• kurdî
  • Turkish
  • الرئيسية
  • اخبار
  • مقالة
  • بحث
  • التحليل السياسي
  • حقائق
  • الكل
    • الدراسات الاستقصائية
    • الإعلانات
    • ريبورتاج
    • المحررين
    • علم البيئة
    • اقتصاد
    • المرأة
    • الشبيبة
    • الصحافة الاجنبية
    • تاريخ ولغة كوردستان
    • من نحن
    • تصريحات صحفيه
    • تحديثات
    • التاريخ
    • وثائقي
    • نصوص
    • من القارئ
    • وجهات نظر
    • المشاركات
    • تكنولوجيا
    • حقائق
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • الرئيسية
  • اخبار
  • مقالة
  • بحث
  • التحليل السياسي
  • حقائق
  • الكل
    • الدراسات الاستقصائية
    • الإعلانات
    • ريبورتاج
    • المحررين
    • علم البيئة
    • اقتصاد
    • المرأة
    • الشبيبة
    • الصحافة الاجنبية
    • تاريخ ولغة كوردستان
    • من نحن
    • تصريحات صحفيه
    • تحديثات
    • التاريخ
    • وثائقي
    • نصوص
    • من القارئ
    • وجهات نظر
    • المشاركات
    • تكنولوجيا
    • حقائق
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa اقسام المشاركات

Ekonomik Kriz Nasıl Aşılır?

Yayınlayan Lekolin
4 يناير 2022
Kategori: المشاركات
260 20
A A
Ekonomik Kriz Nasıl Aşılır?
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın
FacebookX

AKP-MHP faşist hükümetinin Türkiye’yi uçuruma sürüklediği her geçen gün daha da belirgin hale geliyor. Tüm politikaları pul pul dökülürken 2021 yılının son ayı, ekonomik krizin ne kadar can yakıcı hale geldiğini gösterdi. Hükümete eklemlenmiş bir avuç spekülatör dışında neredeyse ülkede yaşayan herkes bir ay içinde inanılmaz oranda fakirleşti. Aldığı önlemlerin bu süreci daha ağır sonuçlar doğuracağını anlamak için aradan çok zaman geçmesine bile gerek kalmadı. Dolar Türk lirası karşında tekrar değer kazanmaya başladı. Türk lirasının değerindeki trajik düşüşü önce teşvik edip sonra sözde önlemlerle durduran faşist iktidarın herhangi bir sorunu çözemeyeceği bir kez daha görüldü. Kuşkusuz bu durumu anlamak için sadece bu olguya ya da bu ayki gelişmelere bakmak yeterli değildir. Ekonomik bunalımın nedeni de bu bunalımdan çıkış yolunu da sadece ekonomik faktörler de aramak da bir o kadar yüzeysel bir bakış olur.  

AKP-MHP iktidarı  yıllardır faşist keyfiliğin egemen olduğu bir sistemle Türkiye’ye yönetiyor. Kürt soykırımını tamamlamanın ve bunun için Kürde dair her şeye savaş açmanın temel harcını oluşturduğu bir sistemin halklara çok şey kaybettirdiği açık. İçte ve dışta yürüttüğü bu savaş içinde Türkiye’nin tüm maddi imkânlarını seferber ettiği de bilinen bir gerçek. Erdoğan’ın kendisi birkaç yıl önce bir miting meydanında “Bir kurşunun bedeli ne kadar biliyor musun?” diye soruyordu.  Kafkasya’dan Libya’ya her yerde sahaya sürdüğü bir paralı asker ordusunu beslediği de biliniyor. Halkların ekonomik birikimlerini soykırımcı ve sömürgeci emellerle har vurup harman savurduğu bir dönemin Türkiye ekonomisini iflasa sürükleyeceğini görmek için iktisat bilimci olmaya gerek yoktu. Göstere göstere gelen bu ekonomik çöküş 2021 sonunda artık iktidar sözcülerinin bile inkar edemeyeceği bir noktaya geldi.

Öte yandan Türkiye’de eskiden de ancak görece olan hukuk sisteminin alt üst olduğunu görmeyen yok. AKP-MHP iktidarında devletin yapacağı eylemleri Bahçeli ve Erdoğan ikilisi dışında öngörebilen tek bir kişi bile bulunmuyor. Bu koşullarda insanların sağlıklı bir ekonomik faaliyet yürütebilmesi mümkün değil. Yaşam hakkının bile formaliteye indirgendiği faşizm koşullarında sosyal haklar iktidarın vicdanına terk edilmiş durumda.

Buna karşılık CHP başta olmak üzere sistem içi muhalif partilerin her gün yeni ekonomik öneriler geliştirdiğini görüyoruz. Ücretleri artırmaktan, enflasyonu indirmekten, Türk lirasına değer kazandırmaktan bahsediyorlar. Oysa bu şekilde ekonomik kriz çözülmez, çözülemez. Çünkü ekonomik sorunların kaynağı tek başına ekonomi alanı değildir.

