• kurdî
  • Turkish
  • الرئيسية
  • اخبار
  • مقالة
  • بحث
  • التحليل السياسي
  • حقائق
  • الكل
    • الدراسات الاستقصائية
    • الإعلانات
    • ريبورتاج
    • المحررين
    • علم البيئة
    • اقتصاد
    • المرأة
    • الشبيبة
    • الصحافة الاجنبية
    • تاريخ ولغة كوردستان
    • من نحن
    • تصريحات صحفيه
    • تحديثات
    • التاريخ
    • وثائقي
    • نصوص
    • من القارئ
    • وجهات نظر
    • المشاركات
    • تكنولوجيا
    • حقائق
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • الرئيسية
  • اخبار
  • مقالة
  • بحث
  • التحليل السياسي
  • حقائق
  • الكل
    • الدراسات الاستقصائية
    • الإعلانات
    • ريبورتاج
    • المحررين
    • علم البيئة
    • اقتصاد
    • المرأة
    • الشبيبة
    • الصحافة الاجنبية
    • تاريخ ولغة كوردستان
    • من نحن
    • تصريحات صحفيه
    • تحديثات
    • التاريخ
    • وثائقي
    • نصوص
    • من القارئ
    • وجهات نظر
    • المشاركات
    • تكنولوجيا
    • حقائق
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa اقسام الصحافة الاجنبية

Türkiye’ye yerel demokrasiyi güçlendirme çağrısı

Yayınlayan Lekolin
15 مارس 2020
Kategori: الصحافة الاجنبية
255 5
A A
Türkiye’ye yerel demokrasiyi güçlendirme çağrısı
Facebook İle PaylaşınTwitter İle Paylaşın
FacebookX

18 Şubat 2011 Cuma Saat 16:31

Avrupa Konseyi, Türkiye’yi yerel demokrasi alanında süren sorunlar ve engellemeler nedeniyle eleştirdi. Türkçe dışında dillerde kamu hizmetine imkan sağlamasını istedi.

Avrupa Konseyi, Türkiye’yi yerel demokrasi alanında süren sorunlar ve engellemeler nedeniyle eleştirdi. Türkçe dışında dillerde kamu hizmetine imkan sağlamasını istedi.
 
Avrupa Konseyi’nin yerel konulardaki organı olan Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AYBYK), Türk hükümetinden ademi merkeziyetçiliği kuvvetlendirmesini talep eden bir denetim raporu hazırladı. Raporda, belediyelerin öz kaynak elde etmede daha serbest bırakılmaları ve Türkçe dışında başka dillerde kamu hizmeti verebilmelerinin sağlanması da isteniyor. 

AYBYK tarafından hazırlanan rapor ve beraberindeki tavsiye kararı metninde öncelikli olarak, 2007 yılından bu yana Türkiye’de yerel ve bölgesel demokrasi alanında fazla ilerleme kaydedilmediği vurgulanıyor. AYBYK bu durumun, kısmen, Adalet ve Kalkınma Partisi hakkında açılan kapatma davası, anayasal reform süreci, 2010 yılındaki referandum ve bu yıl Haziran ayında yapılacak genel seçimlerle açıklanabileceği, ancak asıl nedenin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu ilkelerinin sosyal, politik ve kültürel mirasından kaynaklandığı görüşünü not ediyor.
Yerel dillerde kamu hizmeti

Türkiye’de ademi merkeziyetçiliğin kuvvetlendirilmesi amacıyla anayasal önlemler alınmasını ve merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki idari vesayetinin kaldırılmasını isteyen AYBYK, bu çerçevede, isteyen belediyelerin, Türkçe dışında başka dillerde kamusal hizmet verebilmelerine olanak tanınmasını da talep ediyor. Bu talep AYBYK tarafından 2007 yılında hazırlanan son Türkiye denetim raporunda da dile getirilmişti.
Türkiye’de yürürlükte olan ceza ve terörle mücadele yasalarının yerel demokrasinin işleyişinde yıkıcı etki yarattığının da savunulduğu taslak kararda, bu yasaların yerel yöneticilerin temel haklarını ihlal etmeyecek biçimde yeniden düzenlenmesi isteniyor. AYBYK raporunda bu konuda özellikle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Diyarbakır-Sur belediye başkanı Abdullah Demirbaş’ın durumları hatırlatılıyor.
Valilerin il genel meclisleri bünyesindeki konumlarını da sorgulayan AYBYK,  merkez tarafından atanmış valilerin il genel meclis yönetimlerindeki rollerinin yerel demokrasi açısından “alışılmadık ve il yönetiminde özerkliği engelleyici bir faktör olduğunu vurguluyor. AYBYK Türkiye’de belediyelerin gelir kaynaklarıyla ilgili yürürlükteki yasal mevzuatı da yetersiz buluyor ve bu konudaki son düzenlemelerin belediyeleri merkezi idareye daha da bağımlı hale getirdiğini savunuyor.

