• kurdî
  • Turkish
  • الرئيسية
  • اخبار
  • مقالة
  • بحث
  • التحليل السياسي
  • حقائق
  • الكل
    • الدراسات الاستقصائية
    • الإعلانات
    • ريبورتاج
    • المحررين
    • علم البيئة
    • اقتصاد
    • المرأة
    • الشبيبة
    • الصحافة الاجنبية
    • تاريخ ولغة كوردستان
    • من نحن
    • تصريحات صحفيه
    • تحديثات
    • التاريخ
    • وثائقي
    • نصوص
    • من القارئ
    • وجهات نظر
    • المشاركات
    • تكنولوجيا
    • حقائق
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • الرئيسية
  • اخبار
  • مقالة
  • بحث
  • التحليل السياسي
  • حقائق
  • الكل
    • الدراسات الاستقصائية
    • الإعلانات
    • ريبورتاج
    • المحررين
    • علم البيئة
    • اقتصاد
    • المرأة
    • الشبيبة
    • الصحافة الاجنبية
    • تاريخ ولغة كوردستان
    • من نحن
    • تصريحات صحفيه
    • تحديثات
    • التاريخ
    • وثائقي
    • نصوص
    • من القارئ
    • وجهات نظر
    • المشاركات
    • تكنولوجيا
    • حقائق
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa اقسام مقالات

KDP’nin Devlet(!) Olma Hayalleri…

Yayınlayan Lekolin
21 مايو 2020
Kategori: مقالات, نصوص
298 15
A A
KDP’nin Devlet(!) Olma Hayalleri…
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın
FacebookX

Devlet organizasyonu kurulduğundan beri karmaşıklaşarak gelişip, kendisini toplum için vazgeçilmez kılarak günümüze kadar gelmiştir. Çokça tanımlamaları yapılmış olmasına rağmen gerçek anlamda bir tanımlamaya kavuşturulamamakla birlikte Devletin var olması sonucunda oluşacak faydaları ve zararları üzerine geniş çerçevede bir görüş birliği sağlanamamıştır.

Kürt halkı olarak yakın tarihte Mahabad Cumhuriyetine sahip olduğumuzu bunun da Rusya’nın desteğiyle kurulduğunu ve kısa bir süre sonra da yıkıldığını bunun dışında da hiçbir şekilde devlet kuramadığımıza tanık olmaktayız. Kurulmaya çalışılan devletler de dar aşiretçi ve millliyetçi çizgiden öteye gidemediğinden dağılmıştır.

Başur Kürdistan’daki son gelişmeleri baz aldığımızda ABD ve TC desteğiyle tüm Başur Kürdistan topraklarını hakimiyeti altına almaya çalışan KDP hamlenin temel adımı olan Zînî Wertê’ye güç yığarak başlatmıştı. Bu hamle ile birlikte başta yerel halk olmak üzere birçok kesimden aydın, siyasetçi, yazar ve aktivist tepki gösterirken şuana kadar KDP güçlerini geri çekmiş değil.

Özellikle bu alanda hakimiyet kurmak isteyen KDP bölgenin stratejik bir noktada olduğunun bilincinde olarak bir bütünüyle güdümünde olduğu ABD’nin planının Türkiye destekli KDP’ye küçük bir devlet kurdurma planı olduğu birçok kesim tarafından dillendirilmeye başlandı.

Son olarak da Rewanduz ilçesi çevresinde bulunan ve Kandil’e hakim olan Zînî Wertê’deki Helemond Tepesi üzerine pêşmerge güçleri yerleştirildi ve ağır silahlı büyük bir güç Gerwani Xiwaru köyüne götürüldü.

TC’nin desteğiyle Başur Kürdistan’da hakimiyet sağlamaya çalışan KDP buna karşılık TC’nin Başur Hükümetine olan Petrol borçlarını sildirirken bir yandan da ABD’nin de yön verdiği küçük bir KDP devleti kurmak için tüm Kürt kazanımları peşkeş çekmektedir.

 

KDP’nin devlet kurması durumunda Kürt halkına getirileri neler olur?

Küçük bir KDP devletçiği kurulmasıyla kuşkusuz getirileri olacaktır. Başur Kürdistan yer üstü ve yeraltı kaynakları bakımından zengin bir toprak yapısına sahip. Özellikle Başur’un güneyindeki Kerkük, Basra, Meysan, Vasıt ve Diyala petrol bakımından oldukça zengin rezervlere sahiptir. Petrol Dünya’da en çok rehavet gören ve Dünya ekonomisini şekillendiren ekonomik araçlardan biridir. Elde edilen tüm petrol gelirleri devleti yönetenlere kalacak. Şayet halka kalacak olursa toplum arasındaki ekonomik ve sosyal sınıflaşma ortadan kalkmış olacak. Ekonomik bağımsızlıkla birlikte sosyal ve güvenlik alanındaki refah düzeyi artacak. Ayrıca sınırları olduğu ülkelereden aldığı gümrük verigilerinin tümü de devletin kasasına girecek.

Fakat gelgelilim kurulacak bu Kürt (KDP devletiçiği) devleti başta tüm Kürtlerin ve ezilen halkların temsiliyetini yapan dört parça Kürdistan’da yaşayan halklar için 40 yıldan fazladır mücadele eden ve binlerce şehidi olan Özgürlük hareketini tasfiye ederek, ABD ve TC gibi sömürgeci hegemon güçlerin güdümünde kurmak amaçlanmaktadır.

