01.08.2016 BASIN BÜLTENLERİ
Basın Bültenleri / 01 Ağustos 2016 Pazartesi Saat 14:05
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Lekolin.org okuyucularının, gündemin takibini kolaylaştırmak için hazırladığımız Basın Bültenleri sayfamızı çok sayıda basın kuruluşundan haber takibi yaparak derliyoruz. Haberlerin, yalnızca unsurlarının yani 5N1K’larını esas alarak düzenlediğimiz sayfamız aracılığı ile Kürdistan, Ortadoğu ve dünya gündemini daha rahat takip edebilirsiniz. Gün içerisinde yaşanan önemli gelişmeler

BAKURÊ KÜRDİSTAN-TÜRKİYE

ü  BOZDAĞ'DAN ALMANYA'YA TEPKİ: ONLARA DEMOKRASİYİ BİZ ÖĞRETECEĞİZ

ü  Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'da düzenlenecek mitinge telekonferans yoluyla katılmasına izin verilmemesi için "Hani demokrasi vardı? Hani ifade özgürlüğü vardı? Bizim onlardan alacak dersimiz yok" dedi. (AA-Türkiye)

ü  YILDIRIM: ABD AYAK SÜRÜMEYE DEVAM EDERSE, İŞ BAŞKA YERE GİDER

ü  Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım Fethullah Gülen'in ABD'den iadesine dair konuşurken "Gülen konusundaki şu ayak sürüme işine devam ederlerse, iş başka bir yere gider" İfadelerini kullandı. (DHA-Türkiye)

ü  ÇAVUŞOĞLU VİZE SERBESTİSİ İÇİN AB'Yİ TEHDİT ETTİ

ü  Almanya da Gazeteye açıklamalarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB'nin ekim ayına kadar Türk vatandaşlarına vize serbestisi için gerekli düzenlemeleri yapmaması durumunda sığınmacıların Türkiye'de barındırılması ile ilgili imzalanan 'Geri Kabul Anlaşması'ndan geri adım atmak zorunda kalacaklarını belirtti. (Allgemeine Zeitung Gazetesi-Almanya)

ü  İSTİHBARAT KURUMLARI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR

ü  15 Temmuz darbe girişiminin ardından istihbarat birimlerinde yeniden yapılandırma ve etkinliği artırma çalışmalarına başlandığı belirtildi. Buna göre, MİT'te çekirdek, güvenilir bir kadro kurulacak. Bu çekirdek kadro, yeni istihbarat elemanları yetiştireceği ifade edildi. FETÖ'cülerin istihbarat birimlerine sızmış ve kendisini gizlemiş olma ihtimaline karşı da önlemler alınacağı kaydedildi. (Habertürk-Türkiye)

ü  FETHULLAH GÜLEN KONUŞTU: HOLLYWOOD FİLMİNE BENZİYOR

ü  Darbe girişimiyle ilgili konuşan Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen, , darbe girişiminde başrole sahip olduğunu olduğunu reddederek, “Türkiye’ye dönmek içinden çıkılmaz bir mesele ama çözülmesi imkânsız bir konu değil. Önemli olan Türkiye’nin bunu hukuk çerçevesinde yapıp yapmayacağıdır” dedi. Darbe girişiminin Hollywood filmi gibi olduğunu savunan Gülen, “Darbeden çok Hollywood filmine benziyor. Sahnelenen bir senaryoya benziyor. Zaten planladıkları bir şeyi ortaya koyuyorlarmış gibime geliyor. Darbeye benzeyen bir tarafı yok” diye konuştu. (CNN GPS Tv-ABD)

ü  'UZMAN BİR ORDUYA GEÇİŞ İÇİN HAZIRLIKLAR YAPILIYOR'

ü  Türkiye Başbakanı Yardımcısı Numan Kurtulmuş Askeri liselerin kapatılmasıyla orduya birçok kaynaktan farklı profilde öğrencinin gelişinin sağlanacağını “tümüyle vatan savunmasına odaklanmış uzman bir orduya geçiş için de hazırlıklar yapılıyor" dedi. (Timetürk-Türkiye)

ü  ADALET BAKANI'NDAN 'ROBOSKİ KATLİAMI' AÇIKLAMASI

ü  Roboski katliamıyla ilgili açıklama yapan Türkiye Adalet Bakanı Bozdağ, Roboski Katliamı konusunda "Bunların gündeme yeniden gelmesi doğal. Çünkü pilotların önemli bir kısmı bu darbe teşebbüsünde yer aldılar. Bu dosyaları yargı bir şekilde tekrar ele alma ihtiyacı duyacaktır" dedi. (T24-Türkiye)

