• kurdî
  • Turkish
  • الرئيسية
  • اخبار
  • مقالة
  • بحث
  • التحليل السياسي
  • حقائق
  • الكل
    • الدراسات الاستقصائية
    • الإعلانات
    • ريبورتاج
    • المحررين
    • علم البيئة
    • اقتصاد
    • المرأة
    • الشبيبة
    • الصحافة الاجنبية
    • تاريخ ولغة كوردستان
    • من نحن
    • تصريحات صحفيه
    • تحديثات
    • التاريخ
    • وثائقي
    • نصوص
    • من القارئ
    • وجهات نظر
    • المشاركات
    • تكنولوجيا
    • حقائق
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • الرئيسية
  • اخبار
  • مقالة
  • بحث
  • التحليل السياسي
  • حقائق
  • الكل
    • الدراسات الاستقصائية
    • الإعلانات
    • ريبورتاج
    • المحررين
    • علم البيئة
    • اقتصاد
    • المرأة
    • الشبيبة
    • الصحافة الاجنبية
    • تاريخ ولغة كوردستان
    • من نحن
    • تصريحات صحفيه
    • تحديثات
    • التاريخ
    • وثائقي
    • نصوص
    • من القارئ
    • وجهات نظر
    • المشاركات
    • تكنولوجيا
    • حقائق
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa اقسام مقالات

Türk Devleti Rojava’ya Saldırabilir Mi?

Yayınlayan Lekolin
10 نوفمبر 2021
Kategori: مقالات
305 3
A A
Türk Devleti Rojava’ya Saldırabilir Mi?
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın
FacebookX

Bir süredir Türk Devleti’nin Rojava’ya yönelik kapsamlı yeni bir saldırı yapacağına dair bilgiler kamuoyuna yansıyor. Son bir aydır AKP-MHP faşizminin başta Erdoğan olmak üzere tüm temsilcilerinin ağızlarından ise açık tehditler duyuyoruz. Salt her yanı çöken kendi iktidarlarını korumak için yeni bir işgal hamlesine muhtaçlar. Avaşin, Zap ve Metina’da muazzam gerilla direnişini aşamadılar, aşamıyorlar. Sahte zaferle sunmaya çalışsalar bile kimyasal silahlar dâhil her türlü savaş suçu işlemelerine rağmen Medya Savunma Alanlarında ilerleyemediklerini herkes görüyor. Başurê Kürdistan’da çökmekte olan iktidarlarını başarılı gösterecek göstermelik bir zafer bile elde edemeyince yaz aylarından bu yana yoğunluklarını Rojava’ya çevirdiler.

İşgallerine gerekçeler yaratmaya ve onlarsız tek bir adım bile atamayacakları hegemonik güçlere verecekleri tavizleri sıralayarak destek sağlamaya uğraşıyorlar. İşgalci, faşist iktidar Rusya’ya İdlib’i sunarak ve yeni bir S-400 sistemi daha almayı vaat ederek yanına çekmeye çalışırken ABD’ye ise NATO’nun her yerde piyonluğunu yapmaya hazır olduğunu ilan ederek kendi planlarına onay ve yardım elde etmeyi hedefliyor.

Peki, çürüdüğünü herkesin gördüğü AKP-MHP faşist iktidarı Rojava’ya saldırabilir mi? Bu soruya cevap ararken olaya çok boyutlu ve iki temelden bakmak şarttır.

Türk Devleti Rojava’ya yönelik işgal saldırılarının tümünü ABD ve Rusya’nın onayı ve desteği ile yaptı. Şimdi de eğer bir hamle başlatacaksa bu devletlerin izni onun için stratejiktir. Çünkü Türk ordusunun bu güçlerin denetiminde olan hava sahasını ve tekniğini kullanmadan ne Rojava’da ne ise Kürdistan’ın hiçbir yerinde tek bir adım atacak iradesi yoktur. Bu devletlerden ABD Biden-Erdoğan görüşmesi sonrası böyle bir saldırıya onay vermeyeceğini dolaylı olarak açıkladı. Rusya ile ise İdlib’te yaşadıkları çelişki şiddetini korurken Rusya’nın çok hassas olduğu Ukrayna’da Türk SİHA’larının Rus güçlerine karşı kullanılması ciddi bir gerginlik daha oluşturdu. AB kısa bir süre önce yayınladığı bir raporda ilk defa TC’nin Kuzey Suriye’de işgalci olduğunu resmen ifade etti. Bu arada yakın bir zaman önce genelde Ortadoğu ile ilgili net açıklamalar yapmayan Çin bile TC’nin Rojava’daki işgalci pratiklerinin altını çizdi.  Bu genel tablo TC’nin geniş çaplı bir saldırı hamlesine uluslararası durumun uygun olmadığını göstermektedir.

Bununla beraber içerde AKP-MHP’nin çöküşü o kadar bariz hale geldi ki her zaman Kürtlere karşı savaşta faşist iktidarın yanında pozisyon alan CHP savaş tezkeresine hayır diyebildi. Her şey bir yana Türk devleti yekpare bir şekilde savaş durumunu alsa ve iktidar eskisi gibi muktedir olsa CHP bunu yapmayı aklından bile geçiremezdi. CHP’nin bu tavrı tüm diğer sonuçların yanında herkesin faşist iktidar sonrasına hazırlandığını açıklıkla gösterdi. Öte yandan her geçen büyüyen ekonomik kriz TÜSİAD ve TOBB gibi sürekli iktidarın yanında yer alan tekel örgütlerini bile iktidar karşıtı açıklama yapmaya sevk etti. Bunun üzerine özellikle İdlib’te görev yapan generallerin istifası eklenince AKP-MHP faşist iktidarının içte de işgal hamlesine yeterince zemin bulamadığı görülecektir.

