federasyon ve temsilcileriyle görüştüğünü, çalıştaylar yaptığını anımsatan Erdoğan, “Ama onlar kendi aralarında konsensüs sağlayamadılar” dedi.
Erdoğan anketlerden bazı şehirlerde muhalefet partilerine mensup belediye başkanlarının başarılı göründüğünü bunu araştırdıklarında insan ilişkilerinin iyi olduğunu tespit ettiklerini ifade ederken de, belediye başkanları ve teşkilat yöneticilerine “Siz de insan ilişkilerinizi geliştirin, iyileştirin” talimatı verdi.
“CEMEVLERİ KÜLTÜREL MEKANLARDIR”
Ankara Milletvekili Haluk Özdalga Alevilerin sorunları olduğunu özellikle köyden kente geçen Alevilerin dinsizleştirilmesine yönelik çalışmalar yapan gruplar bulunduğunu belirten Özdalga, devletin Cemevlerini ibadet yeri olarak tanımasını istedi. Özdalga, “Bunu yaparsak Alevilerin İslam dışına çıkmasına engel oluruz” dedi. Erdoğan ise bu talebe “Cemevleri kültürel mekanlardır. İslamda ibadet yeri mescittir, camidir Hristiyanlıkta kilise dışında ibadet yeri duydunuz mu? Alevi kardeşlerimiz de bizim gibi müslümandır. İslamın farklı bir yorumunu yapmaktadır” karşılığını verdi.
Adaleti görmek için 105 yaş da yetmedi! – Milliyet
Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın 105 yaşındaki annesi Berfo Kırbayır, hayatını kaybetti. Ölüm döşeğinde bile oğlunu bekleyen Berfo Ana, ölümünden bir gün önce Milliyet’e, “Oğlumun davası çözülsün. Beni oğlumun kemikleri ile gömün. Bulunmadan bu dünyadan gitmem dedi
Cumartesi annelerinin sembol isimlerinden Berfo Kırbayır, verdiği sayısız dilekçeye, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’la görüşmesine rağmen oğlunun ölümüne neden olanların ceza aldığını göremedi. Geçtiğimiz yıl mide ameliyatı olan 105 yaşındaki Berfo Ana, Kayışdağı’ndaki evinde dün sabaha karşı hayata gözlerini yumdu. Vefatından 1 gün önce Berfo Ana ile Milliyet evinde görüşmüştü. Nefes almakta güçlük çeken Berfo Ana’nın duvarında Mustafa Sarıgül’ün hediyesi olan karakalemle kendi resminin çizildiği bir portre, masasında oğlu Cemil Kırbayır’ın resimleriyle dolu bir odada yatıyordu. İçeri girdiğimiz anda gözlerini açıp “Oğlum diye bağıran Berfo Ana, yaşının ve 33 yıllık mücadelesinin ardından oldukça bitkin gözüküyor, “Oğlumun davasını çözün, kemiklerini bulun. Beni onlarla gömün. Kenan Evren nerede? diyordu.
105 yaşında mahkemeye gitti
Konuşmakta güçlük çeken Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır zorlu bir mücadele verdiklerini belirterek, “2001’den beri annem Cumartesi anneleriyle beraber Galatasaray Lisesi önündeydi. Verdiği dilekçelerin hesabı yok. 105 yaşında 12 Eylül mahkemesine kadar gitti. 33 yıldır, mücadele ile geçen yıllar. Hep çok güçlüydü dedi. Mikail Kırbayır annesinin geçirdiği son saatlerde bile hep “Cemil dediğini söyleyerek, “Uykusundan sıçrayarak uyanıyordu. Gördüğü rüyaları gerçek sanıyor, ‘Cemil’im geldi’ diyerek yorgana sarılıyordu. Sonra rüya olduğunu anlıyor ve tekrardan dertleniyordu. Akli dengesi hep yerindeydi, her şeyi hatırlıyordu ama gücü tükendi diye konuştu.