ü  BAKANLAR KURULU ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE TOPLANDI

ü  Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Toplantıda, 15 Temmuz'daki askeri darbe girişimi sonrası Gülen cemaatine karşı alınacak önlemler başta olmak üzere bu kapsamda yapılması gereken ve yapılacak düzenlemeler ele alınacak. Başbakan Yıldırım ve kurmayları, gelinen süreci detaylı bir şekilde ele alınacağı ifade edildi. (AA-Türkiye)

ü  KILIÇDAROĞLU: ÜÇ-DÖRT KİŞİ OTURUP DEVLETİ YENİDEN YAPILANDIRAMAZ

ü  Açıklama yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu "OHAL'i de aşan kararlar alınıyor, üç-dört kişi oturmuş Kanun Hükmünde Kararnamelerle devleti yeniden yapılandırmaya kalkışıyor, bu kabul edilmez, bu olmaz" dedi. CHP lideri Başbakan Yıldırım'a da "Devlet yeniden yapılandırılıyor ama kimsenin haberi yok” diye konuştu. (Birgün-Türkiye)

ü  HDP SÖZCÜSÜ: ‘PARLAMENTER VE SİVİL DENETİM KURUMSALLAŞMALI’

ü  Türkiye’de darbe girişiminin bir daha olmaması için yapılması gerekenleri anlatan HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, güvenlik bürokrasisinin siyasi iradeye tabi olmaması gerektiğini belirterek, “Parlamenter ve sivil denetim kurumsallaşmalı” dedi. (Diken Haber-Türkiye)

BAŞURÊ KÜRDİSTAN-IRAK

ü  YNK’Ê PÊŞNİYARA PDKÊ RED KİR

ü  Di hevditina Serokê Dîwana Serokatiya Herêma Kurdistanê Fûad Husên li gel Endama Polîtbûroya YNKê Hêro Îbrahîm Ehmed li Silemani’yê, PDKê pêşniyara‘’wergirtina kursiya serokatiya parlamentoyê danî pêşiya YNKê û Li hember vê cêgirek din ji bo serokwezîr li partiya Goran were zêdekirin’’. Lê Hêroxan’ê ev pêşniyar red kir.( Estanews-Başur)

ü  Tİ BİNGEHÊN LEŞKERİ YÊN İRANÊ Lİ TU DEVERÊN HERÊMA KURDİSTANÊ NİNİN

ü  Sekreterê Giştî yê Wezareta Pêşmerge Cebar Yawer, iddaya‘’Îranê binkeyeke leşkerî jibo rahênan û perwerdeya leşkerî ya milîsên Şîe li sînorê Başûrê Kurdistanê vekiriye’’ red kir u got: “Ti binke û navendeke leşkerî ya Îranê ne li Silêmaniyê û ne jî li ti cihekê din ê Herêma Kurdistanê nîne.” (Rudaw-Başur)

ü  AŞİRET REİSLERİ MESUT BARZANİ’YLE GÖRÜŞTÜ

ü  Mesut Barzani Musul'un Sünni aşiret reislerini kabul etti.  Aşiret reisleri, Barzani’den Peşmerge Güçleri’nin Musul'u Kurtarma Operasyonu’na katılması talebinde bulundu. Barzani ise, Bölgedeki farklı unsurların kendi kaderlerini tayin etmeleri çerçevesinde operasyon sonrası siyasi bir anlaşma yapılması gerektiğini, söyledi. (Zernews-Başur)

ü  KDP'DEN 'DİYALOG' VURGUSU

ü  KDP Politbürosu toplanarak, Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin'in, Mesut Barzani'nin talimatıyla siyasi partilerin liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmeleri değerlendirdi. Toplantıda Süleymaniye'deki temasların olumlu bir adım olarak nitelendirildi. (K24-Başur)

ü  BARZANİ ABD HEYETİ’YLE GÖRÜŞTÜ

ü  ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones, Erbil Başkonsolosu Ken Gross ile bir grup askeri danışman, Hewlêr’de Mesud Barzani’yle görüştü. Toplantıda cephelerdeki durum, Musul operasyonu ve ondan sonraki süreci, bölgedeki son gelişmeler, peşmerge ve Iraklı güçlerin koalisyonla koordinasyonları gibi konular da ele alındı. (Sosyal Media/Facebook KDP-Başur)