Fakat yukarıda sıraladığımız faktörlerin tümü mantık çerçevesinde ele alınmıştır. Oysa faşizm hele de AKP-MHP faşizmi mantıkla değil, Kürt düşmanlığı ve iktidar hırsı ile hareket etmektedir. Bu nedenle saldırma olasılığı güçlüdür. Sadece dış güçlerin durumuna bakarak değerlendirme yapmak eksik olur. Faşist TC bir oldu bitti yapabilir. Kaldı ki bu devletler kısa sürede konumlarını değiştirip TC’ye destek olabilir. Yakın tarih bile bunun örnekleri ile doludur. Daha da önemlisi AKP-MHP faşizmi Kürt soykırımına mahkûmdur. İktidarda kalması için sahte bile olsa bir zafer hikayesine muhtaçtır. Kürt halkının direnişi onu zayıflattıkça o daha da vahşileşmektedir. Şuan iktidar da faşist çetenin iktidar dışında yaşama şansı yoktur. İktidardan düştüğü gibi tuzla buz olacaktır. iktidar da kalmak için Türk devletini büyük bir savaşa sürükleyebilir. Atası olan İttihat Terakki’nin Birinci Dünya Savaşında yaptığını o da yapabilir. Onun yegane derdi iktidardır. Bir de şuana AKP-MHP’nin önemli bir saç ayağı konumunda olan Türk silah tekellerini de hesaba katmak gerekir. Bunlara ufak çaplı çatışmalar değil büyük çaplı muhabereler isterler ki karları daha da artsın. Bu kesimler faşist hükümeti işgal saldırısına zorlayabilir.

Her koşulda saldırıyı kıracak olan da saldırı tehditlerini bertaraf edecek olanda Rojava ve onu şahsında tüm Kürt halkı ve demokrasi güçlerinin mücadele azmidir. Ve bu açıdan tehlike karşı uyanık olmak her şarta hazırlanmak esastır. Rojava Devrimi’ni tek başına koruyacak olan uluslararası dengeler, çıkar çatışmaları ve devletçi güçlerin söylediği sözler değildir. Rojava’yı koruyabilecek tek güç demokratik ulusun tüm bileşenleri ile oradaki halkın kendisidir. Diğer tüm dinamikler ancak öz savunma çekirdeğinin üzerinden anlamlı hale gelebilir. Yine 1 Kasım Dünya Kobani gününü yaratan uluslararası demokrasi güçleri ve dört parça Kürdistan’da ve dünyanın her yerindeki Kürtler bu saldırıya karşı koyacak güçlerdir. Önder APO’nun paradigmasının pratikleşmesi halkların tek yaşam güvencesidir.   

Sonuç olarak TC Rojava’ya saldırabilir mi? sorusuna geri dönecek olursak tüm zayıflıklarına karşın evet yapabilir ve bu ihtimal güçlüdür. Yeni Osmanlı mantığındaki işgalci faşist güçler halkları büyük yıkım getirmek umutları boğmak için saldırabilir. Fakat Arab,Hristiyan, Kürtler ve  halklar bu vahşiliğe dur diyebilir ve onların gücü sadece faşizmi durdurmaya değil bu faşist iktidarı tarihin çöp sepetine atmaya da yeter.

Fırat ALİ

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Etiketler: İŞGAL SALDIRILARIİşgalci TCROJAVA
Önceki yazı

Bitiyor Olmaları Daha Tehlikeli Olabilecekleri Anlamına da Gelir

Sonraki Haber

Güney Kürdistan Yönetimi Ve Kürtlerin Mültecileşmesi

Benzer Haberler

Cinayet ve Katliam Çetesi MİT’in Unuttuğu Gerçek
مقالات

Cinayet ve Katliam Çetesi MİT’in Unuttuğu Gerçek

8 يناير 2023
Yeni Gündem Algılarıyla Yenilgilerin Kamufule Edilmesi
مقالات

Yeni Gündem Algılarıyla Yenilgilerin Kamufule Edilmesi

4 يناير 2023
Çöktürme Planı Çerçevesinde Kültürel Soykırım Saldırıları
مقالات

Çöktürme Planı Çerçevesinde Kültürel Soykırım Saldırıları

21 ديسمبر 2022
Sonraki Haber
Güney Kürdistan Yönetimi Ve Kürtlerin Mültecileşmesi

Güney Kürdistan Yönetimi Ve Kürtlerin Mültecileşmesi

Öne Çıkan Yazılar

  • Komünar Sitesi Yayında

    Komünar Sitesi Yayında

    1186 Paylaşım
    Paylaş 474 Paylaş 297
  • Ermenistan 2 Gerillayı Neden Ve Nasıl Teslim Etti

    834 Paylaşım
    Paylaş 334 Paylaş 209
  • Sihad Barzani Komutasında MİT Yeni Üsler Kuruyor!

    1133 Paylaşım
    Paylaş 453 Paylaş 283
  • 30 Yıllık Serxwebûn Arşivi İnternette

    1015 Paylaşım
    Paylaş 406 Paylaş 254
  • İstihbarat ve Türk Devlet Geleneği –DOSYA 1

    994 Paylaşım
    Paylaş 398 Paylaş 249

Önerilenler

Özel Savaş Politikalarının Merkezi Amed

 Kerkük Karışacak! -ÖZEL HABER

2023’te Kürtleri Büyük Zafer TC’yi Yıkım Bekliyor Neden Mi?

MİT Rojava İşgal Operasyonu İçin Urfa’da Arap Aşiretleriyle Toplandı – ÖZEL HABER

Cinayet ve Katliam Çetesi MİT’in Unuttuğu Gerçek

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç

Add New Playlist