Göle’ye götürülecek
Berfo Ana’nın kızı Fatma Kırbayır Gülmez gözyaşları içinde Milliyet ekibine, “Annem en son sizin yanınızdayken ‘Oğlumun kemikleri’ dedi ve bir daha da konuşamadı. Gözleri açık gitti dedi. Oğlu Mikail Kırbayır ise annesi için bugün saat 11.00’de Şakirin Camii’nde cenaze töreni düzenleneceğini belirterek, bu törenin ardından cenazenin Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Okçu köyüne götürüleceğini söyledi.
Başbakan’la görüştü
Berfo Ana, Cumartesi annelerine 2001 yılında dahil oldu. Yaklaşık 300 eyleme katıldı. Yakınlarını gözaltında kaybeden dört aileyle beraber 2011’de Dolmabahçe’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Erdoğan’ın Berfo Ana ile yaptığı görüşme sonrasında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu harekete geçti. Faili meçhul olayları inceleme amacıyla kurulan alt komisyon, 2011 yılında hazırladığı 350 sayfalık raporda Kırbayır’ın işkence ile öldürüldüğü sonucuna ulaştı. Rapor, Berfo Ana’ya TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zafer Üskül tarafından teslim edildi. Berfo Ana, ölüm döşeğinde Kars Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianamenin hazırlanmasını bekliyordu.
‘İnşallah evin yıkılır!’
Berfo Ana’nın, 12 Eylül 1980 darbesine ilişkin 7. Cumhurbaşkanı ve dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya gelmesi, duruşma salonunda bulunanlar tarafından uzun süre alkışlanmıştı. Davaya müdahil olan Berfo Ana, duruşmada Kenen Evren’e tepki göstererek, “Kenan Evren utanmadın mı? Sen benim çocuğumu niye böyle yaptın? Sana da inşallah büyük ceza verirler, inşallah evin yıkılır, yuvan dağılır, ocağın dağılır. Utanmaz. Sen benim ocağımı söndürdün, yuvamı dağıttın. Çocuğumu aldın niye getirmedin namussuz herif diye konuşmuştu.
‘Uzatılan barış eli geri çevrilemez’ – Milliyet
Barış sürecine desteğini açıklayan aktör İnanır, Sinop’ta BDP’lilere yapılan saldırıyı yanlış bulduğunu söyleyerek “Türk olmaktan mutlu olan Kürt sorununun çözülmesini ister dedi
İngiltere’de düzenlenen 18. Londra Türk Festivali’nin açılışında kendisine layık görülen ‘Golden Wings Yaşam Boyu Başarı’ ödülünü almak için Londra’ya gelen ünlü sanatçı Kadir İnanır, Sinop ve Samsun’da BDP milletvellerinin aralarında bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyetine karşı saldırılarla ilgili Milliyet’e konuştu.
“Barış sürecine ilişkin çok çarpıcı açıklamalarda bulundunuz, bazı çevrelerin takdirini bazı çevrelerin tepkisini aldınız. Sinop ve Samsun olayları için ne diyorsunuz? sorusuna İnanır’ın yanıtı, “Uzatılan barış eli geri çevrilmez, dünyanın hiçbir ülkesinde çevrilmemelidir oldu.
‘İnsanlar artık barış istiyor’
İnanır, “Yeter, dedi insanlık barış istiyoruz dediler. Yola çıkıldı, kabul gördü. Geleceğimizi aydınlatacak, mutluluk şarkıları söyleyeceğiz, dedik. Yollara çıktık, barış eli uzatıldı. Karadeniz’in iki şehrinde küçük gruplar, çoğu çocuk tepki gösterdi. Stratejik hata da olabilir, ama uzatılan barış eli geri çevrilmez. Aklı vicdanı ve merhameti olan hiç kimse bu eli geri çevirmez dedi.
İnanır, Karadeniz’in aydınlık yüzünün buna gereken cevabı vereceğini belirterek, “Özgürlük ve demokrasi mücadelemizin en önemli liderleri de Karadeniz’den çıkmıştır, Karadeniz ‘gerici’ bir bölge diye tanımlanamaz. Bu son olay barışa ne kadar ihtiyaç duyduğumuzun en önemli kanıtıdır diye konuştu.