ü  IRAK’TA BİR BÖLGE DAHA DAİŞ’TEN TEMİZLENDİ

ü  Irak güçlerinin, bugün Enbar vilayetindeki ElHalidiyye Adası bölgesinde terör örgütü Daiş’e karşı düzenlediği operasyonda bölgede kontrolü sağladığı bildirildi. (Sümeriyenews-Irak)

ROJAVA-SURİYE

ü  “ HALEP’TEKİ ÇETELERLE DOĞRUDAN GÖRÜŞMELER DAHA BAŞLAMADI”

ü  Suriye Ulusal Uzlaşma Bakanı Ali Haydar, Şam’ın Halep’teki çetelerle doğrudan görüşmelere hala girmediğini belirtti. (Suriye Gerçekleri-Suriye)

ü  HALEP’TEN 1000 FABRİKANIN TEÇHİZATI TÜRKİYE’DE

ü  Suriye’nin Halep eyaletinden yaklaşık 1000 fabrika ve atölyenin teçhizatı ve makinelerinin yağmalanarak Türkiye’ye götürüldüğü ortaya çıktı. ( Fars Haber-İran)

ü  İDLİB'DE RUS HELİKOPTERİ DÜŞÜRÜLDÜ

ü  Rusya Savunma Bakanlığı, 1 Ağustos'ta İdlib vilayetinde, Halep'e insani yardım ulaştırması ardından Hmeymim hava üssüne geri dönmekte olan Mı-8 tipi bir Rus helikopteri yerden açılan ateş onucu düşürüldüğünü açıkladı. (Sputnik-Rusya)

ü  ÇETELER HALEP’TE KARŞI TAARRUZA GEÇTİ

ü  Suriye ordusunun Halep'in doğusundaki çetecilerin kuşatma altına almasının ardından "ılımlılar" ve DAİŞ saldırı başlattı. (Sputnik-Rusya)

ü  200 KANUN KAÇAĞININ DURUMU YENİDEN DÜZENLENDİ

ü  Ulusal uzlaşma çabaları kapsamında, Dera kırsalının Ezra ve Neva ilçelerinden kanun kaçakları 200 kişinin kanuni durumları yeniden düzenlenip serbest bırakıldılar. (Sana-Suriye)

ü  SURİYE ORDUSUNUN HALEP VE ŞAM’DAKİ İLERLEYİŞİNİ 5 SEBEPİ

ü  Hizbullah ve İran güçlerinin Halep ve Şam kırsalındaki ilerleyişi konusunda 5 sebebin etkili olduğu belirtildi. Rusya’nın askeri müdahalesinin ve operasyonlarının 11 ay sonra ağırlığını ortaya koymuş olması. Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in Suriye ordusunun ülke nüfusunun yarısının yaşadığı dört büyük il olan Şam, Halep, Humus ve Hama’ya yoğunlaştırması şeklindeki stratejisinde ısrar etmesi. Beş yıl sonra isyancıların Amerikan yardımlarından umudunu kesmesi ve Obama yönetiminin Beşşar Esed’i devirmek yerine DAİŞ’i yenmekle ilgilendiğini kabul etmesi.  Türkiye’nin darbe sonrasında kendi içiyle ve orduyu temizlemekle meşgul olması ve Suriyeli muhalifleri destekleyecek durumda olmaması. Suriye isyanının Arap patronları olan Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin muhalifleri desteklemekten yorulmaları. (Debka-Israil)

ROJHELAT KÜRDİSTAN-İRAN

ü  ‘İRAN, SURİYE’NİN KABUL ETTİĞİ ÇÖZÜMÜ DESTEKLEYECEKTİR’

ü  BM Suriye özel temsilcisi Stephan De Mistura, İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari ile Tahran’da görüştü. Ensari, Suriye krizinin çok karmaşık olduğunu, bu krizde etkili olan bazı aktörlerin askeri yollardan hedeflerine ulaşamadıklarını, İran ve Suriye devletinin benimsediği çözüm yolunu desteklediğini, vurguladı. (Farsnews-İran)

ü  ‘İRAN S-300 SİSTEMİNİ TAHRAN’A YERLEŞTİRİYOR’

ü  Stratfor sitesi: İran Rusya’dan teslim aldığı S-300 füze savunma sistemini başkent Tahran’ın çevresine konuşlandırdığını, İran hava savunma sistemini takviye ettiği, uydu görüntüleri ise Tahran yakınlarında büyük bir hava savunma üssü inşa edildiğini gösterdiğini, yazdı. (Stratfor Sitesi-Amerika)