Ekonomik buhranın da temel nedeni tıpkı diğer problemler gibi AKP-MHP iktidarının kurumsallaştırmaya çalıştığı sistemdir. Halkların yıllara dayalı demokratik kazanımları ortadan kaldırıldığı, özgürlüklerin kağıt üstünde bile kalmadığı, Kürt halkının yok edilmesi gereken bir düşman olarak sunulduğu, kadına yönelik şiddetin teşvik edildiği, tüm karar mercilerinin tek kişiye kilitlendiği, siyasal iradeyi gasp etmenin meşrulaştırıldığı, yasalar da suç olarak tanımlanmayan suçların icat edildiği, siyasal arenanın tehdit, düşman gibi kavramlar üzerinden tanımlandığı kısaca faşist bir keyfiliğin egemen olduğu bir sistemde hiçbir sorun çözülemediği gibi ekonomik problemlerde çözülemez. Ortada ne anayasa ne de yasalar kalmıştır. En basitinden halkın denetleme gücü ortadan kaldırılmıştır.  Toplumun sürüleştirilmeye çalışıldığı bir sistemde ekonomi sadece üst sınıfların zenginleşmesi çerçevesinde işler. Krizde, toplumun krizi olur. Yoksa iktidarı destekleyen tekel grupları zenginleşmeye devam etmektedir. Onlar için kriz zenginleşme demektir. Bu sistem sürdükçe ekonomik sorunlar neden ortadan kalksın ki? Zaten iktidar sözcüleri sürekli durum iyi birileri abartıyor demiyor mu?

O zaman çözümü topyekûn demokratikleşmede aramak gerekir. Kürt sorunun demokratik çözümünü temel alan bir demokratikleşme hamlesi dışında Türkiye’nin başka bir çözüm yolu yoktur. Son 6 yıl bunu göstermektedir. Sadece savaşa harcanan bütçeye bakmak bile bize bunu göstermektedir. Fakat onun da ötesinde toplumu bu denli dışlayan bir rejimin toplumun sorunlarını çözmesini beklemek beyhudedir. Sorunun kaynağını doğru belirlemeden getirilen çözüm önerileri kuma yazılan yazılar olur. Örneğin muhalefetin önerilerini bu iktidar pratikleşse sorunlar çözülecek mi? Kesinlikle hayır.

Bu nedenle sürekli AKP-MHP faşist hükümetini yıkmak hedef olmalıdır ancak bu iktidar aşılırsa çözüm için adımlar gelebilir. Ekonomik kriz içinde çözüm formülü bu kadar açıktır. Ekonomik krizin atlatabilinmesinin ön koşullu mevcut iktidarın ve sisteminin yıkılmasıdır. Ardından da bu rejimin yarattığı tahribatları onaracak demokratikleşme hamlesinin başlatılmasıdır. Demokratikleşme ekonomik sorunların aşılmasının somut yöntemlerini ve yolunu da açığa çıkaracaktır.  

Bahar DENİZ

Kürdistan Stratejik Araştırma Merkezi

Etiketler: AKP-MHP FaşizmiekonomiTürk Devleti
Önceki yazı

KDP Koalisyon’un Verdiği Silahları Xinêrê ve Zinê Wertê’ye Konumlandırıyor- ÖZEL HABER

Sonraki Haber

Akp-Mhp Faşist Rejimi 2022’yi De Savaş Yılı Yapacak

Benzer Haberler

Kadın Bir Gerillanın Bakışı
التحليل السياسي

Kadın Bir Gerillanın Bakışı

11 أكتوبر 2022
ŞER!
التحليل السياسي

ŞER!

29 سبتمبر 2022
Bu Genci Tanıyor Musunuz?
التحليل السياسي

Bu Genci Tanıyor Musunuz?

23 سبتمبر 2022
Sonraki Haber
Akp-Mhp Faşist Rejimi 2022’yi De Savaş Yılı Yapacak

Akp-Mhp Faşist Rejimi 2022’yi De Savaş Yılı Yapacak

Öne Çıkan Yazılar

  • Komünar Sitesi Yayında

    Komünar Sitesi Yayında

    1186 Paylaşım
    Paylaş 474 Paylaş 297
  • Ermenistan 2 Gerillayı Neden Ve Nasıl Teslim Etti

    834 Paylaşım
    Paylaş 334 Paylaş 209
  • Sihad Barzani Komutasında MİT Yeni Üsler Kuruyor!

    1133 Paylaşım
    Paylaş 453 Paylaş 283
  • 30 Yıllık Serxwebûn Arşivi İnternette

    1015 Paylaşım
    Paylaş 406 Paylaş 254
  • İstihbarat ve Türk Devlet Geleneği –DOSYA 1

    994 Paylaşım
    Paylaş 398 Paylaş 249

Önerilenler

Özel Savaş Politikalarının Merkezi Amed

 Kerkük Karışacak! -ÖZEL HABER

2023’te Kürtleri Büyük Zafer TC’yi Yıkım Bekliyor Neden Mi?

MİT Rojava İşgal Operasyonu İçin Urfa’da Arap Aşiretleriyle Toplandı – ÖZEL HABER

Cinayet ve Katliam Çetesi MİT’in Unuttuğu Gerçek

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç

Add New Playlist