Sloganı: Sevgi
İnanır yeni bir slogan başlattığını ve sloganın da ‘Sen de Yüreğinde Sevgiye Yer Aç’ olduğunu açıklayarak, “25 yıl önce çektiğim siyasi bir filmin adıdır. Devrimcilerle faşistlerin çatışmasını anlatıyordu ve sonunda ben herkese, ‘Milliyetçilik kimsenin tekelinde değildir’ diye bağırıyordum dedi.
Gerçek Türk milliyetçisinin bu topraklarda yaşayan herkesin eşit haklara sahip olmasını isteyeceğini savunan İnanır, “Türk olmaktan ne mutlu ise, Kürt sorununun çözülmesini ister. Bazı şeyleri büyütmemeliyiz diye ekledi.
Yeni anayasada OHAL 2 aya indi – Milliyet
TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, olağanüstü hal ilan edilmesi fıkrasında mutabakat sağladı. Mevcut Anayasa’da 6 ayı geçmeyen olağanüstü hal süresi 2 aya indirildi
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen başkanlığında toplanan Anayasa Yazım Komisyonu, Olağanüstü Yönetim Usulleri başlıklı maddeyi görüştü. Toplantıda, hangi durumlarda olağanüstü hal ilan edileceğine yönelik fıkrada mutabakat sağlandı.
Mevcut anayasada 6 ayı geçmeyen olağanüstü hal süresi 2 aya indirildi. Anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması da olağanüstü hal ilanı kapsamına alındı.
Buna göre, tabii ya da insan kaynaklı afet tehlikeli salgın hastalıklar ağır ekonomik bunalım anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde Bakanlar Kurulu olağanüstü hal ilan edebilecek.
Sıkıyönetim tartışması
Savaş ve seferberlikle ilgili fıkrada ise uzlaşma sağlanamayarak, her parti kendi önerisini getirdi. BDP, savaş ya da savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi halinde Bakanlar Kurulu’nun talebiyle Ak Parti ise Başkan’ın talebiyle TBMM’nin seferberlik ve savaş haline karar verebilmesini önerdi.
CHP önerisi ise “Savaş hali, seferberlik, yakın bir saldırı tehdidi, olağanüstü hal ilanını gerektiren hallerden daha vahim şiddet hareketlerinin yaygınlaşması nedenlerinden birine dayanarak Bakanlar Kurulu sıkıyönetim ilan edebilir şeklinde oldu.
MHP ise savaş hali dışında ülkenin ve milletin bölünmezliğinin tahlikeye girdiği halleri de sıkıyönetim gerekçesi saydı.
Jitem gitti AKP geldi! – Vatan
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, AKP’li Çemişgezek Belediye Başkanı hakkında parti genel merkezine şikayet dilekçesi veremeyen 16 muhtarın sorunlarına ilişkin hazırladığı raporda, halkın olayların arkasında Çemişgezekli olan AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş’ın bulunduğuna yönelik iddialarına yer verildi.
CHP’li Aygün, AKP’li Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Yıldız’ı şikayet etmeye hazırlanan, ancak partiye şikayet dilekçesi veremeyen 16 muhtarın evlerinin aranmasına ilişkin rapor hazırladı. Aygün, 16 muhtarın 18 Ocak günü AKP’ye gönderilmek üzere dilekçe hazırladığını, dilekçede, “Belediye başkanının ilçe halkı arasında Alevi-Sünni ayrımı yaptığı kendisine bağlı kişilerin terör örgütü sempatizanı, uyuşturucu ticareti ve tefecilik yapan kişiler olduğu vatandaşları tehdit ettiği rant sağladığı AKP’nin ilçeye sağladığı imkânları kendi şahsına ve yandaşlarına kullandığı”na yönelik iddiaların yer aldığını söyledi. Aynı akşam Ali Haydar Polat ve Mustafa Öztürk isimli vatandaşların ev ve işyerlerinin arandığı, dilekçeye el konduğu belirtilen raporda, yaşanan gelişmeler üzerine 12 Şubat günü kendisinin ilçeye giderek incelemelerde bulunduğu, Belediye Başkanı Yıldız’ın da 19 Şubat günü kendisiyle TBMM’de görüştüğü ifade edildi.