ü  MAHMUD ABBAS, İRAN DEVRİM KARŞITI HAREKETİN LİDERİ İLE GÖRÜŞTÜ

ü  Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas Paris’te İran devrim karşıtı hareketi lideri Meryem Recevi ile görüştü. Görüşmede, Mahmud Abbas’ın bölgedeki “dini aşırıcılıkla” mücadele noktasında Meryem Recevi’ye destek verdiği ve Fransa’nın geliştirdiği Filistin inisiyatifi konusunda görüş alışverişinde bulundular. (Ydh-İran)

DÜNYA-CÎHAN

ü  KABİL SALDIRILARI, Şİİ VE SÜNNİ MÜSLÜMANLARA KARŞI KOMPLODUR

ü  Bir törende konuşan Uluslararası İslami Mezhepler Takrib Kurumu üyesi Afgan Ehl-i Sünnet alim Mevlevi Abdurranuf Tavana:  Kabil’de düzenlenen terör saldırılarını Şii ve Sünni Müslümanlara karşı yeni bir komplonun habercisi olduğunu vurguladı. (Farsnews-Başur)

ü  FİLİSTİN’DEN MÜZAKERE İÇİN DÖRT ŞART

ü  Filistin’in Kahire Büyükelçisi ve Arap Birliği Daimi Temsilcisi Cemal eş-Şobeki, İsrail ile yeniden müzakere masasına oturmak için dört şartın gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Şartlar;

1-İsrail ile müzakerelere başlanabilmesi için yerleşim birimleri inşaatının durması

2- Müzakerelerin uluslararası denetim altında gerçekleştirilmesi

3-İsrail’in iki devletli çözüm ve uluslararası meşruiyetten yana olduğunu açıklaması

4-Müzakereler için bir takvim belirlenmesi gerekmektedir. (Suriye Gerçekleri-Suriye)

ü  ABD'NİN GENELKURMAY BAŞKANI JOSEPH DUNFORD, TÜRKİYE'YE GELDİ.

ü  ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Türkiye geldiği belirtildi. ABD'li askerlerle bir araya gelen Joseph Dunford, Ankara'da Türk yetkililerle bir dizi görüşme yapacağı ifade edildi.(Reuters-İngiltere)

ü  AVRUPA KONSEYİ GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE’YE GELİYOR

ü  Avrupa Konseyi Basın Servisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, 3 Ağustos Çarşamba günü Türkiye’ye geleceği belirtildi. Jagland, ziyareti kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyıp Erdoğan, Başbakan Binali  Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşeceği ifade edildi. (AP-Avrupa)

ü  AVRUPA'DAN ANKARA'YA BİR UYARI DAHA

ü  Avrupa konseyi Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland, ”Türkiye Hükümeti ile darbe girişiminden sonraki temizlik hareketini konuşmalıyız. Bunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesi ve standartları içerisinde yapıldığını görmek zorundayız. Türkler Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan insan haklarının ihmal edilemeyeceğini, bundan kaçınılamayacağını anlamalılar. İnsanlar yargı kararı olmadan cezalandırılmamalı. Darbe girişimine katılanlara Avrupa Sözleşmesi’nde yer alan kurallar çerçevesinde davranılmalı’’ diye konuştu. Jagland, Ankara’ya sadece Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmeye gitmediğini, Ankara’daki temasları sırasında bakanlar ve parlamentodaki siyasi partilerin liderleri ile de görüşeceğini belirtti. (NRK Tv-Norveç)

ü  PAPA DARBE GİRİŞİMİ HAKKINDA İLK KEZ KONUŞTU

ü  Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, darbe girişimi sonrası Türkiye'de yaşananlar hakkında “Bu konuda konuşmadım, çünkü aldığım bilgilere göre henüz orada ne olduğundan emin değilim. Devlet Sekreterliği'ne gelen bilgileri ve bazı önemli siyasi analizcileri dinliyorum. Devlet Sekreterliğimizle bu durum üzerinde çalışıyoruz ve hala bu net değil” dedi. (DHA-Türkiye)

ü  CİA BAŞKANI: SURİYE’NİN GELECEĞİNE DAİR HİÇ DE İYİMSER DEĞİLİM

ü  Aspen Araştırmalar Merkezinin yıllık güvenlik oturumunda bir konuşma yapan Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’in Başkanı John Suriye’nin geleceği hakkında iyimser olmadığını söyledi. (Reuters-İngiltere)