Türkiye’nin imzalamadığı sözleşmeler

Taslak kararda, Türk hükümetine, Avrupa’nın yerel demokrasiyle ilgili temel belgelerini imzalayıp onaylaması çağrısı da yer alıyor.
Avrupa Konseyi bünyesinde hazırlanan bu belgeler arasında Avrupa Yerel Özerklik Şartı, Avrupa Azınlıkları Koruma Sözleşmesi ve Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı da var. 

Rapor ve beraberindeki tavsiye kararı metni Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin Mart ayında Strasbourg’da düzenlenecek genel kurul toplantılarında oylanacak.

Avrupalı parlamenterler Hatay’a gidecek

Öte yandan Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) 21-22 Şubat tarihlerinde Hatay’da toplanacak.
TBMM ve Avrupa Parlamentosu’nun KPK üyelerini bir araya getirecek toplantılarda Türkiye’de yargı reformu, ifade özgürlüğü, kültürlerarası diyalog ve vize konuları ele alınacak. Toplantılar sonunda, uzlaşıya varılması halinde, vize konusunda bir tavsiye kararının da kabul edilmesi bekleniyor.

Toplantılar paralelinde KPK üyeleri Suriye sınırında bu ülkeden Türkiye’ye vizesiz geçişleri yerinde gözlemleyecek ve bir de Ermeni köyünü ziyaret edecekler.-© Deutsche Welle

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com – www.lekolin.org – www.lekolin.net – www.lekolin.info

Etiketler: araştırmakurdiKurdishkurdistanLekolinTurkishTürkiye
Önceki yazı

Van’ı Tahrip Edecek 3 Baraj ve 32 HES

Sonraki Haber

11-20 Eylül Kronolojisi

Benzer Haberler

İşgalci TC’nin Zaxo Katliamını Dış Basın Nasıl Gördü?
اخبار

İşgalci TC’nin Zaxo Katliamını Dış Basın Nasıl Gördü?

21 يوليو 2022
PEKER’İN İTİRAFLARIYLA BİR KEZ DAHA İFŞA OLAN ÇETE DEVLETİ DIŞ BASINDA
اخبار

PEKER’İN İTİRAFLARIYLA BİR KEZ DAHA İFŞA OLAN ÇETE DEVLETİ DIŞ BASINDA

31 مايو 2021
Rusya Federal Güvenlik Servisi: Kırım’da Saldırı Hazırlığındaki HTŞ Bağlantılı 2 Kişiyi Yakaladık
اخبار

Rusya Federal Güvenlik Servisi: Kırım’da Saldırı Hazırlığındaki HTŞ Bağlantılı 2 Kişiyi Yakaladık

10 أبريل 2021
Sonraki Haber
11-20 Eylül Kronolojisi

11-20 Eylül Kronolojisi

Öne Çıkan Yazılar

  • Komünar Sitesi Yayında

    Komünar Sitesi Yayında

    1186 Paylaşım
    Paylaş 474 Paylaş 297
  • Ermenistan 2 Gerillayı Neden Ve Nasıl Teslim Etti

    834 Paylaşım
    Paylaş 334 Paylaş 209
  • Sihad Barzani Komutasında MİT Yeni Üsler Kuruyor!

    1133 Paylaşım
    Paylaş 453 Paylaş 283
  • 30 Yıllık Serxwebûn Arşivi İnternette

    1015 Paylaşım
    Paylaş 406 Paylaş 254
  • İstihbarat ve Türk Devlet Geleneği –DOSYA 1

    994 Paylaşım
    Paylaş 398 Paylaş 249

Önerilenler

Özel Savaş Politikalarının Merkezi Amed

 Kerkük Karışacak! -ÖZEL HABER

2023’te Kürtleri Büyük Zafer TC’yi Yıkım Bekliyor Neden Mi?

MİT Rojava İşgal Operasyonu İçin Urfa’da Arap Aşiretleriyle Toplandı – ÖZEL HABER

Cinayet ve Katliam Çetesi MİT’in Unuttuğu Gerçek

  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Tüm Yazılar
KÜRDİSTAN ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

© 2020 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesaba giriş

Şifrenizimi unuttunuz?

Tüm alanlar zorunludur

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Oturum aç

Add New Playlist