AKP’Lİ VEKİL BASKI YAPTI
Raporda, vatandaşların Cumhuriyet Savcısı’nın dilekçelere el koyma kararının arkasında Çemişgezekli olan AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş’ın olduğu, Ataş’ın yargı dahil tüm devlet kurumları üstünde otorite kurduğu iddiası yer aldı. Raporda, “Anayasal bir hak olan dilekçe vermeyi, terörist faaliyet ilan edecek kadar baskıcı bir anlayış devlete hakim olmuştur” denildi. Belediye başkanının vatandaşlar üzerinde korku imparatorluğu kurduğu iddia edilen raporda, belediye başkanın talebiyle ilçedeki yüksekokulda çalışan Yücel Burhan ve Kürşat Aslan isimli görevlilerin sürgüne uğradığı da ileri sürüldü.
“JİTEM TÜRÜ ÖRGÜTLENMELER”
Raporda şu ifadelere yer verildi:
* Çemişgezek Mahkemesi’nce verilen arama kararı kabul edilemez. Arama için hukuki şartlar oluşmamıştır. Dilekçeyi bulmak için arama kararına hacet yoktur. Çemişgezek hakimi adeta silah, uyuşturucu veya başka bir suç delili arar gibi bir karar vermiştir.
* Dilekçe henüz yerine ulaşmadan mahkemece el konulması CMK’nın açık ihlâlidir.
* Yargının muhtarlara karşı aldığı önlemler ilçede ciddi bir endişeye yol açmıştır. Demokratik sistemin en önemli ayağı ve bir denge kurumu olan yargının hükümete bağlı bir belediye ile bu ölçüde iç içe görünmesi yurttaşlarda güven bunalımına yol açmıştır.
* Muhtarların TOKİ, işe alımlar, çalışmadığı halde maaş alanların varlığı, yüksekokuldaki görevlilerin sürgün edilmesi gibi savları araştırılmak zorundadır. Zira bu iddialar ağır olup ceza hukuku bakımından suç oluşturabilmektedir.
* Belediye Başkanı’nın JİTEM iddiaları soyut ve dayanaktan yoksun görünmektedir. Çemişgezek Sosyal Yardımlaşma Vakfı bünyesinde JİTEM aramak veya bulmak hayatın olağan akışına uygun değildir.
* İlçe kaymakamı AKP baskısı altındadır. Muhtarlar ve halkın önemli bir kesimi buna inanmaktadır. Zaten Kaymakam da görüşmemizde bu tespiti haklı kılacak sözler sarf etmiştir. AKP her yerde olduğu gibi 2 bin 500 nüfuslu Çemişgezek ilçesinde de parti-devlet gibi görünmektedir. 1990’larda bölgede JİTEM’den duyulan korku bugün AKP’den korkuya dönüşmüştür.
Gizli tanıkla hayatı karardı – Milliyet
Bingöl’de 2011 yılında polise yapılan silahlı saldırı sonrası gözaltına alınan lise öğrencisi Gülsüm’e, gizli tanık ifadesine dayanılarak müebbet hapis cezası verildi
Bingöl’de 2011 yılında polis aracına düzenlenen ve bir polisin ayağından yaralandığı silahlı saldırı olayı ile ilgili olarak yargılanan ve hakkında gizli tanık ifadesi dışında delil bulunmayan lise öğrencisi 21 yaşındaki Gülsüm Koç’a ömürboyu ve 26 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, Gülsüm Koç’un eylemde kullandığı iddia edilen silahla ilgili ise beraatine karar verdi.
Bingöl’de 15 Mayıs 2011 günü saat 21.20 sıralarında polis aracına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda araçta bulunan polis memuru Hasan Hüseyin Korkut ayağından yaralanırken, Reşat Onan ise yara almadan kurtuldu. Saldırı olayından 2 saat 25 dakika sonra polis, olayı gördüğünü iddia eden ‘Avcı’ kod adlı gizli tanığın ifadesine başvurdu. Saat 23.45 sıralarında ifadesi alınan gizli tanık Avcı, saldırı sırasında olay yerinde olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Saldırının olduğu yerde bir erkek bir bayan şahıs gördüm. Erkek şahsı tam göremedim ama bayan olanı gördüm. Cadde üzerinde bir aracın içinde bekliyorlardı. Daha sonra araçtan inerek elektrik direğinin altında beklediler. Bir süre sonra cayırtı koptu. Bunun üzerine korkarak bulunduğum yere çöktüm. Çevreme baktığımda havada kırmızı yeşil cisimlerin uçuştuğunu görünce silahlı saldırı olduğunu anladım. Polis aracı geri geri çıkarak olay yerinden uzaklaştı. Sonra bir bayan ve bir erkek şahıs araçlarına binerek gittiler.
Ders çalışırken gözaltı
İfadenin alınmasından 45 dakika sonra gizli tanık Avcı’ya daha önceden BDP’nin destekleği bağımsız milletvekili adayı İdris Baluken’in seçim irtibat bürosu önünde çekilen 4 kadının fotoğrafı gösterilerek teşhis yaptırıldı. Gizli tanık, gösterilen fotoğraflardan Gülsüm Koç’un silahlı saldırıya katılan kadın olduğunu iddia etti. Polis ekipleri yaptıkları operasyonda, o dönem 18 yaşında olan lise öğrencisi Gülsüm Koç’u bir akrabasının evinde arkadaşıyla birlikte üniversite sınavına çalışırken gözaltına aldı.
Ellerinde silah patlamasından kaynaklı herhangi bir barut izine rastlanmayan Gülsüm Koç, ifadesinde olayla bir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Evde yapılan aramada olayda kullanılan silaha da rastlanmazken, Koç gizli tanığın hakkında verdiği ifade gerekçe gösterilerek tutuklanıp Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, gizli tanık ifadelerine yer verilerek Gülsüm Koç’un, ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’, ‘Adam öldürmeye teşebbüs’, ‘Kamu malına zarar vermek’ ve ‘Ateşli silahlar kanununa muhalefet’ etmek suçlarından ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.
İddianamenin kabulünün ardından Gülsüm Koç’un yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Davanın karar duruşmasında son savunması sorulan Koç Zazaca verdiği ifadesinde “Olayın olduğu gün akrabamın evindeydim. Buna ilişkin iki tanığım da vardı ve ifadelerini verdiler. İfade veren arkadaşlarım da o gün olay yerinde olmadığımı söyledi. Ben gizli tanığın da ortada olmadığını biliyorum. Bu olayı yapmam için benim böyle bir eğitim almam lazım. Böyle bir eğitim de almadım. Dosyadaki belgeler lehimedir. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum dedi.
Ömür boyu hapis
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme daha sonra kararını açıkladı. Mahkeme Gülsüm Koç’un saldırıda kullanıldığı iddia edilen silahla ilgili olarak beraatine karar verdi. Beraat kararında, ‘yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğine dair kesin ve inandırıcı delil elde edilmediği’ ve ‘suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı’ gerekçe gösterildi. Mahkeme, Gülsüm Koç’un ‘Devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak’ suçundan ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme sanığın iyi hali göz önünde bulundurularak cezasını müebbet hapise çevirdi.
Mahkeme ayrıca Gülsüm Koç’un ‘Kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs’ ve ‘Kamu malına zarar verme’ suçlarından da toplam 26 yıl 8 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti.
‘SKANDAL TUTANAK’
Silahlı saldırı olayı ile ilgili dava dosyasında, Bingöl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı 3 polisin olay günü saat 23.30’da hazırladıkları bir tutanakta ise şu ifadeler kullanıldı: “Saat 19.30’da görevimizin bitimine müteakiben ikametimize gittiğimiz sırada, İdris Baluken’e ait seçim ofisinin karşısında bulunan şehir minibüslerine ait durakta, Gülsüm Koç ve Didem Polat’ı beklerken gördüğümüze dair tutanak imza altına alınmıştır.
Gülsüm Koç’un Avukatı Rahşan Bataray, böyle bir tutanağın daha şüpheli belli değilken hazırlanmasını anlayamadıklarını belirterek şöyle dedi:
“Saat 23.45’te gizli tanık Avcı, Gülsüm hakkında ifade veriyor. Ancak 3 polis tarafından saat 23.30’da imza altına alınan bu tutanakta Gülsüm’ün adı geçiyor. Polisin bu tutanağı ne amaçla tuttuğunu ve dosyaya gönderdiğini anlayamadık. Müvekkilim hakkında tutulan bu tutanak tam anlamıyla bir skandaldır. Bunu mahkemeye söylememize ve tüm itirazlarımıza rağmen taleplerimiz kabul edilmedi.
Türkiye ile AB arasında buzlar eriyor’ – BBC
İngiliz Economist dergisi, Fransa’nın üyelik müzakerelerinde bir başlığın açılmasına itirazını kaldırmasıyla Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki buzların çözülmeye başladığını yazıyor.
Yazıda özetle şöyle deniyor:
“Fransa, eski Başkan Nicolas Sarkozy döneminde üyelik için tamamlanması gereken 35 başlıktan beşinin açılmasını bloke etmişti. Şimdi Fransa, bölgesel yardımlarla ilgili bir başlığın açılmasına vetosunu kaldırdı. Kıbrıs’ta Nikos Anastasiades başkanlık yarışında önde gidiyor. Anastasiades, 2004’te Türklerin kabul edip Rumların reddettiği birleşme planını desteklemişti. Nikos Anastasiades, Kıbrıs görüşmelerine ivme kazandırabilir ve bunun sonucunda Kıbrıs bazı başlıklara kendi itirazını kaldırabilir.”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Hiçbir güç bizi Avrupa Birliği’nden ayırmaz dediğini aktaran dergi öte yandan Başbakan Erdoğan’ın Şangay beşlisine katılmaktan söz ettiğini belirterek şöyle devam ediyor:
‘Zamanlama daha iyi olamazdı’
“Bu rahatsızlık anlaşılabilir. 2005’te görüşmelerin başlamasından bu yana Türkiye’de AB üyeliğine kamuoyu desteği yüzde 70’lerden yüzde 33’e düştü. Erdoğan’ın iktidarı döneminde Türkiye dünyanın 17’nci ekonomisi oldu. Avrupa uzmanı Cengiz Aktar, “Avrupa’nın Türkiye’nin yoksul bir ülke olduğu bahanesi saçma’ diyor. 10 yıllık AK Parti iktidarı Türkiye’yi daha demokratik yaptı. Darbe planladıkları iddiasıyla çok sayıda general hapiste. Ancak Erdoğan karşıtları muhalefetin zayıflığı karşısında AK Parti’nin kibirli ve baskıcı hale geldiğini söylüyor. New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’ne göre Türkiye gazetecileri hapse atmada dünya lideri. Muhalifler muğlak terörle mücadele yasalarıyla cezaevine gönderiliyor. Egemen Bağış’ın ‘Türkiye’nin mükemmel olduğunu söylemiyorum ama dünün Türkiye’sinden daha iyi’ sözleri birçok kişiyi tatmin etmeyecek.”
Türkiye’nin dışarıda gücünü artırdığını, son 10 yılda dış yardımın 27’ye katlandığını belirten Economist’e göre geçen hafta Suriye sınırında patlayan bomba Türkiye’nin isyancıları desteklemekle karşı karşıya olduğu riskleri gösteriyor. Yazı şöyle noktalanıyor:
“Avrupa’yla buzların çözülmesi daha iyi bir zamana denk gelemezdi. Erdoğan hapisteki Kürt lider Öcalan’la görüşmeleri yeniden başlattı. Avrupa Birliği üyeliğinin cazibesi Türkleri ve Kürtleri bir anlaşmaya taşıyabilir. Kürtler daha fazla bölgesel özerkliğin yeni anayasaya girmesi gerektiğinde ısrar ediyor. Cengiz Aktar, Avrupa Birliği’nin vetoyu kaldırdığı bölgesel yardım başlığının bununla çok uyumlu olacağını söylüyor.”
Baas’ın merkezine bombalı saldırı – Milliyet
Suriye’nin başkenti Şam’ın merkezinde Devlet Başkanı Beşar Esad’ın partisi Baas’ın genel merkezi, Rus Büyükelçiliği ve bir okulun yakınında bomba yüklü bir aracın patlamasıyla en az 53 kişi öldü
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın partisi Baas’ın Şam’daki genel merkezine yakın bir alanda bomba yüklü aracın patlaması üzerine Suriye devlet televizyonuna göre 53 kişi hayatını kaybetti ve 237 kişi yaralandı. Suriye içindeki aktivistlere dayanarak bilgi aktaran İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi örgütü ise ölü sayısını 42 olarak açıkladı.
Saldırı okula yakın bir alanda gerçekleştiği için hayatını kaybedenler ve yaralananlar arasında çok sayıda çocuk da var. Patlama sonucu büyük bir yıkım meydana gelirken gökyüzü yoğun bir dumanla kaplandı. Olay yerine yakın olan Rusya Büyükelçiliği’nin de hasar aldığı belirtildi.
Komuta merkezine havan
Devlet televizyonunun yayınladığı görüntülerde patlamanın etkisiyle ezilmiş arabaların yanında yatan cansız bedenler görülüyor. Patlamanın ardından itfaiye ve ambulansların bölgeye intikal ettiği sırada makineli tüfek sesinin duyulduğu da öne sürüldü. Saldırıyı henüz üstlenen olmazken devlet haber ajansı SANA, olayın sorumlularını “teröristler olarak duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, patlamadan önce El-Ekberiye bölgesindeki Suriye Ordusu Genel Komuta Merkezi’ne havan saldırısı düzenlendiğini belirtti. Gözlemevi’ne göre şehrin kuzeyindeki Barzeh bölgesinde de iki araba patladı.
Pentagon Büyük Kesintilere Hazırlanıyor – Amerikanın Sesi
WASHINGTON — Amerika Savunma Bakanlığı, Kongre bütçe üzerinde anlaşmaya varamazsa 1 Mart’ta çok büyük kesintiler yapmak zorunda kalacak. Kesintiler, federal hükümetin tümünü etkileyecek.
Pentagon’daki kesintilerin ilk habercisi geldi bile. Bakanlık, Şubat başında, uçak gemisi Harry Truman’ı Basra Körfezi’ne göndermeyeceğini açıkladı.
Kesintiler bakanlık açısından kötü bir zamana rastlıyor. Bakan Leon Panetta görevi devretmeye hazırlanıyor. Bakan olmak için Kongre’den onay bekleyen Chuck Hagel, ciddi bir bütçe krizi devralacak.
Panetta, “Kesintiler yapılırsa, savunma programları ciddi bir darbe alacak, Amerika, askeri hazırlılık açısından çok zayıflayacak. Çalışmalarımızı nasıl sürdürebileceğimizi gözden geçiriyoruz ama bunun için iyi bir seçenek olmadığı da ortada, şeklinde konuştu.
Eğitim çalışmaları, uçak ve gemilerin bakımı ertelenecek veya iptal edilecek. Savunma Bakanlığı önümüzdeki 7 ay içinde 46 milyar dolarlık kesinti yapmak zorunda. Savunma Bakanı Panetta, zararın etkisinin çok büyük olacağını söylüyor: “Bütün ülkede 800 bine yakın sivil bakanlık personeline 22 güne kadar ücretsiz izin vermek zorunda kalacağız. Maaşlarında yüzde 20 kesinti olacak. Bunun ekonomimize etkisi olmaması imkansız.
Yeni kesintiler, bakanlığın 10 yılda 500 milyar dolarlık kesinti programına eklenecek. Kesinti planı henüz uygulamaya konmadı.
Yeni bakanın daha küçük bir askeri güç ve daha az fonla Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kuzey Kore’de büyüyen tehditlerle mücadele etmesi gerekecek.
Anthony Cordesman, Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı. Cordesman, “Temelde bu Kongre kesintilerden vazgeçinceye kadar ciddi bir imha operasyonu. Bundan sonra ne olacağı da belli değil. Bütçe mevcut haliyle devam mı edecek yoksa harcamalar eski düzeyine mi dönecek, kimse bilmiyor, şeklinde konuşuyor.
Herşey, Kongre’yle Beyaz Saray arasında ne zaman bütçe anlaşmasına varılacağına bağlı. Buarada Washington’da savunma ve güvenlik uzmanları, kesintilerin ülke savunmasına vereceği zararın boyutundan ciddi kaygı duyuyor.
NATO’dan Yeni Afganistan Sinyali – Amerikanın Sesi
NATO’nun Afganistan’la ilgili bazı planlarında değişikliğe gitme olasılığı giderek güçleniyor. NATO savunma bakanları finanse edilecek Afgan güvenlik birimlerinin sayısını yüksek tutma eğiliminde
BRÜKSEL — NATO’nun yürüttüğü en önemli operasyona ev sahipliği yapan Afganistan’dan çekilme zamanı yaklaşırken dengeler henüz yerine oturmadı. Ülkedeki durumun karışıklığı, hükümetin ekonomik kapasitesinin sınırlı olması ve NATO sonrası güvenliği sağlamanın öngörülenden daha zor olacağına yönelik sinyallerin artması İttifak’ın planlarını gözden geçirmesine neden oluyor. Henüz nihai karar alınmamış olsa da Brüksel’de bir araya gelen NATO savunma bakanları, 2014 sonrası Afganistan’da finanse edilecek güvenlik birimi sayısını yüksek tutma opsiyonunu değerlendiriyorlar.
NATO’nun üzerinde ciddi şekilde durduğu opsiyonlar arasında 2018’e kadar Afgan güvenlik güçlerinin sayısını 352 bin düzeyinde tutmak yer alıyor. NATO üyelerinin bu opsiyona yeşil ışık yakmaları halinde yıllık bazda ekstra 2 milyar dolarlık bir maliyetin söz konusu olabileceği hesaplanıyor.
NATO’nun geçen yıl üzerinde anlaştığı sayı 230 bindi. Bunun maliyeti de yıllık 4.1 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. 352 bin rakamı ise yaklaşık 6.5 milyar dolarlık yıllık ödeme anlamına geliyor. NATO üyesi ülkelerin büyük bölümü ekonomik zorluklar nedeniyle kemer sıkma yoluna giderken ek maliyetin gündeme gelmesi sıkıntı yaratsa da NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan’da 352 bin Afgan güvenlik birimini finanse etmenin maliyetinin dışarıdan asker göndermenin maliyetinden daha düşük olduğuna dikkat çekti.
Afganistan’daki güvenlik durumunun geleceğinin net olmaması,
Afgan güvenlik güçlerinin kalitesinin istenilen düzeyde olmaması ve Afgan yönetimiyle yürütülen müzakerelerin karmaşıklığı NATO açısından sıkıntı yaratmayı sürdürüyor.
Bakanların bir başka önemli gündem maddesini de üye ülkelerin savunma harcamalarına ayırdıkları oran oluşturuyor. İttifak ülkelerinin ekonomik kriz ortamı nedeniyle kesintiye gittikleri ilk kalemi genelde savunma harcamalarının oluşturması NATO açısından ciddi bir risk yaratıyor. Bu konuda sık sık uyarılarda bulunan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, bir kez daha savunma harcamalarının yeterli düzeyde tutulmasının önemine dikkat çekerek bunun yapılmaması halinde İttifak’ın yeni ve oluşmakta olan tehditlere karşı koymakta zorlanacağı mesajını net şekilde verdi.
NATO’nun gündemini meşgul eden bir başka konuyu da Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı’nın (SACEUR) kim olacağı oluşturuyor. General John Allen’in bu görevden affını istemesinin ardından kulislerde General Philip Breedlove’ın adı geçiyor. Breedlove halen Avrupa ve Afrika’daki Amerikan Hava Kuvvetleri birimlerinin komutasını yürütüyor.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info