ü  AMERİKA TÜRKİYE’DE DARBE GİRİŞİMİNDE BAŞARISIZ OLDU

ü  Amerika Türkiye’de darbe girişiminde başarısız olduğunu, ancak bu durum, Amerika’nın Türkiye’de yeni bir darbe yapamayacağı anlamına gelmediğini belirtti. Dergi, Amerika Türkiye’de Kürtlerin bağımsız olmasını istediğini, çünkü bu durumda Türkiye’de Kürtlerin Amerika’nın politikalarını uygulayacaklarını kaydetti. Dergi, Amerika’nın bir sonraki adımı, İran ve Rusya’yı zayıflatmak ve çevrelerini sarmak olduğunu, güvensiz bir Türkiye ve istikrarsız bir Orta Asya ise Amerika’nın bu bağlamda kullanacağı silah olacağını vurguladı. (Dünya Dergisi-Tacikistan)

ü  KAZAKİSTAN'DAN FETÖ OKULLARININ KAPATILMASI TALEBİNE RED

ü  Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Kazakistan’da bulunan 27 Türk okulları Kazak-Türk Liselerinin ülke milli eğitimdeki kendi yeri vardır ve bunu diğer ülkelerdeki siyasi gelişmelere bağlamak doğru değildir. Kimsenin bu okullara baskı yapma hakkı yoktur, bu okullar Kazakistan'ın okulları ve burada çalışanlar ve eğitim görenler bizim vatandaşlarımız. Biz bu okulların ve yönetiminin diğer ülkelerdeki hükümetler, kurumlar ve bireyler ile ilişkisi olmadığını resmen teyit ediyoruz” denildi. (Dünya Bülteni-Türkiye)

ü  GÜNDEM, SURİYE’DEKİ SON DURUMLAR

ü  Rus Lider Vladimir Putin Rus Milli Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ile Suriye’deki son durumları masaya yatırdı. Petersburg Kentinde düzenlenen toplantıda gündemde yer alan Rusya’daki ekonomik ve sosyal durumların da ele alındığını ifade etti. (Sputnik-Rusya)

ü  DAİŞ'DEN PUTİN'E SALDIRI TEHDİDİ

ü  DAİŞ, Rusya’ya karşı tehditler içeren ve üyelerine Rusya’da saldırı çağrısı yaptığı bir video yayınladı. Ancak videonun gerçek olup olmadığı henüz doğrulanmadı. (Sosyal medya)

ü  RUSYA'DAN NATO'NUN ASKERİ UZMANLARINA DAVET

ü  Rusya'nın Avrupa'daki askeri ve politik durumu tartışmak üzere NATO uzmanlarını eylülde Moskova'ya davet ettiği belirtildi. (Sputnik-Rusya)

ü  “ DAİŞ'İN TEHDİTLERİNE RAĞMEN MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

ü  Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, DAİŞ'in Rusya'ya yönelik tehditler içeren bir video yayınlamasına rağmen uluslararası terörle 'tüm cephelerde' savaşmaya devam edeceklerini belirtti. (Sputnik-Rusya)

ü  RUSYA VE MISIR’DAN, NÜKLEER SANTRAL ANLAŞMASI ŞARTLARINDA MUTABAKAT

ü  Moskova ve Kahire, Mısır için nükleer santral projesinin inşası için 26 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzalayacak. Mısır Cumhurbaşkanlığı, Enerji Bakanı, Cumhurbaşkanı (Abdulfettah El Sisi) ile gerçekleştirdiği görüşmede Debaa nükleer santrali anlaşması konusunda Rusya ile tüm maddeler üzerinde anlaşmaya varıldığı belirti. Her biri 1200 megavat gücünde dört reaktörden oluşan bir nükleer güç santrali inşa edecek. (Sputnik-Rusya)

ü  RUSYA VE İRAN ASKERİ İŞBİRLİĞİNİ GÖRÜŞTÜ

ü  Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve 30 Temmuz-13 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek 2. Uluslararası Ordu Oyunları’na katılan İran Ordusu güçlerinin komutanı Tuğgeneral Vali Madani iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin geliştirilmesi konusunu ele aldı.  (Sputnik-Rusya)

Lekolin.org Haber Merkezi

Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.lekolin.com - www.lekolin.org - www.lekolin.net – www.lekolin.info - www.navendalekolin.com

Parveke

TAGS(ETIKETLER): 01  08  2016  BASIN  BULTENLERI

Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.