 

Peki Kurulması planlanan Küçük KDP devletçiğinin Kürt halkından götürüleri neler olur?

Milliyetçi ve aşiretçi bir yapılanmaya dayalı olan KDP, uluslararası ve bölgedeki gelişmelerin açığa çıkardığı bir oluşumdur. TC Devleti’nin Özgürlük Hareketini yok etmeye odaklanan ve her şeyini bu anlayışa dayandıran siyaseti, Batılı devletler tarafından kullanılarak bağımlı hale getirilmiş, Güney Kürdistan’daki işbirlikçi feodal-burjuva önderlikli güçleri desteklemesine ve tavizkar yaklaşımına yol açmıştır.

Uluslararası ve bölgesel gelişmelere dayalı olarak oluşan ve İsrail başta olmak üzere Batılı devletler tarafından desteklenen KDP halka dayanmayan işbirlikçi karakterdeki bir yapılanmadır. Fiiliyatta belli bir oluşuma ulaşsa da, bölgesel ve uluslararası anlamda resmiyete dayanan bir statüsü yoktur. Uluslararası ve bölgesel gelişmelerin açığa çıkardığı dengeler içinde fiili olarak kendisini oluşturmuş son olarak da hegemon güçlerin desteğiyle bir devlet yapılanmasına gitmeye çalışmaktadır. Ancak ABD güdümlü ve TC destekli bir küçük KDP devleti kurulması durumunda Ortadoğu’nun kültürel, etnik ve inançsal çeşitliliği gözönüne alındığında Batılı devletlerin uşağı olmaktan çıkamayacağı ve bu devletlerin politikasının bir aracı olarak süreklileşirse, bağrında büyük tehlikeleri barındırdığı inkar edilemiyecek kadar somuttur. Mevcut konumuyla ABD politikalarının bölgedeki en etkin uygulayıcısı durumundadır. Bölgedeki ulus-devlet yapılanmalarının uyguladıkları geri ve Kürt halkının varlığını kabul etmeyen, yaşamsal haklarının tanımayan uygulamalar sorunun çözümündeki en büyük engel olarak durmaktadır.

KDP reddedilmeden ulusal temelde birlik politikalarının geliştirilerek Kürt halkının ulusal, toplumsal ve yaşamsal konularında ortaklaşarak güçbirliği yapmak önemli olmaktadır. Kürt halkının çıkarları gözetilerek Ortadoğu’nun labirentli sahasında özgürlük, demokrasi ve onurlu barış politikalarını geliştirmek büyük önem taşımaktadır.

 

 

Devam Edecek Bir sonraki yazı Devletçiliğin Esas Özü

 

Militan Rêhat

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Önceki yazı

Bir İç Savaşın Öngünündeyiz ve Bu Bir Tercih Değil Zorunluluk Hali Almıştır

Sonraki Haber

KAPİTALİZM TOPLUM VE DOĞAYA YÖNELİK SALDIRIDIR

Benzer Haberler

Cinayet ve Katliam Çetesi MİT’in Unuttuğu Gerçek
مقالات

Cinayet ve Katliam Çetesi MİT’in Unuttuğu Gerçek

8 يناير 2023
Yeni Gündem Algılarıyla Yenilgilerin Kamufule Edilmesi
مقالات

Yeni Gündem Algılarıyla Yenilgilerin Kamufule Edilmesi

4 يناير 2023
Çöktürme Planı Çerçevesinde Kültürel Soykırım Saldırıları
مقالات

Çöktürme Planı Çerçevesinde Kültürel Soykırım Saldırıları

21 ديسمبر 2022
Sonraki Haber
KAPİTALİZM TOPLUM VE DOĞAYA YÖNELİK SALDIRIDIR

KAPİTALİZM TOPLUM VE DOĞAYA YÖNELİK SALDIRIDIR

Öne Çıkan Yazılar

  • Komünar Sitesi Yayında

    Komünar Sitesi Yayında

    1186 Paylaşım
    Paylaş 474 Paylaş 297
  • Ermenistan 2 Gerillayı Neden Ve Nasıl Teslim Etti

    834 Paylaşım
    Paylaş 334 Paylaş 209
  • Sihad Barzani Komutasında MİT Yeni Üsler Kuruyor!

    1133 Paylaşım
    Paylaş 453 Paylaş 283
  • 30 Yıllık Serxwebûn Arşivi İnternette

    1015 Paylaşım
    Paylaş 406 Paylaş 254
  • İstihbarat ve Türk Devlet Geleneği –DOSYA 1

    994 Paylaşım
    Paylaş 398 Paylaş 249

Önerilenler

Özel Savaş Politikalarının Merkezi Amed

 Kerkük Karışacak! -ÖZEL HABER

2023’te Kürtleri Büyük Zafer TC’yi Yıkım Bekliyor Neden Mi?

MİT Rojava İşgal Operasyonu İçin Urfa’da Arap Aşiretleriyle Toplandı – ÖZEL HABER

Cinayet ve Katliam Çetesi MİT’in Unuttuğu Gerçek

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç

Add